2012-10-10 813 瀏覽
今年我生日, 一家來到鳳城晚餐, 年前第一次光顧在上環的那間, 品嚐過厚肉又彈牙的炸蟹鉗之後一直念念不忘, 很想再去吃,後來才知道太子這間才是”正宗”的, 但在我心目中, 正不正宗只是一個冠名, 東西好吃才是王道!!乘坐古老的電梯來到二樓, 映入眼簾的全是懷舊的陳設, 桌, 椅, 桌布, 送菜升降機, 員工制服, 甚至連空氣都有陳舊的氣味. 仿佛時光倒流返回七八十年代.先看看菜牌, 啊?炸蟹鉗78大元一只? 我們一行7個人, 一人一只豈不是要500多?? 太奢侈了!! (吐糟: 加價了不少), 惟有看看其他小菜, 結果, 點了以下的菜:乳豬加生腸雙併($180)大斑兩味- 支竹炆斑頭腩, 炒斑球 ($298)大良炒鮮奶($88)鍋貼大明蝦 ($140)炸子雞半隻 ($120)鳳城炸粉粿 ($68)鳳城炒飯 ($88)雜菜煲 ($65)白粥一碗 ($15)乳豬加生腸雙併- 乳豬樣子”大方得體”, 切得大大的一片, 外皮應聲碎裂, 外皮底下亦有厚厚的瘦肉部分, 有層次, 瘦肉部分正好中和乳豬皮的油膩, 兩者同吃, 一絕! 不像有些酒樓的乳豬只有一塊皮和皮下油脂, 吃到一口滿是油.生腸- 小
今年我生日, 一家來到鳳城晚餐,

甚至連空氣都有陳舊的氣味. 仿佛時光倒流返回七八十年代.

乳豬加生腸雙併($180)
大斑兩味- 支竹炆斑頭腩, 炒斑球 ($298)
大良炒鮮奶($88)
鍋貼大明蝦 ($140)
炸子雞半隻 ($120)
鳳城炸粉粿 ($68)
鳳城炒飯 ($88)
雜菜煲 ($65)
白粥一碗 ($15)

生腸- 小妹不吃內臟, 恕未能評價.
乳豬併生腸
大斑兩味- 價錢絕不便宜, 但算是物有所值,
炒斑球: 魚肉切得很大塊, 樣子四正, 絕不欺場. 魚皮和魚肉均彈牙, 絕沒有霉肉, 證明用料頗新鮮. 與木耳, 翠肉瓜同炒, 清爽, 減低油膩感.
炒斑球
支竹炆斑頭腩- 魚肉同樣大塊兼彈牙, 不止魚肉, 連支竹也是大大的一塊, 雖然大塊, 但很入味, 令我這個支竹狂人吃得很過癮!
斑頭腩
大良炒鮮奶- 入口滑滑溜, 不用咬就可溜入喉嚨去了! 滑溜的同時, 有些蝦仁, 炸松子仁提升口感, 口感不會單調. 但可惜我只吃到蛋白味, 鮮奶味似有還無, 有點失望.
大良炒鮮奶
鍋貼大明蝦- 一碟有十隻. 炸得金黃色, 蝦仁一隻一隻整齊地躺在多士上, 賣相相當吸引, 多士口感外層極脆, 內層鬆化, 香口得不得了! 蝦仁亦夠彈牙, 好吃得連吃兩隻.
鍋貼大明蝦
脆皮炸子雞- 不好意思, 記起拍照時已被人夾起兩件, 以致賣相有點不佳.
本身外表有些乾癟, 但吃下來都是可口得很, 皮脆如薯片, 雞的皮下油脂不多, 但雞肉是意想不到的嫩滑, 沾上檸檬汁有助減低油膩感.
脆皮炸子雞
鳳城炸粉粿- 又是炸點, 暗瘡也俏俏冒起來, 好熱氣啊! 但是炸粉粿的香氣令人欲罷不能, 薄薄的外皮炸得香脆, 香脆過後就是另一層煙韌的外皮, 煙韌過後就是清爽的內餡, 有芫茜, 肉碎等, 每一口都是有層次的, 附上清湯一碗用以輕浸一下炸粉粿, 減輕油膩而風味十足. 從未吃過炸粉粿, 想不到炸了有一種意想不到的效果!
炸炒粿
白粥- 婆婆說生日要吃白粥, 吃完來年也滿足! 附上大良牛乳一片, 加在白粥上, 有淡淡的芝士香氣, 如果多給一兩片會更佳, 味道會更突出. 粥底綿, 不是水水的無米粥, 不俗!!

