2016-05-01 362 瀏覽
五一長假期搵地方去,若不是朋友介紹不懂走到這處來,天文台道8號是所商業大廈,樓下幾層是食肆。見格局,本來以為價錢不平,但廚師推介菜式又唔貴,幾十元起都有。近來好鐘意食豚肉,點咗黑蒜雙蔥海蔘豚肉 $148,海蔘炇得腍,豚肉嫩,一齊食夠味道,有好多大蔥,仲有幾片黑蒜,食得健康。叫份牛,蜜椒紫薯安格斯牛柳粒 $128,起初無留意,一件件黑黑地的是紫薯,仲以為係牛柳,竟然加埋一齊炒,省些牛肉,但效果唔差,甜甜地好味。二個人吃,加個菜就夠,濃湯桃膠浸菜心售$88,好奇試桃膠,似大菜糕質地,甜啲,上湯濃味,灼到啲菜都入味。坐得舒服無被趕走啲壓力,下次試飲茶。

坐得舒服無被趕走啲壓力,下次試飲茶。
2016-05-01 323 瀏覽
平日多食日式或西餐為主, 今次友人想改食中菜, 決定由佢揀. 佢帶我去了位於尖沙咀天文臺道的景逸軒食晚飯, 我自己較少過來這邊食飯.酒樓大廳夠光, 樓底又夠高, 感覺舒服.平日枱上會有兩對筷子, 但我總是搞不清那一對是公筷, 這裡非常貼心, 會在筷子頭注明, 這樣非常好.我與友人也是愛飲湯之人, 所以點了粟米瑤柱魚肚羮一窩.個羮稀杰適中, 當中加入了瑤柱, 味道係清淡一點, 但勝在夠鮮味.主菜點了芝士焗大虎蝦天使麵.上枱時已經聞到淡淡的芝士味道.份量都好大碟. 而在餸面敷滿了芝士, 啱晒愛食芝士的我.當中有六隻大虎蝦,蝦都算大隻, 蝦肉算彈牙. 而且入口更多了一份芝士的香味.天使麵軟硬適中,口感不俗, 我自己最重意混合半融的芝士一齊食, 不但雙重口感, 仲特別好味.再來是中式安格斯牛柳.牛柳我多數是食西式整法, 中式相對較少食.牛柳夠腍身, 牛味尚算可以. 而這個菜式味道相對較濃味, 與白飯是最佳拍檔, 但我地食唔落白飯,所以就咁食.最後, 甜品點了原個椰皇燉鮮奶.這個是即點即做, 足足等咗咗三十分鐘.鮮奶好滑身, 入口又有淡淡的椰子香味, 甜度適中.食完這個甜品後, 非常滋補養顏.

酒樓大廳夠光, 樓底又夠高, 感覺舒服.
我與友人也是愛飲湯之人, 所以點了粟米瑤柱魚肚羮一窩.
主菜點了芝士焗大虎蝦天使麵.
上枱時已經聞到淡淡的芝士味道.

份量都好大碟. 而在餸面敷滿了芝士, 啱晒愛食芝士的我.
當中有六隻大虎蝦,
蝦都算大隻, 蝦肉算彈牙.
而且入口更多了一份芝士的香味.

天使麵軟硬適中,
再來是中式安格斯牛柳.
中式安格斯牛柳
牛柳我多數是食西式整法, 中式相對較少食.

所以就咁食.
最後, 甜品點了原個椰皇燉鮮奶.
原個椰皇燉鮮奶
這個是即點即做, 足足等咗咗三十分鐘.

鮮奶好滑身, 入口又有淡淡的椰子香味, 甜度適中.
原個椰皇燉鮮奶
食完這個甜品後, 非常滋補養顏.

中式安格斯牛柳
2016-05-01 324 瀏覽
打工仔一星期最期待既緊係星期五啦,Happy Friday嘛!所以岩岩個星期五約左舊同事出黎gathering下,知道天文台道果邊開左幢新商廈都有好幾間新餐廳,因為果邊新開,未有咁多人知,所以星期五都唔會難搵位,同事話想食中菜,所以揀左景逸軒啦。以前去過紅磡既景逸軒參加婚宴,果邊就有海景,呢度雖然無,但有落地大玻璃窗,感覺都幾開揚,同埋呢度樓底高d,流線形既水晶燈,銀白為主色裝修,光猛簡潔,感覺唔會娘。坐低睇睇有咩食先,同事見到呢個套餐話幾抵食wor,每位$198就有4餸1燉湯1飯,仲要係魚翅撈飯呀! 不過因為有同事係唔食蝦同芒果,所以我地就無叫到啦。足料老火湯 $138 先黎叫左個老火湯,係日本南瓜煲雞,同一般酒樓唔同,個湯係車仔推出黎,有個Gas爐細細火咁keep住d湯熱辣辣,飲湯最緊要夠熱,估唔到唔係咩名貴燉湯都有咁既服務,真係比個讚佢地呀!講完服務,講返個湯,先上既係湯料,嘩! 連湯料都擺到咁靚真係第一次見,平時d酒樓只係一堆咁畢哂落隻碟就算,所以又要再比多個讚佢地! 雞肉因為煲湯既關係就唔會好滑,不過見到咁多雞肉都諗到啖湯會好甜,而日本南瓜就好好味,唔會一夾落去就爛哂,仲有少

足料老火湯 $138

講完服務,講返個湯,先上既係湯料,嘩! 連湯料都擺到咁靚真係第一次見,平時d酒樓只係一堆咁畢哂落隻碟就算,所以又要再比多個讚佢地! 雞肉因為煲湯既關係就唔會好滑,不過見到咁多雞肉都諗到啖湯會好甜,而日本南瓜就好好味,唔會一夾落去就爛哂,仲有少少爽口,好甜,南瓜對身體好呀,食多幾舊,感覺好健康。
由細到大媽媽都日日煮飯咁滯,所以好幸福地餐餐都有湯飲,飲湯無數,所以已經訓練成湯精,呢啖湯好甜,而且飲到係原材料既味道,一飲就知無味精,而且細細煲都分到每人兩碗共八碗,真係好滿足!
脆皮素鵝 $48

