2007-09-23 25 瀏覽
早在一個星期前與食友食過,今次老友生日好想食蟹,我就提議呢間。原本訂了7:45,但要人到齊才可以入坐,當齊人後又無位。期間老友們已不停抱怨,以我性格一早跑了,但為了壽星女食蟹心願,無奈又繼續等,最後等了差不多90分鐘後才可入坐。8點半大家已肚餓,先來併盤六小福,豬脷仍保持水準,最差就是豬腸,食落帶苦澀味。豉椒炒蜆-一粒豆豉或辣椒也找不到,只有濃濃的南乳味,而蜆炒得不夠火喉,蜆殼與蜆肉是2比1,殼多過肉。蒜茸蒸蟶子及鮑魚-本來每人一隻蟶子,但賣淨三隻,唯有再叫三隻鮑魚。每人各樣半隻,蟶子肉質夠爽,不會被蒜茸搶了鮮味。而鮑魚好厚肉,肉質唔嫩,味道亦唔鮮。主角的古法炒蟹,今次要了中辣真係惹味好多,啖啖蟹肉,我最欣賞就是黑漆漆的辣豆豉。還有一味上湯莧菜,水準普普通通。原本要兩碗淨河粉,但老闆娘不停遊說燒鴨河好食,我們唯有各叫一碗,我就覺得兩者分不大。雖然每道食物大家都欣賞,可惜等位及服務問題,大家異口同聲說不會再來。
還有一味上湯莧菜,水準普普通通。
2007-08-27 52 瀏覽
我唔係第一次食興記, 大大話話已幫襯三四次, 但今次係最令我不滿o既一次, 亦令到我下定決心唔會再幫襯佢! 即使巿面有幾多雜誌讚到佢天上有, 地下無, 蘇絲黃再比十個叻佢都好! 我都唔會再幫襯!上星期五晚, 打電話去訂枱 , 伙記已叫我準時到達, 否則無枱 ! 咁最終我都比原定時間早了15分鐘到場, 到了卻又被老闆娘質問何時齊人! (訂了4位, 到了兩位!) 我答15分鐘後齊人, 她才帶我們入座, 期間卻自言自語(我唔應佢!)說一定要快些齊人, 如果唔係到時交唔到枱 , 今晚好多人, "攪唔掂!" 關我乜事, 如果我訂枱 時, 你說明要何時交枱 , 我都有點兒心理準備比你催趕, 但我一心帶媽咪來品嘗海鮮, 卻換來一肚子的被人埋怨! 什麼意思? 還不特止, 坐下已立即叫我們點菜! 真係咩態度呀? 剛剛坐下, 氣還未吸一口新的, 已叫我們點菜? 我沒有理會她, 只推說要竹蔗水便是了! 期間, 我o既心裏其實還焦急著阿哥同老公何時會來到, 不用給他們盯著! 隔了10多分鐘, 阿哥終於出現, 說時遲那時快, 老闆娘又行過來, 說要點菜? 救命呀! 客人還未坐暖, 竹蔗水還未喝一口, 已催客人點

期間, 我o既心裏其實還焦急著阿哥同老公何時會來到, 不用給他們盯著! 隔了10多分鐘, 阿哥終於出現, 說時遲那時快, 老闆娘又行過來, 說要點菜? 救命呀! 客人還未坐暖, 竹蔗水還未喝一口, 已催客人點菜, 又推說點菜後到齊先叫起菜也可, 我當然唔理會她啦, 我係客人, 為什麼要聽你吩咐, 但我也難耐她的"音波勁", 被迫之下點了三小碟前菜吃住先! 心想可以放過我一會吧! 但老闆娘的面口還是硬的! 隔了一會老公終於出現, 我當然不敢怠慢立即落單! 廚房亦好快送菜上枱 , 由開始食燒鴨河到中段食蟹, 我o地o既咀係無停過, 心怕一停下來, 會阻住老闆娘發達! 但無辨法, 半路中途還是要停下休息, 個咀實在太累啦!

