2023-10-18 30 瀏覽
今晚同班同事去慶功食海鮮,揀咗公司附近呢間中菜館。我們點了一些他們的招牌菜避風塘炒辣蟹、椒鹽九肚魚、糊椒浸豬肚湯、辣酒煮花螺以及椒鹽特大瀨尿蝦。招牌避風塘炒辣蟹是這家餐廳的招牌菜之一。中蟹的份量蟹肉鮮嫩多汁,搭配辣椒和香料的炒製,帶來了一種辣而不燒口的美味。這道菜的辣度適中,不會過於辣口,非常適合喜歡吃辣的人。椒鹽九肚魚炸至金黃酥脆,外層撒上椒鹽調味,吃起來鮮嫩多汁,口感極佳,椒鹽的味道能夠凸顯出九肚魚的鮮美,讓人回味無窮。糊椒浸豬肚湯是一道獨特的湯品。豬肚經過糊椒的處理,入口軟嫩,搭配湯底的椒麻味道,帶來了一種辣而不膩的口感。這道湯品的湯頭鮮香濃郁,非常開胃。辣酒煮花螺是一道具有香辣風味的海鮮菜式。花螺經過煮熟後,搭配辣酒和香料,味道鮮美且帶有一定的辣度。花螺的肉質鮮嫩,入口有一種彈性,濃郁的辣味與海鮮的鮮甜相互襯托,讓人回味無窮。椒鹽特大瀨尿蝦經過炸製,外層酥脆,內裡鮮嫩多汁。椒鹽的調味使得這道菜的口感更加豐富,每一口都充滿了香氣和美味。這家餐廳以辣味惹味為主,非常適合喜歡挑戰口味的食客,如果你喜歡海鮮和具有特色的菜式,這家餐廳絕對值得一試。這𥚃經常有不少名人捧場,今晚我也遇見。四

四人同行時單點大菜牌仲可以享有九折優惠。
2023-10-09
2023-10-17 25 瀏覽
因爲屋企人比較鍾意食海鮮,就趁之前中秋節同佢地去左【喜記避風塘炒辣蟹】食中秋4人精選套餐。4人精選套餐包括10樣野,個人最推薦以下呢幾款食物:招牌避風塘炒辣蟹:避風塘style超級惹味,但係唔會太辣。蟹算幾大隻、肉鮮甜、而且啖啖肉。招牌醉鮑魚:冰冰凍凍、肉質彈牙,酒味唔算太濃。避風塘排骨:排骨用避風塘既醬汁蒸、香口又惹味,肉好軟霖,無咩肥膏。豉椒炒蜆:分量都算好多,豉椒好惹味。豉油皇蝦:炒得好香,豉油皇甜甜地再加左D葱、香氣十足,而且蝦肉質彈牙鮮甜。招牌蟹油炒麵:非常特別,用蟹油炒既炒麵,多左一份鮮味。喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00
4人精選套餐包括10樣野,個人最推薦以下呢幾款食物:

