2022-03-28 1247 瀏覽
之前食過旺角間漁場台風幾好食,呢次就試埋佢灣仔店 台風。R😛.//環境🌕🌕🌕🌑🌑門面望落無乜日本feel,反而似茶記,入到去好乾淨企理,裝修方面比較簡單,要讚一讚係個位下面會有個籃可以放嘢🙋🏻‍♀️.//食物🌕🌕🌕🌑🌑我order咗個魚介豚骨沾麵($83),個湯汁有成層油浮喺面,味道都幾濃,但就唔係幾掛汁。.佢塊肉就同其他拉麵沾麵店唔同,採用咗真空低溫既煮法,所以望落去仲係好粉嫩,口感軟嫩得嚟又有咬口😍.不過唔知係冷氣太凍定個碗唔夠保溫,個湯好快就凍咗,男朋友order咗個拉麵,直頭送上嚟既時候已經唔係好夠熱😐//總結整體嚟講嘢食就正常發揮既,不過等餐既時候有件不愉快事件發生咗😐.話說當日我地係坐吧檯,前面就有個師傅煮緊個唔知咩汁,然後突然佢錯手撥咗成Pat汁出去,我地就禁禁下電話突然天降湯汁,電話、頭髮、檯、衫同褲都係汁😨我仲要著白裙,比d汁彈到一忽忽啡色,抹都抹唔甩😫.當時個師傅同其他員工都淨係發現工作area有彈到d汁四圍都係,無留意到坐前面既我地都已經成身係汁,於是我就同企我隔離個員工講話想要濕紙巾,然後我地有兩個人,佢淨係比一張濕紙巾😥之後雖然佢有say sorry同比多幾張濕
//環境🌕🌕🌕🌑🌑
//食物🌕🌕🌕🌑🌑

//總結
當時個師傅同其他員工都淨係發現工作area有彈到d汁四圍都係,無留意到坐前面既我地都已經成身係汁,於是我就同企我隔離個員工講話想要濕紙巾,然後我地有兩個人,佢淨係比一張濕紙巾😥之後雖然佢有say sorry同比多幾張濕紙巾,但個人都已經心情極差,d跡又抹唔甩,個頭又污糟咗😐
經過今次單嘢我都唔會再去了,無論餐廳裝修、服務、食物質素都係旺角間台風好好多,大家有興趣既話建議你地都係去旺角好d😥
🤑 魚介豚骨沾麵 $83———————————————🌟 魚介豚骨沾麵 $83 🌟一睇就知沾麵汁香濃入味😍食落冇味精 食完唔會好口渴豬肉粉紅色好嫩滑🐷 薄薄幾舊 易入口🙈麵底相對多 份量係其他舖頭嘅1.5倍男女都夠飽肚😆麵條彈牙 較粗身 同豬肉非常夾 值得一試 高質✅———————————————評分🔖 (5⭐️為滿分)味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️衛生:⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️⭐️回購?會✅———————————————🚶🏻‍♀️ #youngcfood_hongkong🚶🏻‍♀️ #youngcfood_wanchai🕵🏻‍♀️ #youngcfood_japanese———————————————📍 台風。R 📍 灣仔駱克道389號地下  👣 港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約5分鐘 ...#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #diningcityhk #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #topcitybitesh
🤑 魚介豚骨沾麵 $83

男女都夠飽肚😆
麵條彈牙 較粗身 同豬肉非常夾
值得一試 高質✅
———————————————
評分🔖 (5⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️

