2021-09-25 4323 瀏覽
朋友工作在附近,一早便提及過這間手造麵家,店內環境頗有歷史痕跡,難得經過紅磡,一口氣買了幾款麵返屋企試一試。蝦子麵有粗麵和幼麵,蝦味都幾濃,店家介紹可以直接煮唔使過水,個湯會留有少少豬肉湯味。福建麵有啲似日本拉麵咁粗身,爽口彈牙,鹼水味不會太濃。另外還買了少許水餃皮。店家還有提供禮盒裝,但是價錢會貴多少少,送禮可以考慮,但自己食就買散裝都可以啦。這些老字號手打工藝實在買少見少,好開心依然仲食到,希望可以歷久不衰,下次經過會再去。

福建麵有啲似日本拉麵咁粗身,爽口彈牙,鹼水味不會太濃。

另外還買了少許水餃皮。

2021-09-25
2021-03-15 3643 瀏覽
這麵家祇有紅磡分店,我發現的共有兩家,區外人要光顧就要移玉步了。店內擺放了不同種類的麵,還有店員在做包裝的工作。價錢跟其他出名的麵家大至差不多。牛肉汁蝦子麵大概是該店的特色吧,所以特意買來試一試。麵的個頭跟其他麵家的差不多,但麵排得密密麻麻,顯得十分有分量。煮法是冷水入鍋,滾水後蓋上一至兩分鐘,搞散後就可以。一般都是滾水入鍋的。發散後的確顯得十分有分量,如果5個是半斤,其他麵家(都是5個)可能是有欺騙了。味道方面,麵身明顯感覺十分之爽,口感算不上滑,沒什麽麵香,整體味道偏淡,湯頭有點鹹,但察覺不到什麼牛肉味。廣告介紹單張上清楚寫明了煮法,方便了一眾食家。另一種買來嘗試的叫金方蝦子麵,價錢跟牛肉汁那種一樣。這款是獨立包裝的,顯得更加美觀,但就沒那麼環保。發散後個頭跟之前牛肉汁的一款一樣大。面的質感也一樣,顯得很有爽勁,但不是滑的一種,單吃面沒有麵香也察覺不到蝦子的味道。湯很清,有淡淡的蝦子香,跟其他麵家比明顯走清淡的路線。
店內擺放了不同種類的麵,還有店員在做包裝的工作。
價錢跟其他出名的麵家大至差不多。
牛肉汁蝦子麵半斤(5個)
牛肉汁蝦子麵大概是該店的特色吧,所以特意買來試一試。
牛肉汁蝦子麵
牛肉汁蝦子麵
廣告介紹單張上清楚寫明了煮法,方便了一眾食家。
金方蝦子麵一斤(10個)
另一種買來嘗試的叫金方蝦子麵,價錢跟牛肉汁那種一樣。
金方蝦子麵
這款是獨立包裝的,顯得更加美觀,但就沒那麼環保。
金方蝦子麵
2021-03-14
$105 (其他)
2020-10-11 3017 瀏覽
蝦仁炒蛋高湯吉品鮑魚麵,雪藏越南大假連殼直接烚勁腥,試試去殼輕醃再乾煎,腥味全無爽爽極彈,雪藏當然無鮮味。日本九州鹿兒島雞蛋,炒滑蛋嫩嫩厚厚甜甜,擁著鮑魚麵使其味道提升不少。有骨豬扒泰式湯吉品鮑魚麵,煮多幾次開始掌握到湯粉份量,加埋指天椒更惹味,忘記落蒜頭呢!味道欠點辛甜味。吉品鮑魚麵跟泰式湯超夾,爽甜掛湯味道濃郁可口!靚靚有骨豬扒,無醃都散發極濃豬肉甜味,肉質彈牙有嚼勁,超卓滿分。花菇花膠螺頭瑤柱鮮雞湯牛肝菌麵,煲足兩小時多的濃湯無可挑剔,厚厚黏黏真材實料!粗麵連靚湯齊齊灌入,絕對一滴不漏全數沒收,無敵色香味俱全!全部湯渣食埋去!新鮮雞真係無得輸,隔夜雞胸肉依然甜美彈牙,雞腳膠膠黏黏損得過癮,夾雜瑤柱雞絲更和味。水煮美國牛仔骨牛肝菌麵,牛仔骨太熟韌到趙唔到,用筷子食都十分困難,落手食吧!不停扯不停趙才能吞下。湯底跟牛肝菌麵完全不合拍怪怪的,落得太多花椒油滿頭大汗滴滴滴,食完碗麵要沖涼洗頭。上湯吉品鮑魚蝦子麵,爽滑粗麵,鮑魚蝦子味平均而濃郁,滾熱辣燙著嘴都迅即消滅。瑤柱上湯魚蓉麵勁撈辣椒仔汁,乾瑤柱已浸透煮得彈牙,海味鮮甜到極點!忘記幼麵特別吸湯,本來一湯碗,索剩一飯碗。綿綿魚蓉麵要食

上湯吉品鮑魚蝦子麵,爽滑粗麵,鮑魚蝦子味平均而濃郁,滾熱辣燙著嘴都迅即消滅。瑤柱上湯魚蓉麵勁撈辣椒仔汁,乾瑤柱已浸透煮得彈牙,海味鮮甜到極點!忘記幼麵特別吸湯,本來一湯碗,索剩一飯碗。綿綿魚蓉麵要食快少少,越來越腍再變得散碎,最後一滴湯都吸到沒有剩咯!濕潤味濃加蒜辣,醒神開胃。

大蜆泰式湯瑤柱全蛋麵,上水街市貝殼類次次都勁多砂,大埔街市好乾淨架喎。古法硬幣吐砂,狂噴粒幾鐘後,都仍有少少。自己晚餐自己煮,自己晚餐先己食!極度鮮甜肥美大蜆,彈滑爆汁,最衰大細不一致,賣相唔夠吸引,成斤大蜆 $45 蚊自私食。全蛋麵天生吸湯後較綿較腍,不及蝦子麵般爽彈,各有各好,啖啖濕潤,啖啖都係湯!每啖都要掛上大量辣椒仔汁,蒜辣酸酸夠醒神。

火腿粟米湯鮑魚瑤柱蝦子麵,食下湯麵暖下胃最好。幼細銀絲麵掛湯力特強,清新瑤柱蝦子味都未能給湯汁所淹沒,灑上辣椒仔汁酸辣蒜香更惹味!金寶粟米海鮮湯鮑魚瑤柱蝦子麵,點解湯底稀稀的?幸好味道蠻不錯,讓爽彈幼麵拖著湯汁同步消失。原條叉燒清雞湯瑤柱蝦子麵,瑤柱蝦子麵充滿甜甜瑤柱味還有溫柔的蝦子咸鮮,耐心慢烚叉燒更濕潤,味道更溫和,質地有嚼勁。

叉燒粒清雞湯瑤柱蝦子麵,原塊有原塊既風味,切粒有切粒既精彩!彈牙濕潤,烚過使得味度更溫和。清雞湯充滿叉燒味,咸味都更強,還有辣椒仔汁的酸辣蒜味極開胃。麵條散開熄火再浸幾十秒,爽彈無比,口感超卓。

手撕豉油雞清雞湯金方蝦子麵,慢慢襯手撕成一絲絲,耐心地不用 5 分鐘已預備好。為了讓雞胸保持幼嫩決定不放湯滾,鋪面讓她變暖便好。真自撕雞,真事由雞,彷似一大堆蟲仔一樣!充滿蛋白質,充滿清香豉油味。金方蝦子麵條幼如秀髮,爽彈帶咬口,捲著暖意肉汁雞絲掛著濃湯啜得高潮迭起!