心想, 食海鮮不是要慢慢嘆, 細嚐佢o既鮮味, 為何這次卻要我牛梽 牡丹般通通送往口裏去, 但完全忘記吃了什麼味道! 怎能令我知道此間大舖號為何何等出名? 簡直違背我呢個食家o既原則!

在此, 我不想講這餐吃了什麼, 只永遠記得吃下一肚子氣! 我雖然不是大貴客, 叫名貴菜式, 但埋單4個人也吃了$1200, 換來這種服務態度, 絕對唔值得! 各位食家, 你o地都係精明消費者, 唔好再為了他的名氣已再去幫襯他! 連我媽咪都說(佢係蘇絲黃fans)以這個價錢, 去第二間一定會換來不同的服務, 他們的海鮮也不是特別的好味! 還是回去吃流浮山好了!

後記: 吃到尾段, 見門口已人頭湧湧, 但我隔鄰枱 還是空空沒有人坐下, 心想一定是留給熟客, 不出10分鐘, 答案出來了, 原來係拉姑同king kong, 老闆娘立即卑躬屈膝般, 以溫柔的聲線問她們喝什麼, 要什麼!..........我明了, 我們不是明星, 沒有效應! 還是快快埋單走人吧! 不要阻住地救轉!
2007-08-20 12 瀏覽
出道得早,有幸還經歷過上艇漫遊避風塘,品嚐炒蜆、白灼豬雜的日子。時移勢易,現今雖然滿街也是標榜「避風塘小炒」的店舖,個人認為,能稱得上正宗的,全港只剩下一家半。上年跟食友試了那半家,今年就到訪餘下的這一家~興記。 星期一,接近八時,全店滿座。如沒有訂位,絕對是一椅也難求。門外掛黑底金漆的招牌,牆壁上佈滿各界名人的簽名,檯椅盡是龍鳳雕花,「江湖味」甚濃。坐在店子後方的十二人大檯,雖然不及大廳的另一端舒適,也總叫自成一角。餐牌的菜式,十年如一日,沒多大變化,故不消一刻,是晚十數來人的菜單便擬好。要了六小福、肉蟹兩吃、蒸大蟶子、油鹽水浸蜆、蒸泥、白灼東風螺,兩道炒菜,再加粥及上湯河粉,相當豐富。 人還沒到齊,檯上已放了一壺蔗水。除了竹蔗,還加入了紅蘿蔔及馬蹄,清甜潤喉,絕對是當晚的「解藥」,屈指一算,兩小時內竟幹掉了8整壺。先上六小福(即鹵水併盤),有豬、海蜇、豬粉腸、魷魚、豬肚及油菜,試了其中數款,味道大都不錯。最喜歡的是豬及豬肚,浸得頗入味,軟熟腍甜,用來下啤酒,簡單對味。海蜇頗具特色,是整塊浸過鹵水再切大件上,口感比平常吃到的海蜇絲更爽脆。難得的是連菜心也翠綠爽甜,相當不俗。這數款前菜

人還沒到齊,檯上已放了一壺蔗水。除了竹蔗,還加入了紅蘿蔔及馬蹄,清甜潤喉,絕對是當晚的「解藥」,屈指一算,兩小時內竟幹掉了8整壺。先上六小福(即鹵水併盤),有豬、海蜇、豬粉腸、魷魚、豬肚及油菜,試了其中數款,味道大都不錯。最喜歡的是豬及豬肚,浸得頗入味,軟熟腍甜,用來下啤酒,簡單對味。海蜇頗具特色,是整塊浸過鹵水再切大件上,口感比平常吃到的海蜇絲更爽脆。難得的是連菜心也翠綠爽甜,相當不俗。這數款前菜,單叫26元一客,做拼盤則要168元,貴一點,但賣相較佳,份量亦多些。十多人的飯局,叫個併盤才像樣。

