2019-04-22 90 瀏覽
香港有好多地方都可以食到拉麵,但要食到一間小店而又高質數並不容易。今日黎左長沙灣呢間拉麵鋪食,門面裝修非常日系,大大個匠一logo,店內既環境都好舒服,簡約而又舒服。佢落單既方式係自己圈係張紙度,想追加既食物,或者想唔要既配菜,都可以直接圈出黎,咁一定唔會出錯。拉麵,我地每人叫左一碗,一碗係醬油雞骨湯叉燒拉麵,另一款係豚骨濃湯叉燒拉麵。兩碗拉麵各有特色2碗拉麵分別都係有5片叉燒豚肉同溏心蛋。叉燒豚肉唔會太肥但又唔會太瘦,食落油脂分泌平均。溏心蛋做到流心既效果,蛋味香濃。而拉麵軟硬度適中,唔會太淋或太硬。講埋講湯底先,醬油雞骨湯,醬油味濃郁,味道清甜。而豚骨濃湯,骨膠感好重,湯較杰身,飲落有淡淡既豚骨香味。我地分別追加左一份餃子,同特製他他醬唐揚炸雞。餃子一客有8隻,煎至金黃食餃子。熱辣辣,脆卜卜,外皮脆,內餡豐富又多汁 食落非常juicy。而唐揚炸雞都係即叫即炸,粉醬唔會太厚,炸雞同他他醬係非常match,雞肉夠嫩滑,加埋少少檸檬汁,味道更清新!不過一客得4件,食完都覺得唔太滿足😅😅

我地分別追加左一份餃子,同特製他他醬唐揚炸雞

2019-04-20 123 瀏覽
話說,從朋友口中得知長沙灣最近開了這間新拉麵店,除了豚骨湯外,還特別的供應雞骨湯底,上週末終於去了一試。舖頭裝修非常日式,有在日本的拉麵小店吃飯的感覺😝。朋友和我一共點了兩碗拉麵、一碟炒飯及一份餃子。拉麵來說,豚骨炙燒叉燒拉麵 ($98) 先被送上來,哇豬腩肉叉燒賣相好吸引,糖心蛋夠流心,湯底及拉麵麵條顏色都偏白,湯較為’結’身。豬腩肉叉燒則燒得香口,肥美邪惡挺好吃!而我點的醬油雞骨叉燒拉麵 ($93),湯底以醬油為主,帶甜味,不會咸也不覺膩,與這種粗一點的拉麵好匹配,我喜歡。另外,想不到叉燒炒飯 ($38) 很夠鑊氣,惹味又算大碗,男生吃拉麵加這碗應該會好飽好滿足。最後就是日本屋台脆口餃子 ($22/4隻),餃子皮好香脆,裡面也juicy的~

另外,想不到叉燒炒飯 ($38) 很夠鑊氣
,惹味又算大碗,男生吃拉麵加這碗應該會好飽好滿足。

• 叉燒拉麵
2019-04-20 70 瀏覽
🔎匠一麵屋 (長沙灣)📍長沙灣順寧道26-36號康福樓地下4號舖-🔹麻醬辛辣免治肉擔擔麵 $83幾特別 好小見拉麵店用免治肉做主材料其實唔辣嘅 但味道好濃 偏咸少少 如果鐘意濃味 、或者食開沾麵嘅呢個會幾岩你而且隻半熟蛋好好味 岩岩好好滑🔹豚骨炙燒叉燒拉麵 $98有5大塊叉燒 脂肪比例好平均 而且有d燒過嘅香味湯底係豚肉濃湯 比起雞骨濃會清d 但都幾濃郁麵底軟身少少 如果可以揀軟硬度就更好🔹脆口餃子 $22/4只餃子細細隻 又熱又脆 菜跟肉比例幾平均🔹特製他他醬唐揚炸雞 $28好味!有4大件炸雞 雞肉夠滑 外皮夠脆 配埋他他醬感覺無咁dry又無咁熱氣😂 呢個絕對可以試試#食在長沙灣 #90sfoodieshare_長沙灣
🔎匠一麵屋 (長沙灣)
📍長沙灣順寧道26-36號康福樓地下4號舖

