2018-09-10 122 瀏覽
點完菜之後,靚仔店長好快就送上前菜三碟,最右手邊嘅係黑松露溫泉蛋,溫泉蛋火候準確 ,口感滑溜,溫泉蛋沐浴喺日本醬油裏面,昆布同黑松露嘅味道,同溫泉蛋係意想唔到嘅咁夾。中間嘅係白瓜煙三文魚沙律,白瓜嘅口感有少少似青瓜,不過要嚟得更加爽脆,而沒有青瓜嗰一陣清澀嘅味道,可以更好地享受煙三文魚嘅餘韻。最左手面嘅係海素麵,麵條煙韌得嚟又帶少少軟糯嘅口感,味道較酸,相當開胃。食omakase,廚師係日本人,感覺特別良好。鱲魚壽司,鱲魚薄切2 - 3mm,透光度十足,淡淡甘甜嘅淡紅色魚肉,肉質爽口而鮮美,每一啖都都充斥著立魚香氣,具有獨特嘅清爽口感。金目鯛壽司,金目鯛係日本靜岡縣伊豆半島嘅特產,棲息喺水深100到800米嘅深海之中,眼睛大而帶金色光澤,體色係淡淡嘅櫻花粉紅色,肉質細緻鮮美,魚肉鮮甜嫩滑。 鯖魚壽司, 鯖魚味道濃醇,比較似烹調過後嘅味道而不似生魚片嘅味道,鯖魚加上米飯嘅組合,不但令鯖魚嘅美味滲透到米飯之上,米飯亦都可以緩和鯖魚稍嫌強烈嘅味道,整體搭配十分合宜,面頭有洋蔥碎同埋薑粒,令整體味道顯得更加豐富。赤身壽司,口味清爽,油脂唔重,咁就可以更確實地感受到赤身嘅美味。左口魚, 左口魚選

食omakase,廚師係日本人,感覺特別良好。

左口魚, 左口魚選材唔近裙邊位置,口感無咁肥膩,亦都更加能夠食到左口嘅鮮味,上面黃色嘅顆粒帶點鹹鮮,有啲我哋中式蝦子麵蝦子嘅意味,又係非常之創新嘅一道。

壽司,睇住日本師傅喺你面前生吞活剝,經以感受到有幾咁新鮮,再加上上面嘅魚子醬作點綴,鮮蝦爽口彈牙,沒有不好吃的理由。

三文魚子軍艦,新鮮嘅三文魚子喺口腔內應聲爆開,加上仍然脆身嘅紫菜,正啊。

Toro 味麵豉湯,麵豉湯都有拖羅味!?原來拖羅味係嚟自湯裏面嘅拖羅魚皮,魚皮油脂豐富,口感有少少爽身,喺口入面咬開,立馬爆發一陣魚油嘅香味,及後同靚仔老闆交談之下,先知道原來處理魚皮嘅工序係咁複雜,連做個麵豉湯都咁有心機,足見餐廳對出品嘅用心。