吃避風塘小炒,蟹自是少不了。是晚盡興一點,要了三只大蟹,兩種吃法,即「古法避風塘炒」及「金沙炒」。先上檯的是古法避風塘炒蟹,用了發酵過的豆豉,生蒜頭及辣椒來爆炒,未吃已辣香撲鼻。蟹殼沾滿醬汁,除了有豆豉及蒜頭的鹹香,亦有辣椒的辛勁。油份充足,蟹肉豐腴的肉汁亦得以保留。能做到如斯出色的炒蟹,除了蟹本身優質外,廚師的技藝亦屬非凡。個人認為,最正宗的「避風塘炒蟹」,就是這個做法。可惜坊間做得有水準的已不多,所以到興記來,必要試試。

這個古法炒的要了中辣,入口初段只覺甚為香口,未幾辣勁便逐漸襲來。其辣度以個人標準而言,是還可。然對我來說可接受,則表示蠻多在坐食友會不滿足。唯有立即向主理人反映,將另一碟蟹的辣度加強(汗)。

第二味「金沙炒蟹」,蟹身全埋在由辣椒粒跟炸蒜粒所堆成的「金沙」當中,除了聞到強烈的蒜香味外,亦隱隱感覺到其「辣香」的威力。嘗一口,加強了的辣度相當利害,兩眼立時通紅,大汗瞬間淋漓,就連心目中的吃辣高手也有類此情況,其辣之霸度可見一斑。說到蟹的本身,也做得不錯。蟹走過油,表面乾脆,亦滿有蒜香,蟹肉同樣的不乾身,有水準。

這裡的蟹,賣11元一兩,不便宜。然用的是越南肉蟹,肉質紮實鮮美。始終吃海鮮,也是一分錢一分貨的。

主理人說有大號蟶子,就來一人一隻,蒜蓉粉絲蒸。蟶子是優質貸,據悉來自英國。肉質爽脆,味道鮮美。雖然索價48個大洋一只,都算是物有所值。「油鹽水」也是另一避風塘菜色的「考牌」項目,是晚就要了來浸蜆。湯底加了不少的胡椒,是這裡的改良版。鮮香又夠辛勁,味道沉厚有層次,在座食友嚐過,無不讚好,是罕有的湯底比蜆及蔥段更受歡迎,蜆未吃完,湯已見底。很久沒吃過蒸泥了,是晚就來一碟,陳皮蒸。泥處理得很好,絕對沒有異味或電油味。雖然骨幼,但肉質甜美爽實,令人滿意。見大碟中還剩兩條,跟鄰座食友對分,甚是滿足!東風螺只有小的,要了一斤白灼,雖然肉質鮮甜爽脆,但吃東風螺,始終是大顆的才對頭。最後來的兩個菜,分別是豆豉鯪魚油麥菜及鹹魚蓉炒芥蘭,也炒得有水準。

到興記來,當然不能錯過其鴨湯河及粥,始終是此店賴以起家的招牌菜。要了淨湯河,湯底以鴨骨及大地魚乾熬成,非常香甜濃郁,配以切得極為幼細的河粉,水準無出其右,必試。建議只要齋河,除非閣下對太興燒味的燒鴨很有興趣。也喝了半碗艇仔粥,粥底綿滑,配料豐富,相當不俗。吃畢,是絕對的「滿足」又「滿腹」。