有同事好鐘意食,就叫左個食下,入面都好足料,木耳,甘筍,芹菜,冬菇,外面層腐皮都炸得好脆,但一d都唔油膩,唔錯。
羊肚菌百合鮮准山 $98

因為我地幾個女仔都想食多d蔬菜,而我就好鐘意食鮮淮山,因為淮山好健康,有健脾益肺既功效,香港天氣潮濕,要去濕先要健脾,所以大家平時不妨食多D,鮮淮山好爽口,蜜糖豆好爽甜,百合夠新鮮,幾樣清淡既食食材夾埋吸味既羊肚菌食味道岩岩好。
濃湯桃膠浸菜心 $88

同事一見到呢味菜就話要叫,因為佢未食過桃膠wor,桃膠呢排好Hit,桃膠係桃樹既分泌,天然既植物膠原,有美容功效,講真我都係第一次見到酒樓有得食,我自己就買過黎煲糖水,桃膠本身都係無咩味,配合浸濃湯既煮法真係好適合,呢味菜簡單得黎又見創新,同時集健康美容於一身,女仕們一定要食啦。
鮮果拔絲黑豚肉 $88

介紹完幾個素菜,叫返D肉食下先,先講個擺碟就夠哂靚啦,有蜜桃同士多啤梨片圍住,有肉又有生果食,成件事好平衡。再講個肉,拔絲呢樣野多數係用係甜品上面,估唔到食黑豚肉都可以拔絲咁得意,而且唔係得個樣,好多時出去食咕嚕肉之類既菜式d炸漿會厚過舊肉,但呢度既炸漿好薄,D汁又岩岩好包住每件肉,唔會好油膩,而且黑豚肉真係寧舍唔同,舊肉淋中帶爽,好似食緊一件厚切既豬頸肉咁,最重要係完全無骨,啖啖肉,真係食得出咩叫水準,呢碟更加係水準之上啦!
圍村蒸滑雞 $88

雖然有荷葉墊底,但D雞無咩荷香味,不過雞肉就有好香既臘腸味,雞肉都幾滑,都幾多肉,唔會骨多過肉,有金針木耳一齊蒸,木耳吸哂D雞汁,唔錯!
蟲草花野菌蒸比目魚 $128

好少食蒸比目魚,估唔到又幾好食wor,魚好滑又無骨,魚油又充滿魚油,一D都唔腥,怕食魚既朋友都可以試下,保證你鐘意,魚扒下面有好多野菌,木耳,蟲草花,紅棗,夾埋一齊食,感覺好滋補!
杞子桂花糕 $25

主菜食哂,叫左兩款甜品share食,我本身就麻麻地桂花糕,只係試左少少,桂花味好濃,唔算好甜,用隻心心碟上又幾別緻。
原個椰皇燉鮮奶 $28

呢個因為即叫即蒸,等左25分鐘到,一黎到就勁香椰青味,鮮奶濃埋椰青水一齊燉,又滑又好味。
總結,呢度D野食既質素好好,價錢合理,環境又好,坐得舒服,待應們既服務又好周到,周不時都會黎斟水,又提我地小心野食熱,真係有賓至如歸既感覺,絕對係一班人黎gathering或者家庭聚餐既好地方,推介!

