2018-02-28 175 瀏覽
大年初十,食左成個新年都係中菜悶悶地,上Openrice睇下有乜推介先!一向八婆仔嘅我,竟然發現到有間餐廳叫「上岸」,甘好意頭,仲要零負評,我點可以吾黎試!原來開左幾年我都吾知,一於指教下先!前菜,我已經覺得吾錯食日本嘢,我一定會飲返少少🍶生蠔...肥美、好味👍🏻👍🏻安康魚肝,我好鐘意🐽針🐟刺身👍🏻👍🏻👍🏻個壽司拼盤唯一最差係個拖籮,吾夠鮮同肥美lee個黑松露烏冬係全晚最精彩👏🏻👏🏻👏🏻串燒又係好味流心芝士年糕👍🏻銀雪魚,不過不失整體黎講係好味嘅,不愧為零負評👍🏻不過選擇比較少,份量少、價錢偏貴兩個人要二千幾蚊!
前菜,我已經覺得吾錯
食日本嘢,我一定會飲返少少🍶
生蠔...肥美、好味👍🏻👍🏻
安康魚肝,我好鐘意🐽
針🐟刺身👍🏻👍🏻👍🏻
壽司拼盤唯一最差係個拖籮,吾夠鮮同肥美
lee個黑松露烏冬係全晚最精彩👏🏻👏🏻👏🏻
串燒又係好味
流心芝士年糕👍🏻
銀雪魚,不過不失

整體黎講係好味嘅,不愧為零負評👍🏻
不過選擇比較少,份量少、價錢偏貴
兩個人要二千幾蚊!
2018-02-25
2018-02-15 1389 瀏覽
早2日行經K11買野,見到一間好有日本風味嘅日式料理店,老公二話不說就直接入去試下。內裏雖然裝修簡單,但全木風格令人感到好舒服。由於當晚時間比較早,所以唔太多人,之後到7:30pm 左右就差不多全full了。士多啤梨帆立貝沙律好特別嘅fusion 菜 , 士多啤梨加上帆立貝,食落好清新仲好鮮甜,配上清酒味嘅啫喱一起吃好特別又開胃。刺身拼盤刺身就自己揀款再配搭成拼盤,出面好少有日本紅衫魚刺身,肉質鮮美仲好新鮮, 而深海池魚, 味道甜美,比較有咬囗。 赤貝,非常之爽口,仲帶點鮮甜。金目調,大廚將魚皮輕輕的燒過, 所以有微微焦香味,魚肉有彈性。左口魚,鮮味濃,配上辣蘿白蓉蔥等再配埋醬汁更能帶出鮮味。赤貝鬚加上青瓜絲做成卷物,入口爽脆清新。清酒煮蜆蜆肉肉質鮮嫩飽滿又無沙,鮮味十足,味道甜美,令人忍不住吃不停口,連湯汁都飲清。燒雞翼雞翼燒得金黃香脆,內裏雞肉嫩滑多汁。燒牛小排牛小排牛味香濃撲鼻。入口牛肉鮮味和油香流入口腔內,好好食喔!海膽牛油果卷海膽用上馬糞海膽,加上三文魚子,入口即溶而且仲好鮮甜,是我倆的最愛。最後有紫薯雪糕做總結,紫薯甜味又濃郁,而且不太甜,我好喜歡喔!
內裏雖然裝修簡單,但全木風格令人感到好舒服。