海膽壽司,靚海膽嘅回甘味道,令我寫緊呢篇食評嘅時候都流哂口水,而且份量都唔少,厚厚嘅幾層喺個軍艦上面,令人回味。

沖繩黑糖雪糕,黑糖味嘅雪糕唔係度度都食得到,餐廳特別係日本入口呢一隻沖繩黑糖雪糕,黑糖味道香甜,為呢一餐畫上一個完滿嘅句號。
2018-09-09 118 瀏覽
在香港如果想吃廚師發板,我想興起這股風氣定必在元朗。由港島區踏入大西北尋找美食,已經不是新鮮事。從前吃Omakase 離不開三大壽司店,今次到訪不是前者卻換來隱密之地「鮨一心」。近期Omakase 的專門店都以「鮨」字為首,今次也不例外。平時夜市確實太貴,今次換來午市的享受,究竟$400是否相當抵食?首先到來是前菜三點,海帶帶點酸非常開胃。山椒煮的魚顏色相當吸引,可見師傅的心思。小蟹超級細小而且可以全隻同吃,吃下來甚有嚼勁不俗。甜蛋細小件,甜度恰到好處而且帶有厚度。每次吃Omakase總是由淺味吃到濃味,今次也不例外!左口魚是淡水魚,魚質帶有厚度配上山葵,少許辣度刺激及喚醒味蕾。愛侶魚頂層有一片白板昆布,入口相當鮮甜,而且有甜甜的感覺。𩶘魚相比左口魚帶點薄身,師傅頂層添上少許醬油不用芥末也覺美味。鯖魚師傅利用火槍燒過後,鯖魚立即魚油滲出帶出香味。吃過後再添食多少許生薑,更加津津有味。甜蝦紋理相當分明,頂層配上黑魚子立即變得相當名貴。利用平價的海鮮配高檔的食材,立即變得不平凡。厚切的帶子真的難以抗拒,頂層的青檸胡椒帶有味蕾,肥美得相當滿足。魚籽其實除了精瑩通透魚籽外,重點是紫菜需要香脆要

愛侶魚頂層有一片白板昆布,入口相當鮮甜,而且有甜甜的感覺。
魚籽其實除了精瑩通透魚籽外,重點是紫菜需要香脆要立即吃,避免弄濕紫菜。魚籽粒粒帶清甜而且美味。
呑拿魚及拖羅簡單我的最愛,前者顔色帶紅添上少許的芥末及蔥,味道不俗。後者的拖羅不用介紹,完全是我杯茶,油脂度十足令人回味無窮。
最後一款壽司是海膽,日本的海膽分不同的級數。今次的海膽是偏向入口即溶並帶有甜身,非常美味。
門鱔湯內含厚厚的魚,魚身相當足料而且湯味濃郁。吃過十款的壽司加上一碗熱湯滿足。
甜品有餐廳自家製的桃味雪葩,桃味清新而且甜度剛好。$400能夠與日本師傅交談及品嚐美味佳餚也是不俗。
2018-08-06
2018-09-01 764 瀏覽
如果唔係元朗友介紹,我同愛人就算經過都唔會為意有間日本料理,門面低調,主要做熟客生意,一個👤介紹一個👥,回頭比率高,親身經歷後,少左份令我透不過氣嘅高格調,多左份人情味,坐得自在,食得舒服。前菜兩款,三文魚白瓜醋物及醬油煮BB响螺蛋卷,蛋黃同蛋白無完全打混,做出雲石效果,口感比打混嘅蛋卷更有質感日本藉師父基本上每上一道菜色都會用廣東話講一講係乜,但在下實在太井底,睇又睇唔明,聽又聽唔清,所以唯有默默食,大概知係乜就大膽介紹下,請勿見笑😜帆立貝,灑上鹽及芥末粉,中間加入少少柚子,令以往食開嘅帆立貝不再一樣吞拿魚外熟內鮮,加上生蔥芝麻,微微辛香赤貝,開花如煲呔,中間放點點梅子醬,齋睇已經好有睇頭三文魚籽,一口放入,冰凍魚籽汁液响口腔入邊好似煙火般一剎那爆出,諗返起口水都流🤤吞拿魚腩壽司,夠香滑海膽壽司,瓣瓣如手指公咁大,味道鮮甜用新鮮魚皮熬製嘅湯,膠質非常豐富日本淡路島無花果,果糖高,比其他國家嘅無花果都甜,底部片葉好靚,問老闆係乜葉,原來係日本櫻花葉,醃製過,大膽嘗試用櫻花葉包裹一口無花果食,無諗過可以咁合配👍🏼

