2022-07-26 35 瀏覽
超正嘅omakase!朋友介紹左呢間Omakase比我,咁啱黎開呢頭farewell朋友,於是就去試下,佢地嘅前菜有水雲菜,磯煮飽魚,蕃薯豬煙肉伴雪梨,燒墨魚鬚,白酒蕃茄同埋汁煮黑豆。跟住就到壽司環節第一道就係活北寄貝,比平時食果d鮮甜n倍,仲用咗蝦殼鹽帶出佢地嘅鮮甜。第二道就係活帆立貝,呢個都非常好味,食落爽彈鮮甜跟住仲有紫海膽,煙燻平目魚,赤海膽,富山灣白蝦,熟成大拖羅,呢個真係要講講,比時間食起更重魚味,中和左成嘅油脂感,仲有池魚同埋燒鏗魚添之後最震撼就係呢個原個上嘅紫海膽,食落非常新鮮,係比起一般嘅清甜好多,質感亦都比較彈。總括黎講呢間餐廳真係值得一試,菜式多樣化,配搭特別,味道豐富。
超正嘅omakase!
跟住就到壽司環節
第二道就係活帆立貝,呢個都非常好味,食落爽彈鮮甜
跟住仲有紫海膽,煙燻平目魚,赤海膽
2022-06-10
$2000 (晚餐)
2022-07-25 20 瀏覽
今天午飯時份跟朋友預訂了風評十分好的滝壽司omakase。店內摩登裝潢配上日式風格,中央的大U型吧枱感覺高級,十分適合打卡拍照。店員送上熱毛巾抹手,點了午餐9貫套餐,在港島區價錢非常優惠。麻醬沙律炸芋頭片,新鮮的雜菜沙律加入麻醬,炸芋頭片香口帶微咸味,挺開胃。子薑,少有的厚切而非薄片,咬落爽口颯颯聲。角切魚生,伴入味增,牛油果粒,青瓜粒,加入魚生拌匀入味。鱸魚,魚身帶光澤,微微爽口,魚味較為柔和鮮甜。帆立貝,肉身肥美,紫菜夾在中間,師傅加上少許醬油已成功提鮮。竹籤魚,烤香外皮皮再浸薑醋,灑上一點柚子皮,肉質軟淋帶油香。深海池魚,魚皮爽彈,魚肉肉質緊實爽口,略帶油香,味道鮮甜。鱆紅魚,經過十日熟成,魚肉口感鮮味脆身,頗有咬勁的一種。胡麻鯖魚,自家醃料用上米糠啤酒辣椒蒜頭等發酵約一個月,醃製一日,層次感豐富,微微鹹酸辣得宜,配上帶油脂的鯖魚肉,十分甘香拖羅大腹,起根的部份,真正的入口即溶,閉起眼來慢慢享受油香和順滑。鰹魚,外皮烤過,加入不辣紅油和已調味洋蔥和蒜頭,香脆口感和彈牙的魚身融合。白海膽,用小碗上,賣相十分吸引。海膽極之厚身,用匙羹切開更肥美。味道濃厚滑溜,海膽份量比飯更多。吞拿魚

子薑,少有的厚切而非薄片,咬落爽口颯颯聲。
角切魚生,伴入味增,牛油果粒,青瓜粒,加入魚生拌匀入味。

鱸魚,魚身帶光澤,微微爽口,魚味較為柔和鮮甜。
深海池魚,魚皮爽彈,魚肉肉質緊實爽口,略帶油香,味道鮮甜。

鱆紅魚,經過十日熟成,魚肉口感鮮味脆身,頗有咬勁的一種。

吞拿魚手卷,吞拿魚卷入紫蘇葉,味道配搭比較特別香濃。
玉子燒,尾聲用上不少得的功夫玉子,一層一層蛋香濃烈,甜美可口。
海鮮蜆湯,原隻大蜆上的清湯,加上鮮甜蟹肉,暖胃又飽肚。
茶碗蒸,熱辣辣的蒸蛋面頭淋上蟹肉羹,內有蟹肉蓮子雞肉香菇等,十分足料。

師傅即場準備新鮮食材,分好後再為不同客人逐一上菜和簡單介紹食材,速度快速專業水準。套餐選擇頗多,會細心詢問有沒有食材或芥末不要,跟客人有互動得來,上菜快亦準,整體是一個優質全面的用餐體驗,有機會要再試晚餐😆
午餐
  • 帆立貝
  • 深海池魚
  • 拖羅大腹
  • 白海膽
  • 玉子燒
/ /超棒的𝕆𝕞𝕖𝕜𝕒𝕤𝕖( ´▽`)銅鑼灣日本空運🇯🇵超正嘅日式料理仲有原隻海膽🤩係紫海膽超鮮甜!! ✨水雲菜漬物慢煮飽魚 蕃薯豬 煙肉 雪梨赤味噌燒墨魚鬚 白酒蕃茄 汁煮黑豆超開胃嘅前菜👍🏻👍🏻🐚活北極貝-仲用咗蝦殼鹽,好香好夾 🐚北海道帆立貝-夠彈牙!💜蒸左嘅紫海膽-食落真係超新鮮🐠橡木煙燻過嘅平木魚-食落厚實又彈牙🥳🔅金木匀-係炒香左嘅烏魚子啊!❤️‍🔥赤海膽-超鮮甜!🦐富山灣白蝦-柚子味好濃!仲有個蝦頭整成嘅手卷!!好濃郁嘅蝦膏呀🐟銀雪魚-用咗橡木煙薰❤️‍🔥紫海膽-當季原個上,超鮮甜,郁下郁下㗎🐡松村碟魚+魚邊,肉物較淡口灸燒過,仲好超彈牙爽口🧡大拖羅-仲熟成咗2星期,超重魚味🐠池魚-好濃郁魚味,油脂超過10%,加左酸汁、蔥中和番🐟鏗魚-杜草明花燒,仲用咗紅油炸過嘅乾蔥🥭熊本木瓜配綠茶蛋糕🍵真係超鮮甜,綠茶仲好濃郁!真係超值得去!食到舔舔脷( ´▽`)📍 滝壽司 (銅鑼灣)銅鑼灣開平道1號Cubus15樓#銅鑼灣美食 #香港美食 #銅鑼灣 #日本菜 #hkomekase
/ /
超棒的𝕆𝕞𝕖𝕜𝕒𝕤𝕖( ´▽`)
銅鑼灣日本空運🇯🇵超正嘅日式料理
仲有原隻海膽🤩係紫海膽超鮮甜!!

