無庸置疑,一年四季,香港人都鍾意「打邊爐」,所以各式各樣的火鍋店,開到成行成市。但講番火鍋食材質素,就會分差好大。 今晚我哋一行四人,嚟到荔枝角「大公別館」食火鍋,因鍾意呢度賣嘅食材新鮮,而且環境非常舒適,可以一路烚下烚下一路傾計。 餐廳位於D2 Place 一期10樓,同一個鋪位,有小菜/火鍋,「大公別館」就主打火鍋。 湯底就點咗一鮮一辣嘅鴛鴦鍋,花膠濃雞湯+川蜀麻辣鍋,嫩滑雞件加上軟腍花膠,湯底入口順滑鮮甜、骨膠原豐富,川蜀麻辣就香料豐富,仲加有少量鴨血,辣辣惹味。 美國極黑和牛封門柳,封門柳較為罕有,油花豐富,滾湯內拖兩、三下,入口軟腍,牛肉味重。本地牛頸脊,脂肪少,軟腍有咬口,肉味香濃。 手工火鍋料,就點咗招牌四寶丸、手打魚腐、豆腐紙、千層枝竹、飽魚餃 豆腐紙超薄,放入濃湯拖一下,即刻軟化,入口豆味香濃手打魚腐白滑,質感輕軟,好特別層層疊疊的千層枝竹,枝竹吸滿湯汁精華,越嚼豆香越濃飽魚餃,軟滑餃皮,加入以飽魚、鮮蝦做饀料,鮮味十足招牌四寶丸,包有脆骨烏雞丸、芥末豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸,手打丸粒粒入口脆彈,尤其鍾意脆骨烏雞丸,雞肉加入脆骨,口感豐富,越嚼味越濃,芝心墨魚丸

本地牛頸脊,脂肪少,軟腍有咬口,肉味香濃。

豆腐紙超薄,放入濃湯拖一下,即刻軟化,入口豆味香濃

手打魚腐白滑,質感輕軟,好特別

層層疊疊的千層枝竹,枝竹吸滿湯汁精華,越嚼豆香越濃

飽魚餃,軟滑餃皮,加入以飽魚、鮮蝦做饀料,鮮味十足

招牌四寶丸,包有脆骨烏雞丸、芥末豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸,手打丸粒粒入口脆彈,尤其鍾意脆骨烏雞丸,雞肉加入脆骨,口感豐富,越嚼味越濃,芝心墨魚丸,中間爆漿芝士,非常美味

健康淮山麵,入口爽滑
黑豆水,清甜解膩

最後唔少得嘅,係餐後甜品,金箔懷舊芝麻卷,芝麻味香濃,加上金箔點綴,又名貴又好味。

• 美國極黑和牛封門柳
  • 千層枝竹
  • 招牌四寶丸
  • 豆腐紙
2021-09-01 24 瀏覽
尋晚同朋友去呢間位於荔枝角既火鍋店打邊爐😋食到舔舔脷首先講個湯底🥘湯底係鴛鴦鍋:川香麻辣:麻辣味足,花椒辣椒等等都好足料,食得好過癮花膠濃湯雞鍋:裡面真係有大大塊花膠,湯底好濃厚,雞肉超級新鮮嫩滑,好難得打邊爐可以食到咁嫩既雞!十分驚喜!牛肉🥩牛肉叫左2種,本地牛頸脊肉質淋滑,美國極黑和牛封門柳比較厚身,重牛肉味!自家製千層枝竹🫔外表同豆卜有少少相似,將枝竹疊咗好多層,咬落去有滿滿既湯汁,比一般既腐竹有更濃既豆香味道。招牌四寶丸🍡每一個丸都好味!墨魚丸彈牙,牛肉丸牛味十足,最特別係食到一粒裡面有少少姜蓉既丸,姜蓉加落肉丸裡面出奇地夾wor!鮑魚雞粒餃🥟鮑魚好大粒,菇好鮮味,餃子皮薄,食落層次豐富。不過呢個菜前祈唔好放近個爐,唔係有機會痴埋一齊架~🤣手打魚腐🍢呢個口感比較特別,食落有少少鬆軟,建議用川味鍋烚,味道會更出眾!豆腐紙🧈呢個用來打邊爐真係一流,吸滿湯汁,將湯底精華發揮得淋漓盡致!金箔懷舊芝麻卷🌯飯後甜品,芝麻味十分濃,能感覺到芝麻蓉,但係比較甜,如果能減少啲啲甜味就更加好啦!總括而言呢餐食得好滿足,環境優美,食物高質,服務態度又十分好!盛讚!
尋晚同朋友去呢間位於荔枝角既火鍋店打邊爐😋食到舔舔脷