招牌醉鮑魚:冰冰凍凍、肉質彈牙,酒味唔算太濃。

豉椒炒蜆:分量都算好多,豉椒好惹味。

招牌蟹油炒麵:非常特別,用蟹油炒既炒麵,多左一份鮮味。

喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)
電話:28937565
營業時間:中午12:00-晚上12:00
2023-10-16 15 瀏覽
父親有時候很喜歡帶我們去到灣仔的避風塘炒蟹名店喜記吃飯,因為這裡的菜式很有鑊氣又常常滿座🔥而且份量也很足👏🏻這次就來推介一下平日會點的菜式,招牌之作當然少不了喜記避風塘炒辣蟹,還有鮑魚、瀨尿蝦等海鮮類菜式也可以試試😆😆這裡有一間獨家VIP房間,最多可以坐12-14人,要提前預約哦。招牌醉鮑魚鮑魚大隻厚肉,口感爽彈,香甜嘅醉汁非常入味😗😗招牌喜記避風塘炒辣蟹 這次點了2隻辣蟹,滿滿的炸蒜看到已經覺得十分吸引🤩🤩炒得非常有鑊氣的蟹香辣惹味,蟹蓋有不少蟹膏,其他部分也吃到滿滿入味的蟹肉。一定要拌勻大量炸蒜一起吃,很滿足😛椒鹽特大瀨尿蝦不用老遠走到海鮮市場,在這裡都能吃到鮮甜的瀨尿蝦😎加上椒鹽增添鹹香味道。脆皮BB乳鴿 乳鴿也是我到粵菜餐廳喜歡點的菜式,這裡也做得不錯,皮脆肉嫩多汁💦鹹肉韭菜花最後也點個炒菜平衡一下,鹹香的鹹肉加上爽脆韭菜花也挺惹味👍🏻人均消費:$300推介指數(10分為滿分):8.5分

招牌醉鮑魚
鮑魚大隻厚肉,口感爽彈,香甜嘅醉汁非常入味😗😗

招牌喜記避風塘炒辣蟹

脆皮BB乳鴿

鹹肉韭菜花

人均消費:$300
推介指數(10分為滿分):8.5分
2023-10-09
2023-10-13 56 瀏覽
最近突然懷念港式大牌檔 即刻搵咗呢間老字號🤩主打避風塘炒辣蟹 同各款海鮮🦀食材喺缸中即撈即煮 睇落好新鮮 好有鑊氣🔥到訪時仲咁啱有4人同行單點大菜牌嘅9折優惠🤑✨️招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹) 一上菜就聞到好香嘅蒜味🧄即叫即炒出晒煙咁 好有鑊氣🔥炒辣蟹都十分惹味🦀蟹殼蟹肉全部都入晒味 食到我地唔停口😋✨️椒鹽特大瀨尿蝦2隻特大瀨尿蝦份量十足🦐大概1.5隻手掌咁長 超誇張😯肉質好鮮嫩 一咬落去肉汁爆晒出嚟💦啖啖肉嘅感覺真係好滿足呢😊✨️椒鹽炒蜆炒蜆肉鮮香惹味☺️椒鹽加上微辛嘅調味帶出蜆肉嘅鮮甜🌊蜆肉好新鮮 洗得乾淨無沙👍而椒鹽同蒜攞嚟撈飯食就啱晒🍚✨️清蒸海斑魚海斑魚肉質偏結實 蒸得鮮嫩 火候啱啱好🔥仲食到淡淡嘅海水味🌊清蒸就更食得出魚肉好新鮮爽彈🐟✨️生滾泥鯭粥粥底好綿好稠澀🥣而泥鯭係原條斬件咁熬 並非魚片咁🐟所以鮮味好出好濃郁😚✨️避風塘粉絲蒸大扇貝每隻扇貝都好似一個拳頭咁大👊肉質好爽彈 新鮮鮮甜☺️粉絲從來都係精髓 吸晒扇貝, 醬油, 香蔥嘅日月精華 好好味😆✨️白灼花螺點咗一個白灼花螺嚟過過口癮🐚當然係食到食材嘅鮮甜💦仲有清新爽脆嘅口感😋當係小食咁 人食極唔停口💓總結:雖說餐廳係老字號大排檔 但環境

✨️招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹)