✨水雲菜漬物
慢煮飽魚 蕃薯豬 煙肉 雪梨
赤味噌燒墨魚鬚 白酒蕃茄 汁煮黑豆
超開胃嘅前菜👍🏻👍🏻

🐚活北極貝-仲用咗蝦殼鹽,好香好夾
🐚北海道帆立貝-夠彈牙!
💜蒸左嘅紫海膽-食落真係超新鮮
🐠橡木煙燻過嘅平木魚-食落厚實又彈牙🥳
🔅金木匀-係炒香左嘅烏魚子啊!
❤️‍🔥赤海膽-超鮮甜!
🦐富山灣白蝦-柚子味好濃!
仲有個蝦頭整成嘅手卷!!好濃郁嘅蝦膏呀
🐟銀雪魚-用咗橡木煙薰
❤️‍🔥紫海膽-當季原個上,超鮮甜,郁下郁下㗎
🐡松村碟魚+魚邊,肉物較淡口
灸燒過,仲好超彈牙爽口
🧡大拖羅-仲熟成咗2星期,超重魚味
🐠池魚-好濃郁魚味,油脂超過10%,加左酸汁、蔥中和番
🐟鏗魚-杜草明花燒,仲用咗紅油炸過嘅乾蔥

🥭熊本木瓜配綠茶蛋糕🍵
真係超鮮甜,綠茶仲好濃郁!

真係超值得去!食到舔舔脷( ´▽`)

📍 滝壽司 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus15樓

2022-07-19 163 瀏覽
今晚係我的生日飯,當然要「食好西」!今晚就揀咗薰(Kaori)($1800),一共有17道菜。📍前菜⚡️沖繩水雲菜 - 酸酸甜甜、開胃⚡️汁煮鮑魚 - 煙煙靭靭的口感⚡️九州煙肉夾雪梨 - 爽口又夠juicy的雪梨,但與煙肉的咸味卻很夾,幾特別⚡️赤味噌海蝦 - 鮮甜爽口⚡️白酒浸蕃茄 - 好juicy的蕃茄⚡️汁煮黑豆 - 黑豆好甜,上面仲有金簿添!📍鱸魚剌身和壽司壽司上面有炒香烏魚子,提升味道📍象拔蚌象拔蚌放在鹽板上,吃時擦一擦鹽板,再沾上旁邊的柚子汁就更好味📍間八師傅提意沾少少wasabi 一齊食,仲更加好味📍北海道帆立貝中間有蒸過的紫海膽,海膽的甘香加上帆立貝的鮮甜,真好味!😋📍深海池魚除咗可以食到無花果整嘅酸汁,也可以食到粒粒無花果碎,口感豐富!📍榮螺今晚唯一的熟食,螺肉好爽,湯很鮮甜!📍竹籤魚魚皮因有炙燒過,所以入口魚油香味很濃📍日本富山灣白蝦和甜蝦 上面甜蝦,下面白蝦,加埋柚子汁 ,不錯的配搭📍北海道紫海膽My favourite! 好creamy又香!💯💯📍炙燒金目鯛師傅首先炙燒金目鯛,然後再煙薰,跟着就放魚子醬係上面,金目鯛充滿好香煙燻味!📍拖羅用紫菜包住拖羅,下面有紫蘇葉、上
今晚係我的生日飯,當然要「食好西」!
今晚就揀咗薰(Kaori)($1800),一共有17道菜。

📍前菜
⚡️沖繩水雲菜 - 酸酸甜甜、開胃
⚡️汁煮鮑魚 - 煙煙靭靭的口感
⚡️赤味噌海蝦 - 鮮甜爽口
⚡️白酒浸蕃茄 - 好juicy的蕃茄
⚡️汁煮黑豆 - 黑豆好甜,上面仲有金簿添!
📍鱸魚剌身和壽司
壽司上面有炒香烏魚子,提升味道
📍象拔蚌
📍間八
師傅提意沾少少wasabi 一齊食,仲更加好味
📍北海道帆立貝
中間有蒸過的紫海膽,海膽的甘香加上帆立貝的鮮甜,真好味!😋
📍深海池魚
📍榮螺
今晚唯一的熟食,螺肉好爽,湯很鮮甜!
📍竹籤魚
魚皮因有炙燒過,所以入口魚油香味很濃
📍日本富山灣白蝦和甜蝦
上面甜蝦,下面白蝦,加埋柚子汁 ,不錯的配搭
📍北海道紫海膽
My favourite! 好creamy又香!💯💯
📍炙燒金目鯛
📍拖羅
用紫菜包住拖羅,下面有紫蘇葉、上面有南高梅醬,估唔到這個配搭也很不錯!
📍赤海膽
同紫海膽一樣咁好味,不過今次赤海膽下面仲有飯添!💯💯
📍胡麻青魚
用自家製米糠漬發酵來醃製青魚,成功提升味道!
📍鰹魚
用稻草薰煙過鰹魚,上面再放了紅油和炸過的乾蔥蒜頭,配合得不錯!
📍湯
海帶豆腐清湯
📍煙薰烘焙茶+📍甜品
我係「茶」迷,這杯絕對是我的「茶」🤗🤗
日本蜜瓜配抹茶布甸
好滿足的一餐生日飯!👍👍👍
慶祝紀念
生日
2022-07-15 287 瀏覽
因為大部份人未有得”返鄉下”,唯有留港吃日本菜作慰籍,日本料理越來越貴,以現在價位來說,$1800的廚師發辦晚餐實在是價相宜,而且有17道菜,必以為是新手,「滝壽司」已在現址好一段日子,若非有實力,難過疫情關。自家製漬物,全部刺身及壽司皆已調味足夠,煙燻、炙燒、柚子汁、高梅醬等等,用心準備見功力。 第一道前菜已經很有心思及多元,一道六款,處理各異。 沖繩水雲菜 如一般做法,以酸度高的醋汁調味,非常醒神,水雲菜適宜先吃。汁煮鮑魚 原隻鮑魚上,預先切成兩片,非常柔韌入味。九州煙肉夾雪梨我最欣賞的一道,以爽口的新鮮雪梨一片夾在鹹香豐富的煙肉中,甜鹹相拼口感好。而且這來自九州的豬,以蕃薯飼料養大,肥美不膩,少許烤焦更惹味。赤味噌燒海蝦 赤味噌輕輕的替海蝦提味,吃到鮮甜。白酒浸蕃茄 蕃茄軟腍多汁。汁煮黑豆夠腍,甜甜的味道,少吃成功做到這麼好食的黑豆。  鱸魚一式兩樣,刺身壽司同時上,吃到白魚的清甜味。 壽司飯是白米,並非時興的赤醋米,以炒香的烏魚子提味,成功添層次。 象拔蚌 鹽板象拔蚌配上柚子汁,質感極爽脆,吃法是在鹽板大刀擦添鹽調味。 間八熟成了一星期,口感脆嫩,豉油有著甜甜的回甘。 北海道帆

