2023-05-19 88 瀏覽
前幾日同個同事第一次黎到「喜記辣蟹」,聽同事講話係度食過一次,話好好食所以我地就聽佢講,專程係度試一試,幸好現在食飯時間唔算太多人,好快就有得座🤩🤩🤩😝問吓職員姐姐有咩好介紹,佢話呢個係本店既招牌菜,「招牌避風塘炒辣蟹」,食落去原來又香又惹味,佢既辣度配合得適中剛好,有好多蟹肉,蟹肉都係好鮮甜好食,好食到不得了,果然係招牌菜😉💝白灼東風螺又真係估佢唔到,東風螺份量超多,而且又好有鮮味😄新鮮度十足,裡面多肉又肥美,又好夠熱,呢道小食可以話食唔停口💝椒鹽大瀨尿蝦好食到飛起😋瀨尿蝦上面放滿晒椒鹽,好入味,每一舊既蝦都好大隻💝金銀蛋浸白菜仔🥰呢個白菜仔好清甜,配合埋金銀蛋,完全食到有另一番風味💝豉椒炒蜆係我咁多樣之中最期待😛呢度既炒野獲氣好勁,鼓椒同蜆既味道一樣咁夾,真係好好食,最重要係蜆肉好豐富,算係有質素既食店,真係唔好錯過 💝避風塘炒河粉好驚喜😎炒河粉又真係第一次食,裡面加咗避風塘所以好有口感,食到兩種層次,河粉既味道剛好沒有太多鹽份,獲氣仍然炒得咁香,同事無介紹錯,好食到忍唔住留食評🙏🏻

2023-05-19 732 瀏覽
食物好評💯💯💯💯💯💯💯價錢抵食💯💯💯💯💯💯💯(^o^)早前已經聽過話呢度新開,一直都未有留意到呢間存在,今晚難得放假可以輕輕鬆鬆慢慢食,呢度既店員都好有禮貌,服務好好,當中又會介紹到呢度既招牌菜同其他菜式🎶🎶(^o^)今日主要都係食廣東菜,全部都係好經典!係呢度食真係唔錯!都有其獨特的風味和特色,令我垂涎欲滴。當中招牌避風塘炒辣蟹既鮮嫩的蟹肉再用獨特的避風塘炒製方式,令到我地食得津津有味,份量又大勁吸引✔️(^o^)椒鹽大瀨尿裡面既蝦像鮮嫩又多汁,大瀨尿蝦表面香氣十足,表面用椒鹽炸製而成,口感酥脆惹味阿,椒鹽九肚魚拼魷魚係煎炸食品,佢以鮮嫩的魚肉和魷魚肉搭配椒鹽調味,口感香脆可口。(^o^)辣酒煮花螺和豉椒炒蜆做得好出色,展現了廣東菜中的湯燉和炒製技術,完全係高技術,以花螺和蜆肉搭配,辣味又好食、加上豉椒調味,味道鮮美、湯汁濃郁。蘇炸美國生蠔一食就食到美國生蠔好靚,佢係特製麵粉裹面上麵包糠炸製而成,口感酥脆。(^o^)避風塘粉絲蒸日本大元貝和鹹肉九菜花是以大元貝和九菜花搭配避風塘醬汁和鹹肉,味道獨特,鮮香可口。(^o^)沙爹牛肉粉絲則次次見到基本係必點,以嫩滑的牛肉搭配特製沙爹醬汁和粉絲
食物好評💯💯💯💯💯💯💯
價錢抵食💯💯💯💯💯💯💯
(^o^)沙爹牛肉粉絲則次次見到基本係必點,以嫩滑的牛肉搭配特製沙爹醬汁和粉絲,味道鮮香可口,讓人回味無窮。
每一道都值得品嚐和推薦!!
2023-05-18 85 瀏覽
✨最近留意到附近有「喜記辣蟹」,主要係有粵菜同中菜😋前幾日一早約好幾個老友一齊黎,入面環境上既裝修都好新淨,坐既位置都好舒服,位置比較多😋另外舖面姐姐落單好快手😻😻☀️招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹)☀️👄我地共六人叫了好多菜式,首選係呢個招牌菜,第一眼睇真係好興奮,勁大隻蟹原隻咁放落去炒出黎,份量真係好滿意,賣相都非常OK,廚房炒得好好勁,蒲滿晒避風塘,蟹肉味好濃,仲食到好多蟹肉~☀️辣酒煮花螺 ☀️👄呢個餐好豐富,主要都係海鮮,呢個辣味同酒味濃郁,肥美肉厚~☀️果皮蒸泥鯭☀️👄呢個係廣東菜特色之一,清清淡淡既口味,令人感覺舒適~☀️沙薑鷄腳☀️👄呢個家常菜簡單又好食,完全感受到家的感覺~☀️肉鬆茄子煲☀️👄好大煲,上到枱仲係好熱,好有茄子香,配上肉鬆有獨特既口感~☀️椒鹽大瀨尿蝦 ☀️👄啲蝦好有鮮味,椒鹽配搭好配,混合埋醇厚既香料真無得彈~☀️蒜蓉粉絲蒸聖子皇 ☀️👄聖子肉質鮮嫩,加上蒜蓉粉絲好地道~☀️椒鹽焗魷魚☀️👄呢個口感煙煙韌韌,好有口感又彈牙,都好夠鮮味~☀️西蘭花蝦球☀️👄食咗咁多海鮮都要食吓西蘭花,同酒樓一樣既五星質素,好食到飛起~☀️楊州炒飯☀️👄炒飯炒得好香,粒粒分明帶金黃色飯,香氣十足~