地址:尖沙咀天文台道8號5樓全層

電話:2736 8800

營業時間: 星期一至日: 11:00-00:00

2016-04-22
2016-04-27 456 瀏覽
上星期有D開心事慶祝所以就同屋企人出左去食飯喇天文台道有新既商廈開左入面仲有好多新餐廳,所以就去左試下喇景逸軒係紅磡都有一間當晚食飯果時講起其實家姐就係o係紅磡果間擺酒因為尖沙咀店真係好新,同埋配合大家擺酒用裝修都比較高雅同grand配埋落地長窗,雖然無海景睇,不過個感覺都好開揚除左正常menu外,都仲有推介menu同埋套餐其實套餐都幾抵食,$200一位有湯有魚仲有翅如果唔想諗叫咩菜,都可以試下足料老火靚湯 $138黎之前聽人講過呢到d湯幾正點知menu睇黎睇去都搵唔到有湯所以就問下店員,呀姐好爽快就話有湯呀因為老火湯日日唔同,當晚我地飲既係日本南瓜煲雞正係睇碟湯料都feel到佢地既誠意湯料切好仲要砌埋咁上枱,好有heart日本南瓜食落爽爽地,有少少似合掌瓜但係就再甜d,同平時食到既好唔同個湯推出黎果時仲係熱辣辣 (你睇下張相d煙)味道好好,好甜,一d味精味都無好有住家湯既感覺最正既係,我地4個人去,每個人可以飲到2碗幾而呢煲野竟然只係收$138其實自己買料煲都唔只呢個價黎呢到食飯記得一定一定要叫個湯脆皮素鵝 $48對腐皮食品無咩抵抗力雖然佢個餡有好多料不過腐皮太薄同唔夠脆,都有d失望
上星期有D開心事慶祝
所以就同屋企人出左去食飯喇
天文台道有新既商廈開左
入面仲有好多新餐廳,所以就去左試下喇
景逸軒係紅磡都有一間
當晚食飯果時講起其實家姐就係o係紅磡果間擺酒
因為尖沙咀店真係好新,同埋配合大家擺酒用
裝修都比較高雅同grand
配埋落地長窗,雖然無海景睇,不過個感覺都好開揚
除左正常menu外,都仲有推介menu同埋套餐
其實套餐都幾抵食,$200一位有湯有魚仲有翅
如果唔想諗叫咩菜,都可以試下
足料老火靚湯 $138
黎之前聽人講過呢到d湯幾正
點知menu睇黎睇去都搵唔到有湯
所以就問下店員,呀姐好爽快就話有湯呀
因為老火湯日日唔同,當晚我地飲既係日本南瓜煲雞
正係睇碟湯料都feel到佢地既誠意
湯料切好仲要砌埋咁上枱,好有heart
日本南瓜食落爽爽地,有少少似合掌瓜
但係就再甜d,同平時食到既好唔同
個湯推出黎果時仲係熱辣辣 (你睇下張相d煙)
味道好好,好甜,一d味精味都無
好有住家湯既感覺
最正既係,我地4個人去,每個人可以飲到2碗幾
而呢煲野竟然只係收$138
其實自己買料煲都唔只呢個價
黎呢到食飯記得一定一定要叫個湯
脆皮素鵝 $48
對腐皮食品無咩抵抗力
雖然佢個餡有好多料
不過腐皮太薄同唔夠脆,都有d失望
鮮果拔絲黑豚肉 $88
本來掙扎緊叫唔叫咕嚕肉
之後見到menu有呢個,就決定試下
第一時間梗係要試下係咪可以拔到絲先
果然係可以既,而且糖既比例好好,唔會太多,又唔會太少
係岩岩好夠裹住件肉
黑豚肉食落仲有驚喜,肉質爽中帶腍
個質地有少少似豬頸肉,但又再腍d
而且一d都唔油膩,必食推介!
蟲草花野菌蒸比目魚 $128
魚扒厚肉而且得條主骨
就算老人家/小朋友都一定食到
魚肉嫩滑帶少少魚油既香味,好食
除左條魚,配角野菌都好好食
野菌片片都好厚肉同本身有調味
食落又滑又香又鮮,好食到唔知點形容
濃湯桃膠浸菜心 $88
桃膠即係桃樹既天然分泌物
係呢一兩年既新興健康食品,功用有D似雪耳
都係有好多植物膠原,有養顏既作用
之前都有食過桃膠糖水,其實桃膠本身就無咩味道
所以呢到用濃湯黎煮,係好適合既做法
雖然主角只係好普通既菜心,但而家加左湯,桃膠同埋竹笙
就令成件事唔同哂喇,配搭得好好
羊肚菌百合鮮准山 $98
鮮准山同荷蘭豆夠爽脆
百合新鮮又帶少少甜味
唔單止賣相好吸引,味道都一樣都好清新
美中不足既係羊肚菌可能比較吸味,所以咸左少少
圍村蒸滑雞 $88
而且每件雞都好滑
我唔知圍村係咪真係咁蒸雞
不過我以後一定會偷師試下咁煮
杞子桂花糕 $25
桂花糕用個心心碟裝住,又幾有心思
不過唔係好夠甜同桂花香,質素一般般
原個椰皇燉鮮奶 $28
因為係即叫即燉,所以都要等成30分鐘
建議可以食飯食到一半就order定
鮮奶加埋梛青水一齊燉
食落夠滑而且甜味比較清新,正
呢到既食物唔單止著重味道
擺碟同埋食物既配搭都睇得出係有花心思
另外要讚既就係服務,每個員工都好有禮貌
而且全部員工既儀容都好整齊
制服好直,女員工仲會化淡妝
雖然出去食飯,好食先係最緊要
但如果一間餐廳連呢d咁仔細既位都顧及到
你就可以知道佢地唔係亂黎,係有用心去諗每一個細節
其實係呢個區,呢個地段,價錢真係好合理
如果你想搵個舒服,有質素既地方食下中菜
小公主真心推薦你黎呢到試一試。
2016-03-25
2016-04-26 390 瀏覽
今日去左尖沙咀(近尖東)新開的景逸軒食中菜。呢度係專門攪婚宴:有個大螢幕同埋有個露天露台(d花花decorate 得好靚) 但今日我同親友一行6人就唔係去飲而係食晚餐。呢到有唔少新潮中菜 (好有特式同好特別)。而我地就揀左個6人套餐 四式拼盤: 個燒腩仔好脆! 金湯墨魚麵:個南瓜汁好creamy同隻大蝦好爽 八寶豚肉:好多唔同既粒粒,有不同口感好惹味 葡汁海皇焗牛油果: 呢到菜係最驚喜(估唔到中餐會用牛油果入饌),牛油果同d海鮮一齊食好match 花膠雞絲翅:好多花膠(好養顏)😍 清蒸游水星斑 濃湯竹笙桃膠浸營養蔬 : 呢個係我一個期待既菜,因為桃膠係近期大熱既養顏食品(有植物花膠之稱)。食落似啫喱同大菜糕但無味,所以有濃湯一齊食。而濃湯又唔係好重味精(我唔覺口乾,仲飲左好多😁)呢個菜好健康! 炸子雞:因為醬油雞已經賣晒所以轉左炸子雞。但仲岩我因為我鍾意炸子雞個皮~ 好脆! 蟹粉金鑲銀炒飯:好香蟹味(造型好得整到成條魚) 最後美點雙輝:椰香芋頭西米露+甜點~*要注意呢到係12%服務費,但佢地既服務態度好殷勤(加茶、上菜都好
今日去左尖沙咀(近尖東)新開的景逸軒食中菜。

但今日我同親友一行6人就唔係去飲而係食晚餐。

呢到有唔少新潮中菜 (好有特式同好特別)。

而我地就揀左個6人套餐

四式拼盤: 個燒腩仔好脆!

