2024-10-27 650 瀏覽
粵軒全新推出黯然銷魂飯套餐我有一個中國胃 超鍾意食粵菜有碗飯落肚先至有飯氣呢一碗黯然銷魂飯果然係天花板用咗頂級梅頭肉 大大件超有口感嘅叉燒燒得香甜肉質軟腍 濃郁日本蛋 煎到燶邊而個飯更加係重點 採用頂級泰國米我諗係我人生中食到第二好食嘅米再加入咗好香嘅燒豬油 再配埋本地高級老字號醬油成件事真係唔係食一碗叉燒飯咁簡單絕對係頂級享受❤️花雕醉雞卷宮廷掛綠蝦球松茸百合燉豬腱黯然銷魂飯大理石椰汁糕千絲奶黃酥粵軒 📍灣仔告士打道72號六國酒店1樓#真係好好味呀 #黯然銷魂飯 #叉燒飯
粵軒全新推出黯然銷魂飯套餐

千絲奶黃酥

粵軒
📍灣仔告士打道72號六國酒店1樓

#真係好好味呀 #黯然銷魂飯 #叉燒飯
酒店中菜廳「粵軒」的裝潢保留了50年代的優雅風韻,卻又融入現代元素。現在更重現了上世紀二十年代的順德傳統名菜~大良野雞卷。這道菜十分有趣,起源於一位廚師巧妙利用剩餘的碎雞肉創造了這道美食。其後雞肉被瘦肉取代,雖然是「野雞卷」卻沒有雞,展現了粵菜廚師的智慧和創意,蘊含了「借意生名」的中國文化特色。- 台山焗蟹砵- 干煎蝦碌- 瑤柱蟹肉冬茸羹- 花膠雞絲- 荔蓉香酥鴨- 釀焗響螺- 蛋白杏仁露- 桂圓紅棗茶- 杞子桂花糕

- 台山焗蟹砵
- 蛋白杏仁露
- 桂圓紅棗茶
- 杞子桂花糕
2024-09-10 989 瀏覽
位於灣仔的六國酒店屹立於港島九十年,亦是香港第一間設有中菜廳的酒店☺️,「粵軒」屢獲殊榮的中菜廳之一,融合傳統與現代,烹調出經典粵菜👍🏻餐廳環境舒適典雅,充滿東方色彩,很適合商務約會或親友聚會😆- 招牌蜜汁叉燒🐷 $228叉燒外層焦香,肉質軟嫩,半肥瘦比例,充滿油脂香味,表面掛滿蜜汁甘香,入口鬆軟- 大良野雞卷🐔 $198@8件懷舊菜式之一,表層以麵粉包著肥豬肉、瘦豬肉及火腿片,再炸至外層金黃酥脆,輕輕一咬,散發清新淡淡玫瑰露酒香味,入口即化- 釀焗鮮蟹蓋 🦀 $168芝士釀蟹蓋烤至金黃酥脆,釀滿大量鮮甜蟹肉絲、菌類、洋蔥碎及忌廉汁,表面加以芝士粉增加香味,濃郁細膩,口感豐富- 釀焗響螺🐚 $168將螺肉、冬菇及馬蹄切碎而成,口感爽彈- 干煎蝦碌🦐 $408大蝦新鮮爽彈,掛滿酸甜開胃茄汁醬汁,相當滋味- 懷舊鷓鴣粥 🥣 $398很少見的無米粥,把蔘薯、鷓鴣及雞肉剁成肉糜後煮成湯羹,質感綿密順滑,有化痰止咳功效- 沙律煙鯧魚 🐟 $1,280相當名貴菜式,需提早預訂,煙鯧魚曬後切片,份量十足,約有手掌般大,表面以蔬菜汁醃製,有有淡淡煙燻香味,肉質鮮嫩,配搭鮮果沙律,清爽開胃- 龍穿鳳翼 🐣

餐廳環境舒適典雅,充滿東方色彩,很適合商務約會或親友聚會😆

- 招牌蜜汁叉燒🐷 $228

- 大良野雞卷🐔 $198@8件

- 釀焗鮮蟹蓋 🦀 $168

- 釀焗響螺🐚 $168
將螺肉、冬菇及馬蹄切碎而成,口感爽彈

- 干煎蝦碌🦐 $408
大蝦新鮮爽彈,掛滿酸甜開胃茄汁醬汁,相當滋味

- 懷舊鷓鴣粥 🥣 $398

- 沙律煙鯧魚 🐟 $1,280

- 龍穿鳳翼 🐣 $268
把雞翼去骨,再釀入甘荀、西芹及冬菇絲,嫩滑多汁

- 台山焗蟹砵 🦀 $428
原隻橙紅色肉蟹放入砵內,加入雞蛋、粉絲、鹹蛋黃及肉碎,先蒸焗後油炸,鎖緊蟹肉鮮甜味道,濃郁甘香

- 竹笙鼎湖上素 🥬 $238
加入竹笙、冬菇、秀珍菇及草菇,吸收上湯精華,味道清新

- 穿蓮八寶鴨 🦆 $698
需要提早預訂,鴨肉外酥香嫩,把原隻鴨起骨後,中間釀入紅豆、薏米、糯米、蓮子、鹹蛋黃、冬菇、百合等多款配料,層次豐富,每一啖也品嚐到軟綿口感

