帶囝囝到焰吃拉麵,但換來只有失望和口渴很久的感覺! 點菜是用點菜紙的!你可以選擇麵的軟硬度,香油的分量,加材料,等等!都幾好喎!首先,叫咗一碗焰拉麵 (叉燒拉麵)和黑白拉麵(黑松露叉燒拉麵)!還有餃子!我們也十分期待!差點忘了,加$20可以有汽水,沙拉,溫泉蛋一隻和甜品泡芙一件!溫泉蛋煮得剛剛好,有溏心蛋黃!麵來了,大大淡吃一囗!呀?點解D渴濃到咁嘅?又咸!好似汁咁!好奇怪啊!麵的口感ok good,叉燒多和肥瘦適中,配料也豐富,有:大蔥絲,木耳絲,荀片和兩片紫菜!但個湯整衰晒個麵!個湯底質感厚,厚到可掛麵!但口感油膩和黏口!我們都不太享受這個感覺!我們要不斷的飲水,才可減少"張"口的感覺!囝囝吃了兩口便停,這是非常旱見的,因為他愛吃拉麵!個松露拉麵也一樣!松露和個湯底味道不夾!  也很咸!餃子也一般,味道平凡!成$200一餐,真的不值!不再有下次啦!我們口渴了大半天,真慘!
帶囝囝到焰吃拉麵,但換來只有失望和口渴很久的感覺!

溫泉蛋煮得剛剛好,有溏心蛋黃!

個松露拉麵也一樣!松露和個湯底味道不夾!
  也很咸!

餃子也一般,味道平凡!

2013-08-15
2013-07-13 6 瀏覽
早兩個幾月, 從 openrice 知道元朗又有新拉麵店, 一定要去試試!身在教育路, 這家拉麵店叫「焰」用了最時興的剔剔紙, 麵的軟硬度, 湯的濃度都可以自選點了一人一個拉麵, 加$25 可以有埋汽水、沙律、溏心蛋沙律味道清新, 用了醋去調味, 健康又開胃「焰拉麵」, 湯底濃郁, 有重重的膠質感, 同日本吃過的不相百仲, 好正呀!!!這裡有新鮮己去皮的蒜頭, 俾你可以用個夾擠出新鮮的蒜蓉到拉麵上, 在台灣曾咁樣食過一次, 會為拉麵添加了有點辣有點刺激的味道, 估唔到香港都有呀~我的赤焰, 即是辣味, 都係好正, 個味道真係好日本~上次食完一風堂完全唔飽, 今次就好飽, 因為麵夠多, 麵條有彈性, 不會過林,同埋少有地有好大好片厚切叉燒, 吃得人非常滿足!仲有真係要大讚D 侍應服務超好,由介紹食物, 提點我哋點樣食, 加水, 收錢, 樣樣都好貼心仲有笑容,呢D 服務態度, 喺香港真係難得! 所以真係要多多幫襯!
身在教育路, 這家拉麵店叫「焰」

用了最時興的剔剔紙, 麵的軟硬度, 湯的濃度都可以自選
點了一人一個拉麵, 加$25 可以有埋汽水、沙律、溏心蛋
沙律味道清新, 用了醋去調味, 健康又開胃
我的赤焰, 即是辣味, 都係好正, 個味道真係好日本~
同埋少有地有好大好片厚切叉燒, 吃得人非常滿足!
仲有真係要大讚D 侍應服務超好,
呢D 服務態度, 喺香港真係難得! 所以真係要多多幫襯!
2013-06-07 21 瀏覽
呢篇係一篇回憶錄,26/01/2013 天氣幾凍,仲要間中落住綿綿細雨同男朋友喺南生圍踏完單車就特登搵焰拉麵嗜辣的我要左赤焰, 而男友被木魚湯吸引,要左鮮焰赤焰....一啲都唔辣,湯好咸,好濃,好杰,但味道冇乜特別鮮焰....好濃郁的魚味,但係都係好咸,而且湯更杰,更有豚肉ge膠質但係問題就係佢個湯太杰,完全唔似豚王嗰種濃香得嚟唔會滯ge嗰款焰ge湯比我一種好滯好油膩ge感覺,令我唔係太想飲佢ge湯可能吹左風有啲作病,食完個咁油膩ge拉麵覺得個胃唔係幾舒服
呢篇係一篇回憶錄,
26/01/2013 天氣幾凍,仲要間中落住綿綿細雨
同男朋友喺南生圍踏完單車就特登搵焰拉麵
嗜辣的我要左赤焰, 而男友被木魚湯吸引,要左鮮焰
赤焰....一啲都唔辣,湯好咸,好濃,好杰,但味道冇乜特別