🔹麻醬辛辣免治肉擔擔麵 $83
幾特別 好小見拉麵店用免治肉做主材料
其實唔辣嘅 但味道好濃 偏咸少少
如果鐘意濃味 、或者食開沾麵嘅呢個會幾岩你
而且隻半熟蛋好好味 岩岩好好滑

配埋他他醬感覺無咁dry又無咁熱氣😂 呢個絕對可以試試

#食在長沙灣 #90sfoodieshare_長沙灣
  • 特製他他醬唐揚炸雞
2019-04-19 43 瀏覽
每逢星期日都要黎到長沙灣上堂,上堂既其中一個動力來源,就係放左學,可以同男朋友係呢度附近搵間小店,食個美味既lunch,hea番一個下午。係長沙灣、深水埗周圍都係食店,搵食唔難,但又搵一間好食又坐得舒服既唔容易。今日就行過見到匠一麵屋,門面好有係日本拉麵店既感覺,中午時間剛開店,就入去試下啦。唔只門面好有日本風味,店內俾我既感覺一樣置身日本。平常係日本食拉麵都係有壺冰水,坐位有4人坐位,亦有一d開放式既位置俾人坐。Menu選擇唔算多,簡而精,湯底可以選擇醬油雞骨湯或者豚骨濃湯,仲可以隨自己口味,加減配料。我同男朋友勁鐘意糖心蛋,當然要加加加!🍜特製他他醬唐揚炸雞:不嬲都覺得炸雞同他他醬係super match,呢度既唐揚炸雞炸得好juicy,雞肉嫩滑,加少少檸檬汁,感覺更清!🍜日本屋台行列脆口餃子:餃子剛煎好,熱辣辣,脆卜卜,肉餡豐富有汁,好好食,但貪心點左好多橙色既汁,原來有d辣辣地,幾過癮!主角出場~🍜豚骨炙燒叉燒拉麵。加荀、半熟蛋。男朋友食既,未食已經聞到陣好香既焦香味,一碗拉麵有成5塊叉燒,叉燒厚身有咬口,油脂部分香而不油膩。豚骨湯底濃郁,但又唔會過咸,男朋友連湯底都飲晒。。。

唔只門面好有日本風味,店內俾我既感覺一樣置身日本。

我同男朋友勁鐘意糖心蛋,當然要加加加!

🍜特製他他醬唐揚炸雞:

🍜日本屋台行列脆口餃子:

主角出場~

🍜豚骨炙燒叉燒拉麵。加荀、半熟蛋。

豚骨湯底濃郁,但又唔會過咸,男朋友連湯底都飲晒。。。

仲有糖心蛋加持,個樣勁靚仔,甜甜地好好食,不枉我地加蛋食多隻!