首先講個湯底🥘
湯底係鴛鴦鍋:
川香麻辣:麻辣味足,花椒辣椒等等都好足料,食得好過癮

牛肉🥩

自家製千層枝竹🫔

招牌四寶丸🍡

鮑魚雞粒餃🥟

手打魚腐🍢

豆腐紙🧈

金箔懷舊芝麻卷🌯

2021-09-01 38 瀏覽
朋友book咗呢間餐廳,貪佢可以喺個舒服既環境打邊爐,除咗舒服,野食質素都唔錯。七點黎到,我地坐嘅嗰間房仲未有其他客人,成間餐廳感覺係會所級別,枱同枱之間嘅距離好遠,座位亦好舒適。叫咗鴛鴦鍋,一邊係麻辣湯底,另一邊係花膠雞,麻辣湯底花椒味重啲,唔算太辣;花膠雞湯嘅雞件嫩滑,湯底用黎烚菜烚准山麵等一流。肉類方面叫咗兩碟牛,分別係本地牛頸脊同埋和牛封門柳,前者牛味重啲,後者肉質嫩滑啲,入口即融,兩隻都好食。打邊爐自然唔少得丸類,呢度嘅手打丸水準亦不俗,口感彈牙,配兩隻湯底都好食。水餃皮好薄,不宜烚太耐,個餡都幾足料,好多蝦肉,調味亦唔錯手打魚腐感覺特別,一入口就慢慢化開,好似食緊熱既雪糕咁。另外叫咗生菜同淮山麵,麵質幾彈牙,用麻辣湯烚辣得好過癮。最後叫埋個甜品,係傳統嘅芝麻卷,加咗啲金箔做點綴,賣相同味道都合乎預期。期待下次試埋隔離既中菜~

水餃皮好薄,不宜烚太耐,個餡都幾足料,好多蝦肉,調味亦唔錯

手打魚腐感覺特別,一入口就慢慢化開,好似食緊熱既雪糕咁。

另外叫咗生菜同淮山麵,麵質幾彈牙,用麻辣湯烚辣得好過癮。

期待下次試埋隔離既中菜~
2021-08-31
2021-08-30 545 瀏覽
神秘既門面,高雅既中式裝潢,非一般既火鍋美食,真係食過番尋味💯佢既花膠濃湯雞鍋真係不得了,不得了在於有不少花膠在內👍,而且當你未落雞、只飲湯既時候係會有明顯花膠味,全部女仕搶住飲!飲到咁上吓可叫侍應加湯(佢加既真係湯,唔係水),之後便可落雞。好想講一句,好耐冇食過新鮮雞,係呢到就食到, 千期要睇時間烚,唔好浪費咗佢又鮮甜又滑既雞呀! 三百蚊有找個湯底有花膠有新鮮雞,真係抵讚到暈。食火鍋梗係唔少得叫本地新鮮牛肉/牛頸脊, 佢脂肪比起平時食果啲均勻,又香又腍, 必食😋!另外想讚吓個鮑魚雞粒餃, 邊有咁誇一咬開餃子裏面會有半片飽魚?!仲要有海鮮味既。佢同雞粒配埋係可以互相保留番自已既味,非常好吖👏👏!跟住推介吓招牌四寶丸, 佢哋分別係:脆骨烏雞丸、芥末豬肉丸、芫荽牛肉丸、芝心墨魚丸,全手打,味鮮質嫩,無得彈!而當中我最愛係脆骨烏雞丸和芫荽牛肉丸😋🤩🤩,前者有軟骨係入面,好有咬口;後者則是我柸茶,一個字"掂"!之後呢個正囉 千層枝竹, 一早放入湯底都唔怕,要浸到入哂味同輕輕腍腍哋係最正,佢質感似素鵝,超好豆味,又有咬口, 未試過咁既效果😋😋。朋友推介吓第一次食淮山麵,又几滑身喎,冇食烏冬同公仔