焰ge湯比我一種好滯好油膩ge感覺,令我唔係太想飲佢ge湯

可能吹左風有啲作病,食完個咁油膩ge拉麵覺得個胃唔係幾舒服
2013-01-26
2013-04-06 24 瀏覽
拉麵的好壞在於麵質,也在於湯底;這次來到焰嚐試她的骨膠豐富湯底。座落在元朗教育路的焰,是美食街的一份子;人潮不及旁邊的日式料理,不過她亦算是不缺人流。我們步進店子剛巧有二人「雅座」:吧檯。想試試味蛋,所以一個點了套餐,一個要了單點。先說環境(註:玻璃樽可樂,比較新鮮):一條長走廊式的店子,食客多是為拉麵而來,不為便宜(為便宜的早就跑進旁邊的店子了);而且多是二至三、四人的組合,相對靜寧。大家都可安享美食。再說沙律,蔬菜沙律。店員對沙律的醬汁使用是非常慷慨,所以酸了點;菜也不過不失,尚鮮。再說主食:焰。湯底如食家所言,骨膠豐富,吃得嘴唇黏黏的,味也較濃。拉麵呢,可選軟硬度的,因未嚐過所以就選了適中;吃來也算適中,只是麵質一般,至少吃不出米香。叉燒則肥瘦參半,個人認為肥叉佔太多,三分一應會剛好!記得日本靚叉燒應是一圈一圈的扎好再燒,這裡的叉燒尚看到那一圈圈的,算中規中矩了。其他配料,如紫菜頗脆亦香,好;此外,還有荀、小豆芽菜,都算頗新鮮。另一主食:赤焰。湯底與上應是一樣,只是多加了味噌球,以及辣調味。辣度適中,不會辣得吃不出味來;味噌球則頗鹹,若球小一點,或分開上會好一點!我已把三分一左右

想試試味蛋,所以一個點了套餐,一個要了單點。

先說環境(註:玻璃樽可樂,比較新鮮

再說沙律,蔬菜沙律。
店員對沙律的醬汁使用是非常慷慨,
所以酸了點
;菜也不過不失,尚鮮。

再說主食:
湯底如食家所言,骨膠豐富,吃得嘴唇黏黏的,味也較濃。
叉燒則肥瘦參半,個人認為肥叉佔太多,三分一應會剛好!
;此外,還有荀、小豆芽菜,都算頗新鮮。

另一主食:赤焰
味噌球則頗鹹,若球小一點,或分開上會好一點!
我已把三分一左右的味噌與友人分享,但還是太鹹了。
其餘則同上。

至於我最愛的味蛋,也算不過不失吧。
蛋白沒有如芙蓉豆腐的滑嫩,但不致於死實;蛋黃尚見流質狀。
可惜,味蛋一般已夠鹹味了,她還是以豉油泡浸出場,不小心沾到的話又是太鹹了!

最後就是那跟餐小甜品雪糕泡芙
那大概是即買即吃的,就不用抱太大期望就是了。

若你有機會到元朗一遊,教育路是覓食不錯之路;而這路上你會遇到焰,不怕鹹的話,尚可一試啊!
2013-04-01
2013-03-22 5 瀏覽
估不到風犘全港的拉麵店開始犘到來元朗區....之前路過都去試試..加上價錢適中..起碼不會過百元. 加上食評看似不錯所以今晚七點鐘到達, 還未滿座. 但要坐面壁的吧位....款式只有這五款, 不算多......這樣是不是叫重質不重量??節日限定其實即是把拉麵改為套餐. 只加二十元絕對無投訴啦~自家選擇...其實都十分方便自己喜歡那樣就選那樣. 野菜清新...醬汁醒胃, 但相公覺得酸了少許.送上一支支裝汽水, 加一隻溏心蛋. 不是半隻上而是全隻蛋上加了少許醬汁和蔥花...一流~~~~~咬開一口....good~~~~~~~~~~~味道不錯不會太鹹, 溏心部份可以再漏多一點就完美了~~先喝一口湯...嘩.............十分香濃...拉麵硬度適中...雖然叉燒只得兩塊, 但兩塊圓圓的叉燒感覺十分正宗. 肉質腍腍的. 肥瘦適中. 但食了一半後覺得湯底有少許偏鹹~木魚味很香...其他配料一樣不馬乎....紫菜十分香脆, 要快吃否則浸了湯便淋了.湯底一樣.. 但多了辣醬, 雖然是赤熖但我覺得一點都不辣. 吃到一半才發現原來有原粒蒜頭提供, 可以自制蒜蓉. 不錯~最後送上一粒泡芙..迷你泡
節日限定其實即是把拉麵改為套餐. 只加二十元絕對無投訴啦~
自家選擇...其實都十分方便自己喜歡那樣就選那樣.
野菜清新...醬汁醒胃, 但相公覺得酸了少許.
湯底一樣.. 但多了辣醬, 雖然是赤熖但我覺得一點都不辣.
吃到一半才發現原來有原粒蒜頭提供, 可以自制蒜蓉. 不錯~
最後送上一粒泡芙..迷你泡芙....入面係忌廉雪糕.
整體不錯...只是略為偏鹹了點. 但份量, 味道, 是令人滿意的. 湯底骨膠原很重咀唇打不開了..以這價錢來說是值得的. 在沒有加一服務的餐廳內, 他們的服務還不錯. 比起一些收服務費的還要好. 抵讚~

