2017-10-28 422 瀏覽
我們在友人的推介下,共邀來到了尖沙咀美麗華商場2期的葡國餐館一一MIKE'S CHICKEN 內那樂享場宗葡國菜呀!👏😁😁此餐館面積還算是挻大的呀!装飾華而不俗👏1/4 葡式烤乳豬 280蚊此可見是餐廳的招牌菜啊!👍👍👍說實話的,我們也都是為此葡式烤乳猪而特到此樂享美食的呀!😁👍😁看到幾乎桌桌都點了葡式烤乳猪的,我們己正破不及待地期待著那葡式烤猪到桌的,果然不失望的,那烤猪皮薄,脆口,內层的肉,極之嫩嫩,不干且帶像有汁那樣的,還兼不會油膩的啊!真的捧!極為好吃啊!👏👍👍葡式香煎澳洲盲鰽魚 185蚊盲鰽魚,肉體夠厚,配菜也是很多的,西蘭花 ,薯仔 ,西式豆角 ,煎蕃茄及好特別香口既濃郁的芝士薯蓉,都是那麼地香,都是好吃得很呀!👍馬介休炒椰菜 90蚊非常爽脆鮮甜的椰菜,再加背了那馬介休作佐科的,成了惹味鮮美味的健康兼好吃的菜!👏👍👍麵包是贈送的猪仔包,岀炉還是暖暖的,外皮酥脆,可口的口感,同是捧捧的呀!👍
此餐館面積還算是挻大的呀!装飾華而不俗👏
1/4 葡式烤乳豬 280蚊

葡式香煎澳洲盲鰽魚 185蚊

馬介休炒椰菜 90蚊

麵包

2017-10-27 2383 瀏覽
記得某一年既中秋追月夜同朋友去左西貢之後隨心去左食葡國菜主要都係因為餐廳名「咪走雞」覺得幾搞笑🐔依間餐廳既野食真係唔錯,好令人回味後來知道佢係西貢結業,好彩係轉去尖沙咀繼續經營😌-尖沙咀開張了一段時間約左一班舊同事去捧捧場多d 人去,可以叫多d 唔同款既野食share -🍷Red Sangria 佳餚配美酒叫左一jar Sangria 酒醇果香味重 -🧀Portuguese cheese toast -葡式芝味多士濃濃的芝士香,多士很香脆-🍝Portuguese seafood spaghetti -葡國海鮮意粉意粉唔會煮到好‘淋’蕃茄酸酸甜甜很開胃-🐔Piri Piri chicken -霹靂非洲燒春雞少少辣,葡式香料很入味唔會烤到好乾-🐷 Suckling pig -葡國乳豬,略嫌乳豬皮唔夠脆炒飯幾香-🐟Bolinhos de Bacalhau -炸馬介休球魚香味重,粉漿唔會過厚炸得皮脆,魚肉彈牙爽口-🐑 Roasted lamb rack -無花果煎羊架羊架唔會有羶味唔會煎到過乾,肉質鮮嫩-🐮 Portuguese oxtail in port wine -砵酒炆牛尾朋友們最愛依
記得某一年既中秋追月夜
同朋友去左西貢
之後隨心去左食葡國菜
主要都係因為餐廳名「咪走雞」覺得幾搞笑🐔
依間餐廳既野食真係唔錯,好令人回味
後來知道佢係西貢結業,好彩係轉去尖沙咀繼續經營😌
尖沙咀開張了一段時間
約左一班舊同事去捧捧場
多d 人去,可以叫多d 唔同款既野食share

佳餚配美酒
叫左一jar Sangria
酒醇果香味重
🧀Portuguese cheese toast -
葡式芝味多士
濃濃的芝士香,多士很香脆
🧀Portuguese cheese toast

葡國海鮮意粉
意粉唔會煮到好‘淋’
蕃茄酸酸甜甜很開胃
🍝Portuguese seafood spaghetti

🐔Piri Piri chicken -
霹靂非洲燒春雞
少少辣,葡式香料很入味
唔會烤到好乾
🐔Piri Piri chicken

🐷 Suckling pig -
葡國乳豬,略嫌乳豬皮唔夠脆
炒飯幾香
🐷 Suckling pig

🐟Bolinhos de Bacalhau -
🐟Bolinhos de Bacalhau

魚香味重,粉漿唔會過厚
炸得皮脆,魚肉彈牙爽口
無花果煎羊架

羊架唔會有羶味
唔會煎到過乾,肉質鮮嫩
砵酒炆牛尾

朋友們最愛依個菜式
牛尾炆得入味,很juicy
蘿蔔等配菜都很出色
🍰Mikes dessert sampler -
是日甜品拼盤
我最愛木糠布甸、秘製Tiramisu
🍰Mikes dessert sampler