- 蓮蓉西米焗布甸 🥧 $60
需要提早預訂,表層焦香,西米煙韌晶瑩剔透,配上清甜蓮蓉及奶黃布甸,質地軟糯香甜

廚師精心烹調美食,展現廚師巧思,注重保留食材本身鮮味,每一道菜式亦充滿驚喜,相當滿意整個用餐體驗,很期待下次再訪‼️
2024-09-05 989 瀏覽
屹立於灣仔90載的六國酒店,是當年第一間設中菜廳的酒店,熟悉懷舊粵菜的都會認識酒店內的「粵軒」·當晚有幸得到粵軒行政總廚,擁有超過30年經驗的張師傅為我們準備一系列的懷舊菜式,和不少懷舊菜的小故事·🔥招牌蜜汁叉燒 $228 (例牌)每枱食客必點的叉燒,蜜味濃郁,叉燒肥瘦適中,燶邊夠香口,每一件都是邪惡的味道🤤·🐷大良野雞卷$198 (八件)其實不含雞肉,是以麵粉包裹肥豬肉、瘦豬肉及火腿片,炸得金黃,口感酥脆,一口一件剛好·🦀釀焗蟹蓋(壹隻)$168粵軒招牌菜之一‼️芝士味好香,內餡的蟹肉也被坊間的多,每一啖都食到一絲絲的蟹肉,非常美味🤤·🦪釀焗響螺(壹隻) $168第一次食焗響螺,咖哩香,和響螺肉配合得恰到好處·🐥鷓鴣粥 $398 (例牌)被稱為「無米粥」的鷓鴣粥,是一道可降火氣又有化痰止咳的療效的菜式,把鷓鴣及雞肉剁成肉糜後煮成湯羹,鮮甜美味·🦐干煎蝦碌 $408味道酸酸甜甜,有點似咕嚕肉的味道,大蝦每件都很大隻,夠晒入味,口感亦非常爽口彈牙·🥬龍穿鳳翼 $268去骨雞翼釀入甘荀、冬菇等食材,伴以雕成翅膀的小棠菜,像極了一幅美麗的畫·🐟沙律煙䱽魚 $1280這道菜式盡顯香港中西文化特色

🔥招牌蜜汁叉燒 $228 (例牌)

🐷大良野雞卷$198 (八件)

🦀釀焗蟹蓋(壹隻)$168

🦪釀焗響螺(壹隻) $168
第一次食焗響螺,咖哩香,和響螺肉配合得恰到好處

🐥鷓鴣粥 $398 (例牌)

🦐干煎蝦碌 $408

🥬龍穿鳳翼 $268

🐟沙律煙䱽魚 $1280
這道菜式盡顯香港中西文化特色,
以酸甜開胃的新鮮蔬果沙律的襯托煙鯧魚的鮮味,魚肉鮮嫩,散發出淡淡煙燻味,一魚難求,記得預訂😝😝

🦀台山焗蟹砵$428
蒸蛋內暗藏玄機,包含粉絲、鹹蛋黃等配料,面層的大蟹都好多肉,拆開蟹鉗食鮮味十足😚

🦆穿蓮八寶鴨 (壹隻) $698
製作講究和複雜的八寶鴨,據說源於紹幫名菜「八寶姑嫂鴨」;外皮金黃酥脆,內餡包含紅豆、蕙米、糯米、乾百合等食材,鴨肉香口軟嫩,想吃的記得預訂

🥬竹笙鼎湖上素 $238 (例牌)
來一道蔬菜類清一清味蕾,竹笙軟腍入味,底下還有好多菇類和蔬菜

🥄西米蓮蓉焗布甸 $60 (需預訂)
在焦脆的西米奶黃布甸下,內含軟滑流心的蓮蓉,蓮蓉香氣突出,熱辣辣好好食,不會太甜,因製作需時,不想錯過的一定要預訂‼️
2024-09-05 1118 瀏覽
約左一大班朋友聚會見見面,知道「六國酒店」的中菜廳評價不錯,所以今次就選擇了六國酒店的「粵軒」飯聚🥰 位於灣仔六國酒店內的「粵軒」裝潢古典優雅,環境舒適寛闊👍🏻這間中菜廳特別之處是供應多款懷舊粵菜菜式,其中招牌菜包括沙律煙鯧魚、八寶鴨、台山焗蟹砵、鷓鴣粥等。有啲特別懷舊菜式想試下,所以提早向中菜廳預訂了。入座後,服務員細心介紹餐牌,服務貼心周到,食物水準都很高❣️ 招牌蜜汁叉燒 (例牌) $228蜜汁叉燒份量好足,叉燒燒得焦脆燶邊,叉燒肥瘦適中,肉質軟腍多汁,蜜汁味道濃郁,好yummy‼️ 大良野雞卷 (八件) $198 野雞卷屬於手工精細的菜式‼️雖然叫大良野雞卷,但其實沒有雞肉,而是用豬梅肉製作而成😆而其中的「野」字即是「非正式」的意思。大良野雞卷食落口感外脆內軟,焦香味美,肥而不膩,好特別👍🏻 釀焗蟹蓋 (一隻) $168焗至金黃香脆的芝士釀焗蟹蓋🦀,由廚師每日新鮮人手拆蟹肉,蟹蓋真材實料,蟹肉相當足料,蟹蓋富有啖啖鮮甜蟹肉,味道鮮甜。 釀焗響螺 (一隻) $168釀焗響螺屬於手工精細的菜式‼️將新鮮響螺肉切粒後🐚,同洋蔥、菇菌與肉鬆一齊炒香、再加入薯蓉、麵包糠、芝士及少許黃薑粉調味,以

