2018-06-27 129 瀏覽
位於荃灣楊屋道街市附近嘅百悅坊,呢楝大廈集吃喝玩樂於一身,今晚約左荃灣嘅朋友食宵夜,佢話想試下浜燒,見價錢又唔算太離地,一於試下先。去到門口已經覺得好有氣氛,裝飾都好日式,店面都算幾大間,又夠多卡位,就當晚雖然人多,但唔覺得好嘈,坐得舒服。直入門口位置就見到個魚缸裡面好多鮑魚同蜆,今晚一定要試下先。另外冰櫃呢邊就有好多日本嚟嘅魚,仲有好大隻嘅蠔呀先嚟一杯白桃味嘅麒麟Frozen Beer$56第一次飲Frozen Beer,啤酒頂層嘅泡沫好似雪榚咁,零下5度嘅啤酒泡沫,睇見到覺得好冰涼呀,再結合埋白桃嘅清甜味道,非常適合夏天飲用呀!山葵八爪魚$38山葵味道好突出,好攻鼻呀,八爪魚好彈牙,越食越過癮,呢個餐前小食夠晒醒神。松葉蟹膏甲羅燒$68蟹殼載左蟹肉、蟹膏、蟹子、鵪鶉蛋、香蔥,之後店員就會用枱面個爐幫我地燒,將所有材料攪勻去,燒到稍為乾身熟後就可以上碟啦燒熟後搽上多士上面,鮮甜又甘香大蝦$58/隻成隻手掌咁長嘅海蝦,放喺爐上燒都要啲技巧,唔係好容易燒燶燒左大約8分鐘就食得啦個殼雖然有少少燶,裡面嘅肉仍然好彈牙好鮮甜,蝦頭亦都好香好多膏,好味呀!特上6點盛合$268除左出名食海產浜燒,
另外冰櫃呢邊就有好多日本嚟嘅魚,仲有好大隻嘅蠔呀

先嚟一杯白桃味嘅麒麟Frozen Beer$56
山葵八爪魚$38

松葉蟹膏甲羅燒$68

燒熟後搽上多士上面,鮮甜又甘香

大蝦$58/隻
成隻手掌咁長嘅海蝦,放喺爐上燒都要啲技巧,唔係好容易燒燶

燒左大約8分鐘就食得啦
特上6點盛合$268
除左出名食海產浜燒,呢度嘅刺身亦都好新鮮,有帶子、甜蝦、魷魚、海膽、三文魚、油甘魚,性價比高嘅刺身
浦燒鰻魚$128
一舊舊厚切嘅鰻魚,燒得好香,浦燒醬甜甜的又惹味,咬落去好有口感,鰻魚亦都好鮮味,肉質帶點彈牙
福丸浜燒盛合$428
今晚最期待的盛合呀!有生蠔、鮑魚、帆立貝、蜆,鮑魚仲喺度郁緊呀

帆立貝大過5蚊銀呀
加左啲油落去燒,到差不多熟再加啲清酒

帆立貝燒得岩岩好,肉質有少少酒香,彈牙又鮮味

輪到燒鮑魚啦,見到啲鮑魚喺個爐上面仲有郁動,真係覺得好殘忍呀。

但見到佢燒熟放喺碟上面時我真係流晒口水,鮑魚彈牙爽甜,不需加調味料已經覺得好好食了

燒蜆就顯得有點燒過左火,肉質較乾,但海水嘅鮮味仍在
隻蠔本身都好大,燒完後個殼仲載住好多蠔汁,隻蠔連埋啲汁放落口,燒完嘅蠔帶點海水味又鮮甜
宵夜梗係要食甜品啦,有綠茶雪糕配夕張蜜瓜,清香嘅綠茶味雪糕,再加清甜多汁嘅蜜瓜,完美嘅一天。
2018-05-16
$600 (宵夜)
  • 松葉蟹膏甲羅燒
  • 福丸浜燒盛合
2018-06-26 153 瀏覽
成日都食放題,今日食好少少,去食日本料理。坐底後,侍應服務好好,有簡單介紹下食品,我地太懶了,所以選左個廚師發辦,等食,哈哈!今日有7 道菜,首先就係呢個六點刺身,食材新鮮,其他魚都熟口熟面,所以我想特別講下中間果款金木鯛,唔係常常食,肉質好好,好甜既魚味,未至於入口即溶,但都感受到係口入面軟化果種口感。原條燒白口魚,條魚插得好精美,仲好似游緊水一樣。其實我自己就唔太鐘意煎魚,燒魚,烤魚等等,怕條魚乾,呢條又整得幾好,D肉唔乾。啡姑加黑占地黎啦,個爐要開動了。個啡菇有菇味,咬落夠濕夠軟身。黑占地就另一個口感,咬落係脆既。梅酒蝦呢,侍應介紹係用梅酒浸2-3個鐘,入口已食到好香甜既梅酒味,好特別。九條蔥黑豚卷,九條蔥係日本蔥,比較直身粗身,好香蔥味,鐘意食蔥可以一試。南非5頭鮑,一片片易入口,軟身唔黏牙。我地叫多個軟殼蟹手卷,軟殼蟹燒得熱呼呼又脆又香口,配埋裡面既牛油果,口感一流。
成日都食放題,今日食好少少,去食日本料理。