✨️椒鹽特大瀨尿蝦2隻

✨️椒鹽炒蜆

✨️清蒸海斑魚

✨️生滾泥鯭粥

✨️避風塘粉絲蒸大扇貝

✨️白灼花螺

總結:
雖說餐廳係老字號大排檔 但環境其實好整潔企理😲裝修好新正 枱與枱之間都好闊落🪑食物質素當然新鮮又有鑊氣 無得彈😆無論朋友/家人聚會 定帶遊客朋友嚟食 都十分合適呢😉
2023-10-06
銅鑼灣鵝頸橋附近的喜記不是第一次食啦~一大班親戚好喜歡在這間中菜小館聚會(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)主打海鮮🦞和小炒🔥亦有拎過好多獎(ㅅ´˘`)♡餐廳服務態度好有禮貌💕上菜又快環境亦都很好坐 有些中式掛畫和海鮮魚缸「招牌避風塘炒辣蟹」🦀十分推薦Size是特大蟹 蟹肉又鮮甜又嫩滑重點是超夠鑊氣🔥🔥 聞著都會垂涎三尺🤤而且味道香辣得好惹味~ 是我們每次都會點的菜🥹「蒜蓉粉絲蒸聖子皇」不得不提 聖子肉質好鮮甜😭在蒸煮過程中保持了原汁原味加上蒜蓉香和滑嫩的粉絲口感又豐富又鮮甜💕 愛了「豉椒炒蜆」粒粒肥美🙌🏻蜆肉好鮮甜 嫩滑多汁 跟豉椒的香辣超夾保留了蜆肉的鮮嫩與口感一上枱便好快吃光光🤣大愛「薑蔥美國生蠔煲」!美國生蠔也太鮮嫩多汁了吧!與煎香的薑蔥交相輝映 為整道菜增添了層次感🤤而且醬汁好濃郁 送飯真是一流~最後是「避風塘炒牛肉」牛肉炒得恰到好處 保持了肉質的鮮嫩多汁~與避風塘的辣椒和香蒜的香辣風味好搭🥹香辣鮮美 增添了層次感和口感的豐富度𓄵𓄵𓄵| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面/銅鑼灣C出口)電話:28937565營業時間:中午1

銅鑼灣鵝頸橋附近的喜記不是第一次食啦~
一大班親戚好喜歡在這間中菜小館聚會(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
主打海鮮🦞和小炒🔥
亦有拎過好多獎(ㅅ´˘`)♡
餐廳服務態度好有禮貌💕上菜又快
環境亦都很好坐 有些中式掛畫和海鮮魚缸

「招牌避風塘炒辣蟹」🦀十分推薦
Size是特大蟹 蟹肉又鮮甜又嫩滑
重點是超夠鑊氣🔥🔥 聞著都會垂涎三尺🤤
而且味道香辣得好惹味~
是我們每次都會點的菜🥹

「蒜蓉粉絲蒸聖子皇」
不得不提 聖子肉質好鮮甜😭

蜆肉好鮮甜 嫩滑多汁
跟豉椒的香辣超夾
保留了蜆肉的鮮嫩與口感
一上枱便好快吃光光🤣

大愛「薑蔥美國生蠔煲」!
美國生蠔也太鮮嫩多汁了吧!
與煎香的薑蔥交相輝映 為整道菜增添了層次感🤤
而且醬汁好濃郁 送飯真是一流~

最後是「避風塘炒牛肉」
牛肉炒得恰到好處 保持了肉質的鮮嫩多汁~
與避風塘的辣椒和香蒜的香辣風味好搭🥹
香辣鮮美 增添了層次感和口感的豐富度

𓄵𓄵𓄵

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |

⚐ 喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖
(問月酒店對面/銅鑼灣C出口)

電話:28937565
營業時間:中午12:00-晚上12:00
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5

𓄵𓄵𓄵

☕︎ 𝙎𝙖𝙫𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙝𝙖𝙧𝙚 𝘵𝘰 𝘦𝘹𝘱𝘭𝘰𝘳𝘦 𝘺𝘰𝘶𝘳 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘫𝘰𝘶𝘳𝘯𝘦𝘺.