鳳城炒飯, 雜菜煲- 相比之下, 炒飯和雜菜煲沒甚特別, 但炒飯炒得挺乾身, 材料有蕃茄, 叉燒等
值得一讚的是有飯後甜品供應, 是日提供的是綠豆沙, 一整鍋奉上, 夠大方, 而且料多起沙, 甜度剛好, 免費的也絕不欺場!

鳳城酒家, 不單止硬件(環境,陳設)懷舊,
連軟件(菜式, 廚藝)也是很懷舊.

現代人講求吃得精緻, 以前的人們則是大塊魚大塊肉吃的.
鳳城, 什麼也給得大方, 肉, 大大的一塊; 菜, 大大的一盆.

現代人講求健康食物味要淡,油要少, 鳳城的食物則普遍是重口味,
好吃的食物大多不健康, 但久不久一次也是一種享受.

但是, 如果連價錢也是懷舊價就好了!
(價錢也時光倒流三十年, 哈哈哈,真是發夢!!!)

2012-10-08
炸炒粿
  • 乳豬
  • 炸子雞
2012-09-02 569 瀏覽
《鳳城酒家》歷史由久 今天跟著同事們而來終於有機會吃吃看他有名的菜式囉 YEAH裡面的裝潢也是舊式酒樓的那種味道好有懷舊的feel好特別 服務員都是上點年紀的我們點了好多不同的點心 其中包括:::《蒜蓉蒸土魷》的蒜蓉味好重喔土魷蒸得好軟好入味 超好吃的 可惜太少《义燒包》包皮軟Q的 义燒餡蠻香的整個吃起來不會太咸或太甜 不錯《炸粉果》很有趣! 因為平常的都是蒸的這個炸的 還有一碗上湯讓客人沾一下再吃《炸腐皮卷》的腐皮很脆 也很香裡面的肉和餡料很香 吃起來又不會油《炸魷魚鬚》味道很香 炸得蠻酥脆的魷魚鬚的魷魚很香很濃 不過冷了就有點硬《炸子雞》是這裡的招牌之一 真的很讚!!外皮炸得超脆的 肥肉很少 肉質超嫩超滑的雞肉味很濃 不會很咸 味道超棒的~~~
《鳳城酒家》歷史由久 今天跟著同事們而來

炸魷魚鬚
《炸魷魚鬚》味道很香 炸得蠻酥脆的
魷魚鬚的魷魚很香很濃 不過冷了就有點硬
炸子雞
《炸子雞》是這裡的招牌之一 真的很讚!!
外皮炸得超脆的 肥肉很少 肉質超嫩超滑的
雞肉味很濃 不會很咸 味道超棒的~~~
蒜蓉蒸土魷
炸魷魚鬚
炸腐皮卷
炸粉果
炸子雞
义燒包
2012-08-10 160 瀏覽
今晚去了太子鳳城酒家吃飯,真係一肚子氣!!首先,昨晚訂的西米焗布甸無得食,因侍應話無訂到!第二,上菜奇慢!點菜後超過二十分鐘o的菜才到!最離譜的是著名的鍋貼大明蝦等了差不多一小時才到呢(追單已超過兩次)!!經過今晚,我諗我唔會再去囉!
今晚去了太子鳳城酒家吃飯,真係一肚子氣!!