啡姑加黑占地黎啦,個爐要開動了。

個啡菇有菇味,咬落夠濕夠軟身。

黑占地就另一個口感,咬落係脆既。

南非5頭鮑,一片片易入口,軟身唔黏牙。

2018-06-25 125 瀏覽
第一次光顧的店,室內環境很日本feel,服務員很熱情,很有禮貌👍🏻食物總類也很多,食物品質很好😋,除刺身外,海葡萄、螢光魷魚、松葉蟹蓋...手工抹茶啤酒😋 選擇很多會再次光顧也會給朋友推介的餐廳

會再次光顧也會給朋友推介的餐廳

2018-06-24 116 瀏覽
同事提及,荃灣都有高質日本料理食,於是二人相約嚐嚐!地方大、具日風!水產標誌、裝潢設計一點也不馬乎。前菜精緻、特別刺身好爽口,新鮮!蝦肉新鮮,其肉質好滑口,頭部仲有蝦膏,正!開始到壽司啦,左口魚好滑,上層曬上蟹子及蔥粒,口感好豐富。拖羅肥美、厚身,好大件呀,好滑,正牛肉片煎得香噴噴,內夾左菜,食落更清爽。食到炸魚時,其實都飽飽了,但魚肉質好嫩,外皮炸得好香,真系食下食下又一口最最期待既一菜:蟹膏蟹蓋好香、其蛋是「暗春蛋」,配蟹膏、蟹肉燒,真系好邪惡!蕎麥面:冷面形式,攪拌蛋食用,口感清涼,特別滑溜。用餐後送靜香蜜瓜,超高質享受,好滿足一夜
同事提及,荃灣都有高質日本料理食,於是二人相約嚐嚐!

地方大、具日風!水產標誌、裝潢設計一點也不馬乎。

前菜精緻、特別

刺身好爽口,新鮮!
蝦肉新鮮,其肉質好滑口,頭部仲有蝦膏,正!

牛肉片煎得香噴噴,內夾左菜,食落更清爽。

最最期待既一菜:蟹膏蟹蓋

好香、其蛋是「暗春蛋」,配蟹膏、蟹肉燒,真系好邪惡!

蕎麥面:冷面形式,攪拌蛋食用,口感清涼,特別滑溜。

用餐後送靜香蜜瓜,超高質享受,好滿足一夜

2018-05-23
2018-06-20 148 瀏覽
今日又黎到好多好野食既荃灣啦~朋友介紹呢間日本野話好高質好有日本feel, 所以今日就同屋企人黎試試啦! 我地坐係卡位到可以望到open kitchen同埋display左啲今日精選既海鮮出黎! 見到枱面有個frozen beer好似幾得意咁就決定要香梨味啦, 屋企人就叫左西柚氣酒~兩杯野上到黎都好驚喜, frozen beer好得意好似smooth啲wrapped cream咁, 飲落無咩梨味, 但係啤酒本身既苦味就少左好多, 幾岩女仔飲。 而杯西柚氣酒驚喜既地方係佢成杯係透明嫁! 我地仲以為會有啲粉紅色咁, 但飲落又好重西柚味喎! 刺身我地叫左侍應推薦既蒲村蠔一碟就六隻$128。佢每一隻都好肥美, 有少少海水味, 金屬味就無啦, 所以係大眾口味既蠔, 好好食!另外仲有兩隻牡丹蝦$116同埋赤貝$68。牡丹蝦就比我地食開既瘦左啲, 不過都好鮮味既! 赤貝一客只有兩片, 所以如果好鐘意食既或者好多人食既就要叫多一兩客啦~之後都係侍應推薦既燒喜之次魚$298, 姐係香港人叫開既大眼雞, 佢話要燒35分鐘, 所以我地都有啲擔心肉質會唔會好柴, 但黎到又唔會喎, 佢個皮燒到好脆, 肉質仲好嫩

之後都係侍應推薦既燒喜之次魚$298, 姐係香港人叫開既大眼雞, 佢話要燒35分鐘, 所以我地都有啲擔心肉質會唔會好柴, 但黎到又唔會喎, 佢個皮燒到好脆, 肉質仲好嫩滑, 佢唔講我都唔會知原來燒左咁耐。

跟住就係只要Menu有我都會叫既甲羅燒$88啦! 呢到係table side有人燒埋比你既, 佢有配青蔥增加口感同埋唔係送飯係用法包配既~ 我覺得如果要同日本比都係未得, 不過係香港食到都叫頂住癒先啦!

海膽天婦羅$98, plating都幾靚, 炸完既海膽都仲係好濕潤, 但就無左好多海鮮味, 平時唔感食海膽既人都應該接受到。

再黎就係我最鐘意既卷物啦, 我地叫左一份軟殼蟹牛油果卷$88 同埋一份海膽和牛卷$188。軟殼蟹係新鮮炸起嫁! 放入口仲熱辣辣, 正啊! 配埋順滑口感既牛油果, 呢個組合真係食幾多次都唔會厭!

