2022-12-29 178 瀏覽
SHIO 塩日式屋酒屋位於中環士丹利街裝潢神還原日本當地居酒屋走木質的樸實風格 仲有數個小包廂仲有和風榻榻米 感覺十分舒適 △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ △海膽吞拿魚蓉山卷198.00成座山咁吸精! 魚生迷不能錯過!三文魚籽 吞拿魚蓉 份量慷慨 影相途中不斷滿瀉 ~ 不錯白子刺身128.00色澤奶白光滑 口感爽滑 細膩幼滑味道鮮香 入口即溶 配上柚子醋汁 利用酸香引出鮮味 讚真鯛五目什炊飯248.00職員為我們介紹這是招牌菜五目即五款不同的蔬菜:有枝豆粒、甘筍粒、栗子、本菇及黑薯糕選用新鮮真鯛及金目鯛魚頭熬成魚湯再用作煲飯 粒粒米飯都有鯛魚味道面頭舖有真鯛魚 魚肉鮮味嫩滑每一口都充滿家的味道自家製免治雞肉棒配蛋黃58.00雞肉棒味道濃郁 有少少咬口選用蘭王蛋 將免治雞肉棒蘸上蛋醬香滑之餘 兩者味道皆濃郁 但配合得好好不會互相搶味雞白湯48.00餐廳另一款招牌菜 果然十分入味入口creamy 不能錯過
SHIO 塩
日式屋酒屋位於中環士丹利街
裝潢神還原日本當地居酒屋
走木質的樸實風格 仲有數個小包廂
仲有和風榻榻米 感覺十分舒適

海膽吞拿魚蓉山卷198.00
成座山咁吸精! 魚生迷不能錯過!
三文魚籽 吞拿魚蓉 份量慷慨

配上柚子醋汁 利用酸香引出鮮味 讚

真鯛五目什炊飯248.00
職員為我們介紹這是招牌菜
五目即五款不同的蔬菜:
有枝豆粒、甘筍粒、栗子、本菇及黑薯糕
選用新鮮真鯛及金目鯛魚頭熬成魚湯

雞白湯48.00
餐廳另一款招牌菜 果然十分入味
入口creamy 不能錯過

2022-12-29 147 瀏覽
趁住聖誕假期🎄,同朋友去咗中環呢間充滿傳統日本地道feel嘅居酒屋 🏮打卡~一入門口就見到用木樓梯,好有日劇居酒屋場景feel~😌店內用咗原木顏色為裝潢主調,以老船木為主要結構 🍶,真係好有feel,好似去咗日本咁!🇯🇵SHIO 卷($228)😍一上枱見到色彩繽紛真係好吸引,上面嘅魚生塊塊都晶凝通透又厚切🤤!中間係炸蝦卷,香脆彈牙,材料好新鮮👍🏻真鯛五目什炊飯($248)魚肉🐟鮮嫩,飯夠入味,拌勻更好食,變成魚肉撈飯🍚👍🏻廣島蠔($58/串)串燒廣島蠔都幾大隻,熱辣辣🔥又夠肥美🤤炒日本野菜($88)炒野菜🥗大大碟,仲有好多木魚絲😋茶碗蒸($38)蒸蛋好滑,但如果裡面多啲料就好~