首先,昨晚訂的西米焗布甸無得食,因侍應話無訂到!
第二,上菜奇慢!點菜後超過二十分鐘o的菜才到!
經過今晚,我諗我唔會再去囉!
2012-08-09
2012-07-30 258 瀏覽
傳統,懷舊,隨著青黃不接,後繼無人的情況下,幾乎消聲匿跡;同時,物以罕為貴,有些餐廳以“古董價”重新推出懷舊點心,可真要讚讚他們的生意頭腦。這晚來到專賣古法順德菜的鳳城酒家(旺角),希望試試懷舊滋味。相信不少人都聽説過鳳城酒家,甚至到訪過。大家也應該知道,鳳城有“很多”分店。其實,真正的鳳城只是有北角和旺角分店,其餘的(包括銅鑼灣和上環分店)只是因爲商標註冊問題而成功在飲食界佔一席位,根本與北角旺角分店沒有關係。我們曾經試過銅鑼灣那家“冒牌”貨,食物質素慘不忍睹。所以,我們這次則到訪旺角鳳城。雖然賣的是古法菜,裝璜不像蓮香樓一樣古色古香,比我想象中新式,可能先前曾經裝修過,最多只有一處紅牆綠瓦用作存放燒味的地方。既然是吃懷舊菜,拍板的權利還是歸還給父親,畢竟他較清楚嘛=p。我沒事幹,又沒話説,正好桌上有碟花生給我動動口。看看父親,見他不斷將餐牌餐紙翻來翻去。原來他想點家鄉煎釀鯪魚,我便替他掃看餐牌,結果還是沒有。問問店員才知道這道菜沒有供應。這煎釀鯪魚是順德菜名物,可能因爲功夫複雜,連專賣古法順德菜的鳳城都沒有。最後我們三人點了三道菜,全都是推介菜式,看看分量再決定是否加菜。先來桂花順

先來桂花順德魚肚(HK$80),看似很大碟,堆得高高的,實情底下全都是炸春卷皮絲,我們不禁苦笑起來。炒蛋炒得不錯,不老,嫩滑,也有蛋香,濃度當然不及日本雞蛋。魚肚本來沒有什麽味道,也只是微微爽口,但新鮮飽滿芽菜和火腿絲剛好彌補不足,加了份清爽和鹹香,不錯。吃完之後,看見底下的炸春卷皮充滿油光,濕鹿鹿,原來它是用來吸油的,令人不敢想象沒有這些炸皮的炒桂花。
其餘的菜式都來了,便叫一飯兩粥拌菜。

先說香煎蓮藕餅(HK$80),我覺得它比較像魚肉餅,只因蓮藕碎不夠,而且魚肉未打發好,所以小小的蓮藕未能為軟腍腍的魚肉餅增添爽脆口感。不過,我倒欣賞店家加點蔥絲,加了色彩,也添了香氣。
順德菜不能少的大良炒鮮奶(HK$88),炒鮮奶不能少的食油。

不能加炸春卷皮,不能加吸油紙,只能以最真實的呈現出來 —— 底下一層發光的油。不過炒蛋炒奶很難避免多油的情況,否則出來的會是炒黑奶。

扳開油量問題,這蛋白炒鮮奶炒得還好,不會水汪汪,亦沒有像粉團一樣呈塊狀。奶味香濃,甜甜的,另外加了爽口蝦仁,多番滋味。
說回那碗米粥,名字叫大良牛乳白粥(終於不是經常只用來宣傳的北海道牛乳)。當初以爲是將煮好的白粥與大良牛奶一塊滾,原來只是白粥配一片“牛乳片”。以爲每人一碟兩片,所以我加了兩片(其實一碗粥只有一片)。米粥不夠熱,不能完全將牛乳片溶化,唯有光吃牛乳片。牛乳片一味甜,即使兩塊一起吃,奶香仍然不足,與炒鮮奶很大差距。至於米粥,雖然米粒已開,而且沒有像美x皇宮的用攪拌機“煲”粥,但是太稀了,而且熱度問題以致米香減少。如果再叫,我寧願吃回白飯。
雞蛋,牛奶,是母親很怕的菜,因爲很膩口,所以最終沒有加叫菜。

這裡的甜品不太吸引,所以只吃了餐後附送的海帶綠豆沙。綠豆分量很多,不會很糊,入口清涼,很舒服。若不是底子問題,我真想要多碗。
這裡價錢相宜,又標榜賣古法菜,好像很大吸引力。對,這裡很多食客,但大家都是蟹黃燴翅或化皮乳豬而來。那又難怪,隨著人們社會地位提升,珍饈百味,鮑參翅肚,漸漸會離開所謂平民飯堂。需求少了,那些古法,功夫多的菜式也會絕種。難道真的要等待那些餐廳招攬老兵賣古董菜的時候,才有機會品嘗過去的文化?
(非會員)
2012-07-18 139 瀏覽
食物:蝦多士味道保持一貫水準,乳豬唔夠脆皮,其他彩色味道一般,雞有嚴重雪味。環境:人太多,冷氣不夠,好似坐在蒸籠裏,超熱!服務:侍應態度差劣,態度傲慢,叫佢加水,竟然教訓客人沒有打開茶壺蓋!!!
食物:
蝦多士味道保持一貫水準,
乳豬唔夠脆皮,

