2023-08-07 191 瀏覽
屋企人好中意食海鮮,所以就搵下附近有冇啱食嘅海鮮餐。就搵到呢間喜記, 5人同行特登過來吃招牌菜!🥳😏🤨🤪😜大量各式肉類,小炒類同飲品。真系滿足曬我呢個大胃王。最特別介紹招牌避風塘炒辣蟹2隻特大蟹,避風塘料炸至金黃色,再將炸好的配料同蟹炒成。椒鹽特瀨尿蝦,加入了椒鹽和其他香料,炸至金黃酥脆,口感十分爽脆,同時還有濃鬱的椒鹽味道,非常開胃。🥳😏🤨🤪😜其次是椒鹽九肚魚,選用了肉質鮮美的九肚魚,經過椒鹽和其他香料的調味,煎炸至金黃色,酥脆可口,入口時還會有一種濃鬱的香辣味道,令人回味無窮。🥳😏🤨🤪😜最後是蒜蓉粉絲蒸聖子皇,新鮮的聖子皇加入了蒜蓉、粉絲等調料,蒸煮至熟透,肉質鮮嫩,味道鮮美,而且還有一種淡淡的蒜香味道,非常清爽可口。豉椒炒蜆同埋避風塘炒牛河都整得很入味。呢間喜記真係一間我會不斷想去食既餐廳,環境舒服,食物高質,大家都快d黎試下啦!🥳😏🤨🤪😜
2023-08-04 175 瀏覽
小妹第一次和家人在外吃蟹🧚🏻呢間餐廳喜記推薦既菜式非常豐富,其中店主推薦我哋食六人同行🧚🏻其中最必食的是招牌避風塘炒辣蟹,哇!口感鮮美、香辣可口,真的可以介紹朋友來吃。除此之外🧚🏻辣酒煮花螺和豆豉鯪魚油麥菜都是非常不錯的選擇,味道鮮美,辣酒煮花螺辣度夠刺激,花螺裡面都充滿了湯汁🧚🏻味道很鮮味亦夠辣。豆豉鯪魚油麥菜既搭配也恰到好處🧚🏻整個味道有清爽的油麥菜再配上濃郁的豆豉鯪魚。另外,半隻燒鵝也是這家餐廳的招牌菜之一🧚🏻燒得恰到好處,皮脆肉嫩,非常美味,鮮度十足如果喜歡吃海鮮🧚🏻可以嘗試油鹽水浸蜆和椒鹽特大瀨尿蝦,蜆肉鮮嫩,口感清甜,而瀨尿蝦則是鮮甜可口🧚🏻任何天氣都適合。另外,椒鹽肉排和椒鹽焗魷魚也是非常不錯的小吃選擇,口感酥脆、香脆可口🧚🏻‍♂️如果吃了那麼多的小食餐不夠滿足,還有招牌蟹油炒麵🧚🏻‍♂️蟹的味道好濃厚🧚🏻‍♂️炒麵也炒得好香,如需要辣還可再加

2023-08-03 90 瀏覽
我就唔係第一次食🙂今日專登帶一班新朋友過來呢度食下,平時都係同老公食多,難得有幾個肯一齊食🤪呢度既職員差唔多個個都認得我,今日都算多人,特別比我一個熟客既5人餐,其實我地都無所謂,😝有得食就得專登為左過來吃招牌避風塘炒辣蟹3隻,呢隻蟹真係好巴閉,肉質好鮮甜😱又夠肉而且仲要夠大😱炒得好香個個都食到話好食,而且佢既賣相好吸引,中間兩隻蟹鉗,旁邊都比足晒避風塘既料,仲有埋蟹殼添椒鹽特大瀨尿蝦5隻🫰🏻真係要食,唔明點鮮呢度既瀨尿蝦可以咁大隻咁新鮮,淡淡都好有蝦味,食過咁多次仍然咁好食,水準都有🤫豉椒炒蜆🫰🏻呢個係我地私下既招牌菜,有個朋友超愛食,呢度既炒蜆粒粒都係咁大粒,炒得入味,仲好食過出面的大排檔🤫潮州蠔仔肉碎粥🫰🏻呢個粥就做得好正宗,我地幾個人分,份量剛剛好夠,入面既蠔仔好新鮮,食過先知有幾好食🤫椒絲腐乳通心菜🫰🏻一向係呢度食都充滿信心,就連一個通心菜都做得好好,腐乳再加通心菜真係好常見,但係呢度炒得唔會有太多油,都好有水準🤫
椒鹽特大瀨尿蝦5隻🫰🏻
豉椒炒蜆🫰🏻