🕵🏻‍♀️ #youngcfood_japanese
📍 台風。R
📍 灣仔駱克道389號地下
👣 港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約5分鐘
#hkfoodblogger #hkig #discoverhongkong #hkfoodie #instafollow #diningcityhk #foodstagram #bestfoodhongkong #bestfoodfeed #foodphotography #topcitybiteshk #openricehk  #吃貨 #支持小店 #香港美食 #hkcouple #hk #852 #hkiger #香港人 #香港 #相機食先 #hkfood #hkfoodstagram #食好西 #吃貨人生
2021-02-18
5 分鐘 (堂食)
2022-02-13 851 瀏覽
自己係沾麵fans~等左好耐終須試到台風。R嘅沾麵!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢間沾麵好特別😂個拉麵底有得揀正常size/ 1.5倍size(´・_・`). 🌸海蝦味增沾麵 普通size($88)個沾麵汁好濃~好似有得添-不過佢比嘅份量都夠 都冇再另外添😂)btw有啲似櫻花蝦😂.朋友叫左個1.5倍size 份量真係好多!(´・_・`)(不過好味 最後都食得哂😋.📍台風。R (灣仔)灣仔駱克道389號地下
🌸海蝦味增沾麵 普通size($88)

📍台風。R (灣仔)
灣仔駱克道389號地下
  • 海蝦味噌沾麵
2022-02-09 777 瀏覽
台風拉麵的第三家分店, 在銅鑼灣和灣仔交界, 現在港九新界也有一家, 果然厲害, 而每家分店的風格和麵食種類也有些分別, 所以每次來到不同分店, 都有一種新鮮感. 灣仔店的拉麵又好像比其他兩店更特別, 我每次來都是吃其沾麵, 今次就試試其拉麵吧!點的是蝦蟹豬骨拉麵, 橙黃色的湯底可見其足料熬製, 鮮香夠而不會死鹹, 也能品嚐到三者味道上的層次, 先是海鮮的鮮甜然後是豬骨的厚實濃香, 質感偏向濃稠但又未到黏口的境地. 麵身掛湯力強, 和其他台風分店口感和厚度類同. 豬肉以慢煮煮成, 就是少了炙燒焦番和油香, 口感順滑, 理解這樣的做法, 能夠令叉燒對湯頭的影響減少, 更能集中欣賞後者味道上的層次.

2022-02-05 665 瀏覽
建議: Lunch hour超繁忙,可以排隊時係寫定想食咩,入座後好快就有得食😋出到灣仔 Lunch唔知食咩好,#試伏專員 L君就提議去食拉麵,行到差不多灣仔、銅鑼灣交界既台風。R🍜 唔知港島區既分店會係點樣呢😌 避開左Lunch時間去到,大概等左10分鐘左右。聽講平時有更多人排🙈 係門口寫完紙落單,店員就安排入座,位置對正廚房都算係坐得幾舒服,周邊仲有超多Figure 😂 今次試左:▫️海蝦味噌沾麵 (凍麵 HK$88)▪️濃厚蟹蝦豚骨拉麵 (HK$88)不論係沾麵定拉麵,如果就甘講賣相,其實都差唔多,只係湯另上定係係個碗入面😂 最唔同既應該係湯頭:濃厚蟹蝦豚骨🐽 海蝦味噌 🦐海蝦味噌面層有好多小蝦米,所以每啖都有咬口👍 兩個湯頭好夠熱而且好濃,不過食到中段要不斷飲水,有啲偏咸🍜 另外,#沾麵 可以按個人喜好揀熱/凍麵,唔知係咪因為成碗係雪櫃拎出黎就上枱,麵質食落有啲偏硬身。下次試埋熱麵做下對比😌 可能是係太多人問點解啲肉呈粉紅色😂 所以餐牌上面寫住叉燒用左真空低溫既煮法🐷 可以保留蛋白質同肉質。 質地唔似平時既叉燒,食落又真係唔嚡👍

今次試左:
▫️海蝦味噌沾麵 (凍麵 HK$88)
▪️濃厚蟹蝦豚骨拉麵 (HK$88)

