尊登落巴士去搵食啦 ﹗唉,太令我失望,總之返屋企食杯麵好過 ﹗超多食客,人頭擁擁、人山人海,仲有等位啊,好采我一個人好快有得坐。點解間間麵檔都超多人架,條街又多人到癲,處處人迫迫好討厭,今日到底咩日子呀?食左廿幾三十年都係第一次要係門口排隊呢。高朋滿座,水涉不通,人來人往,手忙腳亂。我地終於坐低喇,等左十分鐘就有位,好采都唔係太耐。魚蛋河加底加皮走蔥,以前鮮味實淨又彈牙既魚蛋去左邊?魚蛋腍劈劈,味道免強合格。炸魚皮好韌,半點都不脆,通左風嗎?唯一可取係湯底鮮甜、河粉滑溜。物價高漲、天價租金所以將貨就價咩都差晒?都要保持質數先得架 ﹗魚蛋河加底加腸走蔥,豬粉腸真係比以前好食好多倍呢,完全無苦澀味,肥美、棉滑、彈牙,香甜可口 ﹗魚蛋魚片突然又變回腍劈劈,點解會咁架?質數時好時壞,好難捉摸。倒上大量辣椒肉連河帶餸掃入口中,湯汁像洪水般向著肚胃奔跑,熱燙燙好滿足。魚蛋河加底加牛腩加粉腸走蔥,腩汁跟河粉發揮特別又奇怪的化學作用,使其質感較平時硬淨,滑溜欠奉。依度既炆牛腩特別另類,程深啡色既外層,而裡面係鮮嫩淡淡粉紅色,質地鬆化又勁 juicy。比起最初賣牛腩時進步很多了,味濃多汁香甜,質數穩步上

魚蛋河加底加牛腩加粉腸走蔥,腩汁跟河粉發揮特別又奇怪的化學作用,使其質感較平時硬淨,滑溜欠奉。依度既炆牛腩特別另類,程深啡色既外層,而裡面係鮮嫩淡淡粉紅色,質地鬆化又勁 juicy。比起最初賣牛腩時進步很多了,味濃多汁香甜,質數穩步上升。魚蛋近排都有點失準,雖味濃但太腍喇。豬粉腸真係比以前好食好多倍呢,肥美、棉滑、彈牙,香甜可口 ﹗

魚蛋鴛鴦加底加腩走蔥,實在太順口叫左添,話晒食左十幾年。我最初想食魚蛋河加底加腸加魚皮架 ﹗阿姐我都話走蔥咯,何解那麼聞塞呢?算數,我自己續粒揀返晒。到底質數係咪跟時間掛勾呢?今次魚蛋又再次劣得緊要,莫講話要彈牙實淨,依家根本腍到似食麵粉漿,連無牙既阿公阿婆都應該食到,毫無魚鮮味。

雖然幫襯左廿年,又同老闆非常老友,我應否要大義滅親,要考慮轉場呢?牛腩肉質彈牙無渣,滷水清香芬芳。魚蛋腍左少少喎,太忙趕出貨打唔夠時間?湯底清甜味美,加上腩汁份外香濃,但只係暖暖地,唔夠熱要扣分呢 ﹗訂單太多滖唔切?

已講左好多次,亦比左好多次機會喇,真係好懷念當年係大埔最 Top 既魚蛋,到底去左邊呀,激死我。依度既炆牛腩特別另類,程深啡色既外層,而裡面係鮮嫩淡淡粉紅色,質地鬆化又勁 juicy。比起最初賣牛腩時進步很多了,味濃多汁香甜,質數穩步上升。嚥韌熟麵捲著棉滑河粉齊齊送入口,兩種質感與味道首尾呼應,食得特別滋味,淋上大量辣椒渣更是天下無敵。

