大圍美林村自從將冬菇亭大排檔翻身之後,引入左好幾間新嘅餐廳,其中有一間係日本菜餐廳。對街開放式廚房,衛生程度有一定保証!刺身拼盤其實係散叫刺身,好得既presentation,叫左極上三文魚腩(6片) $98,赤身(4片) $98,油甘魚腩(4片) $78 ,帶子(4片) $48,珍寶赤蝦 (4隻)  $136,海膽(半板) $144呢個極上三文魚腩用咗腩位最肥果部分,食完真係成口油,油甘魚腩非常肉身實淨,肥美,厚切令其口感更好,赤身吞拿一啲都唔梅,帶子冇雪味,鮮甜。珍寶赤蝦啖啖肉,蝦頭有膏,非常鮮甜,海膽大大片,冇臭味、怪味,剩食或者嘅紫菜食到一流!鱈魚乾 $35出面啲日本餐廳都未見過呢一款小食,好鬆化,香口,佐酒一流,跟蛋黃醬挺搭配。雜錦天婦羅 $72有兩隻大蝦,四舊蔬菜,熱辣辣咁出嚟,隔油紙上面只係有少少油,不會有油膩感,天婦羅皮好薄,非常出色!明太子手羽(4隻) $96明太子一直係小弟嘅至愛之一,辣辣地,而明太子雞翼就唔係度度都有得食。師傅處理得好好啊,咬第一啖裏面出晒煙,夠熟,又冇濃,又夠香口。焦糖菠蘿 $28燒菠蘿就見得多喇,燒焦糖菠蘿都係第一次見,個菠蘿多水、少少酸,加埋

對街開放式廚房,衛生程度有一定保証!

刺身拼盤

鱈魚乾 $35

雜錦天婦羅 $72

明太子手羽(4隻) $96

焦糖菠蘿 $28

燒菠蘿就見得多喇,燒焦糖菠蘿都係第一次見,個菠蘿多水、少少酸,加埋焦糖一齊燒,個焦糖甜味真係perfect match!

稻庭烏冬 $52

稻庭烏冬被譽為日本三大烏冬之一,比較爽滑,師傅煮得彈牙煙靭,絕對是高級的貨色,凍食加埋烏冬汁,冇得頂!我試過之前喺出面其他鋪頭食,差唔多要$100!

大圍屋邨入面竟然有水準如此高之日本野食,最令我驚喜嘅係食物全部都平靚正,價錢非常大眾化,又好食。
Just got back to hk after a long flight and was in the mood for japanese food for a late dinner. Once back in Tai Wai not many places to sine in to choose from but as this place was close to home I figured I should try it out. Arrived at 10pm and they close at 10:30 so just made it in for last orders. Simple eel rice and salmon sashimi rice bowls were ordered.Sashimi came very fast as there was no vooking involved, salmon cuts were plentiful and just the right thickness . Eel rice took some time

Eel rice took some time bit was on the table within 10 minutes of ordering. Eel was cooked fantasically.

Meal ended with some miso soup and tea. Soup was typical of hong kong style miso.

Would go again.
2017-11-15 59 瀏覽
難得一個好耐無見嘅朋友搬左入大圍約食飯,介紹話美林邨個熟食亭裝修左開左3間新野,其中一間係食日本料理嘅,個朋友知我鍾意食日本野就帶我去試下食。間餐廳環境好大,好多大枱仲要有好多卡位,都坐得幾舒服。燈光就略暗,所以影啲食物相就唔係咁靚,不過食物質素真係一啲都唔差,估唔到公共屋邨開嘅日本料理都會咁有質素。我同朋友叫左2個魚生飯,一客青瓜蟹子沙律,仲有蕃薯天婦羅。份量夠哂數,個價錢仲要相當親民,魚生飯啲魚生大件啖啖肉,仲要真係好有鮮味,真係好有驚喜。如果住喺附近相信呢間真係可以變做長期食堂呀。

