2018-01-29
今日男朋友話荃灣附近開左間嘢叫博派麵館,聽個名都覺得幾特別,加上佢又甘鐘意變形金剛,甘就去試下。唔想食湯麵噶朋友可以好似我咁,叫咗一碗雞油雞絲撈麵,佢就叫左碗海鮮湯米線。枱面仲有魔鬼辣辣椒油,老闆仲細心咁起辣椒油上面寫(一滴),特別註明辣椒油肯定唔少嘢。我哋仲嗌咗幾份小食,呢度最特別出名係炸珍珠奶茶、香麻雞翼尖同蒜香青瓜。炸珍珠奶茶真係幾正,之前仲以為食落去肯定好鬼甜,點知甜度適中,男朋友唔識辣就叫左唔辣噶雞翼尖又OKay喔,個青瓜好新鮮食落咬口很爽脆配埋麻將仲正。再下兩碗麵先,我個碗雞油撈麵好香,配料又足,建議食得辣噶朋友可以加一滴活著二滴魔鬼辣椒,絕配!自己本人好食得辣,平時三哥食大辣噶朋友,呢个一滴就啱曬。我男朋友果碗海鮮湯米線都好正,真係好似圖甘,好足料高質,湯底又夠鮮甜。兩個人三個小食真係飽到不得了,配上一支可樂,真心正,超滿足。總括黎講,間舖除左嘢食,佢地間舖起裝修上都好特別,大家可以來朝聖下博派,門口有超大隻博派棟起度。