自家製漬物,全部刺身壽司皆已調味足夠,煙燻、炙燒、柚子汁、高梅醬等等,用心準備見功力。
第一道前菜已經很有心思及多元,一道六款,處理各異。
沖繩水雲菜

如一般做法,以酸度高的醋汁調味,非常醒神,水雲菜適宜先吃。
汁煮鮑魚

原隻鮑魚上,預先切成兩片,非常柔韌入味。

赤味噌燒海蝦

赤味噌輕輕的替海蝦提味,吃到鮮甜。
白酒浸蕃茄

蕃茄軟腍多汁。
白酒浸蕃茄, 汁煮黑豆
汁煮黑豆

夠腍,甜甜的味道,少吃成功做到這麼好食的黑豆。

鱸魚

一式兩樣,刺身壽司同時上,吃到白魚的清甜味。
烏魚子鱸魚
象拔蚌
間八

熟成了一星期,口感脆嫩,豉油有著甜甜的回甘。
熟成間八
北海道帆立貝
北海道帆立貝紫海膽
放了蒸過的紫海膽在帆立貝下、壽司飯之上,入口即化如膏,以甘香混合鮮味增層次。
池魚配無花果酸汁
池魚配無花果酸汁、青蔥及鼓油,清晰可見一粒粒無花果子沾在生魚片上,味道清新。
榮螺
來了一道熟食作小休,原只榮螺配清湯,內有菇片,鮮甜可口。
竹籤魚

非常有焦香,魚油迫出,惹味豐腴於一身,不過焦位有少許苦。
富山灣白蝦、甜蝦
北海道富山灣白蝦配甜蝦
北海道富山灣白蝦配甜蝦,調以柚子皮醬油,兩種口感,上爽下黏似膏,甜中帶鹹。
極甘香鮮甜。
金目鯛
炙燒金目鯛
橡木煙燻炙燒金目鯛配魚子醬
橡木煙燻炙燒金目鯛配魚子醬,煙燻極香濃。
拖羅
拖羅與南高梅醬
拖羅與南高梅醬原來好夾,輕輕甜酸中和拖羅脂肪的膩,吃起來,豐腴但輕身,以紫菜包著、再加一片紫蘇葉,層次昇華。
赤海膽
以漂亮的玻璃杯盛載顯矜貴,每一口都是極品。
自家製米糠漬
胡麻青魚
自家製米糠漬,是米、啤酒及洋蔥的組合,成功替青魚癖腥及提味。
鰹魚
稻草煙燻燒過的鰹魚
稻草煙燻燒過的鰹魚很不一樣,配以不辣乾蔥蒜紅油,討好有新意。

海帶豆腐清湯。
海帶豆腐清湯
甜點
日本超甜蜜瓜配抹茶布甸
日本超甜蜜瓜配抹茶布甸。
焙茶
以剛才煙燻的同品種茶葉作焙茶,唔知道是否心理作用,喝到煙燻之香。
焙茶
甫進店就是一張巨型壽司吧,入口另一旁有散座,有一間貴賓房,員工服務禮貌,運作暢順,完美的一餐。
2022-07-11
$1980 (晚餐)
白酒浸蕃茄, 汁煮黑豆
烏魚子鱸魚
熟成間八
3K
2022-07-09 44 瀏覽
慶祝友人生日,選擇了她最喜歡的日本料理。坐在吧枱前,看著壽司師傅嘅手勢,領悟到廚師發板為什麼咁受歡迎。先來清新沙律和小鉢。鱸魚鱸魚盛產期係6-8月,啱晒時節。味道特別鮮甜和爽彈。帆立貝 帶點焦香,鮮嫩。間八魚 煙韌嘅口感,又有脆口感。肥美而不膩。赤貝 爽彈鮮美。數滴嘅柚子汁增添清新口味。竹籤魚 炙過的竹籤魚,油脂溢出,特別惹味。加入柚子皮,另味道更上一個層次。吞拿背部位,兼熟成10日,採用醬油漬,濃郁嘅味道在口腔內徘徊。拖羅無筋拖羅入口即化。海膽甘香味美。鰹魚 色澤鮮艷,肉質堅實具彈性。干蔥和蒜用紅油炸過,放上鏗魚,口感更豐富。吞拿魚手卷非常綿滑,喜歡紫蘇葉嘅配搭,香。蒸蛋滑嘟嘟蒸蛋,瞬間溶化。份量恰到好處,服務殷勤,整體滿意。
慶祝友人生日,選擇了她最喜歡的日本料理。