有膏瀨尿蝦清雞湯牛肝菌麵,跟瀨尿蝦大軍苦戰粒幾兩粒鐘,終於全軍覆沒可以休息一下!足足斤幾有三十幾隻,啜到脷都損埋咯。必定要即食才鮮味彈滑,放涼再煮麵肉質變腍帶霉,精華肉汁蛋白質已大部份流失!白灼瀨尿蝦最好食,烚完剝殼再烚,所有甜味流失。蝦味溶到湯汁中,蝦膏有嚥韌的亦有粉口的,同樣甘香。牛肝菌麵偏淡偏腍,不及蝦子麵爽彈。

薑皇蠔油湯牛肝菌麵,只有濃薑味雖健康但悶悶的,始終蝦子麵最好食,牛肝菌有點距離。羅宋湯松茸全蛋麵,勁多薯仔粒!淋落大量辣椒仔汁,爽爽兩啖清晒。

碳燒雞全翼廚師腸牛柳粒魚蛋昆布鰹魚汁湯瑤柱全蛋麵,發現味淡的麵條跟濃味昆布鰹魚汁非常夾,比用清雞湯好味多倍及芳香多倍呢﹗雞全翼好咸,牛柳粒都好咸,廚師腸略咸可以接受,最正常魚蛋結實嚥韌點點咸香!

碳燒芝心丸魚蛋雞腎雞中翼廚師腸魷魚翼多春魚昆布鰹魚汁湯有機亞麻子麵,芝心丸爆出芝士蠻有趣,雞腎極爽有著特濃沙嗲味,雞中翼醃味得宜還可以,魷魚翼爽爽濃濃,多春魚天然魚香及魚春甘香。淡淡的麵條夾著不同重口味的肉類搭出不同的味道,有驚喜﹗兩日疴到手軟腳軟留家休息,疴食疴食疴疴食!

忌廉蘑菇粟米湯亞麻籽蛋白麵撈辣椒仔汁,用辣椒仔汁拉花,非常夢幻的圖案!一罐煲出一碗湯金黃色湯汁,特濃幼滑甜美。麵條湧著大量湯汁同步消失,酸辣汁更醒神開胃,熱騰騰大大啖食得過癮!
水煮美國牛仔骨牛肝菌麵
水煮美國牛仔骨牛肝菌麵
原條叉燒清雞湯瑤柱蝦子麵
原條叉燒清雞湯瑤柱蝦子麵
碳燒雞全翼廚師腸牛柳粒魚蛋昆布鰹魚汁湯瑤柱全蛋麵
2020-03-25
2020-08-25 732 瀏覽
琴晚到底飲左幾多支紅酒?完全斷片 AI 啟動,訓醒宿醉不能行動要留家休息回復體力,蔡潤記取消、泰拳取消、跌打都取消。自己湯麵自己煮,她媽的豬一般的生活!醫生話經常食自己會短命早死,所以就算獨毒餐都要對自己好一點。雞中翼辣蠔油湯鮑魚瑤柱蝦子麵,超強吸湯力,成碗湯滿滿最後吸到一滴都無!金絲麵條極爽,每注充滿辣湯爆汁濕潤。鴨血雞子鵝腸雞髀菇鰹魚醬油湯金方蝦子麵,彈滑鴨血先脆後嫩,雞子未煮前全部已經破裂,使到鮮甜味及肉汁全部流失,入口乾乾的。鵝腸保持肉甜爽脆,雞髀菇煮幾耐都有著清甜菇味。幼絲蝦子麵索盡醬油湯,鮮而不濁,滾燙進入再細味,十分優質的配合。脆鯇腩蟹棒瑤柱蝦子麵,肥美脆鯇腩皮厚魚脂豐富,爽脆結實甜味非凡,日本蟹棒吸湯一流,熱熱滑滑爆湯好味道!煮個麵都失手,心神恍惚搞咩呀!情緒低落,忘記落雞湯,變成白烚麵,好彩還有史拉差蒜味辣椒醬。酸酸辣辣蒜味醒胃一啖一辣醬,挽回不少分數。火腿蟹棒鮮茄清雞湯黑松露麵,寶蓮老表提早收工無野食,唯有飲完酒返屋企食自己。清淡的松露香,爽爽的粗麵夾著鮮茄或蟹棒入口特別和味。再下一成加大量辣椒仔汁,酸辣刺激更加停唔到手,湯都飲多兩啖呢!法蘭克福腸溫泉蛋清雞湯黑松露

法蘭克福腸溫泉蛋清雞湯黑松露麵拼瑤柱蝦子麵,日本蛋漿掛麵,邊有得輸呀!真係一隻蛋可以啜晒所有麵呢,甘甜黏滑無比的蛋汁。其實原味已極和味,清雞湯底有黑松露瑤柱蝦子味,超乎想像的複雜厚實甜美。想要點辣舒解一下鬱結,用最後兩三啖夾著英記辣椒油享用。

蟹棒太陽蛋鮮茄鰹魚醬油湯瑤柱蝦子麵,出晒煙狂啜!爽爽濕滑掛湯甘甜麵條,捲著蛋、捲著蟹、捲著茄,各具特色,各有風格,同樣依知棒!本想加史拉差蒜辣椒醬酸酸辣夠開胃,不過原味已非常濃郁鮮甜,茄蛋味吸引,不捨得破壞。

灣仔碼頭黑松露餃子拼蟹粉餃子菜芯雞湯金方蝦子麵,金方吸湯力特強,原本成碗湯未食已剩半碗,食完無湯剩!爽爽銀絲麵濕潤狂啜,蝦子甘香味濃,何解有少許澀味?因為劣質菜芯?試多幾啖,所有迷底已經解開!原因雞湯太濃加上蝦子味甘,最後濃縮到有澀味。新出灣仔碼頭餃子蟹粉,蟹味出眾鮮甜多汁,餃皮厚薄適中滑嘟嘟。黑松露清香醇美,豬肉可口彈彈。

韮菜豬紅麻辣湯雞蓉麵,少少麻少少辣,兩個麵底十粒豬紅大堆韮菜全部消滅!雞蓉麵比其他麵發開得特別快,轉眼已散開要立即上碟咯。可能兩個雞蓉麵將辣度麻度減低很多呢!爽爽幼麵搭脆彈豬紅釀入再口爆,濕潤舒服。韮菜對身體非常有益,粗纖維對腸胃有益,爽嫩無渣不過無甜味!

鮮茄菜芯娃娃菜高湯雞蓉麵,嬸嬸我其實要普通番茄得喇!依種長長深紅色要成十幾蚊粒,雖然味道特濃勁甜微酸。甜得離譜的娃娃菜,爆汁水潤甜到漏,相比菜芯就十分粗糙,少少甜多多澀。兩隻番茄,半個娃娃菜,湯汁濃郁醇厚,飲到一滴都無剩!雞蓉麵比蝦子麵清淡得多。捲住綿綿娃娃菜更美味,質地較軟綿,散開速度高,最快有得食!