金湯墨魚麵:個南瓜汁好creamy同隻大蝦好爽

八寶豚肉:好多唔同既粒粒,有不同口感好惹味

花膠雞絲翅:好多花膠(好養顏)😍

清蒸游水星斑

蟹粉金鑲銀炒飯:好香蟹味(造型好得整到成條魚)

最後美點雙輝:椰香芋頭西米露+甜點~

*要注意呢到係12%服務費,但佢地既服務態度好殷勤(加茶、上菜都好快)所以抵俾!
2016-04-26 337 瀏覽
蜜椒紫薯安格斯牛柳粒($128)雖然呢碟菜可能牛粒🐂係主角,但司令覺得紫薯🍠好值得讚下!紫薯唔一定要配雞煲🧀呢啲奇怪既組合既!其實配安格斯牛柳粒又唔錯啵,紫薯先炸過再攞去炒🔥,唔會炒到爛晒,一粒粒。鹹中帶甜😳,又有啲牛味,好香口!脆皮燙手乳豬半隻($338)乳豬雖然係得半隻,但五六個人都絕對夠食。乳豬既肉🐷非常厚!皮就真係燒到好脆💥,唔係得個硬字!味道亦都好足😜,雖然有肉地,但又唔係好多肥膏,食多少少,都冇咁大罪惡感!燒鵝皇例牌($118)以例牌份量黎講都幾多喎!燒鵝算係皮脆肉嫩,咬落仲有肉汁,又唔會凍冰冰,都算食得過!鮮果拔絲黑豚肉($88)食落感覺似咕嚕肉,酸酸甜甜,黑豚肉肉質比較嫩,唔會鞋,不過食多幾舊有少少膩喎。
蜜椒紫薯安格斯牛柳粒($128)

脆皮燙手乳豬半隻($338)

燒鵝皇例牌($118)

鮮果拔絲黑豚肉($88)
2016-04-22 356 瀏覽
今晚又與男友及雙方家人共進晚饍, 黎到呢棟新商廈, 有很多食肆已經進駐, 今晚家人選了景逸軒. 店內地方寬敞, 光線充足, 坐得舒適招牌海苔九肚魚, 咬落外脆內軟, 魚肉新鮮, 可惜分量太少, 都不足以八個大人一人一件濃湯桃膠浸菜芯, 上湯清甜, 桃膠乃係桃樹的天然分泌物, 蘊含豐富植物膠原, 沒有特別味道, 食完感覺就食緊雪蛤膏, 感覺滋潤鮮果拔絲黑豚肉, 咕嚕肉係小妹的至愛, 基本上每之出街叫餸食飯都會有呢味, 呢度菜黑豚肉啖啖肉, 肉質爽嫩多汁, 加上旁邊生果鮮豔悅目的點綴, 無得輸!琥珀雀巢海中寶, 用左斑片、海蝦 等海鮮, 用料新鮮, 不過略嫌份量偏少蝦米醬乾煸四季豆, 蝦醬肉碎炒得夠香夠惹味, 四季豆又夠JUICY, 係我平時必食的上海菜之一秘製欖角一口骨, 小妹很喜歡欖角個種獨特的味道, 而且豬肉啖啖肉, 炒得又夠乾身, 好好味!泰式原個菠蘿炒飯, 真係未試過係中式酒樓食泰國野, 不過都炒得好有水準, 飯夠乾身, 海鮮夠哂足料, 加埋肉鬆, 夠香口!原個椰皇燉鮮奶, 萬眾其待的甜品, 因為要等成8個字先有, 但食得出佢係新鮮製造, 清甜椰皇水加上鮮奶, 蒸得夠香夠滑, 先

原個椰皇燉鮮奶, 萬眾其待的甜品, 因為要等成8個字先有, 但食得出佢係新鮮製造, 清甜椰皇水加上鮮奶, 蒸得夠香夠滑, 先只係$28個, 我真係唔會去許留山囉.
2016-04-21
2016-04-21 311 瀏覽
同屋企人一齊最鍾意去食中菜,坐係大圓枱度咩都叫下嚟食就最開心啦。今次黎到景逸軒叫咗幾個小菜,都十分之滿意。首先要左一個酥炸豆腐,外皮炸得超脆,但係內裏嘅豆腐就十分之滑溜,食落好有驚喜呢!除此之外,九肚魚亦都係每次去食飯都必點嘅。同樣地呢度嘅亦都係炸得超出色,煮魚肉好滑,好淋而且好少骨,唔錯。叫咗個拔絲豬肉黎食,上到枱果然係可以拉到絲,而且亦都係十分之甜,豬肉就好有咬口。仲有個紫薯牛柳粒,用紫薯同牛柳炒埋一齊係幾盞鬼,食落紫薯嘅甜同牛柳亦都係幾夾,牛柳肉質好淋,不錯!屋企人最鍾意食燒豬,今次當然唔放過要點一點啦。叫咗半隻,外皮烤得超脆,而肉就帶一點點嘅油脂,點小小醬,好易送飯。菜就不過不失啦。個湯好鮮甜同埋係用咗桃樹嘅樹脂一齊去煮,食落都幾夾。
2016-04-18 381 瀏覽
今個週末約左幾個老友食飯,可能人大左,加上成日食埋韓燒,放題呢啲大路野,所以今次大家都想回歸傳統,於是就揀左間就腳嘅中菜廳,尖沙咀嘅景逸軒做聚會嘅地方。去到個度一出𨋢,我地呆左,成個場冇人,得我地幾個。我開始懷疑係個伏,但當打開餐牌嘅時候,我就開始明白點解會咁。原來呢度唔係傳統嘅酒樓,係一間賣創新fusion菜式嘅中菜廳,所以未必吸引到一般食中菜嘅客源。點完菜之後,我有啲期待,因為本身都係諗住食啲傳統野,點知有新野試,價錢仲要同普通酒樓差唔多。第一道菜係台南七味豆腐。味道同賣相一樣,都係一般。雖然豆腐係夠滑,不過外層脆皮唔夠味,淡左啲,做唔到開胃小食嘅作用。第二味係泰式柚子蝦球沙律。係呀,你冇睇錯我都冇打錯,係泰式。就係因為係中菜廳見到泰式野,所以我地決定試佢一試。我幾鍾意呢道菜,除左有新鮮感之外,個柚子汁同啲料幾夾,酸may may咁,好開胃。不過我啲朋友就嫌入面啲西柚好苦,所以俾我清左碟野佢。第三樣係士多啤梨醬燒一字骨。賣相依舊一般,不過食落去又另一種感覺。個汁雖然好辛苦先試到少少士多啤梨味,但甜甜地再加埋肥瘦均勻嘅一字骨的確有令人食完一舊又一舊嘅感覺。之後黎左個羹,係瑤柱花膠四寶