魚蛋麵加底加腩走蔥,係度幫襯左廿十幾年,都係第一次食佢地既全蛋麵 ﹗湯唔夠熱呢,勁扣分 ﹗第一次食全蛋麵質感幾好,不過淡口,沾上濃郁腩汁及勁辣辣肉都不錯。魚蛋還好,味鮮又不太腍劈劈,牛腩不過不失可接受啦。我對新蔡既牛腩一向都唔多好評,發覺佢地開始有自己既風格同味道。牛腩係瘦肉質感,不過炆得夠腍,而且保留左牛肉原始鮮味,肉汁非常豐富,今次好滿意,讚 ﹗

淨蛋片,招牌菜,大多食客都會一碗加一碗淨蛋片,真識食呢。魚蛋咸香芬芳,不過質感欠棒,免強合格。魚片滑滑帶著微弱彈性,外皮香口,咸味更濃郁,不過不失。

魚蛋鴛鴦加底加粉腸走蔥,加底都只不過係加 HKD2,好抵食 ﹗粉腸進步不少,質感滑溜彈牙又飽滿,質數大躍進 ﹗飽滿肥嘟都外形,皮層爽滑又彈牙、裡面濕潤軟棉棉 ﹗豬粉腸真係比以前好食好多倍呢,肥美、棉滑、彈牙,香甜可口 ﹗但魚蛋就大倒退,堅係腍劈劈呀,每次食完都好懷念十幾年前濃郁鮮魚味既彈牙魚蛋啊 ﹗湯底十分滿意,依家下午三點幾依然濃郁香甜,加上辣椒油變成香辣湯底,飲到一滴都無。

魚蛋鴛鴦加底加腸加皮走蔥,湯底夠熱又夠甜,好好飲呢 ﹗粉腸非常肥美飽滿,嫩滑多汁又完全無苦澀味,Lucky 好味道 ﹗河粉同熟麵都烚得剛好,滑則滑、彈則彈。魚皮香脆,讓她在湯汁中游幾分鐘,索索湯汁更好食,外乾內脆又香口。魚蛋過份腍劈劈,又再次失準了,連味道都非常淡口。自家製辣椒油,新蔡辣椒油香辣無比,唯一多年來始終如一。

新蔡潤記辣椒油,鎮店之寶響遍全大埔 ﹗我最少要有一羮滿滿的辣椒渣先夠送一碗麵呀,夠香又夠辣,越食越刺激就更是想食多一點 ﹗我仲買左幾樽看門口添,送禮自用都大方得體。要兩大碟辣椒油先能滿足到我既慾望 ﹗係大埔食過多間食肆,最香最辣最好味都係新蔡或舊蔡架乍 ﹗其次仲有學利、成仔記都好正 ﹗

魚蛋鴛鴦加底加皮加腸走蔥,發生咩事啊?湯底唔夠熱只微暖,而且淡而無味,水汪汪。魚蛋腍劈劈,好采粉腸同炸魚皮都保持水準,仲有我至愛既辣椒油 ﹗粉腸外皮滑溜彈牙,裡面棉滑多汁,炸魚皮炸得鬆脆香口,好好食。雖然湯底好唔掂,不過加左兩大碟滿滿既辣椒油後,成碗清晒無得留低 ﹗撈左辣椒油既湯底非常香辣美味,真係想全部飲晒去呀 ﹗

