2020-04-05 148 浏览
今日荃灣收工,見到依間酒吧不嬲都想食,但係排隊的人數實在太多,難得少人便入去一食, 我哋總共嗌了一個頭盤,叫布袋芝士的頭盤,初時望落去感覺以為係一隻半生熟嘅蛋放置中央,點知一食落去原來係芝士,再撈埋其他雜菜嚟食,感覺樣都幾清新 ,其次仲嗌了一個蘆筍火腿卷,食落去比較普通,但都不過不失,蘆筍亦都比較脆口,配埋落底層薄餅底 ,味道幾得意, 其次我哋嗌了一個意大利飯,不過不失,同出面冇咩分別, 保持著一貫的水準,最後我哋叫了一條焗爐魚,初初店員送上枱的時候,他是用錫紙包住,為了鞏固溫度,店員小心幫我地剪開錫紙,陣陣香味即刻傳出嚟,食落去感覺有點似泰國的味道,好多香料,食落去魚好香,其次嗌了兩杯飲品,一杯有酒精同一杯無酒精,有酒精的那一杯飲落去有有巨峰提子的味道,店員同一個茶壺裝出嚟,感覺比較特別,另外,非酒精味道中規中矩, 好像飲品雜果賓治 ,可惜肺炎情況下沒有音樂聽,期待下一次再來臨
紙包香茅焗鱸魚
風乾火腿露筍卷
dancing grape
  • Dancing grape
2020-04-03 476 浏览
平時向荃灣,酒吧都係比較少,而且只有酒飲。今晚我去呢間酒吧,佢重係一間餐廳黎👍🏻餐廳坐位距離都好闊,等食客食得安心。開放式厨房可以比客人見到厨師既風姿👍🏻我地叫左兩杯飲品同埋4個菜。飲品係柚子森林同埋孟婆湯。右邊果杯係柚子森林,由柚子醬混合一啲酒而成,好易入口,清新醒神。左邊果杯係孟婆湯,係由好多款酒組成,入口會感覺到甜、酸、苦、澀幾個味道👍🏻吾好以為酒吧只有酒係出色,佢地既食物都非常出色。我地叫左香煎三文魚配芒果莎莎,三文魚煎到剛剛好,表面配有芒果肉粒,入口有酸甜味,配返味淡既三文魚,不錯👍🏻我地重有叫串燒,有豬肉牛肉雞肉,餸酒一流👍🏻厨師控制火候控制得好好,無燒到過火,軟淋淋,好味👍🏻焦糖蒜香牛柳粒都好好味,每粒牛柳粒上一面都有焦糖,入口甜甜地,加埋蒜頭香味,食到停吾到口,而且牛柳既肉汁都好多,呢個一定要食👍🏻最後介紹係呢個意大利飯,啲飯好淋,個汁味道岩岩好,吾會太濃。配埋海鮮既鮮味,一絕👍🏻帶子大粒之餘又吾腥,食完呢個飯都飽晒。同朋友傾下計,飲多杯野,咁就一晚👍🏻如果大家都想試下去一間酒吧餐廳,有一個美滿既晚飯體驗,都可以去試下。

我地重有叫串燒,有豬肉牛肉雞肉,餸酒一流👍🏻
厨師控制火候控制得好好,無燒到過火,軟淋淋,好味👍🏻

2020-04-03
2020-04-03 30 浏览
喺荃灣沙咀道vici, 有得食水煙,價錢唔貴"有多款式選擇。入黎飲杯野都幾 chill!! 叫左杯signature cocktail, 孟婆湯cocktail, 賣相非常特別亦有創意, 放上滿天星小花, 紅棗作點綴! cocktail味道層次豐富, 味道偏酸甜! 所以飲起上嚟非常開胃。叫咗沙嗲串燒非常抵食88蚊, 燒起上黎幾正! 唔會燒到乾身,keep到 juicy感覺。沙嗲醬汁mix得幾好,帶點微辣!好惹味。arma ham蘆筍卷,parma ham既咸香包住清新既蘆筍,再有火箭菜做 topping,口感層次幾滋味!幾正既送酒小食。冬陰功海鮮意粉, 味道唔會太辣,冬陰功味道幾濃烈! 有大蝦,青口,魷魚,蜆肉作為海鮮配料,都幾多元化!意粉軟硬度適中!吸曬冬陰功醬嘅味道,不錯。白酒煮藍青口, 味道非常濃郁,再配上蒜香多士! 新鮮入味,正呀!

