2022-10-28 781 瀏覽
天氣轉涼,最適合效遊。今日逃工半天, 跟朋友走入黃金海岸。可惜因為預算錯誤,我們入到黃金海岸已經差不多五點。但錯有錯著, 我們正好趕到看日落。看完日落, 當然就是吃飯啦。在黃金海岸商場遶了一圈, 最後決定吃日本料理。雖然這餐廳不是對海, 但我們見餐廳氛圍不錯, 日料又是我們喜歡的,所以就選這間了。我們選了728二人前套餐, 包括有刺身三點盛 (帶子,三文魚,牡丹蝦); 炸物(吉列炸蝦, 唐揚雞件,廣島蠔);串燒盛 (和牛粒,手羽先,波板豬肉串,秋葵,菠蘿);一個主食;甜品。另外飲品點了士多啤梨蝶豆花梳打和Sunrise。顏色跟造型都很美,味道偏甜。等吃時,可欣賞店內裝修, 很型格,很特別,是揉合了中日的原素, 又有點像酒館。不過店家著實有很多酒品選擇, 不過明天要早起,所以我今次又不喝了, 只喝Mocktail。刺身很新鮮, 雖然是日吞拿魚欠奉,但牡丹蝦很鮮甜。炸物人人都愛, 他們的唐揚雞件很好味, 帶有種很日式香料的味道,是山椒嗎,我不確定。吉列蝦很鬆脆,蝦肉彈牙。炸蠔就略為細了點。串燒我個人很推薦, 和牛粒油脂很足,肉質嫩滑,波板豬肉串造型很可愛,不過要分享比較麻煩,吃串燒我必點燒

刺身很新鮮, 雖然是日吞拿魚欠奉,但牡丹蝦很鮮甜。

串燒我個人很推薦, 和牛粒油脂很足,肉質嫩滑,波板豬肉串造型很可愛,不過要分享比較麻煩,吃串燒我必點燒菠蘿,因為酸酸甜甜的菠蘿很清爽,可以中和肉類及煎炸的油膩。

吃完這三輪,基本已經6成飽,但主角上場我們又怎能錯過呢!主食我們加錢選了鹽燒白鱔煲仔飯, 是他們家的主打。煲仔飯上桌就已經好香, 白鱔舖在飯面,每件都很厚肉很大塊,中間有只新鮮蛋黃。煲仔飯配了甜醬油汁,但比一般鰻魚汁輕薄,清一點。鰻魚很鮮很香,但沒有很重的魚味,讚!而且小小的煲仔竟然也有飯焦。

甜品是迷你蛋卷,都幾好味。

今晚真的吃太多了, 不過幾滿足,因為一個套餐可以試到不同類別的日式料理。
2022-10-27
  • 鹽燒白鱔煲仔飯
放假同朋友去左黃金海岸玩,玩到攰左朋友建議去隔離黃金海岸商場晚餐,整個商場行歐陸風,有好多別具特色既餐廳。行左一圈覺得呢間「秋香」最吸引,中國風名,食日本串燒,仲有煲仔飯?咁特別既菜單,裝修又chill,試試佢先!叫左個二人餐$728,有刺身、炸物、串燒、主食一個同甜品,唔洗煩都唔錯😂🥢刺身三點盛今次有三文魚、日本帶子同牡丹蝦,每樣刺身都又鮮甜又大塊,比好多壽司店都好食,有驚喜🥢炸物唐揚雞件•廣島蠔•炸蝦炸物相當出色,外皮非常酥脆,第一次覺得唔算薄既炸衣都可以咁正!炸雞好多汁,炸蝦好彈牙,廣島蠔creamy,各有特色🥢串燒盛一共有六串,要同朋友share黎食😅肉類有和牛粒•手羽先•波板豚肉串外皮焦香肉質juicy蔬菜類有大啡菇•秋葵•菠蘿個人非常喜歡菠蘿,好似浸左糖水咁甜,又爆汁🥢鹽燒白鱔煲仔飯唯一一個需要加錢既主菜,就試下有幾把砲😛煲仔飯最重要既飯焦佢都唔少,香脆十足。白膳好彈牙新鮮,外皮又燒到脆曬先放入飯度,感受到師傅既心思

🥢刺身三點盛

🥢炸物
唐揚雞件•廣島蠔•炸蝦

🥢串燒盛
一共有六串,要同朋友share黎食😅
肉類有和牛粒•手羽先•波板豚肉串
外皮焦香肉質juicy
蔬菜類有大啡菇•秋葵•菠蘿
個人非常喜歡菠蘿,好似浸左糖水咁甜,又爆汁