位於灣仔六國酒店內的「粵軒」裝潢古典優雅,環境舒適寛闊👍🏻
招牌蜜汁叉燒 (例牌) $228
招牌蜜汁叉燒 (例牌)
大良野雞卷 (八件) $198
大良野雞卷食落口感外脆內軟,焦香味美,肥而不膩,好特別👍🏻
大良野雞卷 (八件)
釀焗蟹蓋 (一隻) $168
釀焗蟹蓋 (一隻)
釀焗響螺 (一隻) $168
釀焗響螺屬於手工精細的菜式‼️將新鮮響螺肉切粒後🐚,同洋蔥、菇菌與肉鬆一齊炒香、再加入薯蓉、麵包糠、芝士及少許黃薑粉調味,以法式手法烹調後再釀入原有的響螺殼內,表面焗至金黃香脆,味道濃郁又惹味。
釀焗響螺 (一隻)
乾煎蝦碌 $408
傳統炮製這味乾煎蝦碌時不會落油🦐,所以名副其實「乾煎」,煎蝦的過程能鎖住蝦的肉汁,令其皮脆肉嫩。乾煎蝦碌外脆內鮮嫩,醬汁味道酸甜,醬汁不會蓋過蝦的鮮味,好正🤩
乾煎蝦碌
鷓鴣粥 (例牌) $398
鷓鴣粥屬於工序繁複的手工菜‼️鷓鴣粥雖稱為粥卻沒有一粒白米,實質是湯羹,所以是一款無米粥。
首先將鷓鴣拆肉剁成肉麋,然後拌入參薯蓉,用慢火推出如「粥」的綿延感,最後加入鷓鴣骨殼上湯成為湯羹,味道醇和及馨香清甜。鷓鴣肉有化痰止咳功效,能補虛健胃。
鷓鴣粥 (例牌)
沙律煙鯧魚 $1,280
✨️呢款懷舊菜需提前預訂。
店家探用兩斤的白鯧魚🐟將西方的烹調方法融合,用蔬菜醬汁醃製鯧魚,甘香鮮嫩的魚肉滲入煙薰香,加上酸甜開胃的西式沙律伴碟,色香味俱全🥰
沙律煙鯧魚
龍穿鳳翼 $268
龍穿鳳翼屬於手工精細的菜式‼️「鳳翼」就是雞翼🐔做法先將雞翼去骨,再釀入甘筍、西芹和金華火腿條,食起上來啖啖肉很好吃又方便🥰
龍穿鳳翼
台山焗蟹砵 $428
台山焗蟹缽屬懷舊手工菜🦀,先將蛋漿混合新鮮蟹、豬肉碎等食材,倒進缽內蒸煮,蒸熟後再加入鹹蛋黃在焗爐焗熟,蛋仍然保持嫰滑,濃郁蛋香加上鮮甜蟹肉,味道濃郁鮮味。
穿蓮八寶鴨 (一隻) $698
✨️呢款懷舊菜需提前預訂。
八寶鴨屬於工序繁複的手工菜‼️先將整隻鴨去骨🦆,再將餡料釀入鴨肚,釀料為鹹蛋黃、金華火腿、紅豆、薏仁、百合、蓮子、冬菇、花生等,
製成的鴨形豐腴飽滿,色澤紅潤,食落鴨肉酥爛,汁濃味鮮,而家真係好少機會食到❣️
竹笙鼎湖上素 $238
食材中採用了竹笙、雲耳、冬菇、草菇,紅蘿蔔,菜心等材料,以素上湯分別煮熟,味道清爽又可以解膩。
竹笙鼎湖上素
西米蓮蓉焗布甸 (一位) $60
✨️呢款懷舊菜需提前預訂。
微焦脆的表面下是軟滑的西式奶黃西米布甸,配以清香的中式蓮蓉,結合了中西元素,味道清香,又唔會太甜🥰
西米蓮蓉焗布甸 (一位)
✨️另收加一服務費用

琥珀核桃 (一磅) $228/盒
另外,係開飯前食左個小吃琥珀核桃,呢度的琥珀核桃採用了原粒雲南合桃,用人手逐粒去衣後以麥芽糖煮製,之後以慢火將合桃炸至琥珀色後再沾上芝麻,食落香甜脆口,甜度適中🤩我實在太喜歡吃了,買了一盒外賣帶回家慢慢吃😝
琥珀核桃
招牌蜜汁叉燒 (例牌)
大良野雞卷 (八件)
釀焗蟹蓋 (一隻)
釀焗響螺 (一隻)
乾煎蝦碌
鷓鴣粥 (例牌)
沙律煙鯧魚
龍穿鳳翼
竹笙鼎湖上素
西米蓮蓉焗布甸 (一位)
2024-09-03 887 瀏覽
同一大班朋友去咗灣仔六國嘅粵軒食飯❤️粵軒銷魂叉燒半肥瘦叉燒,仲帶少少濃邊,食落去好軟熟😍大良野雞卷呢個係順德懷舊菜嚟,聽個名以為係用雞肉嚟做,但其實裏邊係冇雞肉㗎,佢係用咗肥豬肉、瘦肉、火腿煙燻再上粉炸,食落最有少少玫瑰露嘅酒香❤️釀焗鮮蟹蓋芝士釀蟹蓋,面頭嘅芝士焗到金黃色,入邊係蟹肉、姑類同埋芝士,係用咗新鮮嘅蟹肉,份量比平時喺出麵食到嘅多好多,食落Creamy鮮甜👍🏻格蘭釀焗響螺呢個係手工菜,將肉類、馬蹄、冬菇等等讓落響螺度,食落有少少咖喱口味😍懷舊鷓鴣粥呢個粥其實係冇米粥嚟,裏邊有啲鷓鴣肉、肝、蔘薯,肝用上湯蒸,食落好濃郁,推介推介❤️沙律煙鯧魚🐟呢個鯧魚係一定要訂製嘅,因為佢係要醃製兩日嫁,條白鯧魚超大條,用叉燒醬180度焗10分鐘,肉質結實鮮味🥰 配埋旁邊嘅沙律更加相得益彰👍🏻龍穿鳳翼🐥同樣係傳統手工菜黎,將雞翼去骨再釀入西芹、紅蘿蔔等等嘅材料,食落啖啖肉,口感豐富😍乾煎蝦碌 🦐啲蝦超大隻,食落酸酸辣辣,入口彈牙,超開胃🥰穿蓮八寶鴨🦆呢個都係預訂菜式,鴨裏釀咗八種材料,包括百合、薏米、紅豆、鹹蛋黃、冬菇、蓮子肉粒等等,真係好考功夫因為將成個鴨骨起咗去,釀入材料,炸咗上色,用高湯蒸
同一大班朋友去咗灣仔六國嘅粵軒食飯❤️

