今晚黎左銅鑼灣星海薈同屋企人慶祝食生日飯適逢做緊大閘蟹套餐推廣,兩位起~ $568/位3人叫了兩個餐加小菜!冰鎮花雕五頭鮑魚上碟附乾冰,感覺超有仙氣。上碟已預先切好一片片,酒香鮮甜入味雪梨無花果花膠燉湯味道清甜滋潤蟹粉小籠包大大粒已有蟹黄溢出,肉餡紮實有肉汁原隻乳鴿附手套供客人手撕開黎食,脆皮熱辣辣約6兩大閘蟹 大閘蟹都算幾重秤大隻打開都算多膏,甘香鮮味夠薑汁九層糕薑味濃郁,微甜黑糖薑茶附兩粒芝麻餡湯圓,薑茶辛感好重,飲完成身暖晒!脆皮咕嚕肉 $148幾大碟,有新鮮菠蘿伴碟。外層做到一層脆皮包住肉,甜酸度剛好。魚香茄子豚肉爽煲 $148好夠鑊氣惹味,不過豚肉爽同平時會食到的肉碎分別不太大蔥油雞 $98(特價)無想到砂鍋雞甘大隻,蔥油勁香,雞肉都好嫩滑!
今晚黎左銅鑼灣星海薈同屋企人慶祝食生日飯

適逢做緊大閘蟹套餐推廣,兩位起~ $568/位
3人叫了兩個餐加小菜!

冰鎮花雕五頭鮑魚
上碟附乾冰,感覺超有仙氣。
上碟已預先切好一片片,酒香鮮甜入味

味道清甜滋潤

蟹粉小籠包
大大粒已有蟹黄溢出,肉餡紮實有肉汁

原隻乳鴿
附手套供客人手撕開黎食,脆皮熱辣辣

約6兩大閘蟹
大閘蟹都算幾重秤大隻

打開都算多膏,甘香鮮味

夠薑汁九層糕
薑味濃郁,微甜

黑糖薑茶
附兩粒芝麻餡湯圓,薑茶辛感好重,飲完成身暖晒!

脆皮咕嚕肉 $148
幾大碟,有新鮮菠蘿伴碟。
外層做到一層脆皮包住肉,甜酸度剛好。

魚香茄子豚肉爽煲 $148
好夠鑊氣惹味,不過豚肉爽同平時會食到的肉碎分別不太大

蔥油雞 $98(特價)
無想到砂鍋雞甘大隻,蔥油勁香,雞肉都好嫩滑!
2022-10-10
銅鑼灣利舞臺雲集不少高質餐廳都被納入可以我的Encore系列。這間中菜館裝修雅緻高尚,空間感十足,環境、食物和服務都讓人稱心滿意。不論作為婚禮場地或是晚餐聚會,都是不錯的選擇。 雪梨無花果花膠燉湯 $68這幾天濕度驟降,喉嚨乾燥想喝點滋潤的湯水。這個花膠湯喝得出很足料和有誠意。除了花膠外,還有雪梨、無花果、雞腳、豬肉一起熬製,材料豐富,湯底熬成深竭色,清澈不油膩,味道清甜濃郁,還帶點膠質,順喉養生。招牌白胡椒蟹 $598以熱辣辣的鐵板呈上,店員淋上白胡椒汁的一霎那,香味爆發!1斤半的大肉蟹,爆肉足料,蟹鉗足足有手掌般大,連平時懶得肢解的蟹腳都塞滿了蟹肉,鮮甜雪白!微辣惹味的白胡椒汁也加了不少分數,不會搶掉蟹肉的鮮味,但又有白胡椒獨有的香味,可見大師傅的功架。金沙黃金蝦 $128原隻大蝦炸得金黃香脆,連殼啖啖肉吃下去都沒問題。蝦肉雪白彈牙,鹹蛋黃味道鹹香不算太油膩,帶有濃郁的牛油香,邪惡美食當之無愧。秘製瓦撐蔥油雞 $98熱辣辣原個瓦撐上菜,蔥油香氣撲鼻。雞件厚肉足料,肉質嫩滑,雞油和蔥油天作之合,色香味俱全!雖有少骨碎,但無可避免,問題不大。由於與大蟹搏鬥需時,吃到最後,蔥油雞已稍為冷