🥢鹽燒白鱔煲仔飯

2022-10-28 41 瀏覽
🍀環境:黃金海岸商場,有d去左個小旅行既感覺,隔離就係遊艇碼頭,黃昏時黎會好靚🥰秋香設計古色古香,配上大量綠植,好似去左度假咁~~~💰價錢:叫左個二人餐$728,份量尚可,以串燒店既價錢黎講算合理~~~👅味道:🌟刺身三點盛三文魚•每一片都有成2cm咁厚,啖啖肉好好食日本帶子•好鮮甜牡丹蝦•蝦又肥又大隻,好食🌟炸物唐揚雞件•外皮唔算好脆,入面又軟又多汁,係出色既日式炸雞廣島蠔•蠔好鮮美吉列炸蝦•好彈牙,外皮酥脆,好好食🌟串燒盛師傅好有功架,火候掌握得啱啱好❤️和牛粒•唔會有筋,入口即溶手羽先•雞皮香脆有光澤,肉質嫩滑鹹香波板豚肉串•好似燒叉燒,大大舊好滿足大啡菇•秋葵•令人驚訝的好食菠蘿•好似浸左糖水咁甜,一咬落去d汁流曬出黎🌟鹽燒白鱔煲仔飯(+40)秋香既招牌名物,當然要加錢試下白膳好厚肉好大舊,外皮燒到脆曬煲仔飯用左珍珠米,質感同米香都好好,而且仲有飯焦😍最後仲有蜜桃蛋捲,開心

~~~

~~~
👅味道:

🌟刺身三點盛
三文魚•每一片都有成2cm咁厚,啖啖肉好好食
日本帶子•好鮮甜
牡丹蝦•蝦又肥又大隻,好食

🌟炸物
唐揚雞件•外皮唔算好脆,入面又軟又多汁,係出色既日式炸雞
廣島蠔•蠔好鮮美
吉列炸蝦•好彈牙,外皮酥脆,好好食

🌟串燒盛
師傅好有功架,火候掌握得啱啱好❤️
和牛粒•唔會有筋,入口即溶
手羽先•雞皮香脆有光澤,肉質嫩滑鹹香
波板豚肉串•好似燒叉燒,大大舊好滿足
大啡菇•
秋葵•令人驚訝的好食
菠蘿•好似浸左糖水咁甜,一咬落去d汁流曬出黎

🌟鹽燒白鱔煲仔飯(+40)
秋香既招牌名物,當然要加錢試下
白膳好厚肉好大舊,外皮燒到脆曬
煲仔飯用左珍珠米,質感同米香都好好,而且仲有飯焦😍

最後仲有蜜桃蛋捲,開心
2022-10-21 64 瀏覽
秋香在屯門一帶相當有人氣,店內設計上充滿度假風情,在秋香用餐彷彿在享受假日,悠閒氣氛加上正式踏入秋涼的日子,店外用餐超級chill。以日式燒物店來說,秋香餐點不貴又美味,故常常座無虛席。我身為蝦的瘋狂粉絲,看到餐牌上有炸櫻花蝦餅這道餐點,當然馬上點一份。炸櫻花蝦餅賣相佳,大如乒乓球,蝦餅裹上金黃香脆誘人的櫻花蝦,裡頭蝦餅鮮美彈牙,可口極致,真心推薦大家一試炸櫻花蝦餅。唐揚池魚仔在日本居酒屋料理中,算是常見的佐酒小食,池魚仔本身有一股獨有的魚香,挺適合油炸的,再沾上七味粉沙律醬,更突顯池魚仔的海味。士多啤梨洛神乳酪梳打有著令人心動的莓紅,偷嚐一口士多啤梨洛神乳酪梳打,甜中帶酸,宛如初戀的滋味。士多啤梨和洛神花乳酪均勻地攪拌,在梳打的襯托下發揮得淋漓盡致,更能喝到士多啤梨與洛神花所帶來的清爽感。葡萄乳酪梳打一層層堆疊出夢幻系的漸層之美,絲絲葡萄果香和乳酪的酸甜飄散於空氣之中,葡萄乳酪搭配梳打越喝越爽口,飯後喝一杯好不解膩,不自覺的會想一直喝葡萄乳酪梳打。我們點了兩份午市套餐,分別配味噌湯及漬物和沙律及漬物。沙律是煙三文魚沙律,三文魚經煙燻處理後帶點鹹香感,與周圍的沙律格外的合拍,沙律些許柚