2020-04-02 37 浏览
今日放工約朋友去傾偈放鬆下,就黎到荃灣既vici stage。呢度有好多唔同種類嘅飲品,就算唔飲酒,都有冇酒精嘅Mocktail可以選擇。餐廳燈光柔和,坐得好舒服,好適合同朋友嘆住酒咁傾偈。而且呢度逢星期六日都會有live唱歌。Happy Ending 呢杯係一杯無酒精嘅菠蘿飲品,酸酸地,好開胃。Dancing Grape 🍇 好推薦呢一杯巨蜂提子口味既酒,唔會太甜唔會太酸,個調味比例啱啱好,飲落去冰涼透心,好爽快!風乾火腿蘆筍卷用火腿包住爽口既蘆筍卷,加埋香脆既薄餅一齊食,好豐富嘅口感,風乾火腿肉味香濃。沙嗲串燒有雞、牛、豬三種肉類嘅串燒。沙嗲醬汁濃厚,肉類燒得啱啱好,依然保留到肉汁。冬陰公意粉味道好出色,一上枱就有陣陣冬蔭公香氣撲面而來,醬汁平均咁分佈喺每一條意粉上,食落一啲都唔單調。紙包香茅焗鱸魚🐟好新鮮,肉質嫩滑,加埋自家製嘅辣醬味道更加昇華,辣得好過癮😍

Happy Ending
呢杯係一杯無酒精嘅菠蘿飲品,酸酸地,好開胃。

Dancing Grape 🍇

沙嗲串燒

好耐無出嚟同朋友chill下啦🍻,今次就揀咗荃灣呢間泰式bar。環境幾舒服,唔會好嘈,有時仲會有music band,可以聽下歌🎶🎵。我唔係好飲得酒,就叫咗杯Mocktail- Cinderella🍹,不過杯嘢同灰姑娘好似無咩關係,有Cranberry 、檸檬味🍋,感覺好fruity,係我鍾意嗰種味道!朋友叫咗個Dancing Grape🍇,巨峰提子味好香好濃,有少少檸檬味🍋,酸酸甜甜都幾好味。最特別係佢係用壺裝,要自己倒落個細細嘅杯仔度飲,喺酒吧度拎住個日式菜壺自己斟酒都幾搞笑。香煎三文魚配芒果莎莎,三文魚煎得好香,油脂適中,酸酸甜甜嘅芒果莎莎好fresh,仲可以中和番三文魚嘅油膩感覺,兩種食物配合得天衣無縫。風乾火腿露筍卷,個底用咗pizza 底,脆脆哋,露筍又幼又嫩,卷埋Parma ham一齊食,再加上上面嘅牛油果醬同火箭菜,冷凍小食嚟講簡單又好味,可以自己番屋企試下整添😜焦糖蒜香牛柳粒🐮,有焦糖整嘅牛柳粒味道甜甜哋,再加上蒜香味,牛柳粒細細舊,方便進食。平時食開都係白汁或者茄汁意粉🍝,冬蔭公意粉就真係未食過,所以絕對要試下,超特別!冬蔭公海鮮意粉有好大隻帶子、大蝦🦐、青口、迷你

