2017-09-05 88 瀏覽
上個月中返外家的一場午餐去了荃灣這間博派麵館,點解會嚟到呢度食?咪就係識飲識食嘅劉總極度推介囉!有佢一句一定要食絕對不能不吃呀! 門口那個變形金剛 十分吸睛!每有行過的路人不論老人定細蚊都爭相跟它拍照留念! 麵館內裡座位不多牆上貼滿超科幻的銀河系的壁畫,驟眼看沒什特別但經過光影的投射後出來的立體效果連車爸爸也說美呆了! 好請大家注意力回到餐牌上!食品種類唔算多麵食方面只有A-H 8款選擇!湯底則可選香濃魚湯或豬骨濃湯。 另有四款小食供應當中包括有超特別的脆炸珍珠奶茶,須然超級想試可惜叫了兩碗粉怕食唔晒,而且珍珠奶茶確確實實唔係車爸爸杯茶!唔想一個哽晒最後還是放棄了吧! 我跟車爸爸各自選擇了心中所好,鮮雞雜豆卜湯粉絲必定要試啦,而車爸爸就要了魚嘴魚鰾湯檬粉,另外可以加$7配各式汽水當然要我至愛的可樂啦! 魚嘴魚鰾湯檬粉$68,奶白色的湯底賣相十分不俗,而且還有三邊魚頭之多,另外還有很多魚鰾在內,由初初覺得價錢略貴到我見到真身之後即時覺得很抵食因為真的十分足料呢。 本來應該配檬粉的但係店員比錯了米線,先試鯇魚嘴食得出新鮮沒有魚腥的味道不錯呀,而煙韌有咬的魚鰾亦都十分可口,配合濃滑黏口的魚

本來應該配檬粉的但係店員比錯了米線,先試鯇魚嘴食得出新鮮沒有魚腥的味道不錯呀,而煙韌有咬的魚鰾亦都十分可口,配合濃滑黏口的魚湯我倆將整碗米線吃至一滴不剩!

而我選的鮮雞雜豆卜湯粉絲$58就配豬骨濃湯,湯頭豬骨味唔算太特出但喝下亦沒有師傅的感覺,鮮雞雜就精彩了雞腸、雞肝、雞心、雞腎通通有齊,經略略炒香甘香好吃到不得了,膽固醇真的是萬歲萬萬歲喔!

不得不提這兒的超強勁辣椒油!放在柯柏文頭內究竟這個變形金剛有幾強橫?好友劉總落咗兩滴話已經十分之夠辣勁,喜歡挑戰辣度的我下了半匙羹,我覺得辣度是足的但係辣味蓋過了香味!我反為喜歡下圖那個微辣辣椒油香氣更出色所以兩溝係一個好好的選擇!

2017-08-20
午餐
2017-09-05 413 瀏覽
今晚來到荃灣,行過以變形金剛為主題的博派麵館,因為晚飯時間,入去試試,鋪面唔係好大,有十幾個座位,好多裝飾都係變形金剛的公仔。雖然食物選擇不算很多,不過見餐牌上表明湯底是煲足八小時,女侍應解釋湯底分魚湯、骨湯,魚湯煲二小時,骨湯煲八小時,而魚湯配海鮮,骨湯配肉類。我們點了一個魚咀魚鰾湯粉絲($68),和一個蝦腐綾魚餅湯粉絲($68)。魚咀魚鰾湯粉絲,魚咀和魚鰾都很新鮮,沒有鯹味,只有魚的鮮味,至於魚湯㡳,又沒有薑和胡椒味,就好香魚味。蝦腐綾魚餅湯粉絲,蝦膠溝落蛋白而成,蝦腐好似魚腐咁淋身,蝦味豐富,綾魚餅煎過,仲加咗些煙肉係𥚃面,再好味些。脆炸珍珠奶茶($32),外皮炸得好脆,如果唔點鍊奶仲食到奶茶味,呢個可以當飯後甜品。涼拌雞翼尖($26),用炸過蒜粒伴上,都算可以。芝士薯蓉燒蕃茄($26),蕃茄包住薯蓉,好似番茄薯仔湯的另一板本,不過都幾好味。店內有一特辣辣椒油,真係一滴已經好辣,我用來點蝦腐,就覺得頭頂,有股熱流衝上去,原來係用魔鬼椒秘製而成,雖然辣不過好香,唔會死辣,建議大家試少少😋😋😋😋,仲可以買走。