我們點了兩份午市套餐,分別配味噌湯及漬物和沙律及漬物。沙律是煙三文魚沙律,三文魚經煙燻處理後帶點鹹香感,與周圍的沙律格外的合拍,沙律些許柚子醋提味,非常開胃。

雖是味噌湯是隨餐附上,卻一點也不隨便,味噌湯使用大量海帶和油揚熬煮,味噌湯鹹味恰如其分,同時富海帶鮮味,脾胃都被味噌湯暖起來。

一人前串燒定食相當豐富,包括菠蘿,大啡菇,和牛粒,手羽先,秋葵和波板豚肉中。大啡菇蠻大塊的,咬下去是厚實彈嫩的菇肉,菇汁四射,大啡菇涮上燒汁,仍保有微微菇味,媽媽挺喜歡。

媽媽吃到手羽先深深覺得師傅的烤工很好,只是單純地把醬汁抹在手羽先上去烤,就能烤出這種雞皮香脆,內裡雞肉細嫩多汁的手羽先。

和牛粒甜度優異,肉香濃郁,整個口腔滿滿被肉甜味包覆而感到幸福。和牛粒嚐起來盡是牛汁,一點也不乾柴,完美釋放和牛的鮮嫩,有夠厲害。

圓圓的波板豚肉中如波板糖般可愛,豚肉表面烤色漂亮,炙烤的波板豚肉中炭香撲鼻,跟醬料一拍即合,彈牙又飽嘴的波板豚肉中保有原始肉汁與油脂,一口咬下瘋狂爆汁,鹹甜鹹甜無敵滋味。

鮮綠色的秋葵極度療癒,炭烤方式保留了秋葵外表的脆感,因為燒烤的關係,秋葵裡頭不會有過多的黏稠感,比平日吃的清爽。

水果系列的菠蘿讓人眼前一亮,令人驚艷,十分合適當作餐後甜品,菠蘿表層烤至微焦,加熱後的菠蘿水份飽滿,帶出更鮮明的水果甜度,吃完嘴裡還留著淡淡的香甜味。

一場來到秋香,當然不能錯過它的招牌秋香鹽燒白鱔煲仔飯。白鱔重點是肥美夠厚,鹽燒過的白鱔魚脂誘人,每一口都能感受到細膩爽彈的肉質,白鱔每寸肌膚與海鹽完美融合,一開動就停不下來。飯粒化作粒粒分明的飯焦,吸收甜鹹的醬油,拌入蔥花和雞蛋,有畫龍點睛的作用,提升煲仔飯的味美度。
2022-10-19 82 瀏覽
朋友之前食過另一分店後,就一直極力推介,適逢黃金海岸都有分店,所以就順道一試😌💥晚市二人前($728).🍂先付前菜日式漬物有茄子、牛蒡及蘿蔔,最鐘意食漬蘿蔔,酸度適中,夠哂開胃。🍂刺身三点盛有三文魚、日本帶子及油甘魚,三款刺身都好厚身大件,成件放入口幸福度滿分。🍂炸物分別有唐揚雞件、廣島蠔及吉列炸蝦,雞件外脆內有肉汁;廣島蠔處理得啱啱好,唔會過熟又juicy;吉列炸蝦大大隻,炸粉厚度亦剛好。🍂串燒盛有和牛粒、手羽先、波板豚肉串、大啡菇、秋葵及菠蘿,和牛粒軟嫩有肉汁😋如果鍾意食肥肉,波板豚肉串就最啱,有一大層肥膏,肥而不膩。🍂終極主食揀咗日本雞肝雞腎地雞煲仔飯,雞肝雞腎切得比雞肉細粒,口感平衡😌最驚喜係整個煲底都係飯焦,香脆但無苦味,抵讚。🍂精選甜品卷蛋好好味,食到士多啤梨及藍莓香。🍂黎明來到($52)橙汁加西柚嘅特飲,的確似日出嘅一刻,味道微酸夠清爽。🍂香橙肉桂薑伯爵茶($52)四種味道都好平衡,無一樣特別突出,甜甜地易入口,係唔錯嘅選擇。