娃娃菜炸蟹粉餃子黑松露餃子泰式濃湯雞蓉麵,落湯粉一半煮一碗湯都係太濃偏咸重口味,不宜飲用!幸好麵同食材還可以。眼前 19 隻迷你餃子一下子全軍覆沒,盡收我的肚仔去。微脆黏黏的餃皮,保護著蟹粉及黑松露,兩款灣仔碼頭新品皆高質味美,粒粒爆汁芳香濕潤!充滿八角味的湯底,跟我係泰國食既湯麵味道似十足。極甜的街市娃娃菜,綿綿雞蓉麵夾著爆汁娃娃菜燙住嘴釀入,灼到甩皮都在所不惜!天堂的味道,最衰湯底調得過咸,使得美中不足。

西施骨新加坡胡椒肉骨茶冬菇麵,只係 6 條新鮮豬肋骨 $170 蚊,堅貴那過黑毛豬!靠大陸?非洲豬瘟、哮喘豬、禽流感、瘋牛症!東江水含菌超標,黑心賀年食品、黑心臘味、假海味!新鮮豬肋骨激甜!爽彈極有嚼勁,煎完再慢炆更加香口,蒜頭熟透粉甜無比不辛辣!張榮記所有麵當中最似伊麵最爽口的一款,冬菇味配胡椒湯天作之合!

香煎雞扒日式咖哩湯冬菇麵,竟然燶底好彩發現得早。兩個麵底真的太飽食剩幾啖,碗太細雞扒太大唔夠裝!雞扒極巨形奇厚,要耐心慢煎 10 分鐘,緊緊熟透噴汁濕潤彈滑不硬。咖哩湯調得太濃,頭幾啖辣中帶甜不過越食越咸。蟹棒小紅腸高湯吉品鮑魚麵,煙燻味腸仔味道獨特,腸汁濕潤閃令令,蟹棒吸收鮑味雞湯更美味。鮑味麵鮮甜拼英記香辣辣椒油,大量啜入刺激興奮!

日本雞蛋高湯牛肝菌麵,蛋汁牛肝菌雞湯飲到停不下來!就是想食湯麵,就是想食焗蛋,就是不想踏出門口!吉穿雞蛋蛋汁爆發激射,暖笠笠滑溜溜,淋上魚生淡豉油提鮮許多。

韓式部隊鍋,梗係要連鍋上檯才係真正宗啦!韓國泡菜韓國午餐肉韓國脆皮腸韓國硬豆腐日本雞蛋日本煙肉小紅腸豉蜜味茄汁焗豆辛辣湯吉品鮑魚麵!煙肉豬味好鮮甜無得頂,比西班牙更甜,大陸貨可以掉落垃圾桶。韓國午餐香噴噴,肉結實彈牙咸香,非一般的質素!日本蛋黃格外黏滑甘甜,最緊要蛋漿,精華所在!極具色香味。辣泡菜湯跟吉品鮑魚麵味道無衝突,夾得不錯食得過。
脆鯇腩蟹棒瑤柱蝦子麵
瑤柱蝦子麵
黑豚梅頭高湯番茄麵
蟹棒雞中翼高湯冬菇麵
蟹棒小紅腸高湯吉品鮑魚麵
韓式部隊鍋:韓國泡菜韓國午餐肉韓國脆皮腸韓國硬豆腐日本雞蛋日本煙肉小紅腸豉蜜味茄汁焗豆辛辣湯吉品鮑魚麵
2019-12-23
脆鯇腩蟹棒瑤柱蝦子麵
黑豚梅頭高湯番茄麵
蟹棒雞中翼高湯冬菇麵
2020-07-05 804 瀏覽
自閉 36 小時後,烈日當空專登出城想銷費一下,乜都買唔到,最終返到街市瘋狂賺物,硬係正正經經食個蝦子麵唔得既!本地鮮雞子昆布鰹魚湯番茄麵,好多蠶蛹非常震撼啊!充滿番茄味的爽爽粗麵,聞得到的番茄香氣,雞子鮮甜無得頂,皮脆肉嫩滴晒汁!生手切牛頸脊清雞湯番茄麵,肉太多湯太少,熱湯倒落度度急降,只能灼到 1 成熟!鮮甜無比,純牛味特濃,彈得出奇,暖暖地的 1 成熟有點心理壓力。鮮茄澳洲帶子清雞湯番茄麵,淨雞湯有點咸,溝稀少少更好。陳皮牛丸墨魚汁墨魚丸墨魚丸清雞湯番茄麵,十八羅漢黑白灰抗疫自閉番茄麵,每款 6 粒連啪 18 粒鮮丸濕濕碎啦!即日鮮打無入過冰櫃特別鮮甜,彈滑多汁驚嘆天然肉甜味!墨魚丸可能麵粉較多所以容易發脹,烚得太過份爆破了,賣相大打折扣。番茄麵茄味依然,索埋丸甜湯香,質地滑滑但有少少過咸咯。黑豚腩片菜芯清雞湯金方蝦子麵,菜湯激甜,還有豬肉甘香味道。銀線蝦子麵拖著濃湯熱熱享用格外滋味,撈埋蒜辣史拉差辣椒醬,食慾全開!飲食均衡有菜有肉,點解賣相咁韓式既?螺頭手撕雞辣椒湯金方蝦子麵,鮮雞特別甜,湯汁充滿辣椒雞仔蝦子味!墨魚汁墨魚滑黑豚腩片娃娃菜清雞湯瑤柱鮑魚蝦子麵,娃娃菜勁軟腍吸盡雞

墨魚汁墨魚滑黑豚腩片娃娃菜清雞湯瑤柱鮑魚蝦子麵,娃娃菜勁軟腍吸盡雞湯,豚肉肉味濃郁半爽半嚥韌,墨魚汁墨魚滑咸味濃但鮮甜味緊隨,激彈還有墨魚粒無得頂!狂撈潤志辣椒油就係想食辣,辣椒油跟雞湯及蝦子麵極合襯,特別美妙!墨汁墨魚丸清雞湯黑松露麵,太極湯麵?陰陽湯麵?

莫札瑞拉水牛芝士九州雞蛋韓國泡菜辣湯金方蝦子麵,水牛奶芝士羶羶的加咸酸泡菜,味道錯那晒!黑豚腩片辛辣湯金方蝦子麵,辛辣惹味!腩片嚥韌帶爽,肉甜加辣湯再由爽麵送入,天衣無縫的味道。潤志辣椒油清雞湯吉品鮑魚麵,實在太肚餓唯有齋辣椒油撈麵食!蛋湯鮑魚瑤柱蝦子麵,無添加已夠濃郁!拖著暖暖滑滑蛋漿連湯不停吸啜,夠香夠濃一滴不漏全部收到肚仔去!食極唔飽,來個簡樸的味道。

燒腩仔湯瑤柱鮑魚蝦子麵,連雞湯也不用!腩仔本身的油香加肉甜及蝦子麵散發甘甜做湯,天然香甜的湯底,彈牙靚麵夾著脆皮嫩肉品嚐,美味滿瀉!指天椒清雞湯張榮記金方蝦子麵拼錦華坊蝦子麵,兩隻牌子都係香港本土製造!金坊銀絲拖盡熱湯像瀑布一樣,超高溫極多湯濕潤。錦坊較粗空間多,帶湯力弱,溫度柔和啜得放心,兩款夾在一起口感有趣特別!