潮州蠔仔肉碎粥🫰🏻

椒絲腐乳通心菜🫰🏻
2023-08-03 67 瀏覽
💯呢排成日都出街食,最近一直知道附近有間出名食蟹,一直都未有時間去試,咁岩同我情人又夾到時間,終於有機會食到,呢個季節食蟹就岩晒,當季就要試下,呢度都幾大,入面既環境好似中式酒樓咁,咁岩入去時都多人,店員即時帶位,都有叫佢介紹下,最後擇一個二人同行既餐💯💟招牌避風塘炒辣蟹係可以推薦既,辣味好惹味,做得好岩我地既口味,仲可以同店員講微調少少辣,辣蟹既蟹鉗好大隻,仲放有好多避風塘,食起上嚟超級惹味💟白灼東風螺唔好睇佢好似乜都無咁,就係白灼已經好好食,肉好新鮮,而且每一粒既大細都好平均,裡面既肉都好肥大,一睇佢個殼面,就知係靚野 💟椒鹽大瀨尿蝦又係做得好好食,椒鹽既味道好惹味,再加埋瀨尿蝦本身既肉好鬆軟,再食埋椒鹽,真係唔差 💟金銀蛋浸白菜仔呢個就係清淡D,但又做到味道適中,白菜仔鮮甜好味,可以話人人都岩食💟豉椒炒蜆呢個好食就唔洗多講,豉椒鹹鹹地既味道再加埋蜆一向都係咁出息 💟避風塘炒河粉食埋呢個就飽啦,湯河就食得多,原來咁樣既食法仲好食,好有味道唔會覺單調🌹

👅招牌避風塘炒辣蟹 ………..有朋友講呢間喜記既蟹好好食,食蟹一定要搵喜記咁講,我地四個夜晚就黎到呢間,呢度有好多選擇,菜式亦都好齊全,最強係落單一陣之後,野食就係咁到啦,呢個就係朋友中所講既蟹,首先有大量的蒜蓉,佢既蒜蓉炸到金黃色,每一啖避風塘炒蟹都帶有炸蒜,食到好香脆又香辣。 另外,裡面都有乾辣椒及味椒鹽,乾辣椒油炸後會比新鮮辣椒更出味,而簡單的一個味椒鹽,不但唔會搶去蟹的味道,反而更能帶出海鮮的鮮味,真係好好食!👅椒鹽大瀨尿蝦………..這個味道滿有層次,因為椒鹽味道主要是在殼上,第一啖就是強烈椒鹽味,然後再是蝦肉味道,好鮮甜!👅椒鹽九肚魚………同樣椒鹽散發著整個九肚魚,外層炸到香脆夠香口,九肚魚加上外層一齊味,整個咀裡都是滿滿椒鹽味道,好滋味!👅蒜蓉炒通心菜……….蒜蓉味可使通心菜味道更好,通心菜新鮮美味,營養豐富,值得必食既菜式!👅辣酒煮花螺………..以辣酒做出來既花螺特別好食,滿滿既酒香,整個碗都散發著酒香既花螺,辣度恰到好處!👅涼瓜煎蛋………比較家鄉既菜式,涼瓜煎蛋令到蛋更加香,呢兩個口味一齊融入真好夾!👅涼拌皮蛋……..呢度既皮蛋真夠好食,皮蛋味好濃郁,獨特之處係放有好多

👅涼拌皮蛋……..呢度既皮蛋真夠好食,皮蛋味好濃郁,獨特之處係放有好多青瓜,皮蛋上面仲放滿晒涼拌既調味,就咁夾起就食得!

