聖誕節嗰日lunch去飲茶,喺利舞臺嗰邊搭電梯上去,見到有分5樓同埋5M,因為5樓一開門嗰度我哋淨係見到似後廚雜物房咁嘅樣,所以我哋就上埋去5M嗰度,一出就發現佢應該係VIP房嚟嘅,但因為個電梯仲有人所以我哋都被迫出咗嚟先。然後就有個職員好大反應咁樣衝過黎話你哋唔可以咁樣出嚟,快啲入返lift啦!落返去5樓啦!我哋完全係進退兩難,因為架lift其實已經係有人閂緊門,冇可能咁樣沖返入去,然後個職員又好似當你係狗咁趕走。因為佢成層都係得一台客,其實應該係人哋book咗嘅,隔離其實有個樓梯係可以落返去5樓人哋飲茶嘅地方,即係好多人影相嗰個水晶燈隔離嗰條樓梯。咁我就問個職員可唔可以喺呢條樓梯落去,問咗兩次佢都冇答,淨係係咁好大反應咁話快啲走啦快啲走啦!總之好冇禮貌。然後佢就直程閂咗樓梯嗰對門。我就真係完全唔明囉,你唔俾人上樓梯,咁係因為樓梯上邊嗰層係5M VIP房姐,咁我而家出錯咗,我用返樓梯落返去,有咩問題先?唔得你都話聲俾我聽啊,唔係咁嘅態度下話!OK,之後我哋等lift落返去5樓,其實等咗15分鐘已經有位。先講嘢食啦,因為啲嘢食其實都冇咩好講咁一般,講完。另外其實都仲有個插曲,我哋嗌咗個

另外其實都仲有個插曲,我哋嗌咗個香片同埋滾水,然後上到嚟,個香片茶壺裏便其實都係清水,佢完全係冇放到茶包,我哋同返其他職員講,佢哋淨係搵個碟仔裝住俾返茶包我哋叫我哋自己放返落去。

成件事完全唔知啲職員想點,我理解喺節日要返工可能大家心情都未必好?但係我有俾錢我係客,唔應該受到啲咁嘅對待。又唔係話平,又唔係話好好食,又唔係服務態度好,做飲食最重要都係呢三樣嘢姐,但係呢三樣嘢都冇嘅話,咁就真係差囉。
2022-12-25
下午茶
2022-12-10 440 瀏覽
今晚和老爺提前做冬,去了銅鑼灣一間酒樓食晚飯。酒樓樓底很高,有條很吸睛的長樓梯,宴會打卡一流。白胡椒蟹🦀️通常食薑蔥炒蟹,但白胡椒蟹有種令人回味無窮的感覺。香噴噴的白胡椒香氣,令橙黃色的蟹更添滋味。大大隻的蟹鉗,啖啖肉,鮮味十足。養生木桶雞🐔一般都是食蔥油雞或者豉油雞,養生雞是第一次在酒樓食。雞肉吸收了紅棗、杞子、蟲草花等熬的精華,十分香滑嫩口。燉湯🥣燉湯用了雪梨🍐、無花果、花膠、雞腳等材料,料足湯靚,很滋潤,很清甜。炒涼瓜 🥬涼瓜用了肉鬆和蝦乾去炒,配上豆豉醬,涼瓜更入味,爽而不膩,苦而甘香,十分惹味。

白胡椒蟹🦀️

養生木桶雞🐔

燉湯🥣

炒涼瓜 🥬
2022-12-09 424 瀏覽
身在熱鬧的銅鑼湾,因私務誤了午膳時間,正想找歇腳的地方,巧見這以宴會酒席主打的食店👏裝修佈置華麗舒適,樓底夠高,入口的旋轉樓梯甚吸睛打卡好位置👍🏼先點了:碧綠冰極蚌炒蝦仁,蜜糖豆,迷你象拔蚌,中蝦仁,熱鑊高温快炒,火候調控工夫足,豆甘甜爽脆,蝦仁彈牙,象拔蚌軟糯,口感各有不同😋再來了:士多啤梨大蝦球,上了脆炸䊢炸得熱騰騰的大蝦球,再淋上酸甜的士多啤梨醬汁,外香脆内爽口,好醒胃😋主食:下午茶精選义燒米粉,义燒夠水平,米粉餸菜分碟上,更原汁原味😋再追加了:鵪鶉蛋燒賣及白飯,三大件燒賣,入味非常,佐白米飯绝妙😋飽滿的一次下午茶👏