先來清新沙律和小鉢。

鱸魚
鱸魚盛產期係6-8月,啱晒時節。味道特別鮮甜和爽彈。

帆立貝
帶點焦香,鮮嫩。

間八魚
煙韌嘅口感,又有脆口感。肥美而不膩。

赤貝
爽彈鮮美。數滴嘅柚子汁增添清新口味。

竹籤魚
炙過的竹籤魚,油脂溢出,特別惹味。
加入柚子皮,另味道更上一個層次。

吞拿
背部位,兼熟成10日,採用醬油漬,濃郁嘅味道在口腔內徘徊。

拖羅
無筋拖羅入口即化。

海膽
甘香味美。

鰹魚
色澤鮮艷,肉質堅實具彈性。
干蔥和蒜用紅油炸過,放上鏗魚,口感更豐富。

吞拿魚手卷
非常綿滑,喜歡紫蘇葉嘅配搭,香。

蒸蛋
滑嘟嘟蒸蛋,瞬間溶化。

份量恰到好處,服務殷勤,整體滿意。
2022-07-09
2022-07-09 31 瀏覽
一至五返工冇啖好食,週末放假梗係要獎勵吓自己😋$418食到類似輕量版omakase嘅9貫壽司,午餐性價比高👍🏻先來兩道輕巧嘅前菜開開胃👅分別係沙律同埋醬油漬角切魚生。沙律菜頗新鮮,加左爽脆嘅芋頭片,有創意🥗9貫壽司按先淡後濃嘅順序上菜:1. 爐魚:晶凝通透,質地軟熟,魚味清甜一啲腥味都無👍🏻2. 帆立貝:肉身肥厚,輕輕略燒更顯鮮味,如果少啲芥末就perfect😌3. 間八魚:雖然係白身魚但係魚味濃郁4. 赤貝:外面爽脆內裡幼嫩,以小量柚子汁調味更顯鮮甜。5. 竹莢魚:閃令令✨望到都流晒口水😋燒過之後上面撒少少柚子皮好清新🍊6. 醬油漬赤身:以甜度高嘅醬油醬油醃過十日嘅吞拿魚背,比一半掃上醬油嘅魚肉入味得多,亦軟滑得多❤️7. 拖羅:完全無肋,入口即溶✨油脂充盈所以少少膩,最尾食啱曬🍣8. 白海膽:9. 鰹魚:尤愛炙壽司🖤燒至七成熟本來已經好啱我口味,配埋紅油乾蔥更添風味🌶️10. 吞拿魚手卷:紫蘇葉獨特嘅幽香同吞拿魚蓉好夾🍃仲可以辟腥~先生後熟,食完凍冰冰嘅壽司輪到暖胃嘅熱食♨️茶碗蒸口感滑嘟嘟,入面料好足料,有蟹絲、蝦尾、雞肉,仲有甜甜嘅栗子,味道豐富🌰飲埋大大碗嘅蜆湯,絕對滿足☺️甜品方面

9貫壽司按先淡後濃嘅順序上菜:
1. 爐魚:晶凝通透,質地軟熟,魚味清甜一啲腥味都無👍🏻
3. 間八魚:雖然係白身魚但係魚味濃郁
4. 赤貝:外面爽脆內裡幼嫩,以小量柚子汁調味更顯鮮甜。
8. 白海膽:

甜品方面,可以選柚子雪葩或者綠茶蕨餅,不過不失!
2022-07-07 37 瀏覽
上網見到滝壽司Omakase嘅評價都唔錯,一於星期六約朋友撐枱腳試下Lunch Sets先🙈我地book咗12點食以避開人流🙈 但一個鐘後幾乎全場坐滿食客,可見人氣極高🤭 餐廳環境寬敞舒服,除咗有一大張U型壽司吧枱,仲有卡位。午市定食選擇多,每份定食有齊哂前菜、沙律、熱湯、茶碗蒸、甜品或咖啡。大部分定食價錢約$300-$400,都算抵食。最後我地揀咗9貫壽司盛盒 (Deluxe Sushi Platter $418另加一),夠飽之餘好滿足😋前菜富口感嘅雜錦魚生漬,配搭新鮮沙律菜伴胡麻醬,特別加入芋頭脆片黎提升口感層次,份外滋味北海道帆立貝大大粒好厚身,鮮甜爽嫩間八魚第一次食😌 脂肪比例均勻,口感偏爽,鮮甜味美深海池魚肉質肥美細緻,魚味濃郁並滿滿油香,比池魚更要鮮甜爽口赤貝色澤亮麗且肉質爽厚彈牙,加入柚子汁更具鮮味池魚肉質厚實鮮嫩,油分齒頰留香,口感偏爽,且鮮甜油潤白海膽杯賣相吸睛🤤 味道濃郁又甘香鮮甜,口感creamy,配搭紫菜飯一流炙燒銀鱈魚肉質豐腴嫩滑, 經炙燒後更香氣四溢。入口細嫩滑溜,鮮味十足又唔會覺得好油膩鰹魚堅魚經輕輕炙燒過嘅鰹魚逼出了魚油,油香十足但唔會過膩。咬落有陣陣焦