魚咀魚鰾湯粉絲

蝦腐綾魚餅湯粉絲

脆炸珍珠奶茶

涼拌雞翼尖($26),用炸過蒜粒伴上,都算可以。

特辣辣椒油

魚咀魚鰾湯粉絲
蝦腐綾魚餅湯粉絲
特辣辣椒油
2017-08-31 325 瀏覽
話說有日係荃灣未食飯經過千色一帶既食街 小胖男友既眼球突然被一間店舖門口既巨型發光figure所迷住起初仲以為係模型店 原來竟然係一間麵店黎 好奇心下我地走左埋去睇有咩食 見到餐牌上寫住 "炸珍珠奶茶 你食過未?"作為吃貨界既潮流尖端 我地決定入去一試究竟相信呢間麵店既老闆真係好鐘意變型金剛除左店名外 成間店既內部都係用變型金剛做主題每張枱上都放左一個變型金剛既頭原來個頭內有乾坤 裡面裝住既係非常之辣既特辣辣椒油點左兩款冷盤小食涼拌雞翼尖麻麻辣辣 皮脆(爽脆)肉滑手拍青瓜個醬酸酸地 有麻醬既香味 非常開胃吃貨小妹點左一個燒骨雞柳湯米線所謂既燒骨原來係燒金沙骨意想不到咁好味 雞柳亦燒得好香小胖男友點既牛肉牛根湯麵都唔錯 牛肉唔係普通貨式而係用上較貴價既牛 牛根夠晒淋而最驚喜當然係必試既炸珍珠奶茶小妹認為呢款小食可以話係炸鮮奶既變奏版甜味拿捏得恰到好處 珍珠煙韌 奶茶味香濃 炸粉唔厚炸到脆卜卜 食完辣 當甜品食就岩晒總結呢間小店 價錢相宜 食物質素唔錯 值得一試

見到餐牌上寫住 "炸珍珠奶茶 你食過未?"

作為吃貨界既潮流尖端 我地決定入去一試究竟

炸粉唔厚炸到脆卜卜 食完辣 當甜品食就岩晒

總結呢間小店 價錢相宜 食物質素唔錯 值得一試
  • 炸珍珠奶茶
  • 燒骨雞柳湯米線
去完銀行就經過德華公園附近,看到這間麵館前放了大黃鋒的模型就停下來看看餐牌有沒有合意的食物。炸的珍珠奶茶,非常新鮮的點子,所以一定要先點來試下。第一次食是炸的而不是飲的,茶味被煉奶覆蓋了,但如果不沾的話那又沒有什麼味道,珍珠就算炸完還是煙韌十足,整體上也是不錯。荃灣很多都是米線酸辣粉車仔麵自己揀餸,味道好但少不了味精。這家的麵館很有自家的特色,用的是每日足料湯底煲八個鐘而成的,所以只有八款你可以選擇。這樣我們就選了平時很少在麵店食到的咸菜豬肚湯跟魚咀魚泡湯檬粉啦!留意到這個寫上“特辣”的柯柏文頭,它好像說,別打開我的腦袋,小心辣👾你。店內冷氣十足,看著這幅地球,好像我們在太空旅行。咸菜豬肚湯米線,58蚊,抵食。豬肉,豬肚爽口,咸菜夠咸,豬潤不會有味,味道很入味,份量好大,麵底值得推介,彈牙有質感,吃後必定飽肚。胡椒湯底好正,一邊食一邊喝湯一邊流汗,連最後一口都要喝完!魚咀魚泡湯檬粉,68蚊,同樣抵食。奶白色的魚湯,除了魚泡魚咀外,還有魚頭。這些以前在街市是下欄菜,但因為膠原蛋白豐富,所以比人推捧為美顏食品。 如果以這個價錢,可以飲到老火魚湯,又可以食到魚泡魚咀,真是十分抵食。我拿了少許

炸珍珠奶茶

店內冷氣十足,看著這幅地球,好像我們在太空旅行。

咸菜豬肚湯米線,58蚊,抵食。

咸菜豬肚湯米線

胡椒湯底好正,一邊食一邊喝湯一邊流汗,連最後一口都要喝完!