先點了:

碧綠冰極蚌炒蝦仁

再來了:

士多啤梨大蝦球

主食:

下午茶精選叉燒米粉

再追加了:
鵪鶉蛋燒賣及白飯,三大件燒賣,入味非常,佐白米飯绝妙😋

鵪鶉蛋燒賣

飽滿的一次下午茶👏
2022-12-06
碧綠冰極蚌炒蝦仁
士多啤梨大蝦球
下午茶精選叉燒米粉
鵪鶉蛋燒賣
2022-12-01 378 瀏覽
這個集團好幾間分店,平時都係歎茶食點心🫖今次去咗銅鑼灣分店試埋晚餐,呢度既環境以婚宴為題,地方比較寬敞,而且有個花花拱門加埋水晶吊燈及長樓梯真喺好靚😍🥢食物1️⃣招牌白胡椒蟹$598: 一隻約斤半重💥好大隻又多肉,蟹鉗已拆殼,只要輕輕一剝就食得👍🏻胡椒味好濃郁,肉質好鮮味,我同朋友都食到舔舔脷🤤2️⃣豉油王蝦乾炒麵$128: 炒得好乾身,沒有一點油膩感,而且食到有好香既蝦乾味✨加上銀芽、洋蔥絲、芝麻令口感更豐富。3️⃣得獎金磚脆豆腐$68: 炸到金黄色已經好吸引,外層薄薄的炸到好香脆,灑了少少鹽令味道唔會甘單調👍🏻最值得一讚係內裏非常軟滑,入面好似食豆腐花嘅口感❗️4️⃣雪梨無花果花膠燉湯$68: 呢個天氣飲返啲花膠湯補一補就最啱啦!飲落味道清甜,夠哂滋潤❤️

🥢食物

• 招牌白胡椒蟹
  • 得獎金磚脆豆腐
2022-11-26 378 瀏覽
今日約了朋友去銅鑼灣一間傳統中式酒樓飲茶,酒樓以婚宴為主打,一進內看到有圓形樓梯,掛滿很多花和絲帶,天花是波浪型的水晶燈,十分有氣勢。我們點了:-蟹粉小籠包 這個是時令點心,每籠放一隻很大隻,蟹粉撈埋豬肉做餡料,蟹味香濃,滿滿的湯汁,一啖食唔曬。-晶瑩蝦餃皇 皮薄,蝦肉爽口彈牙。-海蜇燻蹄 燻蹄肉厚,有口感,調味很好,海蜇爽口,配合食很清新。-孖寶- 海皇炆鴛鴦米米粉幼滑,配料有很多蝦,叉燒絲,蛋和韭王等,相當豐富。-皇子乳鴿 皮脆肉嫩,味道濃郁。