士多啤梨帆立貝沙律

刺身拼盤
赤貝鬚加上青瓜絲做成卷物,入口爽脆清新。

清酒煮蜆

燒雞翼
雞翼燒得金黃香脆,內裏雞肉嫩滑多汁。

燒牛小排

海膽牛油果卷

2018-02-06
  • 刺身拼盤
  • 清酒煮蜆
  • 赤貝
  • 汁燒牛小排
2018-02-12 149 瀏覽
前排老婆同朋友去左旅行,得返我一個人自己食,佢終於返來喇,佢為左我返來第二晚就同我去食好野。老婆選擇左棉登徑食日本野,但原來棉登徑真係有卧虎藏龍之地,就係D間 {上岸料理} 日本野,我們去到餐廳坐位不算多,有優雅感覺。之後坐底點了幾款菜式。【士多啤梨帆立貝沙律】一見到好特別,有士多啤梨同帆立貝,食落有清新清甜既感覺,配上好以啫喱壯的酸汁一起吃有醒胃效果。【自選刺身】深海池魚、日本紅衫魚、赤貝、金目調、左口魚有D刺身真係好特別,平時出面好少有日本紅衫魚刺身,而且仲好新鮮TIM, 又有呢款深海池魚, 食到近魚皮部位, 口感會較為爽口。赤貝,非常之爽口,仲帶點鮮甜。金目調,大廚將魚皮輕輕的燒過, 所以味道會較香。左口魚,薄切而鮮味濃,配上辣蘿白蓉蔥等再配埋醬汁更能帶出鮮味。【海膽牛油果卷】出奇地算大件,海膽仲用上馬糞海膽,加上魚子,食出鮮味,是我們的摯愛,海膽入口幼滑味又重。【燒雞翼】上、【燒牛小排】下雞翼燒得好香口,燒到外表是漂亮的金黃色。牛燒得好香,陣陣牛味湧進鼻。咬了一口,滿口牛肉鮮味和油香流出在口腔內。【清酒煮蜆】值得推介!!!份量十足,一份裡面有很多隻,肉質鮮嫩
之後坐底點了幾款菜式。
【士多啤梨帆立貝沙律】
一見到好特別,

【自選刺身
深海池魚、日本紅衫魚、赤貝、金目調、左口魚

【海膽牛油果卷】

【燒雞翼】上、【燒牛小排】下
雞翼燒得好香口,燒到外表是漂亮的金黃色。

【清酒煮蜆】值得推介!!!
份量十足,一份裡面有很多隻,肉質鮮嫩飽滿又無沙;鮮味十足,鮮甜美味,令人忍不住吃完再吃,。

【吉列蠔】
比我想像中好,蠔不算好大隻,但勝在炸得鬆化,內裡蠔味超勁。

最後上甜品番薯雪糕,番薯味勁濃。
2018-02-06
雖然我唔食生野, 但我又好鍾意食日本野喎, haha….. 今日黎到呢間日本料理食出鮮味來. 首先叫左個豚肉野菜沙律, 豚肉鮮甜爽口, 沙律菜也很新鮮, 如果想清清地就就咁食, 因為已經加了醋, 好開胃, 如果想味道再豐富d可以點呢個日式麻醬.跟住叫左呢個松葉蟹腳天婦羅, 嘩…..呢個堅鮮, 超正, 首先天婦羅漿一d都唔厚, 啖啖肉, 超鮮, 超方便, 不需要自己整開d殼就食得, 而且蟹味十足, yummy yummy!!跟住再叫個清酒煮蜆, 粒粒肉都好飽滿, 份量一d都唔少, 又無沙, 味道鮮甜再帶點清香既清酒味 & 大蔥既香味.呢個係軟殼蟹牛油菓卷, 都係我飛佛黎架, 外軟內脆, 再加上牛油菓既清香 & 口感也豐富起黎.哈哈…仲有呢叫個燒飯團, 表面煎得香脆, 好有飯蕉既香味, 外脆內軟, 而且裹面還加上了紫菜, 令味道無咁掛.最後再燒返串豚肉串先, 因為我覺得呢都d豚肉唔錯, 呢個堅正, 肥瘦適中, 唔會只食到肥膏, 但又夠哂淋身, 外面又燒得香脆, 讚!!最後仲有呢個抺茶/柚子雪糕食tim ar....yummy yummy^^

