2021-04-06 222 瀏覽
湯底用石頭鍋盛載,上到枱非常熱辣辣配埋凍嘅沾麵 冰火二重奏嘅感覺龍蝦湯底非常濃郁 另外唔夠仲可以refill沾麵大大碗 夠彈牙 份量都幾多 配菜就有竹筍,夠爽脆溏心蛋好好味紫菜就正常發揮啦整體而言十分不錯,會回頭!
龍蝦沾麵
湯底用石頭鍋盛載,上到枱非常熱辣辣
配埋凍嘅沾麵 冰火二重奏嘅感覺
龍蝦湯底非常濃郁 另外唔夠仲可以refill
沾麵大大碗 夠彈牙 份量都幾多
配菜就有竹筍,夠爽脆
溏心蛋好好味
紫菜就正常發揮啦
整體而言十分不錯,會回頭!
2021-04-05
5 分鐘 (堂食)
龍蝦沾麵
2021-04-01 163 瀏覽
📍 元祖沾麵專門店呢間食店都幾出名,成日都好想試下。早兩日過左厚福街專程想試下呢間之前朋友推介既小店。平時夜晚門口排曬長龍,今晚好快就入得啦➖➖📌 極上芝士海膽沾麵 $158熱辣辣芝士醬汁用石鍋上,超大碗,芝士醬汁面頭有一塊海膽。醬汁一上檯就已經飄來陣陣香氣。仲會原板海膽咁上,想點芝士食又得,就咁食都好滋味,知道海膽好易會唔新鮮,今次好好彩食個啲都新鮮,唔會好腥。海膽份量都多。芝士醬汁好濃郁,沾麵好掛汁而家都爽彈牙。芝士控最愛。➖➖📌 濃厚豚骨叉燒拉麵 $88拉麵份量唔少,叉燒好大塊。麵底份量足,雀仔胃食半碗都飽到反艇,拉麵配上筍,木耳絲、溏心蛋。湯底都夠味,會加上白芝麻同七味粉會更惹味➖➖質素都幾唔錯,係坐位比較窄。不過厚福街啲食店都係咁上下。有良心嘅食店推薦大家多多支持!➖➖地址:尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號鋪➖➖人均消費:$120 (subject to service charge)好食指數:3.8/5抵食指數:3.8/5環境指數:3/5服務指數:3.7/5回頭指數:3.5/5-
📍 元祖沾麵專門店

環境指數:3/5
服務指數:3.7/5
回頭指數:3.5/5
2021-03-28 219 瀏覽
成日都見到好多人排呢一間餐廳,而且我係一個好鍾意食沾麵嘅人,所以好想試好耐!!今日專登早啲出去食晚餐,估唔到未到六點餐廳已經差唔多滿哂人,犀利!我哋叫咗兩款沾麵,大家一齊share食,是賭兩款後味,開心🥳極上芝士蟹皇沾麵(普通180g)$148沾麵嘅湯底用石頭鍋,見到佢真係好熱好滾,大家要小心啲唔好掂到!湯底加入左叉燒粒同埋海膽,海膽味道鮮甜👍蟹皇有一層芝士,撈埋啲蟹皇一齊食好惹味😊蟹皇味道美味可口,另外仲有蟹子添啊,like it!!! 仲可以加入去沾麵食,令沾麵嘅味道昇華。前面放入石頭鍋嘅湯底,有濃濃嘅芝士香味,啱晒鍾意食芝士味嘅我❤️元祖龍蝦🦞沾麵(普通180g)$99我覺得呢款沾麵好抵食,首先湯底既龍蝦好多,其次個湯好重龍蝦香味。沾麵彈牙,份量都幾多下!叉燒都有好多舊,我地食到好飽🤣最後加d 木魚湯,仲可以飲埋d 湯底。餐廳好細心,會提供一包紙巾,幾能照顧食客所需👍👍今日食得滿足haha

