2018-04-05 250 瀏覽
終於黎到我生日喇..上海菜下先..頭盤-四小併比一般多丫..肉鬆蘇-飽肚好味清炒河蝦-淡淡地幾好椰菜回鍋肉-惹味.唔食得辣真係唔好叫..黑醋菠蘿排骨-都係糖醋排骨好啲生煎牛肉包-普普通通黃金炒飯-五個人都夠食...幾好丫..價錢中等
終於黎到我生日喇..
上海菜下先..
頭盤-四小併比一般多丫..
肉鬆蘇-飽肚好味
清炒河蝦-淡淡地幾好
椰菜回鍋肉-惹味.唔食得辣真係唔好叫..
黑醋菠蘿排骨-都係糖醋排骨好啲
生煎牛肉包-普普通通
黃金炒飯-五個人都夠食...

幾好丫..價錢中等
2018-04-05
慶祝紀念
生日
2017-12-22 145 瀏覽
探完住喺天水圍嘅朋友之後就喺附近周圍行搵餐廳醫肚,終於見到有間裝璜同氣氛睇落幾好嘅上海廳就心郁郁想試下。可能係行日,加上又只係7點,所以唔使點等就有位入得。一睇個餐牌,啲價錢又唔係好貴,所以就好爽快咁揀左幾樣餸。小籠包皮薄多汁 肉味幾濃 係唔錯嘅餐前小食本身對呢個黑醋排骨冇乜大期望,但食落好香黑醋味,酸度啱啱好,啖啖肉好滿足上海廳粗炒好有穫氣,食完唔會成口油,我同朋友最推介呢個!可能其他餸比較重口味,所以當食呢個蝦仁雞粒炒飯嗰陣就淡味左啲,但蝦仁係好爽同彈,都加番啲分嘅~本身最有期望係呢個高力豆沙,但可惜紅豆餡聚埋一邊唔均勻,變左一邊得冇味嘅包,有啲失望。
小籠包皮薄多汁 肉味幾濃 係唔錯嘅餐前小食

上海廳粗炒好有穫氣,食完唔會成口油,我同朋友最推介呢個!

2017-10-28
5 分鐘 (堂食)
2017-11-18 104 瀏覽
難得假期跟媽媽去食上海菜~所以就去了這間之前經過見到後令我印象深刻的上海廳...最令我印象最深刻的一定是這堆懷舊的佈置啦再看看餐牌,選擇的種類也真的不少!最後我們叫了一個客飯套餐-黑醋排骨份量不少,而且好入味~酸酸地好開胃,配飯食真係一流!講到上海菜一定是上海粗炒!好好味,而且不會很油~最重要是一點也不會很咸平民價錢,份量又合理~抵食!如果星期一至五的話,下午茶餐仲有豆漿添~
難得假期跟媽媽去食上海菜~
所以就去了這間之前經過見到後令我印象深刻的上海廳...
最令我印象最深刻的一定是這堆懷舊的佈置啦

再看看餐牌,選擇的種類也真的不少!

