2017-10-10 49 瀏覽
今日同朋友入荃灣,見openrice 寫呢間幾特別就黎試下一去到門外已經有個同人咁高既大黃蜂!入到去無論背景、枱上既擺設都係同Transformer 有關,鐘意Transformer 既人,一定鐘意!入面野食選擇唔多,主要係麵食,不過每樣都特別,係出面都比較少見而望望菜單,款式唔算多,不過每樣都幾特別。 我點左個黃酒雞柳湯米線,老闆娘話呢個係藥饍好補嫁!岩女仔食!但我都要補下haha。食落味道唔錯,而且用料好足,湯底又唔太濃,幾好食!我朋友就叫左個豬軟骨豬腸米線,餣制得好入味,而湯底亦唔咸但好濃郁,而且份量都係多☺️最後仲見到樣幾特別既小食,炸珍珠奶茶第一次見有店做呢個菜式,食落幾特別,有d似食炸饅頭,不過冇佢咁乾身,而入面有珍珠提升口感,都幾好食!總括黎講,無論食物質素、環境都係幾有心思,成日諗唔到食咩可以黎食下!
今日同朋友入荃灣,見openrice 寫呢間幾特別就黎試下

而望望菜單,款式唔算多,不過每樣都幾特別。

最後仲見到樣幾特別既小食,炸珍珠奶茶

2017-10-06
2017-10-07 47 瀏覽
收工後,自己一個人唱一首獨唱的歌,喺荃灣行下睇下,竟然喺條橫街俾我見到transformer嘅大黃蜂豎立喺街上面,完全吸引到我!望真啲原來係一間叫博派麵館嘅食肆,好奇心驅使下我就入去享用我今晚嘅一個人晚餐..一坐底落完order,就發現呢個裝辣椒油嘅器皿都幾應題,幾得意!*脆炸珍珠奶茶呢個鎮店之寶之一嘅食品,好香口,味道真係好似珍珠奶茶咁,但又唔似甜品,都幾特別!*鹹菜豬肚湯麵湯味十足,再加有濃濃嘅胡椒味,凈飲個湯都夠滋味!食材選料新鮮,豬肚勁爽囗,讚!估唔到荃灣又有一間價錢合理又好味嘅餐廳,成日唔煮飯嘅朋友可以考慮下呢度,有靚湯底又有麵食,正!

*脆炸珍珠奶茶

*鹹菜豬肚湯麵

2017-10-06 44 瀏覽
住在荃灣的地膽朋友告訴我最近新開了一家麵店,非常推介叫我一定要試看看。地點就是很方便的荃灣千色店附近,很好找。門前有大大個變形金剛機械人,不少人被它所吸引,而我當然要吃麵再説。餐牌: (麵食)枱面有一個個的機械人頭,原來打開內有乾坤,用來放自家制的辣椒油。而且上面寫上了非常辣,愛嚐辣的大家可以一試。手拍青瓜大量的芝麻醬拌酸酸的青瓜,入口香濃惹味。涼拌雞亦尖麻辣醬拌爽脆口感的雞亦尖,香辣刺激。芝士薯蓉燒蕃茄烤熱的蕃茄裡面是豐富的薯泥,原來裡面還有洋蔥跟煙肉的香氣。咬一口再拉芝,十分滿足。魚湯烤魚湯米線湯麵上枱份量不少,有大大份的鮮魚、菇類、菜、豆卜,還有香葱芹菜的香氣。大大件的魚腩,吃岀來它煎得香脆的外皮,還有保持嫩滑的肉質,質素不錯。奶白色的湯底令人不禁想把它渴清光。原來是每天煮八小時而製成的魚湯,魚湯鮮甜而不腥。鹹菜豬肚湯麵先喝一口湯底,胡椒的香氣十足!而且沒想到竟然辣度十足,朋友吃不了辣的也大叫過癮,不過不能吃辣的朋友可能要量力而為。裡面還有咸菜、肉片豬肚、豬肝夠你吃得過癮。覺得配搭的上海麵質感也很滑,好吃。

地點就是很方便的荃灣千色店附近,很好找。

餐牌: (麵食)