💥晚市二人前($728)
🍂先付前菜

🍂刺身三点盛

🍂炸物

🍂串燒盛

🍂終極主食

🍂精選甜品
卷蛋好好味,食到士多啤梨及藍莓香。

🍂黎明來到($52)
橙汁加西柚嘅特飲,的確似日出嘅一刻,味道微酸夠清爽。

🍂香橙肉桂薑伯爵茶($52)
  • 雞肉釜雞肝雞腎煲仔飯
2022-10-19 598 瀏覽
餐廳名搞鬼,不禁令人聯想起星爺套「唐伯虎點秋香」,另環境佈置及食物都好有特色😌聽講鹽燒白鱔煲仔飯係餐廳名物,可惜一向唔太食熟魚,但試過另一款煲仔飯都唔錯㗎👍🏻【晚市二人前】($728).🍂先付前菜有長茄子、牛蒡及蘿蔔共三款漬物,牛蒡口感爽脆,茄子非常酸,啱晒嗜酸嘅朋友😌🍂刺身三点盛三款刺身分別係三文魚、日本帶子及油甘魚,三文魚及油甘魚大件又厚身,腩位油香豐富,另帶子亦鮮味十足😌🍂炸物有唐揚雞件、廣島蠔及吉列炸蝦,廣島蠔及炸蝦好大隻,脆漿厚薄適中,口感外脆內軟,另雞件炸得唔會乾身,仍保持肉嫩口感😌🍂串燒盛串燒盛都幾豐富,有和牛粒、手羽先、波板豚肉串、大啡菇、秋葵及菠蘿,每一款串燒都好好味,最鍾意燒菠蘿味道酸甜,可中和其他肉類膩感😌🍂終極主食主食揀咗日本雞肝雞腎地雞煲仔飯,煲仔飯好香,切粒雞內臟及雞肉配日本生雞蛋同食,口感豐富又好味,煲底嘅香脆飯焦令整煲飯更出色😋係有特色嘅中日fusion菜式😌🍂精選甜品卷蛋鬆軟唔太甜,味道剛好,士多啤梨及藍莓令口感清新。🍂黎明來到($52)以橙汁及西柚汁調配,味道酸甜似fruit punch,口感清新😌🍂香橙肉桂薑伯爵茶($52)橙及肉桂味較突出,另有淡

【晚市二人前】($728)
🍂先付前菜

🍂刺身三点盛

🍂炸物

🍂串燒盛

🍂終極主食

🍂精選甜品
卷蛋鬆軟唔太甜,味道剛好,士多啤梨及藍莓令口感清新。

🍂黎明來到($52)

🍂香橙肉桂薑伯爵茶($52)
橙及肉桂味較突出,另有淡淡薑味,入口清香微甜,飲落好舒服😌
2022-10-16 67 瀏覽
今晚約咗同我一樣住屯門嘅朋友食飯,大家心有靈犀,都想揀間chill啲嘅餐廳,首選當然係黃金海岸啦,最後揀咗秋香。今日天氣涼爽,於是揀咗坐室外。室內嘅設計亦非常舒適,好有東南亞異地風情,特別鍾意天花掛住嘅龜背葉。我同朋友都好懶,所以叫咗二人套餐,裡面包羅萬有,咩都可以試少少。套餐有日式漬物、三色刺身、炸物、燒物、主菜(我哋加$40揀咗鹽燒白鱔煲仔飯)同甜品。我哋加咗$100配200ml燒酒,豪一豪,暢飲一番。🌟 刺身 🌟有三文魚、油甘魚同帶子三款。三款都超✨好✨味!三文魚入口即溶,帶有勁香嘅魚油味!油甘魚又大塊又厚身,非常新鮮,口感爽口厚實。帶子都好肥美鮮甜。🌟 炸物 🌟共有吉列蝦、吉列蠔同唐揚炸雞三款。亦都係三款都超✨好✨味!我同朋友都係最鍾意❤️吉列蠔,外面炸得非常酥脆,蠔鮮甜可口,好想encore多一round!🌟 燒物 🌟雞翼燒得皮脆肉滑,鹹鹹地好香口。波板豚肉串外型好得意,豬肉味香,但有少少嚡口,多啲肉汁會更好食。燒菠蘿係賣飛佛,又甜又多汁。🌟 鹽燒白鱔煲仔飯 🌟飯焦係我嘅最愛,份量非常充足,正!飯焦脆卜卜,香噴噴,未食已經流晒口水。白鱔好厚身,最少有1cm咁厚,平時食開清蒸加豉

🌟 刺身 🌟

🌟 炸物 🌟

🌟 燒物 🌟

🌟 鹽燒白鱔煲仔飯 🌟
飯焦係我嘅最愛,份量非常充足,正!飯焦脆卜卜,香噴噴,未食已經流晒口水。白鱔好厚身,最少有1cm咁厚,平時食開清蒸加豉汁,原來鹽燒可以更加食到魚嘅鮮味,估唔到咁好食,有驚喜!