多士炸得粒粒香脆可口
但唔會炸到好油
❤️Chef's speciality Pastry -
廚師專業推介
焗酥皮香蕉,薑卷配蜜薑汁
Chef's speciality Pastry

🐟Bolinhos de Bacalhau
🍰Mikes dessert sampler
Rampanada
Chef's speciality Pastry
  • 焗酥皮香蕉,薑卷配蜜薑汁
2017-10-24 376 瀏覽
去澳門的話,必定會食一餐葡國菜,只要食過佢d蜆,一定難忘。香港葡菜餐廳唔算多,尖沙咀美麗華的「葡匯咪走雞葡國餐廳」算係最新一員。基本菜式如炸馬介休球、燒沙甸魚、葡式牛扒等等齊備。點菜後,如常地會先來一籃麵包,大大個豬仔包微暖,外面少脆,裡面煙韌,簡單塗牛油已好食,亦有橄欖可選。上面講過,食葡菜一定要食蜆,呢度的蜆好唔同,白酒煮紐西蘭刀背蜆($245)隻隻超巨,蜆殼有女仔掌心咁大,好少見,肉都好飽滿,不過都唔會韌。簡單用白酒、蒜、芹菜等等去煮,已能帶出鮮味。剩下的湯汁不要浪費,撕一點麵包去索滿汁吃,比塗牛油更滋味。此行最主要係想食葡式烤乳豬,一向覺得佢比廣東式乳豬好味。呢度分3個分量:1/4隻($280)、1/2隻($480)、全隻($880),記得訂位時要順道預訂。圖係1/4隻,有4小件。皮係葡式一貫的薄脆,脂肪唔多,可惜肉比較少,幾乎咬一啖就得返條骨,還好醃得夠香。怕唔飽,伴碟有貌似西炒飯的茄汁炒飯,唔算好食,旨在飽肚仍可。香蒜燒春雞($195)係原隻上,唔大,似一隻雞脾片開兩半咁大,肉質唔係太嫩滑。面頭鋪左好多好多蒜蓉同香草碎,極之濃味,唔受得的話要三思。佢另外有芝士同辣的口味,大
去澳門的話,必定會食一餐葡國菜,只要食過佢d蜆,一定難忘。
上面講過,食葡菜一定要食蜆,呢度的蜆好唔同,
此行最主要係想食
香蒜燒春雞($195)係原隻上,唔大,似一隻雞脾片開兩半咁大,肉質唔係太嫩滑。面頭鋪左好多好多蒜蓉同香草碎,極之濃味,唔受得的話要三思。佢另外有芝士同辣的口味,大家可按喜好選。伴碟的薯條反而幾好食,熱辣辣,都香脆,只係去到呢度已好飽,最終都食唔晒。
總括講,佢未及得澳門的葡菜店好食,但止止癮未嘗不可。
2017-10-22 302 瀏覽
發現本地有葡國菜,好耐無過大海食旣我好快約埋阿媽去品嘗下!阿公係葡國人,自小去唔少澳門旣我,食過最難忘反而係舊時尖沙咀嘅澳門餐廳。咁呢間由葡國人主埋嘅又如何?我未食過西貢舊鋪無得比較,但都知道擴充都好難保存食物水準。刀貝蜆第-舊就覺好腥,成碟有-半係唔合格!燒沙甸魚就因為洗唔淨有D位有苦味!和暖嘅芝士馬介休薯仔球就係成舊芝士無流心無馬介休味包唔辣親!肥仔葡式炒飯就只係加咗D提子干嘅西炒飯!葡式意粉味道可以,牛尾煲好油但都算滋味,乳豬都有水準👍水果酒可以淨落D橙味嘅表皮唔好連D苦嘅白色部分被我扣分。服務就有更大嘅改善空間,準時到埗接待處無人,等到有人出黎問完妳,之後就入返去妳又係企係度等,等到張靠牆枱但成張椅係薯片無人清,張枱邊黏住醬汁又無人抹!D侍應可能係partime但唔該開工前了解下今日嘅甜品拼盤,有咩供應,蛋糕係咩款式,D免費豬仔麭唔問都無人主動拎嚟。我都唔想阻你收工,但係D野未到齊10:25妳就攞張單叫我埋,甜品據報導係有專人負責,呢樣係最不負眾望😀我老公重笑話今晚原來係黎食甜品,哈哈😬
  • 甜品拼盤
  • 甜品新鮮種類多
2017-10-20 1042 瀏覽
放工黎到尖沙咀食飯,經過朋友推介,決定黎試一試呢間葡國菜。餐廳位置唔算易搵,係美麗華商場2期一樓(商場門口極細XD)。7點到步,人流唔算多,但到8點左右就差唔多爆哂,位置十分舒適,坐位唔逼。餐牌有海量選擇,小至沙律前菜,大至黑毛豬,大虎蝦,非常誘惑而經過一番挑選,我地終於落好單。有好多款式都好似好好味,真係十分難揀! 首先送到來的是兩人份量嘅傳統葡國拼盤。有多種唔同嘅小食例如香脆炸雞粒、葡國香腸同埋酥炸魷魚件等等……賣相十分好,而中間就有沙律醬可以沾,令味道更佳。我覺得葡國香腸幾特別,雖然有少量偏咸,但係肥瘦交夾味道唔錯! 另外我地仲嗌咗蒜蓉包,望落去都唔錯。做出來金黃色,灑上了一些香料,咬落去好脆。不得一讚!冇幾耐主菜終於到了!大生虎蝦焗飯。見到面頭有好多三色椒同蒜蓉,七彩繽紛咁~ 而且重點啲蝦十分吸引,size夠大而且有幾多隻下。在味道方面,的飯滲入咗蝦嘅鮮味,食落去幾鮮甜。整體味道好好,不知不覺食咗好多! 最後是紅酒炆牛尾。份量十分多,而賣相亦不錯。遠遠已經聞到好香。牛尾一入口,絕對經過慢火熅煮數小時,肉質鬆軟,牛肉味更被紅酒強烈帶出,真係要叫多幾碗白飯!
放工黎到尖沙咀食飯,經過朋友推介,決定黎試一試呢間葡國菜。
餐牌有海量選擇,小至沙律前菜,大至黑毛豬,大虎蝦,非常誘惑