手拍青瓜

大量的芝麻醬拌酸酸的青瓜,入口香濃惹味。

涼拌雞亦尖

麻辣醬拌爽脆口感的雞亦尖,香辣刺激。

魚湯烤魚湯米線

鹹菜豬肚湯麵

2017-10-05 54 瀏覽
荃灣友說在IG見到好多人讚,特別是那個炸珍珠奶茶,於是邀請我跟她試試。我看一看門而的照片,可能受台場高達影響,我一直認為它是賣拉麵的,到現場看到門外的易拉架,才發現是賣米線,然後我才想起變形金鋼原是美帝產物,又再想一想這裡又不是賣漢堡包熱狗,藍色未來感的裝潢卻播著七八九十年代的廣東歌,媽,我好亂。多數人路過被那有點陽春的大黃蜂吸引會多看幾眼,但可能與旁邊川味$22一碗粉相比,這裡六七十是顯得有點貴,所以入內的客人不多。現在應該算是新張優惠,有八折。炸珍珠奶茶($32)是店鋪推介。其他小食是比較正路,如手拍黃瓜,這是唯一的創意料理。一如預期是炸鮮奶的朋友,零奶茶味,珍珠是有一點點咬口,但不算突出,失敗中之失敗是油膱味很重,點煉奶當一件普通炸物食算了吧。黃酒雞湯好像是台灣生完小孩食的補品,香車街老闆娘米線也有類似招牌菜(還未有機會吃到),在天氣還是很熱的十月食(唉,香港真的沒有冬天了,懇請大家愛護地球多一點),真的怕太補流鼻血。藥材味比想像中淡,雞柳很少而且無味,好處是清淡不油。這價位這位置想吸雲桂川的客好像有點難。

炸珍珠奶茶
炸珍珠奶茶
黃酒雞柳米線
安格斯牛舌米線

這價位這位置想吸雲桂川的客好像有點難。
2017-10-02
2017-10-04 1218 瀏覽
前排成日去「魚魚魚魚」專門店食魚湯米線最近竟然發現荃灣有間新店都係以魚湯 骨湯做主打睇相見到大黃鋒係門口!型格又夠吸睛變型金剛vs魚湯?究竟係咩玩法?貪新鮮嘅豬小姐當然要拉埋豬先生一齊探究一下啦門口當然係影相位店鋪裝潢簡單得尼多了種港式溫情見到尼個柯柏文頭被貼上「小心辣」!原來佢係盛載住特辣辣油嘅器皿!傳說中嘅「魔鬼一滴辣」?! 豬小姐決定冒汗挑戰今晚零舍肚餓 我地叫左兩碗麵食同幾款小食先講下小食首先上場嘅係涼伴雞翼尖雞翼尖雞皮爽脆 夠冰凍 但辣度太強勁 係麻辣嘅感覺!食到我地流哂鼻水 雖然如此 我地都堅持食「lun」哂啲雞翼尖 辣得過癮嘛再尼手拍青瓜青瓜面鋪上嘅醬汁似係麻醬 但味道卻比想像中偏淡 似係加入了少許陳醋調味青瓜不夠新鮮 味道帶有一點苦澀尼款小食有驚喜芝士薯蓉燒蕃茄賣相可觀!紅彤彤香甜嘅蕃茄釀入加入了煙肉洋蔥嘅薯蓉 面頭再鋪了芝士成件事好夾!味道香濃惹味 整個組合邪惡到不得了!脆炸珍珠奶茶夠哂gimmick 當然係must order就咁睇個樣真係樣衰衰咁哈哈 豬小姐其實覺得幾似炸巨型廣島蠔人不可賣相!食物都一樣係! 唔可以因為佢肉酸而歧視佢 是咪?一於感受下佢內涵 㗳佢
前排成日去「魚魚魚魚」專門店食魚湯米線

最近竟然發現荃灣有間新店都係以魚湯 骨湯做主打
睇相見到大黃鋒係門口!型格又夠吸睛
變型金剛vs魚湯?
究竟係咩玩法?

貪新鮮嘅豬小姐當然要拉埋豬先生一齊探究一下啦
門口當然係影相位
店鋪裝潢簡單得尼多了種港式溫情

見到尼個柯柏文頭被貼上「小心辣」!

原來佢係盛載住特辣辣油嘅器皿!傳說中嘅「魔鬼一滴辣」?!
豬小姐決定冒汗挑戰
今晚零舍肚餓 我地叫左兩碗麵食同幾款小食

先講下小食
涼伴雞翼尖
首先上場嘅係涼伴雞翼尖
涼伴雞翼尖
雞翼尖雞皮爽脆 夠冰凍
但辣度太強勁 係麻辣嘅感覺!
食到我地流哂鼻水

雖然如此 我地都堅持食「lun」哂啲雞翼尖 辣得過癮嘛
再尼手拍青瓜

青瓜不夠新鮮 味道帶有一點苦澀
尼款小食有驚喜
成件事好夾!味道香濃惹味
整個組合邪惡到不得了!
脆炸珍珠奶茶夠哂gimmick 當然係must order

就咁睇個樣真係樣衰衰咁哈哈 豬小姐其實覺得幾似炸巨型廣島蠔

人不可賣相!食物都一樣係!
唔可以因為佢肉酸而歧視佢 是咪?一於感受下佢內涵 㗳佢!!!
脆炸珍珠奶茶
炸粉較為厚重 不過唔會油膩而且夠哂脆身!
一咬會散發淡淡嘅珍珠奶茶香 微甜
珍珠加強口感層次 令軟滑嘅餡料加了一點嚼勁
脆炸珍珠奶茶
識食一定要點埋練奶!原理同炸饅頭一樣 您們懂的!

