2022-07-24 132 瀏覽
今日我去咗大埔富山居食日本菜,佢嘅防疫措施都做到好足㗎,枱與枱之間嘅空間非常足夠,枱與枱之間亦都有夾板隔開。火炙三文魚卷三文魚固然鮮味啦,一睇就知道師傅係用足心機,佢先汐三文魚喺飯上面用火炙,然後先至放三文魚子,喂師傅再用沙律醬裝飾碟面,簡直係藝術品一樣!蟹子沙律份量簡直超值,四個人都食唔晒,青瓜絲非常之新鮮,師傅放蟹子毫不吝嗇,唯一嘅缺點就係太多沙律醬,而家淨係減肥嘅我唯有食少啲啦!I went to Fu Shan Restaurant in Tai Po today and they have taken good precautionary measures. There is plenty of space between tables, with plywood separating the tables.Fire-roasted salmon rollsThe salmon is delicious, but you can tell that the chef has put a lot of thought into it. He sears the salmon o

火炙三文魚卷

蟹子沙律

Fire-roasted salmon rolls
The salmon is delicious, but you can tell that the chef has put a lot of thought into it. He sears the salmon on top of the rice, then puts the salmon roe on top, and then decorates the plate with salad sauce.

Crab Roe Salad
The portion was worth the price, even for four people. The cucumber was very fresh and the chef was not stingy with the crab roe, the only drawback was that there was too much salad dressing, and I had to eat less because I am on a diet!
  • 火炙三文魚卷
  • 蟹籽沙津
2022-07-22 201 瀏覽
【大埔高Cp值日式餐廳🇯🇵富山居】-依家冇得去旅行🧳唯有係香港周圍去啦😗最近就同男朋友去咗大埔擴展我地嘅美食地圖🗺️😜今日要介紹嘅就係呢間充滿日本特色嘅餐廳🏯🏔富山居🏔🏯-富山居嘅裝潢充滿日本風味🇯🇵除咗門口嘅櫻花樹之外🌸餐廳入面仲有日本街頭嘅相片同埋日式布簾燈光柔和成個環境都好舒服💖-餐廳食物選擇多,由串燒刺身壽司🍣到天婦羅🍤拉麵炒飯焗飯都有😍我哋就嗌咗呢幾樣野😜⬇️⬇️😋滑蛋豬扒飯$68+1⭕️呢個超驚喜⭕️真係好好味唔係講笑😋首先碟豬扒飯係勁大碟😳豬扒切開有成十幾件🤫鋪滿成隻碟都係賣七十蚊⁉️跟住啲雞蛋色澤金黄柔滑,炒得好嫩滑🥹入面嘅洋蔥好甜🧅個吉列炸豬扒炸到金黃色🤩外脆內鬆化,多汁幼滑啲飯粒煮得軟硬適中😍滑蛋將整碟飯覆蓋🥳加上吉列豬扒同秘製豉油真係好好味👍🏻佢個汁甜甜地同埋有啲麻油香味😝成件事好夾!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕-😋海膽麵豉燒飯團🍙$58+1❤️‍🔥必試❤️‍🔥呢個海膽飯團好特別!飯團有兩件😍撈咗麵豉同木魚😋仲燒到焦香🥹加埋個海膽🧡口感奶滑又濃郁😳用紫菜包住一齊食超好味😋好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗😋五品海鮮丼🍱 $128+1海膽|三文魚|帶子|油甘魚|甜蝦|蟹子刺身色澤鮮明❤️‍🔥非常新鮮最好味
【大埔高Cp值日式餐廳🇯🇵富山居】

餐廳入面仲有日本街頭嘅相片同埋日式布簾
燈光柔和成個環境都好舒服💖

😋滑蛋豬扒飯$68+1
⭕️呢個超驚喜⭕️真係好好味唔係講笑😋
跟住啲雞蛋色澤金黄柔滑,炒得好嫩滑🥹入面嘅洋蔥好甜🧅
個吉列炸豬扒炸到金黃色🤩外脆內鬆化,多汁幼滑
佢個汁甜甜地同埋有啲麻油香味😝成件事好夾!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕

海膽麵豉燒飯團
😋海膽麵豉燒飯團🍙$58+1
❤️‍🔥必試❤️‍🔥呢個海膽飯團好特別!
飯團有兩件😍撈咗麵豉同木魚

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

板燒蒜片牛柳粒
😋板燒蒜片牛柳粒$68+1
薯蓉香滑仲有好香嘅牛油味🧈
牛柳粒有六粒,軟腍惹味
蒜片炸得鬆脆甘香😝配埋牛柳粒一流👍🏻

帶子六切帆立貝
😋帶子六切帆立貝$62+1
帶子肉質鮮嫩😍味道純淨甘甜
係我最愛嘅刺身之一🥳

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

整體來講,富山居係一間CP值幾高嘅餐廳🥳大家去大埔一定要試吓❤️‍🔥特別係佢嘅海膽飯團同埋滑蛋豬扒飯😝😝

📍 富山居 (大埔)
大埔汀角路10號大元邨大元街市美食廣場3號舖
💸人均消費:$210
2022-07-19
海膽麵豉燒飯團
五品海鮮丼
板燒蒜片牛柳粒
帶子六切帆立貝
2022-07-22 127 瀏覽
「隱世居酒屋🏮」想想距離上次去大埔已經是上一年,今天就帶著朋友去那邊逛逛🤣!我們在四處散步的時候發現了這家隱藏在樓上居民樓裡的公園的角落一排排的店舖裡🤭,如果你不仔細上去看看是不會發現最角落的這家店 附近很多居民帶著一家三口👨‍👩‍👦來食個家常便飯聊聊天,價格十分實惠🥰蟹味噌甲羅稍配鱈魚乾 $52這個味道非常好👍他會用蟹蓋裝著調製好的蟹膏。蟹膏本身非常入味和濃郁,加上芝士烘烤過帶有一種鹹香的味道,一大個都裝滿了份量真的很多😆,配上脆脆的鱈魚乾真的很不錯,就是覺得鱈魚乾的份量可以多點,我們都吃完了四塊還剩下半份蟹膏🥺五品海鮮丼 $128這個海鮮飯非常的豐富,其中包括了海膽,三文魚,甜蝦,帶子,油甘魚,甜蛋,蟹柳,刺身吃起來很新鮮,肉質厚實,厚切的三文魚和油甘魚吃起來很滿足,海膽也是很鮮甜多汁,搭配上紫菜有一種入口即溶的感覺,再加上米飯使用壽司醋調配過,吃起來酸酸的 ,就是份量有點小😆🤣,吃不夠串燒拼盤 $68這裡面包括了大蔥雞肉,雞軟骨,雞翼,蘆筍牛肉,冬菇,說實話份量也算挺多的,最喜歡的是大蔥雞肉,雞肉烤的很鮮香,配上甜甜的燒烤醬味道很不錯,加上大蔥的搭配吃起來口感超級豐富,而蘆筍則被
「隱世居酒屋🏮」

蟹味噌甲羅稍配鱈魚乾 $52

五品海鮮丼 $128

串燒拼盤 $68
這裡面包括了大蔥雞肉,雞軟骨,雞翼,蘆筍牛肉,冬菇,說實話份量也算挺多的,最喜歡的是大蔥雞肉,雞肉烤的很鮮香,配上甜甜的燒烤醬味道很不錯,加上大蔥的搭配吃起來口感超級豐富,而蘆筍則被肥牛包起來卷成一個小卷,外面被烤的很焦香油脂分泌很豐富,裡面則是脆脆嫩嫩的,吃起來我也很喜歡🥰

