2022-07-01 1056 瀏覽
《函館》做運動之前先填飽個肚先 😋😋雖然係星期日,中午時間都幾多人嚟呢度食☺️好多人都知呢間係日本人開既餐廳, 味道都似係日本食咁, 我最鍾意食呢度既炒雜茶套餐, 好多料, 又唔咸, 連個麵豉湯出面好多都會好咸, 反而呢度清清地, 好味😋😋去函館無理由唔食濃郁的豚骨拉麵既, 湯唔會太咸,麵既軟硬適中👍🏻😋今次加左煎餃子、 忌廉可樂炸薯餅😋食得到廚師比心機煮😊😊Waiter 有禮👍🏻下次再見啦☺️
《函館》

今次加左煎餃子、 忌廉可樂炸薯餅😋

食得到廚師比心機煮😊😊

Waiter 有禮👍🏻

下次再見啦☺️

• 炒雜菜套餐
2022-04-12 983 瀏覽
今日同女友下午去行柏架山,去前去側魚涌搵野食先。側魚涌站出就搵左野食先,行經海光街,見到呢間,想食下拉麵,就入左去。睇到餐牌,呢度啲拉麵基本上一樣,係湯底有分別,我地就點左個牛乳芝士拉麵同沾麵,再加錢$25要多碟餃子(3隻)沾麵係用粗麵,有咬勁,不過湯底好似咸過頭,食完冇點飲啲湯,味道幾好。牛乳芝士拉麵係用普通拉麵,可以加錢轉做粗麵,不過我地冇轉。湯底好濃,芝士份量好多,夾上黎好似舊咬完既香口膠咁。不過我覺得有啲「漏」。湯底飲左小小,平時我食麵係會飲埋湯底(比女友話過唔小次),呢次就飲唔哂,主要原因係味道唔多岩我,普普通通啦。配菜碟餃子幾好食,不過覺得cp值唔高,25蚊先得3隻,除返要$8.3一隻,個人覺得貴左啲囉。
),呢次就飲唔哂,主要原因係味道唔多岩我,普普通通啦。

2022-04-10
2022-02-12 684 瀏覽
函館元祖北海道拉麵地址: 鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下1B號舖隨意搵午餐,難得呢間唔洗等位就立即行份去試下豬骨拉麵 (黑)🍜 $90,湯底十分濃厚,滿滿濃厚的豬骨湯味道, 鹹香味重但並不死鹹,拉麵掛湯能力非常,麵質較煙韌有咬口,叉燒🐷都算大塊而且脂肪層厚,不過叉燒份量較為少,唔係好夠食。#nicefoodie鰂魚涌
函館元祖北海道拉麵
地址: 鰂魚涌海光街11號漢威大廈地下1B號舖

#nicefoodie鰂魚涌
2022-01-10 673 瀏覽
第一次比難食既食評,真係又貴又難食。去到鰂魚涌偶然入左呢間餐廳,見門面裝修得好日式。一睇餐牌有好多特式拉麵選擇,我揀左芝士拉麵,以為味道好似韓國芝士杯麵咁。碗麵黎到賣相已經差,只係芝士粒粒浮係面,一睇都知唔會有咩芝士味。一食果然不岀所料,無芝士味既芝士拉麵,等芝士融哂味道仲係好奇怪,同個湯底完全唔夾,叉燒都一般般,配菜多過叉燒好多,食左一半已經唔想再食。我朋友叫左檸檬拉麵,照樣係有檸檬舖係面,佢既意見係怪味,同樣難食。我下次不會再光顧。
2021-11-03 774 瀏覽
琴晚想去海光街果邊食周月,但因為時間太晏佢地已經收左鋪,唯有幫襯同一條街嘅另一間拉麵店。冇做足research 嘅後果就係...好易中伏😂呢間函館元祖北海道拉麵係由日本人開嘅,本來以為應該會幾正宗幾好味🤔餐廳有數款拉麵湯底比客人選擇,除左拉麵外,仲有唔少小食同飯可以選擇,感覺五花八門,同一般只focus係拉麵嘅小店好唔同。✨極上豉油檸檬拉麵($95)檸檬拉麵我之前係日本有食過,難得係香港見到,就叫黎試下🤣拉麵上面鋪滿左蔥絲同幾片檸檬,望落去都算吸引。麵條方面用左捲曲麵,食落相對冇咁有咬口,但問題都不大。比較令我失望嘅係個湯底,飲落相對偏咸,非常重味精,雖然檸檬嘅酸味已經令成個味道清新左,但食完都仲係覺得好口渴😂整體黎講呢間拉麵館嘅味道相當一般,朋友叫嘅蝦味拉麵比我果碗仲咸😂呢個價錢同周月差唔多貴,但味道就差好遠😢唔推薦⛔