冇幾耐主菜終於到了!大生虎蝦焗飯。
2017-10-19 348 瀏覽
朋友帶路黎到美麗華一期,平時好少行上一樓~人流唔多,行到最入見到一間葡式餐廳~最近胃口細左,唔敢點太多野~問過待應意見,點左2份份量較小前菜~葡式滋味多士一塊多士開4份,岩我心水~入口蘇脆!芝士味幾香~ 亦唔會太搶~推介俾大家試下~另一前菜:爆芝馬介休球鐘意佢一碟一粒~ 份量唔會太多~~但切開左少少失望~ 因為都無預期芝心效果入口較淡味~ 表現只係不過不失~主菜點左雙併雞 (霹靂非洲雞 & 蒜香雞雙併)雞肉煮得剛剛好,火喉唔會過火~ 肉質都幾嫩~非洲雞調味都幾濃~ 辣辣地~ 濃口味人仕必愛但蒜香雞調味過火,蒜味濃到苦~最後上台:葡式意粉調味較酸都幾開胃~加入左好多蔬菜、葡式肉腸~不過意粉煮到有少少碎…XD
朋友帶路黎到美麗華一期,平時好少行上一樓~
人流唔多,行到最入見到一間葡式餐廳~

最近胃口細左,唔敢點太多野~
問過待應意見,點左2份份量較小前菜~

葡式滋味多士
一塊多士開4份,岩我心水~
入口蘇脆!芝士味幾香~ 亦唔會太搶~
推介俾大家試下~

另一前菜:爆芝馬介休球
鐘意佢一碟一粒~ 份量唔會太多~~
但切開左少少失望~ 因為都無預期芝心效果
入口較淡味~ 表現只係不過不失~

主菜點左雙併雞 (霹靂非洲雞 & 蒜香雞雙併)
雞肉煮得剛剛好,火喉唔會過火~ 肉質都幾嫩~
非洲雞調味都幾濃~ 辣辣地~ 濃口味人仕必愛
但蒜香雞調味過火,蒜味濃到苦~

