2023-05-02 180 瀏覽
酒店推荐尝尝香港避风塘辣蟹,推荐了这家和桥底,桥底人多,就来了这家OpenRice 预约的老板说用不了。于是就在店里现点,价格高点也就算了,心想只要好吃就行。上菜很慢,两个人就点了辣蟹和炒面,都十分咸,蟹肉很少,也没有入味,避风塘的炒料还很油,炒面都焦了。埋单时发现上的小菜,茶水都要收钱,还要加收10%服务费,这个在菜单上都没有明显标注,一共消费850人民币。我是真的想骂脏话🤬,希望是口味吃不惯吧,但真不觉得这家是值得尝试的香港美食💢对了,如果有想尝试炒蟹的朋友建议可以在庙街跟前转转,大排档人很多,价格只有这边的一半
2023-05-01
2023-03-19 664 瀏覽
今晚去左一間灣仔海鮮菜館,嚟到一定要試吓佢哋嘅招牌避風塘炒蟹啦🦀我哋嗌咗個二人套餐再加多個菜💙🥢啱啱落單先嚟個避風塘炒辣蟹。佢啱啱出鑊,啱啱炒熟,螃蟹肉好彈牙,夠鮮甜,配埋啱啱好嘅辣椒、蒜頭同香蔥,味道好香辣好開胃,一啖就中意啦😋🥢招牌醉鮑魚亦都好正,鮑魚煮得啱啱好,鮮甜有彈性,醉酒味啱啱好,唔會太濃。🥢油鹽水浸蜆亦都好新鮮啱啱煮熟就足夠,唔會太熟或太生,蜆味鮮甜,夠彈牙胡椒味夠香😋🥢椒鹽九肚魚拼白飯魚,啱啱炸熟嘅九肚魚肉質鬆軟,肉味香脆,白飯魚香口加埋椒鹽細細條送酒一流👍🏻🥢蟹油炒河,味道濃郁香口,麵條煮得較為有啲硬,不過還好🫢🥢鹹肉炒韭菜花,韭菜花炒得啱啱好,有啲脆口,加埋鹹肉,味道更加香口。總括嚟講,呢間菜館嘅避風塘炒蟹好味!其他嘅菜式都非常好食,都好新鮮同好熟練咁煮,鑊氣都夠👍🏻服務亦都好好,環境舒適。我會再嚟架

🥢蟹油炒河,味道濃郁香口,麵條煮得較為有啲硬,不過還好🫢

招牌醉鮑魚
椒鹽九肚魚拼白飯魚
鹹肉炒九菜花
避風塘炒辣蟹
2023-03-10 314 瀏覽
今天中午带远到而来的朋友过来吃避风塘炒蟹。结果服务员态度极差!还欺骗我们中午没有套餐…… 知道我们发现open rice 上提供套餐后,工作人员才同意我们选用套餐。由于工作人员态度太差,我们决定换一家餐厅用餐。绝对不会光顾第二次!

2023-01-18 936 瀏覽
今晚為慶祝老豆👨🏼‍🦳生日,特意由上水到訪遠近馳名的喜記避風塘炒辣蟹食經典辣蟹,出得黎食飯係叫個4人套餐👥👥 同食得辣的朋友介紹下🫵🏼一定要簡招牌避風塘炒辣蟹,炒蟹呈金黃色💛炸蒜配鮮嫩香甜蟹肉,蒜香中帶點辣,非常惹味!😍😍其他海鮮🦞好似豉椒炒蜆係今晚啊媽最中意既菜式,首先呢個價錢食到豉椒炒蜆真心抵食,好惹味,隻隻都有肉,而且無沙(重點!)證明佢地有比心機細心處理過食材👍🏻招牌醉飽魚每隻鮑魚幾大隻,口感嫩滑不失鮮味。豉油皇蝦爽口好味之餘又無雪藏🧊味~👍👍炒麵到啦~招牌蟹油炒麵賣相以為平凡,但味道又出奇咁好食喎🫣但通常炒麵都會多油一點,所以怕油既我都係食左少少就算!平時涼拌青瓜就食得多,第一次試蟹油拍青瓜🥒,聽到大廚係用蟹油嚟撈,更加香,味道真係好開胃!💯馳名沙拉骨都無得輸架~食落好嫩滑得黎食落又唔會死實實又無雪味👍🏻蒜蓉炒時菜🥬炒得色澤均勻,而且食落仲保持一定嘅爽脆度!Summary一下✌🏻非常開胃惹味,整體而言食物水平保持水準,價錢又便宜,質素平靚正!