藍旗吞拿魚蓉帶子蟹籽飯
火炙左口邊蟹籽飯
青瓜蟹籽沙律
蕃薯天婦羅
2017-11-15 546 瀏覽
男友住在大圍附近,聽聞美林村近期有新的日本料理進軍此地<壹級日本料理>,街坊的他不坊一試是否有所驚喜。入內的環境相當大,而且有圓桌及卡位之分。食物種類繁多,有丼飯、刺身、炸物、串燒、卷物等應有盡有。壹級自選配搭晚餐由$38起,跟餐支裝汽水加$8,包裝飲品加$5並有加一收費。小妹最愛丼飯,藍旗呑拿魚蓉帶子蟹籽飯跟味噌湯 $98。有一種回到日本的味道,臥虎藏龍之物。呑拿魚蓉是出自於藍旗可見上乘之物,而且份量相當多,味道提鮮並且有味。旁邊更有帶子及蟹籽配合得美輪美奐,不用添加芥末及豉油也是津津有味。平常入到屋村有如此高質食材完全值得再來。凡惠顧晚餐只需添加$18便可有小食,小妺最愛炸物的關係;決意點下忌廉蟹肉薯餅。即叫即炸熱騰騰並相當脆身,輕輕咬開後忌廉汁相當漲湃綻出蟹肉並帶絲而且少許薯香,令人想添加多一口的理由。卷物方面牛油果魚籽軟蟹卷 $88 ,牛油果的綠色加上魚籽的橙色非常匹配,包著即炸的軟殻蟹後相當澎湃而且帶脆。喜歡卷物的朋友可以一試。突如其來又想吃串燒不過肚子已經半飽狀態,倒不如吃一串焦糖菠蘿擺了。大條串燒燒得恰到好處,師傅更切好一片片上桌相當細心,菠蘿香甜有味不錯
突如其來又想吃串燒不過肚子已經半飽狀態,倒不如吃一串焦糖菠蘿擺了。大條串燒燒得恰到好處,師傅更切好一片片上桌相當細心,菠蘿香甜有味不錯。
明太子手羽,我的最愛雞翼輕輕包著明太子後漲卜卜而且輕輕咬開鹹味恰到好處。炸至金黃色脆的外層,油份也不算高不錯。
估不到此店的天婦羅也有驚喜,雜錦天婦羅 $72。普通的食材變得不平凡,確實難得。全部炸物是即整的關係熱辣辣,脆身並足料沒有半點挑剔的理由。
屋村下有隱藏著高手,將普通的食材化作上乘之物而且街坊價錢確實值得重來。午市更有套餐優惠,下次可與男友再次光顧。
  • 藍旗呑拿魚蓉帶子蟹籽飯
  • 明太子手羽
  • 天婦羅
  • 牛油果魚籽軟蟹卷
  • 忌廉蟹肉薯餅
2017-11-15 48 瀏覽
每逢假日都會家庭日出去玩,上星期日同仔仔踩完單車,巧合地路經美林村見到有間日本餐廳,睇open rice 食評不錯一於試下,我地叫左2人set + 至愛蟹特盛丼另外叫和風餃子小食。下次可以一大班朋友踩完單車黎呢到食飯又方便揸車人士,好驚喜地冬菇亭再唔係大排擋專屬,都可以有一間環境舒適,美味餐廳。2人餐都有不同選擇👍🏻👍🏻仲有其他可以散叫,大眾化價錢。見到店員推薦蟹特盛丼,蟹迷既我,必定要叫,一啖飯一啖蟹肉加蟹膏,超級鮮甜,

