2020-05-07 54 瀏覽
When you opened the bag and saw such note on the container, you would just feel that love and caring from every bite you take! Made with love and served with the heart is what I would describe this little hole in the wall. They know how I love to have sake with my meal and during this dining restriction lockdown period of COVID-19, I could only order take away. When they threw in a cup and bottled some sake for me to enjoy my meal back in my office, what else could I ask for!? THANK YOU! All the best to you folks!
2020-04-28
外賣自取
2020-04-29 1184 瀏覽
All in all簡評:1. 餐廳把廚師發辦當作是藝術品去做;2. 相比同類型的店舖,價錢不貴;3. 一餐可以食兩個半鐘;4. 刺身非常新鮮;5. 店員服務好好,完全會問你意見。——————————————————自己第一次食廚師發辦,終於被我預約到菊月町,之前一路見TVB飲食節目有介紹佢,所以就一路心思思都想試吓。首先,前菜先付是用鐵板燒所製作的烏賊丸配白飯魚干,你見到背後好似一個屏風嘅樣,其實係白飯魚干,在鐵板上燒後,壓制而成的。菊月町有一個理念,就是要把廚師發辦,當作是一件藝術品咁樣去做。之後來的是間白魚配海葡萄,兩樣嘢要連埋一齊食,酸酸的,再配上間白魚的鮮味,兩者融合得非常好。接著是左口魚配烏魚子加上海藻棉 (柚子醋)。柚子醋酸酸甜甜,更加能誘發出左口魚的鮮味,細心品嚐,發現是真的不同的。然後下道菜是深海池魚配上山藥蓉及紫蘇花,以前一般就食開薯蓉,今次能夠食到山藥蓉,就非常特別。山藥蓉雖然沒有什麼濃烈的味道,反而是淡淡的,卻能顯出魚的鮮味。然後是金龍鯛配蛋黃醬。廚師選擇用蛋黃醬,非常別出心裁。再接下來的是加拿大海膽壽司。海膽的份量非常多,只有新鮮,已沒有腥味。令人非常開心。再
All in all簡評:

1. 餐廳把廚師發辦當作是藝術品去做;
2. 相比同類型的店舖,價錢不貴;
3. 一餐可以食兩個半鐘;
4. 刺身非常新鮮;
5. 店員服務好好,完全會問你意見。

——————————————————

首先,前菜先付是用鐵板燒所製作的烏賊丸配白飯魚干,

之後來的是間白魚配海葡萄,

接著是左口魚配烏魚子加上海藻棉 (柚子醋)。

然後是金龍鯛配蛋黃醬。

廚師選擇用蛋黃醬,非常別出心裁。

再接下來的是加拿大海膽壽司

海膽的份量非常多,只有新鮮,已沒有腥味。令人非常開心。

再下一道菜是拖羅配三文魚子,

拖羅並不需要點豉油,因為三文魚子已成為了拖羅的醬汁。肥美的拖羅,鮮味,入口即溶。

換一下口味,來一份漬物:紅酒蒿頭、牛蒡、蒜頭漬。

再接着的有金鯛魚、鮑魚。

然後是來一份非常足料的鮮甜魚湯。

魚湯非常熱,而面頭你會見到有濃濃的像啫喱的東西,是魚骨膠原:

魚湯經過長時間熬制而成。

最後,以一杯清酒作結。
2020-04-21
  • 深海池魚
  • 白象拔蚌
  • 漬物
  • 炒飯
  • 沙律
  • 前菜
2020-04-28 203 瀏覽
之前晏晝食過,所有嘢都好好,好可惜原來晚餐唔係一樣今日叫咗個$288.12件發板壽司,六款每款兩件,六款都係魚,重要全部都麻麻,又冇湯,又冇沙律。再叫咗個$288發板鐵板燒,三樣燒物,好可惜又冇飯,有冇湯,冇諗過食鐵板燒,剩係得啲餸再叫咗個$148嘅拖羅套餐,都係冇湯冇沙律兩個人食$800埋單,完全唔抵食,唔會再幫襯晚飯之前食晏晝,侍應招呼熱情,今日夜晚去到,分別實在太大,完全冇人招呼,態度都麻麻地完全冇諗過晏晝同夜晚咁大分別,以後都唔會夜晚去