一入門口就見到用木樓梯,好有日劇居酒屋場景feel~😌

SHIO 卷($228)
SHIO 卷

真鯛五目什炊飯($248)
真鯛五目什炊飯

魚肉🐟鮮嫩,飯夠入味,拌勻更好食,變成魚肉撈飯🍚👍🏻

廣島蠔($58/串)
廣島蠔

串燒廣島蠔都幾大隻,熱辣辣🔥又夠肥美🤤

炒日本野菜($88)
炒日本野菜

炒野菜🥗大大碟,仲有好多木魚絲😋

茶碗蒸($38)
茶碗蒸

蒸蛋好滑,但如果裡面多啲料就好~

SHIO 卷
真鯛五目什炊飯
廣島蠔
炒日本野菜
茶碗蒸
居酒屋是係日本最普通不過嘅傳統小酒館,日本人喺放工之後,好多時會去消遣嘅地方。居酒屋嘅人情味,就好似返咗屋企一樣咁溫暖,將每日嘅辛勞同煩惱擺開一邊,盡情享受當下嘅快樂。位於中環嘅SHIO 塩Shio,以風格正宗嘅居酒屋為概念,提供一個三五知己小酌片刻嘅場所,而店名SHIO 塩 係日文「鹽」嘅漢字,寓意居酒屋將食物回歸根本,忠於最原始嘅心。日式居酒屋裏面,我最鍾意食惹味嘅佐酒小食😋,前菜揀左鱈魚白子、七味蒜炒雞腳筋、醬燒支豆,當中鱈魚白子刺身,加入酸汁、蘿蔔蓉、葱花等,味道清新微酸,口感綿密滑嫩,入口即溶,超級開胃🐟刺身包括銀雪魚、帶子、牡丹蝦,厚切嘅刺身零鮮味更加突出,口感豐盈🦪濱燒岩蠔佐白素面用清湯同日本高湯輕烤 ,保留岩蠔嘅鮮甜幼滑,蠔底鋪咗一層素麵,將蠔嘅精華吸收曬,原汁原味🦐櫻花蝦炸豆腐外脆內軟,香口惹味,加上滿滿嘅櫻花蝦,滋味十足 🍲雞白湯丸子要做雞白湯嘅程序繁複,首先用三黃雞慢火熬煮足24小時,由5公升嘅水煮成1公升精華,再經過打碎同雙重過濾碎骨同食渣滓,先可以煮成一煲雞白湯。湯嘅顏色濃厚,口感順滑,味道香醇濃郁,肉丸彈牙,值得一試!🍍燒波蘿燒波蘿一直都係我至愛,因為燒過嘅

🦪濱燒岩蠔佐白素面

🦐櫻花蝦炸豆腐
外脆內軟,香口惹味,加上滿滿嘅櫻花蝦,滋味十足

🍲雞白湯丸子

🍍燒波蘿
燒波蘿一直都係我至愛,因為燒過嘅菠蘿會將水份抽乾,將菠蘿嘅甜味留喺菠蘿嘅本身,健康嘅甜品☺️

裝修似足日本嘅居酒屋,以為自己去咗日本

• 雞白湯丸子
  • 鱈魚白子
2022-12-28 110 瀏覽
仲未去到日本旅行🥺 唯有喺香港搵啲裝修得好似傳統地道嘅居酒屋🏮 當自己去咗日本「返鄉下」😆 呢間餐廳以原木的顏色為裝潢主調,仲用左老船木為主要結構👍🏻 仲有幾個榻榻米小包廂😍 其實唔講真係以為去左日本❤️我哋叫咗兩個午市定食🍱 已經包左前茶、茶碗蒸🥚 同麵豉湯🥣 豐州丼🐟 ($338)依個刺身蓋飯一上枱嘩一聲😍 超多唔同款嘅刺身🥰 款款都勁厚身👍🏻 有赤貝、牡丹蝦🦐 蟹肉🦀 三文魚子、帶子、三款時令魚🐟 同小黃瓜🥒 樣樣都好新鮮鮮甜❤️ 我最鍾意牡丹蝦🦐 味道鮮甜,有夠膠身😊壽喜燒牛肉湯鍋定食🐮 ($258)個湯底係秘製嘅🥰 味道濃郁😍 除咗牛肉之外,仲有好多新鮮既菇菇同蔬菜🥬 索晒啲湯底味😊 熱辣辣冬天食啱晒☺️芥辣八爪魚🐙(追加+$38)分量都算多👍🏻 wasabi 味夠,勁有咬口🥰牡丹蝦(一隻) 🦐 (追加+$68)因為食完個丼飯好好食😋 忍唔住追加左隻❤️熱柚子蜜🍊(跟餐+$20)

