2023-11-15 1958 瀏覽
今晚朋友帶我到這間「神木日本料理」吃晚飯。原來觀塘工廈真的有很多高質素的餐廳,這是其中一間。蒜蓉燒生蠔:店員推介是日特價蒜蓉燒生蠔。我們就叫了一客三隻。生蠔都頗大隻,蠔肉鮮美多汁,上面鋪滿蒜蓉,超香勁Juicy。牛肉他他:牛肉鮮嫩多汁,medium 的牛肉配上很多洋蔥,還有惹味的他他醬汁,中間有一隻生蛋, 將生蛋、醬汁和牛肉拌勻,蘸在一起吃,超級十分好味。一口牛肉炒飯:一口牛肉很鮮味,飯粒非常軟糯有彈性,每一口都有牛肉,整碟飯炒得很甘香鮮味,讓人回味無窮。彩虹卷:有拖羅、三文魚、油甘魚、左口魚、馬刀背、真鯛等。裏面包着蟹柳、青瓜、甜蘿蔔。色彩繽紛,以花瓣和黑魚子做裝飾,上面還有金箔,口感非常豐富清新。雜錦燒物:是隨機七串的串燒,包括日本薩摩赤雞心、日本新瀉縣雞胸軟骨、大蔥雞、豬五花、日本薩摩赤雞二節翼、大京蔥和蕃茄仔。每一讓串燒都燒得很香充滿炭燒味,不會太乾,口感鮮嫩多汁。店舖內的陳設佈置充滿日本風味,周圍掛上日本特色燈籠,牆上掛着一幅幅別緻的畫作,還有室外平台雅座,非常有意境。真是一間不錯的日本居酒屋。
  • 蒜蓉燒生蠔
  • 彩虹卷
  • 雜錦燒物
觀塘好多食肆,終於搵到間有質素,呢間樓上日本料理地鐵站行來都只係5分鐘!餐廳以日式裝修,室內都是卡座/梳化座為主,座位舒適,見到餐廳都裝好了煙囪,原來仲可以食燒肉🥓,而且餐廳有戶外座位。🩵是日Special優惠 (3隻起)⭐️ 好味又超值蒜蓉燒生蠔🦪6pcs $10/隻蒜香加蔥花味道香濃,生蠔都厚肉鮮甜,熱騰騰放入口,幸福感滿滿♥️ 🩵神之特上刺身(6點盛)🍣 $198大吞拿魚,火炙左口魚,扇貝🐚,x 丹蝦🦐, 三文魚, 鯛魚刺身每件都厚肉鮮甜,每款都有兩件,價錢絕對值得,仲有我最愛 左口魚 魚油豐富,不錯!🩵雜錦燒物🍢7串🍢$162呢個價錢真心抵食,每款都燒得香口,雞翼,雞軟骨都燒得幾皮脆😋 仲有車里茄🍅仔食!🩵忌廉芝士炸蠔🦪卷 $68估不到呢個味道好夾,軟熟芝士配上炸蠔👍🏻🩵一口牛肉炒飯 $118大大碟既一口牛🐮炒飯🍚,大廚炒得夠火喉,食完一定飽飽,好滿足🫶🏻💰人均消費,~$333臨走職員仲用心介紹了同樣超值lunch 定食,刺身丼飯🍱$78-188, 已經跟了茶碗蒸,小食和餐湯,有機會要再黎試試👍🏻