✨極上豉油檸檬拉麵($95)

2021-10-24 415 瀏覽
本身嚟鰂魚涌唔係食呢間,係呢度book 咗兩間,一間早上訂,下午收到sms話系統問題,係無位的。跟住訂另一間,當我在途中就收到電話,又係個句,激死我倆!所以決定到咗鰂魚涌先搵食,見到呢間,其實之前都成日有路經但都無試過,見仲有位就入去一試!點知⋯⋯食物都幾一般,女友個帶子飯直頭要打❌! 我碗鹽味檸檬拉麵都正常,開頭夠熱,個啖湯都幾好味,不過⋯⋯食食吓都係一般,個湯太咸,兩塊叉燒都遍細🧐女友碗滑蛋牛油帶子飯⋯⋯一望,都幾失望,白雪雪唔吸引之餘,仲要係超細粒連埋晒裙邊個種帶子。 食落呢,淡到呢⋯⋯連我咁食得淡都覺得淡,所以女友都食得幾辛苦🤭 幸好,啲帶子都幾鮮味,除此之外都⋯⋯👎🏼👎🏼除咗服務幾好外,其他嘅,我倆都麻麻。。。應該唔會再來了。

鹽味檸檬拉麵
滑蛋牛油帶子飯

除咗服務幾好外,其他嘅,我倆都麻麻。。。應該唔會再來了。
2021-10-16
2021-10-02 427 瀏覽
收工返屋企諗住食好啲,就買左一份照燒銀雪魚,唔係套餐嚟,比完錢take away 有折,$85,係門口等左10分鐘左右,拎上手輕到得個盒,一睇,嘩,我入返間鋪問啊姐,咁細份既我係買一份,唔係買套餐,啊姐話係唔係套餐都係咁細份,我聽到之後覺得同佢講落去都冇咩意思,都希望份銀雪魚唔好令我失望返到屋企準備開餐,我慢慢咀嚼呢一份咁珍貴嘅照燒銀雪魚,估唔到咁細份既銀雪魚帶比我咁多驚喜又有魚磷,份魚又唔熱,連暖都稱不上,仲要有啲魚腥味!
照燒銀雪魚
2021-10-02
10 分鐘 (堂食)
2021-09-19 390 瀏覽
N年前,在銅鑼灣sogo 附近與大學同學,經過一條長長既樓梯,落到地底到食呢間拉麵。學生時代無咩錢,亦未去過日本,還記得渴下第一口白豚拉麵湯既震撼。早幾年經過再入去食,見樓面唔同晒,以為日本老板請人幫手 自己退居幕後休息。誰知一吃,知道已不是那回事。有天,因為工作到訪側魚涌,見到舖面熟悉既裝修,再望入去,見到自製函館夜景既 poster, 加埋足球隊既相,我竟然重遇了!!二話不說點了當年的豚肉拉麵蔥係精髓,鮮香爽脆肉咪濃郁拉麵熟度剛好湯底唔算鹹,非常濃郁,加埋海帶清香,飲左半碗炸豬排自製醃菜,很有日本小店特色豬排質感很有趣,薄身濕潤是當年既味道,竟然重遇番,仍然係日本老板親自招呼,太好喇!

二話不說點了當年的豚肉拉麵

蔥係精髓,鮮香爽脆

肉咪濃郁

拉麵熟度剛好

湯底唔算鹹,非常濃郁,加埋海帶清香,飲左半碗

炸豬排

自製醃菜,很有日本小店特色

豬排質感很有趣,薄身濕潤

是當年既味道,竟然重遇番,仍然係日本老板親自招呼,太好喇!
2021-09-11 274 瀏覽
好耐冇食過拉麵,來呢間度試吓。我自己揀咗檸檬拉麵,感覺很清新, 叉燒薄薄地,如果有多塊就更加好,味道都唔錯!實在要支持小店,服務很好,阿姐比凍茶我哋,啱晒襯拉麵吃。阿嫂叫左豬骨濃湯~
好耐冇食過拉麵,來呢間度試吓。

阿嫂叫左豬骨濃湯~
2021-08-29 341 瀏覽
今時今日,喺平日中午做上班族的午餐生意,超過$100以上的餐廳都一定要有過人之處,呢間位於太古坊的拉麵店,它標榜是北海道特色,中午時分都一定要等位,一坐下就有一杯免費的凍茶看看餐牌,佢有五大主題,分別有地獄湯拉麵,蝦湯拉麵,芝士拉麵,薑湯拉麵,及檸檬拉麵,睇到呢度都覺得是一間很有趣的拉麵店,內心掙扎要不要嘗試比較少有的薑湯或檸檬拉麵,最後理性贏了好奇,選了比較正常的蝦湯拉麵。價值$110(連加一)的濃厚豬骨蝦湯拉麵湯底十分濃厚,滿滿鮮甜的蝦湯味反而蓋過豬骨湯的味道,可以想像有多濃厚,麵質是比較煙韌,比較鞋身接近日本正式的拉麵,整碗拉麵都是好好食,應該係因為有一個出色的湯底,少有的吃完拉麵後,你會想喝埋整碗湯(跟日本人一樣)