2018-01-17
2018-01-27 1251 瀏覽
今日同個日本客食飯, 帶佢去食好野先, 呢間料理門面已好有日式FEEL, 我個客話好有歸屬感, 哈哈…..我點左幾款野食, 食完我個客都讚不絕口.首先叫左個鵝肝多士$170, 口感完全係入口即溶, 而且仲好厚身TIM, 配埋個脆脆多士簡直係絕配, 再加埋少少既黑醋令味道提升了.豚肉野菜沙律$80, 沙律菜新鮮, 豚肉夠哂薄身, 油脂分佈得均勻, 口感爽口, 還可以點日式麻醬TIM.跟住叫左D好特別既刺身, 而且仲好新鮮TIM, 有呢款深海池魚, 食到近魚皮部位, 口感會較為爽口.金目調大廚將魚皮輕輕的燒過, 所以味道會較香, 口感都係帶爽口.仲有呢款係日本紅衫魚, 面頭有D辣辣的類似羅白容, 可以包住一齊食, 味道較為突出, 而口感比較滑身.仲有呢款赤鯥都好少有, 味道較鮮, 大廚也有將魚皮輕輕的燒過, 口感還入口即溶. 赤貝更是爽口鮮甜, 真係要新鮮既食材才可食出鮮味.跟住叫左呢個軟殼蟹牛油菓卷$110, 軟殼蟹炸得香脆, 牛油菓更有一種好清香既味道, 加埋一齊食口感味道更豐富.最後叫左個燒芝士年糕$40, 剛剛燒起熱辣辣, 芝士味濃郁, 還有外脆內軟既感覺, 咁就劃上左完美的句號啦

最後叫左個燒芝士年糕$40, 剛剛燒起熱辣辣, 芝士味濃郁, 還有外脆內軟既感覺, 咁就劃上左完美的句號啦.
2018-01-23
2018-01-19 144 瀏覽
今日去咗尖沙咀行街,又到咗夜晚要搵好野食的晚飯時間,見到K11隔離的棉登徑有幾間望落都好高級的日本餐廳,被呢間門口裝修好別緻的上岸料理吸引咗,木趟門,就入黎試下。餐廳位置唔算太多,但好寛落,環境清靜悠雅。磯煮鮑魚,色澤鮮艷,賣相吸引,大大隻鮑魚,醬汁煮得好入味,咬落肉質好結實,好重鮑魚味吞拿魚腩多士,吞拿魚的肉整得好似蓉,入口即溶,仲凍凍地,十分鮮甜,加上香脆的多士,味道好夾主角的雜錦刺身,有成8款刺身,三文魚淋身,帶子新鮮清甜,仲有紅衫魚,竹簽魚等,肉質爽口,拖羅好有驚喜,入口即充滿魚香味,鮮嫩,仲有兩隻大蝦,彈牙新鮮海膽松葉蟹蒸蛋,海膽份量多,新鮮清甜,蒸蛋十分嫩滑,水潤,火候時間掌握得剛剛好,加上蟹腳的清甜,一定要試下燒青椒仔,燒冬菇同燒粟米,青椒仔唔會好辣,帶點清甜味,加上木魚吊下味,冬菇厚身,燒得唔乾身,仲多汁,粟米重牛油味,燒得好香口關東煮,有魚腐,腐皮,魔芋,雞蛋等,剛煮好熱辣辣拎上檯,湯汁十分清甜,忍唔住飲咗好多啖,魚腐同腐皮煮咗好耐,好淋身,吸收晒湯汁既味道,食完好飽最後仲叫咗個豆腐杏仁奶凍,好重杏仁味同奶味,好滑身,底仲有少少豆腐,兩隻味道都有。除咗食物一流,一定要
除咗食物一流,一定要讚下餐廳的服務都係超好,有熱毛巾提供,經理又同我地詳細介紹食物,十分貼心。
2018-01-18 404 瀏覽
店舖門面簡潔而高雅,以木石為主配上日系風格,有股山水相連之感。餐牌大方得體,適合與工作伙伴或伴侶吃飯,大氣而毫不失禮。入座已呈上熱茶及消毒毛巾,服務體貼入微,上菜時間上更能特別深感體會,時間掌握得剛剛好。前菜: 日式裙邊配青瓜裙邊肉質彈牙,青瓜青甜爽脆磯煮鮑魚 hkd188鮑魚色澤鮮豔,肉質柔嫩細緻卻不失咬勁,鮑魚味濃郁,鮮甜多汁。呑拿魚腩多士 2件 hkd100呑拿魚色澤粉紅鮮嫩,肉質細緻綿密幼滑,魚香味滲透入下層香脆多士。雜錦刺身 hkd700三文魚: 魚肉彈牙肥美,口感豐富。拖羅:魚肉細緻綿密,入口即融,滿滿油香化在口中不散。帶子: 帶子肉質彈牙軟熟,鮮甜飽滿。牡丹蝦: 表相晶瑩剔透,肉質結實鮮甜。日本紅衫魚(糸撚鯛) : 肉質彈牙結實、口感清澈鮮甜。竹籤魚: 竹筴魚的脂肪豐富、彈牙鮮美。比目魚: 外觀晶瑩剔透、肉質細嫩爽口、味道鮮美而肥腴。燒青椒仔 hkd38青椒仔鮮甜微辣,充滿水份,木魚碎灑滿椒面做為佐料,增加口感。燒冬菇 hkd28冬菇質感軟熟,能鎖住水分,入口清甜多汁,濃厚菇味。燒粟米 hkd48以濃香牛油燒至金黃外表,粟米粒外脆內嫩,香甜惹味。海膽松葉蟹蒸蛋 2份 hk