螄蚶清雞湯金方蝦子麵,爽甜肥美無比的螄蚶肉,爆汁充滿芳香。不計成本一斤螄蚶一個蝦子麵,竟然有一粒死掉發嗅一啜即吐,應該唔會死掛?賣相絕對不討好,似足泥水唔敢飲呢!不過蝦子麵無受影響,味道完全正常。

黑椒汁焗美國香辣腸拼可可牧場和牛肉眼扒伴金方蝦子麵,美國香辣腸肉汁飛射,先煎後焗,腸皮焦脆咸香肉甜。黑椒汁太多,太薄太水!雖然味道特濃,罐頭野跟自己調差天共地。人一懶腦變殘,搞到黑椒汁太水,雖然味道特濃,濃到有點咸!趁熱食還可以咸辣兼備,越凍越咸,放在焗盆極保溫,食到尾仍然出煙燙嘴。幼幼金方超級掛汁,將大量兇猛黒椒汁夾在每條麵之間,啖啖濕潤,焗得半爽半脆,不過腍變粉,有趣有趣。全熟都好鬆軟,難得和牛都可以肉味香濃,可能熟度高,比半生熟味道更甜。

鮮茄焗黑豚梅頭番茄麵,正正經經食個麵唔得既!用 200 度焗 10 分鐘,其間芝士味瀰漫整個廚房,越聞越肚餓!鮮茄、茄膏、高湯、喼汁混合體!焗豬撲得太厚粉,粟粉煎到有點焦黑唯有去掉,幸好裡面的梅頭肉保存得極好狀態!肉汁飛射,肉味香濃甜美,連食三件絕不覺膩!番茄麵隔水不足,焗既時候水氣重,上下夾攻,濕濕過腍失敗!茄醬酸酸而茄膏味濃帶少少鮮茄味,感覺單調,使人不想繼續食下去!

雙腸仔雙太陽蛋蒜香豬扒伴鮮茄車打芝士汁番茄麵,終於清埋屋企最後一個麵!今天的廚師腸不是昨天的廚師腸,根本就係大陸太陽牌!顏色暗啞硬掘掘咸到死。自從破產炒到 $50 幾蚊包後,再出現十幾二十蚊包既時候已經有所不同!明顯被大陸收購左,難食!我依家多數食小紅腸,韓國日本或德國,但剛才凍肉舖只有廚師腸照買。蒜香豬扒,都係自己醃最好食,肉質微鬆有點咸有點肥。日本蛋優質頂級無得輸,蛋黃特別橙特級甘甜。醬汁由一隻番茄十塊車打芝士打成,芝士非常濃味有點羶,差點受不了!落得太多湯,隊足成包車打芝士都唔夠杰,慢慢凍就慢慢凝固。

生拆醬油蟹肉撈冷吉品鮑魚蝦子麵,諗住唔好浪費所以用盡薑汁一齊撈,太濃薑味搶晒海鮮豉油及鮮蟹味,被我一手破壞掉!硬係正正經經食個麵唔得既,簡簡單單搞半粒鐘先開餐。蟹肉非常鮮甜,可能熱麵唔係冷麵會更美味!似乎唔加薑汁及指天椒更美味,完全唔好食,嘗試失敗。

咖哩牛筋腩撈瑤柱鮑魚蝦子麵,牛腩鬆化軟綿綿,牛筋黏腍膠係我喜歡的質地。彈彈靚麵帶著大量咖哩汁捲埋牛腩不停塞,所有咖哩汁都被消滅殆盡!香而不辣,味濃有點副作用,不停飲水啊!
螺頭手撕雞辣椒湯金方蝦子麵
螺頭手撕雞辣椒湯金方蝦子麵
黑豚腩片辛辣湯金方蝦子麵
燒腩仔湯瑤柱鮑魚蝦子麵
2020-04-21 2542 瀏覽
在上年8月中旬的紅磡冰室飯局,食友好姊妹 E 很客氣!送上購自 <張榮記> 的麵!多謝她的心意!麵類的確既健康又飽肚!黑松露麵及牛肝菌麵兩種口味都夠特別!令我意想不到的口味呀!不同顏色作分辨口味的獨立包裝,一個麵餅煮到一碗麵做早餐! 份量剛好!牛肝菌麵口味相對清新,雖然看起來淺色,其實都夠味!黑松露麵本身啡色的黑松露麵,煮熟後變得淺色!麵質爽口,不用添加任何調味料也夠鹹,湯底呈淺啡色!味道富鹹鮮,令人喝一啖也不夠喉呢!

麵類的確既健康又飽肚!
黑松露麵及牛肝菌麵兩種口味都夠特別!令我意想不到的口味呀!

不同顏色作分辨口味的獨立包裝,一個麵餅煮到一碗麵做早餐!
 份量剛好!
牛肝菌麵
口味相對清新,雖然看起來淺色,其實都夠味!

黑松露麵
本身啡色的黑松露麵,煮熟後變得淺色!麵質爽口,

2019-09-15
早餐
2020-04-06 2028 瀏覽
張榮記蝦子麵廠 (English name: Cheung Wing Kee Noodles Factory) has been around since the 1957, making their own egg noodles. Boyfriend had a gift card to pick a selection of noodles and gave me one to try. He chose their signature: shrimp egg noodles. The staff informed us that it was easy to make. Just boil some water and let it sit. The noodles will loosen and you can eat it as the water will be infused with flavor. You can even eat it without soup as well.So, one lunch time, I opened up a bag. It wa

So, one lunch time, I opened up a bag. It was a small little package of noodle that fit in the palm of my hand. Pouring hot water over it, I waited for the noodles to loosen up. I separated the strands and chopped some spring onions on top. And? It was fantastic. The noodles were springy. The water became the broth and it was a delicate yet packe with flavor of the abalone and dried scallop that was infused in the noodles. It took about 5 minutes to make and wow .. was this a healthy version of instant noodles?

Will definitely go back to buy  other versions as they had a  variety of flavors including healthy versions like flax seed.
2020-04-03
2020-02-08 1942 瀏覽
朋友新年送了一盒魚蓉麵,紅色的盒上以金字寫上張榮記。細讀包裝上資料,此麵廠始創於1957年,香港製造香港品牌,說是蝦子麵專家,廠房及銷售點都是在紅磡區。這款式的魚蓉麵實在很方便食用。把一個乾麵餅放在兩碗熱沸水內,煮兩三分鐘再把麵鬆開,麵內含有的味即混入沸水中成湯,不用加任何調味料都可以入口,重味的人士則可略加些鹽吃。麵質幼滑爽口,老人家要吃腍的可煮多一兩分鐘。若然不要湯,亦可撈起加些少芝麻油吃又另一番風味。這個作新春拜年禮品是不錯的選擇。
若然不要湯,亦可撈起加些少芝麻油吃又另一番風味。
這個作新春拜年禮品是不錯的選擇。
2020-01-23 1762 瀏覽
今日去張榮記買超過1000蚊嘅蝦子麵,但係想不到他們的服務態度奇差, 我看到門口寫著一年一度九折優惠, 我問櫃檯阿姐買幾多先有九折, 我問了兩次但佢完全避而不談,冇同個客講解構何為九折優惠, 佢只肯提及送幾多包面, 後來我要自己上facebook才明白點樣計九折, 原來早五日預訂有得減九折現金, 有得揀減錢或送麵,後來這位阿姐在埋單後先話畀我聽,佢地已收了我裝面的纸盒錢和裝住咁多盒面個個大膠袋的錢,我並非不環保人士 ,但其實係咪收錢都要同個客講咗先,個客可以揀使唔使㗎嘛,收咗個客錢先同個客講,呢啲叫咩服務態度, 買個過程嗰位阿姐黑臉串嘴又唔誠實, 我呢買嘢唔係呢受罪㗎, 張榮記有咁嘅員工真係叫啲客唔好再幫襯, 佢地今時今日佢咁嘅服務態度令人無語…… 我永遠都唔會再幫襯……
2019-12-27 1377 瀏覽
香港如此動盪點訓得著,都係食左先講啦!訓唔著點算好?除左食都係食!黑豚五花腩片韓式特辣雞汁醬撈魚蓉麵, 雖然辣汁極限地辣,不過一閃即逝!炸一聲辣到上腦,跟隨著甜味泛濫,將辣味完全驅走!魚蓉粗麵滑滑微彈,啜啜啜填充嘴仔脹卜卜,夾著韌韌但甜美的腩片享用,味道昇華更精彩。小紅腸辣咸蛋黃醬撈金方蝦子麵,重口味撈麵系列!蝦子麵本身有濃郁蝦子咸鮮甘香,咸蛋黃醬味濃帶香辣!小紅腸煙燻味突出肉甜滴汁,極纖幼的麵條,極似麥奀記的銀絲麵,爽爽彈彈掛汁力特強!麻婆豆腐撈鮑魚瑤柱蝦子麵,煮個撈麵大陣象!醃好新鮮免治豬肉備用,百福滑豆腐滾水加鹽浸備用,烚好瑤柱蝦子麵底,一切準備就緒!蒜蓉薑蓉炒肉鬆撈雞湯及成都麻辣醬油,加入滑豆腐溫柔拌勻,最後全部倒在蝦子麵上,完成!爽彈纖幼麵條充滿蝦子甘香,夾著香口肉碎連麻辣汁不停啜入,美味刺激無比!熱烘烘震騰騰的嫩豆腐味道無與倫比。頂級色香味滑豆腐當然非日本絹豆腐莫屬,由於時間關係未能到一田入貨,唯有用百福滑豆腐頂住先。滑蛋雞扒撈牛肉汁蝦子麵,親子撈牛肉汁蝦子麵! 雞扒都係要醃過夜才夠嫩滑入味,近幾次都係即場啤水解凍再醃一小時,堅係特別乾硬鞋呢!跟正常室溫自然解凍差天共地,應