仲有以下其他菜式:::::::
2023-07-31 50 瀏覽
🩷夏天到來,日日唔落雨就勁曬勁熱,不如食返餐好,一家大細六人一齊到喜記,呢度專食炒蟹同炒小菜,環境好有中國風情🩷🩵必食:招牌避風塘炒辣蟹2隻🩵🩵▶️▶️呢個招牌菜真係要必食,色香味俱全,辣味十足,蟹肉既肉質好鮮甜,再加上避風塘,味道又再上一層樓❤️椒鹽特大瀨尿蝦❤️❤️▶️▶️呢個蝦以特大既蝦為賣點,加上椒鹽味,勁好食,一人一隻剛剛好🧡椒鹽九肚魚🧡🧡▶️▶️九肚魚係主要食材,再加上煎炸過再有椒鹽,食到停唔到口💛白灼豬肚九菜花💛💛▶️▶️呢道菜主要較為清淡,豬肚食得來好爽口💚油鹽水浸蜆💚💚▶️▶️味道好新鮮,洗得好乾淨一粒沙都無,煮得好入味🩵沙薑鷄腳🩵🩵▶️▶️雞肉本身都好好食,肉質鮮美,再加上沙薑更加惹味,沙薑好襯雞腳 💙白灼花螺💙💙▶️▶️夏天特別岩食,清清淡淡既菜式,又能突顯到海鮮既鮮味💜避風塘蒸排骨💜💜▶️▶️排骨肉質鮮香,避風塘令到排骨更加好食,好適合我地既口味🖤潮州蠔仔肉碎粥🖤🖤▶️▶️蠔仔同肉碎係呢鍋粥既主要材料,每撈起一次,肉碎同蠔仔都裝得好滿,味道好好,係咁追住蠔仔同肉碎來食

🩵必食:招牌避風塘炒辣蟹2隻🩵🩵

❤️椒鹽特大瀨尿蝦❤️❤️

🧡椒鹽九肚魚🧡🧡

💛白灼豬肚九菜花💛💛
▶️▶️呢道菜主要較為清淡,豬肚食得來好爽口

💚油鹽水浸蜆💚💚
▶️▶️味道好新鮮,洗得好乾淨一粒沙都無,煮得好入味

🩵沙薑鷄腳🩵🩵

💙白灼花螺💙💙
▶️▶️夏天特別岩食,清清淡淡既菜式,又能突顯到海鮮既鮮味

💜避風塘蒸排骨💜💜

🖤潮州蠔仔肉碎粥🖤🖤
2023-07-28 58 瀏覽
今日終於食到人氣喜記招牌避風塘炒辣蟹!必之選就系8人套餐,入面包括招牌避風塘炒辣蟹2隻,薑蔥肉蟹一隻,油鹽水浸蜆,黃金蝦,招牌醉鮑魚8隻,紅燒豆腐煲,椒鹽焗魷魚拼白飯魚,金銀蛋浸白菜仔,遲名沙拉骨,招牌蟹油炒麵。真系好豐富!~~~✨✨招牌避風塘炒辣蟹~~~~~配以避風塘的特製蒜辣醬料,煮至螃蟹鮮嫩入味,口感辣爽。~~~✨✨薑蔥肉蟹~~~~~這道菜同樣選用了新鮮的螃蟹,加入了蔥、薑和其他調料,炒至蟹肉入味,口感鮮美。~~~✨✨油鹽水浸蟶~~~~~煮至鮮嫩入味,口感清爽。這道菜不僅味道鮮美,而且富含營養。~~~✨✨黃金蝦~~~~~配以特製的黃金醬汁,炸至金黃酥脆,口感十分香脆可口。~~~✨✨招牌醉鮑魚~~~~~加入了料酒和其他調料,燉煮至鮑魚入味,口感鮮嫩。~~~✨✨紅燒豆腐煲~~~~~加入了特製的紅燒汁,煮至豆腐入味,送飯一流!