平時食開都係白汁或者茄汁意粉🍝,冬蔭公意粉就真係未食過,所以絕對要試下,超特別!冬蔭公海鮮意粉有好大隻帶子、大蝦🦐、青口、迷你八爪魚🐙,冬蔭公味唔會太過濃,味道恰到好處,所以唔係好食得辣嘅我都啱食。
2020-03-01
2020-03-31 25 浏览
荃灣有間泰式餐廳係酒吧風格,一路都想同朋友去試試!事先睇過OpenRice特別想試吓佢嘅🍇Dancing Grape$88!第一次見到啲酒竟然係用茶壺黎裝住😂我入口有提子同少少菠蘿味,中和左酒精嘅刺激感覺!有少少酸酸甜甜咁,入口好清爽!布袋芝士頭盤$128,佢完全打破咗我唔鍾意食火箭菜呢個感覺,有少少黑醋汁,同埋蕃茄嘅甜酸味,再加埋個芝士,中和左飽膩嘅感覺,感覺好fresh!風乾火腿露筍卷$98,加咗牛油果醬,連埋薄餅,夾埋一齊味道唔錯,幾有驚喜!頭先話佢係泰式餐廳,除咗錢仲有啲炸魚餅之類嘅泰國嘢可以選擇,我哋仲揀一個紙包香茅焗鱸魚$148!焗魚肉比較滑,配咗一個好泰式既辣汁,即刻覺得成件事超級泰式!雜菌松露意大利飯$108 個飯同樣有水準!松露勁香,好吸引👍🏻
荃灣有間泰式餐廳係酒吧風格,一路都想同朋友去試試!

• Dancing grape
2020-03-30 32 浏览
估唔到荃灣bar都可以有高水準的食物,特此寫翻偏食評讚揚下先「布袋芝士頭盤」都係第一次試布袋芝士,同我對芝士嘅認知唔同,佢一啲都唔重芝士味,反而係較smooth的cream味,配上火箭菜,同沾滿黑醋嘅蕃茄仔,非常匹配,連抗拒火箭菜嘅我都覺得易入口左第2個starter 「香煎三文魚配芒果莎莎」又一新奇菜色,三文魚煎至六七成熟,皮煎至脆身,本身淡鮮味嘅三文魚配搭酸酸甜甜嘅芒果,意外地開胃「松露什菌意大利飯」粒粒飯都勁大粒,入晒味,有2-3類菇,黑松露味香且不膩「紙包香茅焗鱸魚」廚師好貼心咁湯走晒魚內臟,放入嘅香料都係泰國特色的戈陣味,肉質鮮甜焗得岩岩好,份量夠3-4人食,若嫌唔夠味仲可以點泰式辣汁,不過真係偏辣,點少少就好啦~
「布袋芝士頭盤」
第2個starter
「香煎三文魚配芒果莎莎」
「松露什菌意大利飯」
粒粒飯都勁大粒,入晒味,有2-3類菇,黑松露味香且不膩

「紙包香茅焗鱸魚」
2020-03-21 232 浏览
是日開心星期五晚上黎到位於荃灣沙咀道的「Vici Stage」呢間酒吧餐廳吃晚餐~環境裝修幽暗有情調,適合收工後同朋友或另一半黎happy hourDancing Grape🍇朋友點左呢杯用中式茶壺呈上的Cocktail。酸甜平衡,帶巨峰提子果甜香,能夠中和酒精的刺喉感Happy Ending🍹我就點左呢杯無酒精嘅Mocktail,有菠蘿🍍、熱情果同檸檬🍋汁,甜甜的,充滿果甜,味道清新風乾火腿蘆筍卷面上有牛油果醬及火箭菜作點綴,鹹香Parma Ham包住鮮嫩幼蘆筍,底下仲有暖烘烘的Pita Bread,味道同口感都好豐富呀!香煎自家製蟹餅吉列外層金黃香脆,內裏係啖啖新鮮蟹肉,鮮甜棉滑,配上芥末蛋黃醬,微微嗆口,好好食紙包香茅焗鱸魚🐟鱸魚內釀入香茅及青檸後用紙包著再焗香,消除左魚肉嘅腥味,魚肉鮮甜嫩滑,頗有魚鮮味。配上泰式酸辣汁,有提鮮作用,好美味呢冬陰功海鮮意粉🍝意粉口感軟硬適中,吸收哂冬陰功醬汁嘅精華,酸甜香辣又開胃。內裡仲有唔少蜆肉、青口、大蝦等等海鮮,好足料