2013-03-15
  • 溏心蛋
2013-03-20 3 瀏覽
朋友想食拉麵,就搵下附近有邊間好食,見到呢間好評咁多就黎試下啦夜晚19:30到,都唔使等位,有5款揀,想食下辣,所以揀左赤焰,+$20可以有個餐,當然+埋啦首先送上既係通常其他餐廳都係得半隻,呢到有1隻對於我咁鐘意食蛋緊係GOOD啦食落去,真係好入味,但溏心不足,略為熟左少少之後就到細細碗咁,彌補返食返D菜,但醬汁比較咸好少餐廳用枝裝,因為哂位D,但D氣始終正D終於到主角出場睇起黎唔會太油但明明睇其他人講赤焰係有d辣,但食落完全無辣味不過真係好有骨膠原,食完未抹咀都FEEL到個咀痴左叉燒有2塊,食落去都幾林又唔太肥追加食落都唔錯,不過個人建議就咁食好D,唔好+醬之後有個泡芙,每人1粒,沒啥特別可能我食得比較清淡,亦都唔係對拉麵認識太深,對我黎講整體真係重味
朋友想食拉麵,就搵下附近有邊間好食,
見到呢間好評咁多就黎試下啦

夜晚19:30到,都唔使等位,

首先送上既係
通常其他餐廳都係得半隻,呢到有1隻
對於我咁鐘意食蛋緊係GOOD啦
食落去,真係好入味,但溏心不足,略為熟左少少

之後就到
細細碗咁,彌補返食返D菜,但醬汁比較咸
好少餐廳用枝裝,因為哂位D,但D氣始終正D

終於到主角出場
睇起黎唔會太油
但明明睇其他人講赤焰係有d辣,但食落完全無辣味

不過真係好有骨膠原,食完未抹咀都FEEL到個咀痴左

叉燒有2塊,食落去都幾林又唔太肥

追加
食落都唔錯,不過個人建議就咁食好D,唔好+醬

之後有個泡芙,每人1粒,沒啥特別

可能我食得比較清淡,亦都唔係對拉麵認識太深,
對我黎講整體真係重味
題外話/補充資料: 最後可能真係無乜服務可言,所以唔使加一。
2013-03-15
2013-03-13 1 瀏覽
呢晚收工要入元朗...臨收工前, 忽然有少少想.............食拉麵!!然後就比我諗到呢間, 一直都未有時間試既《焰》所以一收工就嘭嘭聲返元朗.........食~拉~麵~!!!!返到去, 時間尚早, 所以未有客仔住...正!!我同男友仔求其揀左個雙人位坐低, 跟住就開始揀野食~原來如果係食拉麵既, 就自己圈紙仔...如果係食飯飯既先要叫侍應落單...我地一人圈左一張紙仔:愛辣既我, 一定就係揀 - 焰火山 (麵質軟硬 = 普通, 香味油 = 普通, 青蔥 = 要)男友仔就揀左 - 黑白焰 (麵質軟硬 = 軟, 香味油 = 普通, 青蔥 = 要)碗拉都一上枱, 我同男友仔都呆左一呆, 因為.........................個湯濃到未食入口都睇到!!!!!先講我既 "焰火山", 大愛!!! 佢既辣度啱啱好之餘, 果種辣仲好神奇, 食既時候好夠辣, 但係只要一食/飲完果啖, 個咀既辣就會即刻無左!!!又即係話, 同平時食辣既感覺好唔同, 平時食辣野通常食多幾啖你會麻木左唔再覺得辣, 又或者成個咀 keep 住會勁辣~ 但係佢呢種辣, 一離口就唔辣, 所以每食/飲一
呢晚收工要入元朗...
然後就比我諗到呢間, 一直都未有時間試既《焰》

返到去, 時間尚早, 所以未有客仔住...正!!
我同男友仔求其揀左個雙人位坐低, 跟住就開始揀野食~
原來如果係食拉麵既, 就自己圈紙仔...
如果係食飯飯既先要叫侍應落單...