我最近一次嚟到喜記食飯,品嚐到一系列美味嘅菜式,包括蒜蓉炒小棠菜、瑤柱蛋白炒飯同椒鹽魷魚。先講講蒜蓉炒小棠菜。呢道菜色澤翠綠,小棠菜經過適度嘅炒製,保持住佢嘅爽脆口感。蒜蓉嘅香氣同小棠菜嘅鮮甜完美融合,帶嚟一種好有層次感嘅味道。每一口都能夠感受到蒜蓉嘅濃郁同埋小棠菜嘅清新,絕對係素食愛好者嘅絕佳選擇。接下嚟就係瑤柱蛋白炒飯,呢道菜具有濃厚嘅家常風味。瑤柱嘅鮮香同蛋白嘅絲滑口感令呢碗炒飯好好味。米飯粒粒分明,炒得剛剛好,唔會太乾亦唔會太油膩。每一口都帶嚟滿滿嘅滿足感,令人回味無窮。另外叫咗一份椒鹽魷魚,結果佢嘅味道同口感完全出乎我嘅預料。椒鹽魷魚外層嘅炸酥皮真係香脆到爆。佢金黃色嘅外觀香氣四溢,好吸引人。每一口咬落去,都能夠感受到魷魚嘅鮮嫩口感,好有嚼頭。其次,椒鹽魷魚嘅味道好豐富又鮮美。椒鹽調味使到整道菜更加突出。魷魚本身帶微鹹嘅味道,加埋炸至香脆嘅外皮,味道絕對出色。每一口都能夠品嚐到微辣同香氣,令人回味無窮

2023-07-25
  • 瑤柱蛋白炒飯
  • 椒鹽魷魚
  • 蒜蓉炒小棠菜
真係一次好開心嘅一餐。佢哋嘅菜式好多樣化,令我地食得好開心。首先,薑蔥炒魚塊係我叫嘅第一道菜,佢嘅口感香脆,魚肉鮮嫩多汁,薑蔥嘅香味好濃郁,真係好好食呀。之後,招牌避風塘炒辣蟹絕對係呢間店嘅招牌菜。蟹肉鮮美,辣椒同香料嘅味道好入味,令人忍唔住一口接一口。炒辣蟹嘅調味剛好,又有辣味,又唔會過分刺激,真係一道好開胃嘅菜式。最後,佢哋嘅揚州炒飯令我印象深刻。呢道炒飯色香味俱全,飯粒個個分明,蔬菜同肉絲嘅搭配好平衡,食落好有層次感,真係食得好過癮。味道好正宗,令人彷彿係喺香港嘅細巷之中。服務態度亦好好,令人感到舒服同被重視。

2023-06-29
  • 薑蔥炒魚塊
  • 避風塘炒辣蟹
  • 揚州炒飯
2023-07-21 71 瀏覽
今日做完運動,就揾左一間超人氣炒蟹專門店-「喜記」享用一餐豐富的一餐,補充返D能量。今日既餐牌:♥招牌避風塘炒辣蟹 ♥招牌大瀨尿蝦♥椒鹽焗魷魚♥辣酒煮花螺♥豆腐白菜生滾泥艋湯♥招牌乾炒牛河♥豉椒炒蜆♥招牌避風塘炒辣蟹一定要試喇,蟹肉非常新鮮,嫩滑,而且夠入味,師傅功架十足啊!♥招牌大瀨尿蝦,爽口而且新鮮嫩滑,同個調味好夾; 非常惹味,非常好食!♥椒鹽焗魷魚,魷魚非常新鮮,肉質爽口,好有咬口,大舊好抵食。♥豆腐白菜生滾泥艋湯用料十足, 超級多豆腐白菜,飲落去好creamy,滿口都系幸福感。入面中有好多菜式,例如各式既正宗廣東菜任君選擇。食物真系好正宗,而且服務周到,店員會過來問我地食物既評價,得閒再約朋友來encore.