我們點了:
-蟹粉小籠包

-晶瑩蝦餃皇
皮薄,蝦肉爽口彈牙。

-海蜇燻蹄
燻蹄肉厚,有口感,調味很好,海蜇爽口,配合食很清新。

-孖寶
- 海皇炆鴛鴦米
米粉幼滑,配料有很多蝦,叉燒絲,蛋和韭王等,相當豐富。
-皇子乳鴿
皮脆肉嫩,味道濃郁。
2022-11-23
2022-11-23 318 瀏覽
俗語說得個樣,但這句就不能形容這裡了!來到現場就明白這裡的裝飾是多麼豪華的,而且在吃的時候還有不少人看似是實地考察,是準備結婚的感覺!不過那也只是表面,這裡的內在也不能少看,餐點的味道也是非常誘人的!招牌白胡椒蟹(約斤半)用上鐵板來上菜,然後再你前面再倒上白胡椒汁,被鐵板再次加熱後的醬汁,香味更濃郁而且帶點焦香!蟹真的挺大的一隻,看蟹鉗就知道了!這個是裹上粉後再炸的,所以蟹的肉汁很好地保留在裡面,吃起來外面脆脆,內裡非常滑嫩,味道鮮甜,而白胡椒汁更突出了蟹的香味!養生木桶雞(138元)這個性價比不錯,有一整隻雞,而且來到的賣相也挺好,上面放了很多蟲草花,聞起來味道挺香!雞肉吃起來嫩滑多汁,而且除了雞味還帶有很香的紅棗的香味,果然養生真的少不了紅棗!豉油皇蝦乾炒麵(128元)這個挺有驚喜的,炒得非常乾身,而且完全不油膩,但又條條分明的感覺,吃起來味道鹹香,但又不會太濃味的,淡淡蝦香充斥在每一條麵中,所以吃起來非常惹味!而且中間還帶有洋蔥,蔥段,芽菜等來增加口感,真令人回味!

招牌白胡椒蟹(約斤半)

養生木桶雞(138元)

豉油皇蝦乾炒麵(128元)

