2015-02-12 644 瀏覽
初來報到!滿懷希望去食朋友介紹既呢間焰拉面結果有啲失望我叫最普通個款拉面+炸南瓜紫薯(無圖)重口味既我選擇左濃湯底 其他都揀左普通一上菜 拉面外觀相當豐富! 成碗面勁香!食落口 話覺得湯底太濃厚 好流口(朋友叫了普通湯底都太濃)建議你地選擇淡味個面就似鮑魚面甘 一般 有啲怪我都係鍾意傳統既拉面不過個炸南瓜紫薯幾有驚喜!係好食既 又甜又粉 正總括黎講都可以一試P.S. 我個次坐係近門口 最入個位不停有冷風吹入 係個熨門做得唔好
初來報到!
滿懷希望去食朋友介紹既呢間焰拉面
結果有啲失望
我叫最普通個款拉面+炸南瓜紫薯(無圖)
重口味既我選擇左濃湯底 其他都揀左普通
一上菜 拉面外觀相當豐富! 成碗面勁香!
食落口 話覺得湯底太濃厚 好流口
(朋友叫了普通湯底都太濃)
建議你地選擇淡味
個面就似鮑魚面甘 一般 有啲怪
我都係鍾意傳統既拉面
不過個炸南瓜紫薯幾有驚喜!
係好食既 又甜又粉 正
總括黎講都可以一試
P.S. 我個次坐係近門口 最入個位
不停有冷風吹入 係個熨門做得唔好
2015-01-25 739 瀏覽
禮拜日瞓得晏,早午餐都無食,於是下午茶食飽少少補數,起初諗唔到食乜,行過焰拉麵附近,心諗距離上之幫襯都起碼大半年前,即管試下大半年後有無乜變化先。原來依家叫個麵加$20可以轉套餐,套餐包括沙律,玉子,extra麵底,飲品,仲有泡芙。落單等咗一陣,先送上一支冰凍玻璃樽細可樂,日式沙律就好快送上,味道是少少酸,作為開胃菜沒什麼可以挑剔,新鮮正正常常。而同時間也送上味付玉子,習慣留待拉麵送上時再一齊吃,蛋看似外面有醃味道,但其實入口又感覺唔到有乜味,咬一啖蛋黃鮮紅流心,生熟程度對板,整體而言合格,只是比預期淡味。食完沙律多等大約五分鐘,拉麵就好快送上,湯係夠熱嘅,兩大片紫菜,有啲筍條,粟米粒,蔥粒,蔥白絲,叉燒份量足,落單時要求濃湯中油硬麵,湯質感好杰好濃,但入口又無預期重口味,整體唔算油膩,麵嘅硬度合乎要求,叉燒其實似扣肉多啲,好「林」好軟,肥肉部份入口即化,瘦肉部份味道略嫌不足,但整體上份量夠厚,甚是滿足,吃上幾口,extra麵底都送上,份量真係唔少,基本上應該係完整一個麵底送上,麵睇到係剛煮熱,我用極快速度先食完原本個麵再加入個extra麵底,混和餘下嘅湯,剛好食完曬麵又飲完個湯,準備

沙律

味付玉子

食完沙律多等大約五分鐘,
,基本上應該係完整一個麵底送上,麵睇到係剛煮熱,我用極快速度先食完原本個麵再加入個extra麵底,混和餘下嘅湯,剛好食完曬麵又飲完個湯,準備想埋單走人,原來套餐仲有個泡芙送上,泡芙很普通,沒有特別好食,但套餐以加$20就包咁多嘢食,真係幾超值!