今日既餐牌:
♥豆腐白菜生滾泥艋湯
♥招牌乾炒牛河
♥豉椒炒蜆

2023-05-29 375 瀏覽
⚫️招牌避風塘炒辣蟹2隻特大蟹⚫️今日為慶祝朋友生日▫️專登來到喜記辣蟹,呢個食蟹既季節,點可以錯過呢個好機會,好好彩▫️今日店員姐姐話每天祇有幾隻空運到香港,剛剛來到剩下2隻▫️仲有機會食到,2隻特大蟹真係好大隻▫️蟹肉好豐富⚫️招牌大瀨尿蝦⚫️呢度既招牌大瀨尿蝦都好新鮮▫️做得好好⚫️椒鹽焗魷魚⚫️呢個魷魚加上椒鹽係焗出來▫️平時炒就食得多,有幸又可以試下焗出來的▫️焗出來又可以保留到原有既味道不易流失,另一方面又唔洗食到咁多油⚫️海鮮豆腐羹⚫️呢個新鮮熱辣辣送上▫️好有海鮮味阿,加埋豆腐配上湯底▫️可以提升味道同口感⚫️美味鷄煲⚫️味道十分濃郁▫️鷄煲做得好入味⚫️欖菜肉鬆四季豆⚫️好特別既一道菜式▫️平常比較少食▫️都唔錯四季豆好食⚫️薑蔥美國生蠔煲⚫️哇!呢個煲係用美國蠔▫️再睇睇價錢,好抵食!以平民價錢食到上等材料▫️薑蔥既配搭都好夾⚫️楊州炒飯⚫️真係炒得同酒樓既水準一樣▫️熱得黎又香噴噴▫️而且啲飯粒好鮮明又新鮮⚫️豉椒炒蜆⚫️味道好濃郁▫️當中有好多蜆肉▫️份量比到足,仲炒得好香🔸除了食物品質好之外🔸呢度既環境都好寛敝🔸環境好大又舒適🔸位置比較多🔸不過因為太好食關係🔸所以都比較多人🔸最好建議預先約好位🔸就唔洗等咁耐🔸
⚫️招牌避風塘炒辣蟹2隻特大蟹⚫️
好特別既一道菜式▫️平常比較少食▫️都唔錯四季豆好食
⚫️薑蔥美國生蠔煲⚫️
⚫️楊州炒飯⚫️
⚫️豉椒炒蜆⚫️
味道好濃郁▫️當中有好多蜆肉▫️份量比到足,仲炒得好香
2023-05-29 253 瀏覽
一家人慶祝母親節,難得聚埋一齊食飯,當然要食餐好既~😍😍🤤以後想食海鮮就唔洗下下入西貢咁遠了,哈哈哈,喜記辣蟹終於有出色海鮮食到!招牌避風塘炒辣蟹,果然係招牌菜,真係非常出色。滿滿的避風塘,蟹肉炒到好入味夠晒火喉,辣得來好惹味。招牌大瀨尿蝦,哇,超級大隻😍😍😍真係好新鮮好鮮甜,咁大隻好足料,好抵食!呢個價錢真係抵曬!良心餐廳😋👍🏻💯椒鹽焗魷魚,新鮮魷魚炮製,火喉控制得宜,鑊氣十足辛香惹味。辣酒煮花螺,只需用牙籤一挑就得,兼啖啖肉。花螺很爽嫩,又很吸味,用辣酒煮,吸收酒的精華,香辣美味。豉椒炒蜆,只要將蜆和蒜蓉、豆豉碎同炒,香噴噴之餘鮮甜惹味,充滿大排檔風味!豆腐白菜生滾泥鯭湯,夠曬養生,味道清甜,營養豐富。招牌蟹油炒麵,真係有蟹味,而且勁大碟~炒麵炒得乾身,有鑊氣。而麵身充滿蟹皇香味,記住加埋避風塘炒肉蟹上嘅炸蒜撈埋嚟食,更加惹味。
2023-05-24 217 瀏覽
招牌避風塘炒辣蟹,其特色就在於惹味炒蒜,堆積如山的炒蒜,將炒蟹堆在底層,蟹肉在蒜山中吸納了濃濃的蒜香味。夠鑊氣的避風港炒蟹實在是非常惹味🔥🔥椒鹽大瀨尿蝦,蝦肉超級鮮甜,上面嘅椒鹽點綴鮮味。椒鹽焗魷魚,椒鹽味道好香口惹味,魷魚切得幾大嚿都幾均等,口感爽口彈牙。豉椒炒蜆,完全唔會有沙,洗得好乾淨,而且蜆肉大大粒,口感好正。辣酒煮花螺索曬辣酒味,真係而家諗起都流曬口水🤤🤤yummy max!💯💯生炒骨酸甜開胃,這裡的外脆肉軟,醬汁酸甜度剛好。白飯魚煎蛋是有益的家常菜,鈣質豐富,製作簡單。白飯魚本身有一陣腥味,但上菜時完全唔會食到腥味,製作過程中已經辟腥了。瑤柱蛋白炒飯,淡淡咸味飯粒爽口,味道適中可口。
2023-05-24 193 瀏覽
6人同行推薦菜💯招牌避風塘炒辣蟹💯老店之選,價錢合理,係鎮店之寶!😌😌💯🤤😌😋👅新鮮即煮的靚蟹,來到蟹蓋,當然有蟹膏的甘香,還有留在蟹蓋的蟹油。仲可以選擇辣度👍🏻👍🏻💯椒鹽大瀨尿蝦💯肉質鮮甜結實,蝦頭仲有唔少膏㗎!💯辣酒煮花螺💯螺肉份量唔少,廚師更細心將螺肉前嘅蓋預先剪走,令食嘅時候更加方便。辣酒味完全無蓋過螺肉味,反而更加凸顯螺肉既鮮甜,yummy!💯沙爹牛肉粉絲煲💯溫度適中,夠曬熱。賣相唔錯,牛肉同粉絲份量都好多,味道都濃味,撈飯一流👅👅💯海鮮豆腐羹💯豆腐是一年四季都適合享用的食材,除了煎炒煮炸的烹調方法外,用豆腐整成湯羹都是一個不錯的食法。嫰滑豆腐搭配海鮮,清爽又不油膩令人停不下來!💯椒絲腐乳通心菜💯腐乳味道好濃郁,裏面有好多好嫩綠的通菜,非常新鮮健康,去油膩一流。💯椒鹽九肚拼魷魚💯雙拼一齊食真係爽呀😍😍一次滿足我兩個願望~椒鹽鮮魷,幾乎見每枱都叫,成座山咁高的份量,漿皮炸得十分酥脆,魷魚亦新鮮彈牙。九肚魚肉滑溜溜,外脆內軟,口感爽滑無比!💯招牌蟹油炒麵💯用蟹油取代傳統食油烹調,麵條沾上蟹油咸香,加入炸蒜、銀芽、韭黄、香蔥等,充滿避風塘風味!
6人同行推薦菜
💯招牌避風塘炒辣蟹💯
💯椒鹽大瀨尿蝦💯
肉質鮮甜結實,蝦頭仲有唔少膏㗎!
💯辣酒煮花螺💯
💯沙爹牛肉粉絲煲💯
💯海鮮豆腐羹💯