最後上台:葡式意粉
調味較酸都幾開胃~
加入左好多蔬菜、葡式肉腸~
不過意粉煮到有少少碎…XD
2017-10-18
2017-10-15 346 瀏覽
I was a fan of Mike's chicken since it opened in Sai Kung. Horrible experience last Saturday going there for dinner. I arrived slightly earlier than my reserved time. Halfway down my meal; I saw that everyone got a basket of bread except for us. So I told a waiter (male) that we wanted some as well, he said he wouldnt give us any because that's just for people come at dinner time, EVEN THOUGH we did order two sets of dinner, EVEN THOUGH we didn't state that we wanted to get them for free (we wer

I arrived slightly earlier than my reserved time. Halfway down my meal; I saw that everyone got a basket of bread except for us. So I told a waiter (male) that we wanted some as well, he said he wouldnt give us any because that's just for people come at dinner time, EVEN THOUGH we did order two sets of dinner, EVEN THOUGH we didn't state that we wanted to get them for free (we were happy to pay for it). Complete utter rudeness. Food was also better before when it was in Sai Kung; quality of both food and service has gone down hill since it has moved to tst. Will never go there again!

2017-10-15 331 瀏覽
好耐無同爸爸去澳門,唯有帶爸爸去食下葡國菜!上網搵到呢間葡國餐廳好似幾吸引,而且地點又幾方便,所以就同爸爸去試下!六點幾黎到,時間尚早,暫時只有一兩台客食緊,餐廳都算幾大。點左菜之後,就有兩個熱辣辣既法包食!個包又香好軟,即刻令人好掛住澳門既豬扒包呀!!炸馬介休球呢個係頭盤黎,所以得四粒,不過兩個人既份量就岩岩好!佢其實係薯茸波波黎,如果馬介休既味再濃D就更好啦~烤沙甸魚呢個都係頭盤黎,鹽烤原條沙甸魚,入面都有幾多幼幼地既骨,不過烤得幾香幾好味。 葡式烤乳豬原本應該要預訂先有,但好好彩,果日唔記得訂都有得食!!呢度係四份一隻,乳豬皮脆卜卜架!而且肥瘦適中,味道又唔會太咸,真係好好食!仲有沙律同炒飯做配菜,可以中和油膩感,唔錯!葡式意粉味道酸酸地,係蕃茄汁意粉,有葡國腸、洋蔥同蘑菇做配菜最後到甜品,點左砵酒烤菠蘿!上菜既時候差D認唔出佢係菠蘿呀。。。不過味道又唔錯喎,酒味唔會好濃,味道酸酸甜甜,食完都唔會膩~
好耐無同爸爸去澳門,
唯有帶爸爸去食下葡國菜!
上網搵到呢間葡國餐廳好似幾吸引,
而且地點又幾方便,
所以就同爸爸去試下!

六點幾黎到,
時間尚早,
暫時只有一兩台客食緊,
餐廳都算幾大。

點左菜之後,
就有兩個熱辣辣既法包食!
個包又香好軟,
即刻令人好掛住澳門既豬扒包呀!!

呢個係頭盤黎,
所以得四粒,
不過兩個人既份量就岩岩好!
佢其實係薯茸波波黎,
如果馬介休既味再濃D就更好啦~

烤沙甸魚
呢個都係頭盤黎,
鹽烤原條沙甸魚,
入面都有幾多幼幼地既骨,
不過烤得幾香幾好味。

葡式烤乳豬
原本應該要預訂先有,
但好好彩,
果日唔記得訂都有得食!!
呢度係四份一隻,
乳豬皮脆卜卜架!
而且肥瘦適中,
味道又唔會太咸,
真係好好食!
仲有沙律同炒飯做配菜,
可以中和油膩感,
唔錯!