2022-01-12 844 瀏覽
台風。R @ramentaifu.wanchai 墨汁黑松露拉麵🍜追加:增量叉燒 ,蛋店員好細心,有問我地駛唔駛圍裙...咁就唔怕整污糟件衫喇~~❤️講返個麵先~好香黑松露味,估唔到同墨汁湯底都幾夾😛另外個叉燒係慢煮..第一眼見咁粉紅..🐷仲以為未熟添😂😂比起平時既煮法..肉質軟,脂肪均勻👍🏻👍🏻唔錯~濃原蟹蝦豚骨拉麵 湯底好香濃,但未至於係死咸🙈麵底真係比一般拉麵店多..勁飽~女士可能要少麵好D🤭🤭🤭間唔中有外賣包可以買返去自已煮(※數量有限,可以先致電店內查詢。)
台風。R @ramentaifu.wanchai
墨汁黑松露拉麵🍜
追加:增量叉燒 ,蛋

墨汁黑松露拉麵

講返個麵先~好香黑松露味,估唔到同墨汁湯底都幾夾😛

濃原蟹蝦豚骨拉麵
湯底好香濃,但未至於係死咸🙈
麵底真係比一般拉麵店多..勁飽~女士可能要少麵好D🤭🤭🤭

墨汁黑松露拉麵
荃灣台風拉麵食過好多次,次次食都咁好食,佢嘅姐妹店就冇試過🤣今次去開灣仔就一於試一試!裝修都好特別,紫色橙色作為主調,走動漫風格,店舖入面好多動漫公仔!🍜濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88 (9.5/10)拉麵都係平時嘅1.5倍,份量十足啊!配料有叉燒,紫菜,半熟蛋,荀(仲可以個人選擇換配料,唔鍾意食荀,可以以荀換半熟蛋,除咗紫菜冇得換,真係超級貼心!)湯底超香濃,蟹同蝦嘅味好出,好香,啖啖都有鮮味,加埋豚骨嘅香濃,超好飲!麵係粗麵,好有口感,煙韌,好掛湯!叉燒係慢煮,切到勁薄,好嫩,有肉香,略厭肉太少,唔夠食🥺半熟蛋,流心係基本,有用醬油浸過,有蛋香!荀就好清爽,荀味好濃!好推薦,超好食!🍜墨汁黑松露拉麵 $88 (7/10)湯底勁濃稠,一上枱黑到嚇親🤣店員好貼心會俾圍裙你。湯底墨汁味都好出,加上黑松露都好香,但感覺似食緊西餐,墨魚汁意粉咁🤣呢個配搭好新奇特別,出奇地同拉麵係夾嘅,但食兩啖就覺得好膩,我麻麻地😂推薦指數: 9/10真心高質拉麵,$88一碗係飽到癲,一餐飽全日,好好食一定會再食😍

🍜濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88 (9.5/10)
麵係粗麵,好有口感,煙韌,好掛湯!
叉燒係慢煮,切到勁薄,好嫩,有肉香,略厭肉太少,唔夠食🥺
半熟蛋,流心係基本,有用醬油浸過,有蛋香!
荀就好清爽,荀味好濃!
好推薦,超好食!

🍜墨汁黑松露拉麵 $88 (7/10)

推薦指數: 9/10

2021-12-13 536 瀏覽
早兩日打完個颱風就嚟咗食呢間台風😝 一間日式小店 喺港島區嚟講 價錢唔算太貴 唔怪得之咁多人等😮 我地都喺門口排咗大半個鐘先入到座 不過要讚嘅係服務👍🏻 喺門外排隊已經有店員招呼 仲會遞上點餐紙 等你可以一路排一路諗定心水拉麵🍜 唔駛呆咗喺度白等☺️ 濃厚蟹蝦豚骨拉麵 普通麵 普通湯 要蔥 拉麵份量好多 我都唔算細食㗎啦 但係食完真係捧住個肚走😮 湯底豬骨味好重 都有少少海鮮味嘅 而且豚肉佢唔係一片片鋪喺面 而係一個球咁樣上 都幾特別😂友人嗌咗海蝦味噌沾麵 要熱嘅 我就冇影到人地嗰碗喇 但係見到都覺得賣相okay嘅 係幾片豚肉冇湯浸住 好似偏粉紅色好生咁啫😂總結來講 呢間店又有拉麵又有沾麵 可以一次過滿足晒我同友人唔同嘅喜好 店員服務態度良好 價錢實惠都幾值得嚟嘅😗