💯椒絲腐乳通心菜💯
💯椒鹽九肚拼魷魚💯
💯招牌蟹油炒麵💯
2023-05-23 86 瀏覽
喜記於1997年灣仔謝斐道租地鋪開設總店,其後分別於銅鑼灣開設兩間分店,店內環境古色古香,乾淨整潔。 喜記發揚避風塘美食,其中正宗避風塘炒辣蟹,椒鹽九肚魚是喜記的招牌美食。🤤招牌避風塘炒辣蟹2隻特大蟹我地5人同行,特登過來食招牌菜🤩🤩✌🏻蟹蓋有唔少膏,蟹肉鮮甜,加上避風塘炒法,令味道更有層次,非常惹味。肉蟹上面有大量炒蒜,炒到乾身,鹹香十足,非常脆口。🤤椒鹽特大瀨尿蝦瀨尿蝦是出奇的巨大與好味,超級爆香,蝦肉好fresh,好爽口,好彈牙!🔥🤤椒鹽九肚魚椒鹽味香,又唔會過重,搶咗九肚魚嘅味。熱辣辣夠曬香口,脆漿唔厚好好食,同時炸到連骨都可以食埋,入面白色魚肉真係好有魚香味道。🤤蒜蓉粉絲蒸聖子皇新鮮又大隻嘅蟶子王,用蒜蓉清蒸就就好味,靠蒜蓉嘅香味就可以帶出蟶子嘅鮮甜味喇!索晒蒜蓉同蟶子精華嘅粉絲,絕對係一大亮點。🤤豉椒炒蜆低卡路里之餘更加鮮甜惹味,快熟簡單,非常易整。🤤避風塘炒牛河平時食乾炒牛河就食得多,避風塘炒牛河都真係第一次食,味道非常特別。
🤤招牌避風塘炒辣蟹2隻特大蟹
🤤椒鹽特大瀨尿蝦
🤤椒鹽九肚魚
🤤蒜蓉粉絲蒸聖子皇
🤤豉椒炒蜆
低卡路里之餘更加鮮甜惹味,快熟簡單,非常易整。
🤤避風塘炒牛河