2022-11-17 9005 瀏覽
間唔中都會同朋友去觀塘嗰間「譽宴.星海」飲下茶,今次相約一聚,就揀左嚟銅鑼灣呢間「星海薈」。呢間酒樓嘅環境真係一流,唔單止樓底特高,而且佈置得非常瑰麗典雅,配以場內嘅旋轉雲石樓梯、浪漫花海、璀璨奪目嘅水晶燈,裝潢極具氣派,好適合用作婚宴場地。嚟到剛好係下午茶時段,一於剔多幾個點心,坐低慢慢食、慢慢傾。鮑魚汁炆鳳爪 ($58)  鳳爪以瓦煲上,好大隻,份量十足,而且炆煮嘅時間啱啱好,又腍又入味,加上鮑汁完全滲透晒入皮下,入口膠質豐富。紅燒王子乳鴿 ($68)  乳鴿大小適中,送上來時已經切成四件,入口皮脆肉嫩,皮薄多汁,毋須蘸點任何調味料吃,已相當滋味。鵪鶉蛋燒賣 ($38)  燒賣沿用傳統做法,在豬肉上放上熟鵪鶉蛋,再蓋上白色燒賣皮,豬肉嫩滑有肉汁,同鵪鶉蛋簡直係絕配。XO醬炒腸粉 ($48)   腸粉好滑溜,質地軟硬適中,XO醬味道亦唔會太濃,配合銀芽、蔥段同香口嘅芝麻,非常惹味!香菇銀絲蘿蔔酥 ($34)   千絲酥送上時仍熱辣辣,外皮好鬆化,入面釀滿了香菇絲同蘿蔔條。香菇低脂、蘿蔔清甜,食落完全無油膩感。另外呢碟欖菜肉鬆炒飯 ($118)  水準亦唔錯,炒得鑊氣十足,飯粒乾爽,欖
另外呢碟欖菜肉鬆炒飯 ($118)  水準亦唔錯,炒得鑊氣十足,飯粒乾爽,欖菜不死鹹,肉鬆香口,配埋翠肉瓜粒一齊食,口感好豐富。
甜品點左香芒糯米卷 ($30) 同 招牌酥皮焗大蛋撻 ($30)。糯米卷好軟熟,外皮沾滿了椰絲,面頭嘅芒果十分鮮甜,入口啖啖滋味。
蛋撻味道亦不俗,酥皮比例多又夠厚身,加上蛋漿濃稠度恰好,大大件,食完好有滿足感。
2022-11-11 330 瀏覽
好耐冇食過中菜,所以隨便揀一間食,見呢間都幾靚,就入去試吓啦。朋友叫咗個黑蒜湯,味道濃郁,雖然黑色,但絕對唔係苦茶,鍾意飲湯嘅,可以叫返一碗試。另外叫咗個鮮菠蘿咕嚕肉,鮮菠蘿好甜,點埋啲咕嚕肉汁,食落好開胃,而咕嚕肉更加出色,咬落去又脆又林,鍾意食咕嚕肉嘅,一定要點呢一個餸,再加碗白飯,絕配!仲叫咗藥膳木桶雞,呢個雞就有啲鞋口,唔夠,但藥材味足夠,唔算整得太好,可能因為咕嚕肉太出色了!我哋仲一人叫咗一個蟹粉小籠包,記得食嘅時候放個碗喺下面,因為絕對會爆曬啲汁出嚟,所以最後都係將佢拆解左放落個碗食。蟹油好多,好香,食過返尋味。
  • 蟹粉小籠包
  • 鮮菠蘿脆皮咕嚕肉
  • 黑蒜螺頭燉雞湯
平日都有嚟幫襯中午飲茶🫖☕️, 今晚專登嚟吃個晚飯。有2位美女👭知己陪伴,心情特別好💞係換季時候, 所以行完銅鑼灣,肚仔餓,快d撘專上嚟,不用同人迫😆甫一開,朋友就被擦亮眼了🤩🤩🤩眼前是亮麗瑰緻的大型吊燈,沿樓梯裝潢精緻的花海,和甚有貴氣的大雲石樓梯,好適合婚宴之用,好友立即催促我為她留倩影📸呢,呵呵😆雪梨無花果花膠燉湯🍵女人之補🧏‍♀️,襯住秋風起,花膠湯🍵老少咸宜,既能滋陰養血,又可以改善手腳冰冷問題,加入雪梨,無花果,雞脚和瘦肉,滋潤養顏,立即叫上,每人一碗🍵🥰喝上一口,嘩,熱呼呼的燉湯,甜絲絲的味道湧上心頭,妙極👍😍招牌白胡椒蟹🦀好想食蟹🦀😆 招牌白胡椒蟹🦀🦀,肉蟹這季節長得最肥美,叫了只大大的有2斤多,你看柔嫩粉白的蟹肉,令人垂涎三尺, 蟹鉗大大只,相當吸睛🤩🤩🤩👍袪寒佐料以黑白胡椒及紫蘇葉為主要調味料。黑胡椒濃烈刺激,白胡椒芳香不嗆喉, 味道層次相當豐富,加入洋蔥蒜粒, 煮得入味,刺激了我們的味蕾,大家邊吃邊讚嘆呢🫶💯😋😋😋龍躉兩味:碧綠炒龍躉球 及 清蒸龍躉頭腩🐟🐟又是啖啖肉的高貴食材,製作2味,各有特色,炒的龍躉球,鑊氣十足; 而龍躉頭腩,咬落爽滑彈牙,添加少許調味料,