今日約咗朋友去灣仔食Lunch,心血來潮好想食拉麵,朋友就推薦咗呢間以動漫為題既拉麵店。我地大約兩點去到,人齊先可以入座,可能過咗午飯時間,所以餐廳唔算好多人。一坐低店員就比咗兩個口罩套我地(好貼心)。成間舖頭都充滿動漫元素,牆上貼滿海報,我地坐咗吧台位,台上面放滿咗唔同既FIGURE。店員落單同上菜果時都會講日文,好似去咗日本咁🇯🇵講番個拉面,我同朋友分別叫 "魚介豚骨拉麵" 同埋 "濃厚蟹蝦豚骨拉麵"。💛 濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88湯底超級濃郁,習慣飲啖湯先既我,湯底好濃厚,有好新鮮既海鮮味,蝦味就比蟹味更出。而最令我驚喜既系花捲叉燒肉片,薄薄的叉燒片望落去粉紅色,不禁懷疑係咪未熟,事後知道原黎系師傅好用心咁用真空低温方法慢慢烹煮變到粉色。食落口入口即溶,肉質勁嫩滑,好JUICY 好好味!!!💛 魚介豚骨拉麵$78由於我無親自試到呢款拉麵,所以留番下次去食再比評價喇~臨走店員仲提我地,記得每次都留下收據, 儲滿3碗下次再光臨就可以免費獲得一隻溏心蛋!

💛 濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88

💛 魚介豚骨拉麵$78
由於我無親自試到呢款拉麵,所以留番下次去食再比評價喇~
濃厚蟹蝦豚骨拉麵

2021-11-24
濃厚蟹蝦豚骨拉麵
2021-11-13 898 瀏覽
呢間以日本動漫為主題嘅拉麵店次次黎都大排長龍,今次亦晚晚9點幾黎終於無人等啦👏🏻-🦀️濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88那呢湯底超級濃郁濃厚!飲落有好新鮮嘅蟹味🦀️湯底濃郁但都仍舊做到唔會好油膩👍🏻粉嫩捲到玫瑰花般🌹嘅叉燒肉片,因為採用低溫烹調食落入口即溶,配合筍片、溏心蛋半隻、香蔥絲以及紫菜。🐟魚介豚骨沾麵$83揀左凍食🧊凍食嘅關係個麵質超級彈牙非常掛汁!沾麵湯入面有少量肉粒👍🏻魚味都好香濃🐟同樣都有叉燒、筍片、溏心蛋半隻、香蔥絲以及紫菜做配菜。
🦀️濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88

🐟魚介豚骨沾麵$83
  • 濃厚蝦蟹豚骨拉麵
  • 魚介豚骨沾麵
2021-11-12 734 瀏覽
這是一家以動漫為主題的餐廳,沒得訂位,只能Walk in。我們12:45去,幸好有位子,不過等到我們吃完13:30左右就開始排隊了。 一踏入店內,目光就會不知不覺被店裡的紫色和橘色吸引到了其次就是店裡並排的一系列動漫人物公仔,不過我也只認識“初音”了 (只是聽說很多宅男喜歡)這家店裡的位置不多,而且都是bar桌,每2-3個位子就有塊板隔著,每格都有提供消毒液還有一壺水。一坐下來,服務員就自發地給我們每人倒了一杯水還有一張可以放口罩的A4紙。看看點餐紙,一般拉麵店除了拉麵之外, 還會有些小吃供應; 而這家沒有,它就真的是全心主打拉麵和沾麵。不過,它有個優勝之處,就是份量特別足!!! 絕對不用擔心吃不飽(但也是有“可以加麵條”這一項)沒想到看起來不大碗的拉麵,吃起來才發現麵條還滿多,再加上一直吸湯汁不斷膨漲。。。就連我這比較大胃口的也要表個態,再多一點點我就真撐不住了(一開始擔心麵少量吃不夠,所以叫了普通份量,結果勉強吃得完)它有三款拉麵還有兩款沾麵任君選擇,而沾麵是可以選冷的或者熱的。天氣冷,我這次選吃熱的海蝦味噌沾麵。另外我個人喜歡中庸之道(隨便講個理由-.-),所以全選了“普通”~它
,不過等到我們吃完13:30左右就開始排隊了。

