2024-01-24 521 瀏覽
好耐冇去韓國旅行 原來呢間過江龍開到香港🇰🇷必食炖雞湯 簡單美味溫暖😚 尤其天氣轉涼真係好啱食☃️ 幾乎每台都嗌💁🏻‍♀️❣️辣炖雞湯 $328呢度係細份有一隻雞🐥 兩個人食一定夠 仲可以加配炒飯🔥唔好睇佢咁紅 其實唔辣🌶️ 真係譚仔十小辣嘅程度🤣 私心會想佢再辣啲😛落左一大碗蒜睇落好療癒🧄 配料仲有大蔥年糕薯仔👅 飲咗幾碗湯都好順口🌶️雞肉滾得入味 點唔點醬油都得 不過就冇韓國咁有雞味💁🏻‍♀️年糕好多塊好煙靭 最後食薯仔 粉到可以化開🥔❣️芝士炒飯 +$50食到最後其實都好飽 但係想試埋個飯 用盡湯嘅精華🍲店員會幫你攞入去煮 加入芝士紫菜🧀 有點拉絲效果 飯粒好煙靭 好似食緊飯團🍙 而且份量都好多‼️❣️二東米酒 $75好少飲韓國嘅米酒 似甜米釀同清酒 唔錯🍶 勁大支甜甜地勁易入口 而且酒精濃度唔高💦
好耐冇去韓國旅行 原來呢間過江龍開到香港🇰🇷

❣️二東米酒 $75
好少飲韓國嘅米酒 似甜米釀同清酒 唔錯🍶
勁大支甜甜地勁易入口 而且酒精濃度唔高💦
2024-01-22 495 瀏覽
Very good Sunday lunch experience. We went here after half marathon. A friendly lady is so considerate that doesn’t rush us to make extra orders. This is so so so good.And the garlicky soup is so spot on. A little spicy to bring up our appetite and enjoy the chicken instead of drowning in tons of chili and oil and spice. this comforting meal definitely perfectly wrap up our running day and will come back again 👍.I love it keeping the ingredients of the soup simple, not marking it weirdo hotpot.

• 韓式糖餅
  • 泡菜煎餅
2024-01-21 309 瀏覽
走進鐘路雞林辣炖雞湯元祖,你會被這家自1965年開業至今的韓國炖雞湯店所散發出的濃郁歷史氛圍所吸引。首先,讓我們來品嚐他們的招牌辣炖雞湯。這碗湯色澤鮮紅,湯底經過長時間的熬煮,湯汁濃郁醇厚。辣椒的香味和辣味與雞肉的鮮嫩完美結合,每一口都充滿著滿滿的風味。這湯不僅能夠暖身,還能夠喚醒你的味蕾,讓你一試難忘。除了辣炖雞湯,他們的芝士炒飯是一道絕對不能錯過的美食。炒飯的米粒鬆軟,芝士的濃郁與炒飯完美融合,每一口都帶來濃郁的奶香和香脆的口感。這道配菜絕對能夠提升你整餐的味道,讓你愛不釋手。另外,他們的泡菜煎餅也是一個不可錯過的美味。餅皮酥脆,內部夾著豐富的泡菜和香料,帶來了酸辣的口感。每一口都讓你感受到韓國傳統風味的獨特魅力。

2024-01-08
小編嘗試過不同種類的韓國菜,唯獨還未吃過炖雞。朋友介紹「鐘路雞林辣炖雞湯元祖」是韓國著名做炖雞料理的餐廳,這次便專程前往銅鑼灣試試。<馬蘇里拉芝士波> $70芝士波一共有五顆,伴有椰菜絲。芝士波外表有一層芝士粉,口感煙韌,咬下去散發陣陣奶香<辣炖雞湯> $328和朋友一共兩人點了小份的辣炖雞湯,已包含一隻雞的份量。不知道餐廳是不是有調節辣度,湯汁入口時沒有想像中的辣。由於湯底有濃濃的蒜末,蒜香突出。配料除了主角雞肉外,還有年糕、薯仔、大蔥等,雞肉嫩滑入味,推介~年糕入口煙韌,薯仔軟淋,可以一試呢<芝士炒飯> $50吃完炖雞後店員用餘下的湯汁製作芝士炒飯,並加入紫菜、芽菜。記得要趁熱吃,芝士拉絲很吸睛,我們吃完炒飯後就很飽了。