最後我們叫了一個客飯套餐-黑醋排骨
客飯套餐-黑醋排骨

份量不少,而且好入味~
酸酸地好開胃,配飯食真係一流!
客飯套餐-黑醋排骨

講到上海菜一定是上海粗炒!
好好味,而且不會很油~
最重要是一點也不會很咸

上海粗炒

平民價錢,份量又合理~抵食!
如果星期一至五的話,下午茶餐仲有豆漿添~
2017-11-11
下午茶
上海粗炒
星期六的下午相約了媽媽同妹妹去食下午茶,她們提議到天瑞商場內的一間上海餐廳開餐這間餐廳我一直想試,今天終於有機會了.......「上海廳」餐廳裝修成舊上海般,因檯數都算幾多下,所以檯與檯之間空間感不大。原先諗住是嚟食下午茶套餐的,但原來星期六是沒有的,只有午市套餐。午市套餐時段 : 11AM - 1615PM看餐牌後,覺得價錢合理又免茶免加一我們3人共叫了一個客飯例湯套餐+上海粗炒 (散叫)1. 黑醋排骨客飯 $56例湯 ~~~ 湯料都幾足下,簡簡單單既青紅蘿白湯,媽媽飲晒黑醋排骨 ~~~ 排骨既量都不算少,醬汁煮至杰杰地,酸酸甜甜甘,送飯一流而且排骨肉質軟淋,一D唔UN。2. 上海粗炒 $68上海粗炒 (我至愛) ~~~ 可能是因為正價既關係,所以份量都大大地油份唔多,唔會食到成口油淋淋甘,食多少少都唔會覺得好有油膩感而且炒得幾乾身, 味道亦不會過咸,不錯!

這間餐廳我一直想試,今天終於有機會了.......

「上海廳」

午市套餐時段 : 11AM - 1615PM
看餐牌後,覺得價錢合理又免茶免加一

我們3人共叫了一個客飯例湯套餐+上海粗炒 (散叫)

1. 黑醋排骨客飯 $56
例湯 ~~~ 湯料都幾足下,簡簡單單既青紅蘿白湯,媽媽飲晒

而且排骨肉質軟淋,一D唔UN。

2. 上海粗炒 $68

而且炒得幾乾身, 味道亦不會過咸,不錯!
2017-11-11
下午茶
2017-11-14 87 瀏覽
天水圍的食店選擇唔多,由其是領匯旗下的食店,來來去去都係嗰幾間,加上要食上海菜,少之有少,上海廳午飯和晚飯都食過,午餐當然最抵食,有午午套餐,至於晚餐質素中規中矩,係天水圍算係幾好,因為對手唔多,唔想落元朗屯門開餐,上海廳都算係好選擇。個人幾鐘意食黃金四季豆,咸蛋黃炒得幾香,幾好食,若能炒乾身一點更吸引。小籠包和生煎包真係有D失望,小籠包夾4隻有3隻穿底,生煎包的精髓係肉汁,可惜乾到連肉汁都無,應該係個包雪藏左一段時間再攞出來煎,麻麻地。
天水圍的食店選擇唔多

酸辣雲吞

上海粉年糕

生煎包

2017-11-12
2017-08-28 277 瀏覽
自從天水圍T Town多了很多頗不錯的食店後, 我也多了留意這區的美食. 家住元朗雖已是美食之城, 但有時總會想試試區外的食店, 但又嫌出城太遠太費時車費也貴, 在鄰近的天水圍, 屯門區還有不少值得光顧的食店. 這次經朋友介紹, 到了天瑞商塲的上海廳一試, 由家中來先坐西鐵到天水圍站, 再轉706輕鐵直逹, 時間不過半小時左右, 離開時還可直接乘輕鐵回元朗再散步回家, 不想下廚的日子, 一家大細去吃餐晚飯實在不錯.​對於天水圍, 實在搞不清楚那兒跟那兒, 即使住在該區的朋友也說分不清楚, 但幸好輕鐵線也是點到點, 即使不知實際地理位置, 只要跟着站名下車, 總不會走錯. 第一次去天瑞, 商塲就在輕鐵站旁, 十分方便. 上海廳原來屬上海婆婆旗下, 早前在Vcity吃過上海婆婆, 質素不錯, 同一集團, 應該有信心保證. ​​雖然位處屋邨商塲, 裝潢設計也甚光鮮, 開揚而樓底高, 空間感充足.桌椅地磚擺設也充滿復古味道, 甚有心思和特色, 時尚中滲出古典中國風, 配合上海菜調子. ​​連餐紙設計都很精美和有老上海味道.​​上海菜我似乎每次也是吃那幾味, 但卻樂之不疲, 反正合口味就是了,
​​連餐紙設計都很精美和有老上海味道.
​​上海菜我似乎每次也是吃那幾味, 但卻樂之不疲, 反正合口味就是了, 也省卻左揀右揀的煩惱.

