2021-09-17 132 瀏覽
今晚難得大哥主動約我,又話請我食飯😍Yo ~~ 食我最愛既🤩日本菜🤩位於銅鑼灣皇冠假日酒店的「鮨一魂」,地段方便。 餐廳環境裝潢簡約整潔,木系色調和諧。友善的招待予人親切的感覺。加上新鮮食材,整頓晚餐大滿足! 坐在師傳面前,近距離欣賞師傳為我們用心製作每一件壽司,莫名的幸福感! - 🌟前菜加添了紫蘇花的啫喱醋,酸酸甜甜,是一道清新開胃純素前菜。-🍣壽司1️⃣金目鯛魚皮微微火炙,迫出皮下脂肪添油香;加上鮮青檸汁,更覺鮮甜。-2️⃣池魚池魚本身味道較腥,巧妙地加上紫蘇葉及日式蔥蓉。-3️⃣間白魚還是第一次品嚐間白魚。 魚肉處理細緻,口感彈性。-4️⃣醬油漬赤身厚切赤身色澤鮮紅,經過醬油醃製及加添清新柚子皮。-5️⃣魷魚雪白魷魚味道較清,口感爽彈,加上祖鹽及青檸汁。-6️⃣中吞拿魚厚切中拖羅入口即化,令人回味無窮!-7️⃣海膽三文魚子丼橘黃色的海膽味道甘甜,片片質感細膩,入口即溶;配上咸香的三文魚子及恰到好處的醋飯,相當有質素。-8️⃣深海鰻魚經火灸過後,鰻魚入口即溶,配上甘甜醬汁及柚子皮,味道增層次感。-🌟味噌湯品嚐完以上壽司後,就奉上暖笠笠的蜆肉味噌湯。-9️⃣干飄卷及1️⃣0️⃣Tamago 玉子燒最後出場的干飄卷,是酸酸甜甜的
今晚難得大哥主動約我,又話請我食飯😍
Yo ~~ 食我最愛既🤩日本菜🤩
🌟前菜
加添了紫蘇花的啫喱醋,酸酸甜甜,是一道清新開胃純素前菜。

🍣壽司
1️⃣金目鯛

魚皮微微火炙,迫出皮下脂肪添油香;加上鮮青檸汁,更覺鮮甜。
2️⃣池魚

池魚本身味道較腥,巧妙地加上紫蘇葉及日式蔥蓉。
3️⃣間白魚

還是第一次品嚐間白魚。 魚肉處理細緻,口感彈性。
4️⃣醬油漬赤身

厚切赤身色澤鮮紅,經過醬油醃製及加添清新柚子皮。
5️⃣魷魚

雪白魷魚味道較清,口感爽彈,加上祖鹽及青檸汁。
6️⃣中吞拿魚

厚切中拖羅入口即化,令人回味無窮!
7️⃣海膽三文魚子丼

8️⃣深海鰻魚

🌟味噌湯

品嚐完以上壽司後,就奉上暖笠笠的蜆肉味噌湯。
9️⃣干飄卷及1️⃣0️⃣Tamago 玉子燒

最後出場的干飄卷,是酸酸甜甜的葫蘆瓜,配上芝麻,份外香口。
玉子味道香甜,質感似蛋糕,作為ending 十分完美。

2021-09-10 116 瀏覽
Omakase真係喺香港越開越多,質素都幾參差,今次做足功課希望食到高質嘅壽司,呢間餐廳請到前東京米之蓮一星主廚坐鎮,滿心期待去食呢餐,果然冇令我失望呀!! 我哋order左Lunch Ume Set/$1180,有15件壽司、2款刺身、前菜、甜品、湯同埋玉子燒,壽司刺身好高質,全部都係由日本各地運到香港,食Omakase除咗品嚐食物,坐吧枱睇主廚製作料理都係一件賞心樂事,感受到日本主廚嘅認真同埋一絲不苟,因為主廚講日文嘅關係,餐廳安排咗另一位店員幫手用廣東話講解,服務細心周到!! 影咗太多相,好難先揀出10張,自己最鍾意第一張相影到壽司之餘又影到兩位師傅忙碌嘅一刻,食咗太多野只可揀幾樣重點講吓:▪️枝豆豆腐有濃郁嘅豆香,反而枝豆嘅味道唔係太重,搭配醬油湯汁同漬物杞子,refreshing!! ▪️京都真鯛肉質順滑,清鮮甜美,師傅應該係安排由淡味開始食到濃味,呢款作為開首嘅壽司非常適合!! ▪️靜岡池魚配搭蔥蓉來突出魚嘅鮮味,每款壽司師傅都會配搭佢覺得合適嘅醬油,所以枱面唔會見到豉油碟同wasabi!! ▪️鹿兒島赤身即吞拿魚嘅背部,含脂肪量小肉質結實有咬口,好似食到柚子味,師傅應該係掃上咗柚

▪️枝豆豆腐

▪️京都真鯛

▪️靜岡池魚

▪️鹿兒島赤身
即吞拿魚嘅背部,含脂肪量小肉質結實有咬口,好似食到柚子味,師傅應該係掃上咗柚子味豉油,同赤身幾夾好味!!