一踏入店內,目光就會不知不覺被店裡的紫色和橘色吸引到了
(只是聽說很多宅男喜歡)

就連我這比較大胃口的也要表個態,再多一點點我就真撐不住了

天氣冷,我這次選吃熱的海蝦味噌沾麵。

它的拉麵和沾麵都是採用黃粗麵條,很彈牙有嚼勁,而且很掛湯汁

溏心蛋醃得好吃~

再來說到它們的叉燒,薄薄的叉燒片,背後卻是師傅們費了不少功夫而調製成的

一般我們吃到的拉麵裡的叉燒是先經過滷醃再煎香,而這家為了保存叉燒的蛋白質和把肉汁收住,他們是以真空低温方法慢慢烹煮成粉嫩的顏色

但鑑於很多人可能生怕吃了不熟的豬肉而擔憂,店裡也寫明了它們嚴守著日本厚生勞動省所制定的肉類食品加熱規定,好讓客人吃得安心

吃起來肉質果然很滑嫩,很juicy~豚肉有它本身的肉汁,再把它沾了湯汁一齊吃就更加有風味

貼心:配菜也可以因應個人喜好而交換,這樣既不會浪費食物,又可以吃到自己愛吃的

這次我就把筍換成叉燒, 所以我有兩份叉燒
哈哈, 感覺賺了$U$),其實它們家的筍算好吃的,但我本身就對筍不太有興趣,而且叉燒的確滿好吃的,一份嫌不夠,想再吃多點

海蝦味噌沾麵$88

(吃沾麵的:吃完麵條可以請waiter加魚上湯到沾湯底再喝喝看~不過說真的,我是覺得沒太大差別

濃厚蟹蝦豚骨拉麵$88

魚介豚骨拉麵 HK$78

總括:
其實我覺得三款湯頭的味道都差不多,都是能吃到很濃郁的海鮮味,都是很鮮甜好吃。只是可能是因為味噌的關係,海蝦味噌沾麵的湯底最為濃稠,但也不會覺得很鹹。

坦言說,在香港能以這價錢吃到這等質素的,我覺得還滿划算的,相比某些不好還要加一的,價錢都過百了。。。

環境寛敞舒適,空氣流通,感覺亦衛生

食物的賣相、口感和味道都不錯

服務周到

價格合理

沒有額外加一服務費

CP值高

(溫馨提示:
記得每次都留下收據, 儲滿3碗下次再光臨就可以免費獲得一隻溏心蛋哦

2021-11-06 654 瀏覽
自上次去了漁場台風之後,就一直掛住台風拉麵了🥲 咁啱應姊妹淘的要求搞個拉麵團,我地就去埋灣仔分店- 台風R 😆三間分店都有各自的特別餐單。呢度有得食沾麵,而且湯底都有不同😁有墨汁黑松露🦑另外係濃厚蟹蝦豚骨🦀🦐我哋就點呢兩款🤩 蝦湯依然無得輸,又香又甜又好味😋 湯底夠濃但唔會杰撻撻,又唔會咸👍🏻 至於墨汁黑松露,第一口係有黑松露味的,但可能撈混咗之後就被墨汁蓋過了。至於塊肉都仲係咁嫩🤤朋友們都食得津津有味😋呢次拉麵體驗都大滿足,飲哂D湯食哂D麵,飽到上心口🙈🙈 唔係超肚餓的話真係唔需要加麵底,因為呢度個份量真係好足夠,好抵食!要再講多次,真係好食過好多連鎖大店😍下次就去排下荃灣的 拉麵台風😎😎😎