2023-01-18 704 瀏覽
見到社交平台上,朋友一直都推介呢間招牌避風塘炒蟹,而且對佢評價都幾高。於是來試下2人豪華套餐$1098。✨ 招牌避風塘炒辣蟹 ✨我開頭驚好辣,點知唔會,微微辣可以接受,而且好多避風塘好香脆。 🤩✨ 椒鹽大瀨尿蝦 ✨,蝦肉超級鮮甜,上面嘅椒鹽點綴鮮味;✨ 油鹽水浸蜆 ✨,肉質偏爽口😍😍口感十足,👍🏻✨ 招牌醉飽魚 ✨好入味,好正✨ 必點蟹油炒麵 ✨叫得必叫真心好食。😋所有食材都好新鮮,製作用心!十分照顧客人需要,一定會再來!
✨ 椒鹽大瀨尿蝦 ✨,蝦肉超級鮮甜,上面嘅椒鹽點綴鮮味;
✨ 油鹽水浸蜆 ✨,肉質偏爽口😍😍口感十足,👍🏻
所有食材都好新鮮,製作用心!十分照顧客人需要,一定會再來!
2023-01-18 438 瀏覽
同屋企人食飯多數都會食西餐,老豆突然話想食避風塘炒辣蟹😏😏上網見呢間「喜記」都幾多好評,打去問又話做緊Promotion,所以Book左去試下。眼前這盤螃蟹肯定讓你吃的大呼過癮,招牌避風塘炒辣蟹,蟹份量都好大隻,厚肉飽滿,好易就可以用工具剝開,好Perfect!🍍菠蘿咕嚕肉肉味濃郁,有滿滿嘅肉汁,加埋色彩斑斕嘅配菜!👨‍🍳鑊氣十足嘅仲有豉椒炒蜆,豉椒味好重,啲蜆亦都冇咩沙,好多肉都甩曬出嚟。😍😍🏆招牌醉飽魚花雕酒味夠香濃亦嫩滑。最令我驚喜的是口感爽,吸收了濃郁酒味,超夾!👍🦐椒鹽大瀨尿蝦蝦殼內的帶汁蝦肉是重點所在。食的時候先用剪刀把蝦殼兩邊剪開,徒手剝肉能否形體完整就睇大家技術。🍝蟹油炒牛河份量大份,河粉炒得啱啱好,夠曬足料🥒Last一道,蟹油拍青瓜爽脆甜美好清脆fresh😋總結:整頓飯家人們都吃得很開心,海鮮的質素高,而且每一樣都是游水新鮮捉上來煮的,調味剛剛好不會太咸。甘食法都係$1788,下次大時大節也可以來這裡再訂桌😍😍😍

🍍菠蘿咕嚕肉肉味濃郁,有滿滿嘅肉汁,加埋色彩斑斕嘅配菜!