朋友推介吓第一次食淮山麵,又几滑身喎,冇食烏冬同公仔麵咁濟,唔會霸咗我個胃🤭。

花膠濃湯雞鍋

花膠濃湯雞鍋
飽魚雞粒餃
千層支竹
2021-08-29 35 瀏覽
大家小心,明明寫住全單八折(飲品除外),我禽晚同3個朋友book左夜晚打邊爐,去到食完埋單最終得九折,我問點解,呢間野又話除左飲品唔包,有啲海鮮又唔包,有種俾人欺騙左嘅感覺。
2021-08-28
2021-08-27 64 瀏覽
黑豆水呢度有黑豆水❤️平時好少打邊爐時可以飲到,清熱解毒,落左少少糖。打邊爐🍲鴛鴦湯底(麻辣/花膠雞)-麻辣-個湯一煮滾,麻辣湯底聞到少少羊肉味,但焯食物,食物又冇個陣羊肉味🤔湯底仲落左幾大塊厚切鴨血,如果唔食得辣嘅朋友,記得湯滾前要拿走部份辣椒,因為真係幾辣。裡面有幾件鴨血,冇腥味,有啲似啫喱👍🏻-花膠雞-雞件是另上,目測應該有半隻雞,試飲湯底前先把雞件倒入湯,一齊滾,否則湯底會好淡,欠缺一種(肉)味,花膠好大塊,大小剛好,滾得耐都唔會溶哂❤️雞件無雪味,肉質較滑身不粗糙打邊爐🍲食物美國極黑和牛封門柳❤️❤️❤️❤️一碟牛,4個人食,每人都食到最少5片,肉質柔軟、有牛肉味,建議放入麻辣湯焯,同牛肉非常配搭惹味。牛頸脊❤️❤️❤️比起和牛封門柳,頸脊肉質煙韌,硬身少少🤏而且牛肉味無咁重自家製千層枝竹❤️❤️❤️外層炸過,裡面睇到係好多層,豆味重細滑,每一口都有多層咬口鮑魚雞粒餃❤️❤️❤️❤️雖然鮑魚雞粒餃,但有蝦係入邊,飽魚同蝦都爽口彈牙,仲食到切到一絲絲既木耳,呢碟點了兩碟*🥴招牌四寶丸❤️❤️❤️❤️唔好睇佢平平無奇,實招牌四寶丸❤️❤️❤️❤️-芫荽牛肉丸,味道似酒樓食嘅牛肉球,同樣落到少許芫荽,但肉丸比較實-芝心墨魚丸非常
黑豆水

打邊爐🍲鴛鴦湯底(麻辣/花膠雞)
-麻辣-

-花膠雞-

雞件無雪味,肉質較滑身不粗糙

打邊爐🍲食物
美國極黑和牛封門柳❤️❤️❤️❤️

牛頸脊❤️❤️❤️
比起和牛封門柳,頸脊肉質煙韌,硬身少少🤏而且牛肉味無咁重

自家製千層枝竹❤️❤️❤️
外層炸過,裡面睇到係好多層,豆味重細滑,每一口都有多層咬口

鮑魚雞粒餃❤️❤️❤️❤️

招牌四寶丸❤️❤️❤️❤️
唔好睇佢平平無奇,實招牌四寶丸❤️❤️❤️❤️
-芝心墨魚丸
非常爽口彈牙,仲有一粒粒墨魚肉,裏面有少少🤏流心芝士,不過墨魚🦑嘅味道蓋過芝士味
-脆骨烏雞丸
顧名思義用烏雞製成,雞軟骨佈滿在雞丸上,好特別,咬每一口都有爽爽的聲音😆
-芥末豬肉丸
咬嘅時候要小心啲,因為會流留心出嚟,豬肉丸比較辣,因為流心汁好有薑味❤️❤️芥末味不重