<馬蘇里拉芝士波> $70

<辣炖雞湯> $328

<芝士炒飯> $50
2024-01-17 252 瀏覽
百樂中心全橦都好多美食,中午喺銅鑼灣試下韓國炖雞湯,有55年咁多,仲係正宗韓國人主理。韓式雞肉火鍋 +粥午餐選擇唔算多,試咗主打嘅炖雞湯,少少蒜蓉放進鍋裏,自然溶入再點上秘製醬汁,雞肉質偏向似煲湯嘅雞,清淡蒜香入味,仲有年糕、薯仔同大量蔥段,份量足夠2個人食。粥水幾鮮甜,比較綿密。 本來想試吓芝士麵,但係原來係要需要配紅辣雞湯,而白湯火鍋配粥就啱了。 雜錦煎餅 海鮮、薯仔同泡菜三款都各有兩塊,當中泡菜比較惹味開胃唔太辣。全部表層都係幾脆口,內裏軟淋。

韓式雞肉火鍋 +粥

雜錦煎餅

2024-01-17 209 瀏覽
韓國旅行必吃的「鐘路雞林辣炖雞湯元祖 」終於在香港設分店。我這個韓迷當然要前往朝聖一番。天氣乍暖還寒,今天,特別相約朋友到銅鑼灣這間餐廳吃特色招牌香濃爆蒜辣燉雞煲。餐廳的裝潢很有韓國feel,令我們恍如置身於韓國。甫坐下,當然要點一個二人份辣燉雞湯了。辣燉雞湯:店員端上二人份量的雞湯,熱騰騰的,份量十足,鍋裏有年糕、薯仔、菜、大量的蔥、蒜和一隻雞。年糕的彈牙口感和薯仔的軟糯口感增添了豐富的口感層次。此外,菜吸收了湯汁,也非常好吃。雞嫩滑入味,肉煮得很腍,很容易撕下吃,但肉質仍然能保持嫩滑,雞肉使湯底更加鮮甜濃郁。我們只叫了小辣,辣燉雞湯的辣味使人食欲大開,香氣四溢,但份量實在是太多了,我們都吃不下了。芝士炒飯:芝士炒飯是將辣燉雞湯加入飯底後再進行炒製而成。這種做法使得炒飯中融入了雞湯的香味,使整道菜更加豐富和美味。芝士有濃郁的奶香味道,並且在炒的過程中融化成絲狀,形成了拉絲的效果。雖然我們很飽了,但是,店員還是極力推介我們吃這個芝士炒飯,果真是「不能不吃」!馬蘇里拉芝士波:沙律菜選材新鮮,口感脆嫩,給人一種清爽的感覺。芝士波的炸製使得外層酥脆,內裏的芝士則是甜甜的,為整道菜品增添了
馬蘇里拉芝士波:沙律菜選材新鮮,口感脆嫩,給人一種清爽的感覺。芝士波的炸製使得外層酥脆,內裏的芝士則是甜甜的,為整道菜品增添了豐富的口感。
最值得一提的是,這間餐廳的服務非常優良,店員笑面迎人,不時為我們炒雞煲,又加水等等。令我有1秒幻想自己正在韓國享受着假期呢。
綜合來看,辣燉雞湯的湯底鮮美,食材搭配合理,辣味十足;芝士炒飯的芝士香濃,與雞湯的結合使得口感更豐富;馬蘇里拉芝士波的沙律菜爽脆,芝士波的炸製技巧獨特。
相信下次會再來,再品嚐這份量十足又正宗的韓國料理。