🩵是日Special優惠 (3隻起)⭐️
好味又超值蒜蓉燒生蠔🦪6pcs $10/隻

🩵神之特上刺身(6點盛)🍣 $198
大吞拿魚,火炙左口魚,扇貝🐚,x 丹蝦🦐, 三文魚, 鯛魚

🩵雜錦燒物🍢7串🍢$162

🩵忌廉芝士炸蠔🦪卷 $68
估不到呢個味道好夾,軟熟芝士配上炸蠔👍🏻

🩵一口牛肉炒飯 $118
💰人均消費,~$333

2023-11-14 26 瀏覽
朋友在觀塘返工,今晚帶我來這間「神木日本料理」。原來地點就在巧明街的迅業工業大廈4樓,他不帶我來也不知道原來有這間隱世的優質居酒屋呢!神之特上刺身(六點盛):刺身好新鮮,賣相亦好精美,$198這個價錢絕對超值彩虹卷:每件都由唔同嘅刺身所組成,入面嘅餡料都好豐富。牛肉他他:店員溫馨提示我們要把牛肉及醬汁撈勻來吃,真係好好味!蒜蓉燒生蠔:這是我們落單後,店員推介給我們是日精選特價$10隻,好吸引!我們叫了三隻試吓,果然不錯!雜錦燒物:是隨機七串的串燒,分別有雞全翼、銀杏、一口牛、雞腎、雞柳、雞軟骨及豬五花,串燒燒得好香口,啖啖炭香味好吸引,牛肉煮大根:大根好甜好腍,牛肉亦唔韌,秋冬推介!這裏還有室外雅座,Pets Friendly!

彩虹卷:每件都由唔同嘅刺身所組成,入面嘅餡料都好豐富。

牛肉煮大根:大根好甜好腍,牛肉亦唔韌,秋冬推介!

這裏還有室外雅座,Pets Friendly!

• 牛肉他他
  • 彩虹卷
  • 蒜蓉燒生蠔
餐廳位於apm對面的工廈,地鐵站約五分鐘距離,地點方便餐廳環境舒適企理,座位寬敞,有室內室外位置,室外可以shi,現在秋涼天氣坐室外一定很舒服!餐廳裝潢佈置非常有心思,由入門至室外都充滿日本氣息,尤其是手繪狐狸面具牆,十分打卡able📸店員非常好客,服務態度超級好!!餐廳食物選擇多,質素也不錯,性價比高✨🍣神之特上刺身六點盛 $198六款刺身來說性價比不錯,刺身切片細緻,味道鮮嫩,入口即化三文魚超厚切十分肥美;赤蝦大隻爽彈又鮮甜;左口魚油香豐富入口即融;池魚結實肥美;拖羅油分適中油脂甘香;帶子搭配著檸檬帶出鮮味🍙彩虹卷 $88六件由不同魚生整成的卷物,像彩虹般顏色色彩繽紛,包括三文魚、油甘魚、吞拿魚、左口魚、鯛魚,而且卷物上都有金箔同花瓣點綴,非常高貴卷物一口一件,魚生味道新鮮,包裹酥脆的蟹柳、青瓜、甜蘿蔔,口感非常清新,爽甜有咬口,充滿層次感,非常推薦!🍢雜錦燒物-隨機七串 $162隨機燒物感覺像盲盒一樣,適合有選擇困難症的朋友串燒份量充足,肉質鮮嫩多汁,口感豐富雞肉香滑多肉汁,配半生熟蛋汁非常好食;燒豬腩肉嫩滑,黑椒味香濃;雞蔥串香濃滑溜,大葱味滲入雞內很足料;雞腎火候燒得剛好,酥