Dancing Grape🍇

Happy Ending🍹

香煎自家製蟹餅

紙包香茅焗鱸魚🐟

冬陰功海鮮意粉🍝

2020-03-17 42 浏览
疫情之下,大家心情少不免都担心,但日子都要過的,經過荃灣咀道附近有間泰式餐廳(ViCi STAGE)是一間半開放式的餐廳及酒吧,餐廳附設了歌手唱歌,同時泰國菜是用了fusion的結合,相當有創意。一邊食飯一邊聽歌舒緩心情最好的享受。冬陰功海鮮意粉、用料有露筍、蝦仁、鮮魷等再加上木魚鋪面,食起來時有多種層次口感白酒煮青藍青口配蒜蓉包,藍青口滲透白酒的味道,十分清新。火焰香草烤春雞,店員點火的時候十分有驚喜,集於色香味及視覺於一身的燒春雞,雞肉嫩滑時又帶有香草味。焦糖蒜香牛柳粒$118,肉質軟淋,加上蒜粒更能帶起牛肉的味道。熱情果梳打

一邊食飯一邊聽歌舒緩心情最好的享受。

白酒煮青藍青口配蒜蓉包,藍青口滲透白酒的味道,十分清新。

熱情果梳打

2020-03-14 30 浏览
荃灣多野選擇,今日想試下泰菜!留意到呢間以fusion為主,一於試下!入到去好有feel,黑黑地暗暗地,一入門口有好pro既bar枱,佈置同餐具攞設都睇得出好有心思!好!講左咁耐,一於講食!先黎飲下佢地既飲品!叫左杯孟婆湯(個名好特別)同埋signature drink! 兩杯都好清新好飲!尤其杯signature drink!每次飲配合埋果味!好正!頭盤叫左炸蟹餅同風乾火腿露荀卷!蟹餅炸得好脆,露荀卷配合埋牛油果醬好match!再叫埋蒜蓉包配青口!又係好match好好味!最後叫左冬蔭公意粉!辣辣地好醒胃呢間無論環境同食物都值得推介

每次飲配合埋果味!好正!

呢間無論環境同食物都值得推介
2020-03-13 161 浏览
作為荃灣人,無意中行過搵到一間酒吧,而且係有野食既,即刻入去試下,順便飲下野,同男朋友談下心👍🏻呢間餐廳環境吾錯,夜晚重有Live Music,可以同朋友一路食住美味既食物,飲住美酒,聽住音樂,一流👍🏻👍🏻我地一坐底,店員即刻招待我地,我地點左杯野飲先,再傾下計諗下食啲咩。我杯飲品叫孟婆湯,入面有不同既酒,可以飲出甜酸苦澀幾感味道,真係好特別👍🏻而男朋友點左杯巨鋒提子主題,除左酒,入面當然有巨鋒提子汁,甜甜地,好易入口😍食物方面,我地叫左 風乾火腿露荀卷,同埋火焰香草烤春雞,同埋冬蔭公海鮮意粉露荀卷好特別,咬落去有幾重口感,你會食到露荀既鮮味,牛油果醬既味道,火腿既肉味,重有薄餅底既口感,真係幾好食👍🏻個冬蔭公海鮮意粉真係好正,醬汁竟然好creamy但又不失冬蔭公既味道,唔會太酸,呢個crossover認真正!烤雞真係全晚戲玉,店員會先在雞上面點火,好靚又好食。雞肉一啲都吾硬,仲帶有酒香 可以一邊食,一邊飲野,同男朋友慢慢談下心,非常之好。大家都快啲去試下啦,同情人或三五知己一齊去都可以,飲下野,食下野,聽下歌,輕鬆一下👍🏻,happy hour都好抵呀,唔怪得咁多熟客仔