我哋叫咗兩個午市定食🍱 已經包左前茶、茶碗蒸🥚 同麵豉湯🥣

豐州丼🐟 ($338)

壽喜燒牛肉湯鍋定食🐮 ($258)

芥辣八爪魚🐙(追加+$38)
分量都算多👍🏻 wasabi 味夠,勁有咬口🥰

牡丹蝦(一隻) 🦐 (追加+$68)
因為食完個丼飯好好食😋 忍唔住追加左隻❤️

熱柚子蜜🍊(跟餐+$20)
2022-12-15
午餐
2022-12-24 83 瀏覽
這家位於中環的傳統地道居酒屋,一進內已經感覺到彷如「返鄉下」的感覺以木材鋪設樓梯與以原木的顏色為裝潢,好像出現在日劇中的居酒屋場景,更設有榻榻米座位和免費提供浴衣打卡呢!-鱲魚日本野菜鍋 $268店員先是把蔬菜配料放進鍋裡,如冬菇、雜菌、豆腐、黃芽白等,之後再放上鮮甜鱲魚,湯底鮮甜,冬天吃真的很暖☃️真鯛五目什炊鍋飯 $248鍋飯放上真鯛魚片,飯粒吸收了魚的精華。雞白湯炊飯 $108湯頭加入了雞骨和雞肉以2-3天熬成,飯粒吸收湯的香味,不過口味較淡,口感有點像意大利飯呢。-豐洲丼 $368看上去好豐盛的刺身丼,定價較進取。-鱈魚白子 $128質感滑嫩好像要融化似的,加入酸汁超開胃。-ꜱʜɪᴏ角切魚生沙律 $128角切魚生份量好多,配搭新鮮沙律菜,性價比好高呢!-自家製免治雞肉棒配蛋黃 $58在居酒屋必點的免治雞肉棒配上日本蛋黃好香!

鱲魚日本野菜鍋 $268

真鯛五目什炊鍋飯 $248
鍋飯放上真鯛魚片,飯粒吸收了魚的精華。

雞白湯炊飯 $108

豐洲丼 $368
看上去好豐盛的刺身丼,定價較進取。

鱈魚白子 $128
質感滑嫩好像要融化似的,加入酸汁超開胃。

ꜱʜɪᴏ角切魚生沙律 $128
角切魚生份量好多,配搭新鮮沙律菜,性價比好高呢!
自家製免治雞肉棒配蛋黃 $58
在居酒屋必點的免治雞肉棒配上日本蛋黃好香!
2022-12-24 126 瀏覽
。前排難得同班姊妹約出嚟聚下我哋一直講咗好耐嘅日本旅行雖然仲未起行得到咁就搵間好有日本特色嘅餐廳頂住檔先😆去到Shio塩感覺真係好似去咗日本咁仲可以着埋和服打卡完全真係置身係日本嘅居酒屋一樣前菜鱈魚白子-七味蒜雞腳筋醬燒支豆吸物:雞白湯清酒煮蜆刺身:銀鱈魚帶子牡丹蝦燒物:濱燒岩蠔佐白素面炸物:櫻花蝦炸豆腐碗物:雞白湯丸子食事:真鯛五目什炊鍋飯甜品:燒菠蘿整體每樣食物味道都十分好份量亦好足真係非常滿足嘅一個晚上📍 SHIO 塩 @shio_yakitori地址:中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓

前排難得同班姊妹約出嚟聚下

📍 SHIO 塩 @shio_yakitori
地址:中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓
用餐優惠
試食活動
一間日式料理餐廳,設計好特別日本復古和風的感覺🥰位置要中環行上去,要行樓梯喔🤣海膽吞拿魚蓉山卷海膽吞拿魚蓉 蟹籽同三文魚籽真係超級足料,海膽仲好鮮甜滿滿的吞拿魚蓉感覺要爆發啦真係好多料而且超級新鮮~我估唔到禁多魚子同吞拿魚,一共6舊壽司,每一舊都充滿配料雞白湯炊飯佢地的白雞湯好入味,香噴噴的味道而且好有creamy 的感覺仲有角切魚生沙律🥗滿滿的新鮮菜配上粒粒魚生茶碗蒸熱辣辣,而且裡面有海鮮配料蛋好滑又好濃郁💕最後食多個角切魚生飯滿滿的新鮮魚生鋪在飯上🥰超级满足
一間日式料理餐廳,設計好特別
日本復古和風的感覺🥰
位置要中環行上去,要行樓梯喔🤣

海膽吞拿魚蓉山卷
海膽吞拿魚蓉 蟹籽同三文魚籽真係超級足料,海膽仲好鮮甜
滿滿的吞拿魚蓉感覺要爆發啦

雞白湯炊飯
佢地的白雞湯好入味,香噴噴的味道
而且好有creamy 的感覺

仲有角切魚生沙律🥗
滿滿的新鮮菜配上粒粒魚生
茶碗蒸熱辣辣,而且裡面有海鮮配料
蛋好滑又好濃郁💕
最後食多個角切魚生飯
滿滿的新鮮魚生鋪在飯上🥰超级满足
2022-12-23 74 瀏覽
由於中午定食有太多選擇 是日又非常肚餓同朋友仔好貪心咁點左3個lunch set 1. 銀雪魚西京燒 $228: 輕輕燒過,入口即溶不油膩2. 壽司十貫配烏冬 $248: 每件都好新鮮,我就最鐘意三文魚同魷魚,好爽彈3. 火灸平目魚裙邊丼 $188:肥美而不膩,唔係度度都食到架仲有我最愛既日本冷蕃茄野菜沙律同芥辣八爪魚沙律蕃茄都好新鮮,配埋個日式酸甜醋夠晒開胃 lunch set都奉送麵豉湯,茶碗蒸同漬物茶碗蒸又嫩又滑 仲有絕不馬虎暖笠笠既麵豉湯 置身咁傳統地道的居酒屋 著埋靚靚既浴衣 食住咁好味既野 視覺 味覺 觸覺都好滿足 真係好似去左日本呀食飽飽 又點少得打個靚卡呀 呢間居酒屋以原木的顏色為裝潢主調,以老船木為主要結構, 坐係古味十足既樓梯,讓人期待轉角會出現日劇中熱鬧又安穩的居酒屋場景居酒屋仲設有數個小包廂, 同三兩知己聚餐都有自己既小空間,讚呀!店長仲話逢週二/五在豐洲市場訂購原條鮮魚作剌身,對魚生講究既你一定唔會失望。 小食 刺身 燒物 揚物 串燒 食事 絕對可以再encore既居酒屋,下次絕對要去試試晚餐!
由於中午定食有太多選擇 是日又非常肚餓
同朋友仔好貪心咁點左3個lunch set

1. 銀雪魚西京燒 $228: 輕輕燒過,入口即溶不油膩
仲有我最愛既日本冷蕃茄野菜沙律同芥辣八爪魚
沙律蕃茄都好新鮮,配埋個日式酸甜醋夠晒開胃

lunch set都奉送麵豉湯,茶碗蒸同漬物
茶碗蒸又嫩又滑 仲有絕不馬虎暖笠笠既麵豉湯

置身咁傳統地道的居酒屋 著埋靚靚既浴衣
食住咁好味既野 視覺 味覺 觸覺都好滿足
真係好似去左日本呀
食飽飽 又點少得打個靚卡呀
居酒屋仲設有數個小包廂,
同三兩知己聚餐都有自己既小空間,讚呀!