To脆炸珍珠奶茶 原來您內心是這麼的美 我們愛您

麵食方面我地揀左A1鮮雞雜豆卜湯粉絲+A11燒安格斯牛肉牛舌湯上海麵

本來以為湯底可以自己選擇 但原來老闆娘話湯底係要夾番食材嘅 我點嘅兩款湊巧都係豬骨湯
A1嘅鮮雞雜有雞腸 雞潤 雞腎等等 先加入薑同蔥爆香 微焦
又夠香口
而且份量亦唔算少!
雞油滲入索味粉絲及豆卜
不過亦因為雞油香嘅關係 係好味左 但未能夠真正嚐到骨湯嘅真之味
燒安格斯牛肉牛舌湯上海麵
A11嘅牛牛 煎至兩邊焦脆 安格斯牛肉軟腍易咬 肉味濃而不羶
牛舌有種蒜嘅獨有香味 爽口得尼又入味

每日精心淆製嘅湯底味道究竟如何?!
溫度微燙 飲落先係一陣清 後勁湧上豬骨嘅鮮甜

唔屬於濃湯 而係豬骨清湯 淡淡嘅清甜省略左味精 果然係靚湯底!

不過豬小姐都係心癢癢想試魚湯
下次一定要試!一定要試!一定要試!
魔鬼一滴辣
至於「魔鬼一滴辣」呢

辣度屬於有後勁個種 唔係一入口就即辣 而係辣味慢慢滲出刺激味蕾 可謂後勁凌厲!

辣得尼都幾香 唔會一味死辣
魔鬼一滴辣
豬先生加左一滴已面紅加流汗 絕對汗顏

豬小姐認為兩滴都可以接受

鐘意食辣嘅您地 又會唔會尼挑戰傳說中辣到您飛起嘅「一滴辣」?
2017-09-29
2017-10-02 44 瀏覽
去完德華街買屋企野, 餓餓地就行去城市中心呢邊食米線, 記得呢邊有幾間既, 不過都好耐無食.行到黎比呢間吸引住, 因為大大個變型金剛企響門口, 之前行過都唔覺, 應該新開無耐, 既然未食過, 就試下啦.雖然鋪仔細細, 但牆身既設計花過心思, 有D太空隧道feel.起初以為呢舊係擺設, 打開先知原來係勁辣辣油, 店員話一滴已經夠辣, 有D驚唔敢試.食物方面有別於一般既米線鋪, 雖然款式唔多, 但米線既配搭都較特別.最吸引既就係見到炸珍珠奶茶, 平時都好鍾意飲, 炸既唔知係點, 所以要左一客.炸完出黎非常香, 乾身唔油膩, 店員話可以就咁食奶茶既原味, 或者點D練奶都得.先試試原味唔點野, 入面係好香既奶茶味, 香得黎唔苦澀, 口感似啫喱, 中間仲有一粒粒既珍珠, 珍珠都夠軟腍, 襯熱食真係外脆內暖, 而且唔會太甜, 感覺唔會太漏, 好好味. 至於炑線要左牛肉牛筋湯米線, 個湯底好清甜, 唔似其他一味酸辣, 呢個食完唔會口乾. 米線爽口, 唔會過腍, 份量亦十足, 配料仲有菜同菇.牛肉同牛筋炆得夠腍, 而且好入味, 個汁夠濃但唔會太咸.