埋單$68+$20=$88,冇加一。
2015-01-25
沙律
  • 焰拉麵
2015-01-23 625 瀏覽
我叫左焰拉麵 @$58 同一般拉麵一樣可以比你選湯底濃淡,麵軟硬。@湯底 , 同其他相一樣黃黃地色 顏色似筍。 一見到我就覺得出事, 我食過兩間豬骨湯拉麵都係巿區食, 一般都係奶白色。 呢度就黃黃地, 賣相唔吸引,湯底夠厚身 但味道好怪。 有油香 但無肉味, 我淨係覺得係厚身既汁料,但又食唔到有鮮味。@差燒兩大塊厚差燒, 淋就好淋 , 但又係無味。 俾我感覺就似煲湯既腩肉 厚切, 因為真係同湯底一樣味。 一般我食到既差燒都唔會係咁樣。@麵質 直身幼麵 : 合格 硬度啱啱好呢間餐廳 , 我唔會黎多次。
我叫左焰拉麵 @$58

同一般拉麵一樣可以比你選湯底濃淡,麵軟硬。

@差燒

@麵質

直身幼麵 : 合格 硬度啱啱好

呢間餐廳 , 我唔會黎多次。
題外話/補充資料: Nil
2015-01-23
  • Nil
2015-01-12 683 瀏覽
好耐無食拉麵哪…突然醒起無幾耐之前同事 推介過呢間“焰”…所以就黎試下…小店有些係普通枱…有些係日式貼住廚房既bar 枱…枱面放著一個小盒仔…原本以為係紫薑之類既野…點知原來係生蒜頭…諗諗下又係…拉麵舖又點會有紫薑 同工具…查問waitress…亦好樂意介紹工具係點用…當然係自製生蒜放落拉麵度食…會香d吧…但反而唔見左有炸蒜係度?!午餐有set選…同事選左义燒拉麵+薯蓉沙律…而我就選左玉子拉麵+咖哩薯仔飯…沙律既薯蓉有些少酸味…夠哂凍…尚算ok…咖哩飯不過不失…有點似超市買既咖哩包裝……义燒只得一大塊…玉子也只得一隻…湯底係普通既豬骨…尚可…唯主菜既拉麵好似生麵咁…一d都唔似係日式拉麵…有點失望…
好耐無食拉麵哪…突然醒起無幾耐之前同事
推介過呢間“焰”…所以就黎試下…
小店有些係普通枱…有些係日式貼住廚房既bar 枱…
蒜頭
义燒拉麵+薯蓉沙律
玉子拉麵+咖喱薯仔飯
某天心血來潮想吃拉麵,就去了元朗試試焰拉麵。一進店,裝修一如其他拉麵店,都是木材為主。掛上紅、藍布飾,不期然令我想到太鼓。拉麵款式選擇不太多,只有6款。這天我選了最簡單的焰拉麵做午餐。焰拉麵 ($58)拉麵軟硬度、湯的油膩度、蔥的份量都可以選擇,也許這些都是基本的吧!這裡多了一樣選擇,就是日式叉燒可改成豬軟骨。拉麵來到,湯底是超濃味豬骨湯!拉麵硬度適中,正如我所選的。豬軟骨味道帶甜,肉炆得很軟,而且份量很多,足足三大件,而每件是絕對絕對的大件!!!不過個人認為甜甜的味道跟豬骨濃湯不太合襯。$58的這碗麵,絕對抵食!雖然麵的份量十分足夠,但我總覺得拉麵要配上半熟蛋才是完滿,所以加點了套餐。半熟蛋、沙律、汽水套餐 ($20)雜菜沙律配上少許黑醋,不合過酸,但我個人比較喜歡配芝麻醬的。半熟蛋加了醬汁去浸,外皮帶點甜味,切開後看到流心蛋黃,幸福的感覺~~~(太誇張了呢!)這餐用了 ($78) 吃拉麵套餐,小妹認為性價比還算幾高的。
某天心血來潮想吃拉麵,就去了元朗試試焰拉麵。
焰拉麵 ($58)

拉麵來到,湯底是超濃味豬骨湯!

拉麵硬度適中,正如我所選的。

$58的這碗麵,絕對抵食!