🍜豚骨鹽味拉麵。加紫菜。
因為想食湯底無咁濃既,所以我揀左鹽味湯底,呢個湯底比豚骨炙燒叉燒拉麵無咁濃,但就更加清甜。有一塊叉燒、糖心蛋同其他配料。

麵質軟硬適中,屬於幼身麵,掛湯。好好食呀。

• 豚骨炙燒叉燒拉麵
  • 日本屋台行列脆口餃子
2019-04-19 41 瀏覽
定期來長沙灣睇牙醫後都要搵下有咩好食,新來開呢間匠一拉麵比起呢區其他拉麵走不同的路線。由先裝修日式簡潔拉麵店,坐得幾舒服,唔使坐bar枱所以同朋友面對面傾到計。我地叫左兩款拉麵,一款係醬油雞骨湯底既濃厚魚介拉麵,湯底好清甜不過魚介味唔算出,飲多幾啖湯都唔會覺得滯或口干,拉麵麵底,叉燒都好軟淋。另一款係豚骨濃湯既炙燒叉燒拉麵,呢碗多幾塊叉燒,湯底完全唔同,係好濃郁既豚脂味,重口味必點,配合幼身啲既麵條湯汁更掛面。再叫左小食,炸雞難得仲 juicy 而餃子好正宗既拉麵店餃子咁,豬肉餡,表面煎得脆口。長沙灣既餐廳真係愈開愈高質,以拉麵黎講呢度價格算平,值得一試。

炙燒叉燒拉麵

餃子
炸雞

炙燒叉燒拉麵
2019-04-18 59 瀏覽
這裏不算偏僻,但位置在於寧靜的民居中,典型拉麵檔的格局。湯底有幾款選擇例如豚骨,雞骨和魚介。比較少地方會有魚介湯底,於是便試魚介和豚骨,再加一客餃子。這裏的湯麵碗都比較細,很像日本地道拉麵的那一款,豚骨拉麵裏有紫菜和半隻糖心蛋,我們要的是炙燒叉燒。湯雖然不多,但當你喝下一口後,便知道他的濃厚程度是爆燈的如果不說還以為他是沾麵,但肯定比好多沾麵店的還要好味麵是帶有咬勁和彈性,叉燒就覺得瘦了少許。魚介拉麵就比較特別,他用的面和豬骨拉麵是不同的,用的應該是全蛋麵。現在已比較少在新開拉麵店見到,湯底有一種醬油的甜味,加上魚香。能喝出清而不淡的口味出來和這裏的豚骨拉麵成了一個對比。餃子絕對係超級推介點小小醬油一起吃,不必去餃子專門店,這裏的餃子已經是頂級水準

豚骨叉燒拉麵

如果不說還以為他是沾麵,但肯定比好多沾麵店的還要好味

麵是帶有咬勁和彈性,叉燒就覺得瘦了少許。
濃厚魚介拉麵

和這裏的豚骨拉麵成了一個對比。
列脆口餃子

餃子絕對係超級推介

豚骨叉燒拉麵
列脆口餃子
2019-04-17 31 瀏覽
長沙彎比較少去,今日買完野就不如係附近搵d野食。呢間拉麵店細細,好新咁嘅樣,睇到有幾款唔同拉麵揀,但配料都有好幾樣。麵唔算大碗,女士份量就足夠,男士們可考慮加麵底啊!溏心蛋係高質,見到蛋黃層次分明,就是好有心機!隨麵附送半隻之外,仲追加左麵質好軟同細,唔會發漲!豚骨湯底唔會咸,但屬於濃!會黏口,同肉一齊食就啱哂。鹽味拉麵有大舊豚肉,肥美香口叉燒拉麵就係切成小片嘅!餃子有分4只同8只,叫多會抵咿,但睇返自己胃口,咪浪費啊
長沙彎比較少去,今日買完野就不如係附近搵d野食。

麵質好軟同細,唔會發漲!
豚骨湯底唔會咸,但屬於濃!
會黏口,同肉一齊食就啱哂。鹽味拉麵有大舊豚肉,肥美香口

叉燒拉麵就係切成小片嘅!

餃子有分4只同8只,叫多會抵咿,但睇返自己胃口,咪浪費啊
2019-04-17 24 瀏覽
我同朋友通常係深水埗覓食多,呢次想搵下有冇新野,發現咗呢間新開既拉麵店餐廳位於長沙灣,不過係深水埗行過去亦好近門面木系裝修,掛住白色門簾,好有日本風情。入到去座位不多,有長枱亦有二至四人枱,無論自己食定同三五知己食都冇問題,有小店特有溫暖感拉麵種類唔少,有經典既醬油雞骨湯和豚骨湯兩大類別。我地嗌咗一碗醬油拉麵同豚骨鹽味拉麵,超愛半熟蛋既我地仲一人加咗一隻蛋醬油拉麵唔會好鹹,麵質恰到好處,唔會過硬過軟豚骨湯入口濃郁有層次,好快就食完碗麵自家製叉燒肥瘦適中,充滿燒烤香味我地仲叫咗一客日式屋台行列脆口餃子,同一般拉麵店既煎餃唔同,佢係成個都脆卜卜的,食落有肉汁
餐廳位於長沙灣,不過係深水埗行過去亦好近