▪️福岡間八魚
平時比較少食到嘅魚,好有魚油香!!

▪️鹿兒島中拖羅
比起大拖羅,我更加鍾意食中拖羅,油脂豐富,在表面就能見到細緻的雲石紋!! 食咗咁多件魚生壽司一條根都冇,厲害!!

▪️北海道馬糞海膽&三文魚子
迷你丼好可愛,海膽一啲苦味腥味都冇非常鮮甜可口!!

▪️東京深海穴子
肉質比起平時食開嘅鰻魚軟熟一啲,唔算好肥亦冇細骨,食到啖啖嘅鰻魚香味!!

▪️玉子蛋&小卷
玉子蛋由師傅親自製作,有三層不同口感,軟綿綿又鬆軟!!

另外要讚下個環境高貴得來又清雅,以竹同木等大自然為主題,尤其鍾意主廚後面果幅竹牆,透少少光入嚟作為背景影相好靚!!

我食完先知原來AK幫姜B慶祝生日嘅地方就係呢度,我哋係後知後覺又誤打誤撞咁嚟左打卡,好開心又滿足嘅一餐!!
2021-09-09 97 瀏覽
今日去呢間餐廳叫鮨一魂,非常之日本既名字同裝修,正宗江戶前壽司,我叫既set係Tsubaki Omakase,享受日本豐洲市場新鮮直送的新鮮感經過不小的私隱度的長廊首先係前菜コーンスープ好清新既口感,而且有開胃既感覺,綿綿的口感超特別Special Dish-かき(牡蠣)生蠔的口感爽口加creamy,加上一條條透明的麵條,口感好有層次感,上面的幾朵小花香氣十足,有種清新的感覺Special Dish-紫海膽原隻海膽作為佢既碟,霸氣十足,上面勁多既海膽,都是很鮮甜多汁的,加上壽司飯超吸引アカマイ(赤身)爽口彈牙,鮮味十足而且完全沒有根カスゴ(春子鯛)春子鯛是非常的稀有,特別在香港,但是口感和味道都是其他沒法取代的カツオ(解魚)兩件的鰹魚肉厚厚的,鮮味十足,好有咬口,點一點醬油來吃無敵好味白エビと雲丹海膽加雲丹,兩種不同的口感加在一起,就是特別和唯一,雲丹本身沒什麼味道,但和海膽加在一起就是很鮮味コハダ(小肌)口感一流的部分,十分彈牙而且鮮味加成,一口入肚,整個口都是那種鮮味

經過不小的私隱度的長廊

首先係前菜コーンスープ

好清新既口感,而且有開胃既感覺,綿綿的口感超特別

Special Dish-かき(牡蠣)

Special Dish-紫海膽

アカマイ(赤身)

爽口彈牙,鮮味十足而且完全沒有根

カスゴ(春子鯛)

カツオ(解魚)

コハダ(小肌)

2021-08-16
2021-09-08 86 瀏覽
第一次食的我表示好新奇🍣,一個套餐入面每一樣都係想完一樣食完再上第二樣😎,而且可以望住師傅整嘅過程。😮分別有前菜壽司湯同埋甜品壽司同我平時出邊食嘅😏有啲唔同,好多平時壽司舖食唔到嘅壽司🙀,都係我第一次食嘅壽司,而且感覺好新鮮。🥺鯛魚,池魚,赤身,間八魚,拖羅都係平時少聽到嘅壽司😄,今次終於有機會見識到。😏麵豉湯唔會好似出面嘅餐廳咁鹹,但記得攪勻先好飲。☺️玉子蛋令我印象深刻🤓,同平時出面嘅刺身蛋唔一樣。對於平時食嘅壽司來講佢真係出色❤️,有啲去咗日本嘅感覺。

