2021-08-02
放假真係要犒賞下自己,於是去咗呢間銅鑼灣酒店嘅Omakase,先講結論——perfect池!我揀嘅呢個Lunch Set $1180,總共食咗十二樣嘢,由前菜到手握壽司到甜品應有盡有,連茶都有綠茶同焙茶兩款,非常豐盛。相太多不能盡錄,下面揀咗啲我印象特別深刻嘅嚟重點介紹~———————————————枝豆豆腐配醬油湯汁唔係一般豆腐爽滑嘅口感,微微有種軟糯感,枝豆豆腐本身味較清淡,醬油味就隨後而上福岡間八手握壽司味道沈穩,新鮮但鮮味唔會太狂放魷魚手握壽司配上海藻鹽、青檸汁,魷魚懶散嘅質感好似做緊按摩時,慢慢推散全身嘅肌肉咁嘅舒爽感覺,配埋酸度唔高嘅青檸汁,喺悠閒中搵到一線定向靜岡池魚蔥蓉襯托之下,池魚本身嘅鮮味同口感更加突出鹿兒島赤身(吞拿魚)用上魚嘅背部不含油脂、醬油又格外濃味,健康之餘亦睇得又食得靜岡平目魚平目魚喺香港又叫左口魚,壽司有青檸調味,酸酸哋,但都只係微酸,青檸本身比較低調,平目魚嘅咀嚼感比米飯更軟散,口感仿似喺花叢撥開葦草,如此清新鹿兒島中吞拿魚腩和暖嘅溫感由壽司中心擴散,吞拿魚腩尺寸唔細,雖然帶有一定份量但仍然能夠保有綿一般嘅質地,可謂精湛小丼北海道馬糞海膽、三文魚籽海
———————————————
枝豆豆腐配醬油湯汁
福岡間八手握壽司
味道沈穩,新鮮但鮮味唔會太狂放
魷魚手握壽司
靜岡池魚
蔥蓉襯托之下,池魚本身嘅鮮味同口感更加突出
鹿兒島赤身(吞拿魚)
用上魚嘅背部不含油脂、醬油又格外濃味,健康之餘亦睇得又食得
靜岡平目魚
鹿兒島中吞拿魚腩
小丼
北海道馬糞海膽、三文魚籽
海膽甚至唔需要咀嚼而入口即融嘅溫柔,搭上充盈嘅三文魚籽嗰份爆發力且瞬逝嘅味道,頗有除夕夜對住夜景聽緊交響樂時,窗外偶爾放起煙花嘅意境
東京深海鰻魚 穴子
比起一般鰻魚更更細膩嘅口感,似一幅雜訊近乎零嘅風景相,完全唔會有起渣嘅觸感,亦似一塊陶泥,開頭只覺得思緒無邊無際咁徜徉,搓下搓下一切越漸明朗——呢件鰻魚手握壽司就係帶嚟咁嘅歷險
麵豉湯|淮山、芝麻
越飲到後段味越濃,似海綿咁越嚟越濃,始終保持一份順滑口感
小卷(左起:牛蒡、乾瓢、黃蘿蔔加紫蘇葉)、玉子蛋
如果要為幾塊小卷各自比一個關鍵詞,牛蒡硬朗口感係果斷;乾瓢嘅果甜係天然;黃蘿蔔同紫蘇葉嘅清脆就係爽朗、玉子蛋嘅用料有sake、蛋、砂糖、蝦蓉,口感居然幾乎似麵包布丁,明明可以完好無缺咁以塊狀夾起,但一入口就旋即飄散,好似一座精緻嘅沙雕,海浪一至即散,但美感同餘韻久久不去