醬油拉麵唔會好鹹,麵質恰到好處,唔會過硬過軟

豚骨湯入口濃郁有層次,好快就食完碗麵
自家製叉燒肥瘦適中,充滿燒烤香味

拉麵控出動了!👩🏻‍🍳坦白講,未必猛龍過江嘅日本拉麵店係最好食🤓,普遍都係食名氣,我地通常都會等到熱潮減退先會去食,🧐因為食碗拉麵🍜,我地覺得唔洗排咁長龍,花咁多時間。🤪‼️今日我地就支持小店,呢一到嘅裝修同日本嘅拉麵店好相似,門口係木趟門,木枱木椅,俾人舒服嘅感覺。1️⃣醬油雞骨湯叉燒拉麵🍜湯底清甜,叉燒份量都唔少,偏瘦,其他嘅伴菜質素都唔差,同豚骨湯比,我會比較喜歡呢個,除左湯底清d 冇咁heavy 之外,佢嘅麵比豚骨湯嘅似我平時食開嘅拉麵d。2️⃣豚骨濃湯叉燒拉麵🍜湯底濃,似日本嘅拉麵店咁。麵條係幼嘅。3️⃣列脆餃子🥟夠熱,個底煎到好脆。另外都幾夠肉汁!4️⃣特製他他醬唐揚炸雞🍗雞皮個位炸得比較焦,但肉質係嫩嘅,而且我好欣賞佢個他他醬!佢個醬撈左蛋,食落有蛋白碎粒同蛋黃嘅味道!

1️⃣醬油雞骨湯叉燒拉麵🍜

2️⃣豚骨濃湯叉燒拉麵🍜
湯底濃,似日本嘅拉麵店咁。麵條係幼嘅。

3️⃣列脆餃子🥟
夠熱,個底煎到好脆。另外都幾夠肉汁!

4️⃣特製他他醬唐揚炸雞🍗
2019-04-15 47 瀏覽
喺長沙灣有一間拉麵店好想推介俾大家,呢度唔單止有經典嘅濃厚醬油、鹽味、豚肉、叉燒拉麵任君選擇之外,特別喜歡這裏有一個濃厚魚介拉麵,價錢理想且味道烹調得10分有驚喜;湯底口感具層次感,先感受到用魚介熬制而成嘅濃郁後感覺舒服不油膩,好快我就飲晒成碗湯。談到拉麵,闊度粗到偏粗,食落口感彈牙兼嚼口,真係好想食完再叫多碗,可惜肚皮不夠位😂。拉麵加上自選的的烤肥叉燒(豬腩肉)真係夾到冇朋友;豬腩肉長方形切片,一共有4塊,份量十足。自家製醬汁以燒烤方式烹調而成,一擺上台就香噴噴,真係忍唔住要即刻品嚐。另點選半熟蛋烹調技巧10分出色。小食就點左個炸雞,香脆可口,有少許肉質不會炸得太乾,真係要俾個讚好!
2019-04-12
2019-04-14 27 瀏覽
家中附近新開的日本拉麵店一直都未試過,晚上試一試新店一入店裡,有一陣木香味,傢具的木香味。點了一個魚介拉麵,叉燒拉麵,炸餃子。餃子係超水準,好好味,以餃子店的水準來黎就超曬班。醬油湯底都好好,麵底鹼水味略重,整體口味不錯。下次有機會再試一試豚骨湯底。
家中附近新開的日本拉麵店一直都未試過,晚上試一試新店