淮山麵❤️❤️❤️
就算煮耐左都唔會散晒

金箔懷舊芝麻卷❤️❤️❤️❤️
皮好薄,裏面仲搽咗芝麻醬,所以每一口都充滿芝麻味,軟林林,唔係太甜

2021-08-25
  • 金箔芝麻卷
2021-08-26 37 瀏覽
川蜀麻辣鍋入面有鴨血,鴨血煮耐再食,變到超入味,但唔羶腥唔會老,依然滑嫩,鮮甜好食!另一邊的花膠濃雞湯,花膠量多,湯底偏稀,但落埋雞落去後,再飲一啖湯,湯底變到又濃又稠又鮮,好好飲!美國極黑和牛封門柳:肥瘦適中,質感較腍,入口肉質鬆軟。本地新鮮牛頸脊:油脂感強,入口比較有咬口彈牙。招牌四寶丸:最特別及最好味係脆骨烏雞丸:丸混入雞軟骨,有口感之餘烏雞肉又彈牙另外還有芥末豬肉丸,芝士墨魚丸及芫荽牛肉丸鮑魚雞粒餃:每一粒都會有半邊飽魚,雞粒及蝦粒自家製千層枝竹:好特別,第一次食,炸過的枝竹,但記得煮耐少少先好食!手打魚腐:口感綿軟,好似食緊梳乎里咁,好特別呀!豆腐紙:豆味重,薄如紙,入鍋兩秒要取出了!淮山麵:終結火鍋必須要有麵!淮山麵口應爽滑,煮耐麵唔會散溶金箔懷舊芝麻卷依家唔多地方有賣了!同做得好食的唔多,呢度芝麻味又香又濃,唔會超厚粉
川蜀麻辣鍋入面有鴨血,鴨血煮
耐再食,變到超入味,但唔羶腥唔會老,依然滑嫩,鮮甜好食!

美國極黑和牛封門柳:肥瘦適中,質感較腍,入口肉質鬆軟。

本地新鮮牛頸脊:油脂感強,入口比較有咬口彈牙。

招牌四寶丸:
另外還有芥末豬肉丸,芝士墨魚丸及芫荽牛肉丸

鮑魚雞粒餃:每一粒都會有半邊飽魚,雞粒及蝦粒

手打魚腐:口感綿軟,好似食緊梳乎里咁,好特別呀!

豆腐紙:豆味重,薄如紙,入鍋兩秒要取出了!

淮山麵:終結火鍋必須要有麵!淮山麵口應爽滑,煮耐麵唔會散溶

金箔懷舊芝麻卷
牛頸脊
封門柳
四寶丸
牛頸脊
封門柳
2021-08-25 31 瀏覽
Hotpot has always been one of my favorite things to eat, so when I know there’s a new hotpot restaurant inside the Greater China Club, I had to give it a try!They do Sichuan style hotpot so we ordered their signature spicy broth and fish maw & chicken broth. The broth was so rich in flavours and the spicy one was really great! We kept tearing up but we couldn’t stop eating😍 As for the chicken broth, they were really generous in the portion of the chicken, and the chicken pieces were all very ten

They do Sichuan style hotpot so we ordered their signature spicy broth and fish maw & chicken broth. The broth was so rich in flavours and the spicy one was really great! We kept tearing up but we couldn’t stop eating😍 As for the chicken broth, they were really generous in the portion of the chicken, and the chicken pieces were all very tender!

The two kinds of beef we ordered were good too. The beef neck had a nice, firm texture and it tasted very nice. The abalone & chicken dumplings were delicious as well, with a balanced mix of the 2 ingredients 👍🏻

PS their menu is really cute!
2021-08-20 47 瀏覽
大公館不嬲係我屋企聚會嘅top5地方之一 因為環境舒服 食物亦唔錯👍🏻以前亦好中意佢地嘅西餐部Cadenza 仲記得個蘑菇湯真係超超超好飲 但唔知咩原因 佢地將西餐部改建成火鍋店 所以今晚就黎試試佢咩料👏🏻我推介牛頸脊同封門柳 兩款牛都好濃肉味 勒另有亦推介豆腐紙、鮑粒雞肉餃、准山麵等 全部都係較特別嘅選擇 好帶新意👍🏻湯底我地就揀左鴛鴦鍋 一邊係川蜀麻辣 另一邊係花膠雞 想講隻雞真係份量超大 雞肉好嫩滑 當成個餸食都仲得!😂整體滿意 火鍋料夠新意 份量就好足 服務一貫良好 應該會再黎👍🏻