#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #港島美食 #香港美食 #銅鑼灣中菜 #搵食指南 #喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記 #海鮮 #扇貝 #瀨尿蝦 #蜆 #波士頓龍蝦 #黃金蝦 #避風塘炒河 #沙拉骨 #生炒骨 #海鮮任食 #小菜任食 #蟹 #避風塘美食 #銅鑼灣 #灣仔 #週年慶 #晚市優惠 #海鮮餐廳 #醉飽魚 #國慶節 #避風塘粉絲蒸聖子 #美味鷄煲 #點單 #椒鹽九肚魚 #蒸泥鯭 #點單
✳️招牌避風塘炒辣蟹🦀蟹肉鮮嫩多汁結合辣椒和香料炒熟蟹黃更有豐富的口感和風味✳️薑蔥美國生蠔煲🦪新鮮,薑蔥調味散發著濃郁的海鮮鹹香蠔肉飽滿鮮嫩滑潤,濃郁而又爽口✳️黃金蝦🦐新鮮的蝦肉裹上酥脆的外皮充滿濃郁的海鮮味道炸至金黃的外酥份量精細✳️油鹽水浸蜆🐚蜆肉鮮嫩油鹽水保留蜆的鮮味相對清淡,品嚐鮮味✳️椒鹽焗魷魚🦑鮮嫩,經椒鹽調味烤至外酥內嫩咬口彈牙✳️椒鹽特大瀨尿蝦🦐特大的瀨尿蝦!!手臂般長經過椒鹽炸至金黃酥脆,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。濃郁的海鮮味道和微辣的香氣✳️招牌蟹油炒麵🦀蟹油炒麵帶有濃郁的蟹味炒麵入口彈牙有嚼勁🌸當日都滿座,好多人,可以提早訂座或早點到啊!
✳️招牌避風塘炒辣蟹
🦀蟹肉鮮嫩多汁
結合辣椒和香料
炒熟蟹黃更有豐富的口感和風味

✳️薑蔥美國生蠔煲
🦪新鮮,薑蔥調味
散發著濃郁的海鮮鹹香
蠔肉飽滿鮮嫩滑潤,濃郁而又爽口

✳️黃金蝦

烤至外酥內嫩
咬口彈牙

✳️椒鹽特大瀨尿蝦
🦐特大的瀨尿蝦!!手臂般長
經過椒鹽炸至金黃酥脆,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。
濃郁的海鮮味道和微辣的香氣

✳️招牌蟹油炒麵
🦀蟹油炒麵帶有濃郁的蟹味
炒麵入口彈牙有嚼勁

🌸當日都滿座,好多人,可以提早訂座或早點到啊!
小編之前在灣仔試過一次,海鮮質素不錯而且有房間,所以之後再約,不過今次就是約了3個舊同事。招牌避風塘炒辣蟹 喜記的招牌菜之一,炸蒜頭粒爆多,超級香。9到10月都是蟹的當造季節,所以非常肥美,2大隻已經夠4個人share。蟹殼已經搗碎,所以容易蟹肉掏出。蟹肉的鮮味加上炸蒜的鹹焦味,胃口大開,口感都頗豐富。椒鹽特大瀨尿蝦瀨尿蝦是小編至愛,但因為每次食都容易受傷,所以比較少食🥲。不過大瀨尿剝起來是非常方便,強烈叫,而且大隻都很鮮甜彈牙,而且很juicy,椒鹽味都給瀨尿蝦的味道搶了風頭。椒鹽九肚魚 中菜店常叫的菜式之一,入口酥脆,沒有明顯油味,魚肉非常鮮嫩嫩滑,味道主要來自椒鹽味及炸蒜,非常惹味。鮮味鮑魚雞煲簡稱海陸煲,雞煲醬滲入雞肉及鮑魚中,味道非常濃郁,重口味人事的喜愛。雞肉都算嫩滑,碎骨不是很多,肉都多。鮑魚非常彈牙,毫不煙韌。豉椒炒蜆 蜆肉難得大部分都厚身大隻,不像之前殼大肉小。小編吃得不多,不過有沙的蜆不多,也不是很明顯,可以接受。豉椒汁挺入味,撈飯不錯。避風塘粉絲蒸蟶子皇通常蒸貝類海鮮,粉絲跟蒜頭是必備,簡單但好吃,粉絲吸滿了蟶子的精華,很鮮甜,蟶子厚算厚身,吃起來有點像象拔蚌,不