一入店裡,有一陣木香味,傢具的木香味。

點了一個魚介拉麵,叉燒拉麵,炸餃子。

餃子係超水準,好好味,以餃子店的水準來黎就超曬班。

醬油湯底都好好,麵底鹼水味略重,整體口味不錯。

下次有機會再試一試豚骨湯底。
是日放假假同女友黎長沙灣灣幫朋友買啲野🙈搞掂正值放飯時間🍴適逢有朋友介紹呢間隱世拉麵店🤤🍜還掂要早餐都未食一於黎食碗拉麵醫下肚先🤪位於長沙灣順寧道既匠一拉麵👨🏻‍🍳🍜雖然距離長沙灣站比較遠🙈但從A2出口經東沙島街慢慢行過黎亦算就腳☺️呢間隱世拉麵店大賣日本地道風格🤩🇯🇵木枱木櫈以及日式傳統壁畫☺️配合埋日式風格擺設盡顯特色😆豚骨炙燒叉燒拉麵以五塊叉燒肉及半粒溏心蛋作主要配料🍜🐷🤤拉麵夠哂豐富足料之餘🤤🦐🍜叉燒豚肉脂肪比例均勻啖啖富有油香😆🐷溏心蛋更煮出100分既絕佳流心效果🤩🥚小肥亦忍唔住另外追加多一份🤤🥚而拉麵亦夠硬身食落爽口🤤🍜配合濃郁豚香鮮味既豚骨濃湯更是絕配🐷🍜麻醬辛辣免治肉担担麵以麻醬免治肉作配合既担担麵🍜🤤食落微微辣香之餘😋🌶配以肉味濃郁既免治肉炸醬更是風味十足🐷🤤同樣地會附上啖啖油香既叉燒及溏心蛋🍳🐷😋令呢樣日風担担麵更為罪惡但又吸引叫好🤤🍜加上 脆辣椒絲及蔥花紫菜亦增添更多口感😆日本屋台行列脆口餃子餃子皮都算薄身之餘🥟內裡肉餡脂肪比例均勻唔會太過肥膩😆肉質都夠滑嫩Juicy及口感🤤🥟脆口既外皮配合滑嫩既肉餡😆🥟煮出外脆內軟既絕佳口感😋
是日放假假同女友黎長沙灣灣幫朋友買啲野🙈

煮出外脆內軟既絕佳口感😋

2019-04-05
半熟蛋
2019-03-30 1802 瀏覽
無過嚟順寧道探表哥一排,感覺變化好多,多咗唔同類型嘅食肆,尤其日本菜,附近都多咗幾家,佢話以為順寧道好靜,依家就唔同晒,越開越多餐廳。而今晚所揀嘅「匠一麵屋」就喺其中一家,開咗應該三幾個月左右,正正就晌表哥屋企對面,所以,就同佢哋一家落嚟食餐晚飯。走入店內,猶如大多數拉麵店咁,長形鋪位,一邊喺面壁嘅單人位,另一邊就喺啲4人枱,簡單嘅和風裝修,而牆上就貼有好多拉麵嘅介紹。用餐期間跟店員吹兩句,先知店家賣嘅喺日本四國高知縣拉麵,主打豚骨湯底及魚介拉麵,後悔無試魚介拉麵。之後,先再發現原來有日本師傅晌廚房做緊菜,而開放式廚房就晌餐廳尾。其實,餐廳嘅裝飾都有少少蛛絲馬跡讓人知道佢喺賣高知縣嘅拉麵,就喺隻鰹魚先生,只喺初初唔知佢嘅來頭啫。此外,有啲貼心位順帶講吓,就好似櫈下其實喺啲小櫃桶嚟,讓客人擺吓袋、擺吓背囊,依個設計晌唔少拉麵店都有應用。另一細心位喺懸掛晌天花嘅草蓆,既喺裝飾,又可以擋住啲冷氣直足吹落頭。枱上已經放有湯匙、筷子、紙巾及少少調味料,自由取用,唔使下下煩店員嘛。每張枱都有自己嘅枱號,自己點自己份,而湯分為醬油雞骨湯及豚骨濃湯,拉麵款式就前者有4款,後者有3款,定價由$65-$9
每張枱都有自己嘅枱號,自己點自己份,而湯分為醬油雞骨湯及豚骨濃湯,拉麵款式就前者有4款,後者有3款,定價由$65-$98,以拉麵而言,都喺大路嘅價錢。此外,其他加加減減嘅選項,去開食拉麵嘅朋友都知點玩法。除拉麵,店家仲有少少飯品、餃子及炸雞供應,反而,飲品就欠缺啲賣點,唔似得出面會有啲白桃梳打、波子汽水嘅日本特色。
特製他他醬唐揚炸雞 $28