雪梨無花果花膠燉湯🍵

喝上一口,嘩,熱呼呼的燉湯,甜絲絲的味道湧上心頭,妙極👍😍

龍躉兩味:碧綠炒龍躉球 及 清蒸龍躉頭腩🐟🐟
清蒸龍躉頭腩🐟

又是啖啖肉的高貴食材,製作2味,各有特色,炒的龍躉球,鑊氣十足; 而龍躉頭腩,咬落爽滑彈牙,添加少許調味料,便可烹調出魚鮮的精粹👍👍👍🤩
碧綠炒龍躉球

養生木桶雞🐥🐤

用蟲草花及紅棗精餚, 配上清香入鼻花鵰酒做醃料,以這價格整只雞,真是超出所值💥💥💥👍

雞肉嫩滑,火喉控制得宜,保持了肉質鮮嫩和水分,整頓飯在熱鬧中完結💞👯👩‍❤️‍💋‍👩
清蒸龍躉頭腩🐟
碧綠炒龍躉球
2022-11-03 275 瀏覽
蟹季又來了,周圍都宣傳緊食蟹, 尤其是食大閘蟹季節,不過我較喜歡食肉蟹,鍾意大大隻啖啖肉。今日放工約咗同事就來利舞臺這間“星海薈·譽宴” 拆番隻白胡椒肉蟹,見佢做緊promotion $598一隻非常抵食。平日放工時間這間星海薈都差不多坐滿人晚飯。二話不說先order了一隻白胡椒肉蟹, 這隻肉蟹鐵板上熱辣辣, 大大隻蟹身好夠肉,蟹鉗好巨大啖啖肉,好新鮮又肥美, 白胡椒不會太多刚好令蟹鮮味提升又惹味, 這隻蟹大家都拆得好滿足。還有好多燉湯小菜做推介,這個無花果雪梨燉花膠湯只是$68位,好足料味道清甜,飲完非常滋潤,這個燉湯好合適現在的天氣飲用。還有$38大大隻的蟹粉小籠包都非常抵食,內餡充滿蟹粉湯汁好juicy。中式晚餐最喜歡就是菠蘿咕嚕肉, 這裏的咕嚕肉做得不錯, 咕嚕肉掛滿酸甜汁,能做到外脆內軟有肉汁。金銀蛋扒豆苗,這個金銀蛋比例剛好 配埋上湯一起就浸豆苗好入味。

2022-11-02 301 瀏覽
很久沒有和家人去酒樓食晚飯,今晚選擇了位於銅鑼灣利舞臺廣場的酒樓。酒樓一進門很吸睛,環境亦很舒服。招牌白胡椒蟹有約一斤半重,大大隻蟹蓋和蟹鉗,新鮮又啖啖肉,有白胡椒的少少辣的香味,洋蔥吸收了蟹的精華,很甜。蔥油雞做特價,很抵食。大量的香蔥增加了雞的香味,而雞皮金黃色,有種鹹香,雞肉嫩滑。牛雜以前多數在大排檔或粉面鋪食到,想不到酒樓亦有,五香牛雜很香口,配有很稔的白蘿蔔。竹笙豆腐煲夠嫩滑健康,而雪梨花膠湯夠滋潤。又度過了很開心的一個晚上。
很久沒有和家人去酒樓食晚飯,今晚選擇了位於銅鑼灣利舞臺廣場的酒樓酒樓一進門很吸睛,環境亦很舒服。

2022-11-01 470 瀏覽
~得閒飲茶「星海薈」~心血來潮好耐冇食點心喇!今次試吓呢間位於銅鑼灣利舞臺5樓宴會中菜廳,裝修華麗,空間感大,座位舒適🫰🏻二個人叫左六個點心,都已經好飽飽灌湯小籠包:肉汁鮮甜蝦餃、燒賣:好大粒,煙靭爽滑鮮蝦炸雲吞:香脆可口春風得意腸:網紋炸蝦🍤、口感層次豐富雪山叉燒包:熱騰騰,叉燒好多推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5 星海薈. 譽宴(利舞臺廣場)📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓#foodie #hkfoodie #美食 #美食blogger #美食探店 #人生活得精彩 #生存就是食 #香港 #美食分享 #我的美食日記 #周圍搵食#hkig #相機食先
~得閒飲茶「星海薈」~