再叫咗個$148嘅拖羅套餐,都係冇湯冇沙律

兩個人食$800埋單,完全唔抵食,唔會再幫襯晚飯

完全冇諗過晏晝同夜晚咁大分別,以後都唔會夜晚去
喺觀塘行行吓經過一間食日本菜嘅餐廳有廚師發板,就入嚟試吓,價錢唔算好貴,大概$1000一個人。我哋選擇咗”焰月”餐,睇落都幾多食物。前菜有炸烏賊魚丸同白飯魚乾,兩者都好香口,烏賊魚丸面頭有啲卜卜趣,增加口感。刺身方面有左口魚配青瓜醋,食嘅時候可以同啲香蔥捲埋一齊,青瓜醋偏甜,左口魚薄得來爽身,正!間白,唔係好多地方有呢款刺身!食落好滿足,因為厚身之餘仲有好香嘅魚味,食落帶點甜。深海池魚配准山,刺身爽口,淮山有潺,未必個個都鍾意食。火炙金木鯛配唐辛子,撈埋一齊食有少少辣,燒過嘅刺身更香更濃。拖羅紫蘇葉,紫菜輕輕烘過,包住拖羅同紫蘇葉一齊食,雙重味覺享受!拖羅有口感!刺身過後有漬物,牛蒡、蕎頭同蒜頭漬。鐵板燒就有忌廉香草金鯛,面頭嘅係魚鱗,炸咗就可以一齊食,好脆身,完全唔似食緊鱗片!芝士虎蝦配洋蔥,虎蝦爽口彈牙,啖啖肉,沾滿左芝士好邪惡!仲可以啜埋蝦頭嘅汁!魚湯。壽司方面有赤背,食落爽口!火炙黑鯛,有咬口!赤身蛋白泡,即打蛋白泡放上魚生上,初次嘗試,赤身食落有魚味。梅倉配魚子醬,香!日本海膽,超鮮甜!最後仲有日本靜岡蜜瓜,超甜又多汁!

我哋選擇咗”焰月”餐,睇落都幾多食物。

深海池魚配准山,刺身爽口,淮山有潺,未必個個都鍾意食。

刺身過後有漬物,牛蒡、蕎頭同蒜頭漬。

魚湯。

壽司方面有赤背,食落爽口!
火炙黑鯛,有咬口!
梅倉配魚子醬,香!
日本海膽,超鮮甜!

最後仲有日本靜岡蜜瓜,超甜又多汁!
觀塘真係臥虎藏龍,雲集左好多出人意表的隱世小店,今次真係好彩撞中呢間咁正嘅店舖,我地附近個幾枱客人,都食到讚不絕口,好值得推介俾大家!呢間有兩個set餐係師傅拍板既,一個$980,一個$1380,分別係貴啲個個多兩份時令刺身,同三款鐵板燒,拖羅蓉手卷變滿滿既海膽盛。我地要左$980既餐,都食得好滿足好飽,附近幾枱食客都係叫$1380個個餐,佢地鐵板燒有焦糖鵝肝多士(好大份好香),同昆布鮑魚燒,有個用鮑魚肝做既醬,好吸引,好羨慕。介紹返我地個餐先,以下係跟返佢出餐既順序黎寫:前菜,冰菜水豆腐配海膽汁好味,鮮甜,靚!(老公好鍾意個海膽汁)我鍾意個冰菜,好爽甜,個樣好靚。間八魚薄切四片配醋青瓜醬海葡萄魚子醬配黑立 魚油味好香,有焦香味深海池魚配三文魚籽金目鯛配姜蓉同芥末籽加辣椒絲 師傅有教我地每樣都夾啲落去一啖食,堅係好食,味道有層次,辣辣地加魚油香味同焦香味好出。拖羅刺身金鯛鐵板燒仲有埋脆脆嘅魚鱗同忌廉汁好好食😋鐵板燒大蝦個蝦真係好大,師傅留左啲煎到脆卜卜又香口既蝦腳俾我哋食,估唔到蝦腳咁好味,仲有蝦頭既蛋白汁,好好食!第一次將隻蝦食得咁精彩!鐵板爐雖然好近我哋,但佢地爐邊已經係抽風位,唔

介紹返我地個餐先,以下係跟返佢出餐既順序黎寫:
前菜,冰菜水豆腐配海膽汁
好味,鮮甜,靚!(老公好鍾意個海膽汁)
我鍾意個冰菜,好爽甜,個樣好靚。

間八魚薄切四片配醋青瓜醬海葡萄

魚子醬配黑立
魚油味好香,有焦香味

深海池魚配三文魚籽

金目鯛配姜蓉同芥末籽加辣椒絲

拖羅刺身

金鯛鐵板燒仲有埋脆脆嘅魚鱗同忌廉汁
好好食😋

鐵板燒大蝦
第一次將隻蝦食得咁精彩!
鐵板爐雖然好近我哋,但佢地爐邊已經係抽風位,唔會有油煙攻到過黎,上左碟先會聞到濃濃既香味。

師傳俾左啲佢地自己漬既牛蒡蒜頭漬 蕎頭我地試,蒜頭估佢唔到幾好食,無左佢自己本身既辣同濃烈嘅大蒜味,我地估係用鏗魚粉同麵鼓漬既。

彷彿魚配海葡萄 山藥泥
個魚名咁特別,我地仲特登上google search左,個外型係似飛魚

石鯛壽司

赤身壽司蛋白鋪
藥師魚?壽司(同音,無問到點寫)
大拖羅壽司
拖羅蓉手卷
啲料係多同去到底!好味!
師傅扼壽司既手勢好正,剛中帶柔,太極咁既感覺,點少少水,拍一下手,師傅一隻手整緊其他食材,一隻已經攞緊啲飯,動作十分之俐落,好型!