芝士焗天火蠔🦪 $72/3隻
這個真的好不錯!!🥰🥰總共有三大隻生蠔,每一隻上面都鋪滿了奶酪醬和芝士,帶有著鹹鹹的奶香味,也不會太油膩,雖然生蠔被烤過,但裡面的水分十分充足,吃起來很清甜鮮嫩,肉質也是很新鮮肥美,🥰🥰這個烤生蠔是我最喜歡的!!大家一定要點這個!!
2022-07-22 76 瀏覽
呢間居酒屋🏮價錢真係好抵食💕網燒安格斯牛扒 雖然冇一格格嘅網紋 但燒得好香口🔥牛扒肉質嫩滑又有肉汁🥩面頭個汁甜甜地 再加埋旁邊嘅芥茉醬 令到成個牛扒嘅味道層次感更加豐富😍
2022-07-22 77 瀏覽
《富山居》嚟到大元街市美食廣場嘅富山居居酒屋,未入門口就俾餐廳門外嘅一撮櫻花報佈置吸引,望真啲原來係一棵別緻嘅許願樹嚟架。入到餐廳就望到一大幅櫻花風景畫,非常搶眼。另外仲有唔少東瀛風格嘅佈置,非常有心思。店內卡位多,仲要係好舒服寬敞嘅梳化位,每枱之間都好闊落,餐廳出面仲有啲户外位, 秋涼嘅話同frd 嘆下啤酒都幾chill!🍭清酒煮大蜆($68)湯底加咗少少辣椒調味,辣辣地,幾特別。食哂成碟,一粒沙都冇,好難得呢!🍭雞軟骨串($28)🍭京蔥雞串($30)串燒一上枱就聞到好香,原來呢個價錢已經係包兩串,性價比高有驚喜!雞軟骨大大粒,京蔥雞串份量都唔細,京蔥燒得好香,仲食到一絲絲嘅質感! 🍭西京燒比目魚($128)係我同朋友今餐最鍾意嘅菜式, 西京燒汁醃得岩岩好。魚嘅肉質細嫩, 個人覺得係今晚嘅MVP!🍭網燒安格斯牛扒($128)牛扒燒得好juicy, 份量亦比想像中多, 差唔多有成十塊。牛排邊位有少少肥,雖然有啲邪惡,但真係難以抗拒,食到牛脂嘅味道。店員推介要點埋個特式芥末醬,味道偏向柔和唔會太濃,唔會嗆喉,唔錯。
《富山居》

🍭清酒煮大蜆($68)

🍭雞軟骨串($28)
🍭京蔥雞串($30)

🍭西京燒比目魚($128)

🍭網燒安格斯牛扒($128)
2022-07-22 55 瀏覽
估唔到大埔有一間價錢平民化得來又好味嘅日本餐廳👍🏻店員帶領我哋入咗之後安排咗張卡位俾我哋坐,認真坐得舒服👍🏻食吓傾吓真係唔捨得走🤣叫咗幾款食物,每款都好味出色💯❤️洋風牛肉珍珠米,個人喜好,所以去到邊都想食牛肉飯!呢度嘅牛肉飯大碗又抵食🤗滿滿嘅牛肉,仲有鮮甜嘅牛肉汁,撈埋啲珍珠米一齊食,真係唔使一陣間就比我食晒啦,超好味😋❤️三文魚腩刺身,對比三文魚,我更加偏愛食三文魚腩,色澤鮮艷而且紋理好靚,重點係夠晒鮮甜肥美🤗❤️蟹味噌甲羅燒配鱈魚干,蟹殼有齊濃濃嘅蟹膏、蟹肉、蟹子同鵪鶉蛋,溝埋一齊食真係無敵!再配埋個鱈魚干,提升口感!❤️帶子刺身,帶子厚身,腍滑又鮮甜👍🏻❤️蟹子沙律,青瓜絲同蟹子蟹柳真係絕配,開胃又解膩🤭

叫咗幾款食物,每款都好味出色💯

❤️帶子刺身,帶子厚身,腍滑又鮮甜👍🏻

❤️蟹子沙律,青瓜絲同蟹子蟹柳真係絕配,開胃又解膩🤭
2022-07-22 50 瀏覽
上網見到大埔呢間餐廳啲食評都唔錯,今日經開大埔,於是膽粗粗嚟試!食完就知道唔怪得知啲人大贊啦👍🏻我其實係俾佢網上啲豬扒飯嘅相片吸引,因為張張相影到啲豬扒勁大份,引到我口水流🤤所以今日點都要食豬扒飯🤣我哋分別嗌咗兩個豬扒飯!各有特色,但都係咁好味❤️炭燒厚切豬扒飯配韓國餐肉蛋,分量十足,炭燒味香,塊豬扒又滑嫩。仲有塊厚厚嘅餐肉同太陽蛋😋太陽蛋啲蛋汁再加埋佢哋嘅秘製蔥油汁,撈飯食真係好正😚經典沙丹厚切豬扒飯配日本珍珠炒飯,濃郁嘅醬汁,一樣配埋太陽蛋同塊火腿,又係絕配!主角厚切豬扒同樣煮得相當出色,一啲都冇過老 ,肉質依然鮮嫩🥳