半熟蛋、沙律、汽水套餐 ($20)

2014-12-20
  • 半熟蛋
  • 焰拉麵
  • 豬軟骨
2014-12-16 877 瀏覽
上次,來吃晚餐,感覺不太良好,等得 久,拉麵的湯又不夠熱又油膩。今次本來 到旁邊酒泉,找不著位子,便來嚐嚐午 餐。午餐任選一款拉麵,$42-45不等,搭配 咖哩飯、豚肉飯或薯仔沙律。本人選了基本而美味的叉燒拉麵,叉燒與 平日晚餐吃到的差不多,圓形一大片,鋪在拉麵面頭,剛好覆蓋碗子。不太乾,不錯。拉麵在底下,份量相當 少,麵很幼,質素普通,湯欠濃郁,普通 得像家中弄阿信屋買的也差別不大。豚肉飯,其實本來不會點這個,但咖哩飯 居然在午餐1300左右經已售完。與其說它是 豚肉飯,其實更像魯肉飯,小粒豬肉,小許皮,大有皮部分較肥美,但不自油膩, 至少我沒有吃膩。但是,拉麵店配小食或配咖哩飯我都曾經 嚐過(如大角咀小林拉麵),絕不會這樣五 五比例。由於拉麵店畢竟主打拉麵,拉麵 理應較大份,而飯或小食只應伴隨拉麵而 來,七三比例方合理。以午餐而言,不消五十元可以一嚐拉麵及 日式飯,卻倒也挺不錯!

本人選了基本而美味的叉燒拉麵,叉燒與 平日晚餐吃到的差不多
,圓形一大片,鋪在拉麵面頭,剛好覆蓋碗子。

,普通 得像家中弄阿信屋買的也差別不大。

與其說它是 豚肉飯,其實更像魯肉飯

2014-10-27 1177 瀏覽
星期日的晚上,上網見到呢間拉麵好似幾好就去試下啦。其實元朗好多野未試過,哈唔使等位,裝修設計得有日本feel,很舒服見到呢款沙律好特別,味道似芝麻榚,甜度適中,配少少醬,唔會太痴口。沙律菜配日本醋,無黑醋咁酸!以上都係跟餐的,沙律一樣味。蛋反而有驚喜,溏心得黎,蛋白位置都唔係全熟,時間拿掐得好好,好滑主菜緊係拉麵啦,很貼心地可以選擇麵身軟硬同湯濃度,我都係間正常,但少香油。個湯真係好濃豬骨味,好香。义燒又可以轉豬軟骨,豬軟骨非常入味。女生的話真的可以少香油,因為食完都覺得有啲膩。無影到餃子,餃子都煎得香脆,但無乜特別。想食拉麵時會再黎

唔使等位,裝修設計得有日本feel,很舒服

黑芝麻豆腐沙律

蛋同跟餐沙律

無影到餃子,餃子都煎得香脆,但無乜特別。

想食拉麵時會再黎
2014-10-26
黑芝麻豆腐沙律
蛋同跟餐沙律
2014-09-10 1696 瀏覽
今日到了元朗的焰拉麵午餐, 人不多, 不用等..真好我點了一碗"鮮焰", 以木魚花和靖魚花為本的魚介高湯,再加上香醇魚介油等調配而成湯很濃很香, 令豚肉很入味, 我最喜歡的是此豚肉厚度有1CM....而且採用半肥廋, 因此特別香軟, 而且豚肉本身也被師傅把兩邊煎香, 香味四溢.....能看出師傅在豚肉口感, 味道和豚骨湯相融方面下了不少功夫...令外我追加了一道"味付玉子"不錯, 半流心....滑而不膩.....外層有適量的醬油香.....可以說"食得過"
今日到了元朗的焰拉麵午餐, 人不多, 不用等..真好