前菜: 日式裙邊配青瓜
裙邊肉質彈牙,青瓜青甜爽脆

磯煮鮑魚 hkd188

呑拿魚腩多士 2件 hkd100

雜錦刺身 hkd700
三文魚: 魚肉彈牙肥美,口感豐富。
拖羅:魚肉細緻綿密,入口即融,滿滿油香化在口中不散。
帶子: 帶子肉質彈牙軟熟,鮮甜飽滿。
牡丹蝦: 表相晶瑩剔透,肉質結實鮮甜。
日本紅衫魚(糸撚鯛) : 肉質彈牙結實、口感清澈鮮甜。
竹籤魚: 竹筴魚的脂肪豐富、彈牙鮮美。
比目魚: 外觀晶瑩剔透、肉質細嫩爽口、味道鮮美而肥腴。

燒青椒仔 hkd38

燒冬菇 hkd28
冬菇質感軟熟,能鎖住水分,入口清甜多汁,濃厚菇味。

燒粟米 hkd48
以濃香牛油燒至金黃外表,粟米粒外脆內嫩,香甜惹味。

海膽松葉蟹蒸蛋 2份 hkd190
日本鮮嫩豆腐為底層,松葉蟹肉藏在滑溜溜的蛋香中,海膽擺設在表面,鮮嫩入口即溶。

關東煮hkd88
雞蛋、蘿蔔、蒟蒻、竹輪等用高湯煮至軟淋,食材均吸附飽滿高湯,熱騰騰而美味。

甜品:杏仁豆腐
乳白色的豆腐口感嫩滑細緻,杏仁淡香融在豆腐內,清甜幽香卻不膩口。

上岸裝潢雖然說不上奢華,但低調大氣典雅,反倒更為有情調雅緻。
低調典雅寶里藏,一起幸福上岸
  • 杏仁豆腐
  • 磯煮鮑魚
  • 雜錦刺身
2018-01-11 1117 瀏覽
今晚約左個老友食飯,咁之前大家都講好食日本菜啦!今次佢就話叫我搵下食邊間啦,又係時候問下openrice啦,見到係棉登徑e間野竟然有零個伏,開業咁多年竟然有零個嬲嬲真係一件好難嘅事黎呀!咁就一於去e間,新年就當然要上一上岸啦!好,咁去到棉登徑啦,e間上岸都唔係好難搵到,因為門面裝修日本感覺都非常鮮明,另外門口有個簡單餐牌啦!入到去之後,望落去就唔係好多張枱,但係都滿左客人,心唸上岸果個應該係佢個老闆wor!好啦!好好彩就剛剛有張枱,一坐低見到隔離成枱都係野食,咁我狀態即刻由肚餓變做好肚餓啦!望完個餐牌同聽完店員推介之後,我地兩個人就點左以下菜式啦!一套精美餐具。咁一坐低果陣店員就會放低個前菜,前菜係帶子裙邊加青瓜,帶子裙邊非常鮮味,再加上醋,非常開胃。好!開飯啦!首先黎嘅係針魚刺身,針魚可是日本料理店最佳的生魚片食材之一,尤其在夏天盛產季節,舉凡針刺身、鹽燒針魚、針魚天婦羅都是常見菜色。但對我來說是非常新奇新鮮,咁店員就介紹話將刺身點左日本芥辣後,再點少少姜蓉會更加鮮味,咁我就試下啦,首先入口感覺就非常鮮味,而口感就食落去較為實在,較為煙韌,唔會話入口即溶,非常特別,佢唔會話好濃味,但