2人餐都有不同選擇👍🏻👍🏻仲有其他可以散叫,大眾化價錢。

2017-11-13
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
有時去食飯未必一定要去D有豪華裝修食肆,才有美食品嚐,反而有些食肆裝修普普通通又唔起眼或者地方較為隱蔽,都一樣會食出驚喜之餘,食品質素一D都不會輸蝕,而且價錢亦會親民好多,份量足料又飽滿,當然有時行街睇見都會留意一下,待下次有空去品嚐一番,是日又去食日本料理,去了屋邨冬菇亭開飯,不要以為係屋邨食就係普通嘢食分分鐘食出驚喜呢度除咗有自選配搭晚餐,仲有其他不同口味種類選擇,當然唔少得有築地鮮魚刺身和食(二人盛)套餐供應仲有3款不同口味已包含多款美食係度,價格亦有小小分別,啱晒幾個朋友一齊分享我地就點咗(梅)二人盛食住先,頭盤蕃茄豆腐沙律,入口蕃茄鮮甜,豆腐滑溜香濃,配上秘製醬汁食得開胃清新,而另一款小食芥辣八爪魚,八爪魚粒爽口之餘,仲食到微微芥末香辣味,真係唔錯小食主菜有刺身七點盛,分別有帶子,三文魚腩,赤身,油甘魚,北寄貝,珍寶赤蝦,同八爪魚,刺身色澤鮮明,未食已知好鮮甜,而且刺身係厚切份量十足,而我就比較鐘意食珍寶赤蝦入口肉質鮮嫩又香甜,帶子彈牙又爽滑,油甘魚入口鮮甜肥美,就連裝飾配菜海帶食落一樣咁新鮮刺身食完又到燒原隻魷魚筒,魷魚燒得火喉啱啱好,肉質吸收咗醬汁香甜,咬落外脆內軟口感十

刺身食完又到燒原隻魷魚筒,魷魚燒得火喉啱啱好,肉質吸收咗醬汁香甜,咬落外脆內軟口感十足,美食一輪又接一輪,和牛串同帆立貝串,和牛粒脂肪香濃多肉汁,帆立貝大隻又多肉夠鮮甜
再來有壽司四件有魚子,三文魚,油甘魚同帶子,食埋熱辣辣鰻魚炒飯,飯粒呈現金黃色炒得好香甜,仲食到鰻魚粒嘅鮮味,食完一碗又一碗,食得飽滿之餘又品嚐不同口味菜式,如果嫌唔夠飽仲可以點其他美食,而我就會必食三文魚頭鮫同牛油果魚籽軟蟹卷呢兩款特色美食,最後食埋甜品已好滿足,不知不覺又食完一餐豐盛日本料理價錢又合理

2017-11-10 380 瀏覽
在下班後,去吃晚餐往往是令人期待的行程這晚決定二訪美林邨冬茹亭 餐點的選擇相當豐富,還有超值的晚餐價格由$48-$128起,很平易近人更有不少套餐選擇 梅(2人餐,$638,免加一)蕃茄豆腐沙律,芥辣八爪魚芥辣八爪魚蠻有咬勁的 味道不錯,微辣的口感挺開胃刺身七點(師傅發板)這晚有三文魚腩、赤身、油甘魚、帶子北寄貝、珍寶赤蝦、八爪魚各三3片每一片都切的很有厚度 看得出店家的誠意 裡面我最愛的莫過於又厚又大顆的帶子入口Q軟又鮮甜壽司四件三文魚籽、三文魚、油甘魚、赤身透亮的三文魚籽會釋放著鹹鹹的大海鮮味,還不錯吃串燒霜降和牛粒串跟帆立貝各2串烤過的牛粒串,很軟 很嫩 偶爾吃到有帶筋的也滿好咀嚼的燒魷魚筒有一點厚度的魷魚,沒想到肉質並不柴鰻魚炒飯鰻魚柔嫩細緻的肉質真得很誘人每次吃到好吃的鰻魚飯入口時那種爽度真得是發自內心香甜醬汁沾在白飯上,很俗套的想說超級下飯 大圍美田路30號美林邨熟食亭1-4號舖
在下班後,去吃晚餐往往是令人期待的行程
這晚決定二訪美林邨冬茹亭
餐點的選擇相當豐富,還有超值的晚餐
價格由$48-$128起,很平易近人
更有不少套餐選擇

梅(2人餐,$638,免加一)

蕃茄豆腐沙律,芥辣八爪魚
芥辣八爪魚蠻有咬勁的
味道不錯,微辣的口感挺開胃
刺身七點(師傅發板)

這晚有三文魚腩、赤身、油甘魚、帶子
北寄貝、珍寶赤蝦、八爪魚各三3片
每一片都切的很有厚度 看得出店家的誠意
裡面我最愛的莫過於又厚又大顆的帶子
入口Q軟又鮮甜
壽司四件