2022-12-15
  • 火灸平目魚裙邊丼
2022-12-23 45 瀏覽
係中環士丹利街嘅SHIO 塩日式屋酒屋,無論外表裝修同室內設計同日本🇯🇵一樣!行到入餐廳🍴以為去左日本🇯🇵!居酒屋🏮入面嘅桌椅亦沿用簡樸的木質風格,質感樸實,餐椅採用無背設計,小巧又坐得舒適,方面大家傾計。居酒屋🏮設有幾個小包廂,鋪設榻榻米坐褥嘅炕桌比起盤腿或者跪坐🧎‍♀️嘅榻榻米舒適,包廂外有垂席簾有時隨風揚起。今次我就食左佢地嘅新menu鱈魚白子喺日本人冬日限定嘅補身良品,嚴選北海道頂級鱈魚白子,生白子可以做刺身,配合酸汁、蘿蔔蓉、葱花,就食到綿綿密滑嫩入口即化嘅口感!櫻花蝦炸豆腐用上日本豆腐同櫻花蝦,再沾上人氣蘭王蛋黃炸,炸物炸豆腐金黃香脆,非常惹味!七味蒜雞腳筋適合做送酒小菜,用上日本德島走地雞嘅雞腳筋,酥炸後嘅雞腳筋加入辣椒乾、七味粉、 一味唐辛子同醬油等炒香,味道帶微辣,香脆爽口。魚湯五目雜炊所謂嘅五目就喺五唔同嘅蔬菜,包括有枝豆粒、本菇、甘筍粒、栗子🌰同黑薯糕。選用日本越光米,以新鮮真鯛同金目鯛魚頭熬出黎嘅魚湯煲飯,每粒飯粒吸收哂鯛魚精華,最後加上真鯛魚片再用瓦煲嘅餘温焗熟,魚肉鮮味嫩滑 ,每一口都充滿日本家嘅味道。就咁講依幾樣都咁好食,由於眼闊肚窄,食唔得太多!唯有下次再

今次我就食左佢地嘅新menu

鱈魚白子

櫻花蝦炸豆腐

七味蒜雞腳筋

魚湯五目雜炊

就咁講依幾樣都咁好食,由於眼闊肚窄,食唔得太多!
唯有下次再食其他野!