這裡的服務,一向不敢恭維。就如跟主理人說蟹不夠辣,其面上便立露悅之色。家族生意,多年來也有熟客名人捧場,態度就是如此。

結賬三千八百元,不便宜。然每道「避風塘」菜皆各具特色,烹調亦甚有水準,作為一所將本地獨有的特色菜演譯得如斯精彩的食店,絕對值得前往一試。
2007-08-05 22 瀏覽
可能是明星食堂!我們一般老百姓(從台北來)!我是第二次去(第一次和一位香港明星的老婆,當時態度極佳)這次就普普通通!東西是真ㄉ好吃啦!牆上好多簽名喔!!不枉我強力推薦(朋友也誇!好好味_)雖然服務不盡理想!但東西好吃!下回還是會去的
這次就普普通通!東西是真ㄉ好吃啦!牆上好多簽名喔!!
不枉我強力推薦(朋友也誇!好好味_)
雖然服務不盡理想!但東西好吃!下回還是會去的
(非會員)
2007-06-09 36 瀏覽
6個人11pm去消夜,6碗湯面,1個蒜子勝瓜,1個白灼蒜心,2jar蔗水,食物不算差,但服務唔好,要聽女伙計說話,要看男伙計面色,可能我地唔係大客,結帳$496.分析後,食物約$350,下欄$240,服務中無提供茶水,只有1小碟花生,1碟棘油,男伙計話下欄人頭計,所以約$40/人.我地6個人,因為全晚都玩得高興,都唔係計較錢,入得去食當然會比錢.結論:我自己唔會再主動去食.

結論:
我自己唔會再主動去食.
2007-05-23 25 瀏覽
全程同惡男兄喪劈竹蔗水,頻頻去toilet洗手的一餐,以往讀書時期都經歷過一碗麵落三匙椒油,但年紀越大就越縮,難得有機會,再試底線又如何?頭盤六小福是六道小菜,魷魚,海蜇頭,豬肚,豬'月利',粉腸,作為前菜送啤酒是不錯的選擇.清蒸泥蜢,避風塘又怎能沒有泥蜢?舖上果皮絲一同蒸來僻醒是大路做法,是夜泥蜢已經去頭再上,賣相討好,但可惜先天原因,肉質偏實.油鹽水煮蜆聽聞以前是宜接用海水煮的一道菜,今天污染咁嚴重,比你咁煮我都唔敢食,是夜用上胡椒豬肚湯式煮法,胡椒落得非常重手,飲完一碗,已經背脊出汗,心知不妙.........!灼東風螺是小時候常跟老父食的一味小食,可惜今夜size有點小.蒜蓉蟶子皇,可能怕蟶子冷親,舖上厚厚一層粉絲作綿被,蟶子新鮮爽甜,配上粉絲,與豉椒炒是另外一種味道.中辣蟹用艇醬炒先打頭陣,已怕死地只不過品嚐蟹蚶,但足以劈多兩杯竹蔗水,但肉質嫩滑,又非死實的辣,而是漸次地令你中招.再來是大辣蟹,由於是夜有喪男喪女唔怕死,點都要更上一層樓,金沙?風沙大辣蟹,喪女已經面不改容,喪男更可以用金沙撈粥撈麵,最後怕麻煩,竟然可以就咁食......!乜人黎架?我求其搶左半個殼扮有食算啦!
乜人黎架?我求其搶左半個殼扮有食算啦!
是夜最令我回味的是淨河粉,淋上鴨汁,河粉是原條切成幼絲,鴨味香濃,滑不溜口,如果可以,真係想單來一碗,乜都唔叫!
精彩的一餐,謝攪手安排
2007-05-14 25 瀏覽
一聽到個辣字,唔理辣咩都第一時間報名.地點係時常路過,上到去見牆佈滿名星簽名,但係從來都唔知有此店,真係孤陋寡聞. 坐低都見到官恩娜,果然真係名星食堂.KC報告菜單中只係叫中辣蟹,有點失望,因為點菜時呀姐堅持我地食唔倒大辣就唔好叫喎,不過KC同佢講幾次都'唔俾'我地叫大辣,咁就無謂勉強啦!! 但其實我都唔可以咁自私,可能其他人都食唔倒咁辣呢!頭盤中我最鍾意海蜇頭,夠入味,又爽口. 粉腸都唔錯,不過唔夠肥美!蒸泥對我個人講就一般,因為我比較鍾意食肉質嫩滑魚肉. 泥肉嫌太實,雖然幾鮮甜,不過唔合我口味.東風螺雖然細,但會嫩身d,唔會咁硬.油鹽水煮蜆簡直係驚喜,味道同胡椒豬肚湯十分接近. 而且辣度適中,極之美味. 連d蜆都唔記得好唔好食,只係記得個湯好好飲!!!蟶子皇十分鮮甜,蒸得唔會過火. 只係食上面蒜蓉粉絲已經好好味!!!主菜中辣蟹用艇醬炒,好惹味!! 而且蟹肉嫩滑鮮甜,一食難忘. 不過辣度依然未及我要求,我認為大辣係無問題! 再加上席上有專兄同Christy,一定冇問題. KC都順應我地要求叫呀姐改避風塘蟹做大辣. 辣椒金沙辣度果然好足,我都覺得幾辣. 不過辣得係有味,唔會令你冇知覺!
一聽到個辣字,唔理辣咩都第一時間報名.

