2013-07-02 593 瀏覽
我喜歡吃老派上海菜。現在除了香港老飯店,一家春,一品香,老正興和上海飯店等已經逐一消失於尖沙咀好一段日子了,懷念喔。。。 最近天氣熱到煮飯也提不起勁,索性在家附近找食店解決晚飯。人少好辦事,一連幾晚吃的霞飛,整理照片後統一發佈。先來幾款冷盤。很遺憾超喜歡的馬蘭頭百葉卷已消失於餐牌,脆甜的醬蘿白作替補吧,不錯吃的。醉雞酒味飄香不帶苦易入口,口水雞可以再麻一點辣一點嗎? 烤夫暖的。。有點奇怪?!其實這𥚃的出品算穩定,先別理會菜式正宗與否,如果良朋好友聚會我也推薦這兒。糟溜魚片;少麻不太辣港式麻婆豆腐;下飯必點回鍋肉;干煸四季豆;紅燒肉。。。再來一堆點心。糯米燒賣端上來別急著吃,先放涼一會口感才好吃。小籠包;素菜蒸餃;春卷;生煎包;上海雲呑。。驚喜不大但穩打穩扎。最後一道桂花拉糕完美收官。

最近天氣熱到煮飯也提不起勁,索性在家附近找食店解決晚飯。
人少好辦事,一連幾晚吃的霞飛,整理照片後統一發佈。

2013-07-01
2013-05-25 385 瀏覽
話說我有位好耐冇見既泰國朋友黎香港玩, 同埋佢家長一家三口玩兩三日, 咁我呢個九流食客就要推介下地道美食啦上網搵搵搵, 平平地, 服務好既, 尖咀都唔太易搵, 霞飛係少數勁多like, 而家多人寫post既一家, 一於去馬咁我前一晚就打去book位, 七點已經FULL左, 轉BOOK八點半, 所以今日八點半唔洗等就直接有一個卡位先講下位置, 係最入果間房度, 同場有另外四五枱人, 唔係係出面大廳, 靜好多, 坐得又舒服服務都唔錯, 總有一位服務員照顧呢間房, 態度都唔錯好, 點菜啦~第一味~口味冇平時食開既上海菜咁重味, 但一定唔係淡。爽口,抵點第二味~火腿我覺得都好正常, 不過泰國朋友, 同香港友人話太咸白菜清甜, 夾埋火腿真係回甘清爽, 點佢一定冇錯呢碟係今日既主菜, 都係最抵讚既一味個醬非常野味, 完完全全係精華所在鴨就好似乾左啲, 不過可能本身應該係咁, 加埋個醬就啱啱好碟鴨既夾包, 熱烘烘咁上枱, 睇到都已經被佢打動左小插曲: 話說我地第一次叫呢碟鴨, 而我地又叫左小籠包, 我地見佢上個籠, 又係包, 以為呢籠係小籠包, 笑個服務員好好咁同我地分左五碗, 一人一碗, 好好服務

服務都唔錯, 總有一位服務員照顧呢間房, 態度都唔錯

好, 點菜啦~
第一味~
口味冇平時食開既上海菜咁重味, 但一定唔係淡。爽口,抵點
第二味~
火腿我覺得都好正常, 不過泰國朋友, 同香港友人話太咸
白菜清甜, 夾埋火腿真係回甘清爽, 點佢一定冇錯
呢碟係今日既主菜, 都係最抵讚既一味
個醬非常野味, 完完全全係精華所在
鴨就好似乾左啲, 不過可能本身應該係咁, 加埋個醬就啱啱好
碟鴨既夾包, 熱烘烘咁上枱, 睇到都已經被佢打動左
服務員好好咁同我地分左五碗, 一人一碗, 好好服務
不過果邊雞佢就冇同我地分開, 一舊咁上, 都唔知點分好...
個湯係好飲, 好香, 雞味清甜, 睇個樣好似係濃湯, 但飲落一啲都唔會混濁, 好滑好順, 飲到唔停, 正
最後就到小籠包, 終於上啦, 熱氣騰騰, 一睇就知好野, 誠意之作
我提左同枱既朋友要小心, 真係好熱
不過我受過高人訓練, 慢慢黎係冇問題, 仲食得好滋味添
放隻小籠包落匙子, 細咬一角, 慢慢吸啲肉湯, 哇, 油油地既豬肉香, 但唔膩, 正
之後成隻放入口, 咬咬咬, 享愛下小籠包皮同豬肉既咬, 軟滑既口感真係講唔出黎
想知就自己入黎試下啦!