魚蛋粉加底加皮走蔥
魚蛋鴛鴦加底加皮加腸走蔥
魚蛋鴛鴦加底加皮加腸走蔥
2013-06-29
2016-07-13 380 瀏覽
第一次咁晏黎食,近年延長左營業時間,生意難做,不過係好野既就無有怕啦。食客都比較少,可以舒舒服服、不急不忙、安安靜靜地嘆碗靚麵喇 ﹗都有段時間無黎幫襯,加價了 ﹗我最愛的辣椒油,只要渣唔要油,又香又辣永恆不變,最少要一碟滿滿的才能使我滿足 ﹗新蔡潤記辣椒油,唔係個個都頂得住,我就勁愛佢既香辣程度喇,每次最少要一小碟滿滿先夠配一碗麵架 ﹗介紹左比同事們,大家都非常喜歡,間中我都要幫佢地入貨呢。新蔡辣椒渣兩大碟,減壓良方,藥到病除!魚蛋鴛鴦加底加牛腩走蔥,都唔知幾多年無係度食到熱騰騰、出晒煙既湯麵喇 ﹗經常都只係微暖,唔夠熱,今次勁開心 ﹗先黎當然試個湯啦,加上少少牛腩汁味,好清甜,好好飲,真係停唔到,我未試過成碗湯飲晒架,湯底超水準 ﹗鮮味、魚味濃、彈牙既魚蛋終於返黎喇,不枉我一直都不離不棄。我對新蔡既牛腩一向都唔多好評,今日再試,發覺佢地開始有自己既風格同味道。牛腩係瘦肉質感,不過炆得夠腍,而且保留左牛肉原始鮮味,肉汁非常豐富,今次好滿意,讚 ﹗Keep 住呀。魚蛋河加底加粉腸走蔥,湯底清甜夠味,難得晏晝五點幾仍有始味道,好少可。粉腸質數大躍進 ﹗飽滿肥嘟都外形,皮層爽滑又彈牙、裡面濕

魚蛋河加底加粉腸走蔥,湯底清甜夠味,難得晏晝五點幾仍有始味道,好少可。粉腸質數大躍進 ﹗飽滿肥嘟都外形,皮層爽滑又彈牙、裡面濕潤軟棉棉 ﹗我就係要依個質數與味道喇,今次完全無任何苦澀味道,perfect ﹗好好味。魚蛋返來喇,開心晒 ﹗魚味濃、口感彈牙,好滿足。河粉硬淨滑溜,如果可以滾耐一點,棉少少就更正喇。

魚蛋河加底加皮走蔥,湯底略淡口,其實配河粉要落重少少味,因為河粉會沖淡味道。魚蛋滿意地鮮彈爽滑,咸香宜人帶肉汁。硬身連肉炸魚皮放湯後吸盡湯底精華,又脆又甜又香口,好味道。一大羹辣椒油只係緊緊夠我送河粉乍,對魚蛋魚皮會好唔公平,佢地會唔開心架,當然要 refill 啦 ﹗兩羹剛剛好,香辣無比、汗水微滲,河粉掛上大量辣椒肉而染得紅紅,大大啖不停吸啜,真係刺激又美味 ﹗

魚蛋鴛鴦加底走蔥,魚蛋幾好食喎,有魚味、唔算太腍、都微微爽口,免強滿意啦,當然唔能夠同以前比啦。湯底香濃美味,配埋滑溜河粉及嚥韌熟麵,正呀 ﹗仲有我最愛既辣椒油,又香又辣,一大羹滿滿的剛好送一碗麵。招牌自家製辣椒油,香辣無窮,夠刺激 ﹗我經常都話,粉麵只不過係配角,真正主角係辣椒油 ﹗

我絕對一滴都唔會浪費,全部啪晒落肚架 ﹗非凡惹味,香辣非常,美味極致 ﹗飲啖靚湯送粒魚蛋,質數穩定幾好味,繼續努力呀 ﹗湯底清甜,魚蛋味濃有點爽彈,滿意。熟麵捲著河粉夾埋魚蛋衝入口,多種味道與質感碰撞,十分美味。

魚蛋鴛鴦加底加皮走蔥,可遇不可求的熱騰騰香濃湯底,久違了 ﹗失散多年既新蔡彈牙魚蛋居然重現係我碗中,會否又是曇花一現?魚蛋鮮甜魚味濃郁,又彈又爽,希望您真的是回來了 ﹗靚魚蛋返來了 ﹗魚味濃而口感彈牙,咸香飄飄,好好味。湯底香濃熱辣辣,再配埋滑溜河粉同嚥韌熟麵真係無得頂 ﹗加埋自製秘傳辣椒油,真係食極都唔夠呢 ﹗

