2019-02-09
難得下星期有成個星期假,今日星期五最後一日反工梗係玩下,所以就約左阿妹行下年宵。不過放左工都六七點,所以就決定去下屋企附近既觀塘年宵市場。去到觀塘站就想揾間正正地嘅餐廳食下先,咁我就記得之前有個無辣不歡嘅四川菜愛好者朋友四圍叫朋友一齊去一間叫”川味港”,就想去試下係咪真係咁正行左去食。 間餐廳離火車站都好近下,五分鐘內行到華成工商中心,搭升降機到十三樓然後行上一層就係。睇佢嘅餐牌,除咗招牌嘅水煮魚等四川菜色,仲有好多唔同款嘅客飯包括唔辣嘅客飯。不過因為我地平時都有食下辣,對自己嘅食辣能力都有啲信心嘅,所以就叫左兩個四川辣野試試佢,我地就叫左麻辣珍肝同毛白旺。 四川菜嘅辣果然係非同小可,好辣!麻辣珍肝香氣撲鼻,豬肝嘅辣椒味十分入味同埋好鮮香,香料味十足,鹹味合適。加上我好鐘意食洋蔥,佢炒得唔會太熟岩岩好,配搭辣椒嘅味道超正,並襯托出整道菜嘅辣味。 毛白旺嘅麻味同辣度十足,其中濃烈嘅麻味全靠盆中粒粒花椒,辣椒入味,麻辣湯底油而不膩。鍋中有豬紅、豬肚、鯇魚肉同豆卜等寶物,份量充足,混和四川辣味十分滋味!雖然對我地黎講好辣,但係慢慢係鍋中尋寶食都係好歡樂美味。 此外,餐廳環境幾好,有三張大圓枱
此外,餐廳環境幾好,有三張大圓枱,同埋食物有辣有唔辣,辣嘅仲有辣度可以揀,好適合一大班朋友或者一大家人上去食架!