分別有前菜壽司湯同埋甜品

麵豉湯唔會好似出面嘅餐廳咁鹹,但記得攪勻先好飲。☺️

玉子蛋令我印象深刻🤓,同平時出面嘅刺身蛋唔一樣。

對於平時食嘅壽司來講佢真係出色❤️,有啲去咗日本嘅感覺。
慶祝紀念
生日
  • 拖羅壽司
2021-09-07 104 瀏覽
最近冰島驚悚電影《Lamb》在康城影展獲得好評,但令《Lamb》一晚爆紅、成為網上熱話的背後,皆因其中文釋名《羊懼》與「陽具」同音,受網民高度關注,更掀起改圖熱潮,筆者看後捧腹大笑。正所謂「唔怕生壞命,最怕改壞名」,筆者認為一個好聽的名字能幫助塑造好印象,讓別人更容易記住自己,不輕易被人利用字面或諧音近音造話題。位於銅鑼灣的「鮨一魂」正正有個好名字,「一魂」通常被理解為「只要吃一口,那味道就攻陷了人的靈魂」,然而日本人眼中的「一魂」有著更深層的意義,借鑑日本棒球術語「一球入魂」,訴說匠人全心全意的投入,當天日籍料理長千葉侑史先生就以精湛的工藝和認真的態度為筆者打造了一頓入魂的Omakase午餐 ($1180) ,盡顯正宗江戶前風格。環境:✨餐廳門面低調簡約,店內採用傳統的木系風格,延伸的日式長廊搭配木屏風、和風趟門,綴以庭園、竹子元素,剛柔並濟的視覺效果帶來寧靜清幽的用餐環境。✨店內設有板前座位及不同的包廂,私隱度高,可滿足食客用餐時的低調與自在。✨題外話,據知「鮨一魂」是近期鏡粉必去的打卡勝地。服務:✨日籍料理長工藝極為熟練,動作利落,非常專業。✨輔助料理長的女經理亦顯得合作無間,除

環境:
✨題外話,據知「鮨一魂」是近期鏡粉必去的打卡勝地。

服務:
✨日籍料理長工藝極為熟練,動作利落,非常專業。
✨輔助料理長的女經理亦顯得合作無間,除了擔任溝通的角色,還配合料理長的節奏,在準確時機為筆者介紹菜式、倒茶及整理檯面,很厲害。
✨整個用餐體驗十分良好,二人更一同送筆者乘電梯離開,服務態度一流。

食物:
🥢 前菜
✨枝豆豆腐:
枝豆是夏日的經典小食,將枝豆磨碎加入原材料製成的豆腐顏色清爽,口感嫩而順滑,既有枝豆的香氣,同時散發豆腐原有的濃厚甘味;配上酸甜解膩的醬油湯汁和漬物圮子,非常開胃。

🍣 壽司
✨京都真鯛:
味道清淡優雅,富彈性,作為第一件壽司是非常合適。

✨靜岡池魚:
肉質細緻爽口,以適量的蔥油提味,餘味清新,卻沒有辛辣味,能引起食慾。

✨鹿兒島赤身:
浸過醬油的赤身顏色紅潤,富光澤,肉質緊緻,沒有筋,帶有鮮味及微微柚子酸香。

✨福岡間八魚:口感韌中帶少許脆感,肥而不膩,感覺平衡。

✨鹿兒島中拖羅:
不帶筋的中拖羅顏色呈粉嫩,魚脂肪豐富甘香,恰到好處,肉質幼滑。

✨小丼:
顏色奪目,壽司飯上鋪滿濃厚甘甜的北海道馬糞海膽和晶瑩的三文魚籽,口感豐腴肥美。

✨東京深海穴子:
燒過的穴子肉質軟腍,細滑綿潤,塗上特製的甜醬油,令味道更昇華。

✨小卷

🥚 玉子
✨質感濕潤輕盈,富彈性,味道不會太甜,非常適合女生口味。

🥣 日本長芋味噌湯 (即香港人口中的准山)
✨長芋是健康又帶黏滑的蔬菜,令味噌湯的口感也變得滑溜,經理特意提醒我地飲用前要用勺子攪拌一下;
✨搭配長芋煮出來的味噌湯味道剛好,灑上白芝麻更添一份清香。

附上料理長千葉侑史先生的帥氣照片。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-09-06 65 瀏覽
第一次與弟弟吃omakase 之前食過樓下既法國餐,感覺很高級,今次試下樓上既日本餐我已經被說到一個月吃幾次,但明明今個月只是第一次😆omakase 特別之處就係服務同埋食物新鮮,所以omakase 一定要坐吧枱。去到嘅時候啲店員服務態度好好,感覺上好有氣場,會經過細走廊,而走廊就用咗竹葉嘅佈置,令我有啲去咗京都嘅感覺。入到去佢會即時為你放上筷子匙羹,以及熱毛巾給你。由於呢個餐足足有13件壽司我就唔逐一介紹了,抽幾件我推介嘅壽司介紹啦前菜枝豆豆腐:佢個豆腐嘅顏色真係同知道一樣綠色,食落去個味幾清,醬油配搭埋豆腐同埋杞子,味道好夾。京都真鯛魚鯛魚味道比較鮮,所以作為第一件壽司就最好不過靜岡池魚 壽司上面配有薑茸,令到魚嘅鮮味更突出之如令我更開胃,而且平日唔食薑茸既我都覺得佢淡淡的薑味容易入口之餘唔會有好重嘅辣口感覺鹿兒島赤身 赤身配上醬油漬,令到味道更突出。仲佢有少量柚子,淡淡既柚子味又唔會蓋過醬油漬同埋赤身本身既味道,多重嘅享受。福岡間八魚 間八魚係我拖羅外鍾意食嘅魚,佢嘅口感有啲脆感,肥美但唔會話好膩。鹿兒島中吞拿魚腩拖羅係我嘅最愛,而每次令我覺得有幸福嘅感覺總係中拖,佢比起大拖冇咁
第一次與弟弟吃omakase
之前食過樓下既法國餐,感覺很高級,今次試下樓上既日本餐