餐廳位於apm對面的工廈,地鐵站約五分鐘距離,地點方便
🍣神之特上刺身六點盛 $198
六款刺身來說性價比不錯,刺身切片細緻,味道鮮嫩,入口即化
🍙彩虹卷 $88
🍢雜錦燒物-隨機七串 $162
隨機燒物感覺像盲盒一樣,適合有選擇困難症的朋友
串燒份量充足,肉質鮮嫩多汁,口感豐富
雞肉香滑多肉汁,配半生熟蛋汁非常好食;燒豬腩肉嫩滑,黑椒味香濃;雞蔥串香濃滑溜,大葱味滲入雞內很足料;雞腎火候燒得剛好,酥脆爽口;鹽燒雞翼燒到外脆內軟,十分Juicy;冬菇香口多汁;車厘茄酸酸甜甜,醒神開胃
🦪芝士蒜蓉焗蠔 $60/6隻
店長今期推介,特價$10/隻焗蠔,相當抵食
生蠔味道鮮甜,生蠔上面佈滿蒜蓉,燒得非常香口,醬汁味道清新
🍲鍋燒烏冬 $78
烏冬掛滿晒鰹魚湯,熱辣辣上菜
烏冬口感軟滑,煙韌彈牙,份量多
有天婦羅、蟹柳、半生熟蛋等配菜,十分豐富
-總體評分-
環境:9/10
食物:8/10
服務:9/10
抵食:8/10
神木日本料理
📍觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室
居酒屋位於apm對面嘅工廈 位置好方便餐廳裝潢充滿日本色彩 除左有唔少日式燈籠、日本傘同動畫角色嘅壁畫之外仲有一幅掛滿狐狸面具嘅牆 打卡一流🦊餐廳座位都幾闊落 部分座位更以竹簾相隔 私隱度甚高🍴彩虹卷 ($88)卷物以6款唔同顏色嘅魚生製成 好似彩虹咁🌈魚生上面仲放左金箔、花瓣同魚籽做裝飾 好靚❤️魚生包括有:三文魚、真鯛、拖羅、油甘魚、馬刀貝、左口魚款款都好新鮮🫶🏻卷物嘅餡料有青瓜絲、蟹柳、玉子、沙律醬 食落幾有層次感🍴蒜蓉燒生蠔 ($60)依家做緊優惠 $10一隻燒生蠔!真係好扺食😍生蠔雖然唔算好大粒 但係夠哂juicy而且放左好多蒜蓉 好入味勁香☺️🍴刺身串燒拼盤 ($98)呢個係店家新推出嘅優惠 星期一至四都有拼盤包括刺身同串燒各3款剌身有三文魚、帶子、油甘魚 每款各有2件😋串燒就有雞二節翼、雞腎、雞頸肉全部都係選用日本薩摩赤雞 我最中意二節翼 燒得好香好惹味🫶🏻拼盤仲有包埋一款飲品 真係幾扺食👌🏻🍴明太子一口烏冬 ($48)烏冬嘅份量比我想像中多 而且煙韌彈牙撈埋明太子沙律醬一齊食好好味😍
居酒屋位於apm對面嘅工廈 位置好方便
仲有一幅掛滿狐狸面具嘅牆 打卡一流🦊
餐廳座位都幾闊落 部分座位更以竹簾相隔 私隱度甚高

🍴彩虹卷 ($88)
卷物以6款唔同顏色嘅魚生製成 好似彩虹咁🌈
魚生上面仲放左金箔、花瓣同魚籽做裝飾 好靚❤️
魚生包括有:三文魚、真鯛、拖羅、油甘魚、馬刀貝、左口魚
款款都好新鮮🫶🏻
卷物嘅餡料有青瓜絲、蟹柳、玉子、沙律醬
食落幾有層次感
彩虹卷

🍴蒜蓉燒生蠔 ($60)
依家做緊優惠 $10一隻燒生蠔!
真係好扺食😍
生蠔雖然唔算好大粒 但係夠哂juicy
而且放左好多蒜蓉 好入味勁香☺️

蒜蓉燒生蠔

🍴刺身串燒拼盤 ($98)
呢個係店家新推出嘅優惠 星期一至四都有
拼盤包括刺身同串燒各3款
剌身有三文魚、帶子、油甘魚 每款各有2件😋
串燒就有雞二節翼、雞腎、雞頸肉
全部都係選用日本薩摩赤雞
我最中意二節翼 燒得好香好惹味🫶🏻
拼盤仲有包埋一款飲品 真係幾扺食👌🏻
刺身串燒拼盤