東風螺雖然細,但會嫩身d,唔會咁硬.

辣椒金沙辣度果然好足,我都覺得幾辣. 不過辣得係有味,唔會令你冇知覺!! 專兄仲勁,齋食金沙,仲食到停唔到口,嘩,真係甘拜下風!! 不過我都同意專兄講,都係中辣至食到真正蟹味. 而家基本上係食辣味多.

食到最尾鴨湯河真係一流. 估唔道細細碗唔起眼湯河鴨味濃郁,河粉又唔會太淋!! 下次係必叫之選.

不過今餐難為了惡男,又抹汗,又不停飲蔗水,下次唔好咁大口食落去喇!!

最後都要多謝KC介紹,又多處食辣好地方!!
2007-05-14 50 瀏覽
學下面個位人兄講, 一句講曬: "不知所謂的服務態度", 幾好味都係假, 仲有一樣係好貴, 但如果好的對客人, 條氣都順d, 謝謝!
2007-05-12 23 瀏覽
避風塘艇仔炒蜆炒蟹已成為歷史,一早上岸開枝散葉,當中表表者,就是在山林道口的"避風塘興記".看見店內牆上的密麻麻簽名,又是一間名人飯堂,個人對這些名人效應不以為然,他/她們的口味,難道可代表著一切?周一晚上,生意也不俗,我們十一個人,坐得舒服.沒有身處海上的自然風,更加沒有美艷如花的"艇妹".始終這些觸不到的過去,還是任由在腦海中幻想一下算吧.頭盤六小福,是其中一味昔日的避風塘菜式.這個圓盤內有粉腸,魷魚,海蜇,豬肚等等,全部白灼上,簡單就是美,吃得出原味,點上豉油更能將味道升華.個人最愛,就是肥美的粉腸.個人絕少吃原條蒸泥蜢,這個果皮蒸泥蜢實在不俗.肉質鮮甜,沒有什麼異味,處理得宜.蒜茸粉絲蒸聖子,面頭的蒜茸粉絲已多到可獨立成為其中一味.下面的聖子反而沒有想像中大隻,比起福來居牛記,甚至東寶的小.肉質幾爽口,味道亦鮮.蒜茸粉絲,一貫地惹味.白灼東風螺,嫌其比較小.吃得不夠痛快.油鹽水煮蜆,其油鹽水其實是潮州的胡椒豬肚湯的變奏,辣度幾何級數上升.如過吃不到辣的人,吃罷登時中伏.蜆本身未算肥美,但搭上這個刺激的油鹽水,天作之合.兩味間場菜式,豆豉鯪魚油墨菜,平平無奇,反而鹹魚炒芥蘭就很出

兩味間場菜式,豆豉鯪魚油墨菜,平平無奇,反而鹹魚炒芥蘭就很出色,芥蘭條條揀手貨,入口爽甜沒有渣.

戲肉到了,先來古法避風塘炒蟹,用豆豉,蒜茸,辣椒去炒.用上幾斤重的肉蟹.辣度剛好,小弟能夠應付.肉蟹淡淡肉,豆豉加蒜茸,非常惹味.