海膽和牛卷既驚喜係一入口就有好香既火灸味, 再加上薄薄既和牛係入口即溶嫁, 好食! 佢入面包既係露筍, 唔會太生, 同出面既飯同和牛配合得好好! 值回票價啊~

1K
父親節不想同人迫,所以今年就選了在荃灣的福丸水產.浜燒.日本料理提前慶祝。店內燈籠高掛,充滿東瀛風情,卡位坐得寬敞舒服,私隱度更高。見到這個二人前有齊沙律、前菜、燒物、炸物、鍋物和甜品,一應俱全,價錢亦比散叫便宜,所以就選了這個套餐。日本大根沙律蔬菜新鮮爽脆,日本大根蘿蔔味道清甜,混合了酸酸甜甜的柚子醋,即時令人胃口一醒。刺身總共有五款:甜蝦、油甘魚、三文魚、帆立貝和池魚,魚生非常鮮美,肉質油潤而軟滑,帶出鮮甜的魚味。當中尤以季節時令魚 - 池魚最為出色,以清、甜、爽見稱的厚切池魚,肉質緊實爽滑帶油香。豆乳地雞鍋向來湯底是鍋物最重要的靈魂,以豆漿做湯底份外清甜,以豆香帶出食物的鮮味。配合啖啖肉的地雞,低熱量高蛋白,可說是女生最愛的「美人鍋」。將雞肉點上柚子胡椒醬,柚子酸香交織著惹味的胡椒,引人胃口大開。而且配料夠豐富,裡面有多款蔬菜,湯底浮油不多,清淡不油膩。浜燒松葉蟹蓋蟹蓋內放了松葉蟹膏、蟹肉及生鵪鶉蛋,燒時將三者攪勻。即燒即食,風味十足,不用再加調味料,保持松葉蟹膏的原汁原味。拌以鵪鶉蛋漿後的蟹膏質感尤其綿滑,鮮甜鹹香四溢,燒完再將蟹膏塗在多士上一起吃,吃出多重層次口感。明太子茶漬

店內燈籠高掛,充滿東瀛風情,卡位坐得寬敞舒服,私隱度更高。

日本大根沙律
日本大根沙律

豆乳地雞鍋

而且配料夠豐富,裡面有多款蔬菜,湯底浮油不多,清淡不油膩。

浜燒松葉蟹蓋
蟹蓋內放了松葉蟹膏、蟹肉及生鵪鶉蛋,燒時將三者攪勻。

明太子茶漬飯
飯粒分明的茶漬飯配上微微辣味的明太子,帶來簡單暖和幸福感。

鹽燒山女魚
鹽燒起來沒有半點腥,山女魚size不大,骨刺幼細得可以放入口而不怕啃到。
鹽燒山女魚

全條上的山女魚魚肉雪白嫩滑,簡簡單單只以鹽調味,保留了魚鮮真味。

吉列黑豚
外皮炸得金黃酥脆,即時炸起脆卜卜,而且不會過於油膩。
吉列黑豚

炸漿夠薄,可惜黑豚內質偏瘦,所以入口較韌,未算十分鬆化。

抹茶雪糕
雪糕冰粒略多,不過抹茶味甘香濃醇,而又不帶半點茶澀感覺。
抹茶雪糕

白桃梳打 $23
白桃味果香清新怡人,炎炎夏日透心涼。
白桃梳打

熱柚子蜜 $23
不想喝凍飲的話,也可選這杯熱飲,不過味道就沒甚麼特色了。
熱柚子蜜
2018-06-11
2018-06-18 598 瀏覽
今天來到朋友介紹的福丸水產享用晚餐, 這家餐廳主打機燒級日本料理, 熱愛日本料理的我當然不能錯過!我和太太選了這款$688的二人前套餐, 食物品總算是非常多, 不用花太多心思去選擇要吃什麼。餐廳的位置寬敞舒適而且帶有日本的風格, 大約七點多來已經是人頭湧湧座無虛席。前菜是日本大根沙律, 酸酸甜甜的口感非常惹味, 蔬菜新鮮而且正好刺激味蕾刺身是深海池魚 , 油甘魚 , 甜蝦 , 三文魚 和帶子共五款, 賣相精緻而且非常新鮮, 吃日本料理就是要有這樣新鮮的刺身 無論溫度及份量都剛剛好之後是豆乳地雞煲 , 這個鍋內加入了日本的華美雞,所以令湯底帶甜味 , 並且配柚子鹽食用 ,雞肉食落鲜甜嫩滑 , 同平時食到嘅雞冇得比鹽燒山女魚 ,係一種日本河魚 , 我都係第一次食 ,估唔到幾鲜甜甘香吉列黑豚豬扒,表層炸到金黃啱啱好,非常鬆脆,入面嘅豬扒淨係肉質嫩滑!非常出色。明太子茶漬飯加入了芝麻及芥末,夠香松葉蟹蓋甲羅燒 , 非常好味 , 蟹味非常濃郁撲鼻, 尤其係加埋大蒽絲一齊食 , 別有一番風味臨走之前仲見到呢個深夜一人前套餐, 下次有機會半夜收工可以嚟試試佢