🍶 清酒好好飲,好易入口,甜甜哋好清醇,我同朋友本身唔係好酒之人,但都好鍾意飲。

平日嘅黃金海岸,真係好chill!
一直跟男友約好要找天到屯門黃金海岸走走,天氣開始轉涼不太熱就是最好機會啦!上星期六就跟男友來到屯門,除了四處走走偽渡假放鬆一下心情外,還特地來到一間收編已久,網上風評不錯的餐廳吃Saturday brunch 鹽燒白鱔煲仔飯 $238(已包沙律/ 味噌湯及漬物)壽喜燒生牛肉千葛絲 配讚歧烏冬/ 日本珍珠飯 $158 (已包沙律/ 味噌湯及漬物)由於來到這店時仍算是在午餐時段,幾款美食都會附送沙律或味噌湯及漬物收藏店家的主因,源於這裡的鹽燒白鱔煲仔飯~ 聽說是廚師每天到市場採購白鱔回來烹調的,所以這個煲仔飯限定來啊!就看看大家的運氣會否夠好可以吃到~ 看網上照片時已經覺得很誘人,由於是下單即煮的關係要耐心等候一下,到真正看到實物時完全是食指大動!賣相來說真的非常吸引,五大件白鱔還有日本生雞蛋、蔥段跟芝麻粒!白鱔燒到恰到好處,厚切關係令口感絕對一流~ 肉質肥美鮮甜又爽彈,魚骨部份處理得不錯,雖帶微量的魚肉但不會成為阻礙;鹽燒的關係會更加吃到肉自身的味道,而且魚油滿滿,加上魚肉無半點腥味,連最討厭的泥味也沒有!魚皮燒得好香脆,還感受到炭火的味道,部份位置還帶脆感,香口到不得了,名副其實皮脆肉
鹽燒白鱔煲仔飯 $238(已包沙律/ 味噌湯及漬物)

賣相來說真的非常吸引,五大件白鱔還有日本生雞蛋、蔥段跟芝麻粒!白鱔燒到恰到好處,厚切關係令口感絕對一流~ 肉質肥美鮮甜又爽彈,魚骨部份處理得不錯,雖帶微量的魚肉但不會成為阻礙;鹽燒的關係會更加吃到肉自身的味道,而且魚油滿滿,加上魚肉無半點腥味,連最討厭的泥味也沒有!魚皮燒得好香脆,還感受到炭火的味道,部份位置還帶脆感,香口到不得了,名副其實皮脆肉嫩!
白鱔出色,飯也是帶驚喜的,因為店家用上以昆布高湯煮的日本珍珠米,除了入口軟糯且帶黏性外,外加醬油、魚油、日本生雞蛋跟蔥段拌勻,味道絕對提升到另一個層次,香而不膩又不過搶走白鱔的美味!而煲仔飯的精髓:飯焦同樣沒有缺少,香脆可口~ 雖然不是一般慣常吃到的中式煲仔飯,不過這個日式版本絕對會被驚艷到,難怪成為這店名物!
男友選的是他很喜歡的壽喜燒鍋,可以按個人喜好選珍珠飯或讚歧烏冬,男友就選了白飯,因他覺得壽喜燒汁配白飯是最好吃的!除了生牛肉片跟千葛絲,其他食材也是有非常豐富:日本生雞蛋、旺菜、蒟蒻、香菇跟洋蔥~ 牛肉口感且鮮又嫰,肉味不錯!壽喜燒湯濃郁,加上所有配菜都吸收了湯頭精華,鹹中有甜的味道好吃的我一直都在偷偷喝,而且還要喝到最後一刻呢!
黎明來到 $52(單價)+$25 (套餐加配價)
葡萄乳酪梳打 $52(單價)+$25 (套餐加配價)