🍝蟹油炒牛河份量大份,河粉炒得啱啱好,夠曬足料
🥒Last一道,蟹油拍青瓜爽脆甜美好清脆fresh😋

2023-01-16 295 瀏覽
晚餐想對屋企人好D,👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👦呢個時候食蟹就最適合,非常肥美!呢間餐廳既8人單點大菜牌我最鍾意食,超級豐富!我地特意點兩隻不同口味的蟹,一隻避風塘炒辣蟹,一隻薑蔥炒肉蟹,一次過滿足兩個願望。 招牌菜避風塘炒辣蟹 性價比極高之選,😍我最中意的就是呢個,擺盤好精美,蟹肉好滑溜、而且好入味。                  👌薑蔥炒肉蟹👌有少少薑味,但係唔辣,所以我食左好多,而且有非常多配菜,全部都好新鮮。成個set都不錯,肉口感豐富,真的是視覺和味蕾的一大享受。☘️☘️✌🏻上湯豆苗仔✌🏻,食完辣野,呢個豆苗非常清新,好嫩,個湯配合得好好🤜🏻豉油皇蝦🤜🏻都唔錯,蝦肉超級大隻、全部都係好彈牙!今餐實在太多野食😍 排名不分先後:椒鹽焗魷魚,豉椒炒蜆,白灼花螺,燒鵝瀨粉,生滾泥鯭粥同埋椒鹽雞翼😌真系大贊!🙏🙏食材水準極高,服務亦夠貼心。廚師非常用心食完有幸福嘅感覺。

招牌菜避風塘炒辣蟹

2023-01-13 281 瀏覽
Lunch🙋🏼‍♀️🙆🏻‍♀️同朋友去搵好野食順便吹水,就揀咗喺附近嘅呢間餐廳,貪佢近近地又交通方便位置及就腳,而且都幾有情調,燈光嘅光線適宜。4人同行單點大菜牌超級多野食:///招牌避風塘炒辣蟹(好大隻)✅認真surprise!😆 味道好出色,泰式醬料增加味道層次。👍🏻///豉椒炒蜆 ✅蜆肉非常大粒,口感爽脆,用豉椒炒有淡淡的辣味,食到停唔到口。///清蒸江蘇大閘蟹(兩母)✅雖然係清蒸,但係因為夠新鮮,所以味道非常鮮美,一試難忘。///辣酒煮花螺✅花螺肉質彈牙、好入味。再來就係///蒜蓉粉絲蒸日本大元貝(2隻)✅,///蒜蓉炒豆苗仔✅,///椒鹽九肚魚拼白飯魚同埋招牌蟹油炒麵。餐廳都服服務得好好,我地都對呢度既海鮮比好高評價.😍

4人同行單點大菜牌超級多野食:
///招牌避風塘炒辣蟹(好大隻)✅
///豉椒炒蜆 ✅

///清蒸江蘇大閘蟹(兩母)✅

雖然係清蒸,但係因為夠新鮮,所以味道非常鮮美,一試難忘。

///辣酒煮花螺✅

花螺肉質彈牙、好入味。

再來就係

餐廳都服服務得好好,我地都對呢度既海鮮比好高評價.😍
2023-01-12 102 瀏覽
難得今日唔洗OT,即刻走人。同同事係公司附近食野先走,呢個2人套餐所有食物都好滿意。果然成個體驗都沒令我地失望💯💯。@招牌避風塘炒辣蟹🌄呢個係最令我印象深刻,超級多蟹肉,夠肉味,好多配料惹味鹹香。招牌醉飽魚河粉好滑好入味,入口充滿淡淡酒香,口感豐富。@招牌蟹油炒麵🌄因為吸收所有配菜和蟹油精華嘅關係味道好出色,又不會太油膩,👍🏻@椒鹽焗魷魚拼白飯魚🌠,魷魚爽口滋味,味道唔會太濃但係好香,白飯魚份量好多,真係好抵食。同事們都好鍾意呢度既裝修風格,好放鬆、食物都唔錯,我地都食得舔舔利。