二個人叫左六個點心,都已經好飽飽

灌湯小籠包:肉汁鮮甜
蝦餃、燒賣:好大粒,煙靭爽滑
鮮蝦炸雲吞:香脆可口
春風得意腸:網紋炸蝦🍤、口感層次豐富
雪山叉燒包:熱騰騰,叉燒好多

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

星海薈. 譽宴(利舞臺廣場)
📍銅鑼灣波斯富街99號利舞臺廣場5樓

#hkig #相機食先

2022-10-31
  • 晶瑩蝦餃皇
  • 蟹籽燒賣皇
2022-10-28 285 瀏覽
舊同學相聚當然去飲茶係最好的選擇,一面飲杯茶一面吹水;而且可以叫多欸點心開心share一樂也。銅鑼灣利舞台廣場有間連鎖式 譽宴酒樓,這裡裝修華麗地方寬敞;而食物質素都唔差,是我們疫情前常去的食堂。因相隔巳有兩年多沒幫襯過,感覺有些新鮮和親切。服務員帶領我們入座後,隨即送上一盆熱水來消毒清潔餐具好讓大家食得安心。👍小籠包每隻包子分別有個小竹籃盛載著,好讓客人拿出來時不輕易弄穿;非常貼心。小籠包皮薄餡靚,食時提防爆汁;配合埋薑絲和酸醋更能提升肉味,非常好吃。香菇銀絲蘿蔔酥酥皮鬆化香口,內裡充滿切絲香菇和粗條嘅籮蔔。旣有菇香又有籮蔔清甜好味,外脆內軟係我至愛。Xo醬炒腸粉腸粉炒得乾爽,加上XO醬非常惹味。絕對唔會比其他腸粉遜息。花雕醉雞雞的份量唔少,皮薄肉質嫩滑;食時陣陣花雕撲鼻。南乳粗齋煲原本點個素菜希望清清地,豈料朋友揀選了南乳粗齋煲;無奈都要奉陪。起初擔心味道太濃,豈料採用南乳來煮口感別具一格非常惹味;而且用料十足,最終给我們KO哂!生磨蛋白杏仁茶杏仁茶夠滑一D都唔覺用粉嚟開,杏仁味香濃惟可惜蛋白稀少。
香菇銀絲蘿蔔酥
Xo醬炒腸粉
腸粉炒得乾爽,加上XO醬非常惹味。絕對唔會比其他腸粉遜息。
花雕醉雞
雞的份量唔少,皮薄肉質嫩滑;食時陣陣花雕撲鼻。
南乳粗齋煲
生磨蛋白杏仁茶
杏仁茶夠滑一D都唔覺用粉嚟開,杏仁味香濃惟可惜蛋白稀少。
香菇銀絲蘿蔔酥
Xo醬炒腸粉
花雕醉雞
南乳粗齋煲
生磨蛋白杏仁茶
2022-10-20
2022-10-26 173 瀏覽
朋友正在籌備婚禮,到處睇場中,就連聚會的選址也變了適合婚宴的場地。譽宴地點方便就腳,地方寬敞,裝修華麗,偏向宮廷風,實在挺適合小公主風的友人。秋風起,到處也是螃蟹的季節,餐廳最近提供大閘蟹套餐,胡椒蟹也在做優惠。招牌白胡椒蟹 $598斤半重的大肉蟹,胡椒香氣隨風飄揚,白胡椒味芳香不嗆喉, 味道香濃而鮮味。蟹肉厚實鮮美,胡椒跟蟹肉很配,誰也搶不了誰的風頭。蟹蓋也是滿滿的蟹膏,鮮甜甘香而綿滑。蟹鉗早已敲破,方便食用,滿口香鮮蟹肉,彈牙可口,實在過癮!雪梨無花果花膠燉湯 $68秋天最需要湯水,花膠燉湯最是滋潤養顏,入口香甜順喉,湯水略有稠度,可見足料。鮮菠蘿脆皮咕嚕肉 $148咕嚕肉外皮很脆,肉質軟淋,甜酸得宜。吃到最後仍是脆身,不錯!燒汁跳跳魚原條茄子 $108跳跳魚原來是指隨熱氣晃動的木魚絲,侍應看見我們難以切斷茄子食用,主動提取刀叉為我們切開,甚是細心。秘製瓦撐蔥油雞 $98原個瓦撐上菜,掀開蓋子盡是蔥油香氣。雞件厚實多肉,蔥油與雞總是絕配,蔥花辛香充斥整個口腔。環境漂亮舒適,食物出品也不錯,下次會不知會否是出席友人的婚宴呢?
朋友正在籌備婚禮,到處睇場中,
就連聚會的選址也變了適合婚宴的場地。
譽宴地點方便就腳,地方寬敞,裝修華麗,偏向宮廷風,
實在挺適合小公主風的友人。
秋風起,到處也是螃蟹的季節,
餐廳最近提供大閘蟹套餐,胡椒蟹也在做優惠。
招牌白胡椒蟹 $598
斤半重的大肉蟹,胡椒香氣隨風飄揚,
白胡椒味芳香不嗆喉, 味道香濃而鮮味。
蟹肉厚實鮮美,胡椒跟蟹肉很配,誰也搶不了誰的風頭。
蟹蓋也是滿滿的蟹膏,鮮甜甘香而綿滑。
蟹鉗早已敲破,方便食用,
滿口香鮮蟹肉,彈牙可口,實在過癮!
雪梨無花果花膠燉湯 $68
秋天最需要湯水,花膠燉湯最是滋潤養顏,
入口香甜順喉,湯水略有稠度,可見足料。
鮮菠蘿脆皮咕嚕肉 $148
咕嚕肉外皮很脆,肉質軟淋,甜酸得宜。
吃到最後仍是脆身,不錯!
燒汁跳跳魚原條茄子 $108
跳跳魚原來是指隨熱氣晃動的木魚絲,
侍應看見我們難以切斷茄子食用,主動提取刀叉為我們切開,
甚是細心。
秘製瓦撐蔥油雞 $98
原個瓦撐上菜,掀開蓋子盡是蔥油香氣。