三文魚籽、三文魚、油甘魚、赤身
透亮的三文魚籽
會釋放著鹹鹹的大海鮮味,還不錯吃
串燒
霜降和牛粒串跟帆立貝各2串
烤過的牛粒串,很軟 很嫩 偶爾吃到有帶筋的也滿好咀嚼的
燒魷魚筒

有一點厚度的魷魚,沒想到肉質並不柴

鰻魚柔嫩細緻的肉質真得很誘人
每次吃到好吃的鰻魚飯入口時那種爽度真得是發自內心
香甜醬汁沾在白飯上,很俗套的想說超級下飯
大圍美田路30號美林邨熟食亭1-4號舖
2017-11-07
  • 鰻魚炒飯
在屋邨里的冬菇亭,大多也是供應粥品、粉麵類、潮式打冷... 想不到現在還有日本料理選擇;KsMeow所說的是美林邨《壹級日本料理》她家除了供應新鮮刺身外,還有物美價廉的串燒,整體價位親民,隨時也可吃好西。先來份量十足的大盤刺身,內里包括新鮮又厚身的「帶子」、鮮味非常的「海膽」、蝦肉甜嫩的「牡丹蝦」、還有「油甘魚腩」、「三文魚腩」... 等選擇,以$500多一盤來說,Cp值頗高。 另一推介是即製串燒,如:皮脆肉爽的「燒白鱔」、 惹味多汁的「燒牛舌」、粉糯香甜的「燒迷你甜薯」、外嫩內爽的「蘋果豚肉卷串」等... 價位較高的「燒白鱔」、「燒牛舌」等... 索價亦只是$30多,燒物整體質素,跟銅鑼灣、灣仔等區所吃到的相若,價位卻是那邊的六至七折,在這里大吃也不會太傷荷包,再來尋吃機會極高。感謝欣賞 KsMeow 小分享!

2017-11-07 255 瀏覽
有朋友住係大圍,間唔中都會踏足呢頭覓食。今日一行六人上朋友屋企開party,決定係附近食埋野先至上去。行到去美林村巴士總站隔離嘅冬菇亭,相對其他舖位軟暗淡嘅門面,原來係一間隱世日本美食,唔係街坊都絕對唔會識得搵到呢度。入到去,裝修富日本風味,店舖都幾大,平時一大班人食野都係不外乎打邊爐、大排檔,依家又多一個選擇。同一大班人食嘢最開心就係可以試到唔同嘅美食,我地基本上叫咗餐牌上面四分一嘅野食,最令我地驚喜嘅係食物全部都平靚正,價廉物美,又好食。先由前菜講起,明太子雞翼($48/2隻),炸雞翼入面釀左份量唔少嘅明太子,但唔會好好鹹。外層炸得香脆,又唔會油膩。日本前菜小食又點少得串燒,雞軟骨串($12@)、牛脷串($38@)、霜降和牛粒($38@)、帆立貝($22@)、蘋果豚肉串($22@)、迷你甜薯($12@)等等,各樣野食都叫咗啲黎一齊分享。霜降和牛粒價格最高,同樣亦都係最好味。牛肉鮮嫩多汁,食到大家都再encore。蘋果豚肉串算係特別之作,蘋果減低左豚肉嘅油膩感,而且爽口美味,令串燒更有口感。所有串燒其實都幾好味,睇下大家中意食啲咩就叫啲咩,全部都值得一食。晚市有不同嘅套餐,都幾抵食。

晚市有不同嘅套餐,都幾抵食。我地亦有啲食物係跟餐叫,好似蒲燒鰻魚飯跟味增湯,都只係$78。再加$18,仲有不同小食可選,忌廉蟹肉薯餅($18/2件)。鰻魚夠肥美夠厚身,燒過之黎略帶焦香,仲要完全無骨。