刺身串燒拼盤

🍴明太子一口烏冬 ($48)
烏冬嘅份量比我想像中多 而且煙韌彈牙
撈埋明太子沙律醬一齊食好好味😍
明太子一口烏冬

明太子一口烏冬
觀塘真係好多上樓美食,不過要上網睇先識搵,因為好多都係樓上未必行過會見到,今晚試左間日本嘢覺得唔錯!是日SPECIAL優惠一蒜蓉燒生蠔(6隻 )$60蒜蓉燒生蠔只係$10一隻😳一口氣叫左半打先夠喉!好抵食!神之特上刺身(6點盛)$198六點刺身拼盤竟然唔使$200!刺身好新鮮,燒左口魚燒完好好味🤤神雕,啲吞拿魚拖羅好靚,油脂平均,仲有三文魚和牡丹蝦鮮甜,仲有帆立貝,好豐富!蟹籽沙律$45勁大份,好多青瓜絲,蟹柳同蟹籽,好足料,份量超大!雜錦燒物*隨機7串*$162有生雞蛋點雞肉串燒吃!有個雞胸雞軟骨串燒幾特別,幾得意!翠綠玉瓜串燒辣辣地惹味!彩虹卷$88七彩繽紛嘅壽司好吸睛!好豐富,每件都由唔同刺身整成嘅彩虹卷壽司,令人好有食慾!明太子一口烏冬$48完全唔只係一口,有好多口都未食完😆性價比好高!醬汁凍食好果烏冬又煙靭!🍱餐廳:神木日本料理 (觀塘)🏫地址: 📌觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室

是日SPECIAL優惠一蒜蓉燒生蠔(6隻 )$60
蒜蓉燒生蠔只係$10一隻😳
一口氣叫左半打先夠喉!好抵食!

神之特上刺身(6點盛)$198

蟹籽沙律$45
勁大份,好多青瓜絲,蟹柳同蟹籽,好足料,份量超大!

雜錦燒物*隨機7串*$162
有生雞蛋點雞肉串燒吃!
有個雞胸雞軟骨串燒幾特別,幾得意!
翠綠玉瓜串燒辣辣地惹味!

彩虹卷$88

明太子一口烏冬$48
完全唔只係一口,有好多口都未食完😆
性價比好高!醬汁凍食好果烏冬又煙靭!

🍱餐廳:神木日本料理 (觀塘)
🏫地址: 📌觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室
2023-11-07 68 瀏覽
全晚坐唔爆,成個場大概有十多位客人。但係生平第一次去餐廳等咗超過半小時,檯面上仲係可以咩嘢食都冇。其實大可以上住一兩樣嘢食先,但係一樣都唔上,要客人盲目咁等多於半小時,極為不尊重。由於咩都唔上俾我哋,所以食物質素係點都評論唔到。但餐廳唔多人嘅情況下都可以咁唔尊重客人,實在不合理。前後催咗兩次單,店員只係回應:「整緊㗎喇」最後喺檯面空空如也嘅情況下離開了,推介俾你有好多時間,冇咩嘢做,等咗三十幾分鐘冇人理你,咩都冇得食都唔會肚餓嘅客人!

但餐廳唔多人嘅情況下都可以咁唔尊重客人,實在不合理。

前後催咗兩次單,店員只係回應:「整緊㗎喇」
2023-11-06 27 瀏覽
難得平日放假,專登帶埋老公去觀塘食下日本嘢,好鍾意呢間餐廳可以用合理嘅價錢去食一餐高質素的日本料理!餐廳寬敞舒適,裝潢有點像日本居酒屋的氣氛,非常用心牛肉他他 ($88)呢個牛肉大概有五成熟,食落完全無筋同埋無腥味,口感鬆軟又富肉味,可見餐廳對原材料選取嘅認真,係誠意之作!神之特上刺身(六點盛) ($198)呢個刺身拼盤有齊牡丹蝦、三文魚、拖羅、油甘魚、帶子同埋我哋最鍾意嘅左口魚裙邊,裙邊位置就經過火灸,食落口非常有魚油香氣,肥厚多脂!其他刺身非常新鮮,可謂魚肉肥美,味道香濃!青龍炸蝦卷 ($78)本身就好鍾意食炸蝦,最緊要外皮睇落夠金黃夠卜卜脆,口感蓬鬆,再配埋蟹籽同埋沙律醬,增加蝦卷嘅鮮甜味,非常好食!雜錦燒物 ($162)呢個燒物有齊雞翼、雞腎、雞軟骨、豬肉、蕃茄仔同埋翠玉瓜。燒物非常之香脆,火候掌握得且,肉感Juicy,炭烤的香氣為串燒大大加分!是日special優惠-蒜蓉燒生蠔 ($60)生蠔入口柔軟細膩,滑滑細緻的口感,$10一隻嚟講,真係非常有驚喜!