服務:
侍應態度差劣,
態度傲慢,
叫佢加水,
竟然教訓客人沒有打開茶壺蓋!!!
2012-07-18
2012-07-06 155 瀏覽
蝦多士:很讚!多士炸得香脆鬆化,襯托住大隻爽口既蝦,鹹鹹地,味道很特別,食完一舊會想食另一舊!大良炒鮮奶:一直諗係咪同大良炸鮮奶有關係,原來食落好似無咩,但味道同口感很特別,很滑,而且很厚身,鹹鹹地咁燒乳豬:賣相好得,食落一般,外皮唔夠香脆,肉亦唔夠香半隻炸子雞:賣相滿分,炸到香脆既雞皮仲會反光,食落都唔錯,但稍失欠鮮味炸粉果:呢個餸比想像中好食,食落好得意,好似鹹水角,唔同既係外層係脆既,唔係好似落左糯米咁,輕點附既湯後都好食酸甜排骨:呢個餸唔係好得,食落好硬免費既綠豆爽甜品:幾清甜不過呢度真係服務麻麻地,好似唔係好休做咁既樣唔知係咪坐2樓既關係,莫明奇妙夜晚9點幾就執晒野趕人走....
燒乳豬:賣相好得,食落一般,外皮唔夠香脆,肉亦唔夠香
酸甜排骨:呢個餸唔係好得,食落好硬
免費既綠豆爽甜品:幾清甜
不過呢度真係服務麻麻地,好似唔係好休做咁既樣

題外話/補充資料: 註:呢度有好多野都要早一日預計:包括今之食唔到既西米蓮蓉布甸.....
2012-07-02
  • 大良炒鮮奶
2012-07-05 767 瀏覽
想一家人訂張枱、舒舒服服食餐生日飯,但係唔想食生冷野、老人家又唔好西餐、我地鍾意食的京滬菜最近又食過幾次...諗到R爆頭,點知老公無意中見到呢間D Openrice食評都幾好,於是就訂左黎呢度晚飯了!順德菜其實我極少食,而鳳城正正就係好出名的順德菜館!套餐價錢其實一D都唔平,可能因為唔係包乳豬就係包魚翅,呢D菜式始終比較貴!老公同埋佢細佬生日,老爺奶奶請食飯,當然唔想老人家太破費,所以我地都係決定散叫!最先送黎係我一直都好想試的大良炒鮮奶。睇樣有D似賽磅蟹,但睇真D就分得出蛋白同奶的質感有所不同。炒鮮奶唔似賽磅蟹咁滑,可能係奶類遇熱本身會有D微粒產生。不過佢反而冇賽磅蟹咁油膩,而且加左金華火腿同埋欖仁,食落非常香口~鮮奶比較黏身,有一種齒頰留香的感覺!生菜包同我地之前食過的有D唔同,第一係D生菜都剪好哂做圓形,包起上黎好方便。第二係佢有配D醬汁,吊起D餡料的確係更加好食。生菜包的餡料主要係松子同肉末,老公唔係咁好松子,覺得一般,我就反而幾鍾意!蝦多士係呢度的招牌菜,老公亦係被佢吸引所以話要黎鳳城食飯!見D人成日話好快賣哂,我地8點鐘一坐低,未人齊就落定order先了!送到上枱,熱辣辣又
生菜包
蝦多士(鍋貼大明蝦)
蝦多士係呢度的招牌菜,老公亦係被佢吸引所以話要黎鳳城食飯!見D人成日話好快賣哂,我地8點鐘一坐低,未人齊就落定order先了!送到上枱,熱辣辣又香脆,真係正喎!D蝦大隻又夠脆口,下層多士外脆內軟,口感一流!而且一碟有成10隻咁多,真係抵食~唔怪之得係鳳城名物啦!
桂花炒魚肚
桂花炒魚肚其實唔係好有桂花味,不過清清淡淡得黎口感好豐富,鍾意清淡的朋友一定會鍾意呢道菜~
炸子雞(半隻)
我同老公都好鍾意食雞,當然唔少得叫返隻炸子雞啦!不過價錢唔平,我地只叫左半隻都要$120!好在食落D皮又真係夠哂脆,而且隻雞相當大隻,所以都夠我地六個人食~如果budget多D,叫哂一隻黎食,一定會更滋味呀~
蓮蓉西米焗布甸
焗西米布甸又係呢度的名物,而且要早一日預訂,好在我打電話去時都仲有。我地只係訂左個細的($68),但其實上枱發現都唔細,6個人每人都一大碗囉!
蓮蓉西米焗布甸
初頭我有D擔心會好甜,不過食落OK,唔算好甜,可以接受,熱辣辣的布甸散發住陣陣蓮蓉香味,其他地方未食過呢道甜品,我覺得都幾特別呢!
Cake1Cake蛋糕
最後仲拎左個Cake1Cake柚子蛋糕出來,同老公兩兄弟慶祝生日!呢度唔駛收切餅費,非常好!