套餐本身沒有飲品,不過還是可以優惠價格加配
因為知道這店有駐場調酒師,雖沒有喝酒但我倆還是來點一下這樣的特調飲品吧!這杯名為「黎明來到」的,外觀就如黎明一樣的橙黃漸變色,帶香橙、檸檬跟橘子般的酸甜味道;葡萄乳酪梳打就帶有濃郁的葡萄味,甜味偏重但味道清爽,搭配兩款美食就最適合不過
店家的名稱雖會聯想到某著名喜劇的電影角色,實際上這是一間吃中 x 日fusion菜的居酒屋,黃金海岸店已經是2號店!這間分店設有室內及室外座位,室內空間不大但裝潢別緻,以翡翠綠色為主調,揉合了不同地區的文化,帶出華麗復古的風格,有格調同時又帶點慵懶感覺,與這邊的氣氛非常融合~ 細心留意一下會發現不少精美的裝飾,也會有港人熟悉某著名喜劇的電影對白,打卡一流!
除了招牌黃銅鍋煲仔飯外,店家還有串燒、丼飯、各式酒類等這些在居酒屋內必定會供應的美食,來這邊感受美景跟悠閑的氛圍,放自己半天假也是很不錯啊!
2022-10-08
唔係連鎖,但同一區都有分店😏係實力💪🏻 • 好食😋既證明呀!餐廳🍽主打煲仔飯🍲 • 串燒🍢一於食晒𝟐樣啦💃🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ☀️ Lunch Set ☀️(包 沙律 • 漬物 / 味噌湯 • 漬物)同朋友都揀左💁🏻‍♀️ 煙三文魚醋汁沙律🥗 · 爽脆黃蘿蔔漬物💛.▪ 鹽燒白鱔煲仔飯 ($238)涼涼地🌬最岩就係食煲仔飯🍲每日限量❣️𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐋𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐝❣️白鱔夠肥美,食落係啖啖肉🤍仲有平時食蒸冇既享受💁🏻‍♀️燒到脆卜卜既鱔皮💥飯🍚加左調味,食落甜甜地😙.▪ 一人前串燒定食 ($146)串燒燒得好香🍢,唔會過燶 / 過乾💦表面加左少少調味🧂 • 醬汁🤎波棒豬🐷 : 幾串入面造型最可愛🍭,夠油脂 • 唔會鞋牛粒🐃 : 唔會縮到得細細,食落夠淋🧏🏻‍♀️雞中翼🐥 : 外皮燒到脆卜卜仲有𝟐串蔬菜🥬類秋葵 • 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲大啡菇菠蘿🍍 : 多汁超甜旁邊有少少沙律菜🥗唔夠飽既(可加+$15)要碗日本🇯🇵珍珠飯🍚.▪自家釀西柚檸檬蜜配話梅伯爵茶 (跟餐加+$25)又足料,又有葉裝飾☘️飲落酸酸甜甜,我覺得話梅味最出🤎.🈹優惠🈹👉🏻𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞
唔係連鎖,但同一區都有分店😏
係實力💪🏻 • 好食😋既證明呀!
餐廳🍽主打煲仔飯🍲 • 串燒🍢
一於食晒𝟐樣啦💃🏻
☀️ Lunch Set ☀️
(包 沙律 • 漬物 / 味噌湯 • 漬物)

沙律 • 漬物

▪[9] 鹽燒白鱔煲仔飯 ($238)
涼涼地🌬最岩就係食煲仔飯🍲
每日限量❣️𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐋𝐢𝐦𝐢𝐭𝐞𝐝❣️
白鱔夠肥美,食落係啖啖肉🤍
仲有平時食蒸冇既享受💁🏻‍♀️燒到脆卜卜既鱔皮💥
飯🍚加左調味,食落甜甜地😙
鹽燒白鱔煲仔飯

▪[5] 一人前串燒定食 ($146)
串燒燒得好香🍢,唔會過燶 / 過乾💦
表面加左少少調味🧂 • 醬汁🤎
一人前串燒定食

波棒豬🐷 : 幾串入面造型最可愛🍭,夠油脂 • 唔會鞋
牛粒🐃 : 唔會縮到得細細,食落夠淋🧏🏻‍♀️
雞中翼🐥 : 外皮燒到脆卜卜
仲有𝟐串蔬菜🥬類秋葵 • 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐲大啡菇
菠蘿🍍 : 多汁超甜
旁邊有少少沙律菜🥗
唔夠飽既(可加+$15)要碗日本🇯🇵珍珠飯🍚
一人前串燒定食

▪自家釀西柚檸檬蜜配話梅伯爵茶 (跟餐加+$25)
又足料,又有葉裝飾☘️
飲落酸酸甜甜,我覺得話梅味最出🤎
自家釀西柚檸檬蜜配話梅伯爵茶

🈹優惠🈹
👉🏻𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐌𝐞𝐧𝐮☀️其中𝟐個餐,𝐋𝐢𝐤𝐞 𝐅𝐁 & 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐈𝐆會有𝟖𝟖折
👉🏻附近屋苑🏠黃金海岸 • 愛琴海岸 • 滿名山• 𝐍𝐀𝐏𝐀會有𝟗折
🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺餐廳🍽️有室內 • 户外座位🪑
👉🏻室內環境佈置有渡假感覺🏝
2022-10-15 28 瀏覽
my first visit to Gold Coast 💓☀️黃金海岸新居入伙 環境真係chill chill呢度仲有屯門區好出名嘅居酒屋 秋香Give it a try🤭🤭Gold Coast環境非常有渡假感覺玩完去食餐好都好開心~~食物種類都好多,但唔想揀就order dinner set有sashimi, 串燒, 煲仔飯Highly recommend煲仔飯!好好食其他野都唔錯。Sake係二兔都唔係cheap野🤭性價比唔算非常高,但環境同服務非常好👍🏻
黃金海岸新居入伙 環境真係chill chill
呢度仲有屯門區好出名嘅居酒屋 秋香
Give it a try🤭🤭