今日就係泰國朋友一家請客, 我都唔知幾多錢啦, 我估大約一人140啦
2013-05-18
2013-04-18 277 瀏覽
慶生暨恆常聚會…地點為尖沙咀K11 -《霞飛》抬頭一看,很多「雀籠」耶…我們被安排於較入的位置就坐,那邊的通風系統很遜、冷氣又不夠,因此很大油煙味之餘,還很熱很「焗」啊!!!外婆紅燒肉(被我們戲稱為「紅燒『外婆』肉」)…?!?!由於他其中一位友人要戒口,加上他又在吃中藥中,因此大家點菜之時頗手下留情,盡量不選煎、炸、油膩、牛及蛋類等熱氣熱毒食物…先來的是雞絲粉皮…馬蘭頭百頁卷,份量及個子還十分小(面積大概比飛行棋大一點點),端是之時真是嚇了一大跳,不過吃起來味道甜甜的,感覺頗清新…另一道清淡菜式 – 金華火腿津白…花彫醉雞,雞肉很嫩,只是酒味不香之餘還有點苦澀…外婆紅燒肉的真身,其實是類似「東坡肉」的烹調方法吧,不過豬肉不會如「東坡肉」般肥,且味道挺讚…砂鍋餛飩雞,店員已於別處為我們分妥七碗,砂鍋跟雞則「分開」另上…五男兩女吃六道菜(其中兩道還要是小碟前菜),加上某些人需要戒口的關係,也不想大魚大肉,最後大家均只大概五成飽而已…(埋單才$540左右)於是極速轉場去…
慶生暨恆常聚會…
地點為尖沙咀K11 -《霞飛》
抬頭一看,很多「雀籠」耶…

外婆紅燒肉(被我們戲稱為「紅燒『外婆』肉」)…?!?!

先來的是雞絲粉皮…
另一道清淡菜式 – 金華火腿津白…
花彫醉雞,雞肉很嫩,只是酒味不香之餘還有點苦澀…

於是極速轉場去…
2013-03-27 206 瀏覽
很高興身邊出現不少志同道合的朋友仔, 同樣熱愛四處找吃, 跟她因blog而結緣, 記得有段時間沒多聯絡, 沒料到whatsapp的出現又再將我們距離拉近, 見面的次數頻密了, 就像上週六, 整個白天也在港島區, 晚上輾轉又回來尖沙咀, 心知她愛吃上海菜, 身在K11, 差點兒將地庫的霞飛遺忘, 印象中水準是不俗呢! 店家位置還真隱閉, 躲在小巷的盡頭, 難得八時多, 人流沒虛冚得過份, 馬上已可以入座, 早已餓透的我倆心裡也忍不住偷笑。 眼見一排梳化卡座, 闊落舒適, 可惜一如所料, 要4人才能安排到, 2人桌略為迫夾一點, 上菜時總要左右相遷。 裝潢跟普通中菜館沒兩樣, 微黃的燈光卻不會太暗, 沒酒樓的喧鬧局促, 相對地骨子。 每面對數頁的餐點選擇, 又令人頭痛了, 大家同樣有選擇困難症, 左右翻看, 遲遲未能決定好, 但從好的一面去想, 就是不用給對方壓力, 大可不用著急。 二人吃中菜始終有點難度, 主攻點心和前菜應當沒錯了。其實心底裡鍾情的始終是口水雞, 愛那咸辣交錯, 愛那麻痺神經的感覺。 朋友仔也洞悉我心意, 但她不吃得太辣, 真不能這樣自私要她相遷, 幸好還有另一心水花雕醉