雪梨無花果花膠燉湯 $68

招牌白胡椒蟹 $598
金沙黃金蝦

金沙黃金蝦 $128

秘製瓦撐蔥油雞 $98
熱辣辣原個瓦撐上菜,蔥油香氣撲鼻。雞件厚肉足料,肉質嫩滑,雞油和蔥油天作之合,色香味俱全!雖有少骨碎,但無可避免,問題不大。由於與大蟹搏鬥需時,吃到最後,蔥油雞已稍為冷掉。店員詢問我們是否需要加熱,服務細心。
金沙黃金蝦
2022-09-28 260 瀏覽
今天在銅鑼灣商走走看,見到星海薈這名字便和家人到這酒家試試看。一進店內裝潢如其名,眼看就像在星海中吃飯。我們眼看點心紙盡是不同的點心,大概點了12個點心讓我解說一下話梅鐵棍准山,是一個我想嘗試的菜式,話梅醬在濕潤的准山,吃起來清新健康的口感。接著選了一個酸薑糖心皮蛋,酸薑入味辣感重,皮蛋亦和描述一樣是糖心的,作為開胃菜是不錯的選擇。蒸點方面,選了山竹生肉球,老乾媽蒸鳳爪這個鳳爪醬味濃郁吃起來十分惹味。灌湯小籠包和懷舊雞扎,用一個一手挽仔把小籠包盛在一起十分別緻。乾鍋醬金錢肚,牛肚爽口彈牙,芋頭亦吸收了不少金錢肚精華不俗。牛柏葉沒有蔥或蘿蔔等,所以牛柏葉十分值點,很多片牛柏葉,味道不錯。紅棗糕口感彈口不過有很削感覺。珍菌雞湯浸菜苗雞湯味香,另外京川紅油炒手,不過只辣無味,配合豉油醬汁調和恰到好處。最後便是八味豆腐,豆腐粒香脆,即使不沾點喼汁也十分可口。

2022-09-28
1K
2022-09-27 3962 瀏覽
友人最近到新加坡出差吃我最愛的白胡椒蟹,我也不甘示弱在香港來一客 位於利舞臺的譽宴.星海薈乃一間主打宴會的中菜餐廳,設計高貴典雅採用教堂式設計,一進門便看到瑰麗堂皇的旋轉雲石樓梯浪漫玫塊金色調配合華麗奪目的水晶燈,雍容華貴舞台佈置以柔和粉色打造夢幻意景,築起一個浪漫花花世界最Chill粵菜推介其中一項就是吸引我前來的招牌白胡椒蟹大大隻蟹鉗的肉蟹以鐵板方式上桌,送到時還是熱辣辣白胡椒芳香不嗆喉, 辛而不辣,味道層次豐富餐廳還提供一系列的特價孖寶,最後要了$268的孖寶B 蜜汁黑毛豬叉燒,漂亮的暗紅帶有「燶邊」的效果叉燒鬆軟帶嚼口,有蜜香卻不覺膩三鮮雜菜煲食材豐富,象拔蚌仔、海蝦和魷魚鮮美肉爽粉絲特別入味,吸收了海鮮及蔬菜鮮雪梨無花果花膠燉湯湯料足,燉得夠火喉還有雞腳,湯水顯得特別清晰鮮甜
採用教堂式設計,一進門便看到瑰麗堂皇的旋轉雲石樓梯
浪漫玫塊金色調配合華麗奪目的水晶燈,雍容華貴
舞台佈置以柔和粉色打造夢幻意景,築起一個浪漫花花世界
最Chill粵菜推介其中一項就是吸引我前來的招牌白胡椒蟹
招牌白胡椒蟹
大大隻蟹鉗的肉蟹以鐵板方式上桌,送到時還是熱辣辣
招牌白胡椒蟹
白胡椒芳香不嗆喉, 辛而不辣,味道層次豐富
餐廳還提供一系列的特價孖寶,最後要了$268的孖寶B
蜜汁黑毛豬叉燒
蜜汁黑毛豬叉燒,漂亮的暗紅帶有「燶邊」的效果
蜜汁黑毛豬叉燒
叉燒鬆軟帶嚼口,有蜜香卻不覺膩
三鮮雜菜煲
三鮮雜菜煲食材豐富,象拔蚌仔、海蝦和魷魚鮮美肉爽