2021-08-20 67 瀏覽
呢到任何食物都係非常新鮮, 口感獨特, 食得出真味道😋😋!真係要大大力推介👍👍。首先,枱上迎接我們這一家既係一張SET到好高貴既枱,再放咗一盒9個非常精緻既陶瓷醬料瓶。當中令我愛上💖咗佢👉"黃椒醬"— 香、辛、甜、醒胃。愛醬既我又要去入貨了!(希望買到同佢一樣咁好味架啦!)川屬痳辣鍋 (小辣): 好鍾意呢啲有漢方中藥既痳辣味道😍,唔係得層辣油係面果種👍;辣方面我哋要咗小辣,鍋內仲有好多大大片既鴨血添呀🥰!超正💯!美國極黑和牛封門柳矜貴啲叫咗個和牛封門柳,肉身比平時打邊爐叫開既牛頸脊腍,睇落脂肪少啲,牛味都係咁濃,都值得食😋手打魚腐:未食過咁滑捋捋既魚腐, 質感好似輕飄飄既”包仔”豆腐, 佢都可以吸到湯鍋既味,烚耐啲都唔怕, 真係滑得好緊要!😉豆腐紙: 外表平平無奇的豆腐紙(差啲以為佢係餐巾🤣), 滾兩滾就食得, 係超好味, 豆味香濃, 質感薄而滑, 係一款食不停既火鍋新食品😋😋金箔懷舊芝痳卷: 打邊邊竟然有中式甜品叫, 佢既軟腍腍同非常香濃既芝痳味令我對芝痳卷大大改觀, 原來芝麻卷可以咁好食🥰!人人讚既芝痳卷都有食過, 通常都係小小爽口同有淡淡優香, 對我黎講唔係好大興趣, 但呢到既芝

川屬痳辣鍋 (小辣):

手打魚腐:

豆腐紙:

金箔懷舊芝痳卷:
打邊邊竟然有中式甜品叫, 佢既軟腍腍同非常香濃既芝痳味令我對芝痳卷大大改觀, 原來芝麻卷可以咁好食🥰!人人讚既芝痳卷都有食過, 通常都係小小爽口同有淡淡優香, 對我黎講唔係好大興趣, 但呢到既芝痳卷你真係要食, 我覺得係必食添😋。

川屬痳辣鍋

手打魚腐

豆腐紙

芝麻卷

醬料瓶

黃椒醬

2021-08-16 67 瀏覽
依度地方環境裝修都好有氣派,金碧輝煌,坐位舒適,又夠空間感,同埋打邊爐張檯最緊要夠大,放晒d火鍋料。.1.鴛鴦湯底 $328有同事想食辣,又有人唔食得辣,依個情況最好就係鴛鴦湯底,今日揀左個濃湯花膠雞鍋配麻辣湯底,首先講個花膠雞湯,湯濃都不得了,湯入面仲有花膠,未打邊爐之前最好飲一碗。 麻辣湯底都好香濃,入面仲有鴨血,麻辣味滲透鴨血,非常好味。2.美國極黑和牛封門柳 $288依隻肥瘦均勻,牛味好重,好有口感,上佳之選。3.本地新鮮牛肉/牛頸脊 $238依隻牛肉油花多少少,食落有油香,但牛味都濃,另一種享受。4 .招牌四寶丸 $128款款都真材實料,肉味香濃。所有丸都打到好彈牙。5.手打魚腐 $48應該係自家制,係出面街未食過,魚腐好香滑,好有特色。6.鮑魚雞粒餃 $68皮薄餡靚,滿滿既雞肉,仲食到鮮味既鮑魚粒,第一次食種餡料,好味有驚喜。7. 豆腐紙 $32/千層枝竹 $48花膠已經越煮越濃,用依d食材索晒湯汁黎食,真係無得輸。 8.金箔懷舊芝麻卷 $64芝麻味好香濃,口感好軟滑,唔會太甜,食到飽飽,都想encore 多一件。整體環境食材,都係有讚無彈,地方夠privacy,再加上侍應
1.鴛鴦湯底 $328
2.美國極黑和牛封門柳 $288
依隻肥瘦均勻,牛味好重,好有口感,上佳之選。

