2019-10-02
今日同朋友嚟荃灣搵嘢食,朋友建議去食車仔麵,我哋就嚟咗呢間銘陽車仔麵啦。睇過餐牌之後,我哋發覺面、配料係分開計。例如瑞士豬軟骨、五香牛肚、炭燒豬頸肉等等係$12 ;鳳爪、瑞士雞翼尖、牛柏葉等等係$10;午餐肉、咖喱魚蛋係$9 ;豬紅、韭菜餃、香菇貢丸等等係$8,分四個價錢。我就叫咗一份山西刀削麵(自製醬汁、台式五香腩肉、牛柏葉、芝士丸、惹味豬紅)估唔到呢個山西刀削麵都己有咬口,軟硬適中。台式五香腩肉味道微鹹的,份量都幾多下。牛柏葉口感非常爽脆,非常推介大家試吓!仲有我最喜愛嘅惹味豬紅都做得唔錯。朋友叫咗一份招牌鮮切麵(自製醬汁,味極豬脷,滷水豬大腸,秘製牛筋,鮮枝竹,生菜),我都夾咗啲試,特別鍾意佢個鮮枝竹,都吸盡了湯汁,非常好吃。秘製牛筋好滑口軟身,味道也醃得不錯呢至於飲品方面,同一般車仔麵唔同嘅事佢有特飲,我哋叫咗紅豆冰少甜、芋香珍珠,跟餐價只係$12,芋香珍珠有幾夠彈牙喎!紅豆冰紅豆都好林下。唔錯!整體來講都唔錯,坐得舒服,值得一來。
睇過餐牌之後,我哋發覺面、配料係分開計。
整體來講都唔錯,坐得舒服,值得一來。