魚咀魚泡湯檬粉,68蚊,同樣抵食。

魚咀魚泡湯檬粉

我拿了少許檬粉有了一滴辣. OMG, 辣到快要打去消防幫忙滅火🙊🙊🙊不食辣的人千萬不要試。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:9
總分:9
咸菜豬肚湯米線
魚咀魚泡湯檬粉
2017-08-27 47 瀏覽
作為荃灣人,當然會周圍搵食。放工返荃灣正想搭小巴附近,經過一間小店門口竟然擺放了大黃蜂的模型,被吸引下停低看看小店食物。小店雖然地方不大,但座位都坐得舒適。枱上擺放了調味架,還有該店特製得辣的辣椒油。店舖面食選擇不算太多,面款有五至六款,小食同樣也是有四款選擇。最為有特色一定是炸珍珠奶茶。呢個吸引到我。今次我點了魚嘴魚卜魚湯檬粉。第一口湯真的有驚喜,味道濃郁鮮甜,想不到竟然在一間小店有如此濃郁的湯底。好味道我將整碗湯都飲晒,而且飲後沒有口渴的問題,所以應該沒有加味精。而材料十分豐富,三個魚咀四個魚卜。很大碗,值得我再番黎再食。炸珍珠奶茶我真的第一次聽,原來識落有點像炸鮮奶,當然味道真的是珍珠奶茶的味道,感覺特別珍珠有咬口,外層的說將稍稍厚一點,但都夠脆的。其實好創新的做法。

作為荃灣人,當然會周圍搵食。
放工返荃灣正想搭小巴附近,
經過一間小店門口竟然擺放了大黃蜂的模型,
被吸引下停低看看小店食物。

小店雖然地方不大,但座位都坐得舒適。

枱上擺放了調味架,還有該店特製得辣的辣椒油。

店舖面食選擇不算太多,
面款有五至六款,小食同樣也是有四款選擇。

最為有特色一定是炸珍珠奶茶。
呢個吸引到我。

今次我點了魚嘴魚卜魚湯檬粉。
第一口湯真的有驚喜,味道濃郁鮮甜,
想不到竟然在一間小店有如此濃郁的湯底。
好味道我將整碗湯都飲晒,
而且飲後沒有口渴的問題,所以應該沒有加味精。
而材料十分豐富,三個魚咀四個魚卜。
很大碗,值得我再番黎再食。