滑蛋雞扒撈牛肉汁蝦子麵,親子撈牛肉汁蝦子麵! 雞扒都係要醃過夜才夠嫩滑入味,近幾次都係即場啤水解凍再醃一小時,堅係特別乾硬鞋呢!跟正常室溫自然解凍差天共地,應該唔係我烹調失手。滑蛋滴汁掛在蝦子麵上,蝦子味出眾還有牛肉味的回香,不用湯不用汁已十分滿意!乾爽彈牙陣陣蛋甜幽香,兩隻蛋唔夠撈麵,最少要多兩隻就差唔多,陰功。

雞中翼酸辣汁撈黑松露麵,落得太多水陰功豬!酸辣汁變成酸辣湯,我應該真係有點攰!人有錯手,馬有失蹄。好采黑松露粗麵掛湯力也不弱,而且酸辣汁夠黏性緊緊附在麵條上,隨著微爽微彈黑松露麵條同步消失,酸酸辣辣極具個性。肥美飽滿脹卜卜的雞中翼,只要耐心地烹煮,看準時機上碟使得雞皮爆油黏滑甘甜,白肉滴著肉汁,純天然可口雞肉味。

香煎可可牧場西冷牛扒配牛油蒜蓉黑椒汁撈牛肝菌麵,預早一晚冰格取出解凍,煎前略醃半小時,適量黑椒及海鹽好足夠喇!年初係美國購入坑紋鑄鐵鍋,八個多月終於有機會開光!首次使用感覺非常良好舒服。準備 30 分鐘、製作 20 分鐘、處理 10 分鐘,搭到正 00:00 晚餐完全消滅,半條麵都無剩濕濕碎啦!

煎好兩面及圍邊封住肉汁,再主攻脂肪位使其金黃脆身帶焦香,最後兩面烙出美麗條紋,完美出貨!用錫紙捲著,讓她回收血水及保溫,等待麵底上碟一刻才取出。煎好西冷開始調個蒜蓉牛油黑椒汁。雞湯底、半個蒜頭、黑椒碎大量、牛油三湯匙,試試味道黑椒辛辣夠濃,牛油味飄香,放係一旁備用。

烚好牛肝菌麵,準備就緒!將所有食材拼合一齊,倒下蒜蓉牛油黑椒汁,立即開動,餓死朕喇!為何牛肝菌粗麵短短的,最憎不能長啜長有一氣呵成,本來兩啖就可以啜晒,變成六啖要夾六次先完成,疾住疾住極討厭!麵條散發微弱菌類氣味,極為滑溜!西冷扒淡淡然清新的牛肉味,食得到輕輕牛甜味海鹽黑椒提味不少!剛剛 5 成熟,外香內嫩,跟麵條齊齊塞入口更添層次及情趣。

茄汁沙甸魚撈牛肉汁蝦子麵,有沙甸魚味既茄汁跟蝦子麵完全唔夾呢!都話要早少少訓,夜媽媽坐坐下又肚餓。蝦子麵纖幼奇爽,撈埋濕濕魚味茄汁仍難掩其香口蝦子味。

五香肉丁炒牛肉汁蝦子麵,御田牌醬油煮角切豚肉?日式五香肉丁。高質鬆化,瘦肉粒,五香味清爽,芳香微辣,粒粒正立方大細平均,日本產品一絲不苟。幼幼彈彈麵條捲著肉丁係中間,齊齊大大啖塞得嘴仔脹卜卜,乾爽惹味!如果有碗皮蛋瘦肉或燒豬骨粥就更錦上添花。

日本蟹柳雞中翼辣椒仔汁撈黑松露麵,蟹棒太易散晒幸好清甜軟滑,原味雞中翼飽滿肥美,鳳脂甘香,肉汁噴射。最方便當然係白滾水淥成既湯底,味道已足夠香甜。濕潤勁滑的粗麵,吸水力特強,所以要加多一點水煲煮,陣陣松露味拼埋酸辣汁也蠻可口。

回鍋肉炒松茸全蛋麵,加點海鹽及指天椒兜炒更香口惹味 ﹗耐心地炒到乾身微微脆口,熱烘烘上碟。金御膳回鍋肉佔三份二都係竹筍,我想食肉肉肉肉,唔係筍筍筍呀﹗不過真係非常爽嫩清甜,回甘回味,味道香辣清新無梅林牌般油膩。

菠蘿咖哩加拿大紅虎蝦撈魚蓉麵,早前試過咖哩湯唔好食,比多次機會煮咖哩汁撈麵。依隻咖哩粉堅難食,味道陰沉混濁,浪費我既生猛虎蝦。只能頂住食幾啖麵幾隻蝦,其他全部垃圾桶﹗咖哩粉本身味道陰沉不香不辣,嘗試加入菠蘿、香葉、乾辣椒,希望添味提鮮,最後勾個粟粉芡就完成。誰知苦澀味濃烈,所有虎蝦及魚蓉麵都被污染,無一幸免啊﹗是否因為粟粉太多呢?

五色刺身冷松茸全蛋麵配山葵鰹魚醬油,刺身一田出品 $200 蚊拼盤物超所值,高質無投訴。正正經經食碗熱湯蝦子麵唔得既,係要山長水遠買刺身返屋企,再搞多多功夫,花多時間。煮好麵即刻冰水侍候,洗到完全降溫冰冷就可以享用喇。五光十色閃令令,吞拿魚腩、鱆魟魚、三文魚、池魚、赤貝。鰹魚汁只得山葵有點寡,沒有蔥沒有薑沒有蘿蔔蓉添加香氣鮮氣,味道欠缺生命力。

用冰水洗乾淨的松茸麵特別爽脆,不過松茸味及雞蛋味都同樣洗去。讓麵條夾著吞拿魚腩品嚐,超乎想象的頂級油潤甜到漏。爽爽貝肉鮮味強烈,回甘味久久不散。食到尾聲時,最底貼實金屬網的麵條,硬係有點微弱的金屬味道,是否心理作用?似乎用竹蓆載冷麵才最適合。

