2018-03-17 112 瀏覽
夜晚去要等位但係裏面係有吉枱嘅,但係冇人清潔執枱。要人呆等幾個字,叫咗串燒半個鐘都未有最後唯有取消。服務差重要加一食物一般冇人執枱冇人加茶黑口黑面絕對再冇下次。
2018-03-10 140 瀏覽
昔日的冬菇亭,不論在哪區,均是以大牌檔式經營,賣些點心,炒幾個小菜,廉價之餘,風味盎然。 時代唔同左,現今的冬菇亭,裝修比以前講究得多,而且不限於食平價中式嘢,如壹級日本料理,就是在美林村的冬菇亭。 雖然只位於屋村,但這間料理店,門口仍陳列不少日本清酒,蠻有格調的。 到底靚左咁多既食肆,食物水準如何,我好有興趣知道。 每人點一客飯,加點小食,足以飽到我們反肚。先吃忌廉蟹肉薯餅,即叫即炸,製作需時,卻保証新鮮。金黃的外衣好吸引,外層很香脆,內裡軟滑足料,醮沙律醬食更醒胃,但吃時千萬要小心燙口。 怎樣也算得上是半個牛魔,目光自然地注視在牛肉系列之上,一眼釘中了火炙安格斯牛肉飯 。 一片片安格斯牛肉,砌成像塔般,即使屋村的日式餐廳,也可以很用心。薄薄的牛肉,質感十分軟滑,卻不失肉香,沾點汁醬,要清晒一碗飯不是問題。呢個飯,還配上味噌湯,無咩可以投訴。 老友的鐵板和風燒雞扒,同樣跟埋白飯和味噌湯,七十個大洋有找。鐵板上當然夠熱,香噴噴的雞扒,賣相已經贏晒。吃起來皮香而肉嫩。須知許多幾十蚊貨仔的雞扒,都會有陣雪味,但呢度完全無問題,只得香味和肉汁,性價比實在高。我連配角的蘿蔔及粟米也沒有放過。

到底靚左咁多既食肆,食物水準如何,我好有興趣知道。

由於主食太不錯,忍唔住又點來一份軟殼蟹火炙芝士三文魚籽卷 。其實呢個組合,我點諗都覺得無可能會輸,的確,味道十分對辦,朋友更將之沾上剛才薯餅的沙律醬,邪惡爆燈。

飲埋枝可樂,萬分滿足。係呀,呢度既可樂係枝裝架!有分加~
2018-03-09 133 瀏覽
之前嚟咗呢度食晚餐, 除咗散叫, 都有唔少飯餐揀~ 我想慳啲錢所以食呢啲套餐就抵啲啦~ 我就試咗個金菇牛肉卷配白飯 ($50另加一包味噌湯), 價錢都合理啦, 依家去連鎖快餐店都要閒閒地4,50蚊落樓....而食物賣相同味道亦都可以~金菇牛肉卷有四大件, 每件都卷住唔少金菇, 燒得唔錯, 連埋啲汁一齊食味道都幾香! 不過有啲位置就燒燶咗同埋頗油膩, 食多兩啖亦都鹹咗少少..不過環境都幾舒適乾淨, 感覺唔焗促~ 地方都夠寬敞, 當晚同朋友兩個人坐卡位, 好闊落~ 整體都算OK!