再來個大辣炒蟹,今次以金蒜炒之.辣度十足,第一口還未能感覺到,Aftertaste不得了,其霸道的辣,慢慢踴上心頭.這個時候,竹蔗水狂灌.要隔一段時間才能減退其辣味.

當專兄吃到滿頭大汗,要推騎之時候,席上的ET,仍然無動如衷.繼續按韁過終點.

官能上的終極快感之後,以鴨湯河同艇仔粥來個結尾.艇仔粥底偏杰,材料足,一氣呵成.不要鴨河只要鴨湯河,河粉切得幼細,入口滑如脂.鴨湯底鮮甜,味道香濃.如果加上燒鴨,可能會破壞這個濃甜的湯底.

整夜竹蔗水不離口,啤酒沒有支裝,有點失色.罐裝始終沒有支裝的英雄豪氣.

消費比喜記貴,比喜記更刺激,誰是閣下之選?如果不嗜辣但又想吃,喜記,但如果想在官能上得到些滿足,來興記感受一下吧.

有勞了.

引伸閱讀:
(非會員)
2007-05-09 49 瀏覽
佢\d料係好新鮮,貴d都正常,但要對住全舗所有人都冷冷淡淡0既態度就有d唔抵,佢\地成舗人好似一家人,成家人一樣用眼尾去望人,唔笑,冇表情,所以食完新鮮0既食物就好想拿拿聲走,唔知佢\地係咪都想客人食完就走,唔好磨0係度,但可唔可以改下呢種面口,令人覺得餐\飯完美少少,服務態度劣,冷氣超凍,座位唔舒服,價錢貴,用料新鮮其實好多食肆都做到.
2007-05-09 32 瀏覽
多年無吃過避風塘炒辣蟹, 既然有人提議,當然舉腳贊成. 這次地點選了佐敦的興記.一進店舖就先聞到辣椒混合豆豉醬的濃烈香味, 再來就是見到滿佈明星/名人簽名的牆壁, 有些小明星把自己名字寫得大大的, 但現已不知身在何處; 有些就把名字寫得相當撩亂, 看不出是誰, 相當低調. 無論高又好, 低又好, 當作飯前小遊戲去數數有甚麼名人到訪也頗有趣. 雖然, 我覺得把牆壁"掛滿星星", 是頗俗氣的裝飾.言歸正傳...十一人共要了九道菜, 分別如下:雜錦拼盤- 包括有豬舌, 豬肚, 水魷, 海蜇, 粉腸, 賣相並無甚麼特別, 但總算可以吃出食材原本的味道, 較討好我的還是口感軟潤的粉腸與及爽脆的海蜇.豆豉陳皮蒸泥猛- 細細條, 但相當新鮮甜美, 陳皮味亦點到即止並無搶過魚鮮, 連一向不太吃魚的我也忍不住吃了兩條.油鹽水煮蜆- 蜆雖算鮮甜但本身比較瘦小, 一眾嗜辣食友還是選擇喝過痛快, 超濃刺激的白胡椒湯, 每一口都衝擊著味蕾, 喝罷從口腔至食道都有一種暖流通過的感覺,冬天喝相信感覺會更好. 但如不好此道(胡椒湯)者切勿亂試, 因為真的頗刺激, 有吃不得辣的食友因為勉強喝了半碗而頭暈. 哈哈.避風塘
多年無吃過避風塘炒辣蟹, 既然有人提議,
當然舉腳贊成. 這次地點選了佐敦的興記.

一進店舖就先聞到辣椒混合豆豉醬的濃烈
香味, 再來就是見到滿佈明星/名人簽名
的牆壁, 有些小明星把自己名字寫得大大
的, 但現已不知身在何處; 有些就把名字
寫得相當撩亂, 看不出是誰, 相當低調.
無論高又好, 低又好, 當作飯前小遊戲去
數數有甚麼名人到訪也頗有趣. 雖然, 我
覺得把牆壁"掛滿星星", 是頗俗氣的裝飾.