葡式意粉
味道酸酸地,
係蕃茄汁意粉,
有葡國腸、洋蔥同蘑菇做配菜

最後到甜品
點左砵酒烤菠蘿!
上菜既時候差D認唔出佢係菠蘿呀。。。
不過味道又唔錯喎,
酒味唔會好濃,
味道酸酸甜甜,
食完都唔會膩~
2017-10-11
2017-10-14 523 瀏覽
呢次係約左成個月嘅生日9月聚會,大家都好繁忙所以夾到時間已經去到9月尾先食呢一餐遲來嘅生日飯。香港嘅葡國餐廳真係唔算多,友人推介食呢間葡國菜,而且呢度嘅乳豬好像都幾出名,所以友人訂枱嘅時候已經預早落定order,費事到時想食又無得食。我地三個人既然已經預留左個乳豬所以都唔敢再叫太多野,只係再叫多三樣:白汁煙肉蘑菇意粉、蒜蓉炒雜菜以及蘋果批配雪糕。先上枱嘅係白汁煙肉蘑菇意粉,雖然望落個樣唔算特別好,不過好足料。佢嘅白汁唔算太奶,又唔會太稀,意粉嘅軟硬度適中,葡國菜有意粉食,都幾特別。之後再嚟就係蒜蓉炒雜菜,原來雜菜主要係西蘭花、瓜類咁,蒜蓉炒感覺清清地,食落亦都唔太油,係健康之選。食住等乳豬我諗我地都等左起碼半個鐘左右隻1/4嘅乳豬先上枱,好野應該係要等耐d嘅!原來1/4隻乳豬本身都有配飯,而佢嘅乳豬係葡式制法嘅乳豬,唔似廣式燒味嘅乳豬咁樣。1/4乳豬有4件,肉好厚好大份,皮有少少脆,唔會太鹹。乳豬肉亦都好嫰,唔洗去澳門都可以食到呢種葡式嘅乳豬實在太幸福了。跟乳豬嘅飯好惹味,配乳豬一齊食都幾夾。最後,食完乳豬飯再加嘅蘋果批配雪糕,蘋果批唔太甜,暖暖嘅蘋果批加冰凍嘅雪糕,果然係絕配啊!美味
白汁煙肉蘑菇意粉

葡式烤乳豬

美味嘅甜品為呢一餐晚飯劃上完美嘅句號。坐左成晚都無俾人趕喺尖沙咀真係算好難得,下次多人聚會我要再encore佢地嘅乳豬啊!
2017-10-11 223 瀏覽
尖沙咀是香港其中一個遊客勝地,無論是時裝店抑或是食肆都多不勝數。而今日經過美麗華商場,見到呢間好耐冇食的葡國菜,感覺幾吸引,所以一於試下。在七時左右,並未開始多人,因此不用排隊~門口附近放了一隻黑毛豬風乾火腿,成隻脾相當之大,吸引了我們的注意。如果你叫黑毛豬風乾火腿,會即場就地切俾你食,正而且店入面佈置得十分優雅,給人一種乾淨又高級的感覺。我們點了餐後,等了大約 5 - 10 分鐘食物便開始上了。首先來的是傳統葡國拼盤($95),是二人份量的。當中有葡國香腸、傳統馬介休球、酥炸魷魚件及香脆炸雞粒,而中間則放置了沙律醬,賣相不錯。在味道方面,雞粒外脆內鬆軟,而葡國香腸油份非常充足,並且稍為煎香了表面,味道和口感都十分好。餐包牛油和檻欖餐包有牛油和檻欖可以塗。個人偏好牛油,而且加入了少量黑椒,和餐包的配搭十分融入。第一道主菜,大生虎蝦焗飯 (~$150)菜式係用完8隻完整生大虎蝦,放係飯上面焗熟,蝦嘅肉汁,鮮味,甜味完全俾白飯吸引哂,無論食蝦定食飯都啖啖鮮味,一級棒虎蝦焗得非常適中,食落仲有好香蒜蓉味。充滿蝦汁嘅湯飯第二道主菜,這道紅酒燴牛尾,真是慢火出細貨,一定用咗數小時小時炆稔,不出1
如果你叫黑毛豬風乾火腿,會即場就地切俾你食,正

而且店入面佈置得十分優雅,給人一種乾淨又高級的感覺。

餐包
牛油和檻欖

第一道主菜,大生虎蝦焗飯 (~$150)

虎蝦焗得非常適中,食落仲有好香蒜蓉味。
充滿蝦汁嘅湯飯

第二道主菜,這道紅酒燴牛尾,真是慢火出細貨,一定用咗數小時小時炆稔,不出15分鐘已食哂,當然只剩下一堆牛尾骨要清理
 (~$200)
牛尾絕對夠稔而且入味,入口即融,成口都係牛肉嘅香味,齒夾留香。
重點:份量仲要幾多下,三個人都夠食!
近鏡
諗起D骨髓都留哂口水