店舖都好有心思,有浴衣同和服👘借,未去日本🇯🇵前可以止渴!
  • 鱈魚白子
2022-12-22 39 瀏覽
最近中環發現一間好有格調的日本料理餐廳shio,第一次上去餐廳,無論裝潢同擺設,都被那股日本風格吸引著了。我們幾位閨蜜好耐沒見啦,難得相聚除左食好野,都想找間坐得舒服又可以暢聊的餐廳,呢個有幾個房間,私隱度夠高,岩曬我們傾計談心。開始點野食,服務員都十分禮貌,我們今次點了好多不同種類的食物,一起開始品嚐分享:剛到餐廳,首先點了沖繩黑糖薑茶暖暖胃,先來前菜,有鱈魚白子,七味蒜炒雞腳筋及醬燒支豆,邊食邊等齊人之際,食呢幾個前菜都幾開胃。人齊食物就逐項上啦,首先有雞白湯清酒煮蜆,香濃的白雞湯加清酒,食完大大隻蜆都忍唔住飲曬D湯。再來一碟大大碟的刺身,刺身真的十分新鮮,有銀雪魚,帶子,牡丹蝦等,刺身講求新鮮,這樣食得夠放心。食完刺身就到燒物同炸物,有濱燒岩蠔佐白素面同櫻花蝦炸豆腐,蠔大大隻夠鮮甜,一口咬下去超級滿足,櫻花蝦炸豆腐口感香滑。食完前菜,仲想繼續點美食,就選了雞白湯丸子同真鯛五目什炊鍋飯,這個鯛魚飯真係好正,鮮嫩鯛魚係飯的上面好似煲仔飯咁,魚鮮嫩而且超級香口,強力推薦。食左好多野真係捧著肚子有超級滿足,最後由燒波蘿結束今晚的聚會,度過愉快的一晚。
剛到餐廳,首先點了沖繩黑糖薑茶暖暖胃,
再來一碟大大碟的刺身刺身真的十分新鮮,有銀雪魚,帶子,牡丹蝦等,刺身講求新鮮,這樣食得夠放心。
2022-12-06
5 分鐘 (堂食)
2022-12-22 47 瀏覽
啱啱去完日本,已經好掛住日本呀😆好彩朋友仔帶我去位於中環嘅日式餐廳「Shio塩」 比我重溫一下日本嘅氣氛🎏日本居酒屋嘅設計,榻榻米包廂座位坐得舒服仲有多款浴衣👘提供俾你着住影相、打卡一流📸仲有好款美食😋成班三五知己一齊放鬆好選擇🍻 必食推介✅威士忌燒菠蘿🍍威士忌加菠蘿簡直就係最佳配搭😋鍾意食燒菠蘿嘅你一定不能錯過,仲有櫻花蝦炸豆腐,口感幼滑結實外脆內滑, 加埋和風昆布鰹魚醬油,非常惹味😋前菜🔹鱈魚白子,七味蒜炒雞腳筋,醬燒支豆 吸物🔹雞白湯清酒煮蜆刺身🔹銀雪魚、帶子、牡丹蝦燒物🔹濱燒岩蠔佐白素面炸物🔹櫻花蝦炸豆腐碗物🔹雞白湯丸子食事🔹真鯛五目什炊鍋飯甜品🔹威士忌燒菠蘿飲品🔹白桃梳打
啱啱去完日本,已經好掛住日本呀😆
日本居酒屋嘅設計,榻榻米包廂座位坐得舒服
仲有多款浴衣👘提供俾你着住影相、打卡一流📸
仲有好款美食😋成班三五知己一齊放鬆好選擇🍻

前菜🔹鱈魚白子,七味蒜炒雞腳筋,醬燒支豆
吸物🔹雞白湯清酒煮蜆
刺身🔹銀雪魚、帶子、牡丹蝦
燒物🔹濱燒岩蠔佐白素面
炸物🔹櫻花蝦炸豆腐
碗物🔹雞白湯丸子
食事🔹真鯛五目什炊鍋飯
甜品🔹威士忌燒菠蘿
飲品🔹白桃梳打
  • 七味蒜炒雞腳筋
最近去完日本🇯🇵,仲心思思緊當地居酒屋🏮,比我發現中環Stanley Street 有間裝修同日本當地居酒屋好似嘅日本餐廳~ ✨Shio 塩✨~日式和風裝修感覺真係去左日本一樣,店員會先送上沖繩黑糖薑茶暖身暖胃之後就品嘗今晚晚餐🍽️!前菜:鱈魚白子、七味蒜炒雞腳筋、醬燒支豆吸物:雞白湯清酒煮蜆刺身:銀雪魚、帶子、牡丹蝦炸物:櫻花蝦炸豆腐碗物:雞白湯丸子串燒:牛舌食事:真鯛五目什炊鍋飯甜品:燒波蘿鱈魚白子:依樣係冬日限定補品,好多日本人都會選擇當刺身櫻花蝦炸豆腐:用上日本豆腐加沾上蘭王蛋汁再配櫻花蝦,外脆內軟真鯛五目什炊鍋飯:五目係用5種蔬菜:枝豆粒、本菇、甘筍粒、栗子及黑 薯糕再加上越光米餐廳🍴水準同係日本當地無分別😋,要回味日本風味可以去~✨Shio 塩✨👍🏻~#shioyakitori

前菜:鱈魚白子、七味蒜炒雞腳筋、醬燒支豆
吸物:雞白湯清酒煮蜆
刺身:銀雪魚、帶子、牡丹蝦
炸物:櫻花蝦炸豆腐
碗物:雞白湯丸子
串燒:牛舌
食事:真鯛五目什炊鍋飯
甜品:燒波蘿