言歸正傳...十一人共要了九道菜, 分別
如下:

雜錦拼盤- 包括有豬舌, 豬肚, 水魷, 海
蜇, 粉腸, 賣相並無甚麼特別, 但總算可
以吃出食材原本的味道, 較討好我的還是
口感軟潤的粉腸與及爽脆的海蜇.

豆豉陳皮蒸泥猛- 細細條, 但相當新鮮甜
美, 陳皮味亦點到即止並無搶過魚鮮, 連
一向不太吃魚的我也忍不住吃了兩條.

油鹽水煮蜆- 蜆雖算鮮甜但本身比較瘦小,
一眾嗜辣食友還是選擇喝過痛快, 超濃刺
激的白胡椒湯, 每一口都衝擊著味蕾, 喝
罷從口腔至食道都有一種暖流通過的感覺,
冬天喝相信感覺會更好. 但如不好此道(胡
椒湯)者切勿亂試, 因為真的頗刺激, 有吃
不得辣的食友因為勉強喝了半碗而頭暈. 哈哈.

避風塘炒蟹- 炒辣蟹有兩種調味, 一種是
用傳統的豆豉辣醬去炒, 此味我們要了中
辣, 肉蟹斤兩十足, 但肉質卻頗鮮甜嫩滑,
加上辣醬的香辣刺激, 好味得連殼也要舔
個乾淨才可罷休, 而中辣, 辣度剛好. 另
一個做法就是現時流行的炒金沙辣蟹, 即
是用上大量蒜蓉和辣椒爆香後炒蟹, 看下
去就似一隻剛從沙堆中爬出來的大蟹, 賣
相有趣; 蟹的水準依然好, 但吃下去的味
道似乎又不及辣醬炒的好, 可能因為因為
這碟我們要了大辣吧, 蒜椒的味道太霸道
了, 蟹的鮮味給蓋過. 我認為, 吃炒辣蟹
向辣度挑戰只會是浪費, 中辣始終是最合
適的.

蒜蓉粉絲蒸聖子皇- 據聞每隻要$48的聖
子相當大隻, 外殼應有八寸長左右, 吃下
去亦算鮮甜, 但份量卻不像這麼大隻, 肉
質亦較韌, 還是蓋在上面的蒜蓉粉絲較吸
引, 相當美味! 不知可不可以只要一碟蒜
蓉蒸粉絲呢?

豆豉鯪魚煮油墨菜/鹹魚炒芥蘭- 兩者皆
炒得香口, 芥蘭的口感就略勝一籌, 夠爽
脆. 這兩碟菜實在是席間不太吃辣的食友
的恩物.

白灼東風螺- 味道還可以, 但螺肉瘦小又
略韌, 比起以前小時候吃過的肥美真相差
數里之遙.

吃過九道菜, 最後還每人來了一個艇仔粥
或鴨河, 我選了後者, 湯底不算厚卻香濃,
席間有說此湯無味精, 我看又似乎不是,
不過我無所謂, 好吃便是. 河粉有咬口,
絕非又軟又糊一類, 切得相當幼身, 非常
吸湯, 好! 個人覺得這個鴨湯河, 粉比湯
出色.

埋單每人三百四, 算合理. 但店方不知是
否招呼慣名人富商, 對我們此等無名生客
就態度不太友善, 雖然實際服務上並沒有
甚麼不足之處, 只是給我一種很冷漠的感
覺, 說難聽一點, 是有點不客氣.