得閒一定會再食多次!
2017-09-07
2017-10-11 567 瀏覽
今晚約左雞仔朋友同佢慶祝生日,我提議食尼間,因為一路想試下佢好有囗卑嘅葡式烤乳豬,而且用白金銀聯咭簽帳有炸馬介休球及一杯砵酒送,所以我訂位時要order定烤乳豬同用銀聯咭優惠。我同雞仔朋友初時無心水點咩食,但見到隔離枱碟蜆好大隻好吸引,所以忍不住跟著點了,好彩有叫不然一定會後悔最後我地叫左:白酒煮紐西蘭刀貝蜆用白酒牛油汁,香芹,香蒜及紅蔥頭煮,有好香白酒同牛油味,但又不會搶過刀貝蜆的鮮味,刀貝蜆好大隻且肥美,肉質鮮甜,不禁食完一隻又-隻,yummy葡式烤乳豬我地兩個人點了四分一烤豬,還有其他份量可以選擇。四分一烤豬大約有四小件再配葡式飯,烤豬已經調味過,不用點醬,皮脆肉嫩,連骨都好好味略嫌油膩了點,食完成口油葡式炒飯有提子乾及葡式臘肉,有點似食菠蘿炒飯,好味葡式蕃茄沙律賣相吸引,好大片蕃茄片在沙律面,沙律菜新鮮,橄欖油味香濃豬仔包(免費)每一枱都會有的,並附上牛油及橄欖,豬仔包香脆可口,配上橄欖一起吃,有另一番風味炸馬介休球用銀聯咭優惠,所以只有兩粒,剛好我地-人一粒餐牌寫是葡萄牙咸鱈魚炸薯球,但我食不出有咸魚味,覺得是普通炸薯球,可能我味覺遲鈍不過係好食嘅砵酒用銀聯咭優惠,送一小杯!
最後我地叫左:

葡式烤乳豬
略嫌油膩了點,食完成口油
葡式炒飯有提子乾及葡式臘肉,有點似食菠蘿炒飯,好味

葡式蕃茄沙律
賣相吸引,好大片蕃茄片在沙律面,沙律菜新鮮,橄欖油味香濃

豬仔包(免費)

炸馬介休球
用銀聯咭優惠,所以只有兩粒,剛好我地-人一粒
不過係好食嘅

砵酒
用銀聯咭優惠,送一小杯!當然要比壽星飲啦,她的評語是酒醇香甜,易入口

整體食物都有高水準,唯獨美中不足,冷氣太大,令餸菜很快變凍
炸馬介休球及砵酒(銀聯咭優惠送的)
香脆豬仔包(免費)
2017-10-10
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
炸馬介休球及砵酒(銀聯咭優惠送的)
香脆豬仔包(免費)
2017-10-08 309 瀏覽
垃圾下午茶$95食個飯 葡式肥仔炒飯 所謂葡國臘腸 葡萄乾 雞蛋 紅蔥頭 蒜頭及香濃蕃茄炒飯。成個飯加埋都冇半條臘腸 剩係得葡萄乾,完全唔知隻雞蛋去咗邊。咁樣嘅價錢不如食大家樂。
葡式肥仔炒飯

1K
2017-10-08 333 瀏覽
想搵間好味嘅葡國菜,梗係要嚟間有名氣啲嘅葡國餐廳啦!之但係又唔駛吓吓走到去澳門嘅,咩小飛象、公雞,大家都係動物姐,今晚就同去到尖沙咀嘅葡匯咪走雞葡國餐廳試吓我哋第一次嘅葡國菜啦!炸馬介休球馬介休,來自葡語Bacalhau,係經鹽醃製嘅鱈魚,所以食落咸咸地。加入馬鈴薯泥、洋蔥等材料製,新鮮炸起,好香口。葡式燒乳豬 (1/4隻)1/4隻有四大件,真係好大份,兩個人真係夠晒。乳豬用秘製香料醃製,外皮燒到脆卜卜。半肥瘦,肉質嫩滑,肉汁豐富。仲跟埋葡式肥仔炒飯同沙律,真係好滿足。馬介休炒椰菜A姐話馬介休真係好好味,所以我哋要叫咗馬介休炒椰菜。終於見到馬介休嘅真身啦,咸咸地嘅馬介休吊起椰菜嘅鮮味,正!(記住Like同Share畀朋友)

馬介休炒椰菜

(記住Like同Share畀朋友)