之後黎左個羹,係瑤柱花膠四寶羹。呢道菜係唯一一個係傳統中菜廳會食到嘅菜式。雖然睇相好似平平無奇,但食落去都幾足料,味道同出面普通嘅酒樓差唔多。

最後係一碟菜,濃湯桃膠浸菜心,諗住清清腸胃。我認我係為左“桃膠”呢兩個字而叫呢味餸。初初係餐牌見到都唔知乜黎,諗住睇下英文翻譯,“peach resin”,都係唔知,所以決定試下係乜東東。講返碟餸,有菜心,竹笙同桃膠浸係啲湯入面。頭兩樣正正常常,菜夠淋,竹笙都幾爽,索曬啲湯都幾好食。到大家都好期待嘅桃膠啦,望落去有啲似可樂糖,透明同啡啡地,夾落去係軟腍腍。連湯食發現原來桃膠係無味個喎,個質感有啲似雪蛤膏,滑捋捋咁,好得意。

總結黎講,呢度嘅菜式俾人驚喜嘅感覺,有好多新鮮野試,但味道方面可以再好啲。侍應服務唔錯,環境都闊落,坐得幾舒服,今次嘅聚會係一個唔錯嘅體驗。
2016-04-16
2016-04-17 278 瀏覽
芝士大蝦球墨魚麵, fusion 菜, 將西式既食材會中式方法烹調, 幾特別, 墨魚意面本身很有嚼勁,墨鱼汁絲絲滲入去,新鮮墨魚汁帶來的滿口鮮味既滿足感, 黑麻麻的麵條每食一口就像是咬破了墨囊似的,非常濃郁再加左大蝦及芝士汁一齊煮,芝士汁口感不會黏稠,亦沒有令人有飽膩感, 同墨魚麵既鮮味好夾, 整體既口感好和諧大蝦蝦肉質特別飽滿,口感Q彈中多了細嫩黑松露珊瑚玉帶子, 另一道fusion菜, 用西式的食材, 包括黑松露同牛油果, 再用中式既方法烹調, 上菜時已經有一股黑松露獨特既氣味溢出, 令人胃口大增黑松露珊瑚玉帶子, 選用魚肉、蝦、帶子及菜絲作材料,再將材料釀入牛油果,,加熱後的牛油果有一種牛油般的香味,更能突出釀料既細膩味道, 而牛油果Creamy,口感有一種難以形容的微妙及柔潤清蒸沙巴龍躉, 沙巴龍躉是老虎斑與龍躉的混種,肉質鮮嫩,清蒸後更能引出其鮮味, 龍躉魚的皮全是膠原蛋白,吃起來很Q、香甜、有口感, 豉油可說是這條清蒸沙巴龍躉的美味關鍵, 油汁口感豐富濃郁,回味悠長, 能帶出沙巴龍躉其鮮甜味道
芝士大蝦球墨魚麵
大蝦蝦肉質特別飽滿,口感Q彈中多了細嫩
2016-04-04
5 分鐘 (堂食)
清蒸沙巴龍躉
景逸軒在尖沙咀開了新分店,座落天文台道八號一幢全新商廈內。店內格調和其他分店差不多,以銀白色作主調,地方光猛乾淨。無獨有偶,頭盤三小碟之其中兩款皆與昨晚飯餐一樣。昨日的滷水豬仔腳肉少骨多,感覺不太好,今日的豬仔腳則正常多了,滷水汁味道也不俗。另一相類似的菜式招牌海苔九肚魚,炸得金黃香脆,雖然魚肉不及昨晚的肥嫩,但已算是一道好吃的炸品。最後一款小吃秘製欖角一口骨,欖角帶有獨特香氣,口味帶甜,一口骨鬆軟可口。湯羹瑤柱花膠四寶羹,質感明顯過於厚身,四寶絲絲可見但同時予人雜亂無章的感覺。瑤柱花膠本應是兩款主要餸料,但在四寶穿插中味道實難發揮。琥珀雀巢海中寶是兒時喜愛的菜式,海鮮配料有斑片、帶子、海蝦及花枝片,選材富一定水準,尤其是斑片,味道令人滿意。至於雀巢本身,酥脆感比預期稍遜一籌,幸而琥珀甜脆吸引,補足雀巢所失的分數。鮮果拔絲黑豚肉是甜酸口味的美饌,醬汁稠度被刻意調高以突出拔絲的視覺效果。黑豚肉肉質鬆軟,肉香亦佳,是一道醒胃推介。菜蔬濃湯桃膠浸菜芯,賣相特別,菜芯甜嫩度普通,特別之處是湯中的桃膠,口感微爽帶黏,是富食療功效的補品。相對濃湯桃膠浸菜芯,蝦米醬乾煸四季豆當然是更濃味香口的菜品。
滷水豬仔腳
招牌海苔九肚魚
秘製欖角一口骨
瑤柱花膠四寶羹
濃湯桃膠浸菜芯
相對濃湯桃膠浸菜芯,蝦米醬乾煸四季豆當然是更濃味香口的菜品。四季豆本味帶甜,脆脆的,配上的蝦米醬香而不辣,佐飯吃一流。
蝦米醬乾煸四季豆
筆者本來想點白切雞一隻,但最後竟被告知酒家無白切雞,只有燒雞供應,十分奇怪!這碟蒜香脆皮燒雞,燒雞皮有合理的脆度,雞肉味鮮可口。嫩度方面,視乎不同部位都有明顯的差別,大體上都算理想。
蒜香脆皮燒雞
在中式酒家吃泰式原個菠蘿炒飯確實比較少有,炒飯餸料豐盛。就個人口味而言,倘若能引入更多肉鬆菠蘿相信風味更佳更貼心。
泰式原個菠蘿炒飯
甜品原個椰皇燉鮮奶,即叫即製,需要超過三十分鐘的製作時間。成品出品熱辣燙嘴,口感滑溜,椰皇香氣淡淡,但奶香未算很強。
原個椰皇燉鮮奶
一如其他景逸軒分店,酒家美食能保持不錯的水準,加上價錢合理,是享用中式晚膳的好地方之一。