招牌避風塘炒辣蟹

椒鹽九肚魚

鮮味鮑魚雞煲

豉椒炒蜆

避風塘粉絲蒸蟶子皇
通常蒸貝類海鮮,粉絲跟蒜頭是必備,簡單但好吃,粉絲吸滿了蟶子的精華,很鮮甜,蟶子厚算厚身,吃起來有點像象拔蚌,不錯。

喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道)
#灣仔美食 #灣仔 #大排檔風味 #大排檔 #海鮮
#避風塘炒蟹 #喜記 #避風塘 #wanchai #
#seafood #foodie #hkfoodie #foodiehk
2023-10-06 46 瀏覽
呢間喜記避風塘炒辣蟹拎過好多獎,經常滿座, 今次黎試下。招牌避風塘炒辣蟹 (大蟹) 喜記避風塘炒辣蟹保持一貫水準,蟹肉斤両十足,每一隻都大大隻,蟹肉新鮮彈牙,又不失炒辣蟹既惹味,而且鑊氣十足。芝士焗龍蝦龍蝦非常新鮮生猛,每一舊都係啖啖肉,除左食到龍蝦既鮮甜外,仲食到芝士既咸香,又唔會太膩,而且旁邊配襯西蘭花亦都非常爽口。椒鹽特大瀨尿蝦2隻 不得不承認特大瀨尿蝦真係非常巨型,比起我手掌差不多長甚至更長。巨型瀨尿蝦肉質鮮甜非常新鮮,用椒鹽黎整就更特出瀨尿蝦香口既一面。西蘭花蝦球蝦球新鮮不在話下,西蘭花非常爽口。美國薑蔥生蠔煲 一打開蓋薑蔥味撲鼻而來,薑蔥味濃郁,生蠔肥美多汁,好好食🤤招牌蟹油炒麵用蟹油炒麵,每一條麵都有蟹油既香味,令人食慾大增,配料亦都相當豐富有銀芽、韭黃、香蔥等配料,色香味俱全。單點大菜牌仲有9折優惠!"喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店) 灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)"
呢間喜記避風塘炒辣蟹拎過好多獎,經常滿座, 今次黎試下。

招牌避風塘炒辣蟹 (大蟹)

芝士焗龍蝦

椒鹽特大瀨尿蝦2隻

西蘭花蝦球
蝦球新鮮不在話下,西蘭花非常爽口。

美國薑蔥生蠔煲
一打開蓋薑蔥味撲鼻而來,薑蔥味濃郁,生蠔肥美多汁,好好食🤤

招牌蟹油炒麵

單點大菜牌仲有9折優惠!

"喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)
2023-06-14
  • 避風塘炒辣蟹
2023-10-05 39 瀏覽
食海鮮 我會諗起呢間中菜館喜記避風塘炒辣蟹 灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹) 必點之選招牌菜 惹味程度爆登多肉彈牙鮮甜 且蟹蓋都有d蟹膏同埋炸蒜一齊食 好滿足椒鹽特大瀨尿蝦2隻又一惹味菜式 大大隻瀨尿蝦 啖啖肉 鮮味十足 椒鹽炒蜆餸飯真係必備隻隻都有肉 味道剛好 果皮蒸泥鯭 鮮味十足!完全無腥味食既時候會有少許既果皮既香味 可更顯魚香味 魚肉鮮嫩 蒜蓉粉絲蒸大聖子皇我自己覺得粉絲係重點好好食 吸左大聖子皇既鮮甜味 再配埋豉油同蒜蓉 極香極惹味而新鮮的聖子皇 啖啖肉肉質鮮嫩彈牙呢間中菜館好多時都滿座 如果想食就記得book定檯喇
食海鮮 我會諗起呢間中菜館
喜記避風塘炒辣蟹
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖
招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹)