有D食評話呢度服務麻麻,但當晚可能食客較少啦,侍應態度唔錯,會主動斟茶、收碟,上菜又唔駛等好耐。有D比較貴的招牌菜我地都仲未試,不過今次食物質素相當高,感覺幾好,我會有興趣再黎食呢!

題外話/補充資料: 呢度仲有好出名的大蟹鉗同埋八寶鴨都要預早一日預訂,希望第時有機會同朋友黎再試!
2012-07-02
大良炒鮮奶
蝦多士(鍋貼大明蝦)
桂花炒魚肚
炸子雞(半隻)
Cake1Cake蛋糕
  • 炸子雞
2012-06-12 110 瀏覽
前兩日同三五知己傾開好耐冇食中菜,於是就上網search到呢間感覺好傳統,但又好似好多得意菜式咁,所以就決定要試試la!!!坐低左覺得好似普通酒樓咁,唔係裝潢華麗果隻la.....叫左個大良炒鮮奶,食落去好似冇咩落肚咁,但都幾滑,有少少奶味,但又好似蛋和咁既口感,都幾有趣~之後叫左乳豬食,好好味呀!!!!個皮勁脆,唔會好似出面果d放左好耐咁!加埋d乳豬醬,真係.......一流!!!!跟住就係蝦多士!!!!我既至愛呀!!!!上面既蝦肉好彈牙,唔會話d肉好爛咁lo,下面塊包好脆,加埋就好香口,正~~最後我地仲叫左個好出名既蓮蓉焗西米布甸!!!好大碟呀,但d蓮蓉唔太甜,加埋d西米可以咬下,所以食左成碗都仲想食!!!呢間真係可以再encore,但個蝦多士同布甸一晚唔係好多,所以最好坐低就order定先lo!!!!
好傳統,但又好似好多得意菜式咁,所以就決定要試試la!!!

坐低左覺得好似普通酒樓咁,唔係裝潢華麗果隻la.....
又好似蛋和咁既口感,都幾有趣~

加埋d乳豬醬,真係.......一流!!!!

下面塊包好脆,加埋就好香口,正~~

加埋d西米可以咬下,所以食左成碗都仲想食!!!

就order定先lo!!!!
2012-06-10
2012-05-17 94 瀏覽
昨晚是我們第二次在這裡進行聚會晚飯, 兩星期前訂枱, 訂枱時還要預訂焗西米佈甸及炸蟹蚶, 否則現場才點餸是不可能的..坐低後, 啲碗同杯都唔乾淨, 前後夾埋換左兩隻碗同兩隻杯, 個員工仲黑口黑面 蟹蚶頗大隻, 材料亦豐富, 有很多蟹肉, 但價錢好貴, 菜單上寫住$78一隻, 我地訂左4隻, 但埋單要$350!!! 超貴, 唔太值. 例牌乳豬, 味道都ok, 脆脆地, 但又未至於好好食, 碟頭細細, 竟然要$160!!! 每人只可以食到2-3 塊左右, 實在不值!!!!!!!! 炸粉果, 材料豐富, 味道都可以, 朋友讚好味.招牌炒飯, 還過得去, 不太油.最後招牌焗佈甸, 大大碗, 不太甜, 但稍欠香味.這裡的員工態度一般, 我地講明等一陣先上甜品, 因為仲有野未食完, 但點知轉頭就拎左個佈甸出黎, 仲好快手咁收哂啲野, 呢個好離普!!