其實心底裡鍾情的始終是口水雞, 愛那咸辣交錯, 愛那麻痺神經的感覺。 朋友仔也洞悉我心意, 但她不吃得太辣, 真不能這樣自私要她相遷, 幸好還有另一心水花雕醉雞($68)。 小盎裡鋪上兩層連骨雞件, 浸著濃縮的醉雞汁, 未吃已飄來陣陣酒香。 雞皮的色很淡, 薄薄的一塊, 挺爽滑的, 雞肉的比例多於骨頭, 吃起來特別痛快
, 不怕咬到的只是碎骨, 肉嫩不鞋口, 即使是近胸的部位, 夾雜少量的脂肪, 甘香肥美, 瘦得來卻軟腍, 沒死黏著骨頭, 酒的濃度剛好, 直滲入雞肉裡頭, 苦味很輕。
鮮肉小籠包($30)絕對是吃上海菜不可缺的,掀開蒸籠, 水蒸氣撲面而來, 我倆急不及待趁熱品嚐。 從外表看來 摺位分明細緻, 手藝相當不俗, 唯未算太剔透, 反帶點米白, 貪玩地夾起包頂, 包身隨即向下墜, 裡邊的湯汁在震盪似的, 令人胃口大開。 收邊入口較乾, 先將燙熱的湯汁吮光, 再沾些香醋, 皮沒過厚, 柔韌有力, 透出麵粉的甜香, 湯汁鮮甜不混濁, 豬肉餡鬆軟, 甜得自然, 帶淡淡的薑味, 跟皮緊緊地依附著, 一咬之下也沒輕易跌出來。
腿茸蘿蔔酥($30)的喜好程度雖未及小籠包, 但偶爾在餐牌上看到, 也難忍著不點。 造型上非常鬼馬, 捏成長長的橢圓形, 酥皮有數不清的多層, 層層相間卻不紊亂, 香酥不油, 沒半點益味, 可惜內層略嫌黏咀, 也偏粉糊, 乾爽一點的話會更完美, 粉漿混著厚切的蘿蔔條, 清甜多汁, 甜味真實不假, 不苦不澀, 金腿茸份量不少, 不只是點綴的作用, 更多份咸香, 只是偏腍的質感難免易生飽滯之感。
朋友仔竟看穿了我愛吃黃鱔, 還貼心地選了韮黃鱔糊炒拉麵($72), 太好了。 端來時仍見冒出煙來, 滿有鑊氣。 麵條跟配料都被充分染成豉油色, 誘人得很, 這麵質挺合心意, 煙韌彈牙, 又夠爽滑, 不帶濃重的鹼水味道, 將銀芽和韮黃的鮮香盡吸收, 濃汁收得剛好, 緊黏在每條麵身上, 濃而不死咸, 碟底沒留下多餘的油光, 配上鮮嫩的鱔肉, 條條飽滿, 入口爽滑
, 不帶古怪的泥腥味, 份量多得滿佈在其中, 非常慷慨。

難得現場沒沸騰的人聲, 也算自在悠適, 細意品嚐之際, 也不忘互訴心聲, 一直聊至接近落場, 本想重溫美味的杏汁高力, 也最好作罷。 始終有點意猶未盡, 還好附近一帶要找下場再甜再傾也不難。
2013-03-09
  • 花雕醉雞
2013-03-18 207 瀏覽
想食上海菜,同事推介K11 霞飛,兩丁友去食,即日打去book 位,點知......(兩個人無得book位架喎,walk in 啦)大家試下三位起啦唯有!去到個場半吉(勁多兩人坐緊四人檯),不過唔好意思!未齊人唔入得啵!門口等下啦~被安排坐係健碩少少都行唔到入去的中間二人檯,同隔離檯只保持半個手肘位距離(明明好多吉檯!!!)第一印象呢架野...就只能說我認了!香港食堂現象一問:係咪略有名氣的飯店員工都係咁客氣既呢?!不過!!!食物質素的確係令人滿意的。霞飛分店唔多,價錢相對其他店較平,不過又有驚喜喎!外剛內柔-灌湯牛肉餡餅 皮脆,一咬之下肉汁四射,友人不以為意中左招。牛肉餡很有口感,不會老。而且大大隻(但餡肉有限),女生食多隻都好快飽。細細粒-生煎包皮薄,感覺像在吃變種小龍包,多汁但都油淋淋,d肉真係無乜味。一個就夠曬數,因為會好濟。大大碗-酸辣湯麵張檯已經好嬌小,大大碗酸辣湯麵對比下好宏偉。足料無異味(豬紅同竹筍處理不宜會有陣怪味),湯底濃度適中。麵條彈滑不糊。下次會再食!普通-蒸銀絲卷無乜特別,建議要趁熱軟身時k.o佢。不過不失-小籠包皮有點厚,無乜特別。第一次穩打穩陣,下次試下其

不過!!!食物質素的確係令人滿意的。
霞飛分店唔多,價錢相對其他店較平,不過又有驚喜喎!