成間餐廳都係bar枱位,由三位師傅主理,左手邊係鐵板燒,中間係手扼壽司,右手邊係做刺身或創作料理,坐係度等食,不斷有野睇,我覺得十分之享受,唔會悶場,仲可以八下隔離食咩😆
鐵板師傅手藝非常輕盈,慢慢的安靜的,佢地既擺盆非常之精緻,佢地有好多小樽仔放唔同既配料,動作非常之流暢,好佩服佢地記得晒啲食材放邊。

師傅每次送上餐點時,會同客人介紹一下用咩食材做,同埋食法,非常之互動,如果你食得開心,師傅都會笑得好開心。
有客人覺得好食問返師傅,言談之間覺得師傅們對自己的手勢同食材好有信心。

食完之後,我覺得佢哋既自信非常之合理,平平無奇既一碗湯或者漬物,出於佢地手,都可以變得好美味,多謝師傅整啲咁美味既野我地食,個痴所沙媽爹打!

介紹返先,餐廳有做壽司餐或單點,有刺身飯,亦有做午餐,價錢合理,有啲餐牌見佢無人影過,而食評只可放12張相,我另外將影左既餐牌放左只上傳照片個度,大家可以睇下相片餐牌個度。
2020-04-15
  • 刺身五貫
  • 鐵板大蝦鯛魚
  • 壽司五貫
2020-04-16 88 瀏覽
一向知觀塘工業區有好多隱世美食,細心選擇下,果然冇錯。看到菊月町門面裝修充滿傳統式簡約風,加上主打Omakase,忍唔住走入去嚟個大決戰。安頓好之後,我地點咗“焰月”Omakase。侍應妹妹先詢問一下我地有冇邊D嘢係唔食,當然冇啦,然後就好戲開始上演。三位師父各施其職,有負責壽司刺身,亦有一位專責鐵板燒。睇住佢地用心為客人泡製美食,熟練嘅手法隨咗型之外,搵唔到其他形容詞。等咗一陣,終於上菜喇。首先係冰菜豆腐配雲丹醬,豆腐冰涼清身,配上雲丹醬(海膽汁),淡淡海膽味唔算濃,作為開胃菜絕對合適。之後係間八魚刺身配青瓜醋加海葡萄,魚片偏淡清甜,配上青瓜醋嘅微酸同海葡萄嘅微咸,入口配搭好新鮮,幾種味道好均勻。跟住到魚籽醬配黑䲞,黑䲞肉質煙韌鮮甜,配上魚籽醬的咸味,發揮咗提鮮作用。之後係深海池魚配三文魚籽,池魚口味偏淡,三文魚籽咸味偏重,亦一有種鮮甜味,配搭起嚟比之前菜式味道濃啲,另一種風味。跟住有金目鯛配薑蓉芥末籽,面頭再加辣椒絲,清甜嘅刺身配上幾種唔同程度感覺嘅辛辣,口感好特別,由其係辣辣絲,微辣而有一種啖啖嘅辣椒香味。之後係拖羅刺身加紫蘇葉紫菜卷,拖羅一直係我至愛,魚鮮味配上紫蘇葉帶有梅子嘅
之後係間八魚刺身配青瓜醋加海葡萄,魚片偏淡清甜,配上青瓜醋嘅微酸同海葡萄嘅微咸,入口配搭好新鮮,幾種味道好均勻。跟住到魚籽醬配黑䲞,黑䲞肉質煙韌鮮甜,配上魚籽醬的咸味,發揮咗提鮮作用。之後係深海池魚配三文魚籽,池魚口味偏淡,三文魚籽咸味偏重,亦一有種鮮甜味,配搭起嚟比之前菜式味道濃啲,另一種風味。跟住有金目鯛配薑蓉芥末籽,面頭再加辣椒絲,清甜嘅刺身配上幾種唔同程度感覺嘅辛辣,口感好特別,由其係辣辣絲,微辣而有一種啖啖嘅辣椒香味。之後係拖羅刺身加紫蘇葉紫菜卷,拖羅一直係我至愛,魚鮮味配上紫蘇葉帶有梅子嘅味道,非常醒胃。