我哋分別嗌咗兩個豬扒飯!各有特色,但都係咁好味❤️

2022-07-21 58 瀏覽
 今日途經大埔發現咗一間性價比幾高嘅餐廳,佢算係走日式路線,但又係好多元化,好似咩食物都有選擇咁👍🏻唔怪得知坐滿晒人啦,的確有原因!食完覺得呢兩款都幾值得推介👏🏻蟹味噌甲羅燒配鱈魚干,聽店員講,呢度係用松葉蟹蓋,夠晒鮮味👍🏻蟹蓋入邊仲放咗鵪鶉蛋、蟹肉、蟹膏、蟹子、蔥花等,顏色鮮艷夠晒搶眼😍味道亦相當一流,夾埋鱈魚干食,鱈魚干又脆又煙靭,口感豐富🥳芝士焗天火蠔💕滿滿嘅芝士,而且蠔肉飽滿,要分開兩啖食,滋味滿分💯

食完覺得呢兩款都幾值得推介👏🏻

2022-07-21 35 瀏覽
位於大埔嘅呢間日式餐廳,食完之後好想再食下一次,而且餐廳款式選擇多,所以經過大埔嘅朋友可以一試😎十勝厚切豬扒,呢個係餐廳招牌菜式,好似豬扒唔會煎得過老,而且豬扒有少少肥豬肉,油脂嘅香氣拎塊豬扒更加好食😋加上店員推介話只要係社交平台讚好餐廳就可以+$1有半隻板燒蒜香牛油燒龍蝦🦞,我二話不說立即加😛隻龍蝦都唔野少,滿滿嘅牛油香,蝦肉亦都有鮮味👍🏻三文魚腩刺身,鮮甜肥美,而且油脂甘甜,真係食得太爽啦🤤芝士焗天火蠔,上面鋪滿濃濃嘅芝士,入面隻蠔都算大隻,一口塞爆😛成日嘅芝士焗蠔,一定要試😎
三文魚腩刺身,鮮甜肥美,而且油脂甘甜,真係食得太爽啦🤤
2022-07-20 46 瀏覽
朋友竟然帶我去大埔搵嘢食?🧐真係估都估佢唔到,食完之後,果然唔錯!好值得推介俾大家🫡因為CP值勁高,食物水準高又好味,座位坐得又舒服,店員仲好Nice添!十勝厚切豬扒👏🏻真心推薦呢個豬扒,厚身得來啲肉唔會韌,肉質真係柔嫩,一咬就開!唔怪得係餐廳招牌菜式👍🏻餐廳仲要做緊個優惠,講明讚好餐廳社交平台即可+$1可獲板燒蒜香牛油燒龍蝦半隻,咁正嘅嘢冇可能唔做🙈呢$1真係值得比,嗰半隻燒龍蝦🦞都有手掌咁大隻,又有膏啲蝦肉仲好彈牙!洋風牛肉珍珠米👏🏻首先我係一個勁鍾意食牛肉飯嘅人,呢度嘅牛肉飯有水準,飯粒係用珍珠米已經贏咗!仲有啲牛肉有好多塊,洋蔥又甜,好味過牛肉飯專門店🤣八爪魚刺身,口感韌度正,有趙口之餘仲好淡淡的鮮甜味💕

八爪魚刺身,口感韌度正,有趙口之餘仲好淡淡的鮮甜味💕
2022-07-19 55 瀏覽
好耐冇食過好味嘅厚切豬扒,好多時啲厚切豬扒好鞋又唔夠滑,但大埔呢間餐廳煮嘅豬扒又的確係好正👍🏻 💕十勝厚切豬扒豬扒來料靚,又有啲肥豬肉,煎完唔會乾爭爭,重點真係好大塊,放入口真係啖啖肉,仲有調味好好味!鹹香味掂 🤤另外佢仲有個大優惠,Like 社交平台即可+$1換個板燒蒜香牛油燒龍蝦半隻,板燒兩隻字就知道惹味,加埋個🧄香牛油,完全將龍蝦嘅鮮味提升到另一個層次,當然半隻龍蝦都夠肥美啦!蟹味噌甲羅燒配鱈魚干,今次係我第一次配鱈魚干食,甲羅燒不嬲走濃味路線,有時就咁食會覺得好重口味,配脆卜卜嘅鱈魚干食,味道就剛剛好🥳油甘魚刺身,肉質結實,魚味鮮甜❤️