話梅花雕醉雞 ($72)
醉雞雖是很普通的前菜, 但質素總參差不齊, 最怕遇上只有骨的部位, 食之無味棄之可惜. 這碟醉雞單看已令人滿意了一半, 原隻雞脾上, 啖啖肉, 肉質嫩滑, 吃出微微話梅甘甜, 但酒味不算濃, 再濃味一點更好.
​​難得是雞件全熟透, 沒在骨之間滲出血水, 吃起來也較放心.
​​雞絲拼海蜇($62)
醉雞以外例點前菜. 海蜇夠彈性, 爽口; 雞絲和青瓜絲加上麻醬後相當清新開胃, 口感冰涼的又健康.
​​麥片芥末蝦球 ($96)
幾特別的煮法和配搭, 有中蝦球7-8隻, 外層包着芥末醬和麥皮, 做法新穎不常見. 吃蝦球前先感受到芥末醬的辛辣和刺喉感, 很過癮, 蝦肉彈牙結實, 份量不少, 價錢相對便宜抵食.
​​桂花蜜汁火方 ($96)
桂花似乎跟上海菜總有不解之緣, 任何食品加入淡黃桂花, 總有錦上添花之感, 份外討好. 火方並非我所愛, 但加入清甜蜜汁, 香脆炸腐竹和香軟飽皮, 夾在一起吃, 卻是別有一番風味.
​​火腿有四大片, 不太鹹, 肉香也鮮味突出, 應該不是年期長的火腿, 味道相對清淡. 蜜汁加入桂花, 滲出淡淡清香, 鹹甜中和, 味道層次分別. 腐竹很香脆和厚身, 包裹一起, 更有嚼勁和口感. 整體不油膩, 清新而鹹香.
​​金絲蝦燒賣 ($35)
以為是普通蝦燒賣, 咬下才知別有洞天, 內裡原來包裹着糯米飯, 香軟黏糯, 但略嫌味淡和較乾身, 吃一颗已十分飽肚.
​​黃金炒飯 ($68)
賣相平平無奇, 但絕對是實而不華, 不單份量十分多, 炒得飯粒粒分明, 每粒也包裹着炒溶的鹹蛋黃, 香口惹味, 雖然不太健康, 但外出用膳不計較這些, 這個炒飯的性價比值甚高.
​​蘋果蒜泥冷麵 ($46)
無可否認這裡的粉麵飯是相對抵食的, 份量都大大碟, 質素亦有保證. 蘋果蒜泥冷麵又是很創新的菜式, 蘋果茸加淡醬油, 清新可喜, 冷麵冰凍爽彈, 吸收了蘋果茸汁清新輕怡, 口味清淡, 很適合女生和炎炎夏日食用.
​​跟元朗相比, 天水圍的美食言猶不及, 但近來試過好幾間天水圍店子, 質素也出奇地好,服務殷勤周到, 環境花盡心思, 能媲美城外人氣食店, 比小店為主的元朗更適合家庭客, 而價錢公道合理, 帶着小朋友去吃飯, 食物以外, 要考慮的因素還多的是, 上海廳恰如其份坐落人來人往住宅區, 絕對是家庭聚餐的稱心選擇.
2017-07-19
2017-08-04 113 瀏覽
個人推介指數分7.5(10分為滿分) -  筆者最欣賞這家店子的主食, 特別是那個炒飯, 飯粒分明, 沾滿咸香的咸蛋黃, 炒極. 整体食物味道不會太濃, 很適合現代人健康的口味. 本月月會只有三人, 友人提議回歸簡約,就在我們居所附近選一所坐得舒服食店來吃, 決定相約在他天水圍主場, 品嘗上海菜. 店如其名, 就是說明這裡主要做上海菜的. 這裡的樓底很高, 中間有足夠的通道, 我們三位被安排坐在圓枱位, 感覺更見鬆動. 如果又要等位又要坐得迫, 其中一位友人會發脾氣. 幸好這裡也萛過關. 今晚一於慢慢談男人經. 既然是男人之夜, 我們今晚不飽無歸. 每人點了兩個菜如下. 本人負責前菜, 點了話梅花雕醉雞和雞絲拌海蜇. 醉雞中的花雕味不萛搶喉, 直接入口飲也不錯, 有些話梅中的甜味. 最重要是雞肉內完全滲透話梅和酒的味道, 不會肉還肉, 酒還酒. 還有不知是否靚仔的關係, 醉雞是雞肶來的, 肉質嫩滑. 海蜇一直也是我心頭好, 就是喜歡它爽脆的口感, 加上青瓜絲和雞肉來食, (沒太多調味和醬料), 感覺既清新又豐富. 主菜方面, 友人比較講究, (扮識食), 點了桂花蜜汁火方和麥片芥末蝦球