三鮮雜菜煲
粉絲特別入味,吸收了海鮮及蔬菜鮮
雪梨無花果花膠燉湯
雪梨無花果花膠燉湯湯料足,燉得夠火喉
雪梨無花果花膠燉湯
還有雞腳,湯水顯得特別清晰鮮甜
2022-09-26
2022-09-24 218 瀏覽
我太耐無搵媽媽飲茶,終於今日要約媽媽!今次帶佢去銅鑼灣試新酒樓👍🏻👍🏻我媽最鐘意食⭐️潮洲粉果⭐️粉果皮薄薄,煙煙韌韌,好有口感,包住好多料,一啲都唔乾爭爭👍🏻👍🏻⭐️雪山叉燒焗餐包⭐️熱辣辣既飽,軟綿綿,入面既叉燒味好夠🥰🥰⭐️鮑魚汁忟鳳爪⭐️鳳爪既骨膠原黏住個咀,花生忟都好淋,好入味👍🏻👍🏻⭐️小籠包⭐️皮薄餡靚,肉汁鮮甜⭐️上湯鮮竹卷⭐️湯底鮮味,清甜⭐️瑤柱蛋白炒飯⭐️一句.. 足料🥰🥰秋天喉嚨特別乾,所以叫咗燉湯飲⭐️雪梨無花果花膠燉湯⭐️好好飲,好足料💪🏻👍🏻兩個人飲茶 又係食淨好多野🥲🥲唔做大嘥鬼👍🏻👍🏻
我媽最鐘意食⭐️潮洲粉果⭐️

⭐️雪山叉燒焗餐包⭐️

熱辣辣既飽,軟綿綿,
入面既叉燒味好夠🥰🥰
⭐️鮑魚汁忟鳳爪⭐️

鳳爪既骨膠原黏住個咀,花生忟都好淋,好入味👍🏻👍🏻
⭐️小籠包⭐️

皮薄餡靚,肉汁鮮甜
⭐️上湯鮮竹卷⭐️

湯底鮮味,清甜
⭐️瑤柱蛋白炒飯⭐️

一句.. 足料🥰🥰
秋天喉嚨特別乾,所以叫咗燉湯飲
⭐️雪梨無花果花膠燉湯⭐️

好好飲,好足料💪🏻👍🏻
兩個人飲茶 又係食淨好多野🥲🥲唔做大嘥鬼👍🏻👍🏻
2022-09-24 234 瀏覽
今日飲茶的場地轉了,食點心又轉左食小菜,可謂煥然一新。食小菜前,叫了豬手粒,豬手粒肥美多肉,蒜味濃郁。鮮菠蘿脆皮咕嚕肉咕嚕肉脹卜卜、圓轆轆,不但皮脆,肉質都嫩滑,酸甜汁很甜,鮮菠蘿新鮮冇渣,酸甜適中。蝦頭油二蝦粉絲煲真係夠熱,一打開蓋感覺到個股熱力,有鑊氣!粉絲很爽滑,又唔會有黏埋一嚿的情況,配合芹菜、芽菜仔食,味道更香,蝦肉彈牙,色澤雪白,蝦乾微濕,冇乾柴,整個粉絲煲,蝦嘅香味很濃郁。最後同事更叫了楊枝甘露。楊枝甘露很足料,啖啖芒果;啖啖西柚;仲有爽脆的西米,味道幾甜。吃過甜品,喝杯茶,又係時候返公司工作了。