米線爽口, 唔會過腍, 份量亦十足, 配料仲有菜同菇.
牛肉同牛筋炆得夠腍, 而且好入味, 個汁夠濃但唔會太咸.
咦?大黃蜂點解你係度嘅?原來是間用了變形金剛的米線店,算是中西合壁嗎?我和寶寶就即管入去一試。好奇心令我打開了柯栢文的頭,並拿了一滴特辣辣椒油試味,結果辣到我發瘋。我急急把它的頭蓋上,然後大口大口地喝著夏枯草。如果你自認是高手,請挑戰一下。手拍青瓜 ($26) 十分爽口清新,加了胡麻醬汁也是一個不錯的前菜。魚湯烤魚米線 ($68) 的湯底是用鮮魚熬製兩小時,果然鮮甜美味又不腥。雖然價錢比其他的米線店高,但單憑這個魚湯已經知道是兩個層次的米線。厚切大魚腩鮮嫩無比,啖啖肉的口感超好吃。還有菜、菇同豆卜等配料。最後我連湯也喝光也不口渴。黃酒雞柳湯米線 ($68) 是以豬骨熬製八小時,藥膳味十分濃郁,湯底比魚湯更美味。配料還有大量准山和紅棗,非常補身。雞柳也非常嫩滑入味,份量很足,必吃之選!平時很小吃雞翼尖,覺得肉不夠多。但今次又點了個涼拌雞翼尖 ($26) 試,竟然是有肉地的肥雞翼尖。雖然點了小辣,但味道也頗辣,我的寶寶就受不了。雞翼尖很入味,辣椒也很香,慢慢咀嚼十分滋味。都算是中西合璧,餐廳竟有芝士薯蓉燒蕃茄 ($26)。用了新鮮原個大蕃茄,裡面塞滿香口煙肉和香滑薯蓉,上面還鋪了一塊燒得微

都算是中西合璧,餐廳竟有芝士薯蓉燒蕃茄 ($26)。用了新鮮原個大蕃茄,裡面塞滿香口煙肉和香滑薯蓉,上面還鋪了一塊燒得微焦的半溶芝士。真是極邪惡呢~
特别的酥炸珍珠奶茶 ($32) 當然要試!把珍珠奶茶做成糕狀,再炸成金黃色,十分香口。而裡面卻是軟腍煙韌的奶茶糕,更有不少珍珠在內。還附上煉奶醬,但我覺得本身珍珠奶茶已經是甜,所以無需加甜。創意和味道也高分,必試!

2017-09-29
某天和朋友仔行荃灣買衫, 買血拼了三個多小時後, 女生表示太肚餓和熱, 要找個地方休息一下再戰, 在荃灣一田附近行了一會兒, 被一個很有趣的門面吸引住, 叫"博派麵館" 門口放了一隻大大隻的"超人", 作為女生的我, 對於這類東東都叫變型金剛和超人XD 不過我記得看蝙蝠俠(對嗎?) 有講過有門派是叫博派, 應該是忠的那一隊吧? 本身以為是吃日式拉麵, 但原來是吃中式的!!! 客人都幾多, 因為店子不是太大, 不過眼見一家大細的在開心玩超人吃麵, 感覺幾舒服温馨~~~ 找好位子坐下, 很型的服務員(因為她的頭髮弄了藍色, 很配合餐廳主題!) 忙着為我們介紹,麵食主要分二類, 一類是魚湯類,例如魚湯烤魚湯米線, 蝦腐綾魚餅湯米線等, 而另一類是牛/豬湯,湯底以大量的牛骨/豬骨熬成, 分別有豬軟骨豬腸米線, 燒骨雞柳湯米線等等~ 我點了蝦腐綾魚餅湯米線, 朋友點了魚湯烤魚湯米線~ 米線很快送上來,正常放點辣油之際, 被眼前放辣油的超人擺設吸引住, 但上面寫住:危險, 落一滴, 好辣等等, 好奇心驅使下, 真的只試了一點, 結果....嘩!!!只是放一滴在舌上, 整條舌就立即

我點了蝦腐綾魚餅湯米線, 朋友點了魚湯烤魚湯米線~

米線很快送上來,正常放點辣油之際, 被眼前放辣油的超人擺設吸引住, 但上面寫住:危險, 落一滴, 好辣等等, 好奇心驅使下, 真的只試了一點, 結果....嘩!!!只是放一滴在舌上, 整條舌就立即麻痺!!! 而且喉嚨好滾!!!!! 好勁的辣椒!!!!

各款汔水咖啡七元起, 有我好喜歡的白朗咖啡, 好喝!

小吃方面有幾款, 這款雞翼都好好味, 皮很滑肉很嫩, 再加上少少XO醬+芝麻, 又香又惹味!

我的蝦腐綾魚餅湯米線 - 份量十足! 魚湯真的很足料!!! 以魚來熬製的湯頭比坊間連鎖的那間魚湯米線強太多了!!!

蝦腐以蝦膠和豆腐弄成, 比魚腐更有彈性, 亦吃得出有蝦肉, 爽口彈牙, 索了魚湯就更好吃!
綾魚餅則是比較爽口清脆一點,沾上辣油仲好味!米線都夠滑夠彈,再加上美味的魚湯,
整體感覺水準很高!

朋友的魚湯烤魚湯米線~ 賣相吸引, 雖然不太吃魚, 但都被那二邊大大的魚頭吸引住,
另外還有些菜心和魚湯, 滾滾的上桌, 看來好好味!