粵軒銷魂叉燒
半肥瘦叉燒,仲帶少少濃邊,食落去好軟熟😍

釀焗鮮蟹蓋

格蘭釀焗響螺

沙律煙鯧魚🐟

龍穿鳳翼🐥

乾煎蝦碌 🦐
啲蝦超大隻,食落酸酸辣辣,入口彈牙,超開胃🥰

穿蓮八寶鴨🦆
呢個都係預訂菜式,鴨裏釀咗八種材料,包括百合、薏米、紅豆、鹹蛋黃、冬菇、蓮子肉粒等等,真係好考功夫因為將成個鴨骨起咗去,釀入材料,炸咗上色,用高湯蒸個半鐘,真係心機之作😍

台山焗蟹砵🦀
依個係台山菜,淨係賣相已經超級精,原隻蟹肉蒸雞蛋,類似焗魚腸咁,先蒸熟個蟹,再加蛋,蛋係炸過嘅,入邊仲有少少肉餅,呢個係推介❤️

竹笙鼎湖上素🥬
滿滿嘅竹笙、菇類同埋菜心,夠曬健康清新🌿

蓮蓉西米焗布甸
又係一個傳統嘅菜式,表層煙煙韌韌,入邊蓮蓉加上奶黃同西米,食落香滑有口感🥰
  • 台山焗蟹砵
  • 招牌蜜汁叉燒
  • 釀焗鮮蟹蓋
  • 鷓鴣粥
2024-09-01 656 瀏覽
粵軒中菜廳裝修典雅舒適,主打懷舊手工菜,以傳統精湛手藝融合現代創新元素製作特色菜餚,盡顯廚師心思及功架✨ 當中好多菜式都係首次品嘗,食物質素令人驚喜,好啱約埋一大班親友聚會🥰 ❀ 粵軒銷魂叉燒 🐷半肥瘦叉燒焦香肉嫩,香脆燶邊配搭軟嫩肉質,每件掛滿蜜汁令味道香甜濃郁,啖啖肉好juicy😍❀ 大良野雞卷 🐷以麵粉包裹肥豬肉、瘦豬肉及火腿片醃製而成,沒有半點雞肉成分‼️ 炸到金黃酥脆,咬開帶微微香甜及玫瑰露酒香,好特別呢🥰❀ 釀焗鮮蟹蓋 🦀芝士釀蟹蓋烤至金黃色,上枱後香氣四溢😍 入面釀滿新鮮蟹肉及菇類等配料,並加入芝士粉,食落濃郁鮮甜又creamy,好足料👍🏻❀ 格蘭釀焗響螺 🐚原隻響螺賣相好吸睛✨ 將螺肉、冬菇及馬蹄攪碎製成,帶點咖哩口味,好有口感😝❀ 干煎蝦碌 🦐大大隻蝦口感新鮮爽彈,蘸滿酸甜醬汁好開胃😚❀ 懷舊鷓鴣粥 🥣依款係平時少見嘅無米粥,工序非常繁複!將蔘薯、雞肉及上湯熬煮成湯羹,質感綿滑鮮香,有化痰止咳功效👍🏻❀ 沙律煙鯧魚 🐟需提早預訂‼️  煙鯧魚曬後切片,表面塗上蔬菜醬汁醃製,肉質鮮嫩,鹹香入味又帶陣陣煙燻香~依道菜式融合西式元素,以酸甜開胃嘅沙律為伴碟,襯托煙鯧魚鮮味☺️❀

❀ 粵軒銷魂叉燒 🐷

❀ 大良野雞卷 🐷

❀ 釀焗鮮蟹蓋 🦀

❀ 格蘭釀焗響螺 🐚

❀ 干煎蝦碌 🦐
大大隻蝦口感新鮮爽彈,蘸滿酸甜醬汁好開胃😚

❀ 懷舊鷓鴣粥 🥣

❀ 沙律煙鯧魚 🐟

❀ 龍穿鳳翼 🐣
師傅將雞翼去骨,再釀入西芹、甘筍及冬菇絲✨ 雞翼嫩滑多汁,搭配爽脆既配菜更有風味

❀ 台山焗蟹砵 🦀
原隻肉蟹放入砵內蒸蛋,蛋漿混入粉絲及肉碎,再加入鹹蛋黃及熱油炸焗,蟹肉嘅鮮甜味滲入蒸蛋,濃郁又鮮香🥰

❀ 竹笙鼎湖上素 🥬
以竹笙、冬菇、秀珍菇及草菇製作,亦加入菜心及甘筍作點綴,口感爽脆清新

❀ 穿蓮八寶鴨 🦆
需提早預訂‼️  將原隻鴨起骨,係鴨肚釀滿紅豆、薏米、百合、蓮子、鹹蛋黃、冬菇及糯米等材料😍 鴨肉外酥香嫩,用高湯蒸煮令其更加入味,層次感好豐富❤️