前菜

京都真鯛魚
鯛魚味道比較鮮,所以作為第一件壽司就最好不過

鹿兒島赤身

鹿兒島中吞拿魚腩
拖羅係我嘅最愛,而每次令我覺得有幸福嘅感覺總係中拖,佢比起大拖冇咁油膩,又帶到入口即溶嘅感覺,呢種感覺係幸福嘅感覺,喺香港真係唔係度度都食到呢個感覺。

小丼
小小嘅丼飯配有大量嘅三文魚子同海膽,真係好吸睛,好邪惡,都好滿足。

東京深海鰻魚
穴子比普通鰻魚冇咁膩,肉質軟再配上醬油一啖放落口感覺好滿足。

小卷
除咗海膽同埋拖羅最令我眼睛冇離開之如,師傅即場包小卷令我目不轉睛。佢入面雖然唔係魚,但味道好都好甜好好食。

玉子
佢嘅玉子絕不是平時你喺出邊買嘅黃色一磚嘅味道,食落去好鮮甜而且好軟熟,係我咁耐以來最滿意嘅玉子蛋。

麵豉湯。長芋
長芋其實係香港嘅淮山,將佢變咗溶,配係麵豉湯唔會鹹,味道啱啱好。

店員會用中文同日文介紹件壽司名,而且師傅會每落一件之前都會幫你抹乾淨你放壽司嘅盤,除咗有筷子之外總會安排咗塊抹手小毛巾比鍾意用手食嘅我,仲不斷為我哋添上熱茶。
朋友好鍾意食日本菜,難得佢生日就揀一間高級少少既餐廳享受下,鮨一魂係銅鑼灣皇冠假日酒店1樓,餐廳裝潢低調得黎又帶點典雅,店員拉開第一道門我以為是房間,但原來別有洞天,房間中仲有兩個獨立房間,私隱度甚高,房內仲用左竹做窗簾,微微透到戶外既日光,十分舒適午餐omakase $1180/人前菜:枝豆豆腐顏色呈淺綠色豆腐,看似一件硬豆腐,口感幼滑,配上醬油湯汁同漬物杞子,味道清新,準備開始壽司部分壽司京都真鯛魚淡紅及銀白色既真鯛,味道淡雅,亦帶有微微鮮味,作為套餐的開場當之無愧靜岡池魚 師傅刀工細膩,壽司賣相很賞心悅目,加入蔥蓉做襯托,令魚油香及鮮味更為突出.鹿兒島赤身醬油漬赤身,位置用左魚背,口感彈性堅實,味道豐潤,師傅仲加上少許青檸皮,更顯滋味.福岡間八魚間八魚口感韌中帶點脆感,油脂豐富,但肥而不膩.鹿兒島吞拿魚腩一大片吞拿魚腩覆蓋整件飯,油脂甘碩,魚油味留在口中久久不散.東京深海鰻魚 穴子肉質柔軟甘香,食落油份比較少,但同樣肥美好食馬糞海膽北海道三文魚籽見到師傅毫不吝嗇地加上海膽同三文魚籽,真係好興奮,海膽味道鮮甜帶有回甘,三文魚籽飽滿晶瑩,非常好食小丼淮山麵豉湯先搞拌底部淮山再飲,少少

午餐omakase $1180/人

前菜:枝豆豆腐

壽司
京都真鯛魚

鹿兒島赤身
福岡間八魚
間八魚口感韌中帶點脆感,油脂豐富,但肥而不膩
鹿兒島吞拿魚腩
一大片吞拿魚腩覆蓋整件飯,油脂甘碩,魚油味留在口中久久不散
東京深海鰻魚
穴子肉質柔軟甘香,食落油份比較少,但同樣肥美好食