2018-03-07 1240 瀏覽
甫坐下,侍應向我們一眾美少女推介遠洋而來的北海道天使蝦刺身。由於蝦身呈藍色,故其又有「藍天使蝦」之稱。我們孤陋寡聞,未曾一睹,甚至乎一試,故要了兩客,共八隻的北海道天使蝦$196/8隻。 北海道天使蝦刺身,蝦身晶瑩剔透,呈貴族藍的色澤,氣派不凡﹗咬一口,天使蝦肉質緊緻結實且鮮甜,口感介於牡丹蝦與花竹蝦兩者之間,清甜且彈牙。 甜美多汁的焦糖菠蘿,也是我們最愛的燒物之一,故一口氣要來了兩客焦糖菠蘿$56/2份。即叫即燒,微焦帶脆的焦糖菠蘿,表面薄脆且帶有焦香和甜味,能鎖住新鮮菠蘿內的水份,咬下去香甜多汁,絕對無得輸新年吃得較為油膩,大家決定點來一客清爽無比且帶鹹鮮的山形青瓜蟹籽沙律 $55共享。吃前,把蟹柳絲、青瓜絲、蟹籽和沙律醬拌勻,即成一道妙不可言的前菜。 飯食,小妹揀了蟹特盛(松葉蟹膏、蟹肉、蟹籽),配味噌湯 $88。 把松葉蟹膏、蟹肉、蟹籽和蟹柳,再加入豉油,與粒粒晶瑩剔透的米飯混合拌勻,啖啖鮮美與幸福也﹗ 友人甲要了火炙安格斯牛肉飯 $98,看見堆至小山狀的牛肉片,挺誘人的﹗ 友人乙的蒲燒鰻魚飯配味噌湯 $78,以膠盒盛載奉客,惹味濃鮮的燒鰻魚,配上壹級燒汁,滋味無窮﹗難怪,友人

友人乙的蒲燒鰻魚飯配味噌湯 $78,以膠盒盛載奉客,惹味濃鮮的燒鰻魚,配上壹級燒汁,滋味無窮﹗難怪,友人丙,忍不住奪去了一大塊鰻魚,獨自品嚐。
友人丙的鐵板燒汁三文魚扒配味噌湯$88 ,香噴噴、熱辣辣,美中不足的是,三文魚稍稍Over-cooked了﹗
謝謝友人的餽贈,當中,這包餅,好好吃也﹗
2018-03-07 158 瀏覽
香港春天氣溫真的很反常,一週經歷四季!同時又晴雨不定,這幾天明明陽光普照,上週日我們家參加親子跑時,卻又下起雨來...  雖然如此,我們也堅持完成賽事,跑完是時間找午餐地點,科學園的餐廳不特別吸引,就因利成便,搭去大圍美林邨重溫壹級日本料理,抵達時又是好天了! 冬菇亭來講這裡都算堅靚,特別非常喜歡自然採光的設計,節省能源同時,日光之美實在是沒一款照明系統可以媲美的。 這裡午餐十分抵食由$35起,週末不加價不過就要加一,也很合理啦。兩兄妹非常餓了,一來點個最快的小吃 忌廉蟹肉薯餅 ($28/3件),看著也流口水,見到兩兄妹的滋味吃相更加饞了,但為免吃炸物引發牙肉腫痛,還是忍住了~ 還好我的主食 滑蛋鰻魚飯 ($48) 也很快上檯。午餐會跟一份味噌湯,內有海帶及豆腐、鮮香不過鹹幾好的;滑蛋鰻魚飯的蛋不算很多,但中間加了我愛吃的冬菇、紅蘿蔔及紫菜,滋味也非常不錯,引發兩兄妹來爭食! 另一款小吃 鱈魚乾 ($35) 也上檯了,滋味鮮香脆口,點上沙律醬的確好吃,我也忍不住吃了兩根,餘下兩兄妹不消一分鐘就KO了! 爸爸選的 七款特盛壽司 ($128) 也來了,七款壽司包括三文魚腩、劍魚腩、油

爸爸選的 七款特盛壽司 ($128) 也來了,七款壽司包括三文魚腩、劍魚腩、油甘魚、赤身、三文魚籽、薄切八爪魚、帶子各兩件,份量十足、用料新鮮,看來非常吸引,不過有傷口不敢吃刺生,就留給父子女慢慢瓜分吧~

同樣地,三文魚子親子飯 ($68) 我又是不敢吃,但見三文魚子非常慷慨,三文魚刺身又肥美,爸爸妹妹吃到津津有味!午餐還跟一份味噌湯,以此價位十分抵食,值得推介呢~

還好最後還有 火炙安格斯牛肉飯 ($98) 可以適合我吃~午餐又是跟一份湯,重點是安格斯牛脂肪比例合宜,經火炙油香肉香更盛,加上芝麻及特配醬油滋味一流,吃完徹底滿足了!