一套精美餐具。

針魚刺身

好!開飯啦!首先黎嘅係針魚刺身,針魚可是日本料理店最佳的生魚片食材之一,尤其在夏天盛產季節,舉凡針刺身、鹽燒針魚、針魚天婦羅都是常見菜色。但對我來說是非常新奇新鮮,咁店員就介紹話將刺身點左日本芥辣後,再點少少姜蓉會更加鮮味,咁我就試下啦,首先入口感覺就非常鮮味,而口感就食落去較為實在,較為煙韌,唔會話入口即溶,非常特別,佢唔會話好濃味,但淡淡嘅魚香會長留在口控,感覺非常新鮮。
燒七味魚翅

好,跟住下一道菜就係燒七味魚翅,聽着很高大上的感覺,首先是不是擔心價格很貴。其實這是鰩魚的魚翅,不是鯊魚的魚翅,價格非常親民,魚翅干吃起來甜甜鹹鹹的,有嚼勁又不會幹硬,是所有居酒屋必備的菜式,簡單的燒炙過真係十分有風味,真係送酒一流呀!可惜我揸左車........
醋味北海道生蠔

跟住到下一道菜啦,醋味北海道生蠔,北海道的厚岸位於鹹淡水交界,擁有雪山的潔淨山水,而厚岸對面的厚岸灣,本身是個廣闊的鹽水湖,鹽度及水溫較海水低,是太平洋冷暖流交匯之地,海牀滿布昆布及豐富的微生物,擁有自然優越的地理環境,非常適宜養殖貝類海產,亦為蠔提供了優良的生長環境。平時我食蠔就食法國呀,美國果d國家多,北海道就真係未試過啦,等我即刻試下先!

隻蠔夾起黎好肥美,個尾部果度非常有肉,正常出面去自助餐食蠔都係用紅色果隻生蠔雞尾醬,但今次餐廳就選用左日式醋汁,微微酸,可以保持蠔的原味而輕輕掩蓋它的鹹鮮味,咁e隻北海道蠔口感就比較爽口,食落去就都好有蠔味,但係就無咩海水味啦,蠔身都非常大隻,最特別係加埋日式醋汁味道都幾夾wor!
白身魚海膽卷

好啦!跟住又到下一道菜啦!海膽白身魚卷,又係一個我未見過嘅菜式,佢係用白身魚包住d海膽咁樣食法。白身魚,色澤白晰透明,口感清爽,肉質柔軟有彈,裡面包住d海膽,下面伴碟嘅就係白海藻,真係好靚,上枱果陣第一個感覺係好似甜品店果店芒果腸粉,再加d大菜糕底,哈哈!咁就即刻試下啦,白身魚就味道好清爽,都好有魚味,再加埋新鮮海膽嘅鮮味,感覺上就真係好似有個海膽係我面前即開即食,而本身如果只係食海膽嘅時候就會林bet bet,但係出面再包一層鮮魚肉就真係口感同口味嘅絕佳配搭。

火炙壽司

好,跟住就到火炙壽司,一碟就有五件,分別係由左至右,吞拿魚,紅衫魚,金月鯛,三文魚及帶子壽司壽司用火槍燒到半熟,夾起上黎果陣就陣陣bbq味,但係食落去就都食得出好鮮,而我最愛嘅就係紅衫魚啦,紅衫魚壽司食落去就好有魚味,半熟嘅魚生都食得出佢嘅鮮味,非常好味!