外剛內柔-灌湯牛肉餡餅
細細粒-生煎包
大大碗-酸辣湯麵
麵條彈滑不糊。下次會再食!
普通-蒸銀絲卷
無乜特別,建議要趁熱軟身時k.o佢。
不過不失-小籠包
皮有點厚,無乜特別。
第一次穩打穩陣,下次試下其他推介菜式先!
所謂的驚喜就係是同幾間連鎖式乜乜點心拉麵店(琴日食完IFC果間又加價啦,得閒先打)
相比之下無論係價錢同質素,霞飛性價比較高!
題外話/補充資料: 今晚會同友人再去捧場,呢次4位打訂檯都係無得book@00@
2013-03-13
2013-03-12 138 瀏覽
黎到K11既霞飛都係1點3,出奇地店子只有半滿,我地被安排係兩人座位,座位不太,如果放多碟食物時應該唔夠位。待應先黎幫我地沖茶,我地好快已經搵到心目中既食物。即製灌湯牛肉餡餅: 寫明要等15-20mins,上碟時唔見有煙,但原來真係好滾熱辣。每個大概有6-7cm闊,外面既皮頗厚,先咬上一小口,還未感到燙咀,到咬到深一點時,牛肉汁就一擁下流下,幸好先用匙接著。喝一口肉湯,牛味頗重,有點媽媽煮的炖牛肉湯feel,湯底濃甜。唯餡料唔算太多。小龍包: 隻隻差唔多大細,皮唔算太簿,湯清且濃味,肉也鮮甜,好食擔擔麵: 碗好大,麵就只佔一半,先黎一口湯,有濃濃的花生香,湯底厚身,喝後有點槳口。麵上有點肉碎,份量不多。麵條有點硬,我會喜歡再軟一點的。