生拆陽澄湖大閘蟹撈蠔油炒吉品鮑魚蝦子麵,多謝麥小姐厚愛,賜我大閘蟹返屋企威!話時話點解買蟹送媽巾呢?怕隻蟹流血還是怕凍呢?既然有塊埋,蒸既時候都用黎墊一墊啦。巨蟹堅大隻啊﹗眼測有五六兩,認真聚手,而且發現陽澄湖蟹腳毛特別粗特別長架。

戰鬥一大輪,再一大輪功夫,蒸蟹放涼拆蟹粉、烚麵炒麵,終於有得食喇 ﹗肉甜膏甘野蠻霸道,不過讓麵捲住食的話,蟹味會被完全掩蓋啊。太心急太肚餓等唔切,鑊未夠紅就落鑊,麵未夠熱就上碟,毫無鑊氣。食落暖暖地甜甜地,微弱鮑味蝦子甘,蠔油味頗強,爽爽彈彈有蟹肉點綴,也是不錯的配搭。

白巴馬火腿香煎帶子蛋黃蘑菇卡邦尼松茸全蛋麵,完全錯誤的示範 ﹗全蛋麵極易腍,不滑不彈,散碎一劈劈。白巴馬火腿太咸,罐頭蘑菇撞松茸味道怪怪的,芝士落太多,羶味太嗆受不了﹗頂硬上都只係食到幾啖,全部垃圾桶。

牛頸脊蠔汁炒金方蝦子麵,食個麵仔大陣象,技癢搞搞新意思 ﹗發好蝦子麵備用,爆香牛頸脊混入蝦子麵兜炒,讓麵條吸收牛肉汁,再讓蠔汁滲入麵條,見到收乾水起得﹗醃過夜的牛頸脊格外鬆軟綿滑,牛肉味濃而香甜,大大啖麵夾著牛肉同吃高級享受,加埋英記辣椒油更刺激更美味超然。

日本榨菜肉絲撈金方蝦子麵,原來日本榨菜係綠色架 ﹗軟腍腍而且味道清新有菜味,散發淡淡咸香,唔似得廣東勁咸而脆卜卜。濕潤陣陣咸香的汁液夾雜軟軟的肉絲,還有腍腍榨菜掛在幼幼蝦子麵上,大啖塞大啖塞﹗有齊所有食材齊齊趙,真心好食的,只是欠鑊氣呢﹗

法蘭克福腸 Mozzarellas 芝士撈黑松露麵,法蘭克福腸烚到過火自爆,腸汁流失陰功豬 ﹗幸好還有一絲肉甜及脆卜卜的腸衣。所有迷底終於解開喇﹗早前芝士卡邦尼撈麵完全失敗,難食到要全部掉進垃圾桶,原因出係芝士﹗用錯 Mozzarellas 芝士咯,雖然軟芝士口感綿滑幼細,不過味道偏羶,多用會非常濃烈吃不消 ﹗這碟加入四塊,我都有點頂唔緊,頭幾啖配黑松露麵爽滑味濃好好食架。

日本半熟蛋三文魚子帶子刺身加拿大海膽刺身拌冷番茄麵配山葵昆布鰹魚醬油,期待多時的海膽冷麵終於都食到喇﹗刺身冷麵工序已不算繁複,鎮好麵條,鋪上刺身,調好醬汁,起動﹗姨丈到鬧情緒,要食好多好多野減壓!天寒地凍造個冷麵降降溫冷靜一下。依個畫面熟口熟面既?洋紫荊黎喎,香港人加油!

高成本製作,日本半熟蛋、帶子刺身、三文魚子、加拿大海膽刺身、番茄麵,多謝 $320 蚊。烚好半熟蛋連剝殼 6 分鐘多,烚麵浸冰水洗淨 10 分鐘,續款食材設置擺位 10 分鐘,準備時間足足 30 分鐘,但消滅就不用 8 分鐘處理。顏色超級鮮艷奪魄勾魂,靚到不得了﹗食慾大爭,睇得見的美味,聞到的鮮味﹗

先來蛋漿撈麵,配帶子微爽綿滑超甜,配海膽濕潤嫩滑激甜,麵條冰凍淋上冷麵汁,勁爽還夾雜少許脆口。麵味特濃,茄味濃縮得甜甜滋味,只有一絲茄酸香味,受過冰水洗禮質地激爽。三文魚子脆脆爆開咸鮮野蠻美味,搭著任何食材都府首稱臣。完全消滅殆盡,半粒魚子半滴蛋汁都無剩﹗
茄汁沙甸魚撈牛肉汁蝦子麵
法蘭克福腸 Mozzarellas 芝士撈黑松露麵
2019-12-10
五香肉丁炒牛肉汁蝦子麵
2019-10-12 1222 瀏覽
Tried these noodles ages ago.At that time they didn't come in individual packets which makes them prone to humidity etc.Now they are packaged and clearly labelled.Tried the truffle one and porcini which is thin and thick.Porcini noodles:Truffle noodles:Both were convenient and quick to eat, all you do is add hot water and let the noodles soften for a bit and they are ready to eat.I decided to have mine with abalone and fishmaw so plonked them on top!
Tried these noodles ages ago.

Porcini noodles:
Truffle noodles:

2019-10-08 714 瀏覽
曉奧麵痴手記,專家話經常食自己會早死架!再次再次再三宅在家,自己湯麵自己食。經常飲酒飲到斷片,做過咩?講過咩?做過咩?醉後 AI 煮宵夜。斷晒片仲可以搞咁多野。新鮮南乳炸薄脆,什麼來的?配粥食的嗎?北平掛麵衛生麵?大陸拉麵嗎?思考段時間,什麼係上海冷麵呢?終於諗到係粉皮來的。原來餐牌寫的鮮烏冬係噹噹即食烏冬,還以為張榮記連烏冬都撈埋添。如果舖頭會幫客煮麵或提供廚食用具給客自己煮就好啦,電磁爐及麵煲已很足夠。大量不同產品,花點時間續一擊破。就連齋腸粉、蝦米腸、河粉、銀針粉都有供應喎,希望有緣一試。嬸嬸們正在人手包裝啊,氣氛良好勤勤力力。還有每個獨立包裝的麵餅,加個禮合包裝賣貴少少,送禮得體。禮盒裝 $120 蚊有 10 個,圍埋只係 $12 蚊個都經濟的。其實我自用都無需禮盒,散買都可以,不過每款最少 5 個,仲有粗有幼供選擇。到期入貨,得十多個只夠我食一個星期,新嚐試健康純素麵?詳細說明每款麵用料嚴謹,營養價值極高,對健康有益,信心保證。酸辣湯金方蝦子麵,煮個上海酸辣湯蝦子麵嘆下先!先將蝦子麵發好隔水備用,立即煮酸辣湯,要趁她還熱的時候合體先最好味道。罐頭酸辣湯另外再加辣椒油及香醋,勁

酸辣湯金方蝦子麵,煮個上海酸辣湯蝦子麵嘆下先!先將蝦子麵發好隔水備用,立即煮酸辣湯,要趁她還熱的時候合體先最好味道。罐頭酸辣湯另外再加辣椒油及香醋,勁辣勁酸夠刺激重口味。幼絲爽麵超強掛湯力,拖著澎湃酸辣湯狠狠地啜,滾熱辣燙嘴甩皮都在所不惜。蝦子跟酸辣湯撞得出色,天堂的味道怎可錯過。多謝侯姐新年禮物,名貴鑽石蝦子麵!