午市飲品,跟餐支裝汽水加$9/包裝飲品加$6,近月開始愛上可樂的肥囝也要了一支可口可樂;看在他剛跑完步的份上,就准了他吧!平日汽水還是少飲為妙啊~

吃飽飽,又是時間回家午睡... 這,就是我們家的充實幸福星期天!今週末也會有豐富節目,遲些再慢慢分享吧~
2018-03-07 96 瀏覽
看下圖大家一定以為車媽媽又去吃高級料理是嗎?其實這北海道天使蝦我在冬菇亭吃的相信嗎!! 我認真的這餐美味的日本料理就在大圍美林邨冬菇亭吃的喔!便是這間壹級日本料理咪以為好似豉油西餐啊!吃過就知味道。 上星期日熱到highhigh一坐底整枝可口可樂$10跟餐$6有交易好抵飲!味噌湯是跟午餐送贈,份量不少味道也不俗呢! 喜歡吃鰻魚的我先點份燒鰻魚$88,燒香的鰻魚肉質有咬口沒腥味,這兒鰻魚汁調味恰好,沒有我最甜爺爺的鰻魚汁! 餐廳介紹新菜式北海道天使蝦(4隻)$98,喜歡吃蝦刺身的我便點一客試試! 天使蝦身型不少入口爽彈鮮甜,配上帶點泰式風味的酸辣汁好好味喎! 主食我點了香蔥油甘魚飯$68,潤澤的油甘魚吃下很新鮮,飯粒軟硬也適中,坦白講這價位冇得輸啦! 另一份是鐵板和風燒雞扒$68,熱騰騰的鐵板從來誘人,雞扒好厚身肉質嫩滑,雞皮燒得香脆甘香,白飯配惹味燒汁吃不知不覺兩人合力很快清掉!

2018-03-07 79 瀏覽
Went here for a lunch gathering as the tables are spacious and there is a lot to offer.It was a hot day so I started off with the green tea soba noodles.I was surprised the green tea taste was really strong.For hot items, I had my favourite croquettes again filled with silky potato in a perfectly fried coating.The Chicken wings were even better because the skin was crispy and it was bursting with mentaiko.Moving on to the sashimi, the angel prawns were new.They were as blue as it looked and remi
They were as blue as it looked and reminded me of the prawns we used at the Takeaway but these are from Japan.
It didn't really need soy sauce as it was tasty on its own.
As always the sashimi comes in thick slices.
My favourite had to be the lean tuna which was dark in colour but rich in flavours.
2018-03-07 81 瀏覽
住大圍位老友約食飯梗係冇問題啦!佢話帶我去冬菇亭壹級日本料理食正牛!心諗咁耐冇見整蠱我咩,點知又鬼死咁有驚喜喎!先整件香口忌廉蟹肉薯餅28蚊有3件,外面好脆口入面又軟綿綿,唔會好漏都幾好味! 小食過後我叫咗火炙安格斯牛肉飯 $98,有碗味噌湯送即刻加分喎!火炙安格斯牛肉飯好鬼多牛肉,燒過的的牛肉熟度岩岩好,有入口即溶的感覺,肉味仲好夠正到爆!老友果然好介紹!吱吱聲忽然在耳邊響起,原來係老友的鐵板西冷扒$88,偷一舊食肉地幾淋肉味又重,仲有好多健康的蘿蔔仔同粟米,仲有燒汁同咖喱汁揀撈飯一流好鬼正囉!
住大圍位老友約食飯梗係冇問題啦
!佢話帶我去冬菇亭壹級日本料理食正牛!心諗咁耐冇見整蠱我咩
,點知又鬼死咁有驚喜喎