炸珍珠奶茶我真的第一次聽,
原來識落有點像炸鮮奶,
當然味道真的是珍珠奶茶的味道,
感覺特別珍珠有咬口,
外層的說將稍稍厚一點,但都夠脆的。
其實好創新的做法。

2017-08-25 54 瀏覽
門外站著一部大黃蜂很好認今天有空就偕動漫發燒友來朝聖一番鋪位不大餐牌選擇不多不過比東拼西湊的菜式要好米粉相當港式大大碗兩條炒菜心雞脾菇片炒得香口多汁大小厚薄適中米粉爽口完整夾起來食份外暢快骨湯底清甜飲完不涸喉豬軟骨鬆軟入味豬腸味道濃陏甚有咬口另點的芝士薯蓉燒蕃茄落足料芝士微咸薯蓉填滿整個蕃茄比想像中要飽肚得多一場來到當然要試衝擊性的招牌菜炸珍珠奶茶一碟四件連煉奶上枱雖然估計是炸鮮奶變奏版但吃在口裡又是另一回事固然炸得酥脆有奶茶味珍珠煙韌大大提升出咀嚼的滿足感新奇有趣有別於炸鮮奶色調明亮炸珍珠奶茶外表重口實際安全可口相信店主花了不少心血去研發另外的魚咀魚標湯檬粉極鮮甜魚湯像集結了全海洋的精華魚頭走過油嫩滑鮮味柯柏文頭特辣辣椒油算是另一款特色職員特意叮囑我們要小心加配免得過辣因我們都怕辣而未能一嚐究竟
門外站著一部大黃蜂很好認
魚咀魚標湯檬粉
2017-08-23
魚咀魚標湯檬粉
2017-08-25 50 瀏覽
打風前夕 行下見到呢間麵館個門口咁特別就入去試下LA 點知 原來係有驚喜!!!我地叫左蝦腐鯪魚餅米線同豬軟骨豬腸米粉先講個鯪魚餅米線先 湯底奶白色 味道清甜 好正GE魚湯 感覺上無乜味精 真材實料 蝦腐好好食 忍唔住飲晒啲湯至於豬腸豬軟骨米粉 湯底同樣出色 用豬骨煲R出來GE湯底配上已經調味GE豬軟骨同豬腸 味道一流另外叫左炸珍珠奶茶 聽落好似好奇怪 但入口又幾好食喎 煙煙UN UN咁 好香奶茶味 唔會太甜 如果覺得唔夠甜可以加埋煉奶一齊食 又係另一番味道
打風前夕 行下見到呢間麵館個門口咁特別
就入去試下LA 點知 原來係有驚喜!!!
我地叫左蝦腐鯪魚餅米線同豬軟骨豬腸米粉
但入口又幾好食喎 煙煙UN UN咁
好香奶茶味 唔會太甜 如果覺得唔夠甜
可以加埋煉奶一齊食 又係另一番味道
脆炸珍珠奶茶
荃灣美食多蘿蘿,仲有好多特色小店,平時我最喜歡幫襯特色小店,一來避免小店結業,二來係小店有好多隱世好店。蝦腐鯪魚肉餅魚湯米線食米線前,一定要試下個魚湯,好濃魚味,店主用左好長時間去淆制呢個魚湯底。蝦腐非常特別,而且好少地方有蝦腐食,而且蝦味好濃,質地好特別,咬落去軟身,食落好香蝦味。魚肉餅比較有口感,彈牙而且好香魚味,同個湯底非常之夾。燒骨烤雞柳魚湯米線燒骨燒得非常香口,而且唔係好肥,但又好滑,肥瘦適中,雞柳亦都唔錯,最重要係個湯底,超正烤芝士薯蓉蕃茄一上枱,已經聞到好香既芝士味,加上薯蓉,口感一流,蕃茄又多汁又甜,加上芝士薯蓉,非常之夾估唔到荃灣有間穩世米線食店,令人有喜出望外既感覺

蝦腐鯪魚肉餅魚湯米線

燒骨烤雞柳魚湯米線

烤芝士薯蓉蕃茄
估唔到荃灣有間穩世米線食店,令人有喜出望外既感覺
週末要諗同小朋友去邊度食,搵到呢間喺荃灣嘅新小店,一睇到張相,諗都唔洗諗,就嚟呢度食一嚟到門口見到隻大黃蜂,小朋友已經好興奮。入到去仲誇張,每檯都有個頭喺度,心諗邊個嚟㗎,原來佢就係傳說中嘅柯柏文!入面仲係放超級辣嘅辣椒油㗎添,小朋友,唔好亂掂喎!老實說,食物選擇唔係好多,雖然有齊牛、豬、雞及魚,但配搭實在太新奇,雞雜及豬腸我唔啱了,所以可以揀嘅唔多,但勝在價錢都相宜蝦腐鯪魚餅湯米線 ($68)魚腐就食得多,蝦腐真係比較少見,蝦味就唔係好重,不過口感軟綿,好啱小朋友食;鯪魚餅入面嘅蔥粒好香口,口感彈牙,又係小朋友會搶住食嘅餸,不過有一塊就燶咗少少;除此之外,仲有菇、菜、豆卜及芽菜,非常豐富;魚湯真係好清澈,感覺上完全唔油膩,非常清甜,仲有濃郁嘅魚味,好有驚喜!魚湯烤魚湯米線 ($68)原來係一大塊輕輕煎過嘅魚,不過唔係魚腩部位,肉質唔係太嫩滑,不過勝在清清哋啦,如果魚皮冇浸過會更加香脆!就算隔咗一陣先食,啲米線仲keep到好煙韌,冇浸到爛晒,抵讚!芝士薯蓉燒蕃茄 ($26)幾新鮮嘅配搭,但全部一齊食會好腍,冇乜特別嘅層次,可能簡簡單單芝士燒蕃茄會更好味食物清淡健康,環境乾淨企理,絕對適

蝦腐鯪魚餅湯米線 ($68)
蝦腐鯪魚餅湯米線

魚湯烤魚湯米線 ($68)
魚湯烤魚湯米線

芝士薯蓉燒蕃茄 ($26)
芝士薯蓉燒蕃茄

食物清淡健康,環境乾淨企理,絕對適合一家大細嚟食呀!