馬糞海膽北海道三文魚籽

淮山麵豉湯
先搞拌底部淮山再飲,少少黏稠,唔會好咸

小卷
見住師傅整個包卷物過程,純熟手藝令人注目,小卷加上白芝麻,味道較之前食既壽司重味

玉子蛋
金黃外型,入口鬆軟綿密,有玉子甜絲絲滋味
2021-09-04 59 瀏覽
閨蜜生日,成班姊妹揀左食Omakase好好慶祝一番。.今晚黎到鮨一魂Sushi Ikkon,位於銅鑼灣皇冠假日酒店1樓,環境清幽舒適,設獨立房間,私隱度高,特別適合包場用。另有以經典日本風格設計之長廊,趟門更加入和風畫作,好有日本風情!.鮨一魂有兩位來自日本米芝蓮星級大廚,選用日本時令季節食材,全由日本豐洲市場新鮮直送香港,好期待今晚享用正宗江戶前壽司!.Sushi Ikkon設多個Omakase SET供選擇,包括Sakura Omakase、Ume Omakase、Fuji Omakase及Tsubaki Omakase。價錢分別為HK$880至HK2,380。.最後揀左Tsubaki Omakase,包前菜、刺身、壽司、Special Dish、玉子燒、麵豉湯、甜品,勁豐富!.前菜係コーンスープ玉米濃湯,入口滑順綿密,好清甜!.Special Dish -かき (牡蠣)肉質鮮嫩肥美,大大隻好柔軟。.Special Dish - 紫海膽口感偏濃郁,入口甘甜,非常creamy。.カスゴ (春子鯛)肉質Q嫩富彈性,油分甘香。.カツオ (鰹魚)鮮甜肥美、味道清淡優雅。.コハダ (小肌)幼
閨蜜生日,成班姊妹揀左
食Omakase好好慶祝一番。
今晚黎到鮨一魂Sushi Ikkon,
位於銅鑼灣皇冠假日酒店1樓,
環境清幽舒適,設獨立房間,
私隱度高,特別適合包場用。
另有以經典日本風格設計之長廊,
趟門更加入和風畫作,好有日本風情!

鮨一魂有兩位來自日本米芝蓮星級大廚,
選用日本時令季節食材,
全由日本豐洲市場新鮮直送香港,
好期待今晚享用正宗江戶前壽司
Sushi Ikkon設多個Omakase SET供選擇,
包括Sakura Omakase、Ume Omakase、
Fuji Omakase及Tsubaki Omakase。
價錢分別為HK$880至HK2,380。
最後揀左Tsubaki Omakase,
包前菜、刺身壽司、Special Dish、
玉子燒、麵豉湯、甜品,勁豐富!
前菜係コーンスープ玉米濃湯,
入口滑順綿密,好清甜!

Special Dish -かき (牡蠣)
肉質鮮嫩肥美,大大隻好柔軟。

Special Dish - 紫海膽
口感偏濃郁,入口甘甜,非常creamy。

カスゴ (春子鯛)
肉質Q嫩富彈性,油分甘香。

カツオ (鰹魚)
鮮甜肥美、味道清淡優雅。

コハダ (小肌)
幼嫩又鮮美,口感出眾。

白エビと雲丹
入口幼滑creamy,味道濃郁鮮甜。
2021-09-03 69 瀏覽
呢間​餐廳位於銅鑼灣皇冠假日酒店, 聽講有2個來自日本的米芝蓮星級大廚坐陣, 主打江戶前壽司Omakase, 日前連Mirror教主都係坐上客。當日我叫左Ume Omakase Set ($1,180+10%),有頭盤,刺身,15貫壽司,味增湯同甜品。アカマイ 赤身赤身油脂較少,雖然薄切,不過口感唔錯カスゴ 春子鯛春子鯛屬日本真鯛,不過係BB版,肉質更嫩カツオ 鰹魚鰹魚刺身好少食,好特別白エビと雲丹(海膽)海膽新鮮甜美, 有微微海水咸味, 正師傅話餐廳既食材全龍都係由日本豐洲市場新鮮直送香港,有d品種係香港係比較少見,不過都係都時既時令食材。加上餐廳有兩個獨立房間,私隱度高,難怪教主都黎幫襯。

アカマイ 赤身
赤身油脂較少,雖然薄切,不過口感唔錯

カスゴ 春子鯛
春子鯛屬日本真鯛,不過係BB版,肉質更嫩

カツオ 鰹魚
鰹魚刺身好少食,好特別

白エビと雲丹(海膽)
海膽新鮮甜美, 有微微海水咸味, 正

カスゴ (春子鯛)
アカマイ (赤身)
Appetizer - 海ツボ
白エビと雲丹(海膽)
梶木
2021-08-19
2021-09-03 45 瀏覽
趁今日lunch time有空檔,預約呢間日本料理餐廳食反個廚師發板,位置於銅鑼灣皇冠假日酒店裡面。餐廳裝修好高檔,去到服務員帶你去預留左位置,係一間房仔,有幾個位,如果約左幾三五知己黎食,book成間房私隱度都幾高。以下8款壽司係我印象深刻既:京東真鯛魚靜岡池魚鹿兒島吞拿魚赤身福岡間八魚鹿兒島中拖羅北海道馬糞東京深海鰻魚廚師發板個精髓係可以一邊望住個廚師準備,一邊期待佢會整啲咩食物,今次除咗食物非常好食,廚師都好專業,服務員介紹食物又介紹得好仔細。
京東真鯛魚
鹿兒島吞拿魚赤身
鹿兒島中拖羅
北海道馬糞