極上芝士蟹皇沾麵(普通180g)$148
蟹皇有一層芝士,撈埋啲蟹皇一齊食好惹味😊

元祖龍蝦🦞沾麵(普通180g)$99

2021-03-27 319 瀏覽
在網上看到這間位於尖沙咀的人氣沾麵餐廳,專程來到朝聖店內裝潢有日式麵店的風味,是排排座的極上芝士蟹皇沾麵 - 套餐包括芝士蟹膏釀蟹蓋,濃湯沾麵,我選了龍蝦湯芝士蟹膏釀蟹蓋是超多芝士的!內裏釀了滿滿的蟹膏,非常鮮甜沾麵有糖心蛋,荀,叉燒,份量很多糖心蛋中間的蛋還是半熟流心的,吃下非常滿足叉燒十分有驚喜,因為是炙燒過的,吃下帶焦香,肥瘦剛好龍蝦湯亦十分有誠意,想不到湯內都非常足料,很多豚角和龍蝦肉把麵沾上龍蝦湯來吃,麵質非常彈牙,佢想龍蝦湯是十分香濃豚肉魚介沾麵 - 份量也絕不馬虎豚肉魚介湯是熱騰騰的,非常濃郁湯內都是有很多豚角,豚角肉質軟腍,吃不停口這間沾麵最出色是沾麵的濃湯,而且非常足料,真係一試難忘

在網上看到這間位於尖沙咀的人氣沾麵餐廳,專程來到朝聖

店內裝潢有日式麵店的風味,是排排座的

芝士蟹膏釀蟹蓋

芝士蟹膏釀蟹蓋是超多芝士的!內裏釀了滿滿的蟹膏,非常鮮甜

沾麵有糖心蛋,荀,叉燒,份量很多

糖心蛋中間的蛋還是半熟流心的,吃下非常滿足
極上芝士蟹皇沾麵

叉燒十分有驚喜,因為是炙燒過的,吃下帶焦香,肥瘦剛好
極上芝士蟹皇沾麵

龍蝦湯亦十分有誠意,想不到湯內都非常足料,很多豚角和龍蝦肉
極上芝士蟹皇沾麵

把麵沾上龍蝦湯來吃,麵質非常彈牙,佢想龍蝦湯是十分香濃

豚肉魚介沾麵 - 份量也絕不馬虎
豚肉魚介沾麵

豚肉魚介湯是熱騰騰的,非常濃郁
豚肉魚介沾麵

湯內都是有很多豚角,豚角肉質軟腍,吃不停口

這間沾麵最出色是沾麵的濃湯,而且非常足料,真係一試難忘
芝士蟹膏釀蟹蓋
豚肉魚介沾麵
拉麵🍜吃得多,但像這餐廳的原板海膽💥真的非常難以想像,每口海膽都非常肥美。配以濃濃的芝士醬鍋子🧀,整餐都能保持熱度,熱呼呼的非常好吃😋。.極上芝士海膽沾麵$158,芝士醬鍋上有幾塊新鮮海膽,鍋裡也有幾個熟了的海膽,還有一些瘦肉。另外再配以原板新鮮海膽,口感肥美,海膽味較清爽。拉麵也配有日本手法灼燒🔥過的叉燒,有淡淡的熏香。.濃厚豚骨叉燒拉麵🍜$79,豚骨湯底入味,配上溏心蛋美味非常👍🏿.⭐️性價比:4/5星💰人均:$100港元

⭐️性價比:4/5星
💰人均:$100港元
2021-03-25 222 瀏覽
#元祖沾麵環境雖小但很有日本拉麵特色,椅子底下有個籃仔給你裝袋,另提供一包免費「元組紙巾」非常貼心(๑•ᴗ•๑)沾麵無限加湯,還有提供熱茶~#極上芝士蟹皇沾麵 $148熱辣辣石鍋裝住濃濃芝士蟹黃湯,湯較結身,入面還有些蟹肉和很多豬肉粒,非常豐富。另外,有芝士蟹蓋,入面有很多蟹膏,加埋旁邊的蟹籽一齊食,味道更鮮甜、美味~#豚肉魚介沾麵 $89拉麵🍜粗而彈牙的麵質,有4-5片肥美的豚肉片,燒得幾香,還有半粒溏心蛋。魚介湯味濃郁~而且不會腥,幾好味。服務質素:7/10環境舒適度:6/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

#元祖沾麵

#極上芝士蟹皇沾麵 $148

#豚肉魚介沾麵 $89

服務質素:7/10
環境舒適度:6/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2021-03-23 123 瀏覽
今日突然間想食拉麵行下行下見到間沾麵好似唔錯就同朋友入左去🤤入到去店面裝修非常之唔錯而家氣氛非常好今次我係下午時間去食午餐叫左個最基本既魚介叉燒沾麵我朋友就叫左同一款再加左個麵底我呢個係無加麵底個麵對於我呢個胃唔算好大既女仔黎講會偏大如果細食既女仔,我建議嗌小麵😆減低浪費食物既風險。個魚介湯上枱好滾,好香🤤🤤🤤🤤我最中意係佢個叉燒價錢$89黎講比足料蛋是不可或缺😍😍😍😍一定要加!最後我朋友係普通身形既男仔,佢話下次去唔需要加麵,過飽🤣🤣🤣下次再去!要試埋海膽沾麵
今日突然間想食拉麵