之後就到鐵板燒師父大顯身手,先嚟嘅係金鯛魚鐵板燒配忌廉汁,魚嘅做法好特別,魚鱗揭起煎脆,入口香得好緊要,魚鱗一塊塊感覺好得意,點埋啲忌廉汁有一種好濃厚嘅感覺,同剛才嘅刺身有好大對比。然係嚟一碟漬物清一清口味,一共三種,包括牛蒡,麵鼓(我估)蒜頭同醃蕎頭,全部酸酸甜甜,胃口又再大開。最後一道鐵板燒係芝士大蝦,蝦肉彈牙味濃,蝦頭嘅蝦膏好正好鮮味,蝦肉俾芝士包住味道夠晒濃,冇得輸。連蝦腳都獨立煎脆,可以食埋。之後會有一碗魚湯清新一下,換一換口味,就輪到壽司出場喇。
第一款為彷彿魚配山藥泥,魚嘅質感少少煙韌,加上山藥泥少少黏黏地,幾得意。之後有石鯛壽司,赤身壽司面頭有蛋白泡,雖然我食唔到蛋白泡嘅味道,但赤身嘅鮮味係無需懷疑嘅。之後一款叫藥師魚(唔知係咪咁叫)配蔥花,一向都覺得蔥花配刺身好夾好香,魚質幾特別,好滑好彈牙。最後兩款係大拖羅壽司同拖羅蓉手卷。大拖油脂分布均勻,入口即溶,而拖羅蓉手卷落足料,由頭到尾都包滿晒,超正。最後,師父奉上超甜蜜瓜作為本餐嘅終結。
全餐食得非常享受,除咗美食之外,眼睛未離開過師父對手,每一個動作都好細緻,好用心,呢個亦係Omakase其中一個重點。所以強烈推介大家試下。
2020-04-15
2020-04-15 85 瀏覽
男朋友帶我嚟到呢間位於觀塘嘅日本餐廳慶祝生日。佢哋有幾款唔同價位嘅廚師發辦,我哋揀咗呢款$980嘅「焰月(えんげつ)」,包括有:先付 (starter)🐟時令季節剌身五點🧄漬物🍳鐵板燒二款🍲吸物 (soup)🍣手握壽司五貫🌯手卷🍈時令果物.呢日嘅時令刺身有間八、虱目、深海池魚、黑鯛,以及拖羅。我好欣賞佢哋用咗味道清新嘅食材作襯托,例如青瓜醋、無花果醬。.呢日嘅鐵板燒有「忌廉香草甘鯛」以及「芝士燒虎蝦」。甘鯛連魚鱗燒,魚皮香脆。忌廉香草令成個配搭變得好西式。睇住師傅純熟地用料理剷將虎蝦去殼再切細,盡顯功架。.五款壽司之中,我比較鐘意金目鯛壽司。魚皮火炙後依然保持金目鯛獨有嘅櫻花粉紅色,魚肉鮮甜嫩滑。.但我最愛嘅始終係拖羅手卷。拖羅經過火炙後豐腴細滑,每一口都係魚油香味。.🥢菊月町觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖
先付 (starter)
🐟時令季節剌身五點
🧄漬物
🍳鐵板燒二款
🍲吸物 (soup)
🍣手握壽司五貫
🌯手卷
🍈時令果物
🥢菊月町
觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖
2020-04-15 61 瀏覽
為女朋友慶祝生日,當然要做足功課。我地睇過晒OpenRice,決定去「菊月町」食廚師發板。.餐廳外觀好特別,以木色裝修為主,令人有置身日本居酒屋嘅感覺。壽星女一入到餐廳就大讚餐廳環境好有日本feel。牆上有唔少日本酒嘅etiquette,令人大開眼界🥃。.此外,餐廳內仲有好多貓咪擺設,睇得出店主係好貓之人,連筷子座都係貓咪🐱。.唔止環境靚,食物質素都好好。我哋嗌咗「焰月」,果然無令人失望。我尤其鐘意芝士虎蝦🍤。呢個配搭聽上去簡單,但芝士味道恰度好處,唔會遮蓋到虎蝦嘅鮮味。而且可以邊食邊睇師傅整鐵板燒好特別。..雖然今年去唔到日本慶祝生日,但可以嚟到呢間咁有日本風情嘅餐廳都唔錯。