哦!原來博派係變形金剛入面嘅正派角色!
5 分鐘 (堂食)
魚湯烤魚湯米線
2017-08-22 62 瀏覽
Lunch 時間又到,係荃灣千色店附近又不知食咩好,行下行下被一個身長2米多機械吸引,原來新開米綫店。好多小朋友都被它吸引同他拍照。新店開幕,主餐牌款式不算多有二頁,主食及小食。其中有好多特式小食。店主話遲些更多野食。這款米粉用豬軟骨湯做湯底,湯底好美味,有菜有菇好大碗。豬軟骨淋,汁好入味,啖啖肉。豬大腸都唔錯,又大條。同事好鍾情食牛,佢叫全牛米線。佢湯底同我一樣。金錢展大大片,牛根炆得入味。同事好大食都夠。我見隔離食客碗係烤魚湯米線吸引呀。我們叫左三款小食如下:食落辣辣地入味,辣椒醬料不是太辣。如果想再辣d 可加入枱上面辣椒醬是大辣呀!我都破放在枱上機械人頭吸引,原來是特辣辣椒醬。非常消暑,加上麻醬同芝我非常吸引,好健康。店內除了卡位仲有面壁位置幾好呀!

好多小朋友都被它吸引同他拍照。

牛肉牛筋湯面

我們叫左三款小食如下:
涼拌雞翼尖

我都破放在枱上機械人頭吸引,原來是特辣辣椒醬。
手拍青瓜

非常消暑,加上麻醬同芝我非常吸引,好健康。

店內除了卡位仲有面壁位置幾好呀!
牛肉牛筋湯面
手拍青瓜
1K
2017-08-22 682 瀏覽
過往都試過唔少主題餐廳,一般都係以卡通為主題,配合可愛造型嘅食物,主力吸引一班少女。好少見有主題餐廳好似呢間麵店咁「麻甩」,小店用變形金剛為題,門口擺放左一隻幾大嘅大黃蜂模型,行過都一定望到。麵店新開張冇耐,加上位處唔係太顯眼嘅橫街,唔係住附近可能都要花啲時間先搵得到,所以即使係週日,客人都唔算好多。店面都有少量相關擺設、裝潢、牆紙,感覺到老闆都放過唔少心思。整體乾淨企理,餐具、紙巾都整齊擺放於櫃筒中。枱面嘅機械人頭幾搞鬼,原來裡面係特辣辣椒油呢,店員都好細心,提醒我地自家製嘅辣油,好嗆口,一滴已經夠哂辣餐廳選擇唔多,以麵食為主,例如湯粉絲、湯麵、檬粉、米線等,主打魚湯、豬骨湯,每日熬製8小時,定價$58/68。不過配料都幾特別,有鮮雞雜、豆卜、牛筋、魚咀、魚鰾、燒骨、雞柳、鹹菜豬肚等另有4款小食,雞翼尖、拍青瓜、芝士蒜蓉燒蕃茄、聽落好特別嘅炸珍珠奶茶。鹹菜豬肚湯麵 $58叫呢個麵最重要當然係試試啖湯先,湯底都幾重胡椒味,夠辣,而且味道滲入麵中,特別好食。麵質有少少似魚麵,食落幾彈牙。配料方面有鹹菜、肉片、豬肚、豬潤,相當豐富,豬潤唔係好滑,食落唔腥;豬肚唔韌,整體正常水準燒骨雞柳湯檬

鹹菜豬肚湯麵 $58

燒骨雞柳湯檬粉 $58
湯檬加入類似XO醬嘅調味,都幾惹味。雞扒同燒骨都係燒出黎,所以特別香口,而且都唔會好乾

湯檬粉份量好多,女士實在食唔哂。湯底用上魚湯,都幾鮮味,不過食到尾略鹹。

脆炸珍珠奶茶 $32
珍珠奶茶凝成糕狀,以炸漿包起再炸,外皮略厚粉,但都幾脆又香口,襯熱食非常軟熟,裡面仲加入左唔少珍珠,令口感更加煙韌。
奶茶味道其實都幾突出,另外附上煉奶,沾上食,甜甜地,第一次食呢款小食,特別可口

一碟有成四大件,雖然唔膩,但要一個人清哂都有難度,最好開心share。

涼拌雞翼尖 $26
本身係個雞翼尖控,一見到有唔洗諗,即點啦。雞翼尖都幾大隻,食落啖啖肉,唔會話骨慘慘。亮點係非常入味,辣度都幾高,有種香辣,想必係小店自家製調配。唔食得辣嘅唔好挑戰,我就食得好滋味喇