既然是男人之夜, 我們今晚不飽無歸. 每人點了兩個菜如下.

本人負責前菜, 點了話梅花雕醉雞和雞絲拌海蜇.
還有不知是否靚仔的關係, 醉雞是雞肶來的, 肉質嫩滑.

蜜汁火方是滬菜其中一個較為人認識的菜, 但食法有多種. 這裡的金華火腿以桂花蜜入饌, 中間夾一塊脆威化,外層以熱滕膝的包皮包住來吃,
(青瓜應是裝飾). 先說火腿, 處理得很好, 有火腿的香而沒有過咸, 加桂花的香味中和了火腿的霸道, 最精妙是那層威化, 增加了一重口感, 現在
是名幅其實的軟脆綿.

麥片芥末蝦球內的蝦非常有份量, (可想連殼時蝦有多大), 肉質肯定是彈牙. 醬汁方面對我來說很是有驚喜, 好像沙拉醬的質感, 芥末味比想像
勁很多, 吃罷感覺十分過癮, 只是友人不太吃嗆鼻的東西, 看見他咳的樣子, 真的很好笑. 所以小提示, 不太能吃芥末的, 盡沾小一點醬汁.

今天的主角來了, 黃金炒飯飯..........
這種出場方式是必要, 因實在太好味道, 其實材料就是蝦, 蝦米, 火腿粒,飯和咸蛋. 是炒得粒粒分明,  飯粒能沾上足夠味道之餘又乾身絶對是
功架之作, 味道方面, 就是配合得恰到好處, 夠香夠味又不會過咸, 中間的配料其實只是點綴, 飯粒才是最終主角.

最後來的主食是蘋果蒜泥冷面.
吃到這裡, 其實都飽了七成, 看見這面實是有點不知所措, 因為份量也不少.
吃了一啖後, 感覺改變了, 因為是冷面和汁料配合得出其地好, 沒想過果蓉的甜酸和蒜泥的少許辛辣是那麼匹配.
吃了反而感到更開胃.
不知不覺, 一啖一啖, 最後連這個菜也清袋.

整体來說, 這裡的食物是比我想像中更好, 雖不是什麼新菜式, 但是每道菜也是用心去做, 出來的味道確有驚喜.
就這樣, 我們三人如願以償, 不飽無歸. 今晚回家的路很短, 真的非常好.
2017-07-11
2017-07-28 104 瀏覽
其實上海xx系列一直都有食開,貪佢啲野食細細份可食多幾樣,價錢又唔貴,是晚阿爸話想食酸辣湯就二話不說來了上海廳,比起在家附近的商場店價錢平多了。店有商場內,落左輕鐵行兩步就到,地店不難搵。生煎鍋貼($35)一客有三隻的煎鍋貼,厚實的外皮包著鮮嫩的肉,咬開勁多肉汁,好燙口的,熱辣辣感覺超正,加上外皮煎得香口,咬落脆卜卜,外脆內軟認真正。黃金四季豆($65)呢樣阿爸大愛,超香的咸蛋啊!而且下得一點都不吝嗇,每一條四季豆都比大量蛋黃包著。外層乾身,但豆依然濕潤,不會過老。酸辣湯雲吞($52)為增加飽肚感已選了酸辣湯雲吞,一客有五粒,粒粒都係大大粒的菜肉雲吞,餡料有點鹹味,跟酸辣湯很夾。酸辣湯本身亦調味很不錯,夠酸夠辣但又不會嗆,有不少筍絲,冬菇絲,木耳絲等增加口感,好正。店內客人不少,主要都係區內客,一家大小齊齊食晚飯,不亦樂乎。
店有商場內,落左輕鐵行兩步就到,地店不難搵。
生煎鍋貼($35)
黃金四季豆($65)
酸辣湯雲吞($52)

