2018-06-27
位於荃灣楊屋道街市附近嘅百悅坊,呢楝大廈集吃喝玩樂於一身,今晚約左荃灣嘅朋友食宵夜,佢話想試下浜燒,見價錢又唔算太離地,一於試下先。去到門口已經覺得好有氣氛,裝飾都好日式,店面都算幾大間,又夠多卡位,就當晚雖然人多,但唔覺得好嘈,坐得舒服。直入門口位置就見到個魚缸裡面好多鮑魚同蜆,今晚一定要試下先。另外冰櫃呢邊就有好多日本嚟嘅魚,仲有好大隻嘅蠔呀先嚟一杯白桃味嘅麒麟Frozen Beer$56第一次飲Frozen Beer,啤酒頂層嘅泡沫好似雪榚咁,零下5度嘅啤酒泡沫,睇見到覺得好冰涼呀,再結合埋白桃嘅清甜味道,非常適合夏天飲用呀!山葵八爪魚$38山葵味道好突出,好攻鼻呀,八爪魚好彈牙,越食越過癮,呢個餐前小食夠晒醒神。松葉蟹膏甲羅燒$68蟹殼載左蟹肉、蟹膏、蟹子、鵪鶉蛋、香蔥,之後店員就會用枱面個爐幫我地燒,將所有材料攪勻去,燒到稍為乾身熟後就可以上碟啦燒熟後搽上多士上面,鮮甜又甘香大蝦$58/隻成隻手掌咁長嘅海蝦,放喺爐上燒都要啲技巧,唔係好容易燒燶燒左大約8分鐘就食得啦個殼雖然有少少燶,裡面嘅肉仍然好彈牙好鮮甜,蝦頭亦都好香好多膏,好味呀!特上6點盛合$268除左出名食海產浜燒,
松葉蟹膏甲羅燒$68
燒熟後搽上多士上面,鮮甜又甘香
大蝦$58/隻
成隻手掌咁長嘅海蝦,放喺爐上燒都要啲技巧,唔係好容易燒燶
燒左大約8分鐘就食得啦
除左出名食海產浜燒,呢度嘅刺身亦都好新鮮,有帶子、甜蝦、魷魚、海膽、三文魚、油甘魚,性價比高嘅刺身
一舊舊厚切嘅鰻魚,燒得好香,浦燒醬甜甜的又惹味,咬落去好有口感,鰻魚亦都好鮮味,肉質帶點彈牙
今晚最期待的盛合呀!有生蠔、鮑魚、帆立貝、蜆,鮑魚仲喺度郁緊呀
帆立貝燒得岩岩好,肉質有少少酒香,彈牙又鮮味
輪到燒鮑魚啦,見到啲鮑魚喺個爐上面仲有郁動,真係覺得好殘忍呀。
但見到佢燒熟放喺碟上面時我真係流晒口水,鮑魚彈牙爽甜,不需加調味料已經覺得好好食了
燒蜆就顯得有點燒過左火,肉質較乾,但海水嘅鮮味仍在