前菜

北海道帆立貝
大大粒好厚身,鮮甜爽嫩

間八魚
第一次食😌 脂肪比例均勻,口感偏爽,鮮甜味美

深海池魚
肉質肥美細緻,魚味濃郁並滿滿油香,比池魚更要鮮甜爽口

赤貝
色澤亮麗且肉質爽厚彈牙,加入柚子汁更具鮮味

池魚
肉質厚實鮮嫩,油分齒頰留香,口感偏爽,且鮮甜油潤

白海膽杯

炙燒銀鱈魚

鰹魚堅魚
經輕輕炙燒過嘅鰹魚逼出了魚油,油香十足但唔會過膩。咬落有陣陣焦香,連埋炸過嘅乾葱同蒜片一齊食風味十足,整體口感層次更佳

炙燒拖羅
去筋後輕輕炙燒令魚味更加濃烈,魚油香十足並帶微微焦香,口感豐腴細膩且入口即化,令人回味、滿足🤤

玉子燒
雖然沒有金黃外表,但咬落軟嫩多汁,唔需要點其他醬料直接食已經好好味。蛋香味濃,香甜可口,口感較為扎實

葱吞拿魚蓉拖羅手卷
脆卜卜嘅紫菜包住了調咗味嘅吞拿魚蓉同拖羅,並加入紫蘇葉來減輕膩感和提升整個味道,倍添美味

茶碗蒸
蒸蛋嫩滑可口,而且好足料,有冬菇粒、蝦肉、蟹肉同栗子粒,鮮味十足,好食👍

熱海鮮湯
來一碗熱騰騰的海鮮湯,有蜆、蟹肉、昆布等配料,鮮甜又暖胃

豆腐雪糕
口感軟綿,且豆味濃郁,冰冰涼涼好爽呀!
2022-07-05 27 瀏覽
今日約左朋友去滝壽司食omakase做lunch🤩餐廳環境幾舒服,有一個師傳淨係serve我哋☺️我地揀左有$418嘅餐,有九件壽司,每個餐都有前菜海鮮湯,茶碗蒸,玉子,甜品或咖啡。🥗前菜係新鮮沙律菜配芝麻醬,仲有調左味嘅魚生切粒🥰🥢北海道帆立貝厚肉大件又鮮甜,食落啖啖肉,好滿足。🥢間八即係🐟鰤魚,都幾鐘意食間八咖,肉質帶韌有少少脆感;🐟深海池魚口感軟,魚味重;赤貝肉質爽口,師傅加咗啲柚子汁,味道更清新,亦有提鮮效果。🐟池魚肉質鮮嫩肥美,入口魚油甘香細膩; 燒銀雪魚肉質豐腴🤩,入口有油香卻不膩口,口感有啲似Toro,不過更爽彈嫩滑🥰燒鰹魚肉質柔軟♥️,烤過後油脂溢岀,配埋炸乾蔥,蒜片,味道更有層次☺️;拖羅魚骹肉色粉紅嫩誘惑,炙燒過後更迫岀魚油,油香滿滿,入口即化😍白海膽清甜味甘,唔錯☺️🐔玉子味道甜甜地,同清甜嘅高湯完美融合,先可以食到咁好食嘅玉子,可以作為用餐途中嘅甜點,為下一款美食作準備😄🍙呑拿魚蓉手卷呑拿魚蓉加入蛋黃汁,令到質感更滑身,魚蓉部份會帶點筋,紫菜又夠脆,食落更有口感,加埋蔥同有獨特味道嘅紫蘇,帶點清新。🫕海鮮湯食左咁多生冷魚生壽司,飲返碗熱辣辣嘅海鮮湯就最好不過,有昆布,大
今日約左朋友去滝壽司食omakase做lunch🤩
餐廳環境幾舒服,有一個師傳淨係serve我哋☺️

🥗前菜係新鮮沙律菜配芝麻醬,仲有調左味嘅魚生切粒🥰

🥢北海道帆立貝
厚肉大件又鮮甜,食落啖啖肉,好滿足。

白海膽清甜味甘,唔錯☺️

🐔玉子

🍙呑拿魚蓉手卷

🫕海鮮湯
食左咁多生冷魚生壽司,飲返碗熱辣辣嘅海鮮湯就最好不過,有昆布,大蜆同蟹肉,清甜得嚟又帶點鮮味,唔錯🥰

🥚蒸蛋
熱辣辣有雞肉,冬菇,蟹🦀,要讚下粒粟子,好甜好食,蒸蛋嫩滑。

🍨豆腐雪糕
餐廳好貼心,個雪糕碟係凍㗎♥️質地軟滑,豆腐味濃☺️,為今個午餐劃上完美句號。

餐廳都幾full,尤其想weekend去食嘅朋友記得卜位喇😚
2022-07-04 39 瀏覽
-滝壽司 🍣又繼續係銅鑼灣發掘一下好西了🍣記得舊年係cubus 食飯果陣 就已經有留意到滝壽司近排為左慰勞自己 醒起之前想試下食呢間!✨Kaori -17kinds ($1800)✨前菜 🥬沖繩水雲菜 - 開胃醋物🦪汁煮鮑魚 - 原隻鮑魚上 煮得好淋好入味🐖九州煙肉夾雪梨 - 用左食蕃薯飼料既豬去整 食完唔會膩🦐赤味噌燒海蝦 - 海蝦有甜味 🍅白酒浸蕃茄 - 浸蕃茄好軟腍 超多汁🫘汁煮黑豆 - 甜甜地 又幾好食✨壽司 + 刺身 呢度特別在於唔係先食刺身再食壽司而係師傅用味道去決定先後次序 所以會係刺身同壽司一齊食🦪北海道厚岸真蠔配柚子汁 肉質超肥美 要分開幾啖食 口感creamy 蠔味濃郁🍣 金目鯛配金目鯛魚子 師傅預先將魚 風乾表皮 熟成左4-5日 微微燒過外皮 令魚味更濃 外皮更脆身🤌🦪帆立貝配紫海膽 蒸熟左既紫海膽放左係帆立貝下面一咬落去會同時食到紫海膽既鮮味 比生海膽多一份鹹鮮味🐟熟成間八魚 熟成魚食落既質感較為黏口 簡單配上醬油 已經好味~ 🐟池魚配無花果酸汁 🤌 池魚既部位有超過15%脂肪 食到滿滿既魚油味配上無花果酸汁 蔥花 蒜粒 芝麻 減少油膩感又提味🦪札幌出產馬糞海
壽司 🍣

又繼續係銅鑼灣發掘一下好西了🍣
記得舊年係cubus 食飯果陣 就已經有留意到滝壽司
近排為左慰勞自己 醒起之前想試下食呢間!

✨Kaori -17kinds ($1800)

✨前菜

🦪帆立貝配紫海膽
蒸熟左既紫海膽放左係帆立貝下面
一咬落去會同時食到紫海膽既鮮味 比生海膽多一份鹹鮮味

🐟熟成間八魚
熟成魚食落既質感較為黏口 簡單配上醬油 已經好味~

🐟池魚配無花果酸汁 🤌
池魚既部位有超過15%脂肪 食到滿滿既魚油味
配上無花果酸汁 蔥花 蒜粒 芝麻 減少油膩感又提味

🦪札幌出產馬糞海膽杯🤌
色澤淺橙黃色 味道 濃厚甘甜 回甘強 唔會有澀味

🦐北海道富山灣甜蝦配柚子皮醬油 🤌
本身以為甜蝦下面係飯 點知原來全部都係蝦
柚子皮既清香 + 一堆甜蝦既鮮甜味 口感滑溜 好味!