無論溫度及份量都剛剛好

明太子茶漬飯加入了芝麻及芥末,夠香

2018-06-13
位於荃灣百悅坊樓上嘅福丸水產, 以選用新鮮食材濱燒見稱, 今日就做乖乖女帶埋媽媽嚟嚐鮮一番。一入門口就有驚喜呢個水產櫃, 放滿唔同種類嘅鮮魚, 條條都亮晶晶睇到我好有衝動想直接喺度點條做刺身呀。仲有活生生嘅貝殼類, 用作濱燒就啱曬啦。源自日本嘅濱燒 (浜焼き), 當地解作: とりたての魚介を浜辺で焼くこと。意思係直接喺海邊, 將新鮮捕獲嘅海鮮即烤即食。呢個濱燒盛合, 新鮮嘅程度可以媲美即場捕獲, 特別係鮑魚, 放上烤爐後仍然不停舞動, 非常生猛。師傅純熟地將鮑魚燒至乾身。 從活生生撈起 - 清洗處理 - 濱燒 - 到放入口中, 整個過程10分鐘都唔洗。炆鮑魚就食得多, 乾烤真係第一次食!抱著懷疑嘅心情, 一啖放入口!有驚喜!!!烤乾後嘅鮑魚邊位微焦, 咬落肉質有回彈力, 口感極佳, 仲帶點天然海水鹹味, 不需多餘調味。蠔肉肥美圓潤, 烤蠔時間恰到好處, 令肉質保持嫩滑。大蜆軟滑多汁, 鮮味十足。帆立貝肉質帶勁, 裙邊爽口。魷魚鬚爽脆鮮甜, 鬚上一粒粒吸盤烤乾後帶點焦脆感, 加上牛油香氣, 滋味無窮。濱燒果然係最能帶出海產原始鮮味。刺身同樣出色, 每款都水潤、有光澤, 係看得見的新鮮!赤

一入門口就有驚喜
呢個水產櫃, 放滿唔同種類嘅鮮魚, 條條都亮晶晶
睇到我好有衝動想直接喺度點條做刺身呀。

仲有活生生嘅貝殼類
, 用作濱燒就啱曬啦。
福丸濱燒盛合

濱燒鮑魚

魷魚鬚牛油燒

赤矢柄刺身(左) 蜜柑鯛魚刺身(右)

刺身同樣出色, 每款都水潤、有光澤, 係看得見的新鮮

赤矢柄刺身

赤矢柄就係水產櫃中擁有細長劍咀, 魚身長長, 鮮紅色嘅一條。佢嘅魚肉水嫩白滑, 脂肪不多, 肉質韌度較高, 適合做薄切刺身, 不過我就揀咗厚切, 特別鐘意食落啖啖肉嘅口感, 細味清甜, 充滿鮮味。
蜜柑鯛魚刺身

鯛魚入口細膩柔軟, 散發微微蜜柑果香, 味道相當獨特, 值得一試。
日本海膽

呢座由一瓣瓣馬糞海膽疊成嘅小山, 夠曬矜貴啦掛
!鮮橙色嘅海膽紋理分明, 口感細緻綿密, 入口先湧出香醇甜味, 細嚐再微微回甘, 齒頰留香。
海老天婦羅

精緻可口嘅海老天婦羅, 外層脆漿厚薄適中, 香脆而不油膩, 內層鮮蝦彈牙爽甜

牛油果軟殼蟹卷

橙紅色嘅蟹籽晶瑩通透, 非常搶眼, 粒粒都脆卜卜, 喺口中爆發出甘香魚油
。軟滑嘅牛油果包裹著薄薄一層飯, 最內層嘅軟殼蟹脆中帶軟, 層次豐富。

整體上, 餐廳用料新鮮, 真材實在, 店員親切細心, 有問必答, 對食材非常了解。整個用餐體驗滿心滿足, 讓人印象深刻。

值得一提!除一般餐牌外, 餐廳仲會根據時令、來貨 , 每日更新廚師推介餐牌, 好似我哋今日食到嘅赤矢柄刺身 & 蜜柑鯛魚刺身, 就未必日日有啦。點菜前可以先請侍應推介一下。
福丸濱燒盛合
濱燒鮑魚
魷魚鬚牛油燒
赤矢柄刺身(左) 蜜柑鯛魚刺身(右)
赤矢柄刺身
蜜柑鯛魚刺身
日本海膽
牛油果軟殼蟹卷
  • 赤矢柄刺身(左)蜜柑鯛魚刺身(右)
2018-06-16 486 瀏覽
到荃灣等好友收工後晚飯兼詳细計劃一下我們的旅行大計,所以, 選擇餐廳 的環境 最好不要嘈雜和好坐、還有就是可以坐時間長一些的 。 好友表示不用擔心,早已在訂了位,表示已經了解這食店的質素和 營業時間,很迎合我們的要求! 來到餐廳樓下四周的店舖都休息了,街道很静。一座名百悅坊的商厦11樓内 與外面簡直是兩個世界,柔和的燈光,日式 佈置,佔地全層,很濶落,坐位舒服有包廂,卡位,朋友表示,環境好不在話下,質素高才是最重要,收費與品質绝對合理!细看菜牌不少款式供選擇……全部食材都是日本直送,比較冷門的活魚,海產都有。除了散點,星期一至四還設有多款菜式口味的套餐。還有九時後供應的烧物,啤酒……等消夜组合套餐。原來有消夜時段,難怪好友表示可慢慢食,慢慢倾喇!我們選了份大家都喜歡的二人前套餐 $ 688一份餐可品 嚐到 刺身,燒物,火鍋,甲羅燒……等多款種類口味……一、日本大根沙律(二份)大根(蘿蔔) 新鲜多汁,切得很薄呈透明状,口感非常爽甜!整個沙律很有清新氣息!二, 刺身盛 内容根據季節時令和當天直送食材而付上;有幸今天我們品嚐到的 ;甜蝦,油甘鱼,三文鱼,鲜帶子,金目鲷 等。攞設精
好友表示不用擔心,早已在[福丸日本料理]訂了位,表示已經了解這食店的質素和 營業時間,很迎合我們的要求!

细看菜牌不少款式供選擇……
還有九時後供應的烧物,啤酒……等消夜组合套餐。
原來有消夜時段,難怪好友表示可慢慢食,慢慢倾喇!