前菜兩款,三文魚白瓜醋物及
醬油煮BB响螺

吞拿魚外熟內鮮,加上生蔥芝麻,微微辛香

赤貝,開花如煲呔,中間放點點梅子醬,齋睇已經好有睇頭

吞拿魚腩壽司,夠香滑

海膽壽司,瓣瓣如手指公咁大,味道鮮甜

用新鮮魚皮熬製嘅湯,膠質非常豐富

香港越來越多omakase嘅日式料理餐廳,個個都話自己用嘅食材喺每日由日本經飛機新鮮運到香港,其實都唔知真定假,只有佢講我就信住先啦,呢間日式料理餐廳好奇怪,逢星期三休息,同老闆傾計之後發現原來日本嗰邊每個月某個星期三喺公眾假期,唔會有新鮮食材嚟到,所以餐廳索性星期三休息,咁嘅實際行動目的只係為了新鮮食材,實在值得尊重。今日喺度食左個$400嘅omakase,有十款壽司,前菜有三粒BB響螺及三文魚白瓜醋物,響螺微暖,肉質煙勒,而三文魚同白瓜一軟諗一爽口,呢個配搭都幾得意。而壽司則款款不同,其中有魷魚壽司、元貝壽司丶吞拿魚壽司丶赤貝有梅子、三文魚子壽司丶吞拿魚腩壽司丶海膽壽司,全部都好食,當中發現呢位日本老師傅手工好好,每件壽司都是即場製作,間中會加上鹽巴及柚子,又或者加上三滴檸檬汁(冇錯,睇住老師傅精準的從新鮮🍋榨出三滴汁直接滴到壽司上,每次都喺咁),食完壽司之後有一碗魚皮湯,最後甜品,唔係雪榚,係日本無花果,好熟好諗同埋夠甜(唔係浸糖水嘅甜,喺果糖本身的甜),入口發覺唔會有紐西蘭或者土耳其無花果當中有嘅少少帶酸味,正。

2018-08-26 77 瀏覽
今日一起身就肚餓,諗起元朗有間餐廳門口裝修比較神秘,經過幾次都好想入去試吓,就揀今日啦...換件衫就揸架車出去,好彩仲比我搵到位泊泊好車就行入去,見到D客人都係坐係壽司枱上,我都唔例外。揀咗款十貫壽司餐,落完order就送上熱茶跟前菜,之後就可以坐係度望住個日本師父為我 炮製我嘅午餐, 由於係廚師發板每做起一件壽司我都好期待,當然有部分壽司我係唔知係咩魚,但我好想讚個壽司飯係我鍾意嘅酸度仲有少少微暖,其中有一款係蝦壽司,依個蝦跟我平日係街食嘅有好唔同,依個蝦比較彈牙同有一份嘅鮮甜味,另外就係件魚子壽司唔腥之外仲好脆身,食完壽司後原來仲有個麵豉湯,依個湯好好飲,因為佢哋碗湯入面有好多魚皮,初初仲驚會有D腥,當知完全無腥之外仲好甜,好似飲緊魚湯咁魚皮連一塊鱗都無,最後仲有個自家製嘅雪糕做甜品。
泊好車就行入去,見到D客人都係坐係壽司枱上,我都唔例外。
,最後仲有個自家製嘅雪糕做甜品
上次黎到元朗安良里呢頭, 見到呢間咁神秘既餐廳, 諗住入去揭開神秘面紗, 點知walkin 冇位, 今日特登book 左再黎食😝Lunch 有得食Omakase 好鬼正🤤10件壽司每位都只係$400, 唔算貴喇廚師發辦wor, 一坐低就食左個冷盤先, 呢個溫泉蛋加昆布海藻素麵, 連埋d 汁一併吞下, 好鮮甜蛋香亦濃十件壽司依次序排列左出黎, 仲有件海膽軍艦, 不過唔夠位放咁多相了😭點解特登要咁樣排出黎?因為呢個次序係師傅特登按當日最新鮮既海產而較為淡味既白身魚打頭陣, 由淡味慢慢食到最後既魚子同海膽為最濃味.每件壽司正宗日本黎既老師傅整架, 飯既握力要拿捏得好準確先唔會令舊飯太鬆易散, 或者捏得太實冇晒空氣感👍👍有較為正既係真鯛壽司, 其次特別既係烏魚子粉平目魚壽司, 赤身醬油漬👍👍鯖魚壽司同拖羅壽司都令人食得津津樂道架😍🤤最後食晒壽司飲番碗湯就ichiban 喇😂d 蔥好香好細粒😮👍

點解特登要咁樣排出黎?