午餐
冬菇亭, 上世紀的產物, 但也與時並進. 來到今天的版本, 環境舒適之外, 吃的, 也是令人有信心的日本菜. 帶著小晴晴來, 自然吃得更加放心. 而店子的壹級自選配搭晚餐, 經濟的價位, 就是益街坊之作. 難道餐餐也吃大餐嗎? 有時候, 也不能太離地, 要反映民情.野菜雜菌烏冬 $47 說到小晴晴愛吃的日本菜, 怎少得烏冬, 而這客野菜雜菌烏冬, 就是健康的選擇. 豬骨濃湯底, 烏冬質感彈牙, 配料就是野菜, 跟雜菌, 吃肉之餘, 也要吸收不同的營養, 才對小朋友有益.青瓜蟹籽沙律 $18 烏冬只賣$47, 再加$18, 就能夠得到一客青瓜蟹籽沙律. 青瓜切成絲, 很清爽, 加上蟹籽在面, 是恰如其分的小吃.焦糖菠蘿 $28 這天欠了點胃口, 吃焦糖菠蘿就很合宜. 菠蘿燒得香口, 多汁, 微甜, 當然, 菠蘿本身是靚貨. 基本步要做好是必然的命題.火灸芝士三文魚籽軟殼蟹卷 $88 一直很喜歡吃軟殼蟹卷. 這天CEO就點了一客火灸芝士三文魚籽軟殼蟹卷, 他還算懂我的心意. 軟殼蟹是香脆的, 芝士味道偏濃, 但火灸過後, 感覺上就變得剛剛好.大魚大肉, 吃得開心. 但在壹級日本料理吃一客野
野菜雜菌烏冬 $47
青瓜蟹籽沙律 $18
焦糖菠蘿 $28
火灸芝士三文魚籽軟殼蟹卷 $88
大魚大肉, 吃得開心. 但在壹級日本料理吃一客野菜雜菌烏冬, 健康又經濟, 一樣有質素.
美林邨, 很有歷史的地方. 這裡還有鐵滑梯, 趁還未拆卸的時候, 就要帶小晴晴來玩樂一下. 這些歷史, 在日後是越來越難看得到. 除了鐵滑梯, 美林邨還有冬菇亭, 玩完滑梯, 我們就在其中一家冬菇亭, 壹級日本料理吃晚餐.距離上次來也有一段日子, 看看餐牌, 當中的壹級自選配搭晚餐, 價位挺吸引, 那就點選一客吧.鐵板西冷扒 $88: 8.5分, 壹級自選配搭晚餐的其中一個項目, 是壹級鐵板燒, 既然小晴晴愛吃牛扒, 那就選來鐵板西冷扒. 西冷扒份量不少, 肉質不俗, 也有肉味, 跟上燒汁同吃, 熱辣辣, 那有不好吃的理由. 旁邊還跟上白飯, 粟米, 以及紅蘿蔔等等, 健康一點.忌廉蟹肉薯餅 $18: 8.5分, 選上壹級自選配搭晚餐, 就能夠以優惠價$18點選一客忌廉蟹肉薯餅. 一客兩件, 炸得很香脆, 不算太油膩, 那個餡料是忌廉蟹肉, 很開胃, 晴晴相當喜歡.洋蔥煙肉芝士燒蠔 $68: 8分, 從爐端燒一欄中, 選來洋蔥煙肉芝士燒蠔, 每客兩隻. 蠔燒得挺有風味, 加上洋蔥, 煙肉, 以及芝士, 味道香濃.大蝦天婦羅 $68: 8分, 文迪想吃天婦羅, 那就來客大蝦天婦羅吧. 炸
大蝦天婦羅 $68: 8分, 文迪想吃天婦羅, 那就來客大蝦天婦羅吧. 炸漿夠薄身, 但未算太香脆, 不過大蝦就很鮮爽, 加上一客有五隻大蝦, 讓人吃得滿足.
鐵滑梯, 冬菇亭, 皆是美林邨的歷史見證. 在這裡的冬菇亭能找到壹級日本料理, 晚上吃壹級自選配搭晚餐, 價位合理, 水準不俗, 如鐵板西冷扒就是小牛魔也很喜歡.
2018-02-27 394 瀏覽
大家都會趁新年假期相聚, 所以新年期間就最多飯局, 真是「豐衣足食」。今日就約了一班好耐無見的朋友仔吃開年飯, 由發起者發辦, 最後揀了來到一間位於大圍的日本餐店。大圍!? 一個甚少踏足的地區, 幸兒有住港島的友人, 一直陪伴, 太幸福了!一出大圍火車站便一直行一直行, 原來餐店位於一個熟食亭裏。黑色的牆身上有兩個日本相撲手, 很酷呀!走進內裏, 就見到一個大型的木酒架, 放滿不同的日本酒, 絕對是大夥兒暢飲的好地方。餐店地方寬敞, 樓底又高,空間感十足。靠牆設有多張舒適的四人卡座, 中間則有三張可坐十多人的大圓枱, 還有單人的壽司吧枱。今日坐滿客人, 好熱鬧呀!翻開厚厚的餐簿, 選擇非常豐富, 有日式火鍋、沙律、佐酒小食、小食、炸物、刺身四切、壽司、手卷、卷物、天婦羅、一品料理、浜燒、爐端燒、串燒、麵、飯、湯、冷麵、鐵板燒、丼和三款築地鮮魚刺身和食 (二人盛)等等, 還有一份自選配搭午餐。******************************先來一客山形青瓜蟹籽沙律 ($55)清新一下, 食材疊得高高的,擺成一座小山丘,此名字的確很貼切。有大量清爽的青瓜幼絲、柔軟的蟹柳絲、爆脆