朋友說魚頭和魚卜都好好味~骨不是太多, 而且魚非常新鮮, 口感完全不腥, 再加上它的米線不錯, 她同我一樣覺得這裡的食物全都好好味, 下次會再來吃噢~~~

博派麵館
荃灣德海街18號富利達中心地下D舖
T: 91787372
2017-09-13
1 分鐘 (堂食)
2017-09-28 315 瀏覽
男人某日傳訊息給我,說朋友經過荃灣,見到有餐廳以變形金剛為主題,讓他很感興趣。就這樣,我們便到了這間博派麵館。門口已經有像人那麼高的大黃蜂歡迎大家。這裡店面不大,看起來沒什麼特別,但原來經過鏡頭,牆上的特別場景便會立即呈現。而除了牆身,店內也有其他會見到變形金剛的細節位。其中這個柯柏文頭盛載的特製辣醬,聲稱一滴辣,還真的只要一滴便已經很辣。餐牌上只有幾款麵食,而且價錢一點也不貴。小食也只有數款,而原來所有麵食可隨意選擇米粉、米線、粉絲、濛粉或上海麵。炸珍珠奶茶 $32覺得有趣所以點了,看似很古怪,但其實一點也不伏。外面炸到香脆但不會太油,內裡口感像炸鮮奶卻帶著淡淡奶茶香,軟滑當中又有口感煙韌有彈性的粒粒珍珠,真的很有趣,而且甜度剛好,點不點上煉奶都一樣好吃。牛肉牛筋湯麵(豬骨湯底) $58其實是牛𦟌牛筋吧,而且份量超多,牛𦟌夠軟稔入味,牛筋煙韌帶豐富膠質,還有幾條菜和菇。豬骨湯底味道香濃,鹹淡剛好,湯麵質地有韌度有彈性。蝦腐鯪魚餅湯米線(魚湯底) $68蝦腐鯪魚餅件數一樣不少,當然也是有菜又有菇。蝦腐入口軟綿有蝦味,鯪魚餅完全是家的味道,真材實料好味道。魚湯味道鮮甜,米線軟硬剛好。變形

而除了牆身,店內也有其他會見到變形金剛的細節位。

餐牌上只有幾款麵食,而且價錢一點也不貴。

炸珍珠奶茶 $32
覺得有趣所以點了,看似很古怪,但其實一點也不伏。

牛肉牛筋湯麵(豬骨湯底) $58
豬骨湯底味道香濃,鹹淡剛好,湯麵質地有韌度有彈性。

蝦腐鯪魚餅湯米線(魚湯底) $68
蝦腐鯪魚餅件數一樣不少,當然也是有菜又有菇。

變形金剛的包裝卻是港式麵食,已經夠意想不到,食物更是一點也不馬虎,價錢亦很平民化,值得支持。
週日,又是四出吃喝玩樂的時候,這次來到荃灣,與好友四處逛逛,尋找美食。 說實,我挺喜歡荃灣,因為他的消費指數較交其他地區便宜,而且食肆小店蠻多,只需花費數十元就能吃得飽飽。 左逛右逛的來到海德街,經過一家麵店,就被門外的巨型機械人吸引著,開始時,還以為是家日式拉麵店,細看下才發現是中式的米線鋪頭,加上午市優惠8折,就決定試試。 一坐下,當然是先點飲品。 這裏的米線共分了豬骨湯底及魚湯2種 ,而我點的魚湯烤魚湯米粉就是以 鮮魚淆製而成,湯底不但清甜,而且帶有濃濃的鮮魚香味,而米粉上放了大大塊,非常厚身的魚腩,魚腩肥美而且肉質非常鮮甜,以HK$68這個價錢來說,可說是相當抵食。 不怕辣的話,可以向這裏的辣椒油挑戰,只要落一滴,就足以令你辣得冒汗尖叫。 另外,我還點了數款小食,手拍青瓜 份量非常多,而青瓜上放了大量的胡麻醬汁,味道酸酸的,吃後非常開胃。 芝士薯蓉燒蕃茄 - 它的賣相非常特別,是以原個蕃茄送上,以蕃茄內放滿了薯蓉,上面再加一層薄薄的芝士, 熱食時芝士會有拉絲的效果,而 薯蓉口感軟綿,配上新鮮的大肉茄,感覺非常健康。 涼拌雞翼尖 - 雞翼尖的份量不少,足夠2-3人享

一坐下,當然是先點飲品。

涼拌雞翼尖 - 雞翼尖的份量不少,足夠2-3人享用,而雞翼尖的口感香滑,雖然味道較淡,不過以涼拌方式煮成,入口冷涼,非常消暑。

脆炸珍珠奶茶 - 這個脆炸珍珠奶茶大家絕對不能錯過,原本以為珍珠奶炸脆後,味道會變甜, 不過,這個小食的甜度適中,外層非常酥脆,而內裏的珍珠口感仍能保持煙煙靭靭,雖然奶茶的味道不算濃郁,但個人認為相當好吃,值得推介。