2020-04-14
2020-04-08 1359 瀏覽
一個人的晚餐時光,要既享受又踢走空虛感,特別打電話預約了一餐滿期待的Omakase,一個價錢不用過千元已能一嗜高質日本料理,九龍區來說,菊月町算是少之又少。餐廳座落於觀塘工廈地鋪,裝修由外而內充滿著地道居酒屋風味,訂了的「焰月」套餐,包括先付、漬物、5款時令刺身、5貫壽司、兩款鐵板燒、湯、手卷及鮮果。窩心大廚會先問有無咩野係自己唔食,由淡味到濃味,涼食到熱食準備食材。 【先付(前菜)】燒白飯魚干配芝麻菠菜,鐵板煎香脆香的魚干,伴著軟爽壓齊的涼拌菠菜,在清淡中先開胃一下。師傅非常細心,會留意我食完一款後,再準備下一款的菜品。 【時令刺身五點】日本珍珠蠔三文魚子,非常清新的珍珠蠔加上蘿蔔蓉,juicy又鮮味,滑溜美味。紫花伴火炙爐魚由廚師火槍輕燒爐魚,再加入秘製汁,廚師建議可嘗試連花一齊食,有趣。另一款輕輕燒過的四塊白身薄片刺身魚,夾著芥辣生白,再灑上柚子粉,軟滑中又香口鬆脆。 鰹魚刺身伴薑蔥魚肉厚實有口味,微酸帶甜嘅刺身巧炒地用上薑蔥中和味道,拖羅肉伴紫蘇葉紫蘇葉及紫菜包着拖羅一齊食,紫蘇葉含草酸配上肥美油潤的拖羅,將油分拉返平均,高質拖羅肉絕對美味。 【漬物】除了淮山漬蒜子漬,特別欣賞

一個人的晚餐時光,要既享受又踢走空虛感,
特別打電話預約了一餐滿期待的Omakase,
一個價錢不用過千元已能一嗜高質日本料理,
九龍區來說,菊月町算是少之又少。

餐廳座落於觀塘工廈地鋪,
裝修由外而內充滿著地道居酒屋風味,
訂了的「焰月」套餐,
包括先付、漬物、5款時令刺身
5貫壽司、兩款鐵板燒、湯、手卷及鮮果。
窩心大廚會先問有無咩野係自己唔食,
由淡味到濃味,涼食到熱食準備食材。

【先付(前菜)】
燒白飯魚干配芝麻菠菜,
鐵板煎香脆香的魚干,
伴著軟爽壓齊的涼拌菠菜,
在清淡中先開胃一下。
師傅非常細心,會留意我食完一款後,
再準備下一款的菜品。

【時令刺身五點】
日本珍珠蠔三文魚子,
非常清新的珍珠蠔加上蘿蔔蓉,
juicy又鮮味,滑溜美味。

紫花伴火炙爐魚
廚師火槍輕燒爐魚,再加入秘製汁,
廚師建議可嘗試連花一齊食,有趣。

另一款輕輕燒過的四塊白身薄片刺身魚,
夾著芥辣生白,再灑上柚子粉,
軟滑中又香口鬆脆。

鰹魚刺身伴薑蔥
魚肉厚實有口味,
微酸帶甜嘅刺身巧炒地用上薑蔥中和味道,

拖羅肉伴紫蘇葉
紫蘇葉及紫菜包着拖羅一齊食,
紫蘇葉含草酸配上肥美油潤的拖羅,
將油分拉返平均,高質拖羅肉絕對美味。

【漬物】除了淮山漬蒜子漬,
特別欣賞紅酒蕎頭,口感爽脆,
蒜子漬微辣帶咸。

【鐵板兩款】
旦白泡香炸金鯛魚,
魚麟炸到美得驚人,魚肉嫩滑鮮甜。

昆布煙燻鮑魚
煙燻鮑魚伴肝醬,
鮑魚保持其鮮甜又鬆軟,
廚師再用鮑魚肝臟碎作醬料送飯,一流!

奶白色的魚湯滾出濃郁魚味,
師傅在準備壽司時先讓我暖暖肚,
解一解鐵板餐中油膩感再繼續享受。

【5貫非油脂魚肉感重的壽司
鯖魚、屈子、蓮子鯛、等每件肉質實在,
尤其日本馬糞海膽壽司在最後較濃味一款,
每件即場手工配料上汁,鮮美藝術品。

【拖羅手卷】
重點欣賞,將燒溶拖羅蓉加入米通,
既脆口又嗜出魚油油脂肥美感。

最後的白肉蜜瓜,多汁偏甜的蜜瓜肉,
作為滿足料理精選的句號。

用了兩個小時慢慢享受的一餐,
用料新鮮,嗜出廚師用心準備佳餚,
omakase價錢質素相等的推介之選。

👅美味: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
✨環境: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐/5
💫回頭: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💡性價: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
💆‍♂️服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5
  • 焰月
2020-03-27 95 瀏覽
Bi 作為一個Omakase愛好者今次就嚟到觀塘一間好多好評嘅小店前菜有爽口嘅花螺加菠菜 珍珠蠔時令剌身入面Bi 好鐘意個鯖魚平時鯖魚多數鹽燒,今次因為夠新鮮,所以食到魚生 鰤魚 鰹魚上面放咗少少柚子皮海鹽調味呑拿魚卷出面用紫菜包住, 另有一片紫蘇葉係底味道清新食完漬物 就到成餐飯嘅亮點鐵板燒啲熱薰真係做得好唔錯忌廉香草金鯛師傅提醒可以連鱗一齊食, 因為個魚鱗已經炸到好香脆如果個忌廉汁可以杰D就更好鮑魚夠唒彈牙個醬又好惹味一隻真係唔夠喉魚湯魚味 飲完 食個人暖曬 好soothing 手握壽司方面有深海刺魚活尺貝格紋烏賊櫻鯛 * 呢個BI 最鐘意因為最肥美黑陸仲有一件拖羅手卷拖羅燒過,魚油唧出黎 最後以日本白肉蜜瓜作結真係飽到抱住個肚
Bi 作為一個Omakase愛好者
今次就嚟到觀塘一間好多好評嘅小店