忌廉蟹肉薯餅外層香脆,餡料都幾煙韌同滑溜。

晚市套餐再加$5就有一包紙包飲品,見到有久違嘅蜜瓜荳奶,就忍唔住叫左黎飲,係呢間屋村食肆入面重拾童年回憶。

牛油果魚籽軟殼蟹卷($88),都係另一好食推介。熟牛油果鋪係壽司面,口感軟滑creamy。軟殻卷炸得剛剛好,夠晒鬆脆,唔會稔晒。

另一個晚市套餐,叫左藍旗吞拿魚蓉帶子蟹籽飯($98)。去過築地以後,拖羅近年變左我嘅至愛,可惜係香港食始終同日本無得比。不過呢度嘅吞拿魚蓉都算帶油脂香,而且有厚厚一層鋪面,份量之多,十分抵食。帶子新鮮,唔會似有啲地方有種雪味。整個飯簡簡單單落少少豉油再蘸上washabi已經好好食。

大圍屋邨入面竟然有水準如此高之日本野食,叫佢做隱世美食,實在當之無愧。
2017-11-06 46 瀏覽
嫲嫲住美林村附近今日去完佢度之後路過見到有間日本餐廳又會喺啲大排擋附近咁得意既?見到地方幾空曠 啲位幾舒適 就入咗去試下喇本身無咩特別期望 但亦算值得再去支持❤️啲碗碟都幾精緻同埋感覺幾好餐牌都幾多選擇價錢都算合理食日本野點少得三文魚大大碟而且好厚切好新鮮另外自己個人都幾鍾意食蕃薯仔燒得岩岩好 又夠甜之前去既某啲放題鋪會燒lonnn曬🤦🏻‍♀️細佬鍾意食餃子炸得幾脆 又唔算太油!好味最後因爲媽咪好著重要食得健康嗌咗碟炒菇份量好夠 又足料 真心推介!另外我哋仲嗌咗魚生飯,炸豬排飯但可惜細佬搶住食 無影到就搞亂曬總括嚟講都好正面下次有機會要試多啲其他野
嫲嫲住美林村附近
今日去完佢度之後路過見到有間日本餐廳
又會喺啲大排擋附近咁得意既?

見到地方幾空曠 啲位幾舒適 就入咗去試下喇

細佬鍾意食餃子
炸得幾脆 又唔算太油!好味

最後因爲媽咪好著重要食得健康
嗌咗碟炒菇
份量好夠 又足料 真心推介!

另外我哋仲嗌咗魚生飯,炸豬排飯
但可惜細佬搶住食 無影到就搞亂曬

總括嚟講都好正面
下次有機會要試多啲其他野
2017-10-22
1K
2017-11-05 41 瀏覽
今次同朋友去了這裡嘅二人套餐,價錢同質素都好高,首先位置就係美林邨,東鐵大圍行去大約10~15min,但都絕對值得,因係附近搵間抵食餐廳而質素好埋單都絕對唔係呢個價錢!所以行遠少少都值得,而個套餐份量一定夠吃,大胃口嘅我都覺得好滿足!而餐廳座位闊落,有舒適嘅卡位,餐廳中間重有圓枱同吧枱選擇,餐牌內嘅選擇超多,有刺身,壽司,不同嘅丼,串燒,總有你嘅選擇!今晚就點了個二人餐梅$638,免加一,食物就有差不多8種食物,前菜有番茄豆腐沙律,入口青新,豆腐軟滑,加埋個麻醬,更加醒神開胃!而芥辣八爪魚,八爪魚肉夠晒口感帶少少辣又煙韌彈牙!而刺身就選了刺身七點(三文魚腩3片、赤身3片、油甘魚3片、帶子3片、北寄貝3隻、珍寶赤蝦3隻、八爪魚3片),雖然係二人餐,但份量絕對唔係二人份量,三文魚腩超級肥美,帶子亦鮮甜軟滑,赤蝦肉質亦香滑甘甜!另外壽司四件(三文魚籽、三文魚腩、油甘魚、帶子),雖然同部份刺身類別相同,但食法唔同又係另一種享受,三文魚籽大大粒,入口時在口中爆開嘅感覺超正!重有串燒盛(霜降和牛粒串及帆立貝各2串),霜降和牛粒串,肉質軟滑軟熟,入口時重可以感受到佢重充滿肉汁!燒魷魚筒,真係大大隻燒
今次同朋友去了這裡嘅二人套餐,
價錢同質素都好高,首先位置就係美林邨,東鐵大圍行去大約10~15min,但都絕對值得,因係附近搵間抵食餐廳而質素好埋單都絕對唔係呢個價錢!所以行遠少少都值得,而個套餐份量一定夠吃,大胃口嘅我都覺得好滿足!而餐廳座位闊落,有舒適嘅卡位,餐廳中間重有圓枱同吧枱選擇,餐牌內嘅選擇超多,有刺身壽司,不同嘅丼,串燒,總有你嘅選擇!