炸粉果, 材料豐富, 味道都可以, 朋友讚好味.

招牌炒飯, 還過得去, 不太油.
最後招牌焗佈甸, 大大碗, 不太甜, 但稍欠香味.

2012-05-16
2012-05-13 106 瀏覽
星期日,阿爸又話要去飲茶,由於都好耐無去,於是就順佢意去鳳城。鳳城點心唔多,唔似得其他酒樓咁多款式,而且以傳統點心為主。叫了幾款點心:炸魷魚鬚、蝦餃、鮮蝦腐皮卷、蔥花蝦米煎腸粉等。呢幾款點心算係比較好食,唔會太肥膩。仲有豬潤燒賣,唔係好多地方有得食,所以見到通常會叫。但呢度嘅豬潤燒賣,我俾佢10個差,舊豬潤同豬肉燒賣完全分離,豬潤非黃沙,勁鞋又無味。除咗點心,仲要咗個歡樂二人餐三個食。二人餐有乳豬+生腸, 冬瓜蟹肉羹& 吉列蝦球。乳豬+生腸招牌菜,水準之作,生腸好粗好爽口;乳豬皮脆又唔肥,稱得上係皮脆肉嫩。冬瓜蟹肉羹,讚讚讚!真材實料,有好多冬瓜絲,清清地;而且有好多蟹肉,而且新鮮;個羹底又唔會太杰,稀杰適中。吉列蝦球,無乜難度,但都好食,有個秘製酸甜醬,同炸蝦好夾!
鳳城點心唔多,唔似得其他酒樓咁多款式,而且以傳統點心為主。

呢幾款點心算係比較好食,唔會太肥膩。
仲有豬潤燒賣,唔係好多地方有得食,所以見到通常會叫。

除咗點心,仲要咗個歡樂二人餐三個食。
二人餐有乳豬+生腸, 冬瓜蟹肉羹& 吉列蝦球。

乳豬+生腸
招牌菜,水準之作,生腸好粗好爽口;
乳豬皮脆又唔肥,稱得上係皮脆肉嫩。
乳豬+生腸
冬瓜蟹肉羹,讚讚讚!
真材實料,有好多冬瓜絲,清清地;
而且有好多蟹肉,而且新鮮;個羹底又唔會太杰,稀杰適中。
冬瓜蟹肉羹
吉列蝦球,無乜難度,但都好食,有個秘製酸甜醬,同炸蝦好夾!
吉列蝦球
冬瓜蟹肉羹
吉列蝦球
  • 生腸
  • 乳豬
可惜睇勻餐紙兼問埋侍應生都係一個「無」字, 食順德嘢又點可以唔食鯪魚, 點知點心紙又無鯪魚球 我們一行7人, 好彩有訂位, 原來walk in 客要企喺前台等到下午1時半才知道有無枱可以入座, 酒樓共兩層, 但其實以酒樓來說樓面算細, 大約有4行, 每行有4張8人大檯size嘅枱, 前台企滿walk in 客及侍應生, 環境好有緊迫感點心味道一般般, 熊媽見絕大多數食客都是叫餸為主, 最多客叫炸子雞及荷葉飯, 可想而知點心不夠化算...小點$14, 中點$19, 大點$27杏片百花丸(大), 五香鹹水角(小)...杏片炸得香脆不過以百花丸內的洞洞來看, 一點也不像是手打, 質地是嗦嗦聲的雞球大包(大), 蒜茸蒸鮮魷(大), 北菇棉花雞(大), 山竹牛肉球(中), 美味蒸鳳爪(中), 香芋火腩卷(中)...蒸鮮魷的肉厚, 有韌勁兼蒜茸香濃;火腩卷的芋頭夠粉, 火腩是實肉較肥膏多, 較乾及硬。豬潤蒸燒賣(中), 淡水鮮蝦餃(大), 豉汁蒸排骨(中), 豉汁蒸魚雲(大)...蒸排骨粒粒無「嗱」肉, 有肉味之餘也是肥瘦有序, 骨頭輕易地脫掉;蒸魚雲有所謂的4件, 因為要講真正那嚿滑滑魚雲就只
可惜睇勻餐紙兼問埋侍應生都係一個「無」字
, 食順德嘢又點可以唔食鯪魚, 點知點心紙又無鯪魚球

