2019-01-16
天氣唔算好凍,唔似冬天反邢似秋天,最好就係行下食食下蟹。今日星期日就同男朋友行下元朗大棠紅葉之後就黎到蟹仙,食下海鮮,感受一下唔係好凍既的冬天!黎到蟹仙,位於西菁街,位置唔難搵,而且門口有一大隻既蟹非常顯眼!仲好吸引,好想瘋狂食蟹我同男朋友就叫左最基本既$298/位,當中包括了8款海鮮,一籃有機蔬菜店員會將米、南瓜、排骨預先放係鍋底,待一陣的海鮮精華流落,令粥帶有海鮮的鮮甜味!泰國海中蝦、深海龍躉片、越南貴妃蚌泰國海中蝦,爽口彈牙,好有蝦味;龍躉片份量略少,想食多幾片,味道濃厚,好鮮魚味!建議龍躉片可增多幾片;貴妃蚌肉厚有海水味,而且係無沙架,好鮮甜澳洲青年龍蝦原隻龍蝦,仲要禁多膏,多到流出黎!蒸熟後龍蝦微微捲起,肉質鮮美,蝦尾用黎煮粥亦是唔錯既選擇!而且有豐富的蛋白質、維生素等翡翠九孔鮑魚、日本大元貝、紐西蘭青口鮑魚清蒸味道較淡味,反而青口又幾鮮味又唔鞋口,唔錯!元貝無配上粉絲同蒜可以食到帶子既鮮味,大大粒!越南頂角膏蟹好多膏!好多膏!廚房預先清走了唔食得既內臟,岩哂我唔識食蟹既人!蟹膏肥美,肉厚,好想黎多隻!有機蔬菜好清甜既蔬菜,我無沾上醬料,又估唔到禁甜甜的!粥底吸哂上述海鮮既精
泰國海中蝦、深海龍躉片、越南貴妃蚌
澳洲青年龍蝦
翡翠九孔鮑魚、日本大元貝、紐西蘭青口
越南頂角膏蟹
有機蔬菜
好清甜既蔬菜,我無沾上醬料,又估唔到禁甜甜的!
粥底
吸哂上述海鮮既精華,煲出黎既粥好鮮甜,店員仲會問下客人要唔要菜甫同蔥花,加強粥既味道!個人覺得可以唔加,因為先可以真係食海鮮精華所煲出黎既粥!
椰汁燕窩
非常足料,每一口都非常多燕窩,岩哂我夠滋補!
整體黎講,蟹仙既海鮮好鮮味,新鮮,令人好滿足,配合埋現時唔算太凍的天氣,食海鮮係一流!