油甘魚刺身,肉質結實,魚味鮮甜❤️
2022-07-19 44 瀏覽
今日喺大埔搵到間好嘢食,又平又好味,重點係上菜超快,唔駛等好耐!啱晒我呢啲咁心急嘅小朋友😳😋蟹子沙律🥗,店員一送上枱我就忍唔住wa一聲,因為勁大碟,份量勁多!蟹子一大堆,餐廳完全冇同你客氣!再同埋啲蟹柳絲同青瓜絲溝埋一齊食,清涼好味!😋三文魚刺身,刺身又成五大塊,好厚身啖啖肉!魚油一睇就知豐富,魚油味勁香!😋芝士焗天火蠔,焗蠔堅好味,熱辣辣上枱,面頭好香脆,入邊仲有少少洋蔥煙肉,粒蠔肉仲好大粒👍🏻

😋三文魚刺身刺身又成五大塊,好厚身啖啖肉!魚油一睇就知豐富,魚油味勁香!

2022-07-18 66 瀏覽
放假喺屋企冇嘢做,又懶懶地想嘆個休閒美食😆,於是我同老公落去樓下搵美食😍首先想講呢間餐廳雖然係走日式路線,但佢嘅嘢食係非常之多選擇,而且水準屬於中上,啲料大份又好味😋我哋兩個唔知做乜嘢心有靈犀🤣兩個都想食豬扒所以就揀咗呢兩款啦🫣😍十勝厚切豬扒香蔥醬油撈麵,話明厚切,嗰塊豬扒就當然好厚身啦,但豬扒一啲都唔老,完全冇鞋嘅感覺,仲好嫩質添!另外佢仲有啲香蔥醬油,撈麵一齊食更香口!😍經典沙丹厚切豬扒飯配日本珍珠炒飯,同十勝豬扒一樣,冇得彈!最緊要係佢嘅醬汁超濃郁超惹味!而且配珍珠飯,飯味更香!😍🥤凍檸茶同凍檸水,天氣咁熱,梗係要飲凍飲啦!兩杯都夠甜,啱晒我🤭

2022-07-18 45 瀏覽
估唔到媽咪會介紹餐廳俾我食,我今日做咗個乖乖女去試吓媽咪講嘅呢間餐廳🤣衰鬼,又真係幾好味喎😆首先嘢食夠抵食,而且夠大份,再黎就係夠新鮮!另外餐廳做緊個優惠,就係只要喺社交平台讚好就可以加一蚊可以有板燒蒜香牛油燒龍蝦半隻👏🏻❤️蒜香牛油燒龍蝦半隻,蝦肉好彈牙又有膏,而且好重蒜香牛油味,夠哂重口味!❤️昭和香煎牛柳,牛柳質感超嫩超有口感,而且無話有筋咬唔到,抵讚!❤️三文魚刺身同吞拿魚刺身,兩款都好新鮮!但我更愛三文魚🤭滑一滑入口,正!

2022-07-15 64 瀏覽
好多時都會見到餐廳加錢就可以優惠價換取一樣食物,但就好少話加入咁抵就可以幫到啲高質嘅嘢食,今日呢間餐廳就唔同啦🫡只要係讚好社交平台即可+$1就得到板燒蒜香牛油燒龍蝦半隻🤤呢個真係超級無敵抵!唔加錢都對唔住自己🤣🤣隻龍蝦又有膏又有分量,重點係真係好香口,好值得加錢換黎食😚💕十勝厚切豬扒,豬扒剪得好脆,又香又嫩!仲要大大塊好抵食😚💕清甜蜆湯,真鮮甜美味!仲要啲錢有好多隻,餐廳一啲都冇偷工減料!💕沙律🥗清新開胃💕泡芙,細細一粒泡芙滿足下個甜品胃🤤

💕十勝厚切豬扒,豬扒剪得好脆,又香又嫩!仲要大大塊好抵食😚

💕沙律🥗清新開胃💕泡芙,細細一粒泡芙滿足下個甜品胃🤤