2017-10-06 162 瀏覽
好耐冇食過葡國菜, 於是search下就搵到呢一間位於尖沙咀,見有幾多好評一於試吓。門面係開放式設計,店內都好整潔,空間亦都好闊落。坐低冇耐,職員會先送上麵包,麵包嘅軟硬度適中,配麵包嘅橄欖油亦都帶有濃郁嘅香味,唔錯傳統葡式拼盤$95,葡國香腸-味道較咸,質感有咬口; 香脆炸雞粒-鬆脆可口,雞肉夠嫩滑; 傳統馬介休球-食葡國菜點可以少得佢,淡淡的咸香味配上薯蓉兼炸脆既外層;酥炸魷魚件-薄脆嘅外層包住爽滑嘅魷魚;葡式意粉$95,意粉嘅軟硬度做得剛剛好,再配上濃郁嘅蕃茄醬汁,上面再加上芝士,配搭得宜 葡式烤乳豬$280,烤乳豬可算係葡國菜嘅招牌,皮脆肉嫩,層次分明,另外配有葡式炒飯,味帶酸甜,會有減膩既感覺,呢個絕對係必食嘅項目砵酒烤菠蘿$65,最後我哋點返一個甜品,其他西餐廳好少見到有,好juicy,正

門面係開放式設計,店內都好整潔,空間亦都好闊落。

• 葡式烤乳豬
  • 砵酒烤菠蘿
是日與我的靚靚空姐好姊妹secret date的好日子❤️❤️本人特地選了尖沙咀地段,可以方便用餐完,再到附近Happy Hour~~ 我倆不太想普普通通的吃個西餐,或又來個日韓菜,最後選了位於美麗華第二期的葡國餐廳,在港初嘗葡式風味😋😋豬仔餐包姊妹早到了一會,餐廳已經好貼心地詢問會否想先吃個餐包,邊吃邊等(欣賞餐廳的細心服務❤️👏🏻)友人深知本人為澱粉質愛好者,堅持讓我吃到最新鮮的,等我到來才上豬仔餐包。果然香軟鬆脆,已經烘得微微暖,還夾了滑身的牛油,滋味滿分😋爆芝馬介休球($68)嘩嘩嘩!用刀一切,澎湃的芝士醬馬上湧出來!薯芯炸得扎實,但略嫌芝士的濃郁感搶去了馬介休的銀鱈魚鹽醃感,本人還是喜歡正宗點🤔🤔葡式烤乳豬($280)醒目的我倆一早已打電話預訂好1/4份的葡式烤乳豬好像是餐廳必點項目之一,因眼看多枱都有點到不同份的乳豬.乳豬外皮香脆,肉身多肉嫩滑😍😍食落濕潤而香口,一點都不乾身👍🏻👍🏻好吃!好吃!葡式炒飯都十分足料,有葡式臘腸、葡萄乾、雞蛋、紅蔥頭、蒜頭及香濃蕃茄醬炒飯,而且飯底比較濕身,炒得酸酸甜甜。如想再encore炒飯,可單點葡式肥仔炒飯的喔~霹靂非洲燒雞(半份)+ 香蒜燒春

豬仔餐包

爆芝馬介休球($68)
嘩嘩嘩!用刀一切,澎湃的芝士醬馬上湧出來!

爆芝馬介休球

葡式烤乳豬($280)
醒目的我倆一早已打電話預訂好1/4份的葡式烤乳豬
好像是餐廳必點項目之一,因眼看多枱都有點到不同份的乳豬.

霹靂非洲燒雞(半份)+ 香蒜燒春雞(半份)($195)

貪心的黃氏友人R想吃他們家的香辣霹靂雞,又想試到惹味香蒜雞,便點了各一半。

他們以慢燒烹調,由於給我們的是雞脾,每啖都能大啖啖肉,而且肉質滑嫩多汁,每啖都吃到充分吸收醬汁的豐富感,醃得勻均入味!其實兩款都各有風味,推推

霹靂非洲燒雞(半份)+ 香蒜燒春雞(半份)

葡式西多士
甜品時間

賣相吸引,士多啤梨、藍莓加金黃色的西多士令構圖豐富,色彩更繽紛,食落有點點乾身,但喜歡他們家的玉桂砵酒醬,一同蘸食都頗鬆脆香口.

整體以上兩款主菜都不錯,推推🌟🌟
是日在港葡國菜初體驗Done~~👭❤️😋Yeah!
霹靂非洲燒雞(半份)+ 香蒜燒春雞(半份)
  • 葡式烤乳豬