牛肉他他 ($88)

神之特上刺身(六點盛) ($198)

青龍炸蝦卷 ($78)

雜錦燒物 ($162)

是日special優惠-蒜蓉燒生蠔 ($60)
同朋友喺觀塘行完街大家都餓就喺附近搵嘢食😆意外地食咗依間高質樓上日本餐廳好味又抵食~而且仲出奇地幾多元化 除咗日式料理基本嘢外仲有得燒肉添😛 店員服務態度好好,坐低仲主動話比我哋聽今個月餐廳做緊嘅優惠有啲咩🤩蠔$10/隻啱食嘅好抵食🫢 我哋叫咗4隻蒜蓉燒生蠔黎到勁香蒜味🤤 唔會燒到太乾身~除咗叫蠔之外我哋仲叫咗彩虹卷、牛肉他他 、神之特上刺身6點盛同雜錦隨機串燒拼盤(7款)兩個人都好滿足😋啲刺身好新鮮,牛肉他他配上蛋黃汁撈嚟食又滑又好食而且夠牛味🤤而彩虹卷飯嘅份量同鬆實感恰恰好配搭埋刺身嘅口感控制剛好🥰 燒物亦都相當夠火喉落枱已經好香;依個質素埋單$5xx 相當抵食~ 其實佢仲有其他優惠都好吸引🤭龍蝦都係$38x 講講依度嘅環境;係幾特別又坐得幾舒服有室內同室外區 ,室內充滿日系風格天花仲掛有紙傘而室外就格外Chill ,天氣冇咁熱室外都唔錯。醫完肚想同朋友仔吹水邊飲兩杯😛唔洗走嚟走去轉場啦🥳依度仲設有包場Party~ 都幾多元化🥰 朋友都話下次會想再嚟試吓其他嘢食

雜錦燒物
神之特上刺身6點盛
神之特上刺身6點盛
  • 刺身拼盤
//24 10 23 晴天🌞14:00 觀塘 迅達工業大廈@kamiki_kt/ 覓食 /提起「觀塘」好自然會聯想起返工,每日朝早八點半後🕣,開源道附近實會出現人多、塞車嘅情況,而呢種狀況更可以維持足足大半日😮‍💨。雖然,聽落去好似有啲壓迫感,但正因為人流多,所以各個工廠大廈裏面,都開設咗好多又低調又隱世嘅餐廳。結果,「觀塘區」就成為一個出名覓食嘅好地方啦🍱!-輕量版美國極上牛柳粒鐵板 (120g) HKD$98———————————————————————午市定食 已包飯素白飯、沙律、餐湯牛柳大塊厚身 肉味重、多汁切開內裏粉嫩 食起嚟軟腍、易咬而且用鐵板上仲可以keep住熱辣辣咁食配料豐富有:翠玉瓜、紅蘿蔔、菇同洋蔥加上七味粉 煎至微微嘅焦香 味道清爽之餘又夠惹味麵豉湯裏面有昆布,味道唔會過鹹特選壽司定食配烏冬 HKD$98———————————————————————配茶碗蒸、是日小食、餐湯總共八款壽司:赤蝦、鯛魚、三文魚、白身魚、吞拿魚蓉、赤貝、卷物全部用料新鮮 鯛魚、赤蝦 肉質緊實、彈牙白身魚 味道清爽、鮮甜吞拿魚蓉 質感軟綿 有脂香味赤貝 外層爽脆 肉質嫩滑壽司飯同刺身嘅比
24 10 23 晴天🌞
14:00 觀塘 迅達工業大廈
@kamiki_kt

/ 覓食 /

結果,「觀塘區」就成為一個出名覓食嘅好地方啦🍱!