3.本地新鮮牛肉/牛頸脊 $238
依隻牛肉油花多少少,食落有油香,但牛味都濃,另一種享受。

4 .招牌四寶丸 $128
款款都真材實料,肉味香濃。所有丸都打到好彈牙。

5.手打魚腐 $48
應該係自家制,係出面街未食過,魚腐好香滑,好有特色。

6.鮑魚雞粒餃 $68

7. 豆腐紙 $32/千層枝竹 $48
花膠已經越煮越濃,用依d食材索晒湯汁黎食,真係無得輸。

8.金箔懷舊芝麻卷 $64

整體環境食材,都係有讚無彈,地方夠privacy,再加上侍應殷勤款待,高質既地方食飯,價錢都非常合理。
2021-08-15 55 瀏覽
今日同朋友過咗嚟荔枝角行街,一直都好想喺香港到食火鍋,朋友就推介左我過嚟依間上網有好多好平嘅火鍋店,同朋友行完街即刻就過咗嚟,餐廳係喺D2 Place,朋友話好正,於是一於嚟試吓,估唔到有意外嘅驚喜💕🤩首先嚟到嘅時候,餐廳環境裝修得好高貴,而且每一台嘅距離都好大,所以食得好安心,另外職員嘅服務態度都好好,永遠有需要幫助嘅時候都即刻過到嚟,低讚💕🤟🏻首先我哋湯底方面,叫咗一個鴛鴦鍋,我最推介嘅係花膠雞鍋,真係超級足料,裏面有好多花膠,而且好香嘅雞味,呢個價錢來講真係超級抵食👅另外特別推介喺依度嘅牛我哋叫咗一個本地新鮮牛頸脊,另外一個係美國極黑和牛封門柳,兩個牛肉味道都超級鮮嫩,食得出好高質,好香嘅牛味💕另外依度嘅淮山麵、手打魚腐、時令蔬菜都好正最後食埋一個懷舊芝麻卷,完美嘅一餐

另外特別推介喺依度嘅牛

另外依度嘅淮山麵、手打魚腐、時令蔬菜都好正

最後食埋一個懷舊芝麻卷,完美嘅一餐
2021-08-13 199 瀏覽
位於荔枝角D2 PLACE大公館中菜一向遠近馳名,唔少人都慕名而來品嚐,我當然係其中一個。到達門口時得知大公館旁開張咗大公別館,雖然位置一樣,但大公別館係主打手工火鍋。既然新開張,倒不如試下大公別館有咩花樣。餐廳以房間形式分隔,房間只有數張餐桌,獨立感,空間感,舒適感十足,整體環境非常滿意。火鍋醬料齊全,基本醬油、蔥花、芫荽、麻油等等應有盡有。個人就非常喜歡沙嗲醬,又香又濃。▪️ 鴛鴦湯底 (川蜀麻辣鍋/花膠濃湯雞鍋)川蜀麻辣鍋有麻香得嚟唔會太辣,切合返香港人口味。麻辣鍋內裡仲配有鴨血,鴨血煙韌入味。花膠濃湯雞鍋個人非常喜歡,大量花膠係鍋入面,非常足料。而且雞鍋設有雞件另上,雞件有濃郁酒香味。放入濃湯煮一陣,雞件熟透入口嫩滑,湯頭濃郁鮮甜。▪️ 美國極黑和牛封門柳封門柳色澤鮮紅,入口有嚼勁,牛肉味非常豐富,必點。▪️ 本地新鮮牛頸脊牛頸脊同樣高質素,油香豐富,口感嫩腍。▪️ 鮑魚雞粒餃賣相雖然唔太特別,但餡料卻充滿特色。鮑魚作為餡料鮮味十足。▪️ 手打魚腐魚腐非油炸,顏色雪白,口感軟綿綿。▪️ 招牌四寶丸四款手打分別墨魚丸、豬肉丸、烏雞丸、牛肉丸,當中墨魚丸係我至愛,咬落芝士爆漿而出,芝味一流。▪️

▪️ 鴛鴦湯底 (川蜀麻辣鍋/花膠濃湯雞鍋)