必點之選招牌菜

肉質鮮嫩彈牙

呢間中菜館好多時都滿座
如果想食就記得book定檯喇
2023-10-03 32 瀏覽
今晚去左呢間灣仔喜記避風塘炒辣蟹海鮮菜館,嚟到見到好多人,叫咗個避風塘炒辣蟹(大蟹),啱啱出鑊上檯熱辣辣好香,蟹肉好彈牙好鮮甜,配埋辣椒、蒜頭同香蔥好香辣好惹味,唔怪之得人人都叫!椒鹽九肚魚拼魷魚,九肚魚肉質鬆軟香脆,魷魚唔腥,炸得好脆,唔會好油又唔乾身,正豉椒炒蜆,啲蜆好大隻好香豉椒味,而且冇食到有沙椒鹽特大瀨尿蝦同樣係招牌,瀨尿蝦好大隻手臂甘長,好爽口,好彈牙又新鮮!蒜蓉粉絲蒸聖子皇,蟶子皇新鮮又大隻,用蒜蓉清蒸就已經好好食!生滾泥蜢粥唔會好腥同太淡!好好食!仲有9折優惠添,好抵食!喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖(問月酒店對面)

香蔥好香辣好惹味,唔怪之得人人都叫!
豉椒炒蜆,啲蜆好大隻好香豉椒味,而且冇食到有沙
椒鹽特大瀨尿蝦
同樣係招牌,瀨尿蝦好大隻手臂甘長,好爽口,好彈牙又新鮮!
生滾泥蜢粥唔會好腥同太淡!好好食!
仲有9折優惠添,好抵食!
喜記避風塘炒辣蟹 (灣仔老店)
2023-09-28 52 瀏覽
中秋食餐好,黎到喜記避風塘炒辣蟹 食個炒蟹二人餐,非常非常豐富。餐廳滿座,聽講有時會有明星黎食。主角招牌避風塘炒辣蟹 (中蟹) :新鮮肉蟹配上大量香脆的蒜末、辣椒和其他調味料炒製而成。蟹肉鮮嫩多汁,結實新鮮,配上香脆的蒜末、辣椒,惹味非常。結合海鮮鮮味加上避風塘風味,正。蟲草花雞腳螺片燉湯:蟲草花滋補,雞腳有膠質和蛋白質,而螺片香氣十分。燉出來濃郁鮮美。醉鮑魚:鮑魚以醉酒的方式烹製,鮑魚吸收了料酒的香氣,口感鮮嫩又帶點爽口,帶有微醺的風味。外表不算吸引但食落好味。椒鹽魷魚:前菜椒鹽魷魚炸至金黃酥脆,外皮口感酥脆,魷魚肉質彈牙新鮮,椒鹽的香味與辣味令人回味,非常開胃菜。豉椒炒蜆:蜆肉鮮嫩多汁,新鮮無砂,豉椒醬汁咸咸地但野味,非常有鑊氣,同自己屋企炒的就是不一樣。招牌蟹油炒麵:普通的鼓油王炒麵配上蟹油又高級又好味,炒得非常香口,加上獨特的蟹味,正。