題外話/補充資料: 埋單共一百五十多元,weekend lunch來說算OK,但唔多夠飽,因為所有份量都偏少。
2013-03-09
  • 招牌擔擔麵
2013-03-04 111 瀏覽
某個星期五嘅晚上, 同太座到上址試下如何, 當晚8點多才到達, 客人雖然不少,但都有位可以即座, 客人都是以年輕人為主, 當然由部長至待應都是以30前為主,當晚試咗的有: 肴肉: 呢個幾出色, 舊肉夠實淨, 味道沒太咸, 亦無太重人工味道小籠飽四小個: 皮唔太簿, 味道唔算突出, 肉圓感覺並沒有太肥膩,生煎牛肉飽一客三個: 煎的色剛剛好,雖然有些深淺色, 外皮唔算太油膩,內部舊牛肉嘅牛騷味算重嗰隻, 蟮糊炒麵: 油光滿面是一家的了, 蟮條份量不少喱, 顏色雖然深但那只是老抽的色, 味道沒有過咸, 只是剛剛好的濃味, 甜品: 一個半透明甜甜地的啫喱狀糕點,實在簡單到無野可寫的一道糕點,現在的尖咀想搵間中價少少的上海館子實在艱難,在時代的巨輪之下加上昂貴租金,上海館子在不知不覺之間消失得了無影踪,在往後10年可能唯有自己識做自己做啦,唔識嘅唯有食即食杯麵頂檔?
當晚試咗的有:
2013-01-18
  • 鎮江肴肉
2013-02-21 100 瀏覽
朋友從英國返港,特意同佢嚟呢度食中菜。我地一行三人,大約八點到都唔駛等位,可能因為係平日啦!鹹肉松子炒飯:炒得唔錯,少油,但味偏淡。甜辣雞塊:上枱熱辣辣,味道唔係好辣,普普通通豬扒擔擔麵:擔擔麵的湯底好一般,反而豬扒就幾鬆化而最大期望的杏汁高力:味道比平是既高力豆沙淡,但可惜既係太少杏汁埋單接近四百,總括嚟講:環境唔錯,不過以食物質素同價錢嚟講,我就覺得有更好既選擇。
鹹肉松子炒飯:炒得唔錯,少油,但味偏淡。
甜辣雞塊:上枱熱辣辣,味道唔係好辣,普普通通
豬扒擔擔麵:擔擔麵的湯底好一般,反而豬扒就幾鬆化
2013-02-07
由於發現在K11只要消費$300就會有3小時泊車優惠,在油尖旺區來說,實在太旱有,所以急忙與友人去打探吓有咩好食。上海菜,也是我喜愛吃的其中一個菜式,今次我們試了這間「霞飛點心拉麵」。味道和賣相也是很不錯的,不過我嫌佢份量比較少,所以就有少少貴。 服務態度良好的一間食店 鎮江水晶蹄 $56肥瘦均勻、味道尚可,不過醋就比較淡口 酸辣湯 (一位用) $32出奇好味,香而且辣,湯的"傑"度適中,不會太黏口,若果再多一點料,我會更喜歡。只是有點貴吧... 上海粗炒 $62樣子很不錯,吃下有濃烈的鑊氣,我最喜歡中國人煮0野有鑊氣的,就如懷舊的大排檔一樣,哈~咬下粗麵有少許彈牙,不會有成口粉的感覺,而最重要是,完成品不會太油。你知啦....女人好"驟忌"油淋淋咁嘛...!!不過$62得咁少,都係貴貴地架喇~ 鮮肉小籠包 $30皮薄,但不夠"鼎泰豐"薄,肉汁非常鮮甜有肉味;唯一瞬息的又是個醋...冇乜味~!! 炸銀絲卷 $20Lee款食物好似好普通,但其實真係唔係道道都整得好食。而霞飛就做得很不錯喇~!!一向是澱粉質愛好者的我又怎會忍得住口不叫個炸銀絲卷呢?!佢個皮

服務態度良好的一間食店

鎮江水晶蹄 $56
肥瘦均勻、味道尚可,不過醋就比較淡口

酸辣湯 (一位用) $32
只是有點貴吧...

上海粗炒 $62
你知啦....女人好"驟忌"油淋淋咁嘛...!!
不過$62得咁少,都係貴貴地架喇~

鮮肉小籠包 $30

炸銀絲卷 $20
一向是澱粉質愛好者的我又怎會忍得住口不叫個炸銀絲卷呢?!
佢個皮超級脆,咬下去即聽到咔咔聲,但其實脆中又帶點硬,如果沒有那種「硬」會再完美一些。
內裡白色的部份柔軟綿綿,可以一絲一絲地撕下來吃,我從少到大也是這樣吃炸銀絲卷的,不過有些地方根本就弄不出一絲絲俾我撕啊>_<

消費:$231 (二人)
2011-12-11
$115.5 (晚餐)
  • 炸銀絲卷
  • 酸辣湯
2012-12-04 46 瀏覽
因為好想吃窩貼及小籠包,而在年初曾一大班朋友在此聚餐,加上地點適中,故今晚也選擇了這裡。早前更參考了其他的食評, 並選定了推薦食物; 可是今晚得出的結果是所有點的食物水準都是一般!首先 上的是灌湯牛肉馅饼,小小的一個餅,裡面雖充滿湯汁,但是沒有什麼味道。然後來的是肉碎四季豆,份量很少,盛惠60多元,這個是最美味的一道菜了!之後的是小籠包,湯味淡淡的。跟着是糖醋魚塊,酸度足的香口食物。期待的窩貼終於上場了,可惜是最差的一道菜,賣相不吸引且皮厚,無甚味道。最後的是肉絲炒拉麵,色香味及份量都合格,可是醬油味總榮繞在喉頭,久久不散。 因為菜上得很快,不期然的起筷也快,故此來不及拍照了。