1K
明天開始是新服務年度,踏入五週年,為了慶祝明天的新開始,我決定獎勵自己一次到正宗的日本店享受廚師發辦。位置:港鐵銅鑼灣站 A 出口, 步行約4分鐘,乘電梯到酒店1樓,挺方便。環境: 整間餐廳的設計充滿和風的味道,是經典的日本風格,以木和竹為主題,有傳統日式趟門、地上的日式燈籠和竹屏風,低調而帶有氣派,我非常喜歡這個佈局和設計,完全讓人置身於日本的感覺。服務:一坐下,便細心提供置物籃、熱毛巾同熱茶。由服務員介紹今次是由日本師父Yuji Chiba為我們服務, 不久就開始切魚生作準備,在品嚐壽司之前,可以看到師父優雅的刀功和技巧,真是很療愈。晚市:我是第一次看師父拿山葵條來磨出山葵醬,當然味道是新鮮和濃郁得多。蓴菜湯:質感如啫喱,很爽滑,味道帶少少酸。金目雕魚壽司:師父握壽司時加少少山葵、青檸汁和醬油,肉質細緻,口感十足。池魚壽司:師父加了紫蘇葉和蔥,吃起來竟然有雞肉的味道,好似吃蔥油雞,好特別呀!間白魚壽司:是由醬油和芥末來提升味道,魚身極淡味,只是質感較好,有口感。醬油漬赤身壽司:師父用飯滾一滾青檸皮,飯帶有清香,刺身是入口即溶,這款是很好吃!魷魚壽司:師父先切一條條,再在表面加了少許

蓴菜湯:質感如啫喱,很爽滑,味道帶少少酸。

魷魚壽司:師父先切一條條,再在表面加了少許鹽和青檸汁,鹽的份量剛剛好,帶出鮮味,魷魚有少少黏口的口感,不錯!

中吞拿魚壽司:有入口即溶的口感,不過醬油味很突出,感受不到魚身的味道。

海膽魚籽丼:
師父先讓我們看看海膽板,可見海膽的色澤呈金黃色,和魚籽的味道完美配合。

深海鰻魚:表面帶有微焦,口感是軟綿,有很濃郁的鰻魚香。

干瓢卷配玉子燒:
玉子燒有蛋糕的質感,很軟綿,且表面經烘過,干瓢是蘿蔔乾,口感十足,而且有芝麻籽,很香口。

味噌湯:帶有濃烈的酒味,配料只有蜆肉,可能蜆肉經清酒煮過,所以碗湯跟平時喝的有少許不同。

總結,師父Yuji喜歡用青檸來提升壽司的味道,平常的廚師發辦都是用醬油和山葵,但真是好少見到一個日本師父差不多件件壽司都要用青檸,不過他控制食材的份量真是很平衡,使我大開眼界。
2021-08-31
慶祝紀念
紀念日
2021-09-01 44 瀏覽
今晚同一個由細玩到大既好兄弟慶祝生日🎂。知佢一向好鍾意食壽司! 我揀左銅鑼灣皇冠假日酒店👑🏩 「鮨一魂 Sushi Ikkon」日本餐廳。由日本師傳發板菜式。 放工七時半準時到達餐廳,職員親切地安排座位及奉上熱茶☕️。坐在bar 枱前,欣賞師傳巧手刀工。新鮮時令食材弄製每件壽司,彼此一份信任,吃出驚喜。-🥳師傅發板壽司有驚喜🍣很欣賞師傳會即磨Wasabi ,而每件壽司亦會為客人調較好恰到份量的醬油及芥末。手握壽司醋飯扎食,日本珍珠米圓潤彈牙。-壽司有十款,味道由淡至濃,層層遞變。款式有金目鯛、池魚、間白魚、醬油漬赤身、魷魚、中吞拿魚等。-🌟金目鯛金目鯛魚脂魚肉比例均秤,魚邊少許焦香味,肉質細嫩。☘️☘️☘️😋☘️☘️☘️🌟池魚混上日本大蔥、薑蓉、紫蘇葉辟去腥味,在口腔裡剩下一份鮮香。☘️☘️☘️😋☘️☘️☘️🌟間白魚較為少見,味道清、甜、爽!☘️☘️☘️😋☘️☘️☘️🌟醬油漬赤身魚香味濃,肉質細膩;搭上清新柚子皮,味道多份層次感。☘️☘️☘️😋☘️☘️☘️🌟魷魚質感爽脆,略帶咬口,沒有一般魷魚的煙韌度高。 配上日本早鹽及青檸汁,味道清甜。☘️☘️☘️😋☘️☘️☘️🌟中拖羅拖羅是刺身中的極品,吞拿魚近腩位的位置,脂香油豐,鮮甜味美。☘️☘️☘️😋☘️☘️☘️🌟
放工七時半準時到達餐廳,職員親切地安排座位及奉上熱茶☕️。
坐在bar 枱前,欣賞師傳巧手刀工。
新鮮時令食材弄製每件壽司,彼此一份信任,吃出驚喜。
🥳師傅發板壽司有驚喜🍣