☀️招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹)☀️

☀️辣酒煮花螺 ☀️

☀️果皮蒸泥鯭☀️

👄呢個係廣東菜特色之一,清清淡淡既口味,令人感覺舒適~

☀️沙薑鷄腳☀️

👄呢個家常菜簡單又好食,完全感受到家的感覺~

☀️肉鬆茄子煲☀️

☀️椒鹽大瀨尿蝦 ☀️

👄啲蝦好有鮮味,椒鹽配搭好配,混合埋醇厚既香料真無得彈~

☀️蒜蓉粉絲蒸聖子皇 ☀️

👄聖子肉質鮮嫩,加上蒜蓉粉絲好地道~

☀️椒鹽焗魷魚☀️

👄呢個口感煙煙韌韌,好有口感又彈牙,都好夠鮮味~

☀️西蘭花蝦球☀️

☀️楊州炒飯☀️
👄炒飯炒得好香,粒粒分明帶金黃色飯,香氣十足~
2023-05-18 71 瀏覽
我地成班人一齊食好野,平時住係度,四圍既餐廳大部份都食過,不過平時好似無留意,諗返起我地傾到好耐都無食過中菜,靠其中一位老友推薦,早前佢來過一次過話好食又極之地道,佢講到咁好,成班人就信佢一次啦。因為我地平時好怕多人,又討厭等位,想食得舒服啲,就寧願係呢度食啦,咁啱我地去時都唔洗等咁耐呢度其實都好闊落,坐位之間唔會過迫,坐得好舒服既,呢度啲食物都幾多選擇,款式中真好豐富,我地擇了八人餐有招牌避風塘炒辣蟹2隻✌🏻🎊薑蔥肉蟹一隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*好大隻,肉蟹好多肉🎊油鹽水浸蜆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*好多蜆夠新鮮🎊黃金蝦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*隻隻金黃色好香🎊招牌醉鮑魚8隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*鮑魚帶點酒氣,想令人追住吃🎊紅燒豆腐煲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*味道正宗🎊椒鹽焗魷魚拼白飯魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*好香口,材料豐富🎊金銀蛋浸白菜仔👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*食得好滋味,做得好出色,味道夾🎊馳名沙拉骨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*味道唔錯,好有咬口又肉嫩🎊招牌蟹油炒麵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*招牌既炒麵,有水準以上整體來講真係好正宗,本身都好鐘意食海鮮,不論係蟹肉、蝦、鮑魚都超好味,特別印像深刻係炒辣蟹,同