之後的是小籠包,湯味淡淡的。

跟着是糖醋魚塊,酸度足的香口食物。

因為菜上得很快,不期然的起筷也快,故此來不及拍照了。

題外話/補充資料: 以後要再嘗類似的食品時,還是光顧最hit 那幾家算了....
2012-12-04
慶祝紀念
生日
2012-10-10 33 瀏覽
很少到K11地庫那邊吃飯,因為逛過附近新開的精品店,便走入去一試. 叫了黃魚煨面和馬蘭頭,2道菜也很難吃...黃魚煨面第一口便吃到黃魚的雪味 (很少到中式餐館會吃到魚有雪味,很難得呢~~)再吃下去,魚腥味濃烈得很 (也很少機會在中式餐館吃到完全沒有去腥味的魚...-_-)原本面和魚湯也是OK的,但因為魚太腥...整道菜很失色...味道真的不能接受, 魚醒味也留在口腔內良久...很恐怖哦~馬蘭頭百頁在香港也未試過難吃的馬蘭頭菜式,這間店在有香味濃旭的馬蘭頭硬加了很多雕味料,吃下去完全吃不到馬蘭頭的菜和香味... 好像吃到一些麻油和花生味...超奇怪哦~茶也不好喝呢...只點了2道菜,但全部都不好吃,我想我以後都不會光顧這店(也是因為太難吃才決定寫下這個食評)
叫了黃魚煨面和馬蘭頭,2道菜也很難吃...
黃魚煨面
馬蘭頭百頁

茶也不好喝呢...

只點了2道菜,但全部都不好吃,我想我以後都不會光顧這店
(也是因為太難吃才決定寫下這個食評)
2012-09-03 22 瀏覽
來過霞飛既次數可能超過十次,不論是午餐、下午茶還是晚上都試過~今次的食評是關於下午茶的,叫了排骨湯麵+酸梅湯 ($3x)這裡的排骨有些咖哩的味道,這是表姐有次與我到來食時,問我有否吃到咖喱味,又真係wor,點解會用咖喱來整的呢?排骨鮮炸好味道,但麵質好像差了,以前最愛來吃師傅拉的拉麵,不過而家麵份量少了,而且湯底味精了,是不是一間店出名了就會開始退步呢?酸梅湯最好喝,夠凍又夠酸,而且無加冰的,好夠味!!!!P.S. 唔知係咪赤柱開了分店,資深廚師到了新店而令TST店質數下降了呢?!

今次的食評是關於下午茶的,叫了排骨湯麵+酸梅湯 ($3x)

出名了就會開始退步呢?

酸梅湯最好喝,夠凍又夠酸,而且無加冰的,好夠味!!!!

• 酸梅湯
2012-09-02 43 瀏覽
有時候,起一個標題給食評我也會糾結一陣子,吸引的標題總有一點作用吧?但這篇倒沒有呢位於K11的霞飛,久聞其名,星期日的下午茶時段首訪。原來這個時段只提供下午茶餐,和一些包點,不設小菜柯打。下午茶的麵餐配一杯飲品,價錢由三十多至四十多元不等,相信在這商場内算是相宜了。我們每人叫了一個茶餐和飽點鮮肉小籠包首先來的是鮮肉小籠包,甫上桌還冒着蒸氣,熱度足夠有餘,吃小籠包一定要趁熱(雖然我很怕燙口)皮薄但不易破,咬一口,湯汁才流出來,濃咸得宜,豬絞肉亦沒有酥味,我連吃兩顆後仍有點意猶未盡。菇菌素菜包中式包一向是我杯茶,尤其是白雪雪的外皮更得我心。菜切得非常幼細,混合了菌碎,味道很素帶點甜味,索價二十八元兩個,一點都不便宜,也值得一試的。炸醬麵不同地方也有不同口味的炸醬麵,味道縱然各有千秋,但麵跟湯分開上桌倒是一樣。麵條滑滑有彈性,豬絞肉份量頗多,咸度得宜,而且沒有太多肥肉在內,比較合個人口味。霞飛招牌擔擔麵既然是招牌當然要試試,千萬別給它火紅的湯底嚇跑,其實沒那麼辣啦 建議先把麵條和湯拌一拌,好讓材料均勻些。麻香,蔥香,辣味充斥在湯內,吃一口讓舌頭感受這層次,很是過癮啊!而幼細麵條很配這比較杰身