2017-07-20
2017-07-25 86 瀏覽
平日好鍾意食上海菜,見天水圍開左間新嘅上海野食 ,放左工就call 同樣好愛上海菜嘅friend 一齊食!每次食上海野 ,當然唔會叫漏我最鍾意食嘅花雕醉雞醉雞切得好工整,件數都唔少。雞肉好滑,不過話梅醉雞酒味比較淡,唔算突出,可能係我個人鍾意比較重酒味。不過同行不好酒嘅朋友就覺得好易入口,好好食食完冷盤,就食熱食點心啦!小籠包大大粒、而且剛出籠,所以好夠熱,連湯汁都滴曬出黎豬肉餡汁都算鮮美。另一款主菜係蔥爆羊肉,羊肉炒得好香,醬汁好惹味,連京蔥和香料很好充足。而且羊肉都唔膻,一口一啖,好好餸飯。最後上埋個砂鍋醃篤鮮,第一次試呢個湯,聽個名都唔知裏面有啲咩,原來係用鹹火腿、鮮肉、青菜同百頁結煲嘅湯,湯頭都好清幾鮮甜,亦唔會好重味精味,而且很大一鍋,可以盛到每人五六碗。最好我們兩個人食左好多野,但埋單都唔貴,性價比好高

每次食上海野 ,當然唔會叫漏我最鍾意食嘅花雕醉雞

食完冷盤,就食熱食點心啦!小籠包大大粒、
而且剛出籠,所以好夠熱,連湯汁都滴曬出黎
豬肉餡汁都算鮮美。

另一款主菜係蔥爆羊肉,

最後上埋個砂鍋醃篤鮮,
第一次試呢個湯,聽個名都唔知裏面有啲咩

最好我們兩個人食左好多野,但埋單都唔貴,性價比好高
2017-07-22 102 瀏覽
天瑞開左上海餐廳,原來係上海婆婆旗下的,相信質素不錯,今晚終於和媽媽過來一試!晚市套餐有例湯附送,今晚係粟米青紅蘿蔔煲豬肉湯,好好飲 和好足料,粟米嘅甜味好突出,似自家老火湯的味道 ,亦係全餐最驚喜。涼伴茄子 ($43)茄子切成易入口大小, 茄子唔會太焾,軟硬適中。再蘸上黏黏嘅黑醋汁,入口時涼浸浸,好適合熱天氣之下作為開胃嘅前菜。京蔥牛肉包 ($35)牛肉包嘅兩面都煎到金黃色,煎得脆皮香口,而且外脆內軟, 唔會太油膩 。而牛肉餡都幾香,不過要小心有d燙口。生煎鍋貼($35)一隻鍋貼有半隻手掌大,鍋貼底同樣有先煎香脆,豬肉餡料頗飽滿,但個皮再薄點就更好啦!酸辣湯拉麵($50)拉麵好大份,單食呢個,唔食其他餸都飽,而且麵條嘅質感和軟硬都恰到好處。酸辣湯湯底夠辣,但我個人喜好,如果酸味再加強, 會令酸辣度更平衡。今晚食得好飽,但埋單都唔洗$200, 性價比算不錯, 閑事唔想下廚,過嚟醫肚都係一個好選擇!