涼拌雞翼尖

汽水、烏龍茶:飲品有汽水、烏龍茶、咖啡、加多寶、樽裝涼茶等。
汽水、烏龍茶

餐牌:

2017-08-20
2017-08-20 527 瀏覽
如果經常去德海街吃東西的話,應該知道這裡米線都是以酸辣湯為主,但是最近非常吸睛的博派麵館卻走另一風味,就是鮮魚湯。博派麵館門口有著巨型「大黃蜂」盟友守候著,男生很難不被吸引光顧,當然我的朋友也不例外。這裡湯麵配料選擇多,魚,豬,牛,雞均有,一定可以滿足到各人口味。平日魚腐就多見,但是蝦腐也是第一次見,我們都想嚐嚐蝦腐究竟是味道如何,於是點了蝦腐鯪魚餅米線尋找答案。蝦腐鯪魚餅米線擺得相當漂亮,雖然只是湯米線,但沒有車仔麵那種凌亂感,未吃已有視覺享受。我們一口咬下蝦腐,細細咀嚼,裡面扎實的滿滿蝦膠,蝦的鮮味在嘴裡綻放,而且彈牙的口感相當討好。鯪魚餅挺驚喜的,沒想到它如此厚重飽滿,一點小骨刺也沒有,加上蔥花香煎,彈性極至的質感,如鮮魚在湯中跳躍,如魚得水。搭配著煲煮到呈乳白色的魚湯湯頭,看起來豐盛又美味。魚湯很清爽,重點是它真的很新鮮,雖然看似簡單的魚湯,但是所花費的熬煮時間不能小覷,每一口清甜滋味都是店舖所默默付出。夾起米線來嚐嚐,米線滑溜得很,即使久泡在湯頭裡面,口感依舊有嚼勁,完全不會有過軟爛的問題。如果愛辣的刺激,不妨嚐嚐柯柏文頭顱下的特辣辣椒油,包保你的味蕾會念念不忘這辛辣感。另一

蝦腐鯪魚餅米線

牛肉牛筋湯麵

另一款牛肉牛筋湯麵同樣出色,湯底不用多說它多鮮,剛才已提及,這麵比蝦腐鯪魚餅米線多一款配料,就是肉碎,這肉碎令湯起了變化,多了一重肉香,別有另一番滋味。
牛肉牛筋湯麵

我們本身就很愛吃牛筋,這牛筋完全深得我們心,牛筋燉煮的相當透徹,吃起來軟嫩卻不會爛爛的,它與牛肉的份量同樣給得豪邁。牛肉滷得非常夠味,令人齒頰留香,是人間美味也。
牛肉牛筋湯麵

芝士薯蓉燒蕃茄微微的黏稠芝士,以及流瀉出來的金黃色澤綿密的薯蓉,實在是很難不為它傾心迷戀,與酸甜的蕃茄融合,怎麼都無法將它跟嘴巴拆散,每吃一口就忍不住讚嘆。
芝士薯蓉燒蕃茄