輕量版美國極上牛柳粒鐵板 (120g) HKD$98
———————————————————————
午市定食 已包飯素白飯、沙律、餐湯

牛柳大塊厚身 肉味重、多汁
切開內裏粉嫩 食起嚟軟腍、易咬
而且用鐵板上仲可以keep住熱辣辣咁食

配料豐富有:翠玉瓜、紅蘿蔔、菇同洋蔥
加上七味粉 煎至微微嘅焦香
味道清爽之餘又夠惹味

麵豉湯裏面有昆布,味道唔會過鹹

特選壽司定食配烏冬 HKD$98
———————————————————————
配茶碗蒸、是日小食、餐湯

總共八款壽司
赤蝦、鯛魚、三文魚、白身魚、
吞拿魚蓉、赤貝、卷物

全部用料新鮮
鯛魚、赤蝦 肉質緊實、彈牙
白身魚 味道清爽、鮮甜
吞拿魚蓉 質感軟綿 有脂香味
赤貝 外層爽脆 肉質嫩滑

壽司飯同刺身嘅比例剛剛好
夾嘅時候飯質唔會散開

烏冬煙韌、有咬口
茶碗蒸滑溜、蛋味十足
麵豉湯裏面有昆布,味道唔會過鹹

2023-10-24
終於秋風起了,最好不過就係一班人可以圍埋一齊燒燒野食/食仼何菜式都可以,但場地好緊要。同朋友食呢間工廈餐廳下,發現呢間餐廳室外室內都好正,室外仲可以包場燒肉,甚至可以帶埋寵物都得,一班人有私人空間& chill下就最好不過👍🏻。神之特上刺身(6點盛)($198) 呢個價錢下其實份量都幾多,而且整體刺身質素都唔錯6點包括左三文魚、大拖羅、章紅魚赤蝦、帶子& 燒左口魚,全部都好新鮮,鮮味十足,肉質有口感之外,仲充滿油脂,100分。最鍾意大拖羅,油脂感十足,有入口即溶既感覺。。彩虹卷($88) 六個小卷,裏面既餡料都係一樣,有玉子、蟹柳&少少青瓜絲,而叫得彩虹即係表面鋪滿左唔同顏色既刺身,顏色慢慢漸變咁🙈由最深色嘅三文魚、鮮魚片、海螺、拖羅、帶子、到最淺色既左口魚,刺身片都好厚身,而且全部口感都好新鮮,由外面既鮮味食到壽司卷入面餡料既清新味。。牛肉他他($88) 牛肉份量好多,餐廳教落要將上面既蛋+醬汁完全撈勻晒係每塊既牛肉,食起嚟會更滋味,ok我就照跟住做。果然牛肉好有牛味,而且冇塊都好掛汁,加埋上面既蔥,食起嚟有少少似豚肉生薑燒既味道,但係真係好好味,肉同醬汁都好配合。。雜錦燒物 (7串

。神之特上刺身(6點盛)($198)
呢個價錢下其實份量都幾多,而且整體刺身質素都唔錯
最鍾意大拖羅,油脂感十足,有入口即溶既感覺。
神之特上刺身(6點盛)

。彩虹卷($88)
彩虹卷

。牛肉他他($88)
牛肉他他

。雜錦燒物 (7串) ($162)
隨機7串,所以有機會每次都唔同,而我今次有雞肉串、燒雞翼、免治雞肉軟骨、翠玉瓜、雞腎、五花腩肉 & 冬菇,全部都好夠味,而且份量都好多。
特別鍾意免治雞肉軟骨串,雞肉裏面有唔少攪碎咗既軟骨,食起嚟好有口感,唔會太軟腍,再沾埋蛋醬,不得了,有啲想再encore👍🏻
雜錦燒物 (7串)