晚市套餐有例湯附送,

涼伴茄子 ($43)

京蔥牛肉包 ($35)

生煎鍋貼($35)

酸辣湯拉麵($50)

個人喜好,如果酸味再加強, 會令酸辣度更平衡。

2017-07-22 92 瀏覽
黎食上海菜,去左上海廳,買完送又未夠鐘煮飯,一家人齊齊食少少野打下底,炒粉麵飯似乎太飽,食幾多點心飲下茶,嘆下冷氣先,咁鬼熱都係留係有冷氣嘅商場最正。位於商場出入口,裝修幾正,超高樓底唔會好嘈,雖然店內都係用盡最大力氣叫出黎唔傾計,中國人特性你識條鐵咩。野食幾好味㗎,叫左蒜泥白肉,牛肉包,鍋貼同酸辣湯雲吞,本來想叫多個小籠包,不過下午茶食咁多好似誇張左。蒜泥白肉-肉滑,個汁甜甜地,粉皮又係滑,整體好味。牛肉包-煎得香,包皮軟熟,牛肉餡多,再多啲京蔥更好。鍋貼-又係煎得香,皮厚,多汁。酸辣湯雲吞-有5粒大雲吞,個湯夠酸夠辣,好味。D位幾好坐,有茶飲,幾碟野都好味,算抵食啦,領展地頭喎,好貴租㗎。

蒜泥白肉-肉滑,個汁甜甜地,粉皮又係滑,整體好味。

牛肉包-煎得香,包皮軟熟,牛肉餡多,再多啲京蔥更好。

鍋貼-又係煎得香,皮厚,多汁。

酸辣湯雲吞-有5粒大雲吞,個湯夠酸夠辣,好味。

2017-07-19
5 分鐘 (堂食)
2017-07-21 954 瀏覽
天水圍終於也有上海菜了,位置對我很方便,於是便相約好友試試。餐廳選擇很多,包含湯飯麵、點心、肉等各個類別。前菜是雞絲水晶粉皮,粉皮和雞絲沾上胡麻醬,很香口很惹味,雖然粉皮不算透薄,但包裹在一起食,仍然可嘗到芝麻香和雞絲青瓜的質感砂鍋醃篤鮮是上海名菜之一,我們當然要點來試試這裡的手藝!醃篤鮮有火腿、青菜、百頁、竹荀、肉等配料,用砂鍋煮成湯,所以飲下去十分鮮甜,而且有火腿香,加上百頁質感特別,吸收湯的精華,味道很好!主菜方面,我們選擇易下飯的糖醋魚塊,魚塊略炸厚身,但咬下去都算脆口。酸甜醬汁調味很好,加上多汁的菠蘿粒,很開胃。另一款主菜是京蔥羊肉,炒得有穫氣,所有羊肉充滿京蔥的香氣,很惹味,能送上一碗白飯。而且羊肉切簿塊,所以不會「鞋」。另一碟賽螃蟹也不錯,蛋白炒得嫩滑,而且有瑤柱蘑菇等等配料,令到口感有不同層次。加上黑醋更有提升鮮味,份量也算多。我們亦點了一個青菜:火腿津白,白菜浸在上湯中,有幾片金華火腿,鮮甜味尚可,不過白菜略微焾身。銀絲卷是上海菜典型點心,我們選了較健康的蒸銀絲卷。銀絲卷以蒸籠盛上,所以可保持熱度,令銀絲卷很鬆軟,雖然𥚃面銀絲不是條條分明,但簡單配上煉奶已經很好。整體