我地一人圈左一張紙仔:
個湯濃到未食入口都睇到!!!!!

先講我既 "焰火山", 大愛!!!
但係佢呢種辣, 一離口就唔辣, 所以每食/飲一啖都好似重新食一口辣咁....每一啖都唔會麻木, 每一啖都充滿味道, 充滿新鮮感!!
而且, 湯底超級濃郁, 甚至可以用"傑"黎形容~ 除左辛辣既味道, 就係濃濃既豬骨味, 感覺有強勁既骨膠!!!!
另外, 麵條既軟硬適中, 掛湯能力一流!!!
仲有, 兩大塊薄身既豬腩肉片, 每片都有差唔多手掌咁大, 而且肥瘦均勻!!!
至於男友仔果個 "黑白焰", 都係推介!!!
所謂既黑, 係黑松露, 鍾意黑松露既人應該要試~
湯底同樣濃爆就唔在講, 再加上香噴噴既黑松露味, 真係又香又濃, 黑松露味道啱啱好, 唔會 over 左豬骨湯既味道!!!
而麵條, 呢碗揀左 "軟", 食落的確比我果碗既麵質淋身, 但係仍然不失咬口!!!
同樣, 都係有兩大塊薄身既豬腩肉片, 每片都有差唔多手掌咁大, 而且肥瘦均勻!!!
因為湯底超濃既關係, 雖然好好味, 但係唔太肚餓既我實在飲唔晒....剩左 3 分 1 呢~
下次等好肚餓既時候定要再黎, 我要...................清~碗~!!!!!! 吼吼吼 \"/

呢間暫時係我最愛既 Ramen~
我地會再黎既, 嘿嘿!!!!
2013-03-12
  • 焰火山
  • 黑白焰
2013-03-13 12 瀏覽
我很喜歡吃froyo, 所以以前一當有新的froyo店開我都會有興趣吃吃看但我不是拉麵控, 所以當拉麵新店一開我通常都會等大家的評價後才決定去不去試這家在元朗的拉麵店受到拉麵達人的極力推崇, 本身也想來, 但就沒有打算這麼早來光顧朋友突然在傍晚約我, 那是在農曆新年的時候, 很多食店都沒有開, 想不到有甚麼好吃她當時人在天水圍, 那就順理成章一試這店子我點了黑白焰, 是用上白松露油跟黑松露醬做配料的湯頭一喝是很濃郁的那種豬骨香, 跟最初的豚王味道湯頭很像杰身但喝吃來不會很膩, 沒有喝油的那種感覺, 味道其實就是平實的豬骨湯頭拉麵是幼麵以配合豬骨湯頭, 掛湯能力強, 而且硬度蠻夠的, 起碼拍完照再吃也是硬身, 不錯而且拉麵不會下太多, 女生吃剛好. 男生的話一碗可能不太夠叉燒做得很好吃, 大大兩塊, 咬下去很軟綿, 皮下的油脂不會膩下面的肉也是很軟, 我喜歡吃這裡的叉燒, 吃過不少外面的都蠻硬的但我要說這款麵的白松露油的味道不突出, 黑松露醬的味道又被豬骨湯的味道蓋過了, 所以就很一般有生蒜給食客製作蒜泥, 因為黑松露沒甚麼香氣, 加上我喜歡吃蒜, 所以加了不少朋友點的鮮焰, 這個我們都
她當時人在天水圍, 那就順理成章一試這店子
我點了黑白焰, 是用上白松露油跟黑松露醬做配料的
湯頭一喝是很濃郁的那種豬骨香, 跟最初的豚王味道湯頭很像
而且拉麵不會下太多, 女生吃剛好. 男生的話一碗可能不太夠
朋友點的鮮焰, 這個我們都覺得很好吃! 湯頭其實都一樣
但主要是木魚跟鯖魚做成的魚介湯鮮襯托起整碗麵湯頭的鮮甜度, 除了豬骨湯還有魚介的鮮
這種鮮不會太搶豬骨湯的味, 但就已經很好喝
麵條跟叉燒也是一樣好吃, 推薦如果來這裡可以選這一款, 很好吃
加了$10要了雞蛋, 絕對值得. 因為雞蛋的蛋黃是漿狀的, 我是覺得半熟蛋的蛋黃是要做成漿狀的, 而不是很水的那種質感
而且醬油味很突出, 有衝動多吃一個耶