。蒜蓉燒生蠔($60)
係逢星期一到六都有優惠,$10隻蠔!!!! 冇睇錯,真係$10隻,但order既時候要3隻起😉
蒜蓉味極足夠,勁香,生蠔食起嚟都好夠味,而且蠔肉都幾大粒

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(TTL $656,人均消費$328)
環境質素: ☘️☘️🍀🍀

* 神木日本料理 (觀塘)
觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室

同類餐廳 #cocofood_日本菜
同區餐廳 #cocofood_觀塘
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈

2023-10-25
10 分鐘 (堂食)
神之特上刺身(6點盛)
牛肉他他
雜錦燒物 (7串)
蒜蓉燒生蠔
👧🏻Wodafoodie in Kwun Tong放工朋友帶我去觀塘工廈試下隱世日本料理,係港鐵站行5分鐘就到,幾方便。✨ 🥗蟹籽沙津 $45前菜揀左沙律,原來係青瓜絲加蟹籽同沙律醬,青瓜唔會好大陣草青味,好fresh好開胃既前菜。✨ 🍢雞五味盛 $118串燒類見到推介日本薩摩赤雞既雞五味盛,原來包括雞翼、雞肝、雞胸軟骨、雞頸肉、雞心,平時真係好少食到呢d部位,好特別呀~✨ 🍣青龍炸蝦卷 $78食日本野點可以唔叫壽司或卷物,呢個青龍炸蝦卷包住香脆既炸蝦,卷物一口大小,一份6件,份量剛好。✨ 🍜鍋燒烏冬 $78全晚最鍾意竟然係呢個鍋燒烏冬既湯底,奶白色既湯底好清甜,烏冬入面有炸蝦天婦羅、温泉蛋、蟹柳、紅蘿蔔、冬菇等,烏冬滑溜,如果天婦羅另上就更好。✨ 🦪蒜蓉燒生蠔 $10/隻是日精選優惠燒生蠔$10隻好抵!滿滿蒜蓉鋪面好香口,兩個人食左半打tim。可惜呢日完全無食到呢到既刺身或壽司,唔知刺身水準高唔高呢。📍 神木日本料理 (觀塘)觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室👅更多同區推介☺️ #wodafoodieinkwuntong
👧🏻Wodafoodie in Kwun Tong

✨ 🥗蟹籽沙津 $45

✨ 🍢雞五味盛 $118

✨ 🍣青龍炸蝦卷 $78

✨ 🍜鍋燒烏冬 $78

✨ 🦪蒜蓉燒生蠔 $10/隻

可惜呢日完全無食到呢到既刺身壽司,唔知刺身水準高唔高呢。

📍 神木日本料理 (觀塘)
觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室

2023-10-30 10 瀏覽
觀塘的日式料理比比皆是,今晚我便試了位於巧明街的神木。這是一間少有提供户外座位的日本料理,但今晚天氣不是太涼,我和老公選擇了坐在室內卡位。我們點了以下菜式:💢是日special優惠:半打蒜蓉燒生蠔($10一隻,三隻起)💢神之特上刺身(6點盛):深海池魚、牡丹蝦、大拖羅、油甘魚腩、帆立貝及三文魚腩~刺身新鮮肥美,Oishi !💢青龍炸蝦卷:炸蝦卷夾着半溶芝士及青瓜,香脆可口,滋味無窮。💢雜錦燒物(七串串燒):銀杏、雞全翼、雞腎、豬五花、雞胸軟骨、翠玉瓜及雞肉~個人最欣賞豬五花,油脂豐富,口感軟嫩。雞胸軟骨在坊間較少機會吃到,口感爽脆特別。💢牛肉他他:不像一般的生牛肉他他,神木的牛肉他他不是生免治牛肉,就像是燒至四成熟的牛肉一樣,伴生蛋黃撈匀吃,非常嫩滑。
觀塘不嬲都多好野食,之前係朋友介紹話觀塘有間日本餐廳做緊$10一隻燒生蠔,所今次揀神本日本料理試下佢個燒生蠔係咪咁筍同埋仲有咩推介。<神之特上刺身六點盛>由於我朋友係刺身控,所以一來就叫左個神之特上刺身六點盛,價錢唔使二百蚊係晚市黎講都叫抵食,黎到都幾驚喜。首先刺身全部都超厚切又夠新鮮,而刺身蝦唔係用赤蝦,而係牡丹蝦。深海池魚夠鮮、三文魚腩魚油充足、拖羅入口即溶,牡丹蝦夠彈牙、帆立貝放在檸檬上帶有清新的感覺,最後炙燒左口魚裙邊口感豐富有嚼勁。<牛肉他他>係日本餐廳見到牛肉他他就想試下,平時應該係比較西式的菜式。上枱後見到擺盤幾靚,而牛肉他他同平時處理方法不同,呢度係燒牛肉,四邊會煎香,但內裏則保持生鮮。調味方面就撈埋洋蔥同埋燒汁,都幾惹味開胃。<蒜蓉燒生蠔>一開始估計只係Gimmick引人地黎幫襯,但上枱後發現生蠔Size都好大,而且生蠔上面舖滿蒜容同里蔥,生蠔肉厚新鮮,所以最後叫左四隻都好似唔夠喉咁。<十款雜錦串燒>呢度雞類串燒全部都係來自日本,同埋仲有唔同部位,每款都燒得好好,最推介係雞心、雞頸肉同埋雞肝,而車厘咖同埋
<神之特上刺身六點盛>