三間分店都有各自的特別餐單。
呢度有得食沾麵,而且湯底都有不同😁
有墨汁黑松露🦑

另外係濃厚蟹蝦豚骨🦀🦐

我哋就點呢兩款🤩

下次就去排下荃灣的 拉麵台風😎😎😎
  • 濃厚蝦蟹豚骨拉麵
2021-10-30 647 瀏覽
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻     📸打卡指數:👍🏻👍🏻 🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻  🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻fai.lok好鍾意周圍搵啲特色拉麵,今次黎到依間灣仔拉麵  台風。R,台風。R 主打叉燒係真空低溫製法,你會見到叉燒係粉嫩色,唔知真係以為係煮唔熟,食落去真係好似食緊和牛咁,入口即溶,好難仲當到佢係一舊叉燒。濃厚蟹蝦豚骨拉麵 ( $88 )舊叉燒好食就上面講左,講下個湯底,fai.lok俾蟹蝦個兩隻字吸引左,食落覺得陣味濃左,但唔係增加左個鮮味,反而覺得就咁魚介豚骨味會清啲更好。不過個焦點去晒個叉燒到,所以fai.lok建議可以加個增量叉燒。魚介豚骨沾麵 ( $83 )fai.lok小貼士: 沾麵顧明思義,係將麵沾湯底食,所以沾麵湯底比拉麵湯底濃好多,唔建議飲。
🍔食物質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
💵價錢性價:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸打卡指數:👍🏻👍🏻
🪑環境衛生:  👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
🤵🏻店員服務: 👍🏻👍🏻👍🏻

fai.lok好鍾意周圍搵啲特色拉麵,
今次黎到依間灣仔拉麵  台風。R,
台風。R 主打叉燒係真空低溫製法,
你會見到叉燒係粉嫩色,唔知真係以為係煮唔熟,
食落去真係好似食緊和牛咁,入口即溶,
好難仲當到佢係一舊叉燒。

濃厚蟹蝦豚骨拉麵 ( $88 )
舊叉燒好食就上面講左,
講下個湯底,
fai.lok俾蟹蝦個兩隻字吸引左,
食落覺得陣味濃左,但唔係增加左個鮮味,
反而覺得就咁魚介豚骨味會清啲更好。
不過個焦點去晒個叉燒到,
所以fai.lok建議可以加個增量叉燒。

魚介豚骨沾麵 ( $83 )
fai.lok小貼士:
沾麵顧明思義,係將麵沾湯底食,
所以沾麵湯底比拉麵湯底濃好多,唔建議飲。
2021-10-29
15 分鐘 (堂食)
2021-10-16 809 瀏覽
魚介豚骨拉麵很好吃又平又好吃😍😍🤤🤤🤤我很喜歡,我媽媽也喜歡這個拉麵,蛋也很好吃,湯很濃味所以我也很喜歡。麵條很彈牙也很長😍😍。會推介給爸爸和我的家人。
魚介豚骨拉麵很好吃又平又好吃
😍😍🤤🤤🤤我很喜歡,我媽媽
  • 魚介豚骨拉麵
2021-09-25 1009 瀏覽
荃灣拉麵台風出名足料份量大🤗,而在灣仔/銅鑼灣交界開設的動漫主題分店「台風。R」提供與其他分店不同口味的拉麵/沾麵🍜🥢終於找到機會去試!▫️濃厚蝦蟹豚骨拉麵($88)知道荃灣分店每碗麵份量之勁,所以今次選「少麵」😆橙黃色湯底,濃郁蝦湯海鮮味🦐,粗麵條爽身有嚼勁,也掛湯,最出色是粉紅色的真空低溫慢煮叉燒,口感嫩滑仍然鎖住肉汁🍖💕好滋味啊~~不過$100可以吃到有質素拉麵,值得下次再去試其他味道❤️下次目標是「墨汁黑松露拉麵」😬

▫️濃厚蝦蟹豚骨拉麵($88)
濃厚蝦蟹豚骨拉麵

濃厚蝦蟹豚骨拉麵