熟麵嚥韌、河粉滑溜,已沒什麼要求。炸魚皮一定要浸湯食,索盡湯汁精華,半脆半軟又鬆化 ﹗魚皮香脆,留到最尾先食,索埋湯汁,半脆半腍美味極致。彈牙熟麵混上棉滑河粉夾著香甜湯汁加埋大量辣椒肉,那有不好吃的可能 ﹗無投訴,超水準表現,非常滿意 ﹗清得乾乾淨淨,全部食晒連湯汁都飲到一滴不漏依然唔夠喉呀,好有添食衝動 ﹗食一碗真係唔夠喉呀,要忍忍口先得 ﹗

魚蛋鴛鴦加底加腩走蔥,師傅心情大好,水準無甩拖,好好味呀 ﹗湯底香甜濃郁又熱辣辣,河粉棉滑、麵質嚥韌,溫度剛剛燙嘴非常重要,特別好食。魚蛋實淨魚味濃富彈性,牛腩炆得軟棉多汁又入味,好滿意。

自家製辣椒油,我愛淨食渣,要渣唔到油,添一點豉油,夠香夠辣有咸香 ﹗一羮免強夠送碗細麵啦,但加底一定要兩羮先滿足到我。因為新蔡辣椒油勁正,完全忍唔到口,辣能使你感覺開心一點!雞湯底加上腩汁真係別有一番風味,仲想添食多一碗,但要節制下啊,已經變左肥佬了 ﹗

心裡掙扎左好耐,樣樣都想食 ﹗又想牛腩、又想粉腸,但係 order 魚蛋鴛鴦加底加腩加腸加皮好似誇張得滯,叫個淨牛腩又好似太多,最後都係食返例牌啦,哈哈 ﹗一羮辣椒油係唔夠送一碗麵架,我要兩大羮先滿足到 ﹗加左辣椒油既湯更惹味,飲到停唔到口,全部都要飲晒落肚先得。好好味,有質數,讚呀 ﹗

湯底香濃又夠熱,魚蛋質地微彈帶魚鮮味,牛腩炆得夠腍入味,不鞋不硬帶肉汁。河粉滑溜、熟麵嚥韌彈彈,Good ﹗當然唔少得我最愛既辣椒油啦,淋上大量辣椒肉係粉麵度,再大啖啜入口,爽到震。師傅唔太忙既時間係煮得特別好食既 ﹗

魚蛋鴛鴦加底加皮加腩走蔥,想食好多好多河粉,但又想食熟麵,最後都唯有照舊食鴛鴦 ﹗湯底最緊要夠熱及剛剛燙嘴,濃郁香甜,正呀 ﹗粉河棉滑、熟麵嚥韌,一次過啪入口真係多重享受,唔洗五分鐘倒晒落肚喇,不過當然始終唔夠喉啦 ﹗魚蛋回覆彈牙而魚味香濃,好美味 ﹗

魚皮炸到香口卜卜脆,讓她索飽湯汁,外軟內脆,正到震。牛腩碎,細細舊,而且口感較鞋,不過味道同肉汁就唔錯。自家辣椒油係我既主菜黎架 ﹗啖啖辣椒渣同粉麵撈埋一齊,好刺激 ﹗新蔡辣椒油香辣無比,勁辣呀!