我朋友就叫左同一款再加左個麵底
魚介叉燒沾麵

我呢個係無加麵底
個麵對於我呢個胃唔算好大既女仔黎講會偏大
如果細食既女仔,我建議嗌小麵😆減低浪費食物既風險。

個魚介湯上枱好滾,好香🤤🤤🤤🤤
我最中意係佢個叉燒
價錢$89黎講比足料
蛋是不可或缺😍😍😍😍一定要加!

最後我朋友係普通身形既男仔,
佢話下次去唔需要加麵,過飽🤣🤣🤣
下次再去!

要試埋海膽沾麵
魚介叉燒沾麵
2021-03-21 131 瀏覽
平時經過厚福街總會見到元組拉麵門口有條長長嘅人龍,今晚特地提早過嚟避開人潮,專誠利是呢度嘅招牌沾麵!一坐低就點左碗極上芝士蟹皇沾麵,等左大約5分鐘,一碗出晒煙熱辣辣嘅芝士鍋就呈上眼前!麵上面鋪滿左四大塊燒得帶點焦香嘅叉燒,另有糖心蛋、筍、紫菜、日本大蔥等配料。先唧上青檸汁再將麵條放入熱辣辣嘅芝士汁裏面,麵條上掛滿咗香濃嘅芝士汁,啖啖都係鮮味嘅蟹味同芝士香味!醬汁裏面仲加入左海膽,記得趁佢完全煮熟之前撈上黎食,咁就保持到海膽原有鮮嫩嘅口感!芝士焗蟹蓋好邪惡!面層嘅芝士拉絲再配上裏面香濃嘅蟹肉,好食到停唔到口。雖然呢度嘅主打係沾麵,但係佢嘅濃湯拉麵都唔錯!濃厚豚骨叉燒拉麵🍜 湯底夠哂濃郁,麵條口感彈牙!👍🏻👍🏻

2021-03-13
120 分鐘 (堂食)
2021-03-18 136 瀏覽
元祖沾麵推介🥰🥰冇得去日本 😭 思念家鄉嘅味道 一定要食下日本嘢 平衡下心理😂😂👍原來唔講唔知 沾麵 都係拉麵嘅一種😮 開頭我仲以為發現到新野 😂😂 原來只係自己唔識野🤫極上Raclette 芝士龍蝦沾麵 $168😮😮 龍蝦大隻 送到上嚟熱辣辣 原來係新鮮即焗㗎👍 芝士味濃口 真係好有驚喜🤓 仲有濃湯龍蝦汁 配上沾麵食 真係口感一流又新鮮👍另外叫咗個濃厚豚骨叉燒拉麵 $79🥓🥓 食拉麵 好多時好怕個湯底會好鹹 一食就知道呢度一定冇落味精! 拉麵爽口彈牙 絕對係店舖嘅王牌之選❤️❤️好多時都見門口好多人排隊 所以如果大家去 都要早少少啊💪💪
元祖沾麵推介🥰🥰

好多時都見門口好多人排隊 所以如果大家去 都要早少少啊💪💪
2021-03-17 107 瀏覽
今日放工早早地食埋晚餐先返屋企,聽聞尖沙咀厚福街,好多食肆,行過有間食沾麵好出名既麵店,於是一於試吓先!一坐低,就送上兩杯熱辣辣香噴噴嘅玄米茶,飲咗啖茶之後,就叫咗一個招牌嘅極上海膽芝士沾麵,另外仲叫咗一個豚肉魚介沾麵,芝士味道香濃配上海膽,海膽係成板咁上!好足料。真係好味道!非常濃郁口感!醬汁內仲配有粒粒豚肉添,好有口感。另外豚肉魚介沾麵,醬汁魚味好香,豚肉好鬆軟配以温泉蛋,真係大滿足,另外見到牆上有教食沾麵既方法,一於跟足,真係有意想不到效果!下次再嚟試吓😋
今日放工早早地食埋晚餐先返屋企,
聽聞尖沙咀厚福街,好多食肆,
行過有間食沾麵好出名既麵店,
於是一於試吓先!