今日飲茶的場地轉了,食點心又轉左食小菜,可謂煥然一新。
食小菜前,叫了豬手粒,豬手粒肥美多肉,蒜味濃郁。
鮮菠蘿脆皮咕嚕肉
蝦頭油二蝦粉絲煲
最後同事更叫了楊枝甘露。
吃過甜品,喝杯茶,又係時候返公司工作了。
2022-09-23 175 瀏覽
同為食姊妹喺銅鑼灣行街,見好耐冇飲茶,利舞臺就最多選擇,記得同事介紹呢間, 一於去試試呢度地方大,枱月台之間空間咁大,唔會坐得太迫,非常好打開餐牌,好多嘢食,經理見我地心大心細,於是介紹一下冰鎮花雕頭南非鮑魚震撼價$68隻,就點來試吓,加入乾冰效果,滿滿的儀式感,未食都已經加分,入口果然新鮮彈牙脆皮黃金磚,外層炸得酥脆,內裏包着滑溜的豆腐,好味到食不停口化皮燒腩,肥瘦適中,入口鬆軟,外皮脆卜卜紅燒王子乳鴿,光澤感十足, 咬落外皮微脆增加口感,肉質保持水份,不會太乾,最後飲埋呢個雪梨無花果花膠燉湯,清新又滋潤,飲完感覺皮膚非常滋潤充滿水份本來打算再來幾個點心,但已經太飽了,下次再嚟食個點心飲杯茶
呢度地方大,枱月台之間空間咁大,唔會坐得太迫,非常好
打開餐牌,好多嘢食,經理見我地心大心細,於是介紹一下

化皮燒腩,肥瘦適中,入口鬆軟,外皮脆卜卜

本來打算再來幾個點心,但已經太飽了,下次再嚟食個點心飲杯茶
2022-09-22 3208 瀏覽
酒家在銅鑼灣利舞臺,佈置瑰麗堂皇,美輪美奐,空間感十足,門口的長梯級,佈滿繽紛的玫瑰花,是靚靚打卡熱點。廚師以精湛廚藝,每道菜式也做到色香味俱全。雪梨無花果花膠燉湯 $68/一位熱燙燙的原盅花膠燉湯,打開蓋時香氣十足,材料相當豐富,有雪梨肉、無花果、雞腳及豬展。經過長時期的熬燉,深竭色的湯底,鮮甜不油膩,是初秋的滋潤養顏湯水, 感覺暖笠笠。 招牌白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $498原隻澳龍蝦用白胡椒煎焗烹煮,惹味十足。巨型的龍蝦,賣相令人垂涎,喜歡啖啖肉的口感。精華盡在龍蝦肉,鮮味彈牙,吸收了白胡椒微辣醬汁,滋味指數提升,令人食指大動。秘製瓦撐蔥油雞(1隻)$98原煲秘製瓦撐蔥油雞,香氣撲鼻而來,雞肉被豐富的香蔥覆蓋著。雞肉不但軟嫩,還充滿濃郁的蔥油香氣 ,別有一番風味,不消一會已通通吃光了。紅燒皇子乳鴿 $68即叫即製的紅燒皇子乳鴿 ,乳鴿皮油光亮麗、香噴噴,乳鴿肉軟嫩入味,充滿肉汁,不需要任何醬汁,已經好好味。