2018-08-23 61 瀏覽
朋友推薦嘗試廚師發辦十貫壽司好有驚喜黑松露蒸蛋/海草素麵/吞拿魚沙律煎餅蛋黃蛋白並無攪拌均勻後再蒸熟,做法更似溫泉蛋,蛋白嫩滑蛋黃半熟呈膏狀,蛋香濃郁配搭黑松露菌香突出好夾;海草素麵質感爽滑近似蒟蒻,味道微酸清新開胃;吞拿魚肉味濃加上沙律醬煎煮好惹味石班壽司香港餐廳提供石班刺生壽司唔多所以都幾驚喜;魚肉味淡配上少許梅子醬微酸更添層次感鰹魚壽司鏗魚魚肉味道同樣較淡,多以火槍半烤配搭大蔥吞拿魚壽司吞拿魚紅肉味濃,灸燒後切片加上芝麻大蔥帶出肉香天使海老壽司肉質爽彈,配上黑魚籽微咸味道更加鮮甜深海池魚壽司肉質緊實略帶油香帶子壽司帶子肉厚口感彈嫩,加上些許芥末刺激味蕾味道更添鮮美拖羅壽司油脂甘香肉質軟嫩入口即溶吞拿魚蓉壽司吞拿魚蓉加上多配配料拌勻口感豐富三文魚籽壽司粒粒飽滿咸香味濃海膽壽司海膽色澤金黃口感綿密沖繩黑糖雪糕黑糖味重但係唔會太甜
朋友推薦嘗試廚師發辦十貫壽司好有驚喜

黑松露蒸蛋/海草素麵/吞拿魚沙律煎餅

石班壽司

鰹魚壽司

鏗魚魚肉味道同樣較淡,多以火槍半烤配搭大蔥

吞拿魚壽司

吞拿魚紅肉味濃,灸燒後切片加上芝麻大蔥帶出肉香

天使海老壽司

肉質爽彈,配上黑魚籽微咸味道更加鮮甜

深海池魚壽司

肉質緊實略帶油香

帶子壽司

帶子肉厚口感彈嫩,加上些許芥末刺激味蕾味道更添鮮美

拖羅壽司

黑糖味重但係唔會太甜

2018-08-21
  • Sushi Omakase
2018-08-22 70 瀏覽
元朗都有壽司發辦食🦑咁近有得食好嘢真係諗到都開心🤤佢係康樂路條渠附近,係有少少難搵,別有一番隱世味道🐿先付包括一客黑松靈蛋、吞拿魚沙律煎餅同海藻麵同冷玉子燒🥚溫泉蛋十分軟滑,鰹魚汁香氣迷人;吞拿魚沙律煎餅令人十分驚豔,外面好似腐皮卷咁酥脆,入面香甜可口;海藻麵細滑帶酸:玉子燒口感細膩🐿我哋嗌咗壽司十件嘅套餐,之後師傅就幫我哋陸續上壽司,師傅係日本人,講好得意嘅廣東話咖🦑🦑石斑白肉緊緻,上面莓醬令味道變得獨特⭕️鰹鰹魚平時比較少食,我總係覺得佢有陣腥味,但今次又冇喎🤤呑拿魚 吞拿魚外面燒過,逼咗啲香氣出嚟!第一次食到咁出色嘅吞拿魚,肉嫩不止又滑🤤上咗癮 天使蝦依個蝦超黏口,超有口感🦐🦐深海池魚池魚好好食😭細嫩到不得了帶子上面有柚子果醬,香甜😌拖羅非常肥美,油脂撲面🤤最後三客係軍艦,分別係吞拿魚、三文魚子同海膽 海膽好鮮甜,份量又足!最後有一客湯同一客黑糖雪糕💖完美