價值$110(連加一)的濃厚豬骨蝦湯拉麵

湯底十分濃厚,滿滿鮮甜的蝦湯味

2021-05-27
午餐
2021-08-25 216 瀏覽
Had been wanting to try out this restaurant with my colleagues for quite a while, since this is near where we work. We did not have to wait for a long time despite the large amount of people looking for a place to eat during lunch hour at quarry bay. The food was quite good. A bit pricey though. Service was extremely good. We ordered a tuna rice set. It was great and had just the right amount to fill our stomach.
Tuna
2021-08-23
Tuna
2021-08-17 189 瀏覽
下午1時正在太古坊附近,眼看大多餐廳也滿座,剛好經過這麵店可以立即入座,便內進了看了看menu選擇好像很多,下單時職員卻告知只需選湯底便可,因為麵跟主菜等都是一樣的。噢,那就試試吧。點了2碗豬骨湯底,味道平平,麵不是彈牙,但也不算淋的,不知怎形容,其他配錯也不過不失,主打的叉燒大大的一塊,沒特別,2碗都只吃了一半。另外1碗點了地獄湯底,味道是不錯的,小辣亦不嗆喉。麵質跟配料也跟另外2碗差不多吧。但總算吃完。加購了餃子,味道很好,肉饀多,煎香了非常吸引,很快沽清加購的小丸子味道尚可,粉團多了點,但亦不俗的。結賬39x元來說,就不太值了。

加購了餃子,味道很好,肉饀多,煎香了非常吸引,很快沽清

加購的小丸子味道尚可,粉團多了點,但亦不俗的。

結賬39x元來說,就不太值了。
2021-08-11
2020-07-11 1654 瀏覽
兩人隨意搵午餐。2pm已經無晒office客,唔使等位可以慢慢食。menu有好多不同類型嘅拉麵,亦都有飯類套餐, 選擇困難症揀咗好耐。最後揀basic款北海道牛奶拉麵($88),午餐惠顧可加小食,我就加咗唐揚炸雞($25)。朋友嗌咗吉列豬飯套餐。飯好快上咗,拉麵稍為等少少不過都算快。拉麵上面配料唔算多,有一片半肥瘦日式叉燒,有d菠菜粟米蘆筍小番茄。呢種拉麵蔬菜配料較小見。試吓啖湯,好飲喎,咸度啱啱好,有d忌廉湯feel。d粟米粒配湯好好食。我差d飲晒d湯哈哈。唐揚炸雞唔會乾淨淨。配燒汁醬好食。朋友的吉列豬飯有配湯同少少殗菜同海帶。個人覺得函館都係拉麵湯底拿手,飯類好像有點欠缺特色。拉麵食後無口渴。
。我差d飲晒d湯哈哈。唐揚炸雞唔會乾淨淨。配燒汁醬好食。
北海道牛奶拉麵
北海道牛奶拉麵
函館元祖北海道拉麵好多日本客人去光顧,連員工都係日本人,非常正宗地道既拉麵館------1. 味增地獄湯拉麵 7.5/10呢到既拉麵主要分左3款味道,分別是味噌、醬油、鹽味,而我今次就揀左味增地獄湯,味道非常濃郁,用左豬骨、鰹魚去熬製,好鮮味🤤麵店既拉麵主張粗同彎曲,食到最後一啖麵條都係有彈性2. 煎餃子 7.5/10餃子煎到焦脆,熱辣辣好脆口,唔算油膩,餡料都幾多,啖啖滿足🤣3. 西瓜梳打 7.5/10個樽好可愛呀🤣好少見出面有得買,就叫黎試下,味道正常,唔會好重糖水味

------
1. 味增地獄湯拉麵 7.5/10

2. 煎餃子 7.5/10

3. 西瓜梳打 7.5/10
2020-04-09
2020-07-07 697 瀏覽
lunch 時段間間鋪門口都好多人排隊,見佢唔洗點排隊就諗住試下。等左五分鐘左右就有位,入到去即刻叫左炸生蠔定食,同埋豬骨拉面,等左十分鐘左加就上菜。好快。但係好難食,烤生蠔好腥,豬骨拉面得一塊好薄嘅肉,算,最緊要好食。但d 湯好油,真係超油,除左難食,唔識講~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
吉列炸生蠔,豬骨拉面