鮮焰

令外我追加了一道"味付玉子"
味付玉子
題外話/補充資料: 總的來說, 湯底或許仍不及豚王及一蘭....但以元朗地區來說......這兒拉麵絕對第一, 而且以$58-78來講, 這裏算很平民化價錢, 而且仍1CM 豚肉, 比起一蘭的薄豚肉, 這裏你一定會吃得開心很多.....希望這間度能造出元朗人的精神, "食物價錢平民化, 但不失功失的....1CM 豚肉精神"
2014-09-10
2014-09-06 1434 瀏覽
遠赴日本學藝的香港人Albert為了完成自己的夢想,在香港開設了以純豚骨湯底為主打的拉麵店。今次點了最基本的「焰拉麵」。湯底十分濃郁且充滿了豚骨湯應有的鮮味,口感幼細綿密亦不帶油膩。難怪有日籍的拉麵師父也大讚這裡的豚骨湯底做得十分出色!但由於是純豬骨湯的關係,若渴到最後便會感覺過於單調。為了令這上好的湯底增添色彩,我便使用這裡所提供的原粒蒜頭經壓成蓉後再加進麵裡,再配上拉麵附上的香蔥,鮮香味立即提升了一個層次!這裡使用的是博多拉麵中常見的直幼麵。選擇硬度一般的麵條咬勁十足而且掛湯能力極好,可惜麵條的味道卻有點不夠突出。叉燒的肥瘦部份層次分明。外表烤得略焦,使得叉燒更加甘香美味。玉子需要另外點的,並跟拉麵分開上。嫌不夠熱的話便需要立即放到湯中加溫。玉子的味道滷得剛好,不太咸亦不太淡,蛋黃也夠溏心。這裡的燒物和唐揚(炸物)的價錢十分平易近人,而且有相當的質素。若想嘗嘗濃厚的純豚骨湯滋味,我十分推薦這間拉麵店給大家。
焰拉麵
溏心蛋
明太子竹輪唐揚
餃子
薯仔沙律
2014-09-05
10 分鐘 (堂食)
焰拉麵
溏心蛋
明太子竹輪唐揚
餃子
薯仔沙律
2014-08-13 1472 瀏覽
拉麵近年帶動一陣熱潮 豚王 一蘭 jo拉麵 金田家 等等等等 元朗也有不少拉麵店家 又新街也有 隨處也可以看到拉麵的足跡 今次的主角是 焰拉麵地方並不大但也不算少 三位 被安排坐在店最盡頭 地方並不算逼挾點了三個麵套餐 包括飲品 拉麵 沙律菜及蛋赤焰×1 鮮焰×2赤焰價格頗平價 一球秘制辣醬 兩大塊厚切叉燒 已經可以蓋滿麵碗 真的很誇張 但肉質嫩口 不會過於肥膩 麵質點了軟 因為不想太硬的拉麵湯頭香 但個人認為有點兒鹹 但拉麵就是這樣的半生熟蛋是在拉麵必備的 流出微微蛋汁 外表面是冷 內涵更驚為天人 就是半生熟蛋的特點吧!!!!沙律菜生菜爽甜可囗 汽水是枝裝的 十分懷舊 鮮焰友人認為湯頭濃味 整體有自助配菜可自己加喜歡的份量 冰水也有 可以解喝 服務態度好 價格平價

元朗也有不少拉麵店家 又新街也有 隨處也可以看到拉麵的足跡

冰水也有 可以解喝
服務態度好
價格平價
2014-06-28 1968 瀏覽
元朗拉麵店越開越多本打算先去試試其他新開店鋪但剛巧有朋友同行保險起見 都係帶佢哋到我一直食開嘅焰試試好不容易搵到車位行到門口已經晚上快8點星期六大部份餐廳都滿座焰亦唔例外幸好店員稍再安排 好快就可以入座記得我最初食拉麵嘅時候總是追求濃味香油/湯底等等都係最濃但一來湯底真係好肥膩唔健康二來太濃味再食其他野都無哂味覺所以今次香味油只要少反而誤打誤撞 令我發現呢個方法可以真正試到店鋪湯底嘅功力呢一次食焰無咗表面嘅調味雖然湯底仍然好濃 但無咗豬骨湯嗰種甜味小食叫咗餃子同芝士蛋卷芝士蛋卷真係失望以為芝士會同蛋卷埋一齊點知只係蛋卷嘅底多左芝士汁太甜朋友都幾滿意佢揀嘅黑白焰整體都算係不過不失只係未去試元朗其他拉麵店所以回頭率:40%
元朗拉麵店越開越多