翻開厚厚的餐簿, 選擇非常豐富, 有日式火鍋、沙律、佐酒小食、小食、炸物、刺身四切、壽司、手卷、卷物、天婦羅、一品料理、浜燒、爐端燒、串燒、麵、飯、湯、冷麵、鐵板燒、丼三款築地鮮魚刺身和食 (二人盛)等等, 還有一份自選配搭午餐
山形青瓜蟹籽沙律
先來一客山形青瓜蟹籽沙律 ($55)清新一下, 食材疊得高高的,擺成一座小山丘,此名字的確很貼切。有大量清爽的青瓜幼絲、柔軟的蟹柳絲、爆脆鹹鮮的蟹籽 和甘香的芝麻,配搭簡單,但食材新鮮美味。最欣賞是將沙律醬 唧在 “山丘”周邊,讓客人按自己的需要拌入,咁就不會因太多已感漏滯,我個人就拌入少許便足夠,已可提味,又不失食材的清新,正合我口味。
蟹特盛跟味噌湯
看看自選配搭午餐紙, 價錢由$35起, 還要只是星期六、日及公眾假期才需要加一, 定價親民。就先來一客蟹特盛跟味噌湯 ($88), 大大碗, 份量好足。飯面舖滿蟹肉、蟹籽、蟹棒,還有松葉蟹膏,用料豐富,見到已令人喜悅。
蟹特盛跟味噌湯
吃前先拌一拌勻, 一口有齊甘香鮮味的松葉蟹膏、爆脆的蟹籽、鮮嫩的蟹肉 蟹棒, 啖啖都令人吃得非常滿足, 正!
味噌湯
味噌湯熱辣辣, 內有不少爽滑的昆布 和清甜的粟米粒, 味道剛好, 不會太鹹, 不錯!
北海道天使蝦
大家都是刺身迷, 故一口氣點了六款, 還要每款兩客刺身4切, 即是各有8片, 真是大滿足! 牡丹蝦就吃不少, 北海道天使蝦 ($196/8隻)就甚少見, 在店員推介下選了它。天使蝦 並非鮮橙色, 而是灰色, 原來它的味道和口感都很吸引。味道鮮甜, 爽黏參半, 先爽後黏, 口感挺特別, 但很討我喜歡。吃時再蘸上所配備的醬料, 酸酸辣辣, 有些似食泰式生蝦的醬汁, 幾特別!
刺身
再來一大盤五式刺身, 放得滿滿的, 很豐富。究竟有邊五款刺身? 分別有帶子 ($96/8件)、三文魚腩 ($116/8片)、油甘魚腩 ($156/8片)、劍魚腩 ($136/8片)赤身($198/8片)。當然款款吃齊, 當中最喜歡厚切的三文魚腩, 肉質柔軟鮮嫩, 還清楚看到一間間的油脂, 非常肥美。
刺身
再嚐色澤紅潤, 亮麗剔透的油甘魚腩, 每件都充滿油光, 肉質柔軟中帶微爽, 口感一流!每一口都鮮味油潤, 挺肥美, 同樣討我歡喜。還有奶白色的劍魚腩, 肉質紮實兼爽口, 味道清淡, 魚鮮味十足。
焦糖菠蘿
餐後當然要有一點甜, 故點了兩客焦糖菠蘿 ($56/2客)。燒得金黃, 有些少焦燶,好香口。鮮菠蘿 本身已很香甜多汁,果肉鮮嫩無渣, 再加上外層焦糖薄脆, 更香甜美味, 再來一件吧!
雖然千里迢迢入到大圍, 但可以和大家一起開心吃開年飯,實在太難得, 很珍惜與大家相聚的時間。祝願大家新一年, 開開心心! 事事如意! 最重要是身體健康!
2018-02-26 390 瀏覽
睇番大圍嘅搵食足跡,真喺少之有少,一隻手掌都數得晒,最近,加多一次足跡,就喺晌冬菇亭食日本嘢。多年前去過屯門三聖村嘅冬菇亭食海鮮,就已經知道依家啲冬菇亭再唔喺小弟細個時候讀中學嗰啲,依家啲冬菇亭既有裝修,又有冷氣,賣嘅食物高咗好多檔次,就正如今日到訪位處大圍美林村嘅「壹級日本料理」。食物選擇非常之多,叫人目不暇。是日約咗朋友嚟食晏,估唔到都咁爆場,雖然,真身喺冬菇亭,但內裡嘅裝修唔失禮,若非中心嘅天花露出「破綻」,相信單睇環境,真喺無人估到呢度本身就喺冬菇亭。坐位主要喺挨牆幾邊卡位,而大堂中間就有多張大枱,整體感覺都約闊落企理,所以,確喺有唔少街坊家庭客。如果單丁一個嚟,有一排吧位供選擇,坐埋去都唔會太尷尬。既然開晌屋村嘅冬菇亭,客人自然喺附近嘅街坊居多,定價亦非常相宜。午市,提供自選配搭午餐,簡單嚟講喺一客食事,再奉送味噌湯,再可以加錢配其他優惠美食,而食事嘅選擇非常之多,最平$35已有交易,平時就免加一,喺星期六、日及公眾假期先至要加一。味噌湯選午餐ABCDE項都會有味噌湯奉送,細細碗味噌湯,味道雖然唔喺驚為天人,但麵豉味唔錯,混有少少昆布同蔥花,都幾香。A7 : 蟹特盛 $88如
如果單丁一個嚟,有一排吧位供選擇,坐埋去都唔會太尷尬。
,平時就免加一,喺星期六、日及公眾假期先至要加一。