豬潤蒸燒賣(中), 淡水鮮蝦餃(大), 豉汁蒸排骨(中), 豉汁蒸魚雲(大)...蒸排骨粒粒無「嗱」肉, 有肉味之餘也是肥瘦有序, 骨頭輕易地脫掉;蒸魚雲有所謂的4件, 因為要講真正那嚿滑滑魚雲就只得2件, 其餘都是魚頭其他部份
上湯炸粉果(中), 蓮蓉梘水糭(小)...把炸粉果放在湯裏浸浸(不要過久!), 入口是鬆化中帶有濕潤的上湯甜味;梘水糭裏的蓮蓉有點清甜, 糉的梘水味不重, 最好味是那碟糖漿, 夠杰但味道清甜而不黏喉, 似是金獅糖膠。
芒果凍布甸(中), 椰汁紅豆糕(小), 蛋黃豆沙角(小), 古法馬拉糕(小)...糕品質地夠rough, 食得出用料足;馬拉糕顏色深即是發酵足夠, 有點蓬鬆, 有點柔軟。

在二樓的入口處會見到「蔡SAN」提字及一張Openrice Banner。
題外話/補充資料: 鳳城酒家在一至二樓, 但三樓是夜總會, 不要按錯升降機鍵 :)
2012-05-01
2012-04-06 96 瀏覽
老友最近交了一個意籍男友, 但我們一直未有機會一睹其盧山真面目。老友知道我們期待已久, 於是特意在此擺一圍順德風味宴, 滿足一下我們的好奇心。因為她是潮州人, 所以點菜的任務最後還是由小弟代勞啦~ 炸子雞。皮脆肉滑, 以吃一件就知道是新鮮雞做的。蝦多士。蝦滑爽口,多士也炸得香脆, 不過油份都頗重。大良炒鮮奶。第一次試這道菜, 質地軟綿綿的, 吃不出什麼奶味,像蛋白多一些。炒桂花魚肚。也是第一次食, 有蛋絲, 火腿絲的緣故, 所以魚肚吃起來不會是淡而無味的。蓮藕餅。 沒什麼特別, 與蓮香樓的差不多。炒時蔬最後的甜品是 焗蓮蓉西米布甸。 侍應幫我們分成一小碗。西米布甸的吉士餡充滿蛋香,西米夠軟滑,蓮蓉後的甜度剛好。 值得一讚!席間, 我們談及意國人的飲食文化。 不說不知, 原來意國人會吃一種叫"蛆蟲芝士"的東西, 還說Blue Cheese 的製法也是差不多! 我聽到面色一沉, 這是我最愛的其中一款芝士呀!! 大家知道都哈哈大笑, 笑說自己已經吃了不少到肚子裏喎!還有, 值得一提是這裡的侍應是非常風趣幽默的! 男的就和意籍朋友談意國足球, 女的就和席中的靚仔說些很有趣的東西, 哈哈!

因為她是潮州人, 所以點菜的任務最後還是由小弟代勞啦~

炸子雞。皮脆肉滑, 以吃一件就知道是新鮮雞做的。
蝦多士。蝦滑爽口,多士也炸得香脆, 不過油份都頗重。
蓮藕餅。 沒什麼特別, 與蓮香樓的差不多。
炒時蔬
最後的甜品是 焗蓮蓉西米布甸。

2012-03-22
  • 焗蓮蓉西米布甸
  • 大良炒鮮奶
  • 炒桂花魚肚
2012-03-31 107 瀏覽
再來早茶 還是必須『搭枱』 ﹝熟客多 旅客也多﹞母親大人說像她那樣上了年紀的 都愛喝早茶必須是上茶樓的那種 ﹝不是坊間的點心店﹞說是喜歡那感覺 那氣氛 當然點心出色就是錦上添花 說到鳳城的炸點很出色 不能不提的還有它上湯炸粉粿這也是頗懷舊的點心吧 至少其他茶樓不常見原本吃法是將粉粿浸到上湯裏再吃但是我和母親大人都只愛乾吃 上湯對於我們來說過鹹又影響了本身那酥脆的口感雖然這炸粉粿和蒸的是同一餡料 但她炸得不油膩一口咬下是薄脆的外層 然後是滿滿的肉餡大口大口地咀嚼著 讚 雞扎 ﹝照片拍得偏黃了些﹞我最愛那粉粉的芋頭 還有入味的豬肚可是她還會有失手的時候 這次的豬肚怪怪的沒啥味道 咬像皮筋似的 那塊雞肉更是『鞋口』得要命 冰鮮貨也不要這樣嘛... 雞絲粉卷這裏是不供應蒸腸粉的 只有一煎腸粉唯一類似的 只有這款粉皮不薄 但內餡十足 滿滿的雞肉混著點芹菜不會膩 滿清新的
再來早茶 還是必須『搭枱』
﹝熟客多 旅客也多﹞