2023-09-28 40 瀏覽
《喜記避風塘炒辣蟹》唔係第一次食啦,今次我試咗之前未食過嘅🥢椒鹽焗魷魚同🥢瑤柱蛋白炒飯首先,椒鹽焗魷魚,魷魚鮮嫩,入口即化,而椒鹽調味一流,微微嘅辣味同香脆嘅椒鹽爆發出來,真係一絕。佢哋嘅瑤柱蛋白炒飯亦都非常出色,飯粒粒粒分明,瑤柱鮮甜,蛋白炒得香滑。兩者結合,簡直係味覺嘅饗宴。餐廳嘅服務亦值得讚揚,員工有禮貌,迅速上菜,確保你食到熱騰騰嘅菜式。總括而言,呢間中菜小館係一個不錯嘅地方。無論係食物質素定服務態度,呢度都絕對係一個極致嘅體驗。
2023-09-22 48 瀏覽
今次去灣仔接朋友仔收工👯‍♂️👯‍♂️👯‍♂️口痕痕想搵間海鮮餐廳食餐好既🤤 就見到依間位於鵝頸橋附近的喜記❣️🤩 即刻飛奔過去嘻😋 一入到去,見到大大個「蟹皇」的書法字畫,非常壯觀😍🌟 亦令我地超想吃蟹食🥴 咁就點咗個避風塘炒蟹🦀❤️ 炒得超夠穫氣👍 整係聞著蟹的香氣已經可以食三碗飯😋😋😋 蟹肉食落超鮮超嫩,甜美中帶辛辣,非常惹味🤤 不愧為招牌推薦👍👍👍未夠喉,叫多碟椒鹽鮮魷🦑 魷魚炸得又酥又脆😚 超級香口😚😚 食落同樣辣中帶鮮,滋味滿分😆😆😆最後打返個飯底🍚🍚 叫咗個瑤柱蛋白炒飯,同樣炒得勁夠穫氣❤️‍🔥 乾身不油,入口每一啖都散發著瑤柱和蛋白的香氣,口感一流😙 成餐飯真係勁滿意勁滿足🥰🥰🥰

2023-09-22 44 瀏覽
之前食過喜記既蟹😍估唔到開左新既分店仲要係sogo 附近收工行完街食時間就岩岩好👍❤️豉椒炒蜆D蜆好大隻充斥充䜴椒味而且洗得好乾淨👍無沙,最怕食蜆有好多沙幾好食都覺得浪費左🥹❤️椒鹽九肚魚九肚魚炸得好脆又唔油又唔乾身而且唔多骨椒鹽味好惹味👍食到停唔到口tim越食越多🤤❤️椒鹽鮮魷魷魚🦑既量都多火喉控制得岩岩好脆得黎又食到魷魚既鮮味👍推介👍平時係屋企自己好難炸到咁好食除左蟹之外,其他海鮮都好新鮮值得試下
之前食過喜記既蟹😍
估唔到開左新既分店
仲要係sogo 附近
收工行完街食時間就岩岩好👍

❤️豉椒炒蜆
D蜆好大隻
充斥充䜴椒味
而且洗得好乾淨👍
無沙,最怕食蜆有好多沙
幾好食都覺得浪費左🥹

平時係屋企自己好難炸到咁好食

除左蟹之外,
其他海鮮都好新鮮
值得試下
屋企人話想食蟹,又唔想去太遠,於是揀左去喜記,銅鑼灣分店就喺銅鑼灣廣場附近,地點超級方便!🦀避風塘炒辣蟹黎喜記必食!始終係佢嘅招牌菜,冇得輸!辣得惹味,蟹又新鮮多肉,有齊工具提供for食蟹,正!🦐椒鹽大瀨尿蝦平時啲瀨尿蝦細細隻,meet好耐先食得少少肉。大瀨尿蝦就正!仲長過我既手板!多肉又好味!🥢招牌鮑魚新鮮彈牙!😋🥢生炒骨除左炒蟹好食,生炒骨都好夠鑊氣!🥢避風塘炒牛河最後叫多個牛河,牛河炒得不錯! 加埋避風塘既調味,成餐飯好滿足🥰
屋企人話想食蟹,
又唔想去太遠,
於是揀左去喜記,
銅鑼灣分店就喺銅鑼灣廣場附近,地點超級方便!

🦀避風塘炒辣蟹
黎喜記必食!
始終係佢嘅招牌菜,冇得輸!
辣得惹味,蟹又新鮮多肉,
有齊工具提供for食蟹,正!

🦐椒鹽大瀨尿蝦
平時啲瀨尿蝦細細隻,
meet好耐先食得少少肉。
大瀨尿蝦就正!仲長過我既手板!
多肉又好味!

🥢招牌鮑魚
新鮮彈牙!😋

🥢生炒骨
除左炒蟹好食,生炒骨都好夠鑊氣!

🥢避風塘炒牛河
最後叫多個牛河,
牛河炒得不錯!
加埋避風塘既調味,成餐飯好滿足🥰