雞件厚實多肉,蔥油與雞總是絕配,蔥花辛香充斥整個口腔。

環境漂亮舒適,食物出品也不錯,
下次會不知會否是出席友人的婚宴呢?
2022-10-18 5770 瀏覽
一直覺得星海薈出品有一定的質素,招牌菜白胡椒蟹及龍蝦都非常出色!今年我都同樣地再試大閘蟹套餐,去年已經非常不錯,今年我覺得實在更好,餐廳最高級潘經理招呼周到,我二話不說點了兩位大閘蟹餐,再配古越龍山花雕酒 500ml 真係絕配!🌟頭盤先來冰鎮花雕頭南非鮑魚,鮑魚做得非常出色及入味,口感有趙口,鮑魚味突出,不會因為花雕味蓋過,🌟主角大閘蟹,相信一定有五兩半至六兩,蟹膏爆又鮮甜,大閘蟹亦都很乾淨,開始有微微白膏,真正有質素,😍之後我選擇了星海蟹黃燴生翅,覺得一定無選錯,有充足的蟹黃,還有帶子蝦肉,很夠熱,👍🏻👍🏻我很欣賞出菜嘅時間,留意到很多時候外面餐廳點餐,很多時候都會同一時間出兩三道菜,潘經理跟我解釋,餐廳要講求食品的出菜質素,控制時間,我非常同意,潘經理領導餐廳相信是非常高要求的,好似食西餐,如果太早出菜就會放涼,🤤之後再來招牌原隻脆皮乳鴿,原汁原味肉汁流出,實在太美好了,🤤蟹粉小籠包一點都不敷衍,上菜時小籠包裏已充滿肉汁湯,我小心翼翼地移動到碗內,真是很多湯汁,吃得出豬肉與很多蟹粉混和一起,👏🏻👏🏻山拆蟹肉花膠絲高麗菜,蟹肉鮮味帶出,再來的黑糖薑茶,內裏有兩粒芝麻湯圓,我覺得較去年

👏🏻👏🏻山拆蟹肉花膠絲高麗菜,蟹肉鮮味帶出,再來的黑糖薑茶,內裏有兩粒芝麻湯圓,我覺得較去年更好,薑味很重,驅寒一流,這個星級大閘蟹套餐,月尾要再來食多次,相信大閘蟹膏到時更飽滿。

大閘蟹餐
爆膏大閘蟹