前菜有爽口嘅花螺加菠菜 珍珠蠔

時令剌身入面
Bi 好鐘意個鯖魚
平時鯖魚多數鹽燒,今次因為夠新鮮,
所以食到魚生

鰤魚
鰹魚上面放咗少少柚子皮海鹽調味

呑拿魚卷出面用紫菜包住, 另有一片紫蘇葉係底
味道清新

食完漬物 就到成餐飯嘅亮點

鐵板燒
啲熱薰真係做得好唔錯

忌廉香草金鯛
師傅提醒可以連鱗一齊食, 因為個魚鱗已經炸到好香脆
如果個忌廉汁可以杰D就更好

櫻鯛 * 呢個BI 最鐘意

因為最肥美
黑陸
仲有一件拖羅手卷
拖羅燒過,魚油唧出黎

最後以日本白肉蜜瓜作結
真係飽到抱住個肚

2020-03-12
因為無得去日本旅行,所以今日一個人去左觀塘菊月町食Omakase(廚師發辦)~「おまかせ(Omakase)」 是交由大廚決定食物的意思,食客需要完全信任厨師給你安排菜式,這就是廚師發辦,一般都會主打季節性的食材。一個人被安排坐在BAR  台的位置 我揀左(焰月)$980: menu 如下:1.         先付2.         時令季節剌身五點3.         漬物4.         鐵版燒二款5.         吸物6.         手握壽司五貫7.         手卷8.         時令果物先來個白飯魚乾配波菜 ,魚乾即燒,非常香脆~之後食剌身,廚師現場好有心機的即時在我面前表演刀工~先來個深海池魚,非常鮮味,不用點wasabi,直接食佢個鮮味,很特別的有中間夾上山藥一齊食。深海池魚是以清、甜、爽見稱,味道比一般的池魚更加鮮甜。珍珠蠔,有醬汁浸住,加上很有海水味呢,仲有海澡伴碟。八爪魚足- 好鮮甜爽口醋青白腹鯖:呢個廚師都推介,肥美的醋鯖魚,入口甘香,有回油香味。另外仲有一件mix三文魚,海膽,魚子 ,全部我favorite~用紫菜包住食,飯有D油香的醬

一個人被安排坐在BAR  台的位置

5.         吸物

6.         手握壽司五貫

7.         手卷

8.         時令果物

先來個白飯魚乾配波菜 ,魚乾即燒,非常香脆~

白飯魚乾配波菜

之後食剌身,廚師現場好有心機的即時在我面前表演刀工~

深海池魚

珍珠蠔,有醬汁浸住,加上很有海水味呢,仲有海澡伴碟。

珍珠蠔

八爪魚足- 好鮮甜爽口

八爪魚足

醋青白腹鯖

另外仲有一件mix三文魚,海膽,魚子 ,全部我favorite~用紫菜包住食,飯有D油香的醬汁,非常滋味

食下D漬物清下個口:

有紅酒橋頭,再加上准山 、蒜頭及牛蒡,食返D開下胃口。

跟住食忌廉香草汁甘鯛,廚師話連魚皮一齊食喔~甘鯛肉質綿密黏滑,是季節時令食材,其魚鱗呈淡紅色,魚肉稠密,肉質有彈性。魚經過滾油一炸,魚鱗豎起,連皮一起吃,咬入口超香脆,再加埋D 有少少creamy 的汁一齊食,好好味,因為我最鐘意食魚。

忌廉香草汁甘鯛

之後有即燒的食物了~

跟住有煙燻飽魚,是無添加,沒有加任何調味呢~ 飽魚爽口鮮美~

煙燻飽魚

好, break 一break 飲碗湯先~

原味的金目鯛湯 – 好清甜

金目鯛湯

跟住食壽司啦~

粒貝: 有塊紫蘇葉一齊食。粒貝爽口有口感,紫蘇葉有藥用功效呢~

粒貝

火灸幼鱸: 超過肥美呀, 豐富口感,滋味無比。

火灸幼鱸

赤身: 紅色魚肉切片的壽司總稱為「赤身」,魚肉看上去面頭新鮮到有少少反光的,魚肉的美味又鮮甜。

赤身

白魚:廚師把wasabi粉,灑上壽司面,賣相非常精致,加埋醋飯,酸酸的很開胃

白魚

海膽壽司: 海膽好新鮮,鋪得滿滿的。海膽色澤為橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘味強,原來海膽含豐富蛋白質呢~