❀ 蓮蓉西米焗布甸 🥧
表層焦香帶點煙韌,入面係西式奶黃布甸配搭清香嘅中式蓮蓉,香甜綿滑🥰
2024-08-30 3471 瀏覽
北上消費業態愈趨多元,數據顯示廣東上半年旅遊經濟整體向好,接待遊客3.84億人次,旅遊收入4789億元,遊客多集中於購物、長途交通、住宿和餐飲四方面。然而,要品嘗經典粵菜不一定跑到內地,以下這間歷史悠久的餐廳曾經歷二戰,在港島區屹立九十年,尤其重視粵菜真味的薪火相傳,是市場上的重要瑰寶。位於灣仔六國酒店的「粵軒」是香港著名的中菜廳之一,屢獲殊榮,在香港飲食界享有崇高地位。專業的策劃團隊多年來一直致力研發傳統與現代融合的時令美食和經典粵菜,以迎合顧客不斷變化的口味。環境:✨餐廳環境典雅舒適,裝潢融入東方色彩,落地玻璃設計更顯高雅,適合商務酬酢或親友相聚。服務:✨當日正值晚市,職員友善有禮。上菜速度亦見貼心,會照顧食客的用餐速度,用餐時間很足夠。食物:🐷 招牌蜜汁叉燒 ($228) 💗筆者推介!✨筆者認為它是上品的叉燒,每一件都非常飽滿有光澤,散發着蜜香味,外表是帶焦香的微「燶邊」,肉身是暗沉的粉嫩色。✨口感方面,店家採用梅頭入饌,能清晰看見三合一的肉結構,入口香甜鬆軟,卻又有着爽口而不油膩的平衡感,印象很好。🐔 大良野雞卷 ($198/ 8件)💗筆者推介!✨內裏沒有雞肉!此菜式源自肉品昂

環境:

服務:

食物:
🐷 招牌蜜汁叉燒 ($228)
💗筆者推介!

🐔 大良野雞卷 ($198/ 8件)
💗筆者推介!

✨內裏沒有雞肉!此菜式源自肉品昂貴、珍貴的二十年代,大良廚師靈機一觸,用麵粉包裹肥豬肉、瘦豬肉及火腿片並加入酥炸,傳入香港後瞬即爆紅,一躍成為酒席必備的熱葷之一。
✨坊間難尋,亮麗的賣相帶少女糖果色調,外脆內軟,甘香的豬油夾雜濃濃的玫瑰露味,甜蜜好吃!

🐟 沙律煙鯧魚 ($1280)
✨需提早預訂。

✨份量超驚人,每件魚塊有如手掌般巨大!
✨六、七十年代初的宴會常見菜式之一,甘香鮮嫩的魚肉散發淡淡煙燻味,伴以西方的鮮果沙律,濃厚的魚味與酸味抗衡,更能突顯海洋鮮香。

🥣 鷓鴣粥 ($398)

✨源於上世紀三十年代的澳門,其時的大戶人家往往在消遣後飽受喉嚨痛及聲音沙啞之苦,故命人特製可降火氣又容易下咽的菜餚,故採用擁有化痰止咳之療效的鷓鴣作
入菜,其後傳入香港。
✨工序尤其繁複,充分考驗廚師的烹飪手藝,先把鷓鴣及雞肉剁成肉糜後煮成湯羹,吃下去非常順喉舒服,溫和潤澤。

🦆 穿蓮八寶鴨 ($698)
✨需提早預訂。

✨早於三十年代初的香港已成為馳名中外的宴會名菜,深受大家庭歡迎,是歡慶傳統節日常有的老少咸宜佳餚。
✨內有乾坤!軟嫩的原隻鴨子内填滿紅豆、蕙米、糯米、乾百合等8款材料,再加以醃味、炸香及燴汁,口感味道層次突出鮮明。

🦀 釀焗蟹蓋 ($168/ 隻)

✨金黃酥脆的炸蟹蓋內盡是絲絲新鮮蟹肉、菌類、洋蔥碎及忌廉汁,口感味道層次豐富,蠻好吃。

🐚 釀焗響螺 ($168/ 隻)

✨口感爽彈,不失柔潤感的響螺連同菇菌碎釀焗,散發獨特香氣。

🦐 干煎蝦碌 ($408)

✨酸甜開胃的茄汁跟高營養的大蝦絕對是一道完美又惹味的菜式,堆積如山的新鮮巨型大蝦極富彈性,味道鮮美絕不油膩,配飯同吃,或作為下酒小食均合適。

🦀 台山焗蟹砵 ($428)

✨呈橙紅色的大蟹半浸淫在當中,連同雞蛋、粉絲、鹹蛋黃、肉碎均被放在砵仔內經歷蒸焗、油炸,飽腹度亦甚高,不俗。

🍗 龍穿鳳翼 ($268)

廚師早已把雞翼去骨,再釀入甘荀、西芹、冬菇等,「啖啖肉」透出清新感,表現平穩。

🥬 竹笙鼎湖上素 ($238)
✨以素上湯為基調,混合竹笙、冬菇、草菇、甘荀等材料,可平衡大餐的營養所需。

🍮 西米蓮蓉焗布甸 ($60/ 位)

✨需提早預訂。
✨表面焦香,晶瑩飽滿的西米,配上清甜蓮蓉、馥郁綿滑的西式奶黃布甸,熱騰軟糯,暖人心肺,好圓滿!
適逢舊同事榮休🥳老闆幫呢位為公司付出多年既同事舉辦左榮休晚宴😎選址係公司附近「六國酒店粵軒」中菜廳🙌呢間富有91年歷史六國酒店😊主廚張師傅多年前曾任職再由台灣回流🙌煮得一手拿手懷舊家鄉菜令我地回味無窮😍食指大動🙌.🙌先付粤軒销魂叉燒經過兩次燒烤而成😋選用半肥瘦豬肉🐷一口咬下肉質軟淋且帶好香玫瑰露味🙌燒至焦香邊位更係我最愛🤤🐖大良野雞卷係順德菜經典之一🙌原來呢道菜完全無雞既成分😂師傅將肥豬肉經醃製再上粉炸成🐷油香撲鼻但唔會覺得有肥膩感覺😜🦀釀焗鮮蟹蓋用左大量新鮮蟹肉混合芝士牛油焗到表面金黃焦香🙌沒有加入過多配料👍入口係啖啖鮮甜蟹肉👍🐚蘇格蘭釀焗響螺係一道保留傳統手工菜🤩配料用左馬蹄、冬菇及螺肉碎爆炒再加入咖喱焗製而成😋干煎蝦碌🦐大大隻肉厚帶膏🦐鮮紅色甜甜既醬料與及結實彈牙既虎蝦🦐感覺好正‼️第一次食既懷舊鷓鴣粥好驚喜😋師傅先用上湯將蔘薯蒸到變蓉🤩聽師傅講一窩粥最少用上六隻鷓鴣先做到一盤 🙌並加入雞肝提鮮調味😋食落好暖胃🥰沙律煙白鯧魚伴生果沙律😋用左接近兩斤幾海白鯧😋先將鯧魚半風乾切片後加入秘製香料再醃兩日後烤焗而成☺️色澤呈橙紅色魚肉食落結實😊且帶濃烈煙燻味道👍因為要咁大條魚呢道菜原來老闆特
🙌