有招牌避風塘炒辣蟹2隻✌🏻
🎊薑蔥肉蟹一隻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*好大隻,肉蟹好多肉
🎊油鹽水浸蜆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*好多蜆夠新鮮
🎊黃金蝦👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*隻隻金黃色好香
🎊紅燒豆腐煲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*味道正宗
🎊椒鹽焗魷魚拼白飯魚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*好香口,材料豐富
🎊馳名沙拉骨👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*味道唔錯,好有咬口又肉嫩
🎊招牌蟹油炒麵👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻*招牌既炒麵,有水準
以上整體來講真係好正宗,本身都好鐘意食海鮮,不論係蟹肉、蝦、鮑魚都超好味,特別印像深刻係炒辣蟹,同埋黃金蝦,全部都用足料,超大件,夠我地八人份量,又可以食到好多款🫰🏻
2023-05-16 64 瀏覽
同朋友嚟食飯,我哋都係衝着佢嘅招牌避風塘炒辣蟹嚟嘅,呢隻炒辣蟹真係正到冇得頂。蟹夠大隻,蟹鉗夠晒肉,避風塘夠晒香又夠辣,真係夠晒好味!椒鹽類美食都唔少得,⚓️椒鹽大瀨尿蝦🖤,第一次見咁大隻嘅賴尿蝦,比隻蟹鉗更加大,賴尿蝦係要椒鹽鮮最好食㗎!⚓️椒鹽九肚魚🧡,啖啖肉嘅椒鹽炸九肚魚,外皮趣卜卜,入邊嘅魚肉,又滑又夠軟!酒味十足嘅⚓️辣酒煮花螺🩵,花螺肉又夠大隻。刁隻螺肉出嚟食,仲可以飲埋螺肉殼入邊嘅汁,真係食得好滋味。⚓️蒜蓉炒通心菜🤎,通心菜喺餐廳煮嘅先煮得好食,煮得啱啱好,翠綠又夠新鮮,食咁多肉,當然要補番啲纖維啦!甘味十足,蛋味十足,⚓️涼瓜煎蛋🩷。而且煎蛋煎得非常靚,金黃色非常吸引!味道又濃郁嘅⚓️涼拌皮蛋💜,撈埋啲蔥芫荽蒜頭和辣椒一齊食,好適合配飯
已經嚟過《喜記》食過好多次,但真係食極都唔厭,咁好味嘅食一次點會夠啊!今日同舊同事嚟食!💮招牌避風塘炒辣蟹3隻💮椒鹽特大瀨尿蝦5隻💮豉椒炒蜆💮潮州蠔仔肉碎粥💮椒絲腐乳通心菜真係特意嘅過來吃,招牌避風塘炒辣蟹3隻,呢三隻係特大蟹嚟嘅,俾普通食開的大左半隻,啖啖肉😄,見到隻蟹鉗已經流晒口水🤤呢個椒鹽特大瀨尿蝦5隻,已經超越咗啖啖肉嘅境界,直頭係滿口蝦肉,識食嘅當然係要食椒鹽㗎喇!唔多講啦,鮮甜又多肉!豉椒炒蜆,夠晒鑊氣,蜆肉冇沙,又甜又大隻!話明係潮州嘢,點會少得潮州蠔仔肉碎粥,喜記嘅蠔仔肉碎粥絕對係真材實料,足料又足味!簡單滋味嘅椒絲腐乳通心菜,個菜充滿水份,非常爽脆。
💮招牌避風塘炒辣蟹3隻
💮椒鹽特大瀨尿蝦5隻
💮豉椒炒蜆
💮潮州蠔仔肉碎粥
💮椒絲腐乳通心菜

豉椒炒蜆,夠晒鑊氣,蜆肉冇沙,又甜又大隻!