2017-09-23
午餐
  • 脆炸珍珠奶茶
<荃灣有好味魚湯米線 , 辣椒醬又好味 快d試!>🌶🐟 炸珍珠奶茶大家試過未? 呢間喺荃灣以都柏文為提既博派麵館 細細間 門口放住一個大大既都柏文裝飾 十分特別 👍🏻入面雖然座位唔多 但食物味道好高質 😋無論小食 魚湯 豬骨湯米線都好味🐷🐥提大家 枱上會有一個都柏文頭既辣椒醬盒 嗰個係勁大辣 大家小心點🔥🌶😆唔好亂落😂 講番食物🍴魚咀魚鰾湯檬粉 68 蚊🍝🐟👄用左 煲左2個鐘以上既魚湯煲成🐷湯底香濃 上面除左有新鮮菜外🌿 仲有成三個魚頭同勁多魚卜 落足料😍🐟魚卜鮮滑 魚頭位識食一定係食佢嗰d爽滑既膠質 😆另外加上爽口既雞脾菇做點綴 味道唔錯 而底下既檬粉都好正又多又爽口 同豬骨湯好夾 yummy 👍🏻😋🍝🍴魚湯烤魚湯米線 68 蚊🍲🐟 用左煲左2 個鐘以上既魚湯做底魚湯香濃 加上爽口彈牙既米線, 上面既菇 菜同豆卜都好新鮮☘🍄 上面既烤魚係近鯇魚魚腩位 啖啖肉 而且烤得好香 , 😍而且魚骨偏大 比較易食 好食 推介😃👍🏻🐟🍴鮮雞雜豆卜湯粉絲 58 蚊 🐥🍝用左煲左成7 個鐘以上既豬骨湯做底 湯底香濃🐷上面既爽脆豆卜同菜都好新鮮🌿😍 重點既雞雜顏色好靚 一定係新鮮貨
<荃灣有好味魚湯米線 , 辣椒醬又好味 快d試!>🌶🐟

🍴魚咀魚鰾湯檬粉 68 蚊🍝🐟👄

🍴魚湯烤魚湯米線 68 蚊🍲🐟

🍴鮮雞雜豆卜湯粉絲 58 蚊 🐥🍝
用左煲左成7 個鐘以上既豬骨湯做底 湯底香濃🐷上面既爽脆豆卜同菜都好新鮮🌿😍 重點既雞雜顏色好靚 一定係新鮮貨 , 雞腎 心 腸都有 好爽口彈牙 , d雞油浸埋落d湯度油香四溢 又邪惡又好食 😈🐥配上吸湯汁既粉絲 口感爽滑有咬口 好好味👍🏻😍

🍴涼拌雞翼尖 26 蚊🐥
凍食既雞翼尖 翼尖醃得好入味 中辣既味道已好夠🌶上面鋪既辣椒醬好香 好好坐既餐前小吃👍🏻

🍴芝士薯蓉燒蕃茄 26 蚊🧀🥔🍅
用左原個juicy新鮮蕃茄, 中間配上軟滑既薯蓉 而上面加上半溶既芝士🧀 諗都諗到有幾邪惡啦!😈一燒完熱辣辣甘食真係冇得輸🍅

😆炸既珍珠奶茶試過未?😆🥛🔥
🍴脆炸珍珠奶茶 32 蚊
第一次試 外表炸得好香脆 好似大良炸鮮奶甘 🤓 跟住入面既奶茶形成到糕狀 充滿奶茶味😍 仲有好多珍珠 粒粒煙靭 好特別既小食呀!👍🏻

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#博派麵館
荃灣德海街18 號富利達中心地下d鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-09-22
係荃灣搵野食其實都幾難,一黎多人,二黎好多都食過,百無聊賴,係橫街左穿右插,見到呢間博派麵館!!應該係主題餐廳吧??入去一試!一入餐廳,見到店員都著住 transformer logo既衫又有柯栢文既頭,但點解寫住危險!?原來餐廳仲有自家製辣椒油,有隻叫一滴辣,應該一滴就辣到噴火以為係 transformer主題,原來唔係店員話 transformer只係gimmick,主打係自家製既魚湯同骨湯既粉麵,兩款湯底都係精心熬製,試下係咪講既咁勁秋而粉麵可以自由配搭的,都有五種選擇而餐廳仲有一款特色小食,炸珍珠奶茶第一次聽呢款小食,但我唔敢試,叫左下邊三款算了手拍青瓜,一上以為佢落和風醬(日式芝麻醬),但點知完全兩回事! 食到係黑醋醬同辣椒,但點解啡色真係唔知了應該仲有加其實醬汁。青瓜夠凍夠爽,加上黑醋既酸,清爽開胃涼拌雞翼好厚身,隻隻都係啖啖肉既肥雞翼尖。煮得夠腍,雪得夠凍,雞皮十分彈牙可惜個醬一般,欠缺辣味芝士薯蓉燒蕃茄好香!雖然都算係大路野,但中間既薯蓉煙肉好香!而且薯蓉夠哂粉,入口有煙肉既香,薯仔澱粉質既甜豬軟骨豬腸湯米粉呢個係用骨湯底,店員話熬足8個鐘!湯底入口超清甜,好柔好順口。