沙律煙白鯧魚伴生果沙律😋用左接近兩斤幾海白鯧😋先將鯧魚半風乾切片後加入秘製香料再醃兩日後烤焗而成☺️色澤呈橙紅色魚肉食落結實😊且帶濃烈煙燻味道👍因為要咁大條魚呢道菜原來老闆特登預訂架😬

龍穿鳳翼🐣係1933年六國酒店既菜單之一 😊先將雞中翼起骨再放入西芹、紅蘿蔔及冬菇絲👍無骨雞翼食落真係好方便👍

🦀台山焗蟹砵用咗蛋漿及豬肉先蒸熟後加入鹹蛋黃再焗製😊最尾加蛋黃油炸而成😊肉碎及粉絲吸收左鮮甜蟹汁仲帶蛋黃香味😋

🍄竹笙鼎湖上素
配料用上冬菇、蘑菇、鮑魚菇、紅蘿蔔🥕菜心及飽滿竹笙😍係一道相對較清新嘅菜式😊

穿蓮八寶鴨🦆步驟相當繁複係一道養生菜式 😅先將鴨起胸骨再加入預先煮淋既薏米花生🥜百合栗子🌰咸蛋冬菇🍄蓮子紅豆🫘塞滿鴨身再炸上色😊之後再蒸半個鐘先可以上枱😊食落鴨肉帶有陣陣豆香😊入口好淋👍

甜品係點心部名菜蓮蓉西米焗布甸😊焗至表面金黃色且用料十足😬啖啖都食得到西米粒😋蓮蓉細滑微甜😋兒時回憶返唒黎呀😍
  • 台山焗蟹砵
  • 粤軒銷魂叉燒
  • 沙律煙白鯧魚
  • 大良野雞卷
  • 釀焗鮮蟹蓋
成日都話食中菜一定要夠多人先好食,結果一係唔食一食就要食最好😆今次走到嚟六國酒店食佢嘅中菜餐廳,聽聞佢哋有好多傳統手工菜式,我相信好多我都未食過🫢今次終於有機會大開肚界🤤؄🪐 大良野雞卷係一道傳統嘅順德特式小食,用上玫瑰露醃製嘅肥豬肉去做內餡🤤因為已經炸至酥脆,所以完全唔覺得肥膩,仲帶出啖啖臘腸香味,都幾過癮👍🏼§🪐 江南百花雞呢一味手工菜真係令我要寫個服字🤩將新鮮雞皮風乾超過6小時,釀入蝦膠之後就拎去炸🍤面頭係脆口嘅雞皮,蝦膠結實,口感同味道都有好多變化😋§🪐 懷舊鷓鴣粥雖然佢個名叫鷓鴣粥,但其實佢嘅狀態係羹😆加入蔘薯、雞肝等材料烹調而成😌整個湯羹都好有口感,味道清香,唔會太過濃味或者有味精感👍🏼§🪐 家鄉釀鯪魚又一道令我寫個服字嘅順德手功菜🤩喺依家市場競爭咁大嘅環境下,基本上都冇人會嘥時間做呢一類功夫菜🥲要將鯪魚煎皮拆骨,過程仲要好小心唔可以整爛塊魚皮😱將拆咗出嚟嘅魚肉打到起膠再釀返入皮!炸到金黃香脆,入口每一啖都好有味道👍🏼§🪐 台山焗蟹砵如果你有食過焗魚腸,呢一個蟹盤嘅情況就係類似!用上超大隻實肉嘅肉蟹🦀襯托住嘅係非常滑溜嘅蒸蛋🤤蟹肉嘅味道流入蒸蛋,令到佢整個味道都保持住蟹鮮😋
🪐 大良野雞卷

係一道傳統嘅順德特式小食,用上玫瑰露醃製嘅肥豬肉去做內餡🤤
🪐 江南百花雞

江南百花雞
面頭係脆口嘅雞皮,蝦膠結實,口感同味道都有好多變化😋
🪐 懷舊鷓鴣粥

雖然佢個名叫鷓鴣粥,但其實佢嘅狀態係羹😆
懷舊鷓鴣粥
加入蔘薯、雞肝等材料烹調而成😌
懷舊鷓鴣粥
整個湯羹都好有口感,味道清香,唔會太過濃味或者有味精感👍🏼
🪐 家鄉釀鯪魚

家鄉釀鯪魚
炸到金黃香脆,入口每一啖都好有味道👍🏼
🪐 台山焗蟹砵

台山焗蟹砵
蟹肉嘅味道流入蒸蛋,令到佢整個味道都保持住蟹鮮😋
台山焗蟹砵
面頭仲有一層焗到金黃嘅蛋皮,唔會太過單調😆
🪐 荔蓉香酥鴨

如果你鍾意食芋蓉/芋泥,咁我相信你都會好鍾意呢個菜式🫢
荔蓉香酥鴨
用上豬油令到芋蓉變到酥脆,淨係食上層嘅芋蓉都覺得好滿足🥰再加埋底層嘅鴨肉帶出酥香,兩者嘅相襯程度係100%💯
🪐 左宗棠雞