食物雖好, 然而冷的臉孔, 冷卻了我再來
的打算. 幸好..當晚還有一檯熱鬧的食友,
實在多謝搞手的安排.
2007-04-26 22 瀏覽
叫得避風塘,都係會expect佢有d特色……入到去,有如「沙嗲王」的格局,已經知道唔係我想要的。佢畀左一間二人房我,靜靜的不受騷擾都好既~叫左好多野,有個豬潤湯、艇醬A菜、避風塘雞翼、蟹粥同炒聖子……聖子係新鮮的,但又唔係特別好味;避風塘雞翼係足料的,但係D肉乾爭爭;豬潤湯正常,但有味精;蟹粥有蟹,但個粥底麻麻。最驚喜的係個A菜,個醬幾好味,不過原來都係油麥菜(咁就唔好懶勁咁改左個名0係度妖言惑眾啦)……最後叫左個dessert,係擂沙湯圓,我同我男朋友的至愛。點知佢都唔夠熱,冇特色亦冇誠意……埋單都唔平,while佢唔值呢個數冇下次囉~
叫得避風塘,都係會expect佢有d特色……

埋單都唔平,while佢唔值呢個數

冇下次囉~
2007-03-30 28 瀏覽
一字記之曰:貴。豉椒炒蜆:味道濃,但油多,凍得快,油便成為膏。鴨背湯河:河粉幼滑,但鴨及湯均偏淡。油多。蒜蓉粉絲蒸小象拔蚌:新鮮,且夠味,配料足,但多油。湯浸魚:蕃茄湯底,魚尚算新鮮,但價錢想像不到的高,$390,魚應不足12兩。清酒:沒有冰凍的......環境:提供櫈仔放袋,但還要塞入枱底。樓底矮,「明星」(據說是林X珊及關心Y)及其朋友一到,嘈吵聲相當大。其他食客:「直率」。「同我開咗佢吖!」「先生,開酒費$30。」「三百蚊我都要俾你架啦!」埋單......$770.......兩個人......Never again...
一字記之曰:貴。

豉椒炒蜆:味道濃,但油多,凍得快,油便成為膏。

鴨背湯河:河粉幼滑,但鴨及湯均偏淡。油多。

蒜蓉粉絲蒸小象拔蚌:新鮮,且夠味,配料足,但多油。

清酒:沒有冰凍的......

埋單......$770.......兩個人......

Never again...
2007-02-04 18 瀏覽
每次老闆來HK都指定要去興記擦餐飽...論價格:絕對是貴價飯堂~論品質:避風塘炒蟹-> 絕非一般街邊貨,十分正宗!蒸魚-> 瓜子斑,好滑好新鮮~瀨尿蝦皇-> 啖啖肉,好鬼好味!豉椒炒蜆/青口-> 又香又辣好過癮~椒鹽中蝦-> 鮮甜酥脆,連殼一起落肚!小菜拼盤-> 有豬肚、粉腸、豬利、海蜇、韭菜花,送酒一流~其他菜色-> 樣樣都好有特色...論環境:常有機會見到明星大導演幫襯~(見過徐克)有機會大家也去試吓吧!
每次老闆來HK
都指定要去興記擦餐飽...

論價格:
絕對是貴價飯堂~

論品質:
避風塘炒蟹-> 絕非一般街邊貨,十分正宗!
蒸魚-> 瓜子斑,好滑好新鮮~
瀨尿蝦皇-> 啖啖肉,好鬼好味!
豉椒炒蜆/青口-> 又香又辣好過癮~
椒鹽中蝦-> 鮮甜酥脆,連殼一起落肚!
小菜拼盤-> 有豬肚、粉腸、豬利、海蜇、韭菜花,送酒一流~
其他菜色-> 樣樣都好有特色...

論環境:
常有機會見到明星大導演幫襯~
(見過徐克)

有機會大家也去試吓吧!

2006-11-20 26 瀏覽
星期六晚同男友黎左食飯,叫左金沙炒蟹,上湯菠菜,兩隻鮑魚仔,一碗河粉同埋兩罐cola...埋單600..食得好滿足..d炒蒜好好食...本來佢極力推介我地食正宗濕炒果隻..最終我揀左乾身呢隻..熱辣辣隻蟹又大隻...碗河粉真係好好味...d幼河粉好滑..真係一條條..個湯好入味...今晚仲見到詹瑞文添..就坐正係我地隔離檯..見到佢..餐飯都特別食得開心.