而芥辣八爪魚,八爪魚肉夠晒口感帶少少辣又煙韌彈牙!

燒魷魚筒,真係大大隻燒,肉質煙韌爽口夠晒口感!

鰻魚炒飯,絕對推介,雖然唔係見到大大塊嘅鰻魚,但炒飯內裡有好多切成細粒嘅鰻魚肉,都十分夠味,而個飯就唔會太乾身,入口時飯身重好煙韌,好有口感,大大碟份量就十分足夠!

個餐重有甜品(雪糕糯米滋)及飲品奉送,又係一個唔錯嘅選擇!
而食量唔係太多嘅,原來重有晚餐選擇,下次就試吓,因有不同組合,完成可以滿足到不同朋友嘅需要!
2017-11-05 41 瀏覽
與很久不見的朋友相聚,因她是沙田人,因此今天特意選了一個中間位—大圍作為聚腳點。而她推介了這間餐廳,雖然要行入少少,但這間餐廳的價錢相宜,食物質素不錯,最適合我這種長期糧尾的搵食小先鋒。第一位出場的佳麗是—雞泡魚乾,火喉恰到好處,不會太dry, 十分惹味,送酒一流! 之後出場的仲有吉列豬排飯+湯,睇下的豬排肥瘦得宜,好均勻,唔會有油益味,絕對唔係一般世人眼中的豬排。壓軸的佳麗當然是刺身,海膽味濃,配上紫菜送飯好正! 帶子好大粒,鮮甜可口,至於赤蝦,因為我怕敏感而被友人食哂,但她都說oishii架!PS: 今晚影的相睇番原來有小小out fo, 請見諒!

PS: 今晚影的相睇番原來有小小out fo, 請見諒!
2017-11-05 48 瀏覽
在大圍探完親戚後搵食,見到呢間日本餐廳。午餐由$35起。因為帶住bb要揀地方寬落既地方,侍應都好好,比個卡位我地,個卡位都幾大,坐待幾舒服。先生叫了魚生飯($68),我叫了忌廉蟹肉薯餅鳥冬($48)。另加配了鰻魚手卷($8)和煎餃子兩件($8)。魚生飯都算新鮮、size唔太細,$68黎講真係抵食又好味!忌廉蟹肉薯餅鳥冬薯餅好好味,香脆又滑。鳥冬和湯底正正常常。鰻魚手卷$8都冇諗過會有好多鰻魚,的確不多但都好味!煎餃子$8有兩件又好味!呢間好有驚喜,平民價錢但食物質素很好,性價比高!會再黎!
在大圍探完親戚後搵食,見到呢間日本餐廳。午餐由$35起。

魚生飯
都算新鮮、size唔太細,$68黎講真係抵食又好味!

忌廉蟹肉薯餅鳥冬
薯餅好好味,香脆又滑。鳥冬和湯底正正常常。

鰻魚手卷
$8都冇諗過會有好多鰻魚,的確不多但都好味!

煎餃子
$8有兩件又好味!