🐟橡木煙燻銀雪魚 🤌
最出色係呢一個🫰 呢個真係幾好食~
先放上炙燒過既銀雪魚 再放上魚子醬

個人幾中意焙茶 煙煉過既真係第一次
好香好醇 易入口✨
2022-06-25
2022-07-04 31 瀏覽
餐廳係cubus屹立多年,內裡裝潢保持得好好,簡木風格同華麗嘅結合~今次揀咗 15道菜嘅 ✨️櫻Sakura $1600p.p 🍣🔸️頭盤日本醋海藻 酸酸地又爽口,好醒胃;煮鮑魚;煙肉雪梨 嘅豬係食蕃薯大😮;燒蝦 蘸有蜜糖甜甜地,咬落好彈牙;蕃茄;黑豆🔸️北海道口岸蠔甜甜地口感覺豐富又creamy 🔸️金目鯛風乾4日油脂更豐厚,金目鯛經火灸後味道香濃🔸️北海道帆立貝配紫海膽紫海膽事前蒸熟過😲,第一次食幾特別,2樣配合一齊鮮味好出😍🔸️間八熟成一個星期 魚油依然豐富,口感彈牙,師傅仲挑走哂啲魚骨🔸️黑池配上自家製無花果酸汁、芝麻碎、蔥花魚油豐富香口,不過芝麻太搶風頭🤣🔸️赤海膽味道甜甜的,少少腍口得黎係乾身嘅👍🏻,膽味比較濃郁香口🔸️富山灣白蝦 配柚子皮&山葵入口非常清新,白蝦鮮甜又腍口🔸️煙燻銀雪魚上面配有魚籽醬,氣派十足🤩銀雪魚先經火灸,再煙燻,味道非常層次豐富,做法超美味亦都好創新💯🔸️原隻紫海膽原隻食嘅感覺真係好豪華☺️,除咗喺日本之外都未試過每塊都好肥美飽滿,只需要加少少醬汁,味道鮮甜,食得好滿足💯🔸️大蛤用蛤嘅汁去濃縮做精華,型成啫喱狀,味道特別鮮甜,口感好爽彈🔸️中拖羅用紫菜包裹住拖羅、紫酥葉、梅醬,

🔸️頭盤

🔸️北海道口岸蠔
甜甜地口感覺豐富又creamy

🔸️金目鯛
風乾4日油脂更豐厚,金目鯛經火灸後味道香濃

🔸️北海道帆立貝配紫海膽
紫海膽事前蒸熟過😲,第一次食幾特別,2樣配合一齊鮮味好出😍

🔸️間八
熟成一個星期 魚油依然豐富,口感彈牙,師傅仲挑走哂啲魚骨

🔸️黑池
配上自家製無花果酸汁、芝麻碎、蔥花
魚油豐富香口,不過芝麻太搶風頭🤣

🔸️赤海膽
味道甜甜的,少少腍口得黎係乾身嘅👍🏻,膽味比較濃郁香口

🔸️富山灣白蝦 配柚子皮&山葵
入口非常清新,白蝦鮮甜又腍口

🔸️煙燻銀雪魚
上面配有魚籽醬,氣派十足🤩

🔸️原隻紫海膽
原隻食嘅感覺真係好豪華☺️,除咗喺日本之外都未試過
每塊都好肥美飽滿,只需要加少少醬汁,味道鮮甜,食得好滿足💯

🔸️大蛤
用蛤嘅汁去濃縮做精華,型成啫喱狀,味道特別鮮甜,口感好爽彈

🔸️中拖羅
用紫菜包裹住拖羅、紫酥葉、梅醬,中拖羅勁大塊🤩,魚身都幾有口感,魚油甘香豐富

🔸️深海池魚
厚切得來油份甘香豐腴

🔸️禾稈草燒鰹魚
表面淋上了紅油爆香過嘅蒜片,魚皮同蒜片都燒得好香脆,整體味道帶點中式感覺😳,非常特別

🔸️灸燒拖羅筋
第一次食拖羅嘅筋🤩,平時食拖羅魚肉唔鍾意有筋,但原來條筋燒出黎係咁香咁肥美,真係入口即溶☺️

🔸️甜品
蜜瓜、紫薯蛋糕、煙燻烘焙茶
2022-06-27
轉眼22年過了快一半,又是時候慰勞一下自己過去半年的努力,這晚來到這家新開不久位於銅鑼灣利園附近的「滝壽司」。晚餐為全廚師發辦,我們選了有17道菜的「薫」(HKD 1800)。店來裝潢以中灰石紋為主,加上寬敞的座位,感覺大氣優雅;而吧桌上的佈置亦見巧思,訂製的石紋壽司座相當有質感,摟空的下層空間可以收藏小碟不佔空間,加上海浪形的筷子托及印有店家大名的圍巾,呈現出高級感。先來的 前菜四點 ,豪華的擺盤非常吸睛。水雲海草:爽口的沖縄名物拌以酸汁相當開胃;蒸鮑魚:質感柔軟煙韌,鮮甜味很出;宮崎蕃薯豬:煙薰的豚肉脂厚香純,肉質紅嫩細緻,中間夾著的雪梨片正好中和一下其中的咸味和酒膩感,整體味道很有層次。墨魚鬚、煮蕃茄及黑豆;墨魚鬚入口鮮甜帶嚼勁,最後的蕃茄及黑豆則負責清新。燒北寄貝(左上)肉質滑溜飽滿的燒寄貝蘸配上加入蝦穀研磨的鹽,將含蓄的海水香味悉數帶出。帆立貝壽司(右上)舍利中間釀入蒸熟的北海道紫海膽,兩種鮮甜味互相呼應而不搶味。平政魚刺身(左下)時令的平政魚味道清甜,魚脂平衡,煙薰處理後魚香更出。沙甸魚卷 (右下)同樣時令的沙甸魚肉質結實,魚脂濃郁而不膩,加上清爽的青瓜絲和紫蘇葉以卷物的形