2020-02-29
但今日嚟到荃灣食西餐,餐廳環境望落幾高級,暗暗地,而且價錢唔貴。香煎三文魚配芒果莎莎 $128因為有芒果莎莎,令到成碟嘅感覺好清爽開胃,唔會太過油膩。三文魚質感唔鬆散,但食落唔乾。魚皮好脆好好味。風乾火腿蘆筍卷 $98用金華火腿包住蘆筍,中間有牛油果,再放上薄餅上。而蘆筍口感清爽,中和左油膩嘅感覺,薄餅煙煙韌韌,識落整體感覺唔單一,亦中和左中華火腿嘅鹹味。而唔識欣賞金華火腿嘅我,都覺得幾好味。黑松露雜菌薄餅 $118呢個薄餅係薄批,薄餅外邊位脆,入面整體偏焾,拎起薄餅時唔易拎起,一定要用叉/刀幫手,拎起嗰陣仲有少少拉絲。食落黑松露味真係幾濃,不過除咗黑松露同蘑菇之外就冇其他配料,而且有少少偏油。香草海鮮意大利飯 $108由於食到最後已經好飽,對依啲飯冇太大感覺。只係覺得好足料!原本以為剩係得上面粒帶子同青口,原來入面仲夾雜左幾隻蝦,而海鮮都唔係Hea,幾新鮮。飯粒粒分明,似食緊珍珠米,便煙韌嘅感覺。唔知係咪啱啱食咗pizza,呢個飯都好似有少少黑松露味😂整體來講,餐廳氣氛幾好,食物價錢唔算貴,可以一試!有機會經過都可以再翻兜~

香煎三文魚配芒果莎莎

香煎三文魚配芒果莎莎
黑松露雜菌薄餅
香草海鮮意大利飯
2020-03-10 28 浏览
大家真係要去放鬆下啦!現在要搵一間有用餐及酒吧還有歌手唱歌的地方實在不容易,朋友話今晚想食泰國菜,我帶了他去到荃灣沙咀道德仁樓(Vici Stage)餐廳環境十分舒適,是半開放式餐廳及酒吧,在這餐廳品嚐美食之餘又可以聽歌十分relax。風乾火腿露筍卷$98巴馬ham鹹香味十足,再配以翠綠爽口的蘆筍,鹹淡交融,底層一塊脆口的餅底,又再提升層次感。香煎三文魚配芒果莎莎$128將三文魚煎到五成熟,肉質保持到原味之外再配以甜甜酸酸的芒果莎莎,做出三文魚的新食法。白酒煮藍青口$128,每隻青口都掛有白酒純香味道。火焰香草烤春雞?$148店員將白蘭地淋上春雞上再點火槍,火光熊熊的感覺非常震撼、春雞本身已經好嫩滑再加上火焰烤出來,雞肉味道十分正。Dancing Grape 巨峰提子主題, 採用了茶壺盛載十分精緻。

白酒煮藍青口$128,每隻青口都掛有白酒純香味道。

2020-03-09 154 浏览
大部分我去過既酒吧好少令我同時滿意晒食物同飲品,今次呢間應該都係我酒吧list內排好前既位置,vici stage除左有好多酒精類選擇出色外..估唔到佢食物仲更加有驚喜.以茶壼裝住既Dancing grape用上gin同aperol同巨峰提子甜酒再加配菠蘿汁及檸檬汁.入口清爽,入口先帶葡萄果香甜,後有菠蘿同檸既酸味平衡.以乾花用襯托的Yuzu forest內含柚子同橘子果醬,十分清香富柚子香味.入口相對比dancing grape甜所以十分易入口.Cocktail既杯都十分別致而且加上左唔同裝飾睇得出店內的用心.風乾火腿露荀卷底下以厚餅做底,微微烘過帶點脆口感.厚餅上以風乾火腿包住烤熟既露荀成卷物,風乾火腿鹹香味濃但唔會過鹹,配上爽脆露荀卷中和火腿既鹹香味.香煎三文魚配香芒莎莎,三文魚富有濃香既魚油,魚肉厚實滑嫩.配上酸酸甜甜既芒果莎莎令三文魚既油膩感降低.白酒煮青口配蒜蓉多士,青口用上藍青口雖然青口肉身較細但甜味同海水味更為突出.白酒忌廉汁好香濃,帶點青口同海水鹽味,配上蒜蓉多士沾上醬汁更醇厚.香草海鮮意大利飯真係超有驚喜,先講海鮮用料落足本,意大利飯面上既帆立貝超大粒,起碼有半個手