A7 : 蟹特盛 $88

如果有睇過小弟寫丼飯嘅食評,就見唔少次都喺揀蟹丼,無他嘅,鍾意食蟹,但又懶得拆蟹嫌麻煩。平常有質素嘅蟹丼兩嚿水喺起錶價,但晌度只喺賣$88,難得有齊松葉蟹膏、蟹肉、蟹籽,搭多條蟹柳,賣相色彩繽紛,討人喜歡。雖然蟹膏唔多,但蟹肉落得一啲都無手軟,意外驚喜位喺啲蟹肉鮮甜度比預期中好,混和所有食材一齊食,感受到滿足嘅鮮味。
蟹特盛
A9 : 火炙安格斯牛肉飯 $98

安格斯牛肉喺小弟嘅心水食材之一,晌午餐嘅丼飯竟有一款火炙安格斯牛肉飯,店員更話喺新出無耐。個牛肉飯賣相真喺幾有氣勢,啲牛肉疊到成座小山咁。試幾口牛肉,水準甚高,一來啲牛肉切得夠薄,火炙後半生半熟嘅感覺,口感好嫩滑,卻極富肉香。
火炙安格斯牛肉飯
B9 : 蒲燒鰻魚飯 $78

早前晌另一家店食咗客水準不賴嘅鰻魚飯,今日又想再重溫多次。鰻魚飯以傳統日式木盒盛載,予人有份溫暖感。鰻魚燒得好香,蒲燒就最惹味,而且,件鰻魚魚油甚豐,十分甘香;飯粒亦都分明,口感黏糯。
蒲燒鰻魚飯
赤身4切 $98