2023-01-11 127 瀏覽
🌸聽聞屋企附近有間唔錯既餐廳,所以放假就同屋企人要過去試下,一坐低店員就推介6人同行單點大菜牌,而且都係有85折優惠。🌸🦀避風塘炒辣蟹 🦀好期待!👏🏻👏🏻蟹肉肉質扎實,避風塘味道正宗,唔會太辣。🌱蒜蓉豆苗  🌱豆苗好嫩,蒜蓉做醬汁微咸好好入口,增加惹味。🍲海鮮豆腐煲🍲每次去都必叫!豆腐滑順鮮嫩,我地食左好多。🥓蜜汁叉燒 🥓叉燒微微紅色,有油光,入口微軟微鹹,肉質鬆軟唔會鞋。套餐仲有清蒸江蘇大閘蟹(2公2母),豉油皇蝦,鹹蛋蒸肉餅,同埋椒鹽焗魷魚拼白飯魚,生滾泥鯭粥。全部味道都唔錯👍今次真系一次高級享受,下次得閒可以再一齊去試下。😋😋
🦀避風塘炒辣蟹 🦀
好期待!👏🏻👏🏻蟹肉肉質扎實,避風塘味道正宗,唔會太辣。
🌱蒜蓉豆苗  🌱
豆苗好嫩,蒜蓉做醬汁微咸好好入口,增加惹味。
🍲海鮮豆腐煲🍲
每次去都必叫!豆腐滑順鮮嫩,我地食左好多。
🥓蜜汁叉燒 🥓
叉燒微微紅色,有油光,入口微軟微鹹,肉質鬆軟唔會鞋。
2023-01-10 129 瀏覽
👂🏻一早已經聽聞「喜記」有幾好食,今日專登出城去銅鑼灣品嚐,👷🏻‍♂️我地六個人都心大心細,最後叫店員寫幾個招牌菜。🏆大推介{招牌避風塘炒辣蟹},咁啱我哋幾個都係蟹控,果真冇得彈。{柱候牛腩煲}味道濃郁牛腩煮至軟腍好入味。🤹🏻‍♀️{辣酒煮花螺帶}小辣,食落好惹味。椒鹽大瀨尿蝦好爽彈,食得出既新鮮。💡而{蠔仔肉碎粥}好綿,蠔仔嘅香味滲透係粥中。{沙薑鷄腳}爽彈,沙薑好香口。{豆豉鯪魚油麥菜}唔錯的配搭。😋豉椒炒青口好肥美,用豉椒炒好惹味。🤗味道簡直加零一,服務質素又好,冇缺點的餐廳。

🤗味道簡直加零一,服務質素又好,冇缺點的餐廳。
2023-01-09 114 瀏覽
同事講左呢間餐廳好好食好耐,🌞今次終於有機會來食,一坐低即刻叫哂D招牌菜。🔥辣酒煮花螺好易甩殼,食個時都幾方便,辣度如果在辣啲會好食啲。❤️🔥薑蔥美國生蠔煲估唔到每隻生蠔都好大隻同好肥美,冇任何腥味,仲有蠔既鮮甜 🔥紅燒乳鴿炸至色澤光亮,皮十分香脆肉質熱辣辣又細嫩。🔥油鹽水浸蜆清得來帶出蜆的原汁原味,而且食落感覺較為健康。❤️🔥招牌大瀨尿蝦長度有手掌甘長,賴尿蝦肉質爽口鮮甜,唔需要點任何醬汁。🔥椒鹽焗魷魚椒鹽味豐富,連同魷魚一齊食增加魷魚嘅鮮味。🔥招牌避風塘炒辣蟹唔洗點講睇樣都知好食,而且呢度嘅炒蟹非常出名。🥇🔥鹹肉九菜花雖然第一次食但係感覺都唔錯,味道鹹鹹地都幾好味。🔥涼瓜煎蛋睇來好普通,但其實煮得好好食,煎蛋唔會過熟。💃🏻六個人叫咗九個菜究竟食得晒!發覺呢間餐廳咁多人食係真係有原因。🤙🏻🤙🏻🤙🏻