海膽壽司

手卷:香蔥拖羅,拖羅充滿光澤,油脂豐腴,而且無筋,入口即溶

香蔥拖羅手卷

好啦,是時候消一消滯啦

最後甜品是蜜瓜加士多啤梨,蜜瓜超甜呢~

蜜瓜加士多啤梨

多謝廚師帶給我呢餐美味的Omakase
題外話/補充資料: excellent~ 用心造的omakase~
2020-03-16
海膽壽司
蜜瓜加士多啤梨
  • Omakase
2020-03-27 68 瀏覽
今日去了觀塘!自己一個人去的!到了食飯時間!就自己一個去食飯吧!自己獎勵下自己!去食未試過的好野!菊月町!見佢個門口小小的!入面好簡單的裝修!我點了~焰月套餐上面寫有前菜一個時令剌身五款鐵板燒二款湯手握壽司五件手卷甜品~水果餐牌沒有寫是怎麼!但內容是廚師發辦!坐好點了套餐!廚師會因應客人的進食速度上菜!🤣😂!上菜啦!~~~~~~前菜菠菜卷配白飯魚乾好香🤤🤤白飯魚乾可以叫脆片!好脆香!時令剌身五款間白配黑魚子燒鮮青魚甘木鯛 下面是蛋黃醬深海鐞魚吞拿魚鐵板燒二款鵝肝多士燒鮑魚🤤🤤湯濃濃的魚湯手握壽司五件營光蚘魚配海葡萄、黑鯛、黑鰽魚 、黑鱸、帶子手卷吞拿魚蓉手卷甜品~水果密瓜總結價錢~$980 🤣😂不貴!食緊的時候看師父製作好看了一場show !
自己獎勵下自己!去食未試過的好野!
菊月町!見佢個門口小小的!入面好簡單的裝修!

我點了~焰月套餐
上面寫
有前菜一個
時令剌身五款
鐵板燒二款

手握壽司五件
手卷
甜品~水果
餐牌沒有寫是怎麼!但內容是廚師發辦!
坐好點了套餐!
廚師會因應客人的進食速度上菜!🤣😂!
上菜啦!~~~~~~
前菜
菠菜卷配白飯魚乾

好香🤤🤤白飯魚乾可以叫脆片!好脆香!
時令剌身五款

燒鮑魚

🤤🤤
湯濃濃的魚湯

手握壽司五件
營光蚘魚配海葡萄、黑鯛、黑鰽魚 、黑鱸、帶子

手卷
吞拿魚蓉手卷

甜品~水果
密瓜

總結
2020-03-25 76 瀏覽
今日放工後黎到觀塘整少少野🤦‍♂️,整到咁上下肚餓😅,咁啱醒起朋友講過一間omakase😍, 所以就嚟咗呢一度😈, 一入到去侍應已經好貼心咁幫手消毒同埋畀個膠袋袋住個口罩👍🏻, 我坐低睇咗陣menu📔,決定 order呢個叫焰月嘅套餐😜, 套餐包括咗幾款類別嘅嘢食, 包括有前菜🥬 、刺身🐟、鐵板燒🍳、湯🥣、壽司🍣、手卷同埋甜品生果🍈,每一款食物各有特色,而且廚師仲好細心咁教導每一款食物嘅做法同埋食法,而且 各款食物嘅排序都係師傅精心安排💪,所以我極力推薦經過觀塘嘅你 一定要嚟試下👌🏼前菜: 菠菜捲拼白飯魚乾脆片廚師用咗酸汁拌菠菜,另外加咗塊白飯魚脆片 食落去非常開胃亦有白飯魚嘅鮮味💢刺身: 章紅魚卷章紅魚捲成一朵花並且用金箔銀薄襯托,睇落去好高貴, 師傅加咗少少酸汁令到鮮味提升,味道配合得唔錯,好清新❗刺身:黑鱸魚黑魚子醬師傅用火燒咗下個魚皮,令到魚食落去有好重嘅油香,在加埋個蛋汁令到魚更加滑溜,由於有個黑魚子醬,所以個刺身好香⚠️刺身:鮮鯖魚海葡萄🍇食之前師傅叫我將海葡萄放上鮮鯖魚上面食 ,令到個鯖魚有少少咸 ,所以食落去好有海洋的味道😆刺身:深海池魚夾加拿大海膽淡淡嘅鮮味拼落海膽度,配