Gold Coast環境非常有渡假感覺
玩完去食餐好都好開心~~

食物種類都好多,但唔想揀就order dinner set
有sashimi, 串燒, 煲仔飯
Highly recommend煲仔飯!好好食
其他野都唔錯。

Sake係二兔都唔係cheap野🤭
性價比唔算非常高,但環境同服務非常好👍🏻
2022-10-15 25 瀏覽
今次去到黃金海岸分店,環境光猛啲同樓底超高,平日晚市都差唔多full house。另有outdoor位同朋友飲返杯食下串燒都唔錯呢!點咗晚市二人前套餐,內容物都幾豐富,有前菜、刺身三點盛、二人前炸物、串燒盛、煲仔飯及甜品。我地衝住佢嘅鹽燒白鱔煲仔飯嚟,食落都無令我地失望,質素有保持到!白鱔爽彈,邊位帶少少焦脆,但要小心細骨~而煲仔飯調味一流,每粒米飯都裹滿醬汁,拌勻埋蛋黃增添了濕潤感,夾雜蔥花同少少飯焦食落好香。套餐其他食物都唔錯,刺身三點盛有三文魚、油甘魚同帶子,每款都切得幾厚身。炸物有唐揚炸雞、廣島蠔、吉列炸蝦。炸蝦超巨型,廣島蠔都幾鮮甜。串燒有和牛粒、手羽先、波板豚肉串、大啡菇、秋葵、菠蘿,特別鍾意波板豚肉串,好特別!最後仲有一客甜品,當晚滿足了!
另有outdoor位同朋友飲返杯食下串燒都唔錯呢!

最後仲有一客甜品,當晚滿足了!
2022-10-14 47 瀏覽
日本居酒屋, 配上寫意既店名, 令人充滿意境。 但原來餐廳都有搞gimmick 野😂😂😂 今日晚餐揀左個晚市二人前, 套餐包含左日式漬物, 三樣入面最令我感到新奇的是藍藍地色既茄子😂😂 遠睇好似已經中毒左一樣。 前菜有刺身三點盛,包括三文魚、帶子。其後就係炸物, 是日炸物有炸蝦和炸雞, 酥脆香口。 再來就是燒物: 有菠蘿、冬菇、雞翼和牛肉。 燒菠蘿係特別甜的, 而雞翼和牛肉都是正常發揮水準,冬菇就好juicy. 主菜到啦~ 就係白鱔煲仔飯, 仲要有粒大蛋黃, 粒粒分明既飯粒再加上香口飯焦超正呀甜品: 卷蛋,又鬆軟又creamy. 食二人前餐有鮑魚送呀額外加: 羊架飲品: 香橙肉桂薑伯爵茶、士多啤梨碟豆花梳打

甜品: 卷蛋,又鬆軟又creamy.
食二人前餐有鮑魚送呀

額外加: 羊架
飲品: 香橙肉桂薑伯爵茶、士多啤梨碟豆花梳打

• 鹽燒白鱔煲仔飯
今晚約咗一位同住屯門嘅朋友食飯,當然約喺屯門食啦,我哋不約而同揀咗喺黃金海岸嘅秋香。平日嘅黃金海岸同假日真係好唔同,平日去因為人比較少,環境比較恬靜,所以有種度假⛱️嘅感覺,優遊自在,特別浪漫寫意。最近天氣清涼,今晚天色好,夜晚有陣陣嘅秋意,所以我哋揀咗室外座,感覺比較chill,「涼風有信,秋月無邊」。我同朋友都有選擇困難症,所以決定咩都唔諗叫二人套餐$728,另加精選清酒200ml $100同鵝肝多士$48。前菜—日式漬物三種漬物,特別鐘意牛蒡。刺身三點盛有三文魚、日本帶子同油甘魚。賣相非常吸引,三款都大大件好厚身🤤。三文魚油質豐富,魚油好香,細嫩鮮美。日本帶子都好食,鮮味甘甜,肉質厚實。油甘魚好大件,肉厚肥嫩,新鮮甘香。炸物有唐揚炸雞、廣島蠔同吉列炸蝦🍤。唐揚炸雞外皮酥脆,肉嫩多汁,鹹鹹哋再配上沙律醬,好惹味😋!廣島蠔好好食🤩,外皮非常鬆脆香口,蠔味🦪新鮮濃郁。吉列炸蝦炸都得好酥脆,粉漿如果薄身少少🤏🏽會更正。串燒盛有和牛粒🐂、手羽先🐓、波板豚肉串🐖、大啡菇、秋葵同菠蘿🍍。特別鍾意手羽先,外皮脆卜卜,鹽酥味🧂香口,雞香肉嫩。波板豚肉串賣相十分可愛,肉香惹味。鹽燒白鱔煲仔飯 (+40