雞蓉五香肉丁清雞湯金方蝦子麵,雞胸肉預先蒸熟再剁蓉備用。落最少的清雞湯將蝦子麵烚開加入雞蓉,整罐五香肉丁及適量五香汁倒入再溫柔地拌得均勻,爽彈麵條索盡五香汁香辣無比還散發蝦子甘香,捲埋甜甜雞蓉及鬆化肉丁,越食越起勁,,大啖大啖地塞,實在暢快萬分。

帶子清雞湯吉品純正鮑魚麵,竟是粗麵來的,原來非常索湯,要比平常煮麵落多少少水煮,發開後份量比平時食的為多,十分飽肚滿足。粗麵扁平薄薄而幼,滑滑帶湯力特強,陣陣醇香鮑味令我涶涎欲滴,而且夾著帶子清雞湯的精華,更加發揮得淋漓盡致。

廣島蠔清雞湯金方蝦子麵,濃濃蠔汁清雞湯浸透蝦子麵,味道提升數百倍,小宇宙盡情燃燒啦!跟壽桃牌蝦子麵完全兩回事。銀絲幼麵極為爽滑嫩嫩,與壽桃牌嚥韌嚼勁完無背道而馳,而且眼見得到的極大量蝦子在其中,甘香無限!還將清雞湯染成濃濃的蝦子味,使我欲罷不能,飲得一滴不漏!

帶子雞中翼豬骨湯吉品純正鮑魚麵,果然煮開即上碟爽彈味濃無得頂!首次煮既時候太少水搞到中途加水,使到煮耐一點時間,少少偏腍,較為偏濕,依碗絕對優質滿分滿分。撈史拉差辣椒醬別具一格。蒜辣帶酸極為惹味醒腦,滾燙熱到飈眼水都要忍著大啖吸啜,越熱越好味道,灼到甩皮都在所不惜。辣湯豬骨味甜還有陣陣鮑魚味,飲到一漏不漏。姨丈到不宜上班,食個靚麵舒緩一下。

五香肉丁豬骨湯瑤柱蝦子麵,份量堅多夠聚手,比壽桃牌多一倍,兩個麵已使得我非常飽飽大滿足。沒有鮑魚味使到蝦子味更香醇突出,背後還有微弱瑤柱香氣,銀絲麵條纖細帶湯力超強,爽滑拖著滾燙兇猛湯汁啜到嘴裡去,夾雜五香辣油捲埋肉丁粒,優質享受!湯汁隨著麵條減少而消逝,食完麵只能剩下少少湯啊。實在太疲倦,本想炒麵食,最後都係一切從簡一鑊熟湯麵吧。

花菇貝柱竹笙胡椒鮮魚湯冬菇麵,冬菇麵但完全沒有冬菇味既?可能我個貝柱胡椒魚湯太香濃,已完全蓋過原味,麵條只食到香辣胡椒及甜美貝柱味道。竹笙天生沒味道,索盡濃湯爽脆的跟麵條同啜,味道更繽紛精彩。

波士頓龍蝦鮮茄魚湯番茄麵,番茄 2 隻、鮮魚湯 1 盒、波士頓龍蝦 1 隻、番茄麵 2 個,料價成本 $8 + $10 + $110 + $18 = $146。番茄麵梗係配番茄濃湯,餚足半粒鐘茄汁完全溶掉到湯中。大啖麵掛大量茄肉,酸酸甜甜既健康且醒胃,麵條爽滑加上本身散發番茄甜味,襯著鮮茄濃湯更是相得益彰。龍蝦蒸 5 分鐘拆,讓番茄濃湯滾滾,肉嫩彈噴汁舔舔脷。

勾翅鮮雞豬骨湯鮑魚瑤柱蝦子麵,街市活雞無得頂,新鮮雞髀肉不用醃,純天然雞甜味野蠻霸道,嫩滑軟彈多汁到宇宙盡頭,可遇不可求。濕爽麵條淡淡鮑味輕輕瑤柱味,陣陣濃郁蝦子咸鮮,配史拉差蒜味辣椒醬非常合適,醒腦開胃迅間全部蒸發。

親子清雞湯牛肝菌麵,日本蛋漿雞柳清雞湯牛肝菌麵。造價不貪燈油火蠟及人工,麵 $30、雞柳 $5、雞蛋 $6、雞湯 $10,多謝 $51 蚊。已醃一晚的雞扒嫩嫩香香甜甜的,燒酒胡椒豉油鹽糖粉。陣陣菌香,牛肝菌味道醇厚甜美,幼絲爽彈掛起大量香滑蛋汁,味道夾得天衣無縫,絕世珍品。

印度咖哩雞豬骨湯吉祥黃豆麵,淨落咖哩粉真的有點單調,混濁悶悶的微辣帶點椰香,太單調需要加點配料,例如辣椒、紅椒、青椒、番茄、蘋果、菠蘿,任何都好。失手地雞扒烚太耐煮過火有少少鞋,雞翼外層還保持黏滑彈,不幸裡面已變乾硬了。吉祥黃豆麵食落似乎係我最不喜歡的!腍劈劈不爽彈,淡茂茂無蛋香無蝦子無甜味,加上咖哩粉味道一般,配搭不美味,討厭!咖哩粉 $4、雞扒 $5、雞中翼 $8、豬骨湯 $10、黃豆麵 $14,銷費 $41 蚊。

冬冬水餃雲吞高湯牛肉汁蝦子麵,身心都十分疲憊,是但快速煮碗最簡單的水餃雲吞麵醫肚吧!即食點心始終係即食點心,早知去麵檔買新鮮自家包好過。水餃雲吞鬆散空盪盪的,只感到人造的味道,沒有鮮甜味。雲吞麵梗係要配辣椒油,頂級英記辣椒油出場!香辣兼備無與倫比,還未開始食,湯汁已經消失掉大半,索湯力野蠻得很!失手地再次怕湯變淡而放得太少水,煮好時湯汁都不夠半碗,食到一半直頭乾塘,變成撈麵十分抱歉,估不到幼麵比粗麵更能索湯,意想不到的利害。不過濕濕麵條味道更濃,而且仍保持爽滑美味,陣陣牛肉味在蝦子味背後掩掩揚揚,帶肉味的麵條份外甜蜜醇美,獨特風格食得過。

帶子黑椒忌廉雞粒蘑菇湯松茸全蛋麵,煮麵底時已經香到不得了!濃烈的松茸麵氣味沖漬整個廚房,發開後貌似伊麵,入口爽滑亦甚有伊麵的風格,每啖都拖著大量黏黏忌廉湯,隨著麵條的消失,湯汁亦同步消逝半點也不浪費。

鮮牛頸脊清雞湯菠菜麵,原來每款麵既吸湯能力都有差別,菠菜麵不太吸湯而且煮得較耐,煮完水汪汪。菜麵真的非常淡味,有著微弱青菜香氣,少少爽滑,感覺絕對清淡,食開重味的我完全唔習慣。牛頸脊?牛味微弱牛脂甜味薄薄瘦瘦,師傅您是否比錯普通鮮牛我架?質素味道都強差人意。麵淡湯淡肉淡,懶得加辣加咸,求其食晒算數。牛頸脊 $53、雞湯 $10、麵 $14,總額 $77 蚊唔值唔好食既。

日本蟹棒鮮茄瑤柱湯黑松露麵,真係好難捉摸呢!有時太少水,有時太多水,款款麵條索湯力差別很大!兩隻番茄加瑤柱湯餚得甜美,最敝湯汁發完麵已所餘無幾,陰功。濃濃芳香松露味道,有著獨特的氣味。爽爽的拖著厚厚鮮茄濃湯,還夾雜啖啖茄肉,啜得暢快開心,捲埋鬆軟多汁蟹棒更加使我神暈癲倒,心花怒放!