主廚係台灣回流返嚟嘅廚師👨🏻‍🍳所以除咗粵菜之外,台灣菜亦都係佢嘅撚手🙌🏼特別炮製咗呢一味台灣傳統菜式左宗棠雞俾我哋😍
左宗棠雞
味道帶點甜辣,的確惹味,味道係滿分👍🏼而且佢個辣度唔會太搶喉,所以食起上嚟係好舒服😋
🪐 蓮蓉西米焗布甸

唔好睇小佢細細兜😆因為有蓮蓉食起上嚟都會幾飽肚🤰🏻
蓮蓉西米焗布甸
味道唔算話好甜,口感比較軟綿,加上西米會帶啲咬口,係一個幾特別嘅中式甜品😌
🪐 杞子桂花糕

本人就幾鍾意食呢一種糕類,貪佢清清爽爽😆但好多時坊間食到嘅都只係一貫死甜嘅味道🥹
杞子桂花糕
我今次終於食到好突出嘅桂花香味,而且甜度掌握得好好,所以都唔記得咗自己食咗幾多嚿😂
؄
經過一個晚上,我終於好清楚知道乜嘢先叫做手工菜😍而因為佢嘅複雜程度,而家真係買少見少,如果仲有得食嘅話就好快啲去食,真係會失傳㗎😳
🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2024-07-11
5 分鐘 (堂食)
荔蓉香酥鴨
左宗棠雞
杞子桂花糕
2024-08-03 1387 瀏覽
在六國酒店內的粵軒中菜廳,最近粵軒推出了以「尋味一九三三」為主題的懷舊菜式,為食客呈現高級而又富有歷史感的手工粵式料理。首先推薦的是「雙鳳朝陽」,雞肉和乳鴿肉交錯,肉質細嫩多汁,配以鮮嫩的小菜心,層次豐富。「玉簪蝦球」也是一道精緻美饌,大份量的新鮮蝦球搭配脆嫩的蘆筍和蔬菜絲,清爽可人,非常適合夏日享用。「核桃雞丁」,雞肉鮮嫩可口,搭配香脆的炒核桃,別具一格,深受大小朋友的歡迎。另一道特色菜「龍穿鳳翼」更是一絕,這道懷舊手工菜原本是宮廷菜式,現在已經很少有餐廳供應了。師傅先幫雞翼起骨,再以火腿、冬菇和西芹等材料填入,既有視覺衝擊力,又口感豐富多層次,醬汁濃郁鮮美,令人難忘。「釀焗鮮蟹蓋」則是粵軒的招牌菜之一,廚師需要手工將一整隻花蟹的蟹肉取出,每一口都能品嘗到飽滿多汁的蟹肉和洋蔥,再經過烘烤,美味可口。最後必定要品嚐的是「閩式石鍋炒飯」,飯粒飽滿彈牙,與各種新鮮食材融合完美,濃郁醇厚的石鍋香氣令人難忘,特別是師傅加入了脆米花和臘肉碎,更是提升了整體口感。總的來說,粵軒中菜廳為食客帶來了一場優雅難忘的粵菜體驗。菜式考究講究,加上獨特的復古裝潢,令人彷彿穿越回到昔日的優雅時光。喜愛粵菜的朋友

總的來說,粵軒中菜廳為食客帶來了一場優雅難忘的粵菜體驗。菜式考究講究,加上獨特的復古裝潢,令人彷彿穿越回到昔日的優雅時光。喜愛粵菜的朋友絕對不容錯過這家餐廳。
2024-08-01 1568 瀏覽
等候報告期間趁有空檔到久違了的粵軒午膳。由開餐至埋單歷時不多於兩個小時只有這一枱,電話也沒有響過,不知其他日子是否也是如此?蝦餃的皮厚薄適中,可惜口感有點過軟,蝦餃饀料倒是中規中矩,蝦仁大而爽彈。牛肉餃蒸得有點過火,餃皮非常厚,幸好牛肉饀也大而且調製得有勁度,與薑蔥十分搭配。墨魚腸跟台灣的墨魚腸非常相似,當然切片炸的墨魚腸比整條烤的台式香腸香脆,但翡翠二字何來?從名字理解以為是餃子卻原來是灌湯餃,上湯的火腿味濃郁,竹笙也爽脆,湯餃的饀料也不錯,是很好的暖身點心。炒米粉材料豐富,有帶子碎、魷魚條、叉燒及一些脆嫩蔬菜。米粉炒得爽而不乾,搭配各種肉類及海鮮令整道菜品更為美味。
等候報告期間趁有空檔到久違了的粵軒午膳。

筍尖鮮蝦餃

薑蔥牛肉餃

翡翠墨魚腸

鮑絲竹笙湯餃

2024-05-09
鮑絲竹笙湯餃
2024-07-29 2500 瀏覽
傳統菜式以手工菜見稱,用料靚配上簡單的製法,不用太花巧便能吃到食材的真味。和好友到六國酒店見有個尋味一九三三,將1933年已有的懷舊菜式重新推出,大家當然要試試,最欣賞是每道菜上枱時,看得到背後的功序果真不少,色香味俱全,完全吃得到菜式的真味。玉簪蝦球,做法可說是非常刁鑽的一道懷舊菜,以菜遠伴底、金華火腿絲、菇絲、西芹、筍絲及露荀貫穿大蝦煮熟,外形精緻得猶如古代女性所用的髮簪,綠白相配顏色像翡翠珍珠,充滿了典雅的中國色彩。核桃雞丁,利用核桃炒過之後,香脆口感突顯雞肉柔嫩。材料有田雞粒、核桃、翠肉瓜,以台式汁醬拌炒收尾,香氣十足,田雞肉滑嫩多汁,加上香脆的核桃,真是超滿足的一品,佐酒一流。龍穿鳳翼,這道工序繁複的美饌,將雞翼去骨再釀入火腿條及甘荀,先煎至8成熟,簡單的加入蠔油及生抽調味,平底鍋收汁,入口雞肉嫩滑,甘荀的爽甜超夾,好滋味。雙鳳朝陽,所謂雙鳳即乳鴿片及雞片,由於乳鴿較難入味,大廚先醃3至4小時後,再將乳鴿片及鮮雞片同炒,這種傳統做法,現在已買少見少,入口各有不同的口感,美味。釀焗蟹蓋,招牌釀焗蟹蓋,蟹味濃郁,大廚需將花折肉,將炒香了的洋蔥碎鋪滿蟹蓋,加入蛋液和滿滿的芝士舖在面