一坐低,就送上兩杯熱辣辣香噴噴嘅玄米茶,
飲咗啖茶之後,
就叫咗一個招牌嘅極上海膽芝士沾麵,
另外仲叫咗一個豚肉魚介沾麵,
芝士味道香濃配上海膽,
海膽係成板咁上!好足料。
真係好味道!非常濃郁口感!
醬汁內仲配有粒粒豚肉添,好有口感。

另外豚肉魚介沾麵,醬汁魚味好香,
豚肉好鬆軟配以温泉蛋,
真係大滿足,
另外見到牆上有教食沾麵既方法,
一於跟足,真係有意想不到效果!

下次再嚟試吓😋
  • 極上芝士海膽沾麵
2021-03-13 276 瀏覽
今日去尖沙咀行街 順便同朋友食個dinner ~見到呢家餐廳好多人入去食拉麵 再加上裝修好靚 非常有日式風情 一於就入去食啦!呢一間餐廳出名食沾麵 一於就叫兩碗面一齊食~❤️豚肉魚介沾麵 $88拉麵上放滿了豚肉丶流心蛋丶紫菜 同埋青檸 然後再配上個沾麵醬汁 魚介醬汁係非常濃厚嘅湯底 用上豬骨湯同雞湯熬製而成 係個面層仲有啲魚介粉 用上鐵板石鍋嘅形式上枱~ 非常新鮮熱辣 醬汁仲有幾塊豚肉~沾面面底掛滿了醬汁 非常滿足另外朋友叫了極上芝士蟹黃沾麵 $148呢個係店家嘅招牌菜 蟹黃醬汁非常濃厚 好似飲緊海鮮湯一樣 好新鮮鮮甜 入邊仲有啲蝦肉㗎!另外再奉上蟹蓋芝士 入邊有濃濃嘅蟹膏 令人非常滿足食完拉麵之後還可以加入高湯~變一碗美味嘅魚湯飲添呢間餐廳好值得嘗試,非常好吃😋
今日去尖沙咀行街 順便同朋友食個dinner ~

呢一間餐廳出名食沾麵 一於就叫兩碗面一齊食~❤️

豚肉魚介沾麵 $88

魚介醬汁係非常濃厚嘅湯底

沾面面底掛滿了醬汁 非常滿足

另外朋友叫了極上芝士蟹黃沾麵 $148

呢個係店家嘅招牌菜

另外再奉上蟹蓋芝士 入邊有濃濃嘅蟹膏 令人非常滿足

食完拉麵之後還可以加入高湯~變一碗美味嘅魚湯飲添

呢間餐廳好值得嘗試,非常好吃😋
2021-03-12 179 瀏覽
作為一個拉麵控,無時無刻其實都想食拉麵,今日係尖沙咀厚福街搵到呢一間拉麵,見到好多選擇,就決定入去試一試。其實正式啲來講,呢一間唔係拉麵店,係沾麵店。佢嘅沾麵選擇繁多,有龍蝦湯沾面、海膽沾麵、魚介湯沾面,都幾多㗎。但係我呢就鍾情於拉麵,所以呢就冇叫到沾面。拉麵嘅選擇得兩款一款係豬骨濃湯叉燒拉麵,另外一款係有蝦嘅湯底,因為我唔食蝦,所以叫咗豬骨拉麵。餐廳都幾得意,會放低一個漏斗,上面寫着如果20分鐘內嘢食唔到就會有九折㗎啦!另外佢同其他拉麵店一樣都有得叫替玉啊、追加唔同嘢食咁樣。最特別嘅係佢湯底可以無限免費追加,係其他拉麵店無架!拉麵好彈牙,幾有韌性,吸左湯都唔會覺得好淋。叉燒呢就肥瘦適中,唔好油淋淋,又唔會好柴皮,恰到好處。湯底係典型的奶白色,聞落有豬骨的香味,試左一啖,都幾唔錯,唔好過鹹,又夠味。半熟溏心蛋呢好正,流心,夠甜,而且有淡淡的酒香,好欣賞!