好,跟住就到一個有d湯嘅野食下啦!關東煮,材料包括煮雞蛋、蘿蔔、蒟蒻、竹輪等,這些材料都放在昆布裏煮。食落去全部料都好好味,特別係隻蛋,重蛋王同蛋白中間,你可以見到師傅烚蛋嘅時間係剛剛好,如果隻蛋烚得太耐蛋王係會變灰呀!重這些簡單嘅細節都絕對能夠證明師傅嘅功力。而且用料應該係日本蛋,食落去都好香蛋味,而蒟蒻都好有口感,同便利商店果d相比根本就高幾班。
串燒
跟住就到串燒啦,串燒串分別有燒牛舌,牛小排,豚肉及燒手羽,燒牛小排燒嘅時候係剛剛好,可以清楚見到肉中間係重有d血水滲出,係一舊完美嘅肉,食落好就立即溶化,唔會好似食緊香口膠咁樣,而手羽個外皮就燒到好脆,肉就好滑,牛舌再加上香蔥及芥末籽之後非常香口,外表都係一樣咁香脆,調味就剛剛好,成隊菜都係可以顯示出師傅係調味方面同埋燒烤方面嘅功力,都係非常專業,難怪餐廳會咁多人啦!

跟住就係到豚角煮啦,是日本九州長崎的一種特產料理,也是杭州東坡肉在日本的變種。吃起來有昆布的鮮美、又有醬香,吃起來軟嫩不油膩,當我第一啖食落去嘅時候,果d肥肉係個口裏面又係入口即溶,到下面d肉都有口感,而唔會因為炆得太耐而好硬,食落去又有啖啖嘅醬油香,e個真係推介。

烏冬
最後啦,食完咁多好野之後可能差少少飽啦,但係盤川又差不多用完啦,咁就叫碗稻庭烏冬啦,稻庭烏冬配埋個昆布湯都好好味,個烏冬煮嘅時間都剛剛好,食埋e碗野就夠飽啦,好滿足呀!

最後,e間餐廳俾我感覺係真材實料,佢地嘅用料係絕對唔同出面某些居酒屋,感覺上明顯餐廳係想給客人一重與眾不同嘅感覺,而師傅都功力十足,e餐真係性價比整高,會再黎。
2018-01-09
白身魚海膽卷
火炙壽司
串燒
烏冬
2018-01-11 226 瀏覽
尖沙咀棉登徑一帶都有幾間日本料理,今次見到呢間唔太多人, 望落企企理理,再帶點日本風呢!星期日午餐時間竟然唔使等位, 就試試吧!午餐Menu前菜 沙律, 沙律菜新鮮兩個人點了兩個set.呢個係滑蛋豬扒井滑蛋既熟透程度是我至愛的, 炸左既豬扒不太油, 炸粉也不厚。另外,也點了一個四色井。海膽很有鮮味, 但不相信這樣的價錢可提供到北海道海膽 . 於是問了侍應 北海道來自何方?侍應耐心解答是來自韓國的,一來機程較短,可以最新鮮的品質來到食店, 性價比較高最後,甜品可以選蕃薯味雪糕或者布丁。兩者都好好味。充滿日本風味的一餐呢!

星期日午餐時間竟然唔使等位, 就試試吧!

午餐Menu

前菜 沙律, 沙律菜新鮮
前菜

兩個人點了兩個set.
呢個係滑蛋豬扒井

滑蛋豬扒井

另外,也點了一個四色井。

最後,甜品可以選蕃薯味雪糕或者布丁。
兩者都好好味。
充滿日本風味的一餐呢!