手握壽司醋飯扎食,日本珍珠米圓潤彈牙。
壽司有十款,味道由淡至濃,層層遞變。
款式有金目鯛、池魚、間白魚、醬油漬赤身、魷魚、中吞拿魚等。
🌟金目鯛

金目鯛魚脂魚肉比例均秤,魚邊少許焦香味,肉質細嫩。

🌟池魚

混上日本大蔥、薑蓉、紫蘇葉辟去腥味,在口腔裡剩下一份鮮香。

🌟間白魚

較為少見,味道清、甜、爽!

🌟醬油漬赤身

魚香味濃,肉質細膩;搭上清新柚子皮,味道多份層次感。

🌟魷魚

🌟中拖羅

🌟海膽三文魚子丼

日本直送海膽,鮮味十足!
海膽份量多,入口溶化的香甜,加上三文魚子的爆珠口感,令人難忘。

🌟深海鰻魚

火灸過後的鰻魚,肉質鬆化無幼骨,加了
柚子皮及鰻魚醬,味道配合。
換上焙茶及味噌湯, 清清口腔及消膩解滯。

🌟干飄卷
酸酸甜甜及充滿芝麻香的干飄卷,味道清新不膩。
🌟玉子燒
味道帶甜,口感滑溜!

2021-08-30 2963 瀏覽
鮨一魂 (銅鑼灣)銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓遲到既情人節快樂❤️,情人節梗係要食好西啦。😍😍今日黎銅鑼灣皇冠假日酒店既鮨一魂打卡啦🥰。佢地有兩個日本米芝蓮星級大廚,食物質素超高 🤩而且壽司都係正宗既江戶前壽司🍣而且所有食材都係係日本豐洲市場新鮮直送香港㗎🤣🤣 夠晒吸引未!!餐廳設計係以日式風格設計,令人一行入去就有返到日本既感覺🥰,另外都有兩個獨立包房,同朋友一齊玩都夠晒保密私隱。Ume Omakase $1080前菜 Appetizer - 海ツボアカマイ (赤身)魚肉呈紅色,肉質扎實,有咬口。カスゴ (春子鯛)鮮味突出,加上幼魚獨特的軟身肉質,非常鮮嫩。コハダ (小肌)油脂豐富,肉質鮮嫩。カツオ (鰹魚)白エビと雲丹甘甜清淡,入口即溶。梶木風味深沈,帶有酸味與潮香樣樣食材都好新鮮食到舔舔脷,下次仲要黎🥰。#米芝蓮 #米之蓮星級大廚 #正宗江戶前壽司 #壽司 #刺身 #廚師發板 #Omakase #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #皇冠假日酒店