簡單滋味嘅椒絲腐乳通心菜,個菜充滿水份,非常爽脆。
2023-05-15 58 瀏覽
爸爸生日🎂,一家人同佢嚟呢度食飯慶祝,我哋食得非常豐富,爸爸亦食得非常之開心,佢話今年嘅生日真係過得非常之好!⭐️海鮮類⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌避風塘炒辣蟹,隻蟹非常大隻,充滿着蟹肉,而且避風塘本身非常夠味,食落去味道又鮮又香味。🌟辣酒煮花螺,螺肉非常大隻,一隻一口,而且辣辣地,非常開胃,食到停唔到!因為用酒煮嘅,所以食落去個身到成身暖笠笠。⭐️家禽類⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️半隻燒鵝👍生日喎,當然唔少得要有燒鵝,我又嘅味道非常濃,充滿肉汁,鵝肉唔會柴!⭐️飯麵小菜類⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌蟹油炒麵,好香嘅蟹油炒麵,真係食到啖啖嘅蟹味,非常之香。豆豉鯪魚油麥菜,味道濃郁,口感清爽嘅油麥菜同豆豉鯪魚非常夾。⭐️椒鹽/油鹽系列⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️椒鹽肉排🥩非常夠惹味。油鹽水浸蜆,蜆夠晒鮮甜。椒鹽焗魷魚,椒鹽焗嘅先有非常好味。椒鹽特大瀨尿蝦,呢個賴尿蝦真係非常之大隻,有兩隻手掌咁長,而且椒鹽味非常夠。
⭐️海鮮類⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭐️家禽類⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭐️飯麵小菜類⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⭐️椒鹽/油鹽系列⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
椒鹽肉排🥩非常夠惹味。
油鹽水浸蜆,蜆夠晒鮮甜。
椒鹽焗魷魚,椒鹽焗嘅先有非常好味。
2023-05-13 80 瀏覽
馳名嘅橋底辣蟹,原來開左間分店係銅鑼灣地鐵站附近‼️本身都無諗住食蟹,不過見到有個姨姨舉牌👇🏻辣蟹➕$1️⃣就有多樣小菜我之後先見到呢個套餐其實呢個套餐仲抵新店比舊店更有時尚感,啲位好闊落真係好耐無食過避風塘炒蟹喇要食當然要食最地道的❤️啲炸蒜非常香,撈飯食勁惹味今次實在比啲香味引誘住,忍唔住要自己動手拆殼店內嘅姐姐都勁好人,我哋食蟹食到隻手油苙苙,我哋打算斟茶,姐姐經開主動幫我哋我哋加果$1嘅小菜就係「豉椒炒青口」隻隻青口都係咁大隻,重點係肉質係爽彈的好有驚喜豉椒汁夠辣又夠香,好正❤️
馳名嘅橋底辣蟹,
原來開左間分店係銅鑼灣地鐵站附近‼️
本身都無諗住食蟹,