這家拉麵店算是云云新店中我最喜歡的一家, 會再來重溫他們的鮮焰
有人會覺得, 日本的拉麵風在香港這樣的大行其道, 其他的麵食好像沒有那麼多人懂吃了
但日本拉麵做用的材料, 跟廣東麵, 上海麵都不一樣, 很難作比較, 多了食店只是給多些人選擇吧
食物好吃與否真的要看其實力, 我會去吃日本拉麵, 也會想要吃廣東麵呀, 也會去吃魚蛋河粉
日本拉麵一直有新店開, 就看看他們的實力可以待多久. 因為早幾年一窩峰的froyo店, 現在也剩下沒幾間了
  • 半熟蛋
2013-03-04 12 瀏覽
吃拉麵的風潮在港吹又吹, 不過戰場集中於尖沙咀和港島一帶, 新界區見得人的拉麵店卻寥寥無幾早在兩個月前已領教過焰拉麵的風彩, 再訪後一於寫下食評焰拉麵位於元朗人龍TOP5, 酒泉壽司料理的隔離, 只見人群都是輪侯酒泉, 相反焰卻不用等位直入被安排坐在bar枱, 位置卻不算太狹窄, 與豚王和魂等的迫狹還有點距離這裡一共提供五款拉麵, 全以博多系豬骨湯作為基調初訪時試過原味的焰拉麵, 驚喜十足, 這次和男友分別要了赤焰和鮮焰並追加木耳, 荀干和節日限定套餐升級(內容包括沙律, 溏心蛋, 汽水, 泡芙)我要的是赤焰, 即豬骨湯加上味增球由於味增球含有辣椒, 吃下湯頭亦帶點辣味, 而蒜頭則令整體更濃味, 但略嫌味增稍稍蓋過豬骨香焰出品的豚骨湯非常濃郁(看相片中湯上的油脂應可略知一二), 而且帶點漿口,這跟豚王的有點相似, 不過如果是怕油膩的就未必喜歡(題外話, 以豬骨湯計, 我認為中環的長浜no.1 在濃郁和滯膩之間取了最好的平衡)連麵的叉燒有兩塊, 做得頗出色, 其中一面帶有經炙燒的坑紋, 吃下帶點焦烤味, 而且肥瘦適中, 吃得滿足麵條則用上直身幼麵, 掛湯能力不俗, 不過蛋香味欠奉, 相信
早在兩個月前已領教過焰拉麵的風彩, 再訪後一於寫下食評

這裡一共提供五款拉麵, 全以博多系豬骨湯作為基調
我要的是赤焰, 即豬骨湯加上味增球
這跟豚王的有點相似, 不過如果是怕油膩的就未必喜歡
麵條則用上直身幼麵, 掛湯能力不俗, 不過蛋香味欠奉, 相信是因為用上來貨的原因 (相信麵條應不是自製, 因廚房擺滿拉麵紙箱)
男友點的鮮焰, 面頭鋪滿木魚碎
我只喝了一口湯, 魚介味道突出, 不過男友說還是喜歡最基本的豚骨湯
而追加的木耳和荀干有點過鹹的問題
溏心蛋是焰拉麵較弱的一環
吃過兩次都有蛋黃過熟不太溏心的問題, 而且蛋白淡而無味, 與其拉麵的質素不成正比
最後跟餐的日式沙律, 正好為喝完濃郁湯底的我們解解膩

焰拉麵的湯底相當具質素, 而且定價偏低, 非常吸引, 是可以一來再來的拉麵店
而且拉麵以外, 這裡亦有提供日式咖哩飯, 可為同行不愛吃麵的朋友提供多個選擇
希望焰不會因為位處新界, 過於"隱世"而被人遺忘吧!
2013-03-02
  • 焰拉麵
2013-02-17 8 瀏覽
元朗既日本料理愈來愈多, 但專門食拉面既無乜幾多間. 對呢間舖頭有印象係因為係對面馬路行過時睇個舖名睇左好耐都唔太睇得出佢個字係寫乜, 返黎係openrice查一查先知係個焰字. 之後亦無刻意留意呢間舖頭. 年初二, 出外搵食想食日本野, 十居其九舖頭都唔開, 行過教育路, 焰亦一樣新春休市. 所以今日見已經年初八, 食評對佢評價又唔差, 咪去睇下使唔使等位囉. 未行到見一大班人係門口, 嚇一嚇. 咁多人既? 原來係等隔離酒泉, 係唔使等位下, 係bar 位坐低, 因為之前已係openrice 睇到佢有乜食, 所以都唔使點諗就點餐了~~~點了焰拉面 $58 赤焰 $68 配節日套餐 (加$20) 落單唔夠三分鐘, 汽水, 沙律同糖心蛋速速送達. 好快~~~. 但唔單止配料快, 連正餐都快, 第一張相我未映完, 都未拎起筷子, 碗拉面都跟住上埋, 呢樣我感覺扣分了 快唔係唔好, 但前菜都無時間食就已經上左主打, 都唔知照食前菜先定食左正餐先結果為左避免碗面涼得快, 唯有食左面先食番配菜......主打焰拉面. 大大塊日式义燒, 望落去邊邊肥肥地, 但食落口一啲都唔覺, 仲要
元朗既日本料理愈來愈多, 但專門食拉面既無乜幾多間.