魚蛋鴛鴦加底加腸走蔥,辣椒油才是主角 ﹗魚蛋唔錯唔錯,魚味濃厚充滿彈性,粉腸夠滑又夠彈,香甜無比。湯底熱燙燙,好味道 ﹗

魚蛋河加底加粉腸走蔥
魚蛋鴛鴦加底走蔥
魚蛋鴛鴦加底加皮加腩走蔥
魚蛋鴛鴦加底加皮加腩走蔥
2013-11-23
魚蛋河加底加粉腸走蔥
魚蛋鴛鴦加底走蔥
2016-05-04 627 瀏覽
如果不是要幫囝囝拎功課,也不會平白老遠地跑去大埔。交收完都開始有點肚餓,順道吃碗麵打底。魚蛋牛腩麵水準大跌watt,咬一口魚蛋,不單魚味單薄,而且質感鬆浮,而牛腩又死實,賣相還以為是湯渣,麵條半死不活的,毫無彈性。腩汁菜心已經習慣了不落蠔油,但今次腩汁卻淡得出奇,沒有腩汁應有的濃郁香味,菜心亦覺「老」,既不甜亦有渣。伙記出菜慢,等餐懵,下次不如轉去隔離街的「蔡潤記」算了!
如果不是要幫囝囝拎功課,也不會平白老遠地跑去大埔。
交收完都開始有點肚餓,順道吃碗麵打底。
魚蛋牛腩麵
腩汁菜心
伙記出菜慢,等餐懵,下次不如轉去隔離街的「蔡潤記」算了!
2016-01-17 271 瀏覽
五年無食過..仲記得小學果陣成日嚟食牛腩魚蛋河加低 同阿妹食得好開心今日行過係心癮想試下都幾多人 坐滿晒 話晒都係禮拜日嗌咗個牛腩魚旦河加低 等咗三分鐘就有 同以前一樣咁快一望個河...五粒魚蛋同兩舊半牛腩碎河嘩於是我拎起筷子試下啲河粉唔知浸咗幾耐吸晒水 但係個湯底 就好似水咁稀 完全無味試下啲魚蛋 諗住最出名嘅魚蛋會有啲希望都好彩有啲魚味 可惜得五粒我食咗半碗 已經食晒啲餸拍拍屁股走人埋單三十蚊 失望
五年無食過..

拍拍屁股走人

埋單三十蚊

失望

2016-01-06 475 瀏覽
很久沒過來大埔買菜,偶爾放假都會跑過,畢竟款式較多,亦有新鮮感。習慣了去到邊食到邊,群記太貴,而且有人龍,無謂等吖,行多幾步,走去新菜潤記。就算是什麼時段,店內都有七八成客,相信大都是熟客吧!看看餐牌,單雙併都是一個價,夠均真。點了魚片牛腩麵,麵未到先送上辣椒油,令人想起粉嶺的群記,辣椒油同樣出色。麵底沒太多鹼水味,已經不錯,但望見份量真是少得可憐,將價就貨是必然的事,牛腩沒多少油脂,吃起來有嚼口,其實已經不錯,魚片薄薄一片,魚味稍淡,蘸點一下辣油來提味。埋單$24,一點都不貴,但個肚依然像一陣風,好肚餓。
就算是什麼時段,店內都有七八成客,相信大都是熟客吧!
看看餐牌,單雙併都是一個價,夠均真。
埋單$24,一點都不貴,但個肚依然像一陣風,好肚餓。
魚蛋 魚片 好食肉質彈牙 魚味較濃 size較細以前食開大粒魚蛋 依家 感覺係1開2 得番半邊 怪怪的 辣椒油 辣而不香 可惜魚皮 硬到以為食緊"崩沙" 唔浸湯食唔惦 食開鬆化的魚皮 硬身魚皮 真係食唔慣價錢合理 值得一試
魚蛋 魚片 好食
食開鬆化的魚皮
硬身魚皮 真係食唔慣
價錢合理 值得一試
2015-08-17 187 瀏覽
以前屋企人都好鍾意去一間魚蛋粉麵食架,今日又再次經過,隱起,有決定咗去食多一次試吓以前嘅味道。  n我就叫左魚蛋加牛腩面,仲叫佢比多肥少少我,結果一送到,個牛腩真係超級肥,差唔多有一半都係肥膏,就算話肥少少都唔使咁肥呀嘛,不過算啦,咁咪可以滑啲囉。 試咗一啖魚蛋,雖然都幾唔錯,但已經冇之前咁好食啦,啲牛腩都叫入味。  河粉嘅話係唔錯嘅,而湯汁我就因為叫咗少汁,冇咁濃,啱啱好。如果唔鍾意太濃嘅,記得少汁啊。