前菜: 菠菜捲拼白飯魚乾脆片

刺身: 章紅魚卷

刺身:黑鱸魚黑魚子醬

刺身:鮮鯖魚海葡萄🍇

刺身:深海池魚夾加拿大海膽
淡淡嘅鮮味拼落海膽度,配合得非常之好,加埋脆口嘅紫菜,簡直一絕🤪

刺身:大根拖羅
拖羅嘅油脂好香,師傅叫一定要配埋個紫蘇葉食,果然冇介紹錯,紫蘇葉令個魚更加香😊

鐵板燒:香煎帶子
一嚟到嘅時候已經聞到牛油味,食落去熟嘅程度啱啱好,並且好香口,點埋個蛋黃醬真係好正

鐵板燒:香煎虎蝦
呢個一定要介紹,虎蝦好好食好爽口,師傅用番個蝦膏做咗個汁,淋返上喺隻蝦上面 ,令到個蝦香咗好多倍🤩

壽司:黑鯛壽司
淡淡嘅魚香,有小小漿口嘅感覺, 食得出嘅新鮮🐬

壽司:馬糞海膽壽司
海膽嘅甘香湧入個口度,一啲腥味都冇,非常值得推薦

手卷:拖羅手卷
師傅張拖羅碎調味後放入手卷裏面,而且加咗啲脆米,所以食落去有種跳躍嘅感覺,食完之後覺得好開心😇😇

最後:日本蜜瓜配蕨餅
呢兩樣嘢簡直幫呢餐飯或一個完美嘅句號,蜜瓜嘅香甜同蕨餅嘅香甜互相配合☺

由於openrice嘅限制,淨係貼到12張相😞,所以其他冇列出嚟食物就等你去試一試😝,保證你有意外驚喜🤗,呢間鋪頭雖然細細哋,但所有食物都係好高質素🉐️,而且師父亦都好有功架同好細心
,所以我覺得呢個價錢唔止合理,而係非常值得
2020-03-22 93 瀏覽
朋友介紹話觀塘有間高水準的omakase ,唔專登黎都唔知開左地鋪食omakase,只係一條馬路之隔,只係一門之隔,踏入店內時觀塘的嘈雜好似消失左,好似穿越時空去左日本,因為身邊的食客都係講日文omakase正常係只有壽司,不過菊月町的omakase除左壽司仲有鐵板燒,相當特別,不過我一心想食壽司當我等緊食湯律同飲湯的同時,見到有位店員急急腳出門口,之後20分鐘到急急腳拎住袋野番黎,八卦下問下咩黎,原來菊月町係有同一間水產鋪合作,當客人落訂想食活海鮮的話,老闆就會即刻揸車去拎,相當特別【月壽司】有齊哂最鍾意食的款式,而且特別的無每款壽司上,都有少少配搭,增加風味,例如三文魚腩+蟹膏、帶子+檸檬、油甘魚+薑、赤蝦+黑魚子醬、赤身+蔥、拖羅蓉+芝麻、尊貴的中拖羅+金箔,係新鮮肥美的材料上,再食出另一種風格安格斯牛肉稻庭烏冬最後都忍唔住食多少少,叫個烏冬做個完美的結束,牛肉香滑味濃,而烏冬其實我好少食幼,不過那種滑到唔洗用力吸的口感,係令人食的舒服

【月壽司

安格斯牛肉稻庭烏冬

2020-03-21 579 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 菊月町 (觀塘)📍觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟又到happy Friday,今日男朋友唔得閒唯有自己一個搵吓嘢食啦😪冇咗佢都要食得好啲,上網睇到一間日本野喺附近,就去試一試特選黑鮪魚丼 HKD268最鍾意就係食拖羅😋呢一間啲陀螺好新鮮,食落去魚味好重,下面嘅珍珠米軟硬適中,加上少少Wasabi,好完美季節刺身 HKD136淨係食一個丼飯又點夠呢,令我叫咗個刺身拼盤,有鰤魚、八角同埋珍珠蠔。鰤魚 亦即油甘魚 肉質爽彈 鮮美魚味 微甘 口腔回盪八角 紋理清晰 魚肉透亮如珠 上面微微炙燒過 帶點焦味 一咬下肉質結實而細嫩 鮮味十足珍珠蠔 入口順滑 鮮醇無比伴碟三文魚籽飽滿 鮮甜多汁炒雜菜 HKD78美國安格斯牛角燒 HKD168再食多少少熱食就離開,同樣地都整得好好👍🏻唔油膩😋牛角燒好特別,裏面包住蒜蓉、黑椒等,夠重口味,我鍾意!✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 菊月町 (觀塘)
📍觀塘鴻圖道46號世紀工商中心地下1A號舖

珍珠蠔 入口順滑 鮮醇無比
伴碟三文魚籽飽滿 鮮甜多汁

炒雜菜 HKD78
美國安格斯牛角燒 HKD168

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