釀焗蟹蓋,招牌釀焗蟹蓋,蟹味濃郁,大廚需將花折肉,將炒香了的洋蔥碎鋪滿蟹蓋,加入蛋液和滿滿的芝士舖在面層同焗,每一口都能吃到飽滿的蟹肉和多汁洋蔥,足料又好味,鮮甜滋味在口中蔓延,充滿幸福感。
閩式石鍋炒飯,內有臘味、臘肉、潤腸,最特別是大廚特意將紫米浸腍,蒸熟後炸脆,入口脆卜卜有咬感,配上大廚特製的台式醬汁,-粒粒米飯分明,真是好惹味。
2024-07-16
  • 閩式石鍋炒飯
  • 雙鳳朝陽
  • 釀焗蟹蓋
2024-07-25 1820 瀏覽
早排同朋友仔去左六國酒店食buffet, 今次就去左佢地另一間中菜一粵軒! 其實粵軒已經屹立左係到好多年, 所以有唔少懷舊菜式都可以食得到, 一行五人點左唔少懷舊菜, 今晚真係大飽口福! ✨️大良野雞卷大良野雞卷其實係無雞的! 入面嘅肥豬肉用左玫瑰露醃製, 味道有d似蠟腸, 之後再用瘦肉包裹炸至酥脆, 脆卜卜口感好豐富✨️江南百花雞E到心機菜用左雞皮同蝦膠製作, 雞皮需要風乾至油份無哂之後再釀入蝦膠, 食落去外脆內彈, 鮮味十足✨️懷舊鷓鴣粥E個其實唔係而家平時食開嘅粥嚟, 佢其實係一個羹嚟, 用左鷓鴣肉同埋肝臟製作, 雖然無米但食落去就好似有米粥咁綿滑, 而且帶點鮮味, 幾有驚喜✨️家鄉釀鯪魚一睇就知道工序十分繁複, 一件件釀鯪魚砌得番一條魚, 鯪魚肉加左馬蹄粒除左令口感更豐富, 仲令整體無咁膩, 外脆內軟彈, 沾上醬汁後更惹味, 不過車車覺得就咁食已經好夠味啦✨️台山焗蟹砵成隻蟹坐係上面已經好吸引, 師傅先蒸左個蟹去, 再用熱油一下一下倒落去, 將雞蛋同蟹肉、粉絲整熟, 食落蛋香十足, 口感豐富✨️荔蓉香酥鴨E道菜係第一次食, 感覺似細個係酒樓點心嘅芋角, 由芋蓉同鴨肉組成, 入口酥脆可口,

✨️大良野雞卷

✨️江南百花雞

✨️懷舊鷓鴣粥

✨️家鄉釀鯪魚

✨️台山焗蟹砵

✨️荔蓉香酥鴨
E道菜係第一次食, 感覺似細個係酒樓點心嘅芋角, 由芋蓉同鴨肉組成, 入口酥脆可口, 芋蓉好香, 而且一d都唔膩, 不自覺食左好多件

✨️左宗棠雞
E道左宗棠雞係一道台灣嘅傳統菜同時亦係主廚嘅撚手小菜, 味道甜甜微辣, 惹味好餸飯

✨️蓮蓉西米焗布甸
全晚最期待嘅蓮蓉西米焗布甸口感綿密細膩, 甜度適中, 超好味!!! 好想食多個但因為要預先點定所以只食左一個喳

✨️杞子桂花糕
杞子桂花糕用左中國茶製作, 亮澤茶色,晶瑩剔透, 食落有濃濃嘅桂花既香, 微甜幾好食

✨️桂圓紅棗茶
人大左好中意養生野, 特別係桂圓紅棗, 車車好喜歡嘅配搭嚟,味道剛剛好, 唔太甜, 滋潤養生
早排去左灣仔六國酒店的粵軒食lunch,主要係想試下同事講好好食的叉燒。除左叉燒之外,我地仲叫左個"粵軒帝皇骨",因為見佢餐廳名都放埋落去,仲係推介菜,以為應該好好食。但結果真係令我好失望。😕首先,睇住侍應切肉已經覺得有啲奇怪。切咗20秒先切哂,過程中見到舊肉硬硬地。佢仲話係用東坡肉嘅煮法,但東坡肉唔係應該好淋嘅咩?點解切開係白色瘦肉?🤔其實東坡肉應該係要汁都滲晒入去肉度,食落去每一啖都好入味,或者係用五花肉整出嚟嘅嫩滑口感。而家呢舊“帝皇骨”唔上唔落,完全唔知佢想點。以下係我對呢道菜的感覺同建議:上網搵返,原來2012年12月已經有篇文章話“粵軒帝皇骨”令人失望,話“令人失望,不論是肥肉,瘦肉,也一樣地很難咀嚼,肉質頗粗,與近似的蓮香樓醬烤骨比,水準何止差一截?”真係過咗12年都冇改進過。其實呢碟“帝皇骨”成$178都唔平,我真係唔明點解成12年都係呢個咁嫁質素,真心希望粵軒可以做好啲。🙁附上我當日影嘅照片及影片(另外上載了),大家自己睇吓吧!📸 希望呢篇食評可以幫到大家唔好中伏叫呢道菜,同時都希望粵軒聽取意見改進,提升食物質素。💪

粵軒帝皇骨

附上我當日影嘅照片及影片(另外上載了),大家自己睇吓吧!📸

午餐