我們選了份大家都喜歡的二人前套餐 $ 688
一、日本大根沙律(二份)
大根(蘿蔔) 新鲜多汁,切得很薄呈透明状,口感非常爽甜!
整個沙律很有清新氣息!

二, 刺身
内容根據季節時令和當天直送食材而付上;
有幸今天我們品嚐到的 ;
甜蝦,油甘鱼,三文鱼,鲜帶子,金目鲷 等。
攞設精緻,每件剌身都色澤鮮明!
連帶子下的海草一樣的爽甜鲜美!

甜蝦,金目鲷和吞拿件件鲜嫩軟滑程度無械可擊!!

三,豆乳地鷄鍋
湯底用了濃郁的豆漿,非常鲜甜!
選用了日本地道的(鷄)"華味鳥"鷄肉比較瘦,肉質嫩滑。

四、塩燒山女魚(二條)
第一次食到的谈水魚,很有新鲜感!
肉質细嫩,皮外點點塩提起了鱼的甜美,幼骨不多,可以一试!

五、吉列黑豚(二件)
嘩!金黄鬆脆的外皮,吸引極了!
心想 : 怎樣吃得下這件肉呢?!
怎知她的鬆軟肉嫩令我們不知不覺的吃清光!
一點也不覺 膩!

六 、 甲羅燒~松葉蟹蓋 (一件)
精彩一環 接一環!
蟹蓋内有蟹糕,三文鱼子,鹌蛋,職員將蟹蓋内材料攪勻放在爐上燒,随之 飄出 一陣焦香!配上烤過的法包非常滋味!我鍾意!

七、 明太子茶漬飯 (二碗 )
優雅的賣相~
其實飽了,也忍不住要吃!
茶湯甜美,明太子脆脆口感加上點點芝麻爆香,很享受!!

最後,吃完日本直送的甜品更完美喇!!!
我們邊吃邊談至夜深,食物味道有質素,款式多,招呼周到,很滿意!
我會用享受來形容這顿晚餐!

2018-06-13
  • 甲羅燒,刺身
呢一日 過左黎荃灣接朋友收工 佢就帶我黎食日本野 佢話超正又平位置都易搵 穿過街市就到啦裝修好日式😍一入門口就見到好多海鮮 證明好新鮮座位超闊落 環境好舒服今次我地就食呢個2人餐職員話2-3個月就會轉一次menu呢個月岩岩轉左冇耐$688又吉列 又有刺身 仲有蟹蓋 真入 超抵再加一杯酒(highball with Prunes)睇睇下menu發現 個宵夜套餐仲扺食$288一個人又有刺 串燒 炸物 仲比一杯酒下次9點後可以過黎食沙律x2個沙律汁酸酸甜甜好開胃 菜好爽好新鮮刺身拼盆X11全部都係厚切!油甘魚:好新鮮 油脂分佈好平均而且好爽口呑拿魚:同樣好新鮮同好鮮甜有頭甜蝦: 好大隻好甜 一d都唔霉 三文魚:油脂又係好平均而且冇根 有少少入口即溶ge感覺帶子:日本級ge質素豆乳地雞鍋X11份量好多 湯底用左豆乳帶有少少甜味 勁多菜 加埋個湯底提升左菜ge甜度 最令我意外係湯底令雞肉竟然會更加滑 雞肉加個柚子醬係另一種風味 鹽燒山女魚x2一人有一條原條山女魚! 造型超特別,燒到一d都唔乾 肉質仲係好嫩 加埋青檸汁就更正食到呢度 我已經開始飽飽到吉列黑豚x2係圖中份量2份 份量好多 店鋪冇因量
呢一日 過左黎荃灣接朋友收工

今次我地就食呢個2人餐
職員話2-3個月就會轉一次menu
呢個月岩岩轉左冇耐
$688又吉列 又有刺身 仲有蟹蓋 真入 超抵
再加一杯酒(highball with Prunes)

睇睇下menu發現 個宵夜套餐仲扺食

豆乳地雞鍋X11

鹽燒山女魚x2

食到呢度 我已經開始飽飽到
吉列黑豚x2
係圖中份量2份 份量好多 店鋪冇因量多而將貨就價 厚切黑豚肉 炸粉薄而鬆化 黑豚肉好juicy 忍唔住會食晒

松葉蟹蓋x1
用左3種蟹膏去加上松葉蟹肉
店員即場燒 由於加左牛油 個蟹蓋好creamy 齋咁食口感會rich d 蟹味重d
如果加埋蔥呢 就岩岩好中和左蟹膏ge濟 2種食法都好正