[16/4/2016; Sat]

2016-04-16
招牌海苔九肚魚
秘製欖角一口骨
蝦米醬乾煸四季豆
蒜香脆皮燒雞
連星期六放假在下午也要見客,直至晚上六時許,在尖沙咀逛了一會,然後與幾個consultant吃頓business dinner吧,反正也不用錢,吃什麼也不成大問題「景逸軒」— 感覺有點像某酒店的中菜廳,在天文臺道八號五樓全層,裝潢跟連鎖大酒家集團差不多,亦有種貴麗堂煌的感覺。除了鮑蔘翅肚外,吃的跟連鎖酒家的也差不多,可是......見客吃鮑蔘翅肚如何跟財務部解話呢,唯有吃得實而不華吧作為business dinner,少不免吃半隻燒鵝吧,燒鵝皮脆肉嫩,富肉汁,也蠻香。可是這真的是跟膽固醇競賽的做法,少食多滋味算吧。秘製欖角一口骨: 作謂秘製也者,也難以知道它用的是什麼。Simply speaking,是黑椒蜜糖燒一口骨吧。蜜糖的味道非常濃郁,甜耶耶的,黑胡椒粒也增添半點惹味。在質感方面,排骨很軟腍,不用怎麼咀嚼也能輕鬆咬開吞下,在鬆肉方面做得不錯。金瑤崧子滑蛋蝦仁: 即使名字改得多好,實則也是「滑蛋炒蝦仁」,這是不爭的事實。首先蝦肉新鮮爽彈,很有蝦味,一般自家炒蝦仁一般也是像基圍蝦般小小的,沒這麼優質。炒蛋嫩滑,還加了少許蔥花;可惜鹽多放了一點,滑蛋有半點鹹。柚子蜜燒骨: 本以為是像燒
柚子蜜燒骨: 本以為是像燒豬肋骨的一樣,誰料竟是豬腩排一樣的,啖啖肉還非常厚肉。豬肉很軟腍,極富肉汁,而且柚子蜜的味道濃郁突出,為豬肉生色了不少,柚子香而不澀。
2016-04-09
2016-04-13 324 瀏覽
同屋企人食普通連鎖酒樓食到悶, 今日就黎到尖沙咀ge景逸軒試下打開餐單就覺得佢D菜式唔錯, 仲嘗試下FUSION, 好似個石窩海鮮炒飯就走韓風.桂花炒米粉就好似好清新好文青咁. 而價錢都係正正常常酒樓價叫左個 脆皮乳豬半隻, 連隻腳都半埋俾你個皮夠脆, 脂肪同肉ge比例均勻, 無話成舊肥膏或者成舊肉個乳豬醬如果可以再濃味D就好啦~之後當然要叫返個菜啦! 由於本人好奇心重, 所以叫左濃湯桃膠浸菜芯, 想睇下桃膠究竟係咩東東.好學如我, 等緊上菜ge時候更係即刻GOOGLE下咩係 桃膠.桃樹樹皮裂開之後, 會流出樹脂, D樹脂冷卻之後就會結成叫做 桃膠 ge 晶體.一句講哂 桃膠就係 桃樹樹脂!桃膠本身無味道, 重點就係要將濃湯味燴到入去, 同同行ge 竹笙一樣,而呢樣菜就做得一般般啦, 桃膠唔算超級入味, 但佢個質感就做得唔錯.浸泡ge時間要控制得好, 先可以做到它咁煙韌, 好似食蒟蒻咁. 主角菜芯就正正常常唔老啦~呢個鮮果拔絲黑豚肉就有料啦! 首先個伴碟用士多啤梨同桃砌左個太陽, 已經吸引左少女心之後佢真係拔到絲, D絲拉出黎仲長過我D頭髮 lOl味道反而唔似一般拔絲甜到糖尿病,仲有個
桂花炒米粉就好似好清新好文青咁. 而價錢都係正正常常酒樓
叫左個 脆皮乳豬半隻, 連隻腳都半埋俾你
個皮夠脆, 脂肪同肉ge比例均勻, 無話成舊肥膏或者成舊肉
個乳豬醬如果可以再濃味D就好啦~
之後佢真係拔到絲, D絲拉出黎仲長過我D頭髮 lOl
味道反而唔似一般拔絲甜到糖尿病,仲有個豚肉唔SO, 幾嫩口! 必食!
呢間酒樓都好大膽做新野, 金湯大蝦球墨魚麵
佢個汁ge味道就好中式, 但用黎煮西洋ge墨魚麵
麵質都幾有咬口, 但個汁可能太多茨?? 凍左之後就變左一PAG野….
本人相信酒樓ge試金石就係佢碗紅豆莎!!!所以一定要叫黎食!!
佢都有落陳皮, 但陳皮味唔夠…唔夠陳皮香
但質感做得OK, 係做到下有莎, 唔係其他成碗水咁……….
環境方面明亮整潔, 坐得舒服! 姐姐都好隨傳隨到! 係尖沙咀地段算性價比高!!