先付包括一客黑松靈蛋、吞拿魚沙律煎餅同海藻麵同冷玉子燒🥚

石斑

白肉緊緻,上面莓醬令味道變得獨特⭕️

鰹魚平時比較少食,我總係覺得佢有陣腥味,但今次又冇喎🤤

呑拿魚

天使蝦

依個蝦超黏口,超有口感🦐🦐

深海池魚

池魚好好食😭細嫩到不得了

帶子

上面有柚子果醬,香甜😌

拖羅

非常肥美,油脂撲面🤤

最後有一客湯同一客黑糖雪糕💖完美
2018-08-22 50 瀏覽
成日聽朋友講元朗有好幾間隱世正宗日本人料理嘅餐廳,所以就要去搵間食個休閒又高質嘅,點解揀食lunch因為價錢比較優惠,唔駛用咁多錢又可以食到好嘢。需然係小店但裝修有一種高貴嘅氣派,首先安排好我嘅坐位,再細心奉上熱毛巾同熱茶...再遞上menu揀好咗後,再遞上三款前菜,先有個溫泉蛋,依個蛋係凍食加上半熟嘅程度剛剛好令我可以好優雅咁用匙羹慢慢食,之後到一個腐皮卷,依個係一口可以放灑落個口度,腐皮內應該係蔬菜類好好味呀,之後就到個酸味嘅凍麵,依個食完好醒胃,面仲有少少花去做 配襯。 之後就到主菜係10款壽司由廚師安排,當然成個過程除咗壽司好食之外,就係可以坐係壽司bar枱睇住師父親手為我做壽司嘅過程,依個過程好似睇緊一場表演咁,最緊要佢每次為我奉上嘅壽司我都好期待。
,唔駛用咁多錢又可以食到好嘢

之後就到主菜係10款壽司廚師安排,當然成個過程除咗壽司好食之外,就係可以坐係壽司bar枱睇住師父親手為我做壽司嘅過程,依個過程好似睇緊一場表演咁
,最緊要佢每次為我奉上嘅壽司我都好期待
2018-08-21 64 瀏覽
鮨一心穴係一間好用心對付食材的餐廳, 這餐廳的日本廚師專心一致去制作食物,對每件壽司都用心去做, 在壽司飯與魚生最合適的時間給客人, 雖然我們只是吃午市套餐,但他們都是以專業態度去對待😍我最愛是最後是由如在吃桃的水密桃雪葩, 自家制果然不一樣😜😜😜前菜有三款, 開開胃👍👍壽司,由淡味開始吃到最重味的海膽; 由烏魚子醬左口魚---醬汁好特別, 正; 愛女魚---其實我都是第一次食, 好新鮮; 立魚---正常高質; 青魚---正常高質; 甜蝦--我最愛😍; 帶子---爽口; 三文魚子---咸鮮; 吞拿魚---正常高質; 大拖羅---齒甲留香;海膽---必定要吃🤪 湯是漫魚湯, 很特別, 鮮甜

前菜有三款, 開開胃👍👍

2018-08-09
2018-08-21 66 瀏覽
今日去食個高質素午餐(廚師發板)可以同朋友慢慢吃,傾下計,好開心叫左是日午餐$400/位有前菜,10件壽司,湯,甜品先由前菜開始,前菜中最特別有一樣是炸蟹仔,好生動,味道很特別壽司🍣慢慢上,日本師傅係我地面前整,再細心介紹返係咩魚同有咩醬汁👍🏻👍🏻1)左口魚-烏魚子2)愛女魚3)立魚4)鯖魚5)甜蝦6)帶子7)三文魚子8)吞拿魚9)大拖羅10)海膽門鱔麵豉湯其實食到這個湯已經好飽,個湯好出色,門鱔好美味最後,再來一個水密桃雪葩,係店主自己整,好🍑🍑🍑🍑🍑,正完美👍🏻👍🏻