不過見到有個姨姨舉牌👇🏻
辣蟹➕$1️⃣就有多樣小菜
我之後先見到呢個套餐
其實呢個套餐仲抵

新店比舊店更有時尚感,啲位好闊落

真係好耐無食過避風塘炒蟹喇

要食當然要食最地道的❤️
啲炸蒜非常香,撈飯食勁惹味

今次實在比啲香味引誘住,忍唔住要自己動手拆殼

店內嘅姐姐都勁好人,我哋食蟹食到隻手油苙苙,
我哋打算斟茶,姐姐經開主動幫我哋

我哋加果$1嘅小菜就係「豉椒炒青口」

隻隻青口都係咁大隻,
重點係肉質係爽彈的
好有驚喜

豉椒汁夠辣又夠香,好正❤️

2023-05-11
  • 避風塘炒辣蟹
2023-05-12 81 瀏覽
要食海鮮,當然要去灣仔《喜記》,佢嘅避風塘炒辣蟹就一定唔可以放過。其他海鮮都食到舔舔脷。先講吓呢一道必點:招牌避風塘炒辣蟹,避風塘夠晒味,香脆嘅炸蒜粒非常,蟹勁大隻,蟹鉗啖啖肉非常鮮甜,配上呢個香辣嘅避風塘炒蒜粒,極之極之惹味!呢一隻薑蔥大肉蟹都非常大隻,蟹肉滿滿,佢用薑蔥煮嘅,味道較避風塘炒辣蟹清淡,更加食得出蟹肉嘅鮮甜味道,鮮甜無比!經典滋味蒜蓉粉絲蒸日本元貝,呢個係最好嘅蒸元貝食法,個汁仲可以用嚟撈飯食😋粉絲吸晒個蒜蓉味,元貝肉非常柔軟,新鮮又鮮甜。用得豉椒嚟炒嘅豉椒炒青口,一定唔會差,要睇嘅就係睇呢一個青口。青口非常新鮮。青口肉好有咬口,味道好夠青口。賴尿蝦殼充滿椒鹽味嘅椒鹽大瀨尿蝦,一路食要一路吮手指吮蝦殼🤣,椒鹽超級夠惹味,賴尿蝦有返咁上下份量,蝦肉超滿足。辣酒煮花螺,酒煮花螺,已經非常之好食啦,佢仲要係辣酒煮,真係食到停唔到口!螺肉喬彈又鮮甜,一邊用牙籤挑一邊食,食得好有風味!超暖胃咸菜胡椒豬肚湯,食完辣嘢再飲佢,真係食到熱辣辣,但食得好滿足好開心😁最後再嚟返個果皮蒸泥鯭,泥鯭係真係用包皮證先最好食㗎!
最後再嚟返個果皮蒸泥鯭,泥鯭係真係用包皮證先最好食㗎!
2023-05-12 51 瀏覽
放咗工同同事嚟到喜記食海鮮,一直都聽人講話喜記嘅海鮮非常出名,但係就真係第一次嚟食,真係要認真嗒一嗒!🦀招牌避風塘炒辣蟹2隻超級好味,又香又辣送飯一流嘅避風塘炒辣蟹,蟹鉗非常大隻,啖啖都係肉。蟹肉就咁食非常甜,配埋個炸蒜粒,香辣有香口!🦐椒鹽特大瀨尿蝦6隻(每人一隻👍)呢個賴尿蝦都係必食㗎,大大隻用椒鹽炒,椒鹽嘅味道非常惹味,滲晒入蝦殼同蝦肉入邊,蝦嘅甜味和椒鹽嘅刺激味融合喺一齊😋🐟椒鹽九肚魚超滑啲啲嘅九肚魚,魚肉非常非常滑,大廚已經將佢起晒骨,食落去淡淡都係魚肉,椒鹽家蒜粒,極惹未配搭!