鮨一魂 (銅鑼灣)
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店1樓

遲到既情人節快樂❤️,情人節梗係要食好西啦。😍😍
今日黎銅鑼灣皇冠假日酒店既鮨一魂打卡啦🥰。

佢地有兩個日本米芝蓮星級大廚,食物質素超高 🤩
而且壽司都係正宗既江戶前壽司🍣

Ume Omakase $1080

前菜 Appetizer - 海ツボ

アカマイ (赤身)
魚肉呈紅色,肉質扎實,有咬口。

カスゴ (春子鯛)
鮮味突出,加上幼魚獨特的軟身肉質,非常鮮嫩。

コハダ (小肌)
油脂豐富,肉質鮮嫩。

白エビと雲丹
甘甜清淡,入口即溶。

梶木
風味深沈,帶有酸味與潮香

樣樣食材都好新鮮食到舔舔脷,下次仲要黎🥰。

2021-08-25 59 瀏覽
Omakase嘅意思係由廚師發板,「信任吧」就好似廚師們講一句:請交給我吧,為客人安排最新鮮上盛嘅食材😌今次嘅omakase有正宗日本師傅,相機同Jenny都一樣咁飽咁滿足🥰📸💚枝豆豆腐作為前菜,夠嫩滑再加上杞子作點綴,已經急不及待等入戲肉🍣福崗 間八魚第一道菜入口已經俘虜咗Jenny個心😧師傅調製嘅醬汁充分地將魚嘅鮮味帶出,壽司紫菜亦唔會韌🐟🐙北海道 八爪魚八爪魚入口鮮嫩、滑口,肉質晶瑩剔透❤️🍣靜崗 鯵魚 肉質新鮮唔再講,上面嘅蔥蓉係由薑同香蔥整成,真係upgrade晒成個風味,師傅都特別介紹呢一款係佢嘅最愛,好食到Jenny托經理同師傅講咗句:おいしい!🍣鹿兒島 赤身用醬油漬製嘅赤身肉質彈牙~細心嘅師傅見Jenny忙住影相,喺食之前掃多次醬油,超加分🥺🍣靜岡 比目魚呢款魚肉係會化開,非常鮮甜😋🍣鹿兒島 中拖羅Jenny食過比較多肉、豐滿嘅一款,魚油滿溢口腔,勁正!🤎三文魚籽海膽小丼當見到師傅拎出一板平川海膽,Jenny已經流晒口水;小丼嘅海膽都入口即化,食到停唔到口🤤🤎小卷差唔多尾聲,有碟分別以酸蘿蔔、青瓜、牛蒡整成嘅小卷😚旁邊嘅玉子都超晒班,非常綿滑香甜,又係入口即化😋最後就係麵

💚枝豆豆腐
作為前菜,夠嫩滑再加上杞子作點綴,已經急不及待等入戲肉

🍣福崗 間八魚

🐙北海道 八爪魚
八爪魚入口鮮嫩、滑口,肉質晶瑩剔透❤️

🍣靜崗 鯵魚

🍣鹿兒島 赤身

🍣靜岡 比目魚
呢款魚肉係會化開,非常鮮甜😋

🍣鹿兒島 中拖羅
Jenny食過比較多肉、豐滿嘅一款,魚油滿溢口腔,勁正!

🤎三文魚籽海膽小丼

🤎小卷

最後就係麵豉湯、冰蜜桃同埋巨峰提子作結,為呢餐收個靚尾尾~🥰

師傅贏得我嘅信任,希望下次可以再交個胃俾師傅😚

面對疫情,大家都做盡不同的事來讓自己於鬧市之中放一放假,休息一下。我會選擇去staycation,或者去食一餐大餐令自己置身於渡假感覺~🌴而我就在生日月份~為自己book 咗位,食一個生日午餐。係朋友介紹同埋我睇網上嘅評價,就揀咗銅鑼灣的皇冠假日酒店內這日本餐廳,食廚師發辨Omakase~環境非常優雅寧靜。裝橫方面,大部分擺設都用木造,感覺非常舒服,非常清靜。而且環境很清潔乾淨,員工非常週到有禮貌,呢兩樣我係要大讚一下✅非常體貼,有乾淨的濕布供食客抹手。🍣枝豆豆腐(配醬油湯汁)感覺清新,而充滿香濃枝豆味。沒想像過原來枝豆都可以造成豆腐。🍣間八Amberjack🍣魷魚(配海藻鹽和青檸汁)非常清爽開胃,食材新鮮。🍣鹿兒島醬油漬赤身🍣👍鹿兒島中吞拿魚魚腩超讚,入口即溶。🍣北海道馬糞海膽魚子海膽最易食得出新唔新鮮,非常鮮甜。🍣東京深海鰻魚🍵長芋蓉味增湯🍣小卷玉子玉子蛋非常出色,是廚師親手做的玉子蛋,是我吃過最鬆軟綿密的玉子。整體用餐感覺唔錯,材料新鮮而且份量亦夠飽,價錢都算值。
面對疫情,大家都做盡不同的事
來讓自己於鬧市之中放一放假,休息一下。
我會選擇去staycation,
或者去食一餐大餐令自己置身於渡假感覺~🌴

而我就在生日月份~
為自己book 咗位,食一個生日午餐。
係朋友介紹同埋我睇網上嘅評價,
就揀咗銅鑼灣的皇冠假日酒店內這日本餐廳,
廚師發辨Omakase~

環境非常優雅寧靜。
裝橫方面,大部分擺設都用木造,
感覺非常舒服,非常清靜。
而且環境很清潔乾淨,員工非常週到有禮貌,
呢兩樣我係要大讚一下✅

非常體貼,有乾淨的濕布供食客抹手。

🍣枝豆豆腐(配醬油湯汁)
感覺清新,而充滿香濃枝豆味。
沒想像過原來枝豆都可以造成豆腐。

🍣間八Amberjack

🍣魷魚(配海藻鹽和青檸汁)
非常清爽開胃,食材新鮮。

🍣鹿兒島醬油漬赤身

🍣👍鹿兒島中吞拿魚魚腩
超讚,入口即溶。

🍣北海道馬糞海膽魚子
海膽最易食得出新唔新鮮,非常鮮甜。

🍣東京深海鰻魚

🍵長芋蓉味增湯

🍣小卷玉子
玉子蛋非常出色,是廚師親手做的玉子蛋,
是我吃過最鬆軟綿密的玉子。

整體用餐感覺唔錯,
材料新鮮而且份量亦夠飽,價錢都算值。
  • 長芋蓉味增湯
  • 東京深海鰻魚壽司