位於K11的霞飛,久聞其名,星期日的下午茶時段首訪。
原來這個時段只提供下午茶餐,和一些包點,不設小菜柯打。
酸梅湯不是溝水貨色,很讚!
我們每人叫了一個茶餐和飽點
鮮肉小籠包
細碎的菜蓉更能突出味道
菇菌素菜包
炸醬麵
霞飛招牌擔擔麵
建議先把麵條和湯拌一拌,好讓材料均勻些。麻香,蔥香,辣味充斥在湯內,吃一口讓舌頭感受這層次,很是過癮啊!而幼細麵條很配這比較杰身的湯,互相輝映。
湯汁是亮點
三鮮蒸餃
因為小籠包很可口的緣故,這個是追加的,不得不讚這兒的蒸點確實有水準
即叫即蒸固然重要,湯汁也是重點,皮和湯汁跟小籠包的一樣讚,蝦肉餡也很爽口,輕易的把它們幹掉

吃罷這頓,我們都很滿意。尤其欣賞點心類,賣相跟味道很稱心,亦期待下次晚餐來一試小菜啊。
題外話/補充資料: 看到其他食家說服務態度差的問題,也在此跟餐廳平反一下吧。 就當日而言,店員先安排我們坐二人桌(小得可憐!),但不一會另一女店員見我們有微言,[b]立即主動[/b]安排我們坐另一張四人桌,這一點此時執筆的我仍記得清楚。
2012-08-12
酸梅湯不是溝水貨色,很讚!
細碎的菜蓉更能突出味道
湯汁是亮點
  • 招牌擔擔麵
2012-08-06 20 瀏覽
shopping 完搵地方 HEA ha ...又想靜靜地玩手機 …事關吾肚餓又 熱辣辣 ~ 攪到個人冇乜胃口, 剩叫左涼拌雞絲粉皮 賣相都吾錯, 麻醬就一般~ 比較水汪汪, 口感尚可以
賣相都吾錯, 麻醬就一般~ 比較水汪汪, 口感尚可以
2012-08-06
約左好耐既飯局終於鐵定左係呢個星期五晚上,經過一輪挑選後決定係K11既霞飛度食預早訂左7點既位,但要8:15交枱呢體貼既朋友早就黎左拎檯,仲已經嗌左成枱餸等我地黎7點幾外面已經有10幾個人等緊位可能係訂左位既關係,可以坐係近窗邊好舒服既紅色梳化霞飛小籠包:就算凍左都覺得幾好食,肉汁幾豐富,皮厚度適中糖醋魚塊:個汁煮得酸甜度適中,很開胃,即使淋左汁一排後都仲帶微脆,肉質很雪白排骨擔擔麵:最值得提既係排骨係碎身既,而唔係一塊咁拎去炸既,別有一番風味灌湯牛肉餡餅:食既時候要小心燙口,肉汁多到要漏出黎火腿津白:清清地,菜係微爽,幾美味炒年糕:本身唔係特別鐘意食年糕,但呢個年糕整得夠熱之餘亦很入味,菜味充分咁滲入年糕度,年糕唔會切得太厚身而無味去到8:15既時候,店員澎澎聲咁收晒我地啲野,後尾又好似因為無咩人等無趕我地走坐到9pm我地自己埋單走過左一個愉快既晚上平均消費:$130
約左好耐既飯局終於鐵定左係呢個星期五晚上,

經過一輪挑選後決定係K11既霞飛度食

預早訂左7點既位,但要8:15交枱呢

體貼既朋友早就黎左拎檯,仲已經嗌左成枱餸等我地黎

7點幾外面已經有10幾個人等緊位

可能係訂左位既關係,可以坐係近窗邊好舒服既紅色梳化

霞飛小籠包:就算凍左都覺得幾好食,肉汁幾豐富,皮厚度適中
霞飛小籠包
肉質很雪白
糖醋魚塊
排骨擔擔麵
灌湯牛肉餡餅:食既時候要小心燙口,肉汁多到要漏出黎
灌湯牛肉餡餅
火腿津白:清清地,菜係微爽,幾美味
火腿津白
炒年糕