🐖白灼豬肚九菜花呢個白灼豬肚韭菜花,清清地,食到原汁原味嘅豬肚,和韭菜花味。豬肚好有口感,韭菜花嘅味道清香。🐚油鹽水浸蜆原汁原味油鹽水浸,蜆已經吐晒啲沙出嚟,蜆肉大隻又鮮甜。🐓沙薑鷄腳雞腳煮得非常諗,入口已經骨肉分離,非常容易食,沙薑🫚味十足,係我食過最好食嘅沙薑雞腳!🐚白灼花螺花螺好大隻,廚師仲好有心機將每一隻花螺到撩左出嚟,先至再原隻攞去灼。食嗰時客人唔使一隻一隻好辛苦慢慢撩,非常加分。螺肉彈牙夠原汁原味。🐖避風塘蒸排骨呢個避風塘蒸排骨同豆豉蒸排骨好相似,只係生蒜頭轉左炸蒜頭,因為係炸蒜頭,所以多
🦀招牌避風塘炒辣蟹2隻
🦐椒鹽特大瀨尿蝦6隻(每人一隻👍)
🐟椒鹽九肚魚
🐖白灼豬肚九菜花
🐚油鹽水浸蜆
原汁原味油鹽水浸,蜆已經吐晒啲沙出嚟,蜆肉大隻又鮮甜。
🐓沙薑鷄腳
🐚白灼花螺
🐖避風塘蒸排骨
呢個避風塘蒸排骨同豆豉蒸排骨好相似,只係生蒜頭轉左炸蒜頭,因為係炸蒜頭,所以多咗一份蒜香味。
🦪潮州蠔仔肉碎粥
呢個蠔仔肉碎粥材料非常豐富,你一啖粥都食到蠔仔和肉碎,好味好味!
2023-05-11 46 瀏覽
好難得約得齊啲朋友,5個女仔就黎佐食蟹,叫一個5人餐,岩岩好。首先試既緊係推薦菜,招牌避風塘炒辣蟹,真係成隻蟹炒出黎,夠晒原汁原味,啲蟹肉好蟹好實,鮮甜到爆,亦好食到辣味,炒出黎真係好味道呀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)豉椒炒蜆隻隻蜆都好大隻,又炒得好香好惹味,一隻隻人咁食話咁快就清晒一碟啦◉‿◉另外蒜蓉粉絲蒸聖子皇就有大大隻既聖子,用蒜蓉粉絲去蒸就好濃味,好香濃,佐又唔會蓋過聖子既鮮味,好食呀o(^_^)o而椒鹽大瀨尿蝦就不負其名呀,未炸之前已經睇到真係好大隻,炸佐都無縮水,仲食到好多瀨尿蝦肉,配埋炸蒜絕對一絕呀(*≧ω≦)仲有兩個煲都好正,沙爹牛肉粉絲煲同埋薑蔥美國生蠔煲,沙嗲牛肉好香好濃沙嗲味,撈埋啲粉絲一齊好惹味,另外生蠔煲既生蠔都好肥都,仲好大隻,好重薑蔥味,香口好食(⊙v⊙)同埋蟹油拍青瓜亦係唔錯既,青瓜好爽甜,用蟹油去撈埋一齊好好食,好香蟹油味(^人^)呢度既椒鹽九肚魚都係咁好食架,成個餐都係又好食又飽肚,超級爽呀!