整體都算係不過不失

只係未去試元朗其他拉麵店

所以回頭率:40%
2014-06-21
5 分鐘 (堂食)
2014-06-02 2236 瀏覽
在這店剛開的時候就想來試了,可惜一直沒經過這一區。終於,今天特地來吃拉面。以香港拉面界來看,焰拉面算是價錢合理的,以食物質素來說,它的價錢……亦算合理拉面: 說不出那裡出錯,但感覺沒有吃一蘭時那種"這果然是拉面啊"的感覺。也沒有難吃就是了。湯底: 叫了普通的,感覺不錯义燒: 量多,大大的2片,可惜不夠薄,令肉質感覺難咬玉子: 熟度控制得很好,可惜只有顏色沒有味道  也有可能是因為先上拉面的關係,味由濃變淡吃不出來吧沙津: 即使先吃了拉面還是覺得超級咸!!!太可怕了……泡芙: 現在我桌子上所有東西都收走了只剩下它……職員大姐說:"我地冇膠袋!" 好吧,那我只好慢。慢~吃!順帶一提,你只把泡芙留下是要我用手拿來吃吧?!( 這位大姐從點餐開始用這語氣……是警察對飛仔的語氣有木有!!!)總結: 性價比高,可試。 但職員的態度是永年級的,那我下次還是吃對面永年好了。

湯底: 叫了普通的,感覺不錯

义燒: 量多,大大的2片,可惜不夠薄,令肉質感覺難咬

沙津: 即使先吃了拉面還是覺得超級咸!!!太可怕了……

2014-06-01
2014-05-29 2028 瀏覽
對日本拉麵略有研究既人應該會知其實唔同區既拉麵係好唔同的我自己就最喜歡九洲博多拉麵一碗正宗博多拉麵麵質應該係幼長直身豬骨湯底多䓤花焰拉麵做既亦正正係博多拉麵見評語唔錯決定一試***店內有「Bar枱」同正常枱唔洗等位餐牌有好幾款拉麵不同之處主要在於湯底我地叫左一碗焰(豬骨湯底) $58同一碗黑白焰(豬骨加黑松露菌) $78加$20可以跟餐多左半熟蛋、沙律、汽水同泡芙同傳統博多拉麵店一樣呢度可以自由選擇湯既濃淡麵既軟硬要唔要葱/蒜另外亦可以選要唔要用豬軟骨代叉燒***食物方面:半熟蛋有溏心蛋黃好深色應該係用日本蛋幾唔錯,略嫌欠少少酒味沙律個汁唔好味不過以日式沙律黎講都算大兜拉麵湯底唔錯原味果個個味都濃黑白焰果個都幾香黑松露味麵黎講就麻麻有d鹼水味老公話直頭覺得有啲似食牛腩麵果種麵叉燒係有燒過既算合格勁大塊,有兩塊葱唔夠香餸黎講真係算多價錢亦算好合理晚飯時間都唔使等位所以Overall我都覺得算係OK的講真以香港黎計都一定有mean或者高mean少少係我要求較高Conclusion係有下次!
對日本拉麵略有研究既人應該會知其實唔同區既拉麵係好唔同的

不同之處主要在於湯底

我地叫左一碗焰(豬骨湯底) $58
同一碗黑白焰(豬骨加黑松露菌) $78
加$20可以跟餐
多左半熟蛋、沙律、汽水同泡芙

同傳統博多拉麵店一樣

***

食物方面:

半熟蛋有溏心
蛋黃好深色應該係用日本蛋
幾唔錯,略嫌欠少少酒味

沙律個汁唔好味

所以Overall我都覺得算係OK的

講真以香港黎計都一定有mean
或者高mean少少

係我要求較高
Conclusion係有下次!