咁多人既? 原來係等隔離酒泉,

點了焰拉面 $58 赤焰 $68 配節日套餐 (加$20)

結果為左避免碗面涼得快, 唯有食左面先食番配菜......

主打焰拉面. 大大塊日式义燒, 望落去邊邊肥肥地, 但食落口一啲都唔覺, 仲要超美味.
湯底濃郁, 真的如餐牌寫既感覺一口又一口既骨膠原
味付玉子. 上網睇之前食評好流心的, 但我呢隻......略為熟, 唔夠糖芯. 感覺無乜特別, 好多地方做得好過佢
套餐沙律, 加入芝麻醬, 菜都新鮮, 值得一讚
總括而言. 以後又多一間食店開飯了~~
2013-02-17
2013-01-21 15 瀏覽
早幾天在荃灣吃過「拉麵台風」,正打量這是否新界區最好的拉麵店之時,突然閃起在元朗也有一間心儀想試的拉麵店。就是心癮一起,搔癢難忍,周末隨即收拾相機,由九龍坐了接近一小時的巴士,到達完全陌生的元朗區,看著谷歌地圖走了十分鐘,抵達這次的目的地,焰拉麵。其實焰拉麵的位置不算難找,如果乘坐西鐵,由朗屏站B1出口沿屏信街,穿越擊壤路,轉右走完豐年路便會見到那個巨大的焰字。店子除拉麵及小食外,亦有咖喱飯供應,雖然我也愛吃日本咖喱,但這次既然為止心癮而來,當然只吃拉麵。四款拉麵同樣是走傳統博多風味,或許這種風格早已悶得要死,但要做得令人稱心如意,又是值得致敬。在餐牌中,先選近期大熱的豚骨魚介湯麵,鮮焰。鮮焰,跟據店方解說,這是以木魚花及鲭魚花為本的魚介湯,再加入用明火廿多小時熬出來的豚骨濃湯,最後添加魚介醬油。這裡的豚骨湯,鮮味十足,有層次感,帶點黏性,但沒有「拉麵來」那樣的重口味,濃稠度跟豚王的較相似,但味道略勝一籌,而且入口不覺膩,第一口喝下,驚喜萬分,豚骨湯果然發揮得淋漓盡致,唯獨魚介鮮味不太突出。幼直的麵條,軟硬度跟我要求一樣做得到,拍攝相片後仍然挺身,要來一個讚!輕輕把麵條夾起,濃湯誘惑地

幼直的麵條,軟硬度跟我要求一樣做得到,拍攝相片後仍然挺身,要來一個讚!輕輕把麵條夾起,濃湯誘惑地掛上,熱呼呼的啜一口拉麵,令人心花怒放,就是這一口質感煙韌的拉麵,比起2010年我第一次到中環「豚王」吃時更感動,而且質素更高出幾班。
兩片圓捲型叉燒,厚度適宜,肉脂均勻,灸燒得亮麗可愛。入口甘香鬆軟,脂香四溢,非常好吃。這塊叉燒,是我在香港拉麵店吃過最好的叉燒之一,甚至可能是全港最好,起碼我想不起那裡的叉燒更吸引...
來自日本博多的玉子是店內的重點推介,蛋味尚算香濃,流心度亦不錯,但蛋白部份的醬油味還可以濃多一點。另加十元絕對價錢合理,但只論質素的話,「拉麵Jo」及「Agura」的玉子做得更好。
還有碗內的筍干,咬落爽口香甜,味道很突出,份量不算多,若想要多一點的話,多付五元就可以了。
吃過鮮焰,意猶未盡,心想不知何時再踏足元朗,決定多來一碗才罷休。看著餐牌的赤焰及黑白焰,最後選定賣相跟赤王差不多的赤焰。
赤焰,同樣是豚骨湯作基本,再加上一個以辣椒,薑,蒜頭及蘋果做的赤味噌球,辣度輕怡,很多人都會接受得到。辣味噌混進豚骨湯,提升層次感,多一分食味,平衡度也做得不錯,不會被任何一方的味道蓋過。
吃麵時發現這辣味跟叉燒完來意外地合拍,辣香在肉間流離,產生絕妙的融合效果,簡單地來個解釋,就是中國人愛吃煲湯瘦肉蘸辣椒豉油一樣異曲同工。唯一不喜歡是赤焰上的那一點綠,改用蔥段應該會更好吧?