既然啲午餐咁抵食,就豪一豪試一客刺身,其實,午餐有加配三文魚刺身3切(3件)優惠,更喺平到唔信嘅$8,但三文魚普通又經常食,所以揀赤身4切,散點餐牌中嘅刺身都喺4切為一單元。啲赤身唔單紅潤帶3光澤,更喺厚切,真喺一件頂得出面兩件份量。肉質既鮮味,魚味又濃,果然喺甚具質素。
赤身4切
現今嘅冬菇亭已蛻變成餐飲場所嘅新力量,「壹級」既有貴價嘅食材供選擇,但又有定價親民嘅菜式,需知香港嘅公共屋村有唔少基層百姓家,但亦有唔少隱形富戶,晌呢啲地方開店,可以講喺大小通吃
蟹特盛
火炙安格斯牛肉飯
2018-02-25 168 瀏覽
近年冬菇亭有不少新面貌,連日本菜也有供應。記得舊年暑假,同一班好姊妹去美林邨熟食亭一間料理店吃日本菜,食完後,大家都一致認為,餐廳食物水準唔錯,雖然未能與正宗日本料理相提並論,但勝在價錢合理,而且菜式選擇夠多,尤其是午市套餐,非常經濟抵食,所以今年嘅第二場開年飯局,就敲定來這裡開餐。由於揀左中午時段到訪,加上這天陽光普照,天朗氣清,窗外的自然光透進室內,所以感覺特別開揚舒爽。自選配搭午餐,選擇勁豐富,共有 7 大類,除了 3 款是日特價飯及拉麵外,另外仲有丼飯、和食、壹級鐵板燒、滑蛋飯、溫泉玉子咖喱類及豬骨濃湯手打烏冬/拉麵。至於散點方面,項目就包括有日式火鍋、沙律、佐酒小食、炸物、刺身四切、壽司、手卷、卷物、天婦羅、一品料理、浜燒、爐端燒、串燒等等。先來一客山形蟹籽青瓜沙律 ($55)  做前菜,沙律分量不少,砌到成座山咁高,青瓜絲切得夠幼細,新鮮爽甜,加上蟹籽的卜卜脆口感,有營又健康。接著是一碟忌廉蟹肉薯餅 ($28/3件),薯餅炸至色澤金黃,上桌時仍熱辣辣,賣相吸引。挾起一件入口,外皮非常香脆,內裡嘅忌廉亦下得夠多,咬下質感綿滑,富牛奶和牛油香,唯一就是稍嫌蟹肉味唔夠濃,否則食味
接著是一碟忌廉蟹肉薯餅 ($28/3件),薯餅炸至色澤金黃,上桌時仍熱辣辣,賣相吸引。挾起一件入口,外皮非常香脆,內裡嘅忌廉亦下得夠多,咬下質感綿滑,富牛奶和牛油香,唯一就是稍嫌蟹肉味唔夠濃,否則食味更佳。
友人愛吃牛,點了一客午市套餐:火炙安格斯牛肉飯 ($98),丼飯非常抵食,牛肉分量十足,將米飯完全覆蓋。牛肉刨成薄片,炙燒後肉質柔軟又不失牛味,而且上桌時還會附送味噌湯一碗,飯餸連湯,一百蚊有找,絕對超值。
聽說店裡的串燒做得頗出色,既然一場嚟到,就趣趣地揀幾款試下。選了白鱔串 ($48)、大蔥雞肉串 ($22 x 2) 同黑豚腩串 ($18 x 3)。白鱔肉質肥美,魚皮燒至香脆。雞肉串啖啖肉,表面微焦,內裡多汁,大蔥食落唔太辣又夠 fresh,夾埋雞肉吃,令口感無咁油膩!黑豚腩串肉質嫩滑,帶油脂香,配自家煮的燒汁,鮮甜惹味。
壓尾點了焦糖菠蘿 ($28 x 2)  作結,菠蘿面層被燒至微焦,増添了陣陣焦糖香,食落甜美多汁,用嚟做飯後甜品一流。
午餐
在剛剛的情人節,當大家在搜羅各處的西餐廳,務求找到有情調來慶祝節日;又或者在超市購買心儀食材弄個愛心晚餐之際,我倆來到位於大圍的冬菇亭,點個日式二人餐來慶祝節日。沒記錯是$638一份套餐。這樣子的,雖然沒有相當浪漫的氣氛,也沒有音樂在調整餐廳的氣氛,但用餐都是看對象的嘛,所以沒有氣氛、沒有音樂也沒有問題,最緊要的還是美味又夠飽肚,這些才是我所追求的。況且,個人來說,我覺得這個套餐性價比也蠻高的,而且比起上一次來吃的時候,食物質素有所改進,這也是令我驚喜的。 蕃茄豆腐沙律 常覺得最簡單的食物是最難做我美味。今次來這邊除了享受情人節大餐外,最開心就吃到有進步的食物。這個蕃茄豆腐沙律就是其中一道的蠻喜歡的前菜。蕃茄很甜很新鮮,豆腐有夠滑的,而且豆味很香,加上麻醬,實在不錯。 芥辣八爪魚 芥辣八爪魚有夠濃味,芥辣略帶刺激,但這點點刺激卻讓人喜歡,八爪魚鮮味彈牙,忍不住一口一口的把整碟芥辣八爪魚吃完了。 刺身七點盛 這是我最期待的其中一道菜。當中三文魚的紋理想當靚,而且十分夠肥美;帶子鮮甜鮮味,叫人喜歡;海老刺十分大隻,膠質亦相當豐富,還有蝦頭上的膏多又多,叫人一吃愛上。 燒原隻魷魚