前菜—日式漬物
三種漬物,特別鐘意牛蒡。
日式漬物

串燒盛

鹽燒白鱔煲仔飯 (+40)
白鱔非常厚身,共有五件,鹽燒真係第一次食,感覺好特別,可以食到鱔嘅原味同鮮味,口感有嚼勁。煲仔飯香口,飯焦卜卜脆,正呀!

精選甜品
卷蛋蛋糕好食😋,水果都好新鮮,如果泡芙都可以一人一件會更好,始終係二人餐嘛👭。

鵝肝多士
好香嘅鵝肝呀😍,配上香脆嘅多士,令人難以忘懷。

清酒🍶
清酒非常易入口,清甜回甘,味道清淡,我同朋友都好鍾意。
清酒

最後要大讚女侍應十分親切,態度誠懇有禮💯。

好寫意好暢快嘅一晚!❤️

日式漬物
清酒
2022-10-12 25 瀏覽
黃金海岸附近多咗好多新樓盤,好彩今日行咗個圈,呢度都仲係咁chill咁relax。商場行咗一陣,入咗呢間秋香,估計老闆同我一樣係周星馳fans😂首先點咗杯黑啤,唔係罐裝嚟,係機出嘅,口感綿密啲,味道亦無平時咁苦。漬物有三種,分別係蘿蔔、牛蒡、茄子,第一次食漬茄子覺得好新奇,口感比較軟,牛蒡同蘿蔔就爽口。我幾喜歡呢度啲漬物,唔會太酸,易入口。刺身三點盛好新鮮,而且唔孤寒,片片都好厚肉。三種味道都鮮甜,油甘魚明顯比其他餐廳靚。炸物有蠔、雞、蝦。蝦我本來唔想食個外皮,後尾太香脆結果食曬🤣蝦肉都爽口唔霉,幾好。燒物有五種,雞翼燒得幾香,牛肉同平時全熟唔同,大概七成熟左右,口感軟得多。白鱔煲仔飯要+$40,但係店舖招牌菜,加錢就加錢啦!鱔好厚好肥,靚過我自己街市買😂飯撈咗蛋黃,比較濕潤香滑,仲有勁多飯焦,口感豐富。甜品是卷蛋和泡芙,劃下一個完美的句號。

甜品是卷蛋和泡芙,劃下一個完美的句號。

2022-10-10 35 瀏覽
天氣轉涼,有啲秋意,係時候食煲仔飯!朋友介紹黃金海岸嘅秋香,今日特登嚟試試。🪑餐廳唔算大,有分室內和室外座位,兩種各有特色。室內的裝修精緻中帶型格,店內還有很多精美的裝飾,氣氛有格調又不拘謹。🥄食物種類頗豐富,有日式刺身、串燒、炸物,但又有煲仔飯。花多眼亂,決定叫一個二人套餐,什麼都可以嘗試嘗試。🐟刺身有三文魚、油甘魚、帶子。我喜歡三文魚肥美香甜,厚切所以口感非常令人滿足。帶子也很鮮甜。🦪磯煮鮑魚是贈送的,但仍然爽口入味。🍢燒物多元化,豬牛雞都有,口感亦軟稔。秋葵能吃到蔬菜的新鮮口感,不錯。🍗炸物三種中特別欣賞炸雞,很多餐廳炸得太乾,這裏外皮香脆,內裏竟然仍然軟嫩,有驚喜。炸蠔完全唔腥,有蠔味。🥘今晚的主角鹽燒白鱔煲仔飯終於上桌,份量比我想像中多,肥厚的鱔肉足足有五大塊!鱔醃得入味,有油香,配上脆卜卜飯焦,十分適合秋冬享用。🍷套餐不包括飲品,我另點了一杯Sangria。這杯Sangria頗有本地等色,紅酒味不重,較易入口。飯後仲有甜品,OK。飯後在黃金海岸走走,吹吹海風,又是一個美好的夜。

🦪磯煮鮑魚是贈送的,但仍然爽口入味。

飯後仲有甜品,OK。

飯後在黃金海岸走走,吹吹海風,又是一個美好的夜。