題外話/補充資料: 整體評分6/10
今日放假無所事事去大埔走走, 本來想去群記食牛腩但又未開, 咁就去咗未去過嘅新蔡潤記, 店好似裝修過, 環境幾干淨, 枱與枱之間幾闊, 叫咗魚蛋粉$24有五粒魚蛋及三塊魚片, 魚蛋及魚片比平時啲舖細好多, 先飲啖湯 - 只有咸味, 再食魚蛋, 真係要食神上身, (魚蛋冇魚味), 魚片薄薄的, 冇炸過, 味道一樣冇魚味, 失望之極, 細細碗食完都未飽, 再趕下塲, 去另一間蔡潤記再食過
2014-07-07 234 瀏覽
自小家住大埔~大埔有好多好嘅野食~魚旦粉~碗仔翅~排骨飯~砵仔糕~ 新蔡潤記~以前放學跟同學一個星期一定會幫襯一次~ 由細食到大~人長大咗~搬離大埔17年~返工~放工~忙碌~忙碌~呢d全部都係回憶~今日帶住我個女同老公去追尋我嘅兒時最愛~魚旦粉~炸魚皮~期待已久~小店多年都無變過~但係食物就完全變哂~魚旦變細粒咗~等如以前嘅半粒~魚旦味淡~得個彈~彈得嚟又唔似魚旦嘅口感~河粉變粗硬咗~唔夠滑~炸魚皮好厚粉~兼炸得好硬~一d都唔鬆~食2件~牙肉都損損地~所有野都好差~難怪個女同老公都話~仲難食過平時屋企樓下平民店仔~仲話出名~拆咗我誠意推介嘅好好味招牌~失望而回~我可以同新蔡潤記劃上一個句號~往事只能回憶~

2014-07-06
午餐
2014-02-11 207 瀏覽
我發誓唔會再去新蔡䦞記!不只啲嘢難食,服務又差!新年期間,見舊蔡閠記無開,明知新蔡䦞記巳經同變曬,唔好食.但見新年又幾肚餓就比多次機會佢!點知真係一句講曬!無下次!「肥腩魚蛋河」D肥腩起瘦又乾又"UN".好似食緊好乾既瘦肉咁!真係一D都不似牛腩。魚蛋也不像様。湯汁無味!在大埔我真係未食過一碗咁難食既牛腩魚蛋河!最後,我用一百付款,見個收銀呀姐之前在傾計,我打擾佢傾計,佢已經見佢好燥底,唔多老黎。但我真趕時間, 又見佢慢慢在玩緊手上既大包銅幣,我同佢講:「唔該快小小,我趕巴士!」之後個女人停了手,瞪住我好兇咁講:
我發誓唔會再去新蔡䦞記!不只啲嘢難食,服務又差!
最後,我用一百付款,見個收銀呀姐之前在傾計,我打擾佢傾計,佢已經見佢好燥底,唔多老黎。但我真趕時間, 又見佢慢慢在玩緊手上既大包銅幣,我同佢講:「唔該快小小,我趕巴士!」之後個女人停了手,瞪住我好兇咁講:[找緊啦!你唔見我手在動嗎? 你比散紙咪唔洗找囉!」我回應她:「咁!唔再黎就唔洗找啦!」她很高興的大叫:「多謝!多謝!」可能佢係老闆娘啦,唔憂做! 我得不會在來啦, D野可以用難食來形容, 又咁既服務態度!
題外話/補充資料: 另外, 現在佢地既員工都係全女班, 可能已經轉左手, 已經面目全非。可惜呀! 以前還有些少機會同舊蔡潤記爭一日之長短, 現在看來,已經對舊蔡潤記來說沒有任何威脅了!
2014-02-11
29/6/2013(六)6:45pm,我和丈夫入到去大把位;叫了牛腩河及牛腩麵,兩碗的湯面都肥淋淋,牛腩像是肥豬肉(8成肥膏,2成肉),第一次來吃到超級肥膏牛腩,肯定不返轉頭吃