2024-01-17 149 瀏覽
想不到在香港也吃到首爾的味道!鐘路雞林主打辣炖雞湯,今晚我便試了一份細的辣炖雞湯加兩款配料~杏鮑菇及刀削麵,另外再點一份芝士炒飯。🍲辣炖雞湯~點了少辣的雞湯鍋,一上枱便看到鍋內紅噹噹的顏色,幸好呻一口湯後發覺真的是少辣,鍋內材料十足,雞脾、雞翼及雞胸肉應有盡有,足有一隻雞的份量。加上薯仔、大葱,年糕和後加的杏鮑菇,令整鍋雞湯非常豐富,雞肉雖已浸在鍋內一段時間,仍保持到應有的滑。薯仔、大葱,年糕和杏鮑菇吸收了辣雞湯的精華後,口感煙煙韌韌,非常入味。每條刀削麵條都吸收了湯的精華,爽滑彈牙。🧀芝士炒飯~吃完鍋雞湯後,餐廳便會把飯撈入湯底,再加芝士、大豆芽及紫菜碎炒香而成一鍋炒飯。炒飯口感黏黏糯糯之餘又不會很油膩。
2024-01-14 139 瀏覽
冬天一到成日都想食啲暖笠笠嘅野🙈今次同朋友去左呢間係銅鑼灣嘅鐘路雞林辣炖雞湯元祖👍🏻覺得整體質素都唔錯辣炖雞湯($328/2人份)一開始以為佢哋嘅辣炖雞湯會好辣,但原來唔係🤭佢嘅湯底飲落辣味唔算重,唔係好食得辣嘅朋友都接受到👍🏻反而佢嘅蒜味真係好夠濃,所以整體食落會覺得好香🤗至於佢嘅雞肉炖得好嫩好滑,配埋本身好入味嘅年糕同薯仔,真係幾滿足👍🏻加上我哋仲加左拉麵($30)同杏鮑菇($30),兩款都好吸湯,所以食落又濃又好味🤤推薦大家要加下蟹籽紫菜飯團($50)其實就係拳頭飯🤭食落好香紫菜味同酸黃瓜味,配埋脆脆嘅蟹籽,真係都幾正同埋幾飽,配炖雞食都唔錯

辣炖雞湯($328/2人份)

蟹籽紫菜飯團($50)

2024-01-11 194 瀏覽
以前喺韓國嘅時候特別鍾意食奶奶雞同埋辣燉雞腿,估唔到香港而家都有辣燉雞!餐廳位置非常方便,喺時代廣場後面,餐廳座位非常闊落,即使四人坐卡位都尚有大量空間👍🏻👍🏻店員服務非常周到,為我們介紹咗好多關於餐牌上面嘅菜式同特別之處🥰我哋四個人叫咗一份大嘅辣燉雞,非常驚喜!辣燉雞上枱之後上面有兩大碗份量嘅蒜蓉,香味十足😍除咗辣雞之外,鍋中仲有年糕,薯仔以及其他配料✅如果食量唔大,淨係叫一個煲都夠,當然我哋食量驚人,另外叫咗好多小食!亦都覺得非常唔錯首先食辣雞鍋一定要叫紫菜粉絲卷啦!點啲湯汁再食非常好味入口香脆🤤另外我哋仲叫咗蟹籽紫菜飯團,可以用手整到一個波咁,好地道嘅食法!另外仲有泡菜煎餅,呢一度嘅泡菜煎餅全部係小圓餅,成塊都好香脆!最值得一題嘅就係芝士波!芝士波同外面嗰啲有啲唔同,外皮係用類似麵包嘅質地整嘅,有十足嘅飽肚感,呢個抵食呀🤣🤣🤣