呢間好有驚喜,平民價錢但食物質素很好,性價比高!會再黎!
北海盛
忌廉蟹肉薯餅烏冬
和風餃子
北海盛
忌廉蟹肉薯餅烏冬
和風餃子
  • 忌廉蟹肉薯餅
2017-11-05 179 瀏覽
冬菇亭陪我長大,小時候,經常幫襯屋企附近的冬菇亭,那時冬菇亭都是酒樓大牌檔茶餐廳,賣的是粥粉麵飯。想不到今時今日冬菇亭都追上潮流,來到大圍美林邨的冬菇亭,除了發現甜品店,更有一家日式料理。餐廳大方略大,裝修簡潔,環境舒適。雖然是日式料理,但可能位處公共屋邨,價錢非常大眾化。梅 ($638,二人套餐)香芒龍蝦沙律原本的番茄豆腐沙律改了香芒龍蝦沙律,有埋龍蝦當然更吸引,芒果亦夠鮮甜。芥辣八爪魚自己最喜歡的日式前菜之一,不會太辣,夠惹味。刺身七點刺身包括有三文魚腩、赤身、油甘魚、帶子、北寄貝、珍寶赤蝦和八爪魚。三文魚腩 - 厚身,肥美嫩滑赤身 - 顏色深紅,肉感較重,味道較濃油甘魚 - 色澤分明,口感一流帶子 - 鮮甜又大粒,絕冇雪藏感珍寶赤蝦 - 大隻多肉壽司四件二人餐除了刺身,亦有四件壽司(三文魚籽、三文魚、油甘魚、赤身),非常豐富,而且質素不比刺身差。串燒盛(霜降和牛粒串及帆立貝)霜降和牛粒串霜降和牛粒稍有嚼勁,但沒有韌的感覺,牛味亦夠突出。帆立貝帆立貝大大粒,啖啖肉,生熟程度剛好,不至於太乾身。燒魷魚筒原條魷魚筒燒得好香,而且已經切成細細份,再配上惹味醬汁。鰻魚炒飯份量多,完全不似二

餐廳大方略大,裝修簡潔,環境舒適。
雖然是日式料理,但可能位處公共屋邨,價錢非常大眾化。

梅 ($638,二人套餐)
芥辣八爪魚
自己最喜歡的日式前菜之一,不會太辣,夠惹味。
刺身七點
三文魚腩 - 厚身,肥美嫩滑
赤身 - 顏色深紅,肉感較重,味道較濃
油甘魚 - 色澤分明,口感一流
帶子 - 鮮甜又大粒,絕冇雪藏感
珍寶赤蝦 - 大隻多肉
霜降和牛粒串
霜降和牛粒稍有嚼勁,但沒有韌的感覺,牛味亦夠突出。

帆立貝
帆立貝大大粒,啖啖肉,生熟程度剛好,不至於太乾身。
燒魷魚筒
原條魷魚筒燒得好香,而且已經切成細細份,再配上惹味醬汁。
鰻魚炒飯
份量多,完全不似二人份量,四人吃也不誇張。炒飯口感討好,每一口都散發鰻魚香。

甜品(雪糕糯米滋)及飲品(x2)

沒想到冬菇亭和日式料理會拉上關係,原來冬菇亭內一樣臥虎藏龍。
2017-10-31
2017-11-03 29 瀏覽
我的其中一位好朋友因為前陣子終於搵到佢心目中的最愛,所以我哋戥佢開心,結果就到了男家附近一齊慶祝一番,最重要就是找了對的人、亦找了對的食物。今次這間日本餐廳食物種類都非常多選擇,最重要就是性價比真係非常之高。忌廉蟹肉薯餅($18/2件)呢個薯餅真係唔講得少,薯餅表現非常金黃香脆,但內裡卻相當軟滑仲有丁點忌廉香味,加埋沙律醬一齊食真係無得輸。香芒龍蝦沙律呢個沙律份量亦都幾多,單看芒果份量已經好多,最重要就係芒果沒有酸味而且帶有清甜,加埋新鮮嘅沙律菜、龍蝦肉一齊食清新感十足。明太子手羽($48/2隻)師傅燒手羽燒得剛剛好,表面仍然金黃香脆,咬落去除咗係飽滿嘅明太子之外內裏嘅雞翼唔會乾身真係送酒一流。燒魷魚筒由於魷魚非常新鮮,同埋燒出來火喉剛剛好唔會乾身,所以食落去已經亦非常之軟熟,加埋檸檬汁非常惹味。鰻魚炒飯最後當然唔少得叫多一個鰻魚炒飯食啦,炒飯飯粒分明而且內裏嘅鰻魚亦都好肥美,加埋醬油嘅調味,每食一啖飯都覺得非常滿足。

忌廉蟹肉薯餅($18/2件)

香芒龍蝦沙律

明太子手羽($48/2隻)