先來的 前菜四點 ,豪華的擺盤非常吸睛。

水雲海草:
爽口的沖縄名物拌以酸汁相當開胃;

蒸鮑魚:
質感柔軟煙韌,鮮甜味很出;

宮崎蕃薯豬:

墨魚鬚、煮蕃茄及黑豆;
墨魚鬚入口鮮甜帶嚼勁,最後的蕃茄及黑豆則負責清新。

燒北寄貝(左上)

帆立貝壽司(右上)

平政魚刺身(左下)
時令的平政魚味道清甜,魚脂平衡,煙薰處理後魚香更出。

沙甸魚卷 (右下)
同樣時令的沙甸魚肉質結實,魚脂濃郁而不膩,加上清爽的青瓜絲和紫蘇葉以卷物的形式呈現,口感豐富多彩。

海膽杯(左上)
來自九洲的赤海膽因其海膽刺略帶紅色而得名,味道相對甘甜而且口感紮實,餘味悠長。

甜蝦白蝦杯(右上)
富山灣的名物-白蝦 因為養殖條件困難所以產量很少,入口柔軟綿滑帶黏結感,與爽彈北海道甜蝦意外地搭調,而柚子胡椒獨特的辛香更是點睛。

北海道鰈魚刺身(左下)
厚切的鰈魚份量喜人,濃郁純厚的魚鮨隨咀嚼徐徐充滿口腔,很有質感。

原隻北海道紫海膽(右下)
當造的紫海膽原隻上桌,光潔的色澤很有高級感,紫海膽味道相對清雅,甜而不膩,一整個吃口感極佳。

長川鰈裙邊
同樣是鰈魚這次用上了裙邊(Engawa)的部分以火炙處理,將甘甜濃郁的魚脂迫出,魚油入即溶,香味於口中逗留良久不散。

小肌(Kohada)
小肌是指十公分左右的小鰶魚,肉簿骨多很考驗功力,半邊魚身剛好握成一貫,而表面的幾道刻紋則令咀嚼時的口感更順滑。

池魚
體脂超過10%的池魚以厚切呈現,鮮甜肥美,池魚的油份與無花果醬,芝麻及蔥花混和出彩,帶來極緻的鮮味。

拖羅卷
熟成超過20日的中拖羅魚香味濃郁,加上清新的紫蘇葉及自家製蜜糖醬,味道雜陳多變而又沒有半點違和感。

燒鰹魚
燒鰹魚是高知縣的名物,師傅以稻草把鰹魚的表面輕輕的烤熟,再切成片狀,吃的時候搭配以紅油炸過的乾蔥和蒜一起吃,帶點油香又不會太膩,還帶微微的草香氣。

螢光魷魚拌飯
肉質順滑的螢光魷魚是富山縣特產,拌勻刨成簿片的風乾魚子醬同吃很有風味。

甜品
蜜柑 及 紅豆抹茶餅
砌成花狀的蜜柑片賣相討喜,鮮明的橙色與抹茶餅的粉綠正好形成對比,兩者都入口清甜,冰涼透心。

焙煎茶
最後的最後是即泡的焙煎茶,濃郁的煙燻橡木香首當其衝,然後是焙煎茶的清爽感,層次分明的甘香正好中和一雨口腔中的油膩感。

總括而言以二千元以下一位的價位能吃到如此水準,細節滿滿的廚師發辦料理,著實性價比不俗。

2022-06-29 172 瀏覽
日本醋海藻煮鮑魚,彈牙,入味,用料食得出好新鮮煙肉雪梨,煙肉既豬係食番薯大,所以咬落去好juicy 好香,雪梨又甜又多汁,兩皮好夾燒蝦 甜甜地幾開胃蕃茄黑豆北海道厚岸蠔,師傅用柚子汁去配呢款生蠔,好清甜爽口,帶帶少少咸水味金目鯛 風乾4-5日,燒香少少魚面,令到魚香更突出!亦因為age左一與時間,味道更上一層樓北海道帆立貝 開頭睇師傅整既時候見到加左些少野喺中間,原來係蒸過既紫海膽!帶子既甜配埋海膽,味道更強烈!間八魚 熟成一星期!魚香比平時白魚強烈,油脂亦好充配。因為age過,口感亦會比較彈牙,個人非常中意黑池魚 用咗自家製無花果酸汁,唔會搶左魚既油香,芝麻仲幫手帶出強烈香味赤海膽杯 赤海膽比紫膽重味及鮮甜!每啖都好香好甜富山灣白蝦 用左些少柚子皮,超級香,白蝦又好甜,呢隻食法幾好銀雪魚 用左燒既方法,再用smoke去提高香味。再加左魚子醬喺面,令到成個菜式升級。超勁魚香原隻紫海膽 極極極級鮮甜,每一片又乾身又靚色!後勁亦好強勁,淨係呢隻都夠回票價大蛤 好鮮甜!用埋濃縮糖水吊出左貝既鮮味,極好食熟成中拖 ,去咗紫蘇葉同埋梅,但又唔會搶哂中拖既油香,建議必試!深海池魚 爽口又甜禾廣草燒
日本醋海藻
煮鮑魚,彈牙,入味,用料食得出好新鮮
燒蝦 甜甜地幾開胃
蕃茄黑豆