2016-04-13
2016-04-13 483 瀏覽
小弟是煙民一名,屬社會小眾。政府推行食肆全面禁煙已有一段時間,猶幸在下煙癮不大,惜施對小弟影响頗微,只是如果飯局有酒,必須抽身室外呼吸一至兩回。沒辦法!一喝酒,小弟便煙癮難耐!在下有些煙癮甚大的朋友,現在寧選在路邊大排檔用膳而不選酒樓,原因只有一個,便是吸煙不便!在酒樓用膳,吸煙要走到樓下户外範圍,吸煙時間連腳程動輒超過十分鐘,以一頓兩小時的晚飯計,假設他們抽三根煙,便逾半小時即四份一用膳時間不在𥱊間,如此晚膳,真的相當冇癮!今晚四人飯局,約了在天文台道8号的景逸軒晚膳, 在友人未到前發現了它 - 户外吸煙露臺 不要少看它,一頓飯可以替煙癮大的朋友省卻每根五分鐘的步行時間,酒樓有户外露臺的其實不多,去過的就只有厚福街的厚福漁港有這設施!酒樓開張不到一個月,單看室內裝潢便知道它是一家主打婚宴的酒樓,大家如希望晚膳於此,請先訂座,不要臨時Walk In ,以免撞着包場宴會,白行一趟。問了經理一下,包場宴會的話,這裏可以延開30𥱊,即可接待總數300多人。友人到齊,開始點菜。點了蟹子桂花炒海膽、金湯大蝦球配墨魚麵、鮮果拔絲黑豚肉、三響炮組合 : 老火靚湯、蟲草花野菌蒸比目魚及脆皮一品燒雞、琥
小弟是煙民一名,屬社會小眾。政府推行食肆全面禁煙已有一段時間,猶幸在下煙癮不大,惜施對小弟影响頗微,只是如果飯局有酒,必須抽身室外呼吸一至兩回。沒辦法!一喝酒,小弟便煙癮難耐!在下有些煙癮甚大的朋友,現在寧選在路邊大排檔用膳而不選酒樓,原因只有一個,便是吸煙不便!酒樓用膳,吸煙要走到樓下户外範圍,吸煙時間連腳程動輒超過十分鐘,以一頓兩小時的晚飯計,假設他們抽三根煙,便逾半小時即四份一用膳時間不在𥱊間,如此晚膳,真的相當冇癮!

友人到齊,開始點菜。
點了蟹子桂花炒海膽、金湯大蝦球配墨魚麵、鮮果拔絲黑豚肉、三響炮組合 : 老火靚湯、蟲草花野菌蒸比目魚及脆皮一品燒雞、琥珀雀巢海中寶、桂花糕及蛋黃蓮蓉大蟠桃。

有餚豈能無酒,今晚飲的是2008年Elena 的Cabernet Sauvignon, Organic方法種植及釀製,充滿黑水果香氣,可惜完全配不上今晚的菜餚。
鮮果拔絲黑豚肉 HK$88
鮮果拔絲黑豚肉

第一道到的菜,是咕嚕肉的Fusion進化版,材料不再是半肥瘦本地豬肉,而是進口自西班牙的黑豚賣相亦不是傳統的一顆一顆,而是條狀奉客。甜酸醋調得不俗,酸甜味平衡,肉也甘香卻沒有了所說的拔絲,雖欠缺預期的脆糖拔絲,但純以食味、外觀及口感三者而言,都相當不俗

金湯大蝦球配墨魚麵 HK$188
金湯大蝦球配墨魚麵
這一道菜完全是西菜中煮,金湯以南瓜蓉、忌廉、上湯及芝士等煮成,墨魚意大利麵帶點鹹鮮,跟這汁十分撘檔,最後一提這裏的蝦球做得到家,爽口彈牙而不失鮮味,讚!

蟹子桂花炒海膽 HK$198
蟹子桂花炒海膽
用炒桂花翅的食材及方法泡製,先把蛋炒熟再加入灼熟的蟹肉及銀牙同炒,最後在面上鋪上新鮮生海膽及蟹子便可。銀芽炒得一般,不算挺身,蟹肉則鮮甜,海膽亦普通,未算甘香,惟把所以材料一併放入口中,爽脆的口感強烈,先有咀嚼蟹子的爆破,再有銀芽青椒的清脆,及後感到蛋的香,蟹的鮮及海膽的甘,口感味道層次豐富!

琥珀雀巢海中寶 HK$128
琥珀雀巢海中寶
這雀巢是小弟幼年時候的至愛飲宴菜式,從前酒家都以芋頭絲炸脆作巢,現今在用料上轉趨多元吃過的有芋頭、馬鈴薯、蕃薯、麵條、米粉及米漿作饌,面前的便是以米漿所製。米漿製巢,每根稻草都能做到幼若髮絲,口感會較上述的材料幼細,但缺點便是米漿味淡,淨食沒有芋頭及馬鈴薯製成的可口,必須佐以巢內的海鮮同吃才夠滋味。巢內的海鮮有龍𧄌、蝦球、鮮魷及琥珀合桃,眾海鮮新鮮味美,合桃香酥。

三響炮組合 HK$368

指毛桃加老火靚湯
老火靚湯

湯料有五指毛桃、土伏岺、雞及瘦肉,味道不算十分濃郁,但清甜喝及嗅的時候皆有點椰子的香氣,十分奇妙,莫非這是土伏岺及五所併發出的獨特香氣?

脆皮一品燒雞
雞算有鮮味,皮亦香脆,但吃的時候覺得它的味道跟炸子雞並無區別,沒有特別的醬料處理。

蟲草花野菌蒸比目魚

小弟認為這道菜酒家做得十分出色,比目魚本身有不俗油脂,相當細滑,但魚味淡,他們用上了不少雜菌及紅棗等食材同蒸,來補充魚味道上的不足,而什菌吸收了魚汁、魚油及醬油後的味道亦顯得豐富,魚及菌互相吸收了對方優點,併奏出一道美饌!