雪梨無花果花膠燉湯 $68/一位

招牌白胡椒煎焗澳洲龍蝦 $498

秘製瓦撐蔥油雞(1隻)$98

紅燒皇子乳鴿 $68
1K
2022-09-17 174 瀏覽
星海薈﹒譽宴 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓雪梨無花果花膠燉湯$68一位雪梨無花果花膠燉湯,湯料好足,燉得好夠火喉,湯質濃香滑喉。鮮甜可口,係一款超滋潤嘅靚湯,值得推介。🥳🥳🥳招牌白胡椒蟹優惠價$538招牌白胡椒蟹🦀️正囉,超大隻肉蟹,焗得香噴噴,白胡椒夠香濃帶小小胡椒辣,令到整個蟹芬香撲鼻,蟹肉鮮甜爽滑。食到津津有味,齒頰留香。😋😋😋海蜇燻蹄$68海蜇燻蹄,海蜇冰凍爽脆,大大條,超有口感,燻蹄皮脆肉爽,點買這款秘制甜酸醋,超醒胃。👍秘製瓦罉蔥油雞$98一煲由瓦罉唧超熱力焗出嚟嘅蔥油雞,香極了,黃油雞皮脆香,肉嫩滑,雞胸肉都係滑嘅,好香,好入味,好好食,食晒整個雞🐔,雞肉都係保持微溫的,用瓦罉秘製,納熱,保香,讚👍👍👍瑤柱真菌炆伊麵$128瑤柱真菌炆伊麵,大大碟伊麵好香,好有睇頭,伊麵一條條,爽口的,唔會黐埋一舊,一絲絲嘅瑤柱,真菌絲,九黃,配搭一絕,食完呢碟色香味俱全唧伊麵。今個晚餐真係好圓滿😄😄😄
星海薈﹒譽宴 (利舞臺廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓

雪梨無花果花膠燉湯$68一位

招牌白胡椒蟹優惠價$538

海蜇燻蹄$68

秘製瓦罉蔥油雞$98

瑤柱真菌炆伊麵$128
2022-09-09 261 瀏覽
講到食,銅鑼灣真不輸給其他區域!但講到價錢,好多人以為銅鑼灣區域偏高,但又唔認同!今次試下名氣不差的酒家試試個茶點!令人意想不到的滿足!去到眼前一亮,還以為去左5星酒店大堂😅當日剛好下午茶時間🫖竟然海蝦焗伊面加個南乳粗齊煲都係$198好味😋新鮮蝦加上個上湯伊面入曬味。個南乳煲味道剛好,香噴噴👍🏿點心推介黑胡椒安格斯牛肉腸以及春風得意腸,兩種腸粉各有特色,黑胡椒安格斯牛肉好野味😋,春風得意係用左油炸鬼加蟹籽粒粒咬上口脆脆的口感!重點係個腸粉做得好滑好正👍🏿小籠包個湯溫度剛好,皮薄多汁,咬上去汁加肉一啖剛好!鮮蝦腐皮卷,好細心,切開一半,方便入口!其他點心都一樣做得好精緻美味!飲茶必選的酒家😋

小籠包個湯溫度剛好,皮薄多汁,咬上去汁加肉一啖剛好!
鮮蝦腐皮卷,好細心,切開一半,方便入口!
其他點心都一樣做得好精緻美味!飲茶必選的酒家😋
2022-09-08 2898 瀏覽
每次到來,都被這道裝飾得美輪美奐的階梯吸引著。❣️ 雪梨無花果花膠燉湯擁有健康的身體非常重要,今日喉嚨有點乾涸,想起喝湯是增強免疫力其中的一個好方法,馬上點了這個「雪梨無花果花膠燉湯」。這個燉湯用料豐富,有雪梨、無花果、豬肉、雞肉,當然還有花膠。燉湯非常清甜順喉,喝了即感到滋潤和舒服了不少。充滿膠質的花膠,口感煙韌軟腍。❣️ 招牌白胡椒煎焗澳洲龍蝦菜牌上推介着「招牌白胡椒煎焗澳洲龍蝦」,看來不錯,就點這個。店員把裝着整隻澳洲龍蝦的鐵鍋送上時,把白胡椒醬汁淋在龍蝦上,頓時滋滋作響,香氣撲鼻。約斤半的澳洲龍蝦份量不少 龍蝦肉質厚肉爽口,味道鮮美。加上白胡椒醬汁那濃郁芳香的香氣和味道滲入龍蝦肉內,非常惹味 ❣️ 燒汁野菌牛柳牛柳嫩滑軟腍,口感細膩,牛肉味濃。新鮮野菌經油爆後,香口而不油膩。野菌的鮮味混和牛柳的肉味,又香又美味。❣️ 星海脆皮鮮雞(半隻)脆皮鮮雞色澤紅亮,皮脆肉嫩,皮下沒有多餘脂肪。這個脆皮鮮雞雞香味濃,雞肉滑嫩而味帶鹹鮮,鮮雞肉口感和味道是冰鮮雞不能媲美。用新鮮雞做得皮脆又入味的,不容易,可見廚師烹調功力。❣️  欖菜肉崧炒飯欖菜鹹香味濃,能讓食物更鮮味,可配搭的食材多樣。肉崧炒飯炒得
每次到來,都被這道裝飾得美輪美奐的階梯吸引著。
❣️ 雪梨無花果花膠燉湯
雪梨無花果花膠燉湯
充滿膠質的花膠,口感煙韌軟腍。