<牛肉他他>

<蒜蓉燒生蠔>

<十款雜錦串燒>

呢度雞類串燒全部都係來自日本,同埋仲有唔同部位,每款都燒得好好,最推介係雞心、雞頸肉同埋雞肝,而車厘咖同埋翠肉瓜都夠Juicy,而且呢個價錢都真係幾抵食。
<一口牛炒飯>

最後當然要叫下日式炒飯,牛肉粒份量都多,而且加左黑椒調味,另外用日本蛋炒令飯充滿蛋香,炒得都幾乾身。
2023-10-27 16 瀏覽
觀塘區工廠大廈好多,裡面好多都有唔同嘅美食店,今次朋友帶我過黎呢間,佢試過幾次都覺得好食,所以請我食🥳我地叫左😈是日special 優惠-蒜蓉燒生蠔🦪💰40生蠔🦪10蚊隻,真係好抵,店員推介可以試下,食落口鮮美多汁、蒜蓉調味啱啱好,唔會過重,朋友將全部蒜蓉都食曬🫣😈神之特上刺身(6點盛)💰198有三文魚、拖羅、帶子,蝦、鯛魚、火炙左口魚邊,每一片都厚切上,鮮甜肥美❤️❤️😈火炙三文魚🍣卷💰88三文魚經過火🔥炙,令到油脂更加豐富,食落口,油香滿溢,滿嘴甘香,加埋蟹籽同埋芝麻醬,口感豐富👍😈雜錦燒物*隨機7串*💰162有車厘茄、菇、燒豬腩肉串、燒雞翼、燒雞腎、雞胸雞軟骨串、雞肉串,啱曬心大心細嘅我地,當中雞翼最出色,外脆內嫩,其他串燒都好食,全部清曬👍😈一口牛肉炒飯💰118牛肉炒飯極出色,米飯粒粒分明,調味啱啱好,加上大量牛肉粒一齊炒,成個炒飯都好香口😽消費價錢:2人💰667,人均💰333.5結論:絕對會繼續光顧,性價比高又好食😻餐廳名稱:神木日本料理 (觀塘)餐廳地址:觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室
我地叫左
😈是日special 優惠-蒜蓉燒生蠔🦪💰40

😈神之特上刺身(6點盛)💰198

😈火炙三文魚🍣卷💰88

😈雜錦燒物*隨機7串*💰162

😈一口牛肉炒飯💰118

消費價錢:2人💰667,人均💰333.5
結論:絕對會繼續光顧,性價比高又好食😻

餐廳名稱:神木日本料理 (觀塘)
餐廳地址:觀塘巧明街114號迅達工業大廈4樓A室