前菜是雞絲水晶粉皮,

砂鍋醃篤鮮是上海名菜之一,

主菜方面,我們選擇易下飯的糖醋魚塊,

另一款主菜是京蔥羊肉,

另一碟賽螃蟹也不錯,

我們亦點了一個青菜:火腿津白,

銀絲卷是上海菜典型點心,

整體而言,上海菜價錢相對九龍香港島真算便宜,很到晚市一/二人套餐也很划算,雖然上海風味不算最好,但在同區也算是個好選擇!
2017-06-30 168 瀏覽
今日特登帶家人來食飯,星期六7點幾來到無乜幾圍枱,所以即刻有位一坐低每人有杯膠杯裝嘅茶,點完菜後,第一道菜好快就上左枱,係紅油抄手,望落好似好辣,其實個醬汁係甜嘅,我個人覺得唔太够味但都可以一試好快就來左碟炒牛肉,有小小辣,牛肉得5塊左右,唔太抵食,味道偏鹹,係幾好送飯嘅菜,跟著都係好送飯嘅四季豆炒肉碎上海廳炒飯終於來了,望個樣唔算好吸引,食落飯粒都唔算好乾身,味道普通,偏鹹,可以唔試蒜泥白肉,下面嘅醬汁偏甜,白肉切得好薄,唔會難咬我個人最喜歡嘅一樣,就係上海炒年糕佢又唔會過鹹,年糕炒得岩岩好,超好食,我家人都讚不絕口最後,小籠包係我最期待嘅,第一時間就點左,賣相唔錯,但食落真係好失望,湯汁偏少,味道偏淡,整體上比較油膩,失望生煎包食落好乾,包內全部都係肉,沒有仼何蔥花,食完一個真係好滯五個人食左500幾蚊,算抵食,食物質素ok,服務一般,還須改善

但都可以一試
紅油抄手

小黃炒牛肉

四季豆

上海廳炒飯

蒜泥白肉,下面嘅醬汁偏甜,白肉切得好薄,唔會難咬

蒜泥白肉

我個人最喜歡嘅一樣,就係上海炒年糕
佢又唔會過鹹,年糕炒得岩岩好,超好食,我家人都讚不絕口

上海炒年糕

生煎包

小黃炒牛肉
四季豆
上海炒年糕
2017-06-28 116 瀏覽
今次順路入天水圍,一於試下上海菜-上海廳 1930。今晚人流不多,無需等位可直入,餐廳環境舒服,以黑色為主題,温和燈光作配襯,以竹製品裝飾巨柱,同時為特色之處。擔擔麵擔頭啖湯,重花椒八角嘅味道,之後就到花生味,微微的辣,相信少食辣既朋友都會喜歡。酸辣湯拉麵相對地較酸及足料。四小拼有水晶肴肉,江南小排骨,三喜考夫,五香燻魚,賣相吸引,但沒什麼特別。黃金四季豆雖然賣相一般,但味道比想像中好,上菜時香氣撲鼻,食落更香,鹹蛋黃與四季豆都係第一次食,好鐘意,如果一次過食3,4條會比較鹹。🤣貴花蜜汁火方重點推介,正方形薄皮,可夾著沾滿貴花蜜糖醬的金華火腿,金黃色腐皮及心形青瓜片一齊食,香而不膩,絕配。松子黃花魚一道好開胃既菜式,酸甜度適中,魚肉外脆內嫩。