香草海鮮意大利飯真係超有驚喜,先講海鮮用料落足本,意大利飯面上既帆立貝超大粒,起碼有半個手掌咁大,肉質鮮嫩又甘甜,輕輕煎過後帶微焦香.蝦肉大得黎肉唔會死實實,唔會有雪味得黎又帶有蝦味.意大利飯入口軟綿煮得熟透,吸晒香草汁同海鮮既精華好入味.
  • 香草海鮮意大利飯
  • 白酒煮青口
2020-03-09 20 浏览
揸車經過,見到有間幾特式既Bar⋯⋯剛好Happy hour時間👏👏假期Happy hour時間:活在當下.......🥂🍸☕️Cocktail:Dancing grape———➕有gin酒,巨鋒提子🍇。檸檬🍋..........等等。清新味道,帶輕微苦澀、苦中甘甜帶甜,好特別的用茶壺做盛酒器,看似以為是在喝茶😆🍸Mocktail :Cinderella ————➕有石榴、菠蘿🍍、紅莓🍓、檸檬🍋⋯⋯等等甜甜酸酸,完全無酒精的,盛器又用了一隻酒杯,就像喝著雞尾酒一樣,誷酒師又幾有創意,真真假假,假假真真,喝酒又像不喝酒,沒酒又像在喝酒😂😂😂😂🥂☕️頭盤arma ham露筍卷——夾埋露荀一齊食又真係味道唔錯,露荀帶甜,Parma ham帶咸,兩者一齊食,味道均勻,下面再加上一塊薄餅,襯托得體一齊食又好啱key 🍕 二度:燒三文魚芒果🥭沙沙——-三文魚只燒外皮脆,廚師又幾好心機,只燒外皮脆口,又不會燒過火,魚肉滑溜配上芒果🥭汁,又是一個特別的創意和味道主菜1:香草🌿海鮮意大利飯——-足料海鮮,材料靚,有🦐蝦、帶子、墨魚🦑圈、青🦪口、意大利飯creamy,米適中不會太硬又不會太軟,入口又有口感⋯⋯
揸車經過,見到有間幾特式既Bar⋯⋯
剛好Happy hour時間👏👏

Cocktail:

Mocktail :

頭盤:
Parma ham露筍卷——夾埋露荀一齊食又真係味道唔錯,露荀帶甜,Parma ham帶咸,兩者一齊食,味道均勻,下面再加上一塊薄餅,襯托得體一齊食又好啱key 🍕

二度:

主菜1:

主菜2:
白酒🍶煮青🦪口——-🧄蒜蓉同牛油🧈份量配合得天依無逢,青口鮮味,蒜蓉🧄牛油🧈兩者之間取得平衡,亦不會搶走主角青🦪口的鮮味👍😋✌️
用蒜蓉🧄多士➕青口烹製的蒜蓉牛油昧道perfect

廚師👩‍🍳、調酒師、各有各的創意,用心炮製,創意調酒,侍應服務員又好招呼,又有禮貌,見到佢同其他熟客有傾有講,有談有笑,就知道佢地既招呼幾咁好,完全係可以令客人好舒適咁享受著美食
座位和周圍環境裝修雅緻,氣氛浪漫,又是一間直得一去再去的好地方