🔥紅燒乳鴿炸至色澤光亮,皮十分香脆肉質熱辣辣又細嫩。

🔥椒鹽焗魷魚椒鹽味豐富,連同魷魚一齊食增加魷魚嘅鮮味。

🔥涼瓜煎蛋睇來好普通,但其實煮得好好食,煎蛋唔會過熟。

2023-01-06 121 瀏覽
好耐無食過大排檔突然好想食,約左舊同學共六人去食喜記。一坐低就叫咗個套餐,佢有齊晒想食嘅嘢食,唔使額外諗。🎉套餐主打有避風塘炒辣蟹2隻同美味鷄煲,呢兩個係全晚讚不絕口嘅兩款菜,雞煲份量都唔少,六個人食好足夠,雞肉唔算肥同好滑。🐔😈😈呢個套餐真係好豐富,仲有馳名沙拉骨,油鹽水浸蜆,招牌醉飽魚6隻,黃金蝦,椒鹽焗魷魚拼白飯魚同招牌蟹油炒麵。💓每款都好好味好吸引,多到唔知食咩好。招牌醉鮑魚煮既時間控制好好,🦐黃金蝦同椒鹽焗魷魚拼白飯魚都好出色。❤️值得一題係餐廳環境好給力,舒服得來又好睇。
好耐無食過大排檔突然好想食,約左舊同學共六人去食喜記。

❤️值得一題係餐廳環境好給力,舒服得來又好睇。
2023-01-05 92 瀏覽
👩‍💻上網見到餐廳有優惠,就決定屋企人既生日飯係呢到食。餐廳環境古色古香好有韻味。🏮🪄招牌避風塘炒辣蟹:滿滿的避風塘,蟹肉炒到好入味夠晒火喉,辣得來好惹味。🪄椒鹽焗魷魚:椒鹽味道好香口惹味,魷魚切得幾大嚿都幾均等,口感爽口彈牙。💯🪄招牌蟹油炒麵:看似簡單但食落口好香蟹味,用上蟹嘅精華製作嘅蟹油。🪄油鹽水浸蜆:用最簡單嘅煮法帶出蜆嘅鮮甜味,😋蜆肉雖然唔大粒但係勝在夠肥美。🥰🪄馳名沙拉骨:顏色色彩繽紛又紅又綠,菠蘿咕嚕肉炸至好香口,醬汁味道偏酸好開胃。😋🪄辣酒煮花螺:辣酒好出色令花螺味道提升,好少食花螺嘅我都忍唔住食多幾粒。😍🪄美國薑蔥生蠔煲:生蠔非常肥美,用薑同蔥煮可以祛除生蠔的腥味。🪄豆豉鯪魚油麥菜:估唔到豆豉鯪魚同油麥菜又真係幾夾,油麥菜幾新鮮幾甜。🤩🎏六個人都食得好滿足,埋單仲有85折優惠,真係好抵食。💕

🎏六個人都食得好滿足,埋單仲有85折優惠,真係好抵食。💕
2023-01-04 85 瀏覽
👧🏼👧🏼放工一行六人去中菜館食飯,👏🏻餐廳做緊優惠單點85折,大家都大嗌特嗌。🤡最欣賞招牌避風塘炒辣蟹,未上枱已經聞到好香既避風塘味,😽蟹好大隻肉質結實,味道又香又辣。而椒鹽焗魷魚同樣香脆可口,魷魚爽脆。🙀😈之後鹹肉九菜花同黃金蝦陸續上枱,食咁多香口野要食返啲菜,黃金蝦大大件,鹹香味豐富。本身對油鹽水浸蜆感覺一般,🙌🏻但估唔到又幾好食,主要蜆肉幾鮮甜。😎同事話想食涼瓜煎蛋,蛋唔會過熟。辣酒煮花螺辣度可接受,越食越過癮。🤤最後鮮味飽魚鷄粥,粥底好鮮甜,吸收哂鮑魚同雞嘅精華。‼️總體來講每款菜都好有水準,而且有85折好扺食。

‼️總體來講每款菜都好有水準,而且有85折好扺食。