2013-06-29
2013-06-24 134 瀏覽
大埔有兩間蔡潤記,係同胞兄弟分別經營。一新一舊,店鋪只有一條馬路之距。本人喜愛舊蔡潤記既魚蛋同魚皮,新蔡潤記既牛腩。而老公又比較愛吃牛腩麵,加上新蔡潤記比較近大馬路,所以今日同老公走去新蔡潤記食早餐。 【魚蛋牛腩河】 ﹣魚蛋好有魚蛋味, 口感彈牙,滑口。好味! ﹣牛腩好淋,肥瘦剛好,夠味。非常可口。 ﹣河粉軟硬度適中,厚度有質感。 ﹣牛腩汁不會過濃過淡,好好味。食完之後又不會有口乾既感覺。﹣炸魚皮就炸漿太厚,沒有了魚皮味道,稍為失色!

【魚蛋牛腩河】
﹣魚蛋好有魚蛋味, 口感彈牙,滑口。好味!
﹣牛腩好淋,肥瘦剛好,夠味。非常可口。
﹣河粉軟硬度適中,厚度有質感。
﹣牛腩汁不會過濃過淡,好好味。食完之後又不會有口乾既感覺。
﹣炸魚皮就炸漿太厚,沒有了魚皮味道,稍為失色!
2013-06-24
$30 (早餐)
2013-03-19 71 瀏覽
終於的起心返大埔尋找兒時魚蛋粉回憶, 自從出黎工作, 已經10多年無食了..."新蔡潤記", 細個食過的其中一間, 本來都有去舊店"蔡潤記"睇睇先, 去到已經無魚皮了...anyway, 返去"新蔡潤記", 2點幾重有炸魚皮, 細個又食開的, 當然入去回味下先...我依然食魚蛋魚皮麵, 魚蛋無咁彈牙, 麵身就比較爽, 主角魚皮係占上厚粉炸成, 黃生唔太喜歡, 雖然佢d魚皮比較硬, 不過始終有別於出面見慣的魚皮, 加上我喜歡的炸粉所以好啱我食, 我重外賣了一份魚皮呢! 而黃生的牛腩河ok, 不過牛腩似乎切錯紋, 唔易咬開. 每碗$20/, 炸魚皮$18/

2012-07-07
2012-09-22 66 瀏覽
自已算是半個大埔友,經常在這裏醫肚餓,今日幫襯的麵店頗為特別,因為隔一條馬路,有兩間店店名一樣,但新舊有別。行入去叫咗一碗魚疍米,另加餸---粉腸。記住雙併價錢係一樣,加餸則貴七元。有朋友話黎呢度能否吃好魚旦要看際遇的,我今日運氣好,魚疍係彈牙嘅,魚味夠濃。D米粉淥得剛好,食落爽而不淋。但可惜最大敗筆係粉腸,唔多夠新鮮而且帶有頗重嘅苦澀味,仲帶埋落D湯底度添。早知D粉腸唔加好過加。我唯有用力啜哂支可樂吞咗佢本來好好的一碗魚疍米,就被幾條粉腸拉低,可惜

。我唯有用力啜哂支可樂吞咗佢
本來好好的一碗魚疍米,就被幾條粉腸拉低,可惜

2012-09-15 36 瀏覽
曾經同友人話過去新蔡潤記唔係因為食物出色,係一份情意結,由小五開始每逢星期六返早學的日子,媽媽就會比錢我與同學食早餐才返學,當時的我係幫趁蔡潤記,尤其記得一位老人家稱為「拉叔」的老闆,但久而久之新蔡潤記的出現,而老人家又在新蔡潤記出現,所以我亦隨之「過檔」新蔡潤記的魚旦又準很飄忽,時彈牙時林patpat。所以今天只叫了牛腩魚皮鴛鴦加底,自己很喜歡很鴛鴦,河粉加熟麵,很多朋友都不明白何為熟麵,只是朋白生麵,熟麵就為似全白麵,蝦子麵的一種,而生麵就為「木見」水麵,自己不愛「木見」水味,所以熟麵亦為我的最愛。今天的湯底很淡,淡而無味,河粉很碎,而且牛腩不夠林,有點鞋口,很失望,只有魚皮仍然夠脆!

2012-09-15