吃過兩碗拉麵後,肉體及心靈都得到滿足,而在我心目中的最愛拉麵店排名榜,焰迅速進佔三甲之中,亦是新界區最好的一間。執筆時愈寫愈失落,為何如此好吃的拉麵店,偏要在元朗這地方出現?唉......
2013-01-19
2013-01-18 12 瀏覽
之前經過門口, 見到貼住「是日限量100碗」我地就覺得可能會排餐死, 所以完全唔敢試~但今日行過又冇乜人wor~可能仲早啦~先12:00~所以就入去試下喇~我地點了一個焰+ 鮮焰先送上味付玉子~開頭我只係覺得好似食「烚蛋」咁~點知凍凍地又幾得意~而且佢係流心的~加上個蛋配個醬油真係好好味~最後d 醬油俾我沾到一滴都冇~焰其實係豬骨湯底~男朋友點了硬麵~但佢唔鍾意~~而我就叫左鮮焰呢個的確係好濃的海鮮味~仲有d木魚的味道~~所以好特別~不過食到底就覺得太濃了~所以冇飲曬d湯~當然呢個係口味的問題~唔一定代表佢地係難食~我會下次想試返個焰~因為我鍾意硬硬地的麵~~叉燒係我地最愛~~每碗有兩塊~而且每塊都真係有「燒」過的~所以特別香口~很有心思的製作!!雖然$60唔係平~不過有機會都想再試~
之前經過門口, 見到貼住「是日限量100碗」
我地就覺得可能會排餐死, 所以完全唔敢試~
但今日行過又冇乜人wor~可能仲早啦~先12:00~
所以就入去試下喇~

我地點了一個焰+ 鮮焰
先送上味付玉子~
開頭我只係覺得好似食「烚蛋」咁~
點知凍凍地又幾得意~
而且佢係流心的~
加上個蛋配個醬油真係好好味~
最後d 醬油俾我沾到一滴都冇~
焰其實係豬骨湯底~
男朋友點了硬麵~但佢唔鍾意~~
而我就叫左鮮焰
呢個的確係好濃的海鮮味~
仲有d木魚的味道~~所以好特別~
不過食到底就覺得太濃了~所以冇飲曬d湯~
當然呢個係口味的問題~
唔一定代表佢地係難食~
我會下次想試返個焰~
因為我鍾意硬硬地的麵~~
叉燒係我地最愛~~每碗有兩塊~
而且每塊都真係有「燒」過的~
所以特別香口~很有心思的製作!!
雖然$60唔係平~不過有機會都想再試~
題外話/補充資料: 老闆娘好重視服務質素~ 見佢好用心咁教緊個新職員~ 食飽之後, 就走黎問我地意見~~ 原來個湯底係老闆之前在日本學~ 所以都算係正宗~~另外有其他味道都係老闆鑽研出來~希望配合返香港人口味~ 我地都讚返佢地的叉燒好味~不過太細塊~ 老闆娘解釋~之前係一大塊叉燒...但發現一大塊會有好多肥膏部份~所以選了兩細塊的叉燒取代~ 願意與食客交流的老闆不多~ 總好過一d自命排好多隊~~食完要你急急走的名牌店~~ 我會繼續支持焰拉麵的~
2012-12-16
  • 味付玉子
我喺日本生活過大半年, 香港既拉麵, 實在係令人好失望… 甚至乎香港既一風堂, 其實我都覺得不外如是囉… 至於近期好出名既豚王, 咪玩啦, 我唔會排個幾鐘去食一碗拉麵囉… 雖然我唔係咩食家, 但好食同唔好食, 我都仲講得出, 好多人話香港同日本既水質唔同, 所以就算一樣既材料一樣既師傅, 都未必煮得出一樣既味道喎… 不過最近有一間新開既拉麵店, 係我喺香港現時為止食過最好食既, 佢喺元朗教育路, 名字叫”焰”. 點好食法? 我覺得湯底夠濃(我去兩次都係叫黑白焰), D叉燒夠軟夠滑, 我係可以成個湯底飲晒架囉~~ 同埋佢呢期新舖開張, 會送汽水同溏心蛋. 另外果度既咖喱飯仲係免費加飯架~~ 不過佢衰就衰在收太早, 好似十點就關門架啦.

同埋佢呢期新舖開張, 會送汽水同溏心蛋.

另外果度既咖喱飯仲係免費加飯架~~

不過佢衰就衰在收太早, 好似十點就關門架啦.