鱈魚白子:依樣係冬日限定補品,好多日本人都會選擇當刺身

#shioyakitori
2022-12-21 35 瀏覽
如果真係深入認識我的人發現我極度少去旅行😂😂不過要去旅行其實唔難中環SHIO就可以滿足到我 而當日本係第二個屋企嘅你亦非常適合嚟呢度除了野食夠多選擇之外 最緊要最緊要係有免費和服👘比鍾意影相嘅你邊食邊打卡😍😍前菜叫了枝豆 同朋友小酌幾杯送下都唔錯另外仲有鱈魚白子刺身 絕對係季節限定 能夠食到且好食的地方真係少至有少加入酸汁、蘿蔔蓉、葱花 越食越開胃 好快就食得晒😆😆刺身就係必點之選 一大碟新鮮刺身上陣為聚會做足一百分💯帶子同牡丹蝦兩樣都好新鮮鮮甜七味蒜雞腳筋富有特色入口味偏辣 櫻花蝦炸豆腐 色香味俱全 好香櫻花蝦味 豆腐外脆內軟 配上櫻花蝦 味道香濃 特別好吃 浜燒日本岩蠔配素麵 又係經典傑作蠔超大隻超Juicy 唔腥夠新鮮 加埋素麵喺入面 麵條彈牙 2者的配對 絕對是一個新嘗試其餘嘅食物都不錯 下次同朋友去可以book間榻榻米房間一齊享受美食🍶🇯🇵🦪
如果真係深入認識我的人
比鍾意影相嘅你邊食邊打卡😍😍

前菜叫了枝豆 同朋友小酌幾杯送下都唔錯

另外仲有鱈魚白子刺身 絕對係季節限定
能夠食到且好食的地方真係少至有少

加入酸汁、蘿蔔蓉、葱花 越食越開胃
好快就食得晒😆😆

麵條彈牙 2者的配對 絕對是一個新嘗試

其餘嘅食物都不錯 下次同朋友去
可以book間榻榻米房間一齊享受美食🍶🇯🇵🦪

2022-11-30
10 分鐘 (堂食)
2022-12-21 37 瀏覽
初次來到這間新開的日本料理店整間店都是日式居酒屋的風格食物價格以中環地段來說算相宜點了一枱食物再和朋友們喝兩杯輕鬆一下幾款料理味道屬正常發揮個人還是最喜歡燒菠蘿!超香甜~推介!
初次來到這間新開的日本料理店
整間店都是日式居酒屋的風格
食物價格以中環地段來說算相宜
點了一枱食物再和朋友們喝兩杯輕鬆一下

幾款料理味道屬正常發揮

個人還是最喜歡燒菠蘿!超香甜~推介!
2022-12-21 47 瀏覽
開返關見到好多朋友仔已經周圍飛去旅行最中意食日本野既我最想去既地方就梗系日本啦但系由於未飛得 唯有系香港搵間重日本feel既餐廳點知原來中環有呢間低調又有傳統特色既居酒屋呢間居酒屋以原木色為主調 重點係所有木材都系取自舊木船 整個居酒屋既木質風格 由你系樓梯每一級行上去 就好似慢慢帶你返到日本 心情都即刻輕鬆不少 約埋三五知己一齊系放工時間黎小酌一番 絕對系忘憂不二之選🤍當日品嘗菜單:•櫻花蝦炸豆腐•醬燒支豆•雞白湯清酒煮蜆•鱈魚白子•魚湯五目雜炊•七味蒜雞腳筋•真鯛五目什炊鍋飯•浜燒日本岩蠔佐白素麵•刺身:銀雪魚 帶子 牡丹蝦•雞白湯丸子•燒菠蘿SHIO塩中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓

開返關見到好多朋友仔已經周圍飛去旅行
最中意食日本野既我最想去既地方就梗系日本啦