2023-05-10 38 瀏覽
同老公兩個人都中意食蟹,黎呢度就岩晒,試佢地既2人餐,超豐富!招牌避風塘炒辣蟹❤️呢個必食啦,隻蟹好大隻,仲要果蟹蓋好多膏啊,啲蟹膏好濃香好鮮味,除咗有蟹膏都真係有好多蟹肉,食得好爽,又夠晒辣!椒鹽特大瀨尿蝦💛估唔到瀨尿蝦都有膏,好鮮味呀!有膏嘅瀨尿蝦特別好食,特別鮮味,再加埋一疏疏嘅瀨尿蝦肉亦都係好彈牙,撈埋啲炸蒜一齊食,真係好正!椒鹽焗魷魚🧡魷魚好爽口,用焗嘅方法都會整得好脆,但係又冇炸出嚟咁熱氣,都唔會太油膩,魷魚好彈牙,椒鹽去整嘅話就真係好惹味,正爆!辣酒煮花螺❤️‍🔥花螺粒粒都好大粒,吸收晒辣酒嘅味道,又辣又會食到酒嘅香醇味,花螺好q彈好爽口,辣得黎真係好過癮,好好食!涼瓜牛肉💚涼瓜牛肉都係新鮮炒起,涼瓜同牛肉都係啱啱熟,涼瓜好爽口,唔會剩係得苦澀味,有少少甜,牛肉就好柔嫩,肉質好好,豉椒味好重,好食!
招牌避風塘炒辣蟹❤️
椒鹽特大瀨尿蝦💛
椒鹽焗魷魚🧡
辣酒煮花螺❤️‍🔥
涼瓜牛肉💚
2023-05-10 32 瀏覽
今日一家四口黎呢度試下,咁岩有4人餐,都幾抵食,可以bookmarked呀!首先係招牌避風塘炒辣蟹,呢個真係必點,炒蟹好入味,真係辣辣地,蟹肉亦都好多,好實在,好足料,一隻蟹真係夠晒四個人食,份量好多🙀而椒鹽特大瀨尿蝦同椒鹽九肚魚都真係好惹味,特大嘅賴尿蝦真係唔同啲,真係好大隻,成隻手掌咁大,拆出嚟嘅賴尿蝦肉好入味,仲食到啲鮮甜,好爽口,另外九肚魚都好好食,魚肉好嫩好滑,外皮又夠脆,十分惹味呀😺油鹽水浸蜆就同避風塘粉絲蒸聖子皇一樣,都食到海鮮既鮮味,啲蜆係比較大隻嘅蜆,好鮮甜,少少油同鹽去煮,啲蜆唔會太鹹,反而提升咗蜆嘅鮮味,另外嘅聖子王就真係好大隻,配上好多粉絲蒜蓉去蒸,一齊食超級無敵勁😻招牌蟹油炒麵同齋瀬粉都好特別,首先蟹油炒麵就充滿鹹香,因為真係用蟹油去炒出嚟,充滿蟹嘅香味,亦都有啲辣椒醬同埋蟹膏,再加埋啲銀芽,味道更好,另外嘅齋瀬粉亦都唔係咁普通,有必配避風塘蟹醬料一齊食,同樣好香,另一種風味呀😽
2023-05-09 1225 瀏覽
呢度用既裝修都係舊式啲既傳統飯店裝修,店員都好好招呼,好有人情味。🫶🏻招牌避風塘炒辣蟹呢個絕對係必食呀!成隻蟹去炒,唔係大嘅蟹都已經好大隻,啲蟹鉗都好大,好多肉,淨係蟹鉗嘅肉都可以一疏疏整到出嚟,鮮味好食,再加埋用避風塘風味去炒,除咗鮮甜仲好香口!👏🏻椒鹽系列九肚魚同大瀨尿蝦都係用椒鹽去整,九肚魚都好大條,炸粉又唔會太厚,魚肉好滑好脆口;另外賴尿蝦就真係好大隻,啲肉拆出嚟都好多,好彈牙,再配埋椒鹽嘅炸蒜去食好惹味!🫰🏻海鮮系列豉椒炒蜆,辣酒煮花螺同避風塘粉絲蒸聖子皇都係呢個餐既海鮮,炒蜆整得好好,豉椒味好濃,啲蜆肉本身整得好乾淨,唔會有沙,食得出啲鮮甜味,另外辣酒煮花螺就啱晒鍾意食辣嘅朋友,真係好辣,每一隻花螺都吸晒啲辣味,亦都好爽彈,而聖子王就真係好大隻,非常之鮮味,全部都好好食!🤟🏻澱粉系列避風塘炒牛河同潮州蠔仔肉碎粥兩個澱粉,夠晒飽呀!充滿炸蒜嘅乾炒牛河好香,又唔會太過油膩,牛肉都仲好嫩好腍,河粉亦幾有口感,另外蠔仔粥就真係好多蠔仔,見到有啲肉碎同方魚塊喺度,成個粥都係鮮甜好食!
🫶🏻招牌避風塘炒辣蟹
👏🏻椒鹽系列
🫰🏻海鮮系列
🤟🏻澱粉系列
2023-05-08 62 瀏覽
有朋友係外國番黎,知道佢掛住中菜,就帶佐佢黎食蟹,一行6人叫個6人餐。呢個餐既招牌避風塘炒辣蟹係炒一隻大蟹,呢度既招牌菜呀!蟹真係好大,蟹肉好實好蟹,亦夠晒入味,辣辣地好惹味!😍呢度既招牌蟹油炒麵都好出色,一大碟上枱已經聞到好香,啲麵唔會好乾身,每啖都食到咸香味,有啲辣醬蟹膏銀芽一齊食,口感一流!🤪餐入面都有椒鹽大瀨尿蝦同椒鹽九肚魚,九肚魚係皮脆內軟,魚肉好嫩,好鮮味,瀨尿蝦亦都炸得好脆,但係啲肉都係好鮮甜,仲有啲炸蒜一齊食,真係好惹味,食到停唔到口呀!🤓而油鹽水浸蜆同蒜蓉粉絲蒸聖子皇都係餐入面,蜆肉好大粒亦都冇沙,用油鹽水去整,鹹鹹地更加鮮味,亦都有啲粉絲可以配搭住去食,另外嘅聖子真係好大隻,好鮮甜,好彈牙,同蒜蓉粉絲一齊食,濃味好食!😚呢個餐仲有薑蔥美國生蠔煲,同樣好食,一個好抵食既餐呀!

呢個餐仲有薑蔥美國生蠔煲,同樣好食,一個好抵食既餐呀!