蕃茄豆腐沙律

芥辣八爪魚

刺身七點盛

燒原隻魷魚筒

燒魷魚筒今次相當不錯,香味十足,而且入口相當爽口,加上醬料,就連平日對魷魚筒無太大感覺的我也喜歡它了。

和牛串及帆立貝串

和牛烤得恰到好處,烤的過程中,和牛自己應有的油份被逼出來,好讓我入口時可以品嚐到最Juicy、最香的和牛味,加上它相當淋身,叫人一吃愛上;帆立貝串也不弱,烤的過程加入醬料,並把帆立貝的鮮味帶出,不錯。

壽司也不賴,最喜歡的是魚子壽司,粒粒魚子油份充足,而且十分鮮味,不錯。

鰻魚炒飯

最後來一客鰻魚炒飯,鰻魚汁的份量剛好,不甜不咸也不膩,反而有陣陣香氣在空氣之中飄逸著,也有陣陣鰻魚味在口腔之中洋溢著。再者,這個炒飯有夠大堆頭的,入面有蠻多鰻魚粒,鰻魚粒相當肥美,每吃一口均是滿滿的滿足。
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
2018-02-16 1203 瀏覽
今天和朋友去大圍參加聚會,完成活動後就在附近吃個午飯,這一帶的餐廳選擇不算多,肉餅哥之前已經吃過,所以今次選擇吃日本菜。推門而入,是一家家庭式經營的餐廳。餐廳裝潢平實簡樸,黑色磁磚牆壁和地磚,天花是玻璃窗,引進自然光,設有不少卡位和圓檯,坐得頗舒服。午餐的價錢非常親民,價錢由$35到$88都有,以日式餐廳來說,非常便宜呢!不過我比較想嘗試其他菜式,所以點了幾款試一試。⭐️香芒龍蝦沙律$78這道沙律給了我不少驚喜呢!顏色繽紛,除了大大片芒果和沙律菜,還散上蟹籽和大米花,底下還有厚實的龍蝦肉,口感豐富,層次分明,入口酸甜開胃,不俗!⭐️鰻魚忌廉芝士卷$78以鰻魚包裹米飯,裡面還藏了一粒芝士,咬下去鰻魚肉質細嫩,鰻魚跟米飯和芝士融在一起,味道很搭,很滋味呢!⭐️蘋果豚肉卷串$22這款蘋果豚肉卷串很有新意,薄切的豚肉包著蘋果粒烤,清甜的蘋果爽脆多汁,平衡了豚肉的油膩感。⭐️牛脷串$22厚燒牛舌也相當惹味,肉質彈牙,看來這家餐廳的燒物相當有水準呢!▪️想不到大圍有家便宜又好吃的餐廳,食物設計頗有誠意和水準,有機會再試試其他菜式!

⭐️香芒龍蝦沙律$78

香芒龍蝦沙律

這道沙律給了我不少驚喜呢!顏色繽紛,除了大大片芒果沙律菜,還散上蟹籽大米花,底下還有厚實的龍蝦肉,口感豐富,層次分明,入口酸甜開胃,不俗!

⭐️鰻魚忌廉芝士卷$78
鰻魚忌廉芝士卷