▪️ 美國極黑和牛封門柳
封門柳色澤鮮紅,入口有嚼勁,牛肉味非常豐富,必點。

▪️ 本地新鮮牛頸脊
牛頸脊同樣高質素,油香豐富,口感嫩腍。

▪️ 鮑魚雞粒餃
賣相雖然唔太特別,但餡料卻充滿特色。鮑魚作為餡料鮮味十足。

▪️ 手打魚腐
魚腐非油炸,顏色雪白,口感軟綿綿。

▪️ 招牌四寶丸

▪️ 豆腐紙
豆腐紙豆味出眾,薄薄豆腐紙輕輕係麻辣湯滾一滾,非常滋味。

▪️ 自家製千層枝竹
千層枝竹之確層數非常足夠,索湯一流。枝竹煮至腍身後煙煙韌韌, 配沙嗲醬一絕。

▪️ 淮山麵
火鍋湯底吸收哂食物精華,此時一碗淮山湯麵當然係最好不過。淮山麵營養豐富,口感彈牙煙韌,作為飽肚食物不二之選。

▪️ 金箔懷舊芝麻卷
芝麻卷作為甜品,外觀質感十足一條芝麻味腸粉。芝麻卷芝麻味濃厚,口感軟滑,今晚大滿足。
2021-08-09
  • 美國極黑和牛封門柳
2021-08-11 325 瀏覽
表姐轉新工約食飯 約左尼d2 place呢間大公館打邊爐😋打邊爐其中最開心既就係混醬店員一開始就奉上九宮格調味醬比較特別既係有黃椒醬(帶甜既辣,有少少後勁)同蔥香醬(乾葱油)另外佢哋個沙嗲醬都幾香我地揀左花膠濃湯雞鍋/川蜀麻辣湯底花膠雞湯有半隻雞斬件另上 雞肉嫩滑帶甜 湯入面花膠都唔少 湯底飲落幾濃稠 麻辣湯底飲落完全唔辣 但落咗啲豆腐索味就唔同講法 叫左幾樣最啱索湯既火鍋料手打魚腐| 唔係平時既魚腐 充滿空氣感 似食緊梳乎厘pancake既感覺 幾特別千層枝竹 | 餐廳自家製 富層次感 放麻辣湯一流豆腐紙 | 比平時既腐竹更薄 不過口感就唔係滑溜個種鮑魚雞粒餃 | 入面有半隻鮑魚 蝦 木耳 非常足料四寶丸 | 每款丸都內有乾坤 有流心芝士 薑蓉等美國極黑和牛封門柳 | 近年都經常會揀封門柳 比較少油脂 牛味更突出更香濃 本地牛頸脊| 雪花分布平均 比起封門柳肉質柔軟啲 油脂感香啲 淮山麵 | 本身已經好飽 但佢同個花膠雞湯非常夾 再加埋開頭九宮格既蔥香醬 變左蔥油拌麵咁 而且麵質無油膩感 忍唔住食咗2碗 正~平時打邊爐都會飲汽水 今次店員介紹我地飲酸梅汁 好清新開胃~啲staff 服
表姐轉新工約食飯 約左尼d2 place呢間大公館打邊爐😋

啲staff 服務都幾好 有禮貌又會主動換碟fill湯
埋單每人$400 唔算平,但環境同食物質素都對得住價錢
2021-08-05
2021-08-11 45 瀏覽
之前聽過好多朋友講呢間餐廳唔錯,但是由於佢坐落荔枝角工業區,對我黎講唔太就腳,所以一直都冇機會試。不過今日咁岩經過,唔需要等位就試一試啦!餐廳係十樓,一入去就見到中國風既裝修,職員先問我們打邊爐定小菜,今次我地先試試打邊爐吧。我們揀左花膠雞同埋麻辣鴛鴦鍋湯底,湯底好快就上,由於我近排唔可以食辣,所以麻辣湯底我冇試到,但是花膠雞湯底好足料,飲一啖湯,已經知道係心機之作。先黎四寶丸,呢個比較普通,覺得同其他火鍋店差不多,八粒黎講價錢唔算平。再來係豆腐紙同千層枝竹,豆腐紙好薄,同腐皮有少少唔同,不過配上火鍋又係另一個層次。本地新鮮牛頸脊呢個絕對係推介,色澤均勻,油花分布平均,有咬口,厚度剛好美國極黑和牛封門柳大大碟好抵食,牛味非常重,食唔停口鮑魚雞粒餃冇諗過真係會有半粒鮑魚喺入邊,真材實料!手打魚腐魚腐吸晒湯底啲精華,食落口好似棉花糖咁軟綿綿,值得推介!最驚喜係金箔懷舊芝麻卷!食落口好似食緊碗芝麻糊咁,好正!最後仲有皇帝菜同埋淮山麵,都好好食!

本地新鮮牛頸脊
呢個絕對係推介,色澤均勻,油花分布平均,有咬口,厚度剛好

美國極黑和牛封門柳
大大碟好抵食,牛味非常重,食唔停口

鮑魚雞粒餃
冇諗過真係會有半粒鮑魚喺入邊,真材實料!

手打魚腐
魚腐吸晒湯底啲精華,食落口好似棉花糖咁軟綿綿,值得推介!

最驚喜係金箔懷舊芝麻卷!食落口好似食緊碗芝麻糊咁,好正!

最後仲有皇帝菜同埋淮山麵,都好好食!
2021-08-04