擔擔麵

酸辣湯拉麵
相對地較酸及足料。

四小拼

貴花蜜汁火方

松子黃花魚
一道好開胃既菜式,酸甜度適中,魚肉外脆內嫩。

2017-06-26
2017-06-09 792 瀏覽
當晚,住在天水圍的好姊妹帶我到天水圍食晚飯! 對於我來說,天水圍絕對是一個陌生的地方! 單是輕鐵站,已有起碼 10個輕鐵站是「天」字頭!足以令我頭都暈! 由她帶路安心得多,至少我不會在天水圍迷路吧!我們兩個女生相約天水圍西鐵站 B3 出口等,然後搭輕鐵 706 搭三個站到天瑞站,落車已見到商場;然而706是循環線,可能有關方面以便乘客辨認及避免搭錯方向,往天水圍西鐵站的是輕鐵705!我回家車程只有一個西鐵站及好幾個站輕鐵站,可是等輕鐵要花上 10分鐘!上海婆婆旗下的餐廳 <上海廳> 位於領展管轄的天瑞商場,入座時只有大半食客,因此無需等位直接入座! 簡約型格裝潢,落地玻璃,以上海草帽作裝飾!空間感尚可!配以型格吊燈,新舊共融!打開餐牌,圖文並茂,食物相片相當吸引誘人!店員們殷勤有禮,每當食完一款的食物,便隨即收碟!給人感覺夠勤快!供應:新派上海菜,另有素菜可供選擇!包括:冷盤、湯羹砂鍋、豆腐、蔬菜、海鮮、豬牛雞鴨、飯麵、手造拉麵、點心、甜品、飲品...等!以上桌次序:銀芽炒鱔糊 $92芽菜後下落鑊保持其爽嫩口感, 鱔的份量已交足貨,食落爽口帶鮮味,整體香濃惹味,卻是一點
當晚,住在天水圍的好姊妹帶我到天水圍食晚飯!
 對於我來說,天水圍絕對是一個陌生的地方!
 由她帶路安心得多,至少我不會在天水圍迷路吧!

打開餐牌,圖文並茂,食物相片相當吸引誘人!

供應:新派上海菜,另有素菜可供選擇!
以上桌次序:

銀芽炒鱔糊 $92
芽菜後下落鑊保持其爽嫩口感,
 鱔的份量已交足貨,食落爽口帶鮮味,整體香濃惹味,卻是一點也不重口味!
我們還食得津津有味!
銀芽炒鱔糊
雞絲水晶粉皮 $62
晶瑩剔透的水晶粉皮彈牙可口,花生醬油提升味道!
雞絲水晶粉皮
桂花蜜汁火方 $96/ 4件
這道菜色是一道蘇州傳統名饌!
 蘇州傳統以一片薄身饅頭片,夾入一片金華火腿及一片響鈴!
根據網上資料,正宗的蜜汁火方以金華火腿連皮帶膘 (肥肉),加入蜜汁,長時間燉煨,亦有相當厚度!  而店方的出品則是改良版,連皮切膘,配以桂花蜜汁!饅頭片夾入一片金華火腿及一片響鈴,金華火腿色澤豔紅,肉質入口鬆軟,桂花蜜的香甜芳香誘人,   甜蜜蜜的桂花蜜汁把金華火腿的鹹度大大減輕了!
 甜中帶鹹鮮,甜鹹交集的絕妙配搭!
 纖薄如紙的響鈴口感超香脆!清爽的青瓜;以鬆軟的饅頭片包住,口感豐富!別具一格的佳餚,令人一試愛上!
 我們也懶得理會是否正宗口味,只要美味已經滿足胃口!

朋友略嫌桂花糖的甜度較為霸道,蓋過了金華火腿原有的鹹鮮味!脆卜卜的炸薄脆,整體口感與口味俱備!
桂花蜜汁火方
麵筋素雞燒豆腐 $60
蠔油醬汁鹹度恰到好處!
素雞呈長身而金黃色,咬落千層的腐皮口感!豆腐滑溜程度一般,最吸汁莫過於麵筋吧!柔軟濕腍,伴飯一流之選!
上海小籠包 $36
一客 4個,摺位公整,以薄身的青蘿蔔片墊底,卻是大小不一!

薄薄的外皮煙韌之餘,夾起來也無穿,這一點已經合格!
咬開小籠包皮,豬肉夾雜肥豬肉,兩者比例差不多,鮮美多肉汁,肉質一點也不嚡口,肉質帶出多餘油份,卻是幾油!

皮薄餡豐做出水準!蘸上載有薑絲的醋,更添風味!

上海小籠包
茗茶 $4/位

我們享受一頓豐富的新派上海菜晚餐!
2017-04-12
銀芽炒鱔糊