又有柯栢文既頭,但點解寫住危險!?

原來餐廳仲有自家製辣椒油,有隻叫一滴辣,應該一滴就辣到噴火

以為係 transformer主題,原來唔係

而粉麵可以自由配搭的,都有五種選擇

而餐廳仲有一款特色小食,炸珍珠奶茶
第一次聽呢款小食,但我唔敢試,叫左下邊三款算了

應該仲有加其實醬汁。青瓜夠凍夠爽,加上黑醋既酸,清爽開胃

可惜個醬一般,欠缺辣味

豬軟骨豬腸湯米粉
呢個係用骨湯底,店員話熬足8個鐘!
湯底入口超清甜,好柔好順口。加上少少炸蒜,成個湯變得香口好多,湯底真係做得超好
米粉方面雖然質感唔算彈牙,但佢超吸湯超入味! 係我鍾意既質感

而粉同食物分開上,豬腸同豬軟骨都大大件

豬腸夠肥,油脂十足。鹵得夠入味,而且洗得乾淨無異味!

豬軟骨普通,但勝在香軟,而且好有豬肉香味

烤魚湯米線
魚湯就無骨湯熬咁耐,但聽講都有3個鐘

奶白既魚湯,入口更香滑更鮮甜!加上蔥花芹菜,魚湯鮮味更突出!
米線係光滑麵身,但都煮得非常入味
而烤魚非常大舊,半舊魚腩位烤俾你,太足料吧!? 烤魚睇色水應該唔係成舊烤熟,魚肉少少乾身,但食落一啲都唔乾,而且無雪味

湯底正到差啲連碗都食埋,除左拉麵,未試過飲哂啲湯,超正

而我終於知柯栢文有幾危險。。。。原來入邊放左辣椒油,一打開有種危險氣息
比平時既辣椒油更嗆鼻,店員叫我落一滴試下先,我落左三滴,一放入已經即刻出汗,唔係講笑!!!!原來呢款就係一滴香!店員話老闆用魔鬼椒炒出黎,我當堂反哂白眼。。。唔怪得咁辣

原來餐廳老闆係附近仲有間主題餐廳

有機會去試下!希望真係同主題有關
  • 豬軟骨豬腸米粉
  • 手拍青瓜
  • 芝士薯蓉燒蕃茄
  • 烤魚湯米線
2017-09-16 63 瀏覽
自從8月來到過博派麵館試了這兒的雞雜粉絲和魚嘴魚鰾麵後便對它一試傾心! 所以這天也拉了好友嚟一齊來掃餐牌!講到咁勁其實都係掃曬所有小食同叫多兩個 粉麵啫!第一個小食芝士薯蓉燒蕃茄$26。原個蕃茄內釀滿軟滑薯蓉,而且還有不少煙肉及洋蔥香口又好味,加上燒香的芝士味道確是挺合拍。第二款是手拍青瓜$26口感就夠脆辣而且面頭有很多滑溜的麻醬,其實應該幾好味嘅,可惜是醋的比例較多而蓋過了麻醬的香氣!接下來是我喜歡吃的涼拌雞尖$26,質感就做得幾爽脆,但涼拌汁的味道可以再惹味些那便更加好吃了。到吃主食粉麵的時候,我選的是豬軟骨豬腸米線$58,米線選了魚骨湯底不過我相信係畀錯咗豬骨湯底我的!都冇問題啦兩個湯底我都其實喜歡的!但我最驚喜的竟然是呢度豬腸肥大膏香,處理恰當沒有一絲異味只有甘香的大腸香氣,而且鹵得十分入味好吃得令人尖叫呀!但接下來這個鹹菜豬肚湯上海麵$58就更加吸引,湯底充滿刺激的胡椒香氣,而且入口頗辣不吃得辣的朋友唔建議你點來吃呀!內裏還加上有不少煙靭豬肚、豬肉甚至乎豬潤全部都煮到恰到好處美味至極呢。最後甜點我們選了這個炸珍珠奶茶$32,上一趟來已經很想試!因為真是十分特別出面好似冇見過有

最後甜點我們選了這個炸珍珠奶茶$32,上一趟來已經很想試!因為真是十分特別出面好似冇見過有這一味甜品呢!