明太子茶漬飯x2
又係乘2份量 明太子辣辣地加埋d飯食 脆卜卜口感一流 另外 附上wasabi 估唔到係咁match 一定要留肚食

雲呢拿雪糕x2
好rich雲呢拿味 係有雲呢拿籽 正正子

食燒野點可能冇酒呢
Highball with prunes ($38)
威士忌加梅干 口感好特別 梅干酸酸地令威士忌更易入口

呢間真係超抵食 服務又好
大家要黎食丫
2018-06-14 155 瀏覽
估唔到荃灣楊屋道街市附近百悦 坊商業大厦内有一間咁有質素嘅日本料理 ! 今晚收左工约埋愛食日本菜好友來一試、八點多來到、依一带嘅環境同日間嘅熱鬧景况好大對比。除左依棟大厦、四周都冇乜食店、但大夏内就多左酒樓食店。上到11樓、眼前一亮!!門面裝饰得好靚、好有東洋味!裏面地方寬敞、每個卡位私隐度空間感都足夠 。一入門首先見到即日直送嘅海鲜、一陣海洋味、即時好期待食好嘢 !Menu上好多選擇、不少限定時令海鲜、食材以至連米都係日本直送嘅! 真係有高级餐廳水準 !多款餐飲; 汽水、啤洒、梅酒、特飲.....等等。好Amazing!原來依度係開到好夜、可以食到十一點半之後、九點開始仲有消夜套餐提供、喺荃灣區少有一個可以慢食慢飲至咁夜嘅日本料理餐廳。下次夜放工又想食日本菜就唔使咁趕、又多個深消暢飲嘅地方喇 !熱誠嘅店員主動介绍啲食材名稱、製作同食法俾我認識、好有温度嘅服務喔! 仲推介左以下嘅 ;二人前套餐 / $ 688,都好豐富 喎 !先Order两杯啤酒 Orion 生啤 330ml /$ 38麒麟啤 250 mI / $ 28大根沙律菜夠新鲜、由其日本大根晶莹通透、请爽多汁 !清

多款餐飲; 汽水、啤洒、梅酒、特飲.....等等。

二人前套餐 / $ 688,
都好豐富 喎 !

先Order两杯啤酒
Orion 生啤 330ml /$ 38
麒麟啤 250 mI / $ 28

大根沙律
菜夠新鲜、由其日本大根晶莹通透、请爽多汁 !

清新左口腔後跟住食刺身
擺設得好靚、件件刺身都放閃光、今日時令鱼有; 金目鲷、吞拿鱼、三文鱼、軟嫩鲜滑肥美、帆立貝爽甜鲜味程度十级跳 !! ! 超高質 !

鍋物 ;
豆乳地鷄鍋 ;
湯底係香濃豆漿、首先飲一啖湯~真係好香豆味+甜味、職員表示湯嘅甜味係非人工加糖嘅、纯係豆嘅原味。越煲越甜。
特別介绍依份地道名為; 華味鳥 (鷄肉)、產自九州、(鷄脾) 肉質嫩滑、皮薄冇脂肪配上自製袖子胡椒醬汁味道特別,有種请新口感 !

吉列黑豚肉
面層炸得金黄色非常鬆脆、點埋醬汁冇油腻感!

'
驚喜浪接浪 ! 跟住係上~甲羅燒
松葉蟹蓋 、除了蟹糕解籽仲有隻鵪鶉蛋、員工在爐端上面燒一燒混合成酱状配上法包、味道甘美 ! 唔錯嘅配搭!

明太子茶漬飯
清澈嘅湯汁軟绵白飯再加上明太子有卜卜脆嘅囗感 !
最後食埋甜品 ~ 綠茶雪糕 .簡直大滿足 !
食完哩個套餐感受到係全日最美好嘅時光!好享受咁豐富精緻嘅製作! 窩心嘅服務 ! 自在嘅環境、係荃灣區少有的超水準日本料理 ! 收費又合理 ! 值得再來 !!

2018-06-12
  • 刺身
2018-06-12 915 瀏覽
近年開始浜燒成為日本菜,表現最突出的一種。友人推薦位於荃灣的福丸浜燒,因為價錢優惠,而食物質素偏高,所以便來一試。這裡裝修非常日本化,大部分都是卡位,私穏度高。還設有開放式魚檔,証明海鮮非常新鮮。進餐途中還見到有新鮮日本海產由速遞送到。點了一個二人前$688,優惠是星期一至四,包括有日本大根沙律、刺身、鹽燒山女魚、吉烈黑豚、松葉蟹蓋、豆乳地雞鍋、明太子茶漬飯、雪糕。吃浜燒當然要飲啤酒,麒麟冰啤$52和柚子生啤$56。麒麟冰啤$52,表面是以啤酒打成的沙冰,令整杯啤酒保持冰凍,飲到最後一啖,啤酒還是冰凍的,這個造法很好,值得推薦👍👍👍👍👍柚子生啤$56,用日本Orion啤酒加上柚子肉,令到啤酒🍻飲落帶著柚子的香味,喜歡柚子的我非常喜歡。日本大根沙律,採用了日本籮蔔薄切,加了蕃茄仔、火箭菜和柚子醋,以清甜開胃的蔬菜,揭開今晚美食的揭開序幕。刺身有帶子、深海池魚、三文魚、甜蝦、油甘魚。帶子是珍寶级,入口鮮甜,口感豐富😋深海池魚,之前在很多地方吃過,都覺得只是爽口,沒有甚麼特別,不過今次吃落鮮甜帶著魚的鮮味,原來是這樣美味的。😋三文魚、油甘魚,非常厚切,每一口都吃到魚的鮮甜道,令人回味無窮。😋

這裡裝修非常日本化,大部分都是卡位,私穏度高。

吃浜燒當然要飲啤酒,麒麟冰啤$52和柚子生啤$56。
麒麟冰啤$52(左)和柚子生啤$56。

刺身有帶子、深海池魚、三文魚、甜蝦、油甘魚。
帶子是珍寶级,入口鮮甜,口感豐富😋
甜蝦🦐鮮甜美味👍

鹽燒山女魚,山女魚是日本河魚,在香港比較少地方吃到,味道有點似生魚,不過比較鮮甜,吃時要注意軟骨。

吉烈黑豚,外脆內軟,肉汁豐富,肉味濃郁而沒有半點羶味。

松葉蟹蓋,內有蟹肉、鵪𪂹蛋、三文魚子、蟹膏。侍應將鵪𪂹蛋打難,加入松葉蟹蓋內,混合其他材料,烹煮幾分鐘,便可進食,如果只是吃這個甲羅燒會有一點鹹,不過加在法包上,味道適中又可口。