叫左是日午餐$400/位

8)吞拿魚
9)大拖羅
10)海膽

門鱔麵豉湯
其實食到這個湯已經好飽,個湯好出色,門鱔好美味

最後,再來一個水密桃雪葩,係店主自己整,好🍑🍑🍑🍑🍑,正

完美👍🏻👍🏻
2018-08-13
2018-08-20 49 瀏覽
今日菰涼我又搵男朋友仔撐臺腳啦!雖然住元朗既我係大西北既一員,但可以唔舟車勞頓就食到性價比咁高既Omakase 就抵返曬!多人食既野當然要book 左臺先!12 點準時去到但點知佢外面寫住「準備中」咁就諗住食好野就係要等下架啦~但等等下唔對路喎.. 就硬住頭皮開門入去....原來佢地booking full 左唔受walking in 客就唔會掛開業!下次大家唔好好似我地咁痴痴的等啦 ..一入到去就有得食頭盤!分別係江山千兩茄子,白瓜煙三文魚配蛋黃醋仲有唔隨風飄搖既海草麵~我地分別都叫左十貫~如果唔係wasabi 既朋友真係要提早少少同師傅講定!最最最畫龍點精一定係杯自家水蜜桃雪粑大家記得食埋先埋單!以下係小妹既精選,期待再食多次!
今日菰涼我又搵男朋友仔撐臺腳啦!
多人食既野當然要book 左臺先!
12 點準時去到但點知佢外面寫住「準備中」
咁就諗住食好野就係要等下架啦~
但等等下唔對路喎.. 就硬住頭皮開門入去....

一入到去就有得食頭盤!

我地分別都叫左十貫~
如果唔係wasabi 既朋友真係要提早少少同師傅講定!
最最最畫龍點精一定係杯自家水蜜桃雪粑
大家記得食埋先埋單!
以下係小妹既精選,期待再食多次!
2018-08-20 60 瀏覽
元朗出名多平價Omakase,我同朋友專程入去元朗食午餐,今次就揀咗呢間鮨一心。餐廳有吧枱同四人枱選擇,我地午市去到都冇乜人,所以揀咗坐吧枱,可以一邊食一邊望住師傅整壽司。前菜——吞拿魚 & 溫泉蛋 呢款日式溫泉蛋啫喱凍湯味道很特別,溫泉蛋有很濃的蛋味,令人一試難忘。我們點了十貫壽司午餐,由壽司師傅依照當天食材的新鮮到而決定有什麼壽司,每次吃廚師發辦都懷着一顆期待的心情。基本上,壽司師傅已經為壽司調味,所以不用沾鼓油,每次吃都有驚喜。鯖魚壽司有驚喜!平時食鯖魚壽司都會覺得有啲腥,但係呢度既鯖魚壽司完全冇腥味,反而食到鮮甜味道,可能因為食材新鮮嘅關係再加上師傅預先調味。甜蝦壽司甜蝦鮮甜,驚喜不大。三文魚籽軍艦三文魚籽軍艦超級新鮮,擺入口成咀都係鮮甜嘅味道,啲飯同紫菜中和左三文魚籽甜膩感。瀨尿蝦壽司第一次食瀨尿蝦壽司,估唔到瀨尿蝦都可以用來整壽司。瀨尿蝦壽司口感鮮甜多汁,加上師傅特別調製的醬汁,正。吞拿魚軍艦配醃蘿蔔吞拿魚茸非常肥美,而且份量十足。師傅可能怕吞拿魚茸太肥美會令人有油膩感,所以加上了特別醃製過的蘿蔔,即時消除油膩感。中拖羅壽司每次去日本旅行一定會食拖羅壽司,呢度嘅拖羅超級新鮮