用酥炸方法炸出來外皮香脆不過粉漿有點厚重,內裏有很多珍珠吃下十分煙韌可口,不過奶茶味就唔係幾品嚐得到!這個甜品玩味重於食美!未試過其實極都不妨一試呀!

2017-09-12
2017-09-11 46 瀏覽
未入到間舖頭就已經比佢門口個大黃鋒吸引住即刻瘋狂selfie!!! 本以為呢間係sell變型金剛既餐廳淨係好睇唔好食沒想到入面賣既食物都係令我想再來一次既原因!!呢度既食物好似有一陣神秘感似的好少會係出面見到同埋食到我今次叫左個牛肉牛根米線同埋炸珍珠[b]牛肉牛根米線最欣賞佢就係會將米線同餸分開放咁樣就可以keep住有鹵水汁係牛肉同牛根上面而冇被沖走脆炸珍珠奶茶珍珠奶茶就飲得多, 炸既就真係第一次, 原本都係抱住好奇所以點左呢個, 點知原來味道同口感都夾!! 食落D珍珠仲KEEP到咬口同埋個隻煙un既感覺!! 都幾新奇, 值得一試!!另外不得不提既就係佢d辣醬!!! 聽老闆娘講係自家製落一滴已經ok, 我試左落一滴, 已經辣到出哂汗!!! 超級野味!! 我覺得愛辣既人都可以黎呢度試下!!! 同場有個學生哥冇聽落左一「更」, 辣到要廚房加湯!! 就知到唔係講笑!!
未入到間舖頭就已經比佢門口個大黃鋒吸引住

淨係好睇唔好食
沒想到入面賣既食物都係令我想再來一次既原因!!

呢度既食物好似有一陣神秘感似的

另外不得不提既就係佢d辣醬!!! 聽老闆娘講係自家製
2017-09-09
  • 脆炸珍珠奶茶
2017-09-06 49 瀏覽
今日放假,約了朋友去荃灣千色行街, 行過見到用變形金剛做主題的麵館叫「博派麵館」。門口有隻巨型的機㭜摸型, 原來是變形金剛的大黃蜂, 被佢吸引住了。 餐廳提供八款麵食, 有鮮雞雜豆卜湯粉絲、鹹菜豬肚湯麵、和豬軟骨豬腸湯米粉等等。抬面放了一件可愛的玩具, 一打開, 原來是自製辣椒油, 店員細心提醒我們這是特製辣椒油,放少少便可! 嘩! 真係好辣呀! 一滴已經足夠了。我叫了牛肉牛筋湯麵 ($58), 份量不少, 女士門多數食唔晒。 最細心是湯麵同牛肉牛筋分開上, 這樣就可以食到牛展肉和牛筋的原味。牛展肉大大片, 牛筋炆得非常入味, 煮得剛剛好。 魚湯烤魚湯米線, $68足料湯底,大廚非常用心製作,每天煲製8 小時, 奶白色的魚湯湯底,魚湯很鮮甜, 仲有濃郁的魚味, 色澤清澈。 還有鮮茹、 菜心、豆卜和香芹等等作配料, 材料十足。 有大大塊煎香過的魚腩, 肉質嫩滑, 非常肥美。 另外有四款小食, 有炸珍珠奶茶、芝士薯蓉燒蕃茄、 手拍青瓜和涼拌雞翼尖。 芝士薯蓉燒蕃茄,$26原隻蕃茄加入火腿、薯蕃、 煙肉和芝士, 一齊焗。上枱時, 蕃茄還熱辣辣, 鮮茄鮮甜多汁, 香濃的芝士加上煙肉同薯蓉, 味

嘩! 真係好辣呀! 一滴已經足夠了。

牛肉牛筋湯麵

魚湯烤魚湯米線, $68

魚湯烤魚湯米線

有大大塊煎香過的魚腩, 肉質嫩滑, 非常肥美。

芝士薯蓉燒蕃茄,$26

原隻蕃茄加入火腿、薯蕃、 煙肉和芝士, 一齊焗。上枱時, 蕃茄還熱辣辣, 鮮茄鮮甜多汁, 香濃的芝士加上煙肉同薯蓉, 味道配搭得好好, 十分味美!

手拍青瓜,$26
青瓜好爽甜, 味道酸酸甜甜, 加上麻醬, 味道更加醒胃!
手拍青瓜

整體來說食物有水準,服務態度好好,價錢亦算是大眾化 !
牛肉牛筋湯麵