豆乳地雞鍋,選用日本華味雞,日本「華味雞」是由經營者用天然飼料飼養、肉質特別嫩滑、脂肪部分亦比較少。不但可以以刺身進食,造出来的湯底極有雞的濃味而不油。

另外配上豆乳湯底。而湯底材料豐富,有豆腐、靈芝菇、津白、粉絲、冬菇、大蔥、粉絲。可能因為材料多,湯頭味道非常鮮甜。
吃雞肉時,記得點上附上的柚子胡椒,柚子的香味和胡椒的味道,令雞肉更加美味。

明太子茶漬飯,吃了這麼多肉類,來一碗清淡帶少許辣和鹹的茶漬飯,令人感覺整餐晚飯更加平衡。

雪糕,選了綠茶雪糕,為這個美味二人前,畫上完美句號。

今晚的二人餐,由淡到濃,再由濃轉淡,濃淡安排得非常用心,期待下次再來吃,九點後開始的,深夜一人前。
麒麟冰啤$52(左)和柚子生啤$56。
今日遲左收工,夜晚九點幾唔知食乜好。同事就推薦我黎福丸水產呢到食宵夜,第一次係宵夜時段食omakase,感覺新奇。餐廳環境雅緻,充滿日式風情,而且座位寬敞,大部份都係卡位,私癮度高,有個地方俾我地輕輕鬆鬆咁傾計。主打各類海鮮刺身,活海膽有機會真係想試下!特上六點盛 $268 🌟🌟🌟🌟🌟呢到既海鮮刺身確實非同凡響,全部海鮮都非常新鮮,用料上乘。無需沾上太多豉油,只需細細品味刺身既鮮味,食完有齒頰留香既感覺。甜蝦味道鮮甜,蝦頭部位最為甘甜,令人回味無窮。帶子肉質柔軟,而三文魚腩,油甘魚通通都係厚切,肉質肥美,魚味濃郁。魷魚包裹住海膽,清新既魷魚配上淡淡海水味道既海膽,入口即融,超級滿足。而且海膽一啲都唔腥,一人分得一舊真係唔夠喉🙀非常滿意呢個刺身拼盤,味道我會比滿分!福丸特製沙律 $98滿滿既三文魚籽同各式魚類刺身特製而成既沙律,配上醬汁開胃醒神,蔬菜夠曬清新。份量滿瀉既刺身,幾乎每啖都食到海鮮。生蠔 $128生蠔每日由飛機空運落黎,確保品質夠新鮮。肉質肥美,配上特製醬汁,口感層次更豐富,而檸檬就可以解膩。生蠔充滿海水咸香,呢個價錢有咁既質素既生蠔,CP值高,相當有水準。燒諜魚擺碟非常精緻

主打各類海鮮刺身,活海膽有機會真係想試下!

特上六點盛 $268 🌟🌟🌟🌟🌟

福丸特製沙律 $98

份量滿瀉既刺身,幾乎每啖都食到海鮮。

生蠔 $128

燒諜魚
擺碟非常精緻,好似一件藝術品咁。魚骨被當成容器,盛載住香氣誘人既魚肉。啖啖肉,鮮味依然。

餐廳推出左一個深夜一人前 $288,岩曬我地呢啲經常夜收工既人。

前菜
刺身包括帶子,帆立貝同油甘魚,新鮮肥美。

串燒
當中我就最鍾意牛舌。

有串燒又點少得日本啤酒🍻

聽店完講,佢哋會不定時換餐牌。呢款啤酒有一層厚厚既沙冰蓋住啤酒,避免啤涼變暖,保持冰凍感,岩曬夏天飲。

餐廳嚴選食材,用料上乘,食物質素相當高,價錢合理。更重要既係,店員非常友善,相當重視客人嘅意見,全程服務周到,令我地有一個非常滿足既用餐體驗☺️
2018-06-11 560 瀏覽
福丸這晚與好友同是收夜兼第二天是放假日子,難得的機會自是來個美酒佳餚宵夜聚;事前與好友商議後,均認為位處荃灣「福丸」是佳選;一來其食物出品能保持穩定的高質素,二來其地理位置的便利,就算宵夜到凌晨也有公共交通工具回家。看到是一間外表看來幾別緻的日本料理店,已經留意這裡。我今次宵夜時段去光顧,這日本料理有各式各樣美食,包括燒烤,壽司,海鮮和刺身。自選刺身拼盤特上六點盛合,刺身拼盤如下: 三文魚,刺身蝦, 鯛魚,帶子及油甘魚~三文魚鮮甜肥美, 蝦新鮮爽甜 ,  帶子鮮甜多汁, 螺彈而不韌, 相信每個食客也必叫刺身拼盤。海鮮拼盤製作磯燒海鮮的時間比較長, 用火慢慢把食物燒熟,能有效地保存了食物的鮮味,餐廳的店員會為顧客製作磯燒海鮮,十分細心。海鮮拼盤有扇貝,蜆,鮑魚及蠔,非常豐富蠔十分清鮮甜美,燒到大約八成熟, 保留其鮮甜多汁的口感, 我比較喜歡未全熟質感柔軟的蠔,燒得正合我意, 很好吃!鮑魚軟彈煙韌,鮮蠔清鮮甜美,蟹殻有濃郁的蟹膏, 放上烤爐同燒, 至半溶熱辣辣狀態, 那種鮮感和美味, 非筆墨所能形容。海蜆一口尺寸,沒有帶沙,彈牙有嚼勁。扇貝燒的時間比蝦再要長, 單是賣相已經十分吸引, 肉十
福丸