咖喱飯
黑白焰
咖喱飯
黑白焰
2012-11-25 11 瀏覽
路過酒泉, 見到隔離有間拉面, 於是入去試一試先...因為時間尚早, 6:00, 無人...入到去好似幾有日式FEEL!!而且坐得幾舒服..每日賣100碗就收檔???有無可能呢??我見佢新開業有蛋及汽水送, 正!!!於是揀左兩款拉面及一客小食!!有飯食, 但當然食拉面, 拉面出名MA..我地每人一張,點菜紙, 可以追加食物, 而且可以揀配料,醬料!!!但我地無追加食物, 因為應該夠了!!先來一隻蛋, 好吸引呀,因為免費,而且沾著豉油, 而且是流心....YUMMY...因為凍冰冰的, 等面來了才浸湯食!!蛋味道咸咸的, 入面流心, 正!!先來我碗鮮焰, 有少少日式辣椒絲,不辣..碗面看落好少, 但叉燒好大塊, 好肥美, 咬落口會溶化....真的好大塊, 食了兩塊好飽了, 而面的質地硬硬的, 不是港式拉面..最重要是湯底, 我覺得好濃郁, 是什麼味道呢....竟然覺得像我在日本吃拉面的味道, 不只是咸味, 似是用很多豬骨煲成...總之個湯底是我在香港第一次食到的正宗日本味道, 不是我誇張, 食完後會令人回味的!!!但食完後好飽流......我老公食赤焰, 是辣辣的, 賣相與我差不多, 但
路過酒泉, 見到隔離有間拉面, 於是入去試一試先...
因為時間尚早, 6:00, 無人...

入到去好似幾有日式FEEL!!而且坐得幾舒服..
每日賣100碗就收檔???有無可能呢??
MENU
MENU2
有飯食, 但當然食拉面, 拉面出名MA..
MENU3
點菜紙
但我地無追加食物, 因為應該夠了!!
蛋味道咸咸的, 入面流心, 正!!
我老公食赤焰, 是辣辣的, 賣相與我差不多, 但係佢多了一球醬, 我沾了少少來試, 原來是辣醬, 但不是太辣, 咸咸的, 浸落湯底, 令碗面生色不少, 但與我相比, 好似湯底略為淡口, 而且不夠濃郁, 相比下, 我個鮮焰是必定首選!!
炸雞, 不是太特別, 但亦要一試, 因為即炸,熱辣辣, 咬落去,入面有汁, 有d juicy....有少少肥膏, 沾上沙律醬, 簡直絕配!!
埋單172元, 價錢合理, 可能試業關係, 送汽水及蛋, 食齊這些食物, 真的宵夜也不用吃!!!

這裡衛生環境不錯, 推門入後巷廁所, 入面幾乾淨,仲有香氣, 還有史偉莎標誌!!
2012-11-19
MENU
MENU2
MENU3
點菜紙
2012-11-20 12 瀏覽
當我第一次光顧呢間店後.我已經在食評中說我會再一次幫呢間店做食評.呢間店近我屋企的關係.我已光顧了4次.環境同樣以新穎設計,有一排吧枱位,門口有幾個2人卡位,以木作主要設計.現在有空間的走廊中加添了不少2人枱,服務同樣友善,呢間店近學校.在學校午飯時間根本不愁生意.但在平時的晚飯時間店內總是空空如也.就算星期日也一樣.在餐牌上現在不單止賣拉麵,也有客飯賣.客飯有飯有飲品都是40多元,當然這是主攻學生顧客,也是呢間店存在條件.拉麵今次也叫入門版.焰58元.焰58元:其實第二次去.我看到很多東西,師傅是沒有經驗,煮麵,差的跌左麵落地.師傅煎食物要旁人指導. 义燒大大塊.是煮香上枱,入口有一股肉的甘香.而且肉質也算鬆化.至於荀同木耳有點怪.有莫名其妙的鹹味. 麵條今次無太碎的幣病.幼身直條的麵,彈牙.吸湯力強. 湯底:不止豚骨成份,有魚乾成份,濃度不至起膠,但始終不會太油.味道亦有肉鮮味.但這種鮮味飲完就流走,沒有留口中.也沒有令人回味的感覺.今次塘心蛋仍是送.呢部份反而最好,什至可媲美日本人主理的店.醬油味相當香濃,滲入全隻蛋,黃亦相當流心.味道也香甜.小食.唐掦雞36元:味道嚇死我.感覺

拉麵今次也叫入門版.焰58元.
麵條今次無太碎的幣病.幼身直條的麵,彈牙.吸湯力強.

小食.
唐掦雞36元:味道嚇死我.感覺完全林身.什至似吃油般...我咬開又看到雞肉,但完全欠味道.又凍,又無香口感覺.又林身的炸雞也是第一次見.這36元是白花的,

坦白講,吃一次是驚喜.吃二次已感覺平平無奇.不過暫時以58元入場費.有蛋同汽水送也值得再去.若無.我也未必再去,因為食物方面很難再有驚喜