2018-07-26
深夜時份係荃灣想食好少少真係有點難,雖然荃灣食肆多,但有部份都早收,又唔想食放題任食。好彩最近係楊屋道街市附近有新開日式店,所以同朋友去食個宵夜入到餐廳感覺有少少似日本的居酒屋,而且座位都非常舒適,餐廳每日都會新鮮運到海鮮、海產,所以每款魚生都係新鮮的,即使係宵夜時段都唔洗擔心食垃圾。 望到呢個餐牌真係好吸引呀!$168/6隻,而且仲要係限量嫁!做優惠唔係因為cheap野,而係想俾客人享受到高質生蠔,只可惜朋友唔食蠔,否則一定必點!先來一個特上6點盛。話明6點當然盲只有係幾款啦,由於太多食物選擇,所以唔想浪費就每樣都點少少啦!有6款食物,每件都好厚切,啖啖新鮮,真係正呀!作為一個三文魚控,必食的一定係三文魚刺身。三文魚刺身非常厚切,而且好食嘅三文魚係會有少少魚油係口控。所以真係好正!嚟得呢間餐廳真係唔可以唔試下浜燒。一於點左幾款燒得又好食嘅試下。一款係海膽蟹膏甲羅燒,另一款係蟹膏甲羅燒。其實兩款除左賣相有少少分別,食落口唔算好大不同,因為兩款的蟹膏都好多,所以食多口真係好滋味餐廳仲好細心會配埋麵包,麵包都會幫客人燒下先嫁!燒過的麵包會有少少熱,亦有少少香口,雖然就唔係多士咁脆,不過都岩
餐廳仲好細心會配埋麵包,麵包都會幫客人燒下先嫁!燒過的麵包會有少少熱,亦有少少香口,雖然就唔係多士咁脆,不過都岩晒配撘蟹膏一齊食。店員教我們可以配埋香蔥同蟹膏塗上麵包上,會更有口感!
呢款係牛油蟹膏元貝。元貝非常大,肉質鮮味,配埋觸膏真係非常入味,但由於元貝會出水,所以另到蟹膏汁非常多,如果有白飯可以拌飯就正啦
嚟得日式店點可以唔試下壽司呢?壽司先可以顯功架啦!宵夜時段都可以有好多款式揀,所以就揀左幾款試下啦。每件都係刺身比飯還要大的,而且非常有心思,擺得似一條條魚游緊咁,好有創意。
呢度嘅壽司有別於其他餐廳的,呢度嘅飯係用赤醋的,赤醋飯呈琥珀色,比一般的白米醋飯具有更柔和的酸度、味道更香醇濃郁、更具層次感,與油脂豐富的魚鮮非常配合
飲品方面,餐廳有不同的酒類飲品,但由於揸車關係,只能一試巨峰梳打,岩晒係宵夜時段,邊食邊飲,又可以放鬆下