半熟溏心蛋呢好正,流心,夠甜,而且有淡淡的酒香,好欣賞!
2021-03-09 206 瀏覽
呢間沾麵店上網睇評價,好評差評各半,試下睇下佢究竟好冇食先!佢呢度既沾麵主要有四種湯底揀:魚介、赤海老、龍蝦,同埋芝士海膽。 1️⃣特製八代海赤海老沾麵($99)佢既沾麵一律係用石鍋上,保溫效果更佳。一黎到,視覺效果一流啊,面頭舖上左啲櫻花蝦,個湯汁熱辣辣仲滾緊既樣😍不過食落冇睇落咁吸引,湯汁既質地好結身,但係唔知點解蝦味唔算好濃。不過幾鍾意呢度既係,佢既沾麵汁係可以無限refill,完全唔洗就住黎沾啲汁,而且次次refill 佢都係成個鍋拎走,refill翻黎既都係熱辣辣滾緊既湯汁!  碗麵有配埋叉燒同糖心蛋,叉燒肥瘦適中,帶有炙燒過既香味,唔錯。溏心蛋都好夠流心!麵方面,食落有咬口,煮既時間啱啱好,亦都好掛汁👍  最後食曬麵可以叫店員加啲雞湯落去淨低既沾米麵汁到飲埋佢,加左湯飲味道唔錯,雖然蝦味唔夠出,但係飲落都ok唔錯。  2⃣️元祖龍蝦沾麵($105)龍蝦湯味道濃好多,感覺有啲似去西餐廳飲既龍蝦濃湯。不過同網上啲評論講既一樣,佢真係好結身,結身得濟😂已經結到唔係好似沾麵用既汁。不過我覺得可接受既,佢好濃好結,沾上麵到食既時候味道更加強,啖啖都係滿滿既湯汁。  叉燒同糖心蛋都係唔錯。最後
1️⃣特製八代海赤海老沾麵($99)

2⃣️元祖龍蝦沾麵($105)
龍蝦湯味道濃好多,感覺有啲似去西餐廳飲既龍蝦濃湯。不過同網上啲評論講既一樣,佢真係好結身,結身得濟😂已經結到唔係好似沾麵用既汁。不過我覺得可接受既,佢好濃好結,沾上麵到食既時候味道更加強,啖啖都係滿滿既湯汁。  叉燒同糖心蛋都係唔錯。最後食完之後加湯,飲落更加似西式既龍蝦濃湯🦞係好味既。
2021-03-06 203 瀏覽
.#哈比四圍食 #🥢 極上芝士蟹王沾麵 $148又有芝士,又有海膽,又有蟹蓋,叫我點忍到口🙈價錢都冇睇就叫咗嚟試😆沾麵嘅麵質較為粗身,形狀就方方地嘅,咁就容易啲掛到啲汁喺每一條麵上面,濃郁嘅芝士湯入面仲有好多海膽🤤呢個食法真係第一次🙈芝士蟹蓋都不得了,打開啲芝士就見到滿滿嘅蟹冰🤩🤩🤩一個價錢,幾種享受,最緊要記得加埋個木魚湯😎👍🏻🥢豚肉魚介沾麵 $98杰身嘅湯底,面層有啲魚介粉,我朋友就好喜愛呢碗,豚肉脂肪啱啱好唔會好油膩,湯底有淡淡的魚香,同埋唔會好咸👍🏻
#哈比四圍食 #
🥢 極上芝士蟹王沾麵 $148
🥢豚肉魚介沾麵 $98
2021-03-04 197 瀏覽
依間絕對係我喺香港食過,湯底最濃厚,味道到最好食嘅龍蝦湯底沾麵入到餐廳,所有嘢都好自助,啲調味料同埋配料已經放晒喺個架上邊湯底同埋配料都有好多選擇,想食平啲同貴啲都得,有龍蝦同埋海膽又會再貴啲不過一場嚟到,都好建議食龍蝦湯底😹元祖終極龍蝦沾麵!本身碗麵都好大碗,啲叉燒又唔特別肥,食落係好好食,麵都好夠硬同乾身😻湯底係個重頭戲,勁濃郁,入邊仲真係有龍蝦㗎!雖然唔算好多,但勝在個湯底夠好味😋入邊仲有啲厚豚肉因為個湯底太杰身,飲完真係超想飲水,店員都好貼心,自動不停幫我哋加茶如果想飲埋個湯底,可以食完面之後,叫店員幫你加木魚湯,咁就可以一啖飲晒個湯啦

不過一場嚟到,都好建議食龍蝦湯底😹

元祖終極龍蝦沾麵!
元祖終極龍蝦沾麵

湯底