平常食拉麵都會見到餃子作配搭,但今次晌度見到炸雞,就不如試試佢。抵喎,$28就有一籃,啱啱好有4大件俾我哋4個試,唔使讓嚟讓去。籃炸雞賣相幾吸引,除雞件炸得金黃,加上特製嘅他他醬,以及灑上少少七味粉,確喺食味有點層次,而雞肉亦比預期嫩滑。
叉燒拉麵 $93

小弟今回揀醬油雞骨湯嘅款式,整碗拉麵嘅賣相幾靚仔,配有兩大塊紫菜及流心蛋,仲伴有青蔥、白蔥、筍乾及木耳。
叉燒拉麵
先呷口湯,有醬油香,但感覺就較豬骨湯清啲,亦無咁漿,而麵條喺幼身直麵,所以唔算好掛湯,但就有一道韌勁。
叉燒拉麵
流心蛋好食,皆因煮到啱啱好,個蛋黃凝香軟綿,甚具蛋香味。其餘嘅配菜,如筍乾、木耳都好食。
叉燒拉麵
至於件叉燒,並唔喺捲起嚟做,而喺橫切嘅豬腩肉,半肥瘦咁,最正喺炙燒過,多添一份焦香之餘,入口鬆化有油香,卻唔覺好膩
豚骨炙燒叉燒拉麵 $98

表哥揀咗豚骨湯口味,同樣要炙燒叉燒,所以,基本上同我嗰碗晌外觀上差唔多。佢就話個豚骨湯好濃郁,但一樣唔算好漿口,感覺不俗;叉燒燒過之後更富油脂香,質感軟腍鬆化;麵條口感極具咬口,整體而言,確喺碗有水準嘅拉麵
叉燒炒飯 $38

原來表嫂都打算喺嚟食拉麵,但佢話唔知喺咪晏晝食錯嘢,肚仔有少少唔妥,又為免掃我哋興,就簡單要了一客炒飯。表嫂打趣咁話,好似楊州炒飯喎,但味道幾好,既炒到飯粒分明,又有好多配料,雖然細細碟,都夠晒佢食。
叉燒丼 $38

表姪女就又喺揀飯,因為佢見叉燒丼個名甚好奇,其實,就即喺叉燒飯,唔知將來俾唔俾加煎蛋變成日版「暗然逍暈飯」。日本嘅珍珠米向來煮出嚟嘅飯有黏糯嘅口感,半肥瘦嘅叉燒粒,搭上蔥粒及白蔥絲,惹味得嚟又帶點清爽,雖然小弟偷食佢一羹仔,亦覺得好味。
C.C.Lemon $14