粟米魚鰾竹笙湯有機亞麻籽蛋白麵,藥材舖阿嬸呃膠我!我話要白色魚肚爆肚但無貨,氹我買魚鰾稱都係一樣,根本完全兩樣野,雖然真係平得誇張,我係要白雪雪綿綿彈滑用作雞紮既魚肚呀﹗依種魚鰾浸一條都勁多,但都要格硬煲晒去,浸足一晚換幾次水都有少少油炸味道,比豬皮更爽彈更實淨。造價魚鰾 $10、黃金粟米湯 $10、麵 $14,共用 $34 蚊。竹笙索湯爽脆好味道,粟米湯煲得濃稠味美,掛在淡味亞麻子蛋白麵使得非常香口合適,爽爽滑滑無投訴。

瑤柱花菇花膠螺頭竹笙金華火腿湯牛肝菌麵,花菇花膠瑤柱及螺頭正常無事無怪味,不幸地竹笙牛肝菌麵及湯底有怪味。明明試湯底時味道正常喎,但煮完麵有股怪味。到底係洗潔精?潤手液?有點想反胃感覺都格硬食去,不敢相信會失手,無可能架喎!食剩幾啖受不了要放棄。諗諗下剛才沖完涼搽過面霜,無洗手直接搾乾竹笙落湯,唯一污染機會,太唔小心激死我!

花菇花膠燒賣蠔油湯螺旋菌麵,蠔油湯烚麵後變得厚厚偏濃,再煲耐一點隨時變汁杰杰,食不到螺旋菌麵本身的味道啊。花膠配蠔汁最襯優質膠彈滑黏,補一補靚晒!魚肉燒賣沒特別,嚥嚥韌韌咸咸地。奢侈作品,花膠 $200、麵 $7、燒賣 $10、花菇 $6,需要 $223 蚊。

帶子羅宋湯番茄麵,番茄麵配番茄湯堅夾,色香味提升百倍千倍。爽彈滑的扁麵每啖都自然地拖上兇湧湯汁,還有甜美雜菜薯仔蘿蔔肉粒齊齊享用。麵跟湯同步消失殆盡,再加點辣椒仔汁添上酸辣味道,昇華米芝連的境界。

鮮蝦雲吞上湯螺旋菌麵,東東牌即食雲吞餡少味濁唔難食,螺旋菌麵爽爽味道極清淡,健康有益加排毒。睇新聞及視頻睇到火滾訓唔著,米田共政府妄固市民生命、財產、利益、自由!爬起身煮麵食舒緩情緒,食左先講。

德國愛美娜腸瑞士慮根尼腸黑豚五花腩片冬蔭功湯雞蓉麵,戰勝心魔忍到返屋企煮麵食,再唔食埋啲腸就要掉丟好浪費,餓死寶寶啊!非常軟綿的麵質,甜美的味道,大部份雞味溶到冬蔭功湯中,特別可口要飲多幾啖。

黑豚五花腩片冬蔭功湯冬菇麵,菇味芳香清甜爽滑粗麵,啜得愉快回味無窮。腩片肥肉脆彈,瘦肉嚥韌,黑豚肉味特別濃郁,豬甜味特別出,肉汁特別澎湃!訓醒睇返相簿原來琴晚勁醉斷晒片,返到屋企零晨兩三點都仲要煮麵食既。到底湯底點黎架呢?冬蔭功湯粉?蠔油湯?

雞中翼蘑菇粟米湯瑤柱蝦子麵,黐厚味濃粟米湯附在半爽半棉蝦子麵滾熱辣衝入口,燙得興奮味道超凡!粟米清甜配蝦子甘香,無可抗拒的魅力。
五香肉丁豬骨湯瑤柱蝦子麵
五香肉丁豬骨湯瑤柱蝦子麵
黑豚五花腩片冬蔭功湯冬菇麵
雞中翼蘑菇粟米湯瑤柱蝦子麵
2018-04-15 6238 瀏覽
早前,在一次銅鑼灣泰式生日飯局中,好姊妹食友E,送上購自<張榮記蝦籽麵廠>的麵給我們,多謝她非常客氣!我選擇了至尊松茸雞蛋麵,一包有6小包獨立包裝的至尊松茸雞蛋麵,包裝裝裡,附上店方的單張,並註明湯麵及撈麵的烹調方法。自設廠房100%香港製造!店方供應:馳名皇牌的有:鮑魚瑤柱蝦子麵、吉品純正鮑魚麵、至尊松茸全蛋麵、馳名瑤柱蝦子麵及特級瑤柱全蛋麵。招牌之選包括:金方蝦子麵、牛肉汁蝦子麵 、全蛋麵、魚蓉麵及雞蓉麵。素食之選亦有:亞麻籽蛋白麵(有機)、螺旋藻麵、牛肝菌麵、蕃茄麵及菠菜麵。至尊松茸雞蛋麵煮熟後的松茸雞蛋麵呈淡黃色,入口帶爽而滑溜!本身已加入鹽,所以,食落已經夠鹹!

我選擇了至尊松茸雞蛋麵,

至尊松茸全蛋麵

自設廠房100%香港製造!

店方供應:

招牌之選

素食之選

至尊松茸雞蛋麵
煮熟後的松茸雞蛋麵呈淡黃色,入口帶爽而滑溜!
本身已加入鹽,所以,食落已經夠鹹!

2018-02-25
早餐
2018-01-27 6062 瀏覽
我一向也是吃好到底的蝦子麵,最近有朋友送我張榮記的麵餅,試過後覺得比好到底的更鮮味。朋友是個素食者,她說以往如果要買中式麵餅,便只有全蛋麵一款。自從認識張榮記後,原來那裏有很多適合素食人士的麵類,例如至尊松茸全蛋麵、牛肝菌麵、有機亞麻籽蛋白麵、蕃茄麵、菠菜麵、螺旋藻麵、冬菇麵和黃豆麵等,全部都不用加任何調味料,只需用清水煮開來吃,已很鮮味。她送給我試的是牛肝菌粗麵,麵餅的色澤較深,因我喜歡吃耐火一點的麵條,故煮麵時間約要五分鐘。我沒加調味料,果然已夠味,連湯水也喝了,其後亦不覺口乾。牛肝菌麵有粗幼兩種麵條,散裝五個一包,每個$7.2。另一款金方蝦子麵亦有粗和幼條,每個$6.6。雖然比即食麵貴些,但卻更為健康。

2018-01-26
外賣自取
$70 (其他)
2017-03-16 6820 瀏覽
信義妹去到麵店通常都會叫河粉因為覺得麵好多時都會有鹼水味所以絶少叫今次因為有朋友特意帶信義妹到店一遊仲揚言唔好食搵佢算賬結果今次係好食要搵佢算賬!!!!咁遲先話我知!!!哈哈 點好食呢~蝦子味濃蝦子混在麵中鹹鮮味香麵只需兩三分鐘就可以速食麵質彈牙爽口完全沒有鹸水味以食過某兩間以蝦子麵為出名的店呢間為最好食好味的麵當然要配番自家制辣椒油就更正啦~~~~ 下次再去真係要買番多少少送禮自用都好啦唔洗再去食杯麵啦!!!
信義妹去到麵店通常都會叫河粉

因為覺得麵好多時都會有鹼水味

所以絶少叫

今次因為有朋友特意帶信義妹到店一遊

仲揚言唔好食搵佢算賬

結果今次係好食要搵佢算賬!!!!

咁遲先話我知!!!哈哈

麵質彈牙爽口

完全沒有鹸水味

以食過某兩間以蝦子麵為出名的店

呢間為最好食

好味的麵當然要配番自家制辣椒油就更正啦~~~~

下次再去真係要買番多少少送禮自用都好啦

唔洗再去食杯麵啦!!!
2017-03-01