2024-01-05 151 瀏覽
冬天一定唔少得鍋物🥰見到銅鑼灣呢間餐廳有韓式炖雞湯,即刻book嚟試!!!! 餐廳主要食炖雞湯,有一款辣同一款唔辣,其餘都係小食類。今次我叫咗一個大size既辣炖雞湯,有兩隻雞份量🥘辣嗰款可以揀炒飯或者芝士炒飯,而唔辣嗰款可以揀粥👍🏻另外仲有好多配料,我今次就揀咗芝士炒飯同刀削麵😍首先個鍋嚟到已經見到好大量嘅蒜蓉(兩碗左右😱)!!!!! 湯底唔算太辣,但係蒜蓉同蔥令到個湯好香❤️雞嘅份量多,其他配料都有水準👍🏻一邊飲湯,一邊食雞好正!!!而小食方面正正常常,款式都幾多!炸物夠熱夠脆👍🏻總括而言,呢間炖雞湯份量多格價合理,兩隻雞都只係$538,座位都好寬敞,我適合同朋友一齊嚟傾偈食嘢🥘👍🏻

而小食方面正正常常,款式都幾多!炸物夠熱夠脆👍🏻

2024-01-03
2024-01-04 103 瀏覽
“辣炖雞湯”($328)“炒飯”($40)“泡菜煎餅”($70)嚟自韓國嘅鐘路雞林辣炖雞湯元祖🐔一上到餐廳有好多韓國客人成個feel真係好似去咗韓國咁😆其實之前去咁多次韓國都未食過辣炖雞所以今次好期待呀😛呢道嘅炖雞分大/中/細3個size2個人嚟食叫細就岩哂😋餐廳建議食法係湯滾起後先食年糕再食雞鍋入面嘅雞肉超級超級嫩滑🤤一咬落去骨肉分離點埋蒜蓉醬汁辣得嚟又幾清爽😚連啲薯仔都好入味又腍🥔😍食完個鍋就當然要點埋炒飯炒飯用咗淨低嘅湯汁加上紫菜,芽菜整成食落好夠味,份量又岩岩好☺️我地仲另外點咗一份泡菜煎餅食落香香脆脆好過口癮😝
“辣炖雞湯”($328)
“炒飯”($40)
“泡菜煎餅”($70)

嚟自韓國嘅鐘路雞林辣炖雞湯元祖🐔
一咬落去骨肉分離
點埋蒜蓉醬汁辣得嚟又幾清爽😚
連啲薯仔都好入味又腍🥔😍
食完個鍋就當然要點埋炒飯
炒飯用咗淨低嘅湯汁加上紫菜,芽菜整成
食落好夠味,份量又岩岩好☺️
我地仲另外點咗一份泡菜煎餅
食落香香脆脆好過口癮😝
2024-01-03 106 瀏覽
沒有想到在香港開了間的韓國炖雞湯,也是首間🤩主menu 是炖雞,有辣和不辣,辣的食完可食加炒飯食,而不辣是加粥食,本身怕太辣,不過店員解釋是微辣口感,所以叫了來食.💠辣炖雞湯 $328(小)有分3個size, 叫了2人分也相當多,夠3人食😂可在配料加錢也其他,麵或是年糕,不過本身有年糕和薯仔,所以也足夠. 湯底加了蒜蓉,所以很香的蒜香味😍雞肉很入味,又滑身和軟諗.💠馬蘇里拉芝士波 $70口感煙韌,有拉絲,熱辣辣好好味🤤💠芝士炒飯 $50用剩下的湯汁加芝士炒飯,飯有嚼勁又不會過於軟糯.食完超飽肚😁

💠辣炖雞湯 $328(小)