雖然上文都話過佢哋嘢食欠缺啲特色,但配拉麵,飲啲凍飲就感覺特別爽。揀罐檸檬梳打,就喺想食起拉麵嚟,令個人覺得更清爽。
題外話,表哥話「匠一」前身喺間居酒屋,雖然間鋪就喺晌佢斜對面,但都唔知原來已經轉咗手成為面目一新嘅拉麵店。晌香港做飲食確喺唔易,希望有質素嘅小店可以營運落去啦!
2019-03-27 1113 瀏覽
我出沒的範圍雖多在深水埗,但很多時候也不會着意有沒有新餐廳的出現,尤其一些內街,若不是今次約了友人吃頓晚飯,真不知在順寧道這條內街開了一家新拉麵店「匠一麵屋」(雖然地址顯示是長沙灣,其實由深水埗走過來也十分近呢)。餐廳屬小店模式經營,內裡座位不多,目測所見,約廿多個左右。如大多數的拉麵店,亦以木系為裝修主調,再配以和風裝飾。光顧的客人不少,看來也是街坊客多。廚房採用半開放形式,遠眺到師傅做麵的情況。門口就貼有餐牌(即是落單紙),兩大類湯底:雞骨及豚骨湯,拉麵可以說為有七款選擇,此外,還有點飯品、小食及飲品。與友人商量好,先來一客「日式屋台行列脆口餃子」($22),一客有四隻,入口皮薄而香脆,餡料鮮且富肉汁,不過,個人就略嫌細了少少。平常吃刺身丼就多,「叉燒丼」($38)還是第一回,皆因好奇才點了一客,雖然只賣38,但份量也足夠給一個人喔!飯面給叉燒蓋着,實在有不少,而叉燒切成小粒,口感鬆化而香口,飯粒則黏糯有米香,再者,滲進了少許叉燒的油脂,令味道更香。 另一個主食當然是點拉麵吧,醬油雞骨湯的「叉燒拉麵」($93)看來不是有甚麼特別,但雞骨湯入口有淡淡的雞香味,很有香氣,個人最欣賞炙燒
)。
。廚房採用半開放形式,遠眺到師傅做麵的情況。
,不過,個人就略嫌細了少少。
日式屋台行列脆口餃子
叉燒丼
另一個主食當然是點拉麵吧,醬油雞骨湯的「叉燒拉麵」($93)看來不是有甚麼特別,但雞骨湯入口有淡淡的雞香味,很有香氣,個人最欣賞炙燒過的叉燒,微微焦香令味道更有個性,半肥瘦的鬆化吃來鬆化
,拉麵吃來有韌勁,溏心蛋亦做到恰到好處,蛋黃凝香黏綿。
叉燒拉麵
最後,臨離開時看到近收銀處的公仔,才知餐廳的師傅是來自日本四國的高知縣,餐廳所賣的就正正是高知縣的拉麵,出名有魚介拉麵,下次再來就懂得揀哪一款拉麵了。
2019-03-26 125 瀏覽
係長沙灣靜中帶旺既街道上開左間新餐廳,決定要同朋友一試!聽店員講呢間匠一麵屋既湯底係日本師傅親自監管製作!令我對呢間小餐廳又增加左幾分好感呢間拉麵店主要都係得幾款拉麵可以簡,menu簡潔,仲十分細心,可以簡埋走其他配料,我就簡左濃厚魚介拉麵走筍,朋友就簡左豚骨炙燒叉燒拉麵,再叫埋個列脆口餃子先上左個餃子,店員特別介紹呢個餃係即叫即包,雖然餃子比較細隻,一口餃既感覺,但皮脆肉香,叫四隻絕對唔夠~兩碗拉麵既湯底都非常特別,魚介個款就比較清甜,拉麵爽口,我同朋友都一致認為個溏心蛋係好出色,整得好入味,真係拍得住係日本拉麵店既味道!豚骨湯底就比較濃烈,叉燒表面既炙燒處理得好好,好香炭燒既味道!
係長沙灣靜中帶旺既街道上開左間新餐廳,決定要同朋友一試!

,再叫埋個列脆口餃子

2019-03-13