❣️ 招牌白胡椒煎焗澳洲龍蝦

招牌白胡椒煎焗澳洲龍蝦
龍蝦肉質厚肉爽口,味道鮮美。
加上白胡椒醬汁那濃郁芳香的香氣和味道滲入龍蝦肉內,非常惹味

❣️ 燒汁野菌牛柳
燒汁野菌牛柳
牛柳嫩滑軟腍,口感細膩,牛肉味濃。

❣️ 星海脆皮鮮雞(半隻)
星海脆皮鮮雞(半隻)
脆皮鮮雞色澤紅亮,皮脆肉嫩,皮下沒有多餘脂肪。
用新鮮雞做得皮脆又入味的,不容易,可見廚師烹調功力。
❣️  欖菜肉崧炒飯
欖菜肉崧炒飯
欖菜鹹香味濃,能讓食物更鮮味,可配搭的食材多樣。肉崧炒飯炒得味美,鑊氣足,飯炒至粒粒分明,配上欖菜更惹味。
2022-08-31
招牌白胡椒煎焗澳洲龍蝦
燒汁野菌牛柳
星海脆皮鮮雞(半隻)
欖菜肉崧炒飯
2022-09-03 290 瀏覽
今日第一次去呢一間茶樓,一入到去如常地掃安心出行同針卡,咁之後就同我哋講直行同事就會帶我哋,我哋行左兩步嘅時候有另外一個同事截住我哋,好大聲同我哋講問我哋掃咗安心出行同針卡未,我話已經做晒,佢問我哋係咪去廁所!?我話去廁所?我係嚟呢度食野架!!其實係乜嘢態度呢?其實你哋用對講機唔係溝通嘅咩?就算真係冇聽到對講機嘅說話都唔應該咁樣同個客講嘢,其他顧客望住我哋令我地超尷尬囉!!我哋根本冇做錯全部嘢都有做晒先入嚟!!而且佢一句唔好意思都冇仲黑我哋面?其實未食嘢已經飽晒啦,點解要貼錢買難受!??唔該呢間集團好好地訓練下佢哋嘅員工!老實講我哋叫咗五款點心,其實四款我都覺得幾好食嘅,布拉格腸好軟滑,份量好大.鳳爪好入味亦都冇雪味,爽口。小籠包賣相精美亦都多肉汁 .蝦餃好大隻,爽滑,皮带煙靭.唯一差嘅係雞扎嘅雞,我嗰舊啲雪味好犀利,真係冇可能食到.

鳳爪好入味亦都冇雪味,爽口。

小籠包賣相精美亦都多肉汁 .

蝦餃好大隻,爽滑,皮带煙靭.