💠馬蘇里拉芝士波 $70
口感煙韌,有拉絲,熱辣辣好好味🤤

💠芝士炒飯 $50
認識我的人都知道我喜愛去韓國旅行,除了追星之外就喜愛韓國美食,說起燉雞就會想起東大門人蔘雞湯,朋友告之有55年歷史 「鐘路雞林辣燉雞湯元祖」在香港開了分店, 元祖店在首爾鐘路三街,韓國著名美食家白種元推介,湯底用全隻雞去煑,裝修保持住韓國家庭小店, 用上傳統佈置,用餐時待應送上圍裙,更奉上韓國菜餐前小食包括水芽葉同泡菜薯仔닭한마리 韓式雞肉火鍋 (細 $328 )份量可以分大、中、細 , 我們只楝了細size ,店員十分細心推介,教我們點樣食法,首先食咗年糕先,之後飲埋湯等雞件吸收大蔥精華,雞肉非常嫩滑, 雞湯是自家製,味道獨一無二,由韓國總店精心調教,湯底奶白香甜, 天氣寒冷十分適合食熱鍋, 鍋越滾越熱,當中加入蔥蒜令到湯底更濃郁、雞件溶入於湯底中,味道感覺鮮味,年糕燉到軟腍入味,到最後店員建議我們加入粥,變成粥底火鍋,粥好綿滑,全部將所有精華融𣾀在粥底內雜錦煎餅分別有泡菜、薯仔及海鮮, 煎餅不會太淋同太油,三款不同色都頗吸引,其實韓國街頭小食都有是這類型煎餅,都幾正宗總括而言,推介俾朋友韓式燉雞只此一家

닭한마리 韓式雞肉火鍋 (細 $328 )

雜錦煎餅

總括而言,推介俾朋友韓式燉雞只此一家

晏晝午餐終於去咗想試好耐嘅鐘路雞林辣炖雞湯元祖店,1965年喺韓國開業到宜家已經超過40間分店,嚟到香港開分店梗係要去捧下場😍🥢辣炖雞湯🐓🍲 (S-2人份) $328鍾意食辣嘅我就叫咗辣炖雞湯,其實韓國店只有辣炖雞湯,但店員話迎合返香港人口味,所以設有唔辣嘅炖雞湯,如果人多仲可以叫M-3人份/L-4人份量辣炖雞湯一上枱就聞到好香嘅蒜香味🧄,見到有好大堆蒜蓉,店員建議把部分蒜蓉放在醬油碟內,可以把雞肉沾上蒜蓉和醬油一起食,炖煮嘅雞用上本地新鮮白雞🐔,雞肉肉質好嫩滑有雞味,而鍋內仲有韓國年糕、薯仔🥔、大葱,飲埋個湯仲醒神😋🥢芝士炒飯 🧀🍚 $50辣炖雞湯食到最尾咁上下,店員話可以用餘下辣湯用嚟整個芝士炒飯,果然好味炒飯吸收哂個湯精華而且仲拉哂絲🥢泡菜煎餅 $70泡菜煎餅煎得好香脆,而且有6塊,可以同朋友分享😎🥤菠蘿汁🍍 $24🥤蜜桃汁🍑 $24

🥢辣炖雞湯🐓🍲 (S-2人份) $328

🥢芝士炒飯 🧀🍚 $50

🥢泡菜煎餅 $70
泡菜煎餅煎得好香脆,而且有6塊,可以同朋友分享😎

🥤菠蘿汁🍍 $24
🥤蜜桃汁🍑 $24

2023-12-28 58 瀏覽
在韓國必食嘅「鐘路雞林辣炖雞湯元祖」,原來在香港開左分店~位置就在銅鑼灣耀華街3號百樂中心7樓餐廳無論裝修及餐牌食物等都沿用韓國總店的風格,好地道。但為左迎合香港人口味,炖雞亦有唔辣的選擇。不過一場嚟到當然食返招牌正宗嘅蒜香辣炖雞湯啦!雞湯有大中細份量,我們2人叫了細份再加拉麵,鍋內的雞肉、薯仔、年糕都非常入味,辣湯配拉麵吃就像韓國地道的辛辣麵一樣👍🏻小食方面也有多款選擇,我們點了紫菜粉絲卷,炸得非常香口,連伴碟的蔬菜沙律也很清新。店員推介我們吃的芝士炒飯,原來要在我們差不多吃完雞鍋後才壓軸出場。她先把鍋收起,再用辣雞湯的精華把紫菜、芝士加飯一起炒,造成拉絲效果,非常有驚喜👏🏻值得一讚是店員態度很好,細心奉上圍裙及解釋吃的步驟,而食物味道亦非常正宗,就像我在韓國吃的一樣!
在韓國必食嘅「鐘路雞林辣炖雞湯元祖」,原來在香港開左分店~
位置就在銅鑼灣耀華街3號百樂中心7樓

2023-12-27