這餐另一焦點一定是炸珍珠奶茶,我猜大家和我一樣聞所未聞,如此有趣的小食,絕對勾起我們的好奇。

珍珠奶茶被香酥薄脆的粉漿包裹著,內裡的「奶茶」的香氣濃郁,與香醇味的珍珠恰到好處的搭配。
脆炸珍珠奶茶

珍珠的口感軟滑帶有獨特彈性,奶茶蘊藏著的醇潤甜順,化作軟綿的布甸感,與一般珍珠奶茶那揮散不去的甜膩感截然不同,不一樣的滿足油然而生。
脆炸珍珠奶茶

博派麵館看起來剛陽十足,但其魚湯麵,脆炸珍珠奶茶等美食如鐵漢藏著柔和之心,用心烹調,相當精采,為我們帶來意想不到的味美,所以鐵漢也有柔情的一面吧。
蝦腐鯪魚餅米線
脆炸珍珠奶茶
今日下午要到荃灣set up啲野,開工之前就緊係要同埋同事醫飽個肚先啦我地係附近見到有間新開既麵館都幾得意啵,門面棟住大大個機械模型,而同事係高達迷,咁就梗係俾佢吸引到啦於是佢就好快手咁拉左我入去入到去都見到有好動漫feel既牆身!店內不大,但乾淨企理每檯都有用模型頭裝上既自家辣椒油相信呢度既老闆同我既同事都一樣,係一個模型控呢度係麵館,當然有好幾款麵類可以選擇啦(店員話依家新開張無耐,之后仲會陸續出多啲款)!餐牌上都有啲創新既小食啵,款款都好想試下呀為左試多幾款小食,我同同事都要求碗粉麵要減量同事點左個“魚咀魚鰾湯檬粉”HKd$68好足料啵,有成三邊魚咀!同事仲話話個湯好濃鮮魚味-而每碗粉麵都有唔少菜心、菇片同豆芽,感覺即使健康左而我就點左“牛肉牛筋湯麵”HKd$58湯麵同牛肉牛筋分開上,估唔到少左麵都咁大碗!好彩今朝既早餐唔係食到好飽姐麵質唔腍有韌度,加上炆到入曬味既牛筋同金錢展,的確唔錯啵!!!-而小食方面,我地叫左三款黎試下:“手拍青瓜”HKd$26青瓜爽口, 帶微辣嘅麻醬好惹味!“芝士薯蓉燒蕃茄”HKd$26原個蕃茄燒到熱辣辣,入面充滿住混合咗火腿煙肉嘅薯蓉,加上面頭嘅芝士,

於是佢就好快手咁拉左我入去

入到去都見到有好動漫feel既牆身!
店內不大,但乾淨企理

每檯都有用模型頭裝上既自家辣椒油
相信呢度既老闆同我既同事都一樣,係一個模型控

)!

餐牌上都有啲創新既小食啵,款款都好想試下呀

為左試多幾款小食,我同同事都要求碗粉麵要減量

同事點左個“魚咀魚鰾湯檬粉”HKd$68

好足料啵,有成三邊魚咀!同事仲話話個湯好濃鮮魚味

而每碗粉麵都有唔少菜心、菇片同豆芽,感覺即使健康左

而我就點左“牛肉牛筋湯麵”HKd$58

而小食方面,我地叫左三款黎試下:

“手拍青瓜”HKd$26

青瓜爽口, 帶微辣嘅麻醬好惹味!