甜品

四色井
2018-01-10 717 瀏覽
對於香港人精神來說,人人都想"搵夠上岸",何謂"足夠",則人人有不同的價值觀。但對於一隻出海捕魚的漁船,才剛"上岸"的一刻,就是意味著"最鮮"的第一個接觸點。對於棉登徑本身,早在香港紫醉金迷的年代就懷著很濃的日本味道,著名的 Omakase, 日式燒肉, 拉麵, 以至居酒屋,都一一可以在棉登徑找到,隨著香港的經濟結構轉型,棉登徑仍保留著這一份情懷,有時候在尖沙咀想找家合心水的日本料理,雙腿都會引領自然走到這條小街,多年,習慣了。今日叫左:針魚刺身 曾經嚐過一次針魚他他壽司,當時印象亦深。今次首嚐針魚腩位做刺身,新鮮清甜,肉質爽而彈牙。燒七味魚翅醋味北海道生蠔四面環海的北海道,最令人懷念的海產必是毛蟹和蠔,最掛念莫過於札幌那家出名的任食鮮蠔了!想不到在香港也能夠嚐回當日鮮味,加入輕醋將蠔的鮮味發揮得最好,肥美肉厚很感動啊!白身魚雲月卷白身魚的特點是,魚肉雪白清新、鮮甜而幼嫩,而且肉質帶清爽、油脂不太豐厚包裹著海膽來一起吃,來個味覺的衝擊。火炙壽司(吞拿魚/紅衫魚/金目鯛/三文魚/帶子)紅衫魚(其中一款火炙壽司)關東煮燒牛舌 / 牛小排 / 豚肉 / 手羽豚角煮炆出真功夫,外皮位香潤不肥膩

今日叫左:

針魚刺身
曾經嚐過一次針魚他他壽司,當時印象亦深。
今次首嚐針魚腩位做刺身,新鮮清甜,肉質爽而彈牙。

白身魚雲月卷
包裹著海膽來一起吃,來個味覺的衝擊。

火炙壽司(吞拿魚/紅衫魚/金目鯛/三文魚/帶子)

紅衫魚(其中一款火炙壽司)
紅衫魚火炙壽司

豚角煮
炆出真功夫,外皮位香潤不肥膩,充滿膠質
肉的部份,入味而肉質不會"柴皮",炆製好講究火喉,稍為過火即浪費整件肉。
師傅使出真功夫!

湯稻庭烏冬
來到這裡已經飽到上心口了,在此要一讚經理的服務態度,
坊間有些食店,如果客人稍為唔識貨就已經被歧視了,但我和友人一邊食一邊請教菜式時,
經理都盡量解答,此無他,原來已經入行三十多年做日式料理,今時今日香港難找如此服務態度的了。

甜品 : 柚子雪糕
柚子雪糕
前菜 - 青瓜帶子裙邊
紅衫魚火炙壽司
柚子雪糕
前菜 - 青瓜帶子裙邊
2017-12-20 135 瀏覽
刺身拼盆~~赤鯥魚,金目鯛,竹簽魚,紅衫魚,帶子,廚師把魚皮少少燒一下,令魚香味更加特出,而令一個特色就是把刺身砌成精美的圖形,有得食又有得觀賞。在面上加了幾粒精瑩通透魚子,點綴一下,食時味道又有所不同。
2017-09-14 422 瀏覽
炎炎夏日最愛吃日本菜,經朋友推介,周日來到這家小店吃午餐。 店子面積不大,只能容納十多人,裝潢簡約舒服。 研究餐單時,店員端上清香的綠茶,並沒有催促我們點菜,整頓午餐給予我們寧靜感覺。  午市定食選擇不少,價格十分親民,介乎$88至$168。 前菜方面,沙律菜很新鮮,小蕃茄非常甜!蒸蛋材料豐富,絕不欺場!主菜選了四式丼($138)和雜錦壽司定食($150),魚生基本上新鮮,蔥吞拿魚腩夠肥美,油香滲入白飯,令人胃口大開,惟海膽未算鮮甜。 套餐配有甜品或飲品,我選了熱咖啡,店員未遞上咖啡已聞到濃濃香味,味道不酸,合格。 以百多元的價錢而言,這頓午餐可說是物超所值 後記:當天下雨,進到店內時我將雨傘放在遮架,離開時店員拿著我的傘提醒我帶走,實在太貼心了!其實我完全忘了要取傘)