自選刺身拼盤

海鮮拼盤

海蜆一口尺寸,沒有帶沙,彈牙有嚼勁。
扇貝燒的時間比蝦再要長, 單是賣相已經十分吸引, 肉十分厚身, 磯燒後鮮甜多汁, 肉質鮮嫩, 質感和味道在我而言有九十分!半熟的帶子, 貝殼慢慢地打開~賣相一流, 吃起來也很鮮甜!

黃金蟹膏甲羅燒
店員首先把鵪鶉蛋打在蟹殻上, 加上配料混合,才放上爐燒, 燒至滾熟放在碟上一會兒才吃。金黃色的蟹膏十分吸睛, 蟹膏的香味已令胃口大開,蟹膏配上脆皮麵包香濃十足, 每一口也是食物的享受!

海老天婦羅
炸物方面有魷魚及大蝦,炸粉薄身,入口不算太膩,大蝦香脆有嚼口,外脆內軟,新鮮美味,咬落去鮮甜多汁, 質感柔軟, 蝦味香濃, 我們都吃得津津有味。魷魚天婦羅咬下去外皮鬆脆, 魷魚出奇地柔軟, 保留了水份。天婦羅種類除了蝦還有些蔬果,感覺上健康,皮薄蘸上天婦羅醬汁更清爽。

整體來說,食物的選擇非常多,質素高,食物的用料好新鮮,上菜的速度延快,價錢相對非常合理,店員有良好的服務態度和勤力,所以我認為這間餐廳值得再去惠顧。
2018-05-24
2018-06-11 78 瀏覽
近年日式料理餐廳越來越多,可惜食物質良莠不齊,多半令人失望。因此,這一兩年我甚少光顧了。是次聚會友人提議「福丸」日式料理,見她欣喜雀躍,我也就同意再試一回,看看會不會有新體驗。進去坐下,地方挺大的,差不多宵夜時段,仍多顧客,大多是一大班朋友和情侶。福丸濱燒組合說到是磯燒,每枱都有獨立燒爐和工具。磯燒海鮮拼盤,海鮮是超班的!這些海鮮都是時令海鮮,而我這次的海鮮拼盤就是有蠔,鮑魚、扇貝、大蜆等,經過磯燒後,海鮮已經發出香味,感覺很滿足。 每種海鮮食材都是新鮮十足,口感豐富。大蜆大隻又新鮮,肉質彈牙又爽口,蜆味濃郁。大大隻的活蠔烤得剛好,鮮味十足,如平常有食的話, 就會焼得保留一點生, 因為會更滑更有蠔味啊, 如果全熟的話有可能像蠔豉般, 這粒燒到剛剛好, 一口吃下, 滿心滿足鮑魚亦相當大隻兼爽口彈牙; 燒到大約八成熟, 保留其鮮甜多汁的口感, 我比較喜歡未全熟質感爽口的鮑魚,燒得正合我意, 鮮味超濃郁, 很滋味, 保留其鮮甜多汁的口感,燒得正合我意, 很好吃! 不容錯過扇貝亦很鮮甜,好大隻厚肉,口感軟嫩, 鮮甜滑溜,經烤燒後,海鮮香氣更濃郁,白色的扇貝份外迷人,質感和味道是令人感動。濱燒當

福丸濱燒組合

大蜆大隻又新鮮,肉質彈牙又爽口,蜆味濃郁。

濱燒當然少不了生啤,正正經過時見到生啤,適合愛酒之人,串燒配美酒,相信是一件美好的事情。

特上六點盛合:
拼盤已包括: 三文魚,海蝦、鯛魚,帶子,油甘魚,海膽魷魚,以冰鎮方式奉上的拼盤賣相相當吸引。

三文魚刺身 - 鮮橙油亮的三文魚刺身, 油脂分佈平均, 肉質柔軟肥美, 入口甘香美味。甜蝦刺身 - 肉色油亮, 肉質晶瑩剔透, 入口甜美。

油甘魚刺身十分肥美,魚本身油份豐富,肥膩感較拖羅稍輕,魚味濃郁,入口即溶。

鯛魚薄切, 魚肉白中帶通透, 口感軟潤, 滲出淡淡魚香, 口味清新。

海蝦刺身, 味道爽甜, 質感有彈性。海膽魷魚,海膽色澤是金黃橙色, 一小件海膽, 大大滿足, 一如所料, 海膽特別鮮甜, 每口甜美柔潤, 帶點海水味, 絕無一點腥, 每次吃到, 都覺得有點感動。

甜品有雪糕可選, 紅豆雪糕濃香又甜, 適合愛吃甜的朋友。

「福丸」甚有日本風味的, 可以享受新鮮刺身及磯燒,質素甚高, 而店員服務用心, 親自主理磯燒每樣細節都顧及到且做得好, 難怪每位食客都流露著滿足的笑容, 「福丸」不愧是神級。

2018-05-24
宵夜