“芝士薯蓉燒蕃茄”HKd$26

原個蕃茄燒到熱辣辣,入面充滿住混合咗火腿煙肉嘅薯蓉,加上面頭嘅芝士,趁熱食真係好滋味呀

而“脆炸珍珠奶茶”HKd$32,真係好創新!
炸鮮奶就食得多,炸珍珠奶茶就真係第一次試

食落味道都幾好啵,入面既珍珠煙煙韌韌,點埋煉奶食一齊食就更香甜,拎黎做“麵後甜品”都唔錯

呢度連飲品櫃都有個模型logo架

呢間小麵館都幾有特色,加上店内整潔衛生,店員主動熱情

佢地依家開舖無耐,等佢再出多啲款式都可以再支持下
2017-08-15
  • 脆炸珍珠奶茶
2017-08-12 263 瀏覽
柯柏文派出他的偵察兵〘大黃蜂〙前來迎賓進入麵館,先被銀河的四圍所吸引,餘下的只有檯和凳,似乎與餐牌裏的食品種類一樣簡潔。身為麵館,主打的是「湯麵」,說是「麵」但其實也有粉絲、檬粉、米線、米粉供應;至於湯底,有魚湯有骨湯,兩款湯都是熬足 8 小時 ( 餐牌說 )。 反而「湯麵」與餸的配搭是頗為新穎,例如有新鮮雞雜 ( 雞內臟 )、蝦腐 ( 魚腐吃不少,竟然有蝦腐 )、燒排骨拼燒雞柳 等等 ......小食有四款,最有趣正是『 炸珍珠奶茶,你食過未 ?? 』每檯都放上〘柯柏文〙的頭顱,打開後,更立刻被店員制止,她說辣椒醬是由她們自家炒煮的,這隻是特辣,要吃得大辣的朋友們才好碰,因為會辣到頭皮發痳;要吃普通辣的是可以吃放在調味架上的「微辣」,辣度會似坊間有售的桂林辣椒醬,不過這「微辣」醬都是自家炒煮的。牛肉牛筋湯麵 $ 58 要求把骨湯麵換成骨湯米線,米線吸收了骨湯是份外滋味,它上面的肉沫亦用了惹味的煮法,混著吃是不會單調;牛肉牛筋是用鹵的煮法,入味而肉質是有嚼頭,不會鹵爛。炸珍珠奶茶 $ 32 肯定是 炸鮮奶 的變奏版,個人覺得是無需要蘸煉乳來吃,因為它本身是有甜味 ( 而且內藏的珍珠是好
柯柏文派出他的偵察兵〘大黃蜂〙前來迎賓
小食有四款,最有趣正是『 炸珍珠奶茶,你食過未 ?? 』
每檯都放上〘柯柏文〙的頭顱,
牛肉牛筋湯麵 $ 58
炸珍珠奶茶 $ 32
肯定是 炸鮮奶 的變奏版,個人覺得是無需要蘸煉乳來吃,因為它本身是有甜味 ( 而且內藏的珍珠是好好嚼,彈牙咧 ~ ),煉乳的甜味會把奶茶味道蓋著,外層亦脆得鬆化。
鮮雞雜.豆卜 湯粉絲 $ 58
骨湯粉絲有加入芽菜,所以吃落是多一分清爽;鮮雞雜是預先有用薑汁酒煮過,有腸、有心、有肝、有腎,因此吃落是不會有雞內臟臭味。 四件豆卜都是正方的,清清的黃色外層,看上去是整潔的優質貨,內裏呈海綿狀的豆腐肉亦是細細圈、細細圈的,吃落煙韌。
在差不多吃完時,店員也介紹她們的魚湯,著我下次要來吃她們的「魚咀魚鰾湯檬粉」,這是她們魚湯中的皇牌,魚咀有三大個,深受饕客喜愛。
〘大黃蜂〙,下次再會 ~

味道 3.5
環境 3.5
服務 3
衛生 4
抵食 4 (麵不單是碗大,份量也足)
2017-08-12 292 瀏覽
星期五晚同同事OT後一齊行去車站,路經此地見有個機械人企左係度,咁得意又走埋去八卦下,原來係麵館黎,餓餓地食碗粉都好喎。會閃燈的,吸引不少小朋友合照店內很光猛,感覺乾淨,冷氣十足。坐低後店員隨即送上水,枱上有調味格,餐具篩外,仲有個很吸睛的機械人頭,估下係咩黎…?哈哈,係特辣的辣椒醬,只試了一點,真的很辣隔離枱的小孩係咁話個地球好靚要影相,哈哈。牆身確實好特別,仲會閃爍㗎~鹹菜豬肚湯米粉($58)同事叫了呢味,雖然係叫鹹菜豬肚,但除左豬肚外,仲有豬肉片同豬潤,各樣都有好幾片,加上米粉給得不少,滿滿一碗好飽的。湯底有濃濃的鹹菜味,但不是死鹹,很不錯,我見同事幾乎喝光了。豬軟骨豬腸湯米粉($58)自己點了呢樣,餸同粉分開上,不怕浸走哂啲味啦大腸同豬軟骨都好入味,豬腸煙韌得黎又爽口,豬軟骨很軟腍易食,中間的軟骨部份亦很易咬碎,口感很不錯。湯底很清甜,一點都不油膩。同樣點了米粉,好大碗呀,仲有幾條青菜同幾片菇,有誠意脆炸珍珠奶茶($32)見咁得意又叫黎試試,一客有四件。珍珠奶茶味道香濃微甜,不少珍珠有咬口,得意又好味喎。汽水($7/ea)食完麵又點了野飲,有各款汽水,紙包飲品,同樽裝飲品,哈哈
會閃燈的,吸引不少小朋友合照

哈哈,係特辣的辣椒醬,只試了一點,真的很辣

隔離枱的小孩係咁話個地球好靚要影相,哈哈。
牆身確實好特別,仲會閃爍㗎~
鹹菜豬肚湯米粉($58)
豬軟骨豬腸湯米粉($58)
自己點了呢樣,餸同粉分開上,不怕浸走哂啲味啦

脆炸珍珠奶茶($32)
見咁得意又叫黎試試,一客有四件。
珍珠奶茶味道香濃微甜,不少珍珠有咬口,得意又好味喎。
汽水($7/ea)
食完麵又點了野飲,有各款汽水,紙包飲品,同樽裝飲品,哈哈,但無珍珠奶茶飲

味道不錯,店又有特式,多多支持小店吧
2017-08-11