前菜——吞拿魚 & 溫泉蛋

鯖魚壽司

甜蝦壽司

甜蝦鮮甜,驚喜不大。

三文魚籽軍艦

瀨尿蝦壽司

吞拿魚軍艦配醃蘿蔔

中拖羅壽司

每次去日本旅行一定會食拖羅壽司,呢度嘅拖羅超級新鮮,拍得上喺日本食嘅拖羅壽司。拖羅隨着口腔的溫度溶化,滿口都是油脂香味,很懷念在日本大吃大喝的日子。

海膽軍艦

海膽軍艦鮮甜美味,令人念念不忘。

十款壽司不能盡錄,食到最後還有熱湯和飯後甜品。平時食一次廚師發辦嘅晚餐都要四位數字,以400蚊的價錢可以吃到具有日本風味的omakase嘅午餐,真係物超所值。
2018-08-13
  • 中拖羅壽司
2018-08-20 39 瀏覽
朋友說元朗開了一間吃日本廚師發辦的餐廳性價比很高,於是這天就跟朋友一起來這裹試一試!鮨一心的店面設計非常特別,黑色仿磚設計,如果下次來的時候,一眼就可以識別出這是「鮨一心」!我們這次點了午市廚師發辦的十貫套餐,即是有十款的壽司!首先來的前菜是汁煮吞拿魚和溫泉蛋啫喱。吞拿魚酸酸甜甜的,加上咸咸的啫喱和滑溜的溫泉蛋,口感十分特別,但十分的開胃!鯖魚壽司,外型很特別,味道鮮甜!吞拿魚壽司,吞拿魚的魚味非常濃郁,厚厚的一片,口感很不錯!魚籽壽司,魚籽大大粒的,晶瑩飽滿,吃下去爆汁很鮮味!瀨尿蝦壽司,這款壽司很少會吃到,大大塊的瀨尿蝦壽司原來味道也不錯!吞拿魚軍艦配醃蘿蔔,很特別的配搭,也是外邊少見的,配上醃蘿蔔,口感異常地好味!最期待的壽司-拖羅壽司,雖然味道不及在日本築地市場吃的那麼入口即溶,但也非常新鮮!海膽壽司,海膽很新鮮,不會吃到有腥味!吃壽司吃得飽飽的,來一熱滾滾碗麵豉中和一番,正!最後吃上一個曲奇味的「哈根達斯」!大滿足!總體來說,這間廚師發辦的性價比非常高,吃這麼多件高質素壽司也只是四百多,抵食!

鯖魚壽司,外型很特別,味道鮮甜!

吞拿魚壽司,吞拿魚的魚味非常濃郁,厚厚的一片,口感很不錯!

魚籽壽司,魚籽大大粒的,晶瑩飽滿,吃下去爆汁很鮮味!

海膽壽司,海膽很新鮮,不會吃到有腥味!

壽司吃得飽飽的,來一熱滾滾碗麵豉中和一番,正!

最後吃上一個曲奇味的「哈根達斯」!大滿足!

2018-06-14
2018-08-19 77 瀏覽
放假想同朋友去南生圍行下,順便過黎元朗食午餐,見到呢間日本餐廳食Omakase 套餐好抵食,質素又高,就決定試下。餐廳門口以黑色木裝修為主,係輕鐵站行過黎都好近好方便。我地今日揀咗10貫壽司套餐,坐吧台,可以一路食一路欣賞廚師的技術。前菜是海草素麵溫泉蛋,湯汁係清甜的䜴油汁,素麵係出奇地爽滑彈牙,清清地好開胃,溫泉蛋冰凍易入口,好嫩滑呀。依次係真鯛 , 海女魚, 烏魚子粉平目魚同黑魚子甜蝦壽司,肉質新鮮彈牙,味道清甜,特別係真鯛,魚香味重,肉質彈牙煙韌,有嚼勁。跟住係赤身醬油漬, 鯖魚,帶子同魚籽壽司,魚籽好大粒飽满,咬開魚香味超濃郁,清甜彈牙。馬糞海膽壽司,海膽味道濃郁,軟稔,入口即溶,紫菜爽脆。拖羅壽司,脂肪分佈平均,無筋,入口香味散發。蜆肉味噌湯,熱辣辣,好清甜,重魚味,唔腥,入口美味。食埋個甜品,黑糖糯米糍,咬開煙韌,黃糖粉味甜。
餐廳門口以黑色木裝修為主,係輕鐵站行過黎都好近好方便。

馬糞海膽壽司,海膽味道濃郁,軟稔,入口即溶,紫菜爽脆。
拖羅壽司,脂肪分佈平均,無筋,入口香味散發。
蜆肉味噌湯,熱辣辣,好清甜,重魚味,唔腥,入口美味。
食埋個甜品,黑糖糯米糍,咬開煙韌,黃糖粉味甜。