桂花糕 HK$25
沒吃,不評

蛋黃蓮蓉大蟠桃 HK$12/件
蛋黃蓮蓉大蟠桃
最後的,也是最令人回味的,壽包的蓮蓉非常香甜軟滑,份量十足,蛋黃甘香漏油,包亦做得鬆化,乃近年所吃過蓮蓉製品中的尚佳作品,吃了一個後還打包了一個回家作明晨早餐。

買單: HK$1266
總結: 愛香煙的朋友們,除了路邊的大排檔,現在多了一個很好選擇,一頓晚飯你可省卻最少15分鐘的腳程啊!
2016-04-06
金湯大蝦球配墨魚麵
蛋黃蓮蓉大蟠桃
2016-04-12 250 瀏覽
又和好友們吃飯聚舊, 今次首選中菜. 尖沙咀新起了一橦新食廈, 糖不甩在年頭開張時己經去過午膳時間飲茶. 可惜當時還新, 服務普通, 味道不過不失但環境很開揚漂亮. 今次又看看晚餐又如何.晚餐吃的是小菜, 都有很多套餐照顧不同人數組合. 酒樓的菜式選擇很多, 而且有不少特別的手工菜, 所以都有點期待. 金湯大蝦球(墨魚麵), $188做法和材料是西式, 但擺碟是中式, 上面放上了條炸成立體圖案的麵條作裝飾, 可算是特別的fusion 菜. 拿來拍照時, 濃濃的芝士香一直攻入鼻腔內, 令人食欲大開. 汁料除了芝士, 還有清新的南瓜香, 吊起小小天然甜味, 看到這味看似簡單的菜, 卻花了不小心思在味道上. 蝦球十分大隻, 是虎蝦級數, 更有6隻之多, 肉爽, 可惜沒有鮮味. 如果用少少海鹽先輕醃, 可能有底味會更好. 墨魚麵在西餐中都較高價位,   這裡的墨魚麵用了意大利粉(Spaghetti), 粗身意粉配加上大大隻的蝦是很好的搭配. 而且煮得al dente, 較為硬身, 中式酒樓做到這點十分欣賞. 墨魚汁不會吃到一口黑色, 全靠南瓜芝士汁把意粉都包得很好. 這個菜要盡快吃完, 芝士
金湯大蝦球(墨魚麵), $188
墨魚麵在西餐中都較高價位,   這裡的墨魚麵用了意大利粉(Spaghetti), 粗身意粉配加上大大隻的蝦是很好的搭配. 而且煮得al dente, 較為硬身, 中式酒樓做到這點十分欣賞. 墨魚汁不會吃到一口黑色, 全靠南瓜芝士汁把意粉都包得很好. 這個菜要盡快吃完, 芝士涼了便變硬.
蟹子桂花炒海膽,$198
這個菜式都是創意菜, 炒過的蛋絲是主菜, 有些炒到一粒粒的, 表面有炒蛋粒的微焦, 帶點脆身又不會吃到熟蛋的鞋口, 廚師花心思把炒蛋都可做到出得大場面, 我都想在家試做呢! 雞蛋絲中混合了蟹子, 芽菜等配料, 增加脆口, 但又有濕潤感, 不會太乾. 表面有幾片海膽, 雖然海膽的鹹香不特出, 那都可增加菜式的名貴. 如果減去海膽, 平價少少, 那就十分完美.
鮮果拔絲黑豚肉, $88
呢道菜賣相很漂亮, 跟餐牌一樣, 用上蜜桃同士多啤梨伴碟. 士多啤梨切薄片, 沒有酸味, 只有清甜, 拔絲黑豚肉很整齊的放在中間弄高, 所有細節都顯示餐廳的心思. 最後我把所有水果清了.
黑豚肉半肥瘦, 炸後肥肉部份而迫出油份, 化為汁液, 金黃多汁又爽脆彈牙, 黑豚質素不錯, 沒有豬肉的燥腥, 真心覺得是高水準之作. 甜酸汁目見包得以為有點厚身, 吃時卻覺比例剛好, 完全不會令豬肉變甜變怪, 就是安安份份的掛在黑豚上, 很開胃. 味道較像咕嚕肉多於拔絲. 這個菜冷了會不會黏在一起就不知道了, 我們四人一直吃不停口, 很快就吃光了整碟.
琥珀雀巢海中寶, $128
這就是小時侯常有的"雀巢"啦, 你又有多長時間沒見過這"懷舊菜"呢! 以前的 "雀巢"用伊麵弄, 很硬身. 這是改良版的用米漿. 米漿的好處時可以弄得細滑如絲, 美觀外還可盡情吸收醬汁. "雀巢"裡面, 有石班、帶子、翠肉瓜、合桃、紅椒和蜜豆等等, 海鮮炒得香脆好火喉, 味道一流.
三響炮, $368
包括老火靚湯、蟲草花野菌蒸比目魚及脆皮一品燒雞

老火靚湯
是一小車推出來, 有火熱著, 侍應一直在旁邊分好. 共分到8碗滿, 分量很抵. 而老火湯最重要的是夠熱, 這裡又做到見微知著. 湯料有五指毛桃, 土伏岺,雞及瘦肉, 味道不算十分濃郁但有喝及嗅的時候皆有椰子香, 十分奇妙. 我愛上五指毛桃了, 夠香又沒椰子般易肥.
蟲草花野菌蒸比目魚
比目魚有魚脂, 香滑十足. 魚皮有膠質, 吃後覺得補充了少少骨膠原. 配上冬菇、紅棗、蟲草花等, 把魚引味到另一個層次, 一味清甜簡單的蒸魚都得花盡心思.
脆皮一品燒雞
共有半隻雞. 雞皮香脆但有些角位較乾,雞肉嫩滑, 由其是雞髀位十分好吃, 無血水但雞肉不鞋口. 碟底不多油, 配上少少炸蒜. 對比其他驚喜菜式, 這是比較平實, 但味道不差.
蛋黃蓮蓉大蟠桃, 半打, $72
甜品是我喜歡的大壽包, 雖然沒有人生日. 壽包熱辣辣的連蒸籠上, 用上網底而沒有獨立底紙, 更好, 免卻用手撕開那熱得燙手, 又經常撕爛的撕底紙步驟. 蓮蓉非常香甜軟滑,蛋黃雖少但甘香起沙,包子鬆軟, 絕對值得留肚吃.
現在經濟環境開始轉差,很多酒樓的做法, 由其是連鎖酒樓, 會以大件夾抵食為主, 吃的雖是龍蝦鮑魚, 但煮法什沒特色. 這景逸軒酒樓價錢在尖沙咀區絕對不算貴, 但花不少心思在鑽研菜式, 排碟, 創新上,
看到廚師還是很有心在做好食物, 實在令我十分驚喜.
2016-04-06