赤海膽杯 赤海膽比紫膽重味及鮮甜!每啖都好香好甜

大蛤 好鮮甜!用埋濃縮糖水吊出左貝既鮮味,極好食

深海池魚 爽口又甜

禾廣草燒鰹魚 超級香!再加左炸蒜同油,令味道提升。after taste 留左好耐

灸燒拖羅筋 平時嫌棄即筋位,竟然係全晚焦點!估唔到筋位煩出泥係咁好食!仲入口即溶,作為最後一件簡直仰perfect

煙燻焙茶,日本蜜瓜紫薯蛋糕
2022-06-27
$2000 (晚餐)
  • 拖羅筋
2022-06-27 54 瀏覽
上星期六約咗靚女朋友食早餐去咗Cubus搵咗間環境舒服嘅餐廳食壽司🍣9件嘅壽司omakase + 前菜+ 茶碗蒸份量剛好 又唔怕食完會肥😝刺身都好新鮮食飽再飲杯咖啡滿足!.🔸松村鰈魚魚味淡雅,加咗柚子皮令口味更清新。🔸北海道帆立貝甘甜肥美,鮮味突出,中間仲加咗紫菜。🔸池魚新甜彈牙,師傅搽上醬油令味道更豐富。🔸赤貝肉質又厚又爽彈,好鮮甜!🔸銀雪魚BB比一般銀雪魚更嫩滑,燒過迫出油香。🔸赤海膽口感creamy,好甘香、鮮甜,連同紫菜飯一齊食,正!🔸大拖羅 熟成2星期,入口軟滑,魚香油香豐富。🔸小肌魚肉結實,味道香濃,醋漬過食落開胃解膩。🔸鏗魚魚味濃郁,輕輕燒過迫出油香,配xo 醬更惹味。🔸拖羅手卷香滑嘅拖羅,配上好香嘅紫蘇葉,超好食😋!最後還有:玉子燒、蟹肉茶碗蒸、海鮮清湯美味滿足❤️
上星期六
刺身都好新鮮
食飽再飲杯咖啡
滿足!
🔸松村鰈魚
魚味淡雅,加咗柚子皮令口味更清新。
🔸北海道帆立貝
甘甜肥美,鮮味突出,中間仲加咗紫菜。
🔸池魚
新甜彈牙,師傅搽上醬油令味道更豐富。
🔸赤貝
肉質又厚又爽彈,好鮮甜!
🔸銀雪魚BB
比一般銀雪魚更嫩滑,燒過迫出油香。
🔸赤海膽
口感creamy,好甘香、鮮甜,連同紫菜飯一齊食,正!
🔸大拖羅
熟成2星期,入口軟滑,魚香油香豐富。
🔸小肌
魚肉結實,味道香濃,醋漬過食落開胃解膩。
🔸鏗魚
魚味濃郁,輕輕燒過迫出油香,配xo 醬更惹味。
🔸拖羅手卷
香滑嘅拖羅,配上好香嘅紫蘇葉,超好食😋!

最後還有:玉子燒、蟹肉茶碗蒸、海鮮清湯
美味滿足❤️
2022-06-24 31 瀏覽
銅鑼灣Cubus 專營高質高級餐廳,包括多間日式、西式、多國菜。朋友愛吃日式料理,疫情不能去旅行,只能帶她來這慶生解解饞。「滝壽司」晚市分別有三款套餐選擇,並不像大部分餐廳固定菜品類別,只固定數量,真正以季節性及當造食材呈現,真正「廚師發辦」。先附水雲清涼可口、絲絲縷縷滑身柔順,味帶酸香。宮崎縣 煙燻豚腩以蕃薯為飼料養殖,油花霜降漂亮分佈,豬脂甘甜美味。肉質柔嫩有彈性,入口淡淡煙燻香,咬下滋味濃郁、脂肪甘鮮。燒北寄貝師傅灸燒北寄貝,再以蝦殼磨碎的鹽作佐料,北寄貝爽甜彈牙,蝦殼鹽帶天然咸香蝦乾味。漬物(雪梨、蘿蔔、薑)特別的漬物,雪梨保持爽脆清甜,甜中帶酸,開胃易入口。帆立貝壽司師傅以厚肉帆立貝配蒸熟的北海道紫海膽作手握壽司,軟糯鮮甜帆立貝與甘香柔滑海膽,完美搭上鬆緊適中舍利。煙燻平政魚為夏天時令季節菜,「鰺科鰤屬御三家,寒鰤平政與間八」,平政以春夏為最佳。魚片脂肪肥美夾帶爽脆、入口淡淡煙燻香。卷物師傅以紫菜包扎沙甸魚、青瓜、薑等,清爽脆甜青瓜條配上魚味濃郁的沙甸魚,入口清新輕盈不膩。赤海膽北海道甜蝦 富山灣白蝦師傅以區域名物雙蝦搭配,甜蝦糯軟緊緻,味道以鮮甜甘為主,白蝦則軟而柔滑,配搭

先附
水雲清涼可口、絲絲縷縷滑身柔順,味帶酸香。

宮崎縣 煙燻豚腩

燒北寄貝

漬物(雪梨、蘿蔔、薑)
特別的漬物,雪梨保持爽脆清甜,甜中帶酸,開胃易入口。

帆立貝壽司

煙燻平政魚
魚片脂肪肥美夾帶爽脆、入口淡淡煙燻香。

卷物

北海道甜蝦 富山灣白蝦
師傅以區域名物雙蝦搭配,甜蝦糯軟緊緻,味道以鮮甜甘為主,白蝦則軟而柔滑,配搭更具層次。

北海道鰈魚
魚質油潤度高,口感柔潤脆滑,灸燒把魚油逼出,魚香更濃更香潤。

紫海膽
原隻即開紫海膽,紫海膽產量較低,口感水潤輕盈,入口即融化,濃滑不減。

小肌魚
小肌魚是江戶前壽司一定要具備的握壽司,口感較軟熟柔滑、味道鮮甜。

北海道甜蝦蝦膏
超香濃鮮甜手卷,以蝦膏混上米飯,膏香滋味。

池魚
該池魚脂肪超過10%,再配以芝麻、無花果source,味道複雜多樣。

吞拿魚
二十日熟成、魚味濃郁,以紫蘇葉及蜜糖漬佐料,口感飽滿富彈性,肉質爽甜。

禾稈草燒鰹魚
紅油炸蒜、鰹魚天然的味道比較重,脂肪含量比較少。

營光魷魚飯
特色配搭,以芝麻、風乾魚籽醬配以營光魷魚條,豐富濃香。

甜品
柑、凍餅

象木煙燻 培煎茶
極香的茶湯,入口初嚐淡口,卻回香十足。

整體來說,食物豐富富特色,以不同食材佐料配搭,並非大眾化的刺身料理。