2014-05-29
2014-05-17 3024 瀏覽
三月九日 (星期日)倆口子常覺得,拉麵這東東其實很個人的,每人口味不同最好的拉麵沾麵,當然也不在香港對! 香港跟日本根本就是兩個層次,在香港吃拉麵,只有望梅止渴之用,還是要到日本才能領會箇中滋味早前,又與食友談起拉麵,他們向我倆極力推介元朗的焰拉麵對於住在九龍區的我們來說,元朗無疑是個頗偏遠的地區,剛巧是日要到附近出席親友的百日宴,真是一個好時機,就深入元朗,拜訪這久仰大名的拉麵店店子由港人Albert所開,他開鋪前曾遠赴日本學藝多年前,與友人一起前來教育路覓食,那時代最紅的莫過於酒泉與金田這條街的感覺也沒有甚麼大變,而焰拉麵就正正位於此週日的下午,門口沒有人龍,店內亦只有幾位食客木色裝潢,有點置身於日本拉麵店的感覺由於沒吃早餐,我倆餓得很,急不及待看看餐牌,快快點麵店子有一共五款拉麵供應,包括焰,鮮焰,赤焰,黑白焰及焰火山最便宜的是焰$58,而最貴的黑白及焰火山則是$78我倆不吃辣的,所以已剔除了赤焰及焰火山Suyi點鮮焰,而Billy則點黑白焰兩款均以豚骨湯作底,鮮焰則加入魚介粉,而黑白焰則是加入黑白松露油店子的豚骨湯以新鮮豬頭骨,豬筒骨和背骨熬製十多小時甫送上已聞到陣陣香濃豚骨味
三月九日 (星期日)

倆口子常覺得,拉麵這東東其實很個人的,每人口味不同
最好的拉麵沾麵,當然也不在香港
早前,又與食友談起拉麵,他們向我倆極力推介元朗的焰拉麵

店子由港人Albert所開,他開鋪前曾遠赴日本學藝
這條街的感覺也沒有甚麼大變,而焰拉麵就正正位於此
週日的下午,門口沒有人龍,店內亦只有幾位食客
木色裝潢,有點置身於日本拉麵店的感覺
由於沒吃早餐,我倆餓得很,急不及待看看餐牌,快快點麵
店子有一共五款拉麵供應,包括焰,鮮焰,赤焰,黑白焰及焰火山
最便宜的是焰$58,而最貴的黑白及焰火山則是$78
我倆不吃辣的,所以已剔除了赤焰及焰火山
Suyi點鮮焰,而Billy則點黑白焰

店子的豚骨湯以新鮮豬頭骨,豬筒骨和背骨熬製十多小時
甫送上已聞到陣陣香濃豚骨味,湯底也很稠身,賣相已很吸引
鮮焰
前者在拉麵上放了許多木魚,湯頭十分鮮甜
而主角之一的魚介味卻不太突出,反而豚骨味就精彩得多
黑白焰
後者呈上時,松露味已是芬香滿溢,非常吸引
呷一口,卻覺得味道稍遜,嗅覺效果遠比味覺來得好
終合兩者,可能點最基本的焰,效果會更好
博多系拉麵,麵條用上直身幼麵
麵質彈牙,掛湯力強,亦沒有討厭的醶水味
客人可選擇點义燒或者豬軟骨,我倆試了各一
义燒薄切,一夾起就穿,幸好味香而煙韌
而豬軟骨十分軟腍,充滿著有益的骨膠原,定是女性恩物
加十元就有半熟蛋一隻,亦達水準
蛋味香濃,不過流芯度則一般而已
一口餃子
倆口子太肚餓了,另點了一客一口餃子
餃子小小的,外層煎得香脆,內裡充滿菜肉餡料,美味滿足

其實,元朗是個卧龍藏龍的地方
不少水準高的食肆也開設在這區,真值得偶然來拜訪一下
2014-03-09
黑白焰
2014-03-31 2517 瀏覽
我簡最普通既赤焰拉麵麵係好既,我簡硬身,有口感,彈牙叉燒2大片,唔錯,不過有少少肥湯,我見之前有幾則食評都有提及,就係味係濃,但得個咸字,唔會想飲埋佢整體來說,我最滿意就係個麵,其它不過不失,價錢亦都算便宜
我簡最普通既赤焰拉麵

麵係好既,我簡硬身,有口感,彈牙

叉燒2大片,唔錯,不過有少少肥

整體來說,我最滿意就係個麵,其它不過不失,價錢亦都算便宜
2014-03-26