炎炎夏日最愛吃日本菜,經朋友推介,周日來到這家小店吃午餐。
店子面積不大,只能容納十多人,裝潢簡約舒服。

午市定食選擇不少,價格十分親民,介乎$88至$168。

以百多元的價錢而言,這頓午餐可說是物超所值

其實我完全忘了要取傘)
午餐
2017-09-06 379 瀏覽
呢日又同朋友食lunch,想就返佢唔曬去尖東咁遠,決定就黎呢度,貪佢近地鐵。Book咗枱,1點鐘。都坐滿曬。先睇下個lunch menu。價錢尚算ok,唔貴!今次又係,同朋友點既一樣,一人一份四式丼(海膽、三文魚籽、蔥吞拿魚腩、蟹肉)$138首先黎啲前菜。有沙律,海蜇青瓜。沙律配酸汁,好fresh好開胃!好味!主菜。同埋有燉蛋,味噌湯。個四式丼,雖然唔係好大碗,但裝滿晒成個碗, 好吸引!海膽鮮甜,一啲都唔腥。三文魚籽,一咬即破,又脆又鮮甜。蔥吞拿魚腩,切得碎,夠蓉,入口即溶,撈飯一流。蟹肉,有清甜的蟹味,唔錯!其實佢個飯份量唔算大。我自己就好夠,但朋友(男)話加埋啲前菜沙律甜品先夠飽!Anyways,仲有飯後甜品。可以揀野飲,或甜品。嗰日有杏仁豆腐或紫薯雪糕。我哋都揀咗杏仁豆腐!杏仁豆腐好滑。有杏仁味。算係呢餐一個好好既ending!咁既價錢,一啲都唔貴。而且坐的舒服。服務態度又超好。I like!

前菜

四式丼(海膽、三文魚籽、蔥吞拿魚腩、蟹肉)

海膽鮮甜,一啲都唔腥。
三文魚籽,一咬即破,又脆又鮮甜。
蔥吞拿魚腩,切得碎,夠蓉,入口即溶,撈飯一流。
蟹肉,有清甜的蟹味,唔錯!

杏仁豆腐

杏仁豆腐好滑。有杏仁味。算係呢餐一個好好既ending!

前菜
四式丼(海膽、三文魚籽、蔥吞拿魚腩、蟹肉)
2017-09-03 192 瀏覽
Was looking for a sushi/sashimi place in TST and accidentally ended up here.Very nice surprise, the shop is quite small but the ingredients are fresh.We ordered 2 oysters from the recommendation board (78$ each) - they were fat and freshThen onto 2 liver toasts (58$ each if i recall correctly) - rather small portion and the glazing on top was too much and took out the pan fried liver flavour outWe didn't know what to order next so just went with the sashimi platter and the sushi platter (somethi
We didn't know what to order next so just went with the sashimi platter and the sushi platter (something like 600 or 700 each)
The sashimi was fresh and with nice assortment. Some thick cut salmon and tuna, big shrimp and fresh sea urchin.
The sushi platter was also good. I don't know the name of all those fish but surely not the usual ones you would find in genki sushi lol. We were so full we couldn't even finish.
The sake (chilled and punchy) didn't help either (300$ or so)

Overall very good surprise, fresh food. A little pricey but all good japanese are here... staff were very friendly. Recommended and will go back
  • 刺身拼盤
2017-08-14 339 瀏覽
之前偶然入去食左個鰻魚飯午餐定食好好味所以今日又再幫襯午餐定食包前菜, 沙律, 茶碗蒸, 主菜: 鰻魚飯+ 烏冬, 仲有飯後甜品個鰻魚飯超推介, 鰻魚黎到仲熱而且燒得有點微濃, 好香, 唔會好似外面食成舊淋身尋日甜品係綠茶雪糕都幾香以哩個價錢係我暫時食到最鍾意嘅鰻魚飯
之前偶然入去食左個鰻魚飯午餐定食好好味
所以今日又再幫襯