唯一差嘅係雞扎嘅雞,我嗰舊啲雪味好犀利,真係冇可能食到.
2022-09-01 242 瀏覽
一時興起陪人飲茶,對方提議去呢間。閒日中午12點人不算太多。可能疫情關係,一開左位姐姐就捧左個裝住熱水嘅打邊爐煲上枱,連埋大鐵夾俾我地淥餐具,心理上即刻覺得乾淨左。點嘅都係大路點心,全部都屬中上水準。叫左6樣點心,埋單290,係銅鑼灣地段有呢個質素嚟講真係唔貴。唯一彈嘅就係無人加茶水,服務算不上好周到。
2022-08-31 153 瀏覽
今晚和朋友來到銅鑼灣聚會,選擇了在利舞台廣場五樓的「譽宴.星海薈」,愛它夠氣派。餐廳裝修華麗,超高樓底,大型吊燈更顯貴氣。今晚餐廳推介龍蝦和蔥油雞,我們當然要嚐一嚐啦!“雪梨無花果花膠燉湯”,材料豐富,有雪梨、無花果、大雞腳、瘦肉和最名貴的花膠。味道酸酸甜甜的,清潤無比,毫不肥膩,是滋補養顏的湯水。“招牌白胡椒煎焗澳洲龍蝦”,今晚的主角,原隻澳洲龍蝦放在鐵鍋上,熱焫焫的奉上,由服務員淋上醬汁,嗞嗞作響。龍蝦肉爽口,鮮甜多汁,胡椒讓龍蝦的味道提升一個層次,果然是招牌之作。和烹煮好的龍蝦搏鬥一番,也另有一番情趣。“袐製瓦𦉘蔥油雞”,原隻鮮雞,肉質嫩滑無比,加上蔥花和其他袐製香料,非常惹味,也是必食之選。“瑶柱蛋白炒飯”,炒得乾身而不油膩,更能突顯瑤柱的香味,即使平平無奇的炒飯,也能製作成可口美食,足見廚師的功力。華麗的環境,美味的佳餚,殷勤的服務,帶來滿意的收穫。

今晚餐廳推介龍蝦和蔥油雞,我們當然要嚐一嚐啦!

和烹煮好的龍蝦搏鬥一番,也另有一番情趣。

華麗的環境,美味的佳餚,殷勤的服務,帶來滿意的收穫。
2022-08-29 202 瀏覽
趁係防疫措施收緊之前梗係同屋企人食埋生日飯先,一家食飯通常都是係酒樓多,聽人講「譽宴.星海薈」唔錯,甘梗係要試試佢譽宴嘅裝潢好華麗,特別係天花嘅燈!位置好寬淌,坐得好舒服今次我地叫左皇牌必食套餐「冰鎮五頭南非鮮鮑魚」煙霧瀰漫,好有睇頭;鮑魚鮮嫩爽口,拌以wasabi食,真係好正吖「雪梨無花果花膠燉湯」燉湯以雪梨、無花果、花膠清燉,花膠雖然薄薄地,但啖湯就夠清甜,好味!清肺養顏👍👍「招牌白胡椒龍蝦」白胡椒🦞肉質彈牙,啖啖肉,好惹味「清蒸虎杉斑」都斑夠新鮮,師傅火喉控制得岩岩好,嫩滑清甜「蝦乾浸白菜」白菜充滿蝦乾嘅鮮味,好食,個人最欣賞😋😋「脆皮一品炸子雞」啲皮夠脆,味道中規中矩「砂窩章魚炆雞粒飯」一大砂窩熱騰騰上黎,啲飯充滿著章魚雞粒嘅咸香味,個底仲有少少飯焦,好好味「原籠蒸蔗糖馬拉糕」馬拉糕鬆軟香甜,十分美味
譽宴嘅裝潢好華麗,特別係天花嘅燈!位置好寬淌,坐得好舒服

今次我地叫左皇牌必食套餐

「招牌白胡椒龍蝦」白胡椒🦞肉質彈牙,啖啖肉,好惹味

「清蒸虎杉斑」都斑夠新鮮,師傅火喉控制得岩岩好,嫩滑清甜

「蝦乾浸白菜」白菜充滿蝦乾嘅鮮味,好食,個人最欣賞😋😋

「脆皮一品炸子雞」啲皮夠脆,味道中規中矩

「原籠蒸蔗糖馬拉糕」馬拉糕鬆軟香甜,十分美味

2022-08-27