我最愛那粉粉的芋頭 還有入味的豬肚
可是她還會有失手的時候 這次的豬肚怪怪的
沒啥味道 咬像皮筋似的

那塊雞肉更是『鞋口』得要命
冰鮮貨也不要這樣嘛...

雞絲粉卷
這裏是不供應蒸腸粉的 只有一煎腸粉
唯一類似的 只有這款
粉皮不薄 但內餡十足 滿滿的雞肉混著點芹菜
不會膩 滿清新的

2012-03-28
1 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
2012-03-27 105 瀏覽
說是早茶 其實地不早因她九時正才開門 我和母親大人九時半不到到逹所有枱都坐人了 想自己霸佔一枱也真難大多數都要『搭枱』這裏的炸點心頗出色 母親大人必點 炸韮菜角大件頭 一客四件 內餡足料 炸得酥脆 放久了也不軟炸芝麻豆沙角一客三件 看似平凡 其實不然看到沒 內裏還有半顆咸蛋黃 還不乾哩豆沙不多 僅僅包裹著蛋黃 不過甜咸甜咸甜和著吃很對味 加上外層酥脆不油膩必點 盅飯更是不能錯過推介的是鳳爪排骨飯飯粒分明 有嚼勁兒﹝來吃這麼多次 沒有一次是濕的﹞而且料很多 混些蒸飯豉油 令整個飯味道昇華看著就想吃個人很喜歡用飯來配點心 因為飯粒會吸汁又是另一番滋味 香芋鴨腳扎這個母親大人也很愛芋頭大大塊 蒸得很粉軟 超入味中間那塊肉混了點蝦肉在內 變得好彈牙 好鮮 其實這裏價格較高 還好星期一至五早茶有做優惠 所以我們也常 但小菜還真是貴了不少 出名的乳豬拼生腸都漲到$180多﹝例牌份量﹞ 好嚇人 但她不愁 因為好吃的東西自然吸引人
說是早茶 其實地不早
因她九時正才開門 我和母親大人九時半不到到逹
所有枱都坐人了 想自己霸佔一枱也真難
大多數都要『搭枱』
水滾 自然茶靚

其實這裏價格較高 還好星期一至五早茶有做優惠
所以我們也常
好嚇人

但她不愁 因為好吃的東西自然吸引人

題外話/補充資料: 星期一至五優惠:大點$19 中點、小點一律$14 ﹝11am前結脹計﹞
2012-03-23
2 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
水滾 自然茶靚
2012-02-28 96 瀏覽
光將軍D朋友一早BOOK左枱, 所以去到唔駛等位叫左以下既食物 : 乳豬拼盤 : 乳豬脆口, 其他食物水準OK 八寶鴨 : D菜好好味, 隻鴨就....冇乜特別, 不能說好吃 蝦多士 : 做得好好, 唔油, 好味 炸魷魚鬚 : 一般酒樓質素 炒豆苗 : OK, 但油太過多 炸鮮奶 : 唔知點解係咸既, 好奇怪, 又唔滑, 不太欣賞 上湯炸粉果 : 就咁食係脆既, 幾得意, 放湯時個皮索左D湯, 好好味, 點食都好味, 但...太油, 少D油就好喇 蓮蓉西米布甸 : 嘩, 太甜喇, 甜到食唔到!!! 綠豆沙 : HEA野, 不提也罷整體黎講全部都太油太咸, 以健康為重既我, 應該唔會再黎試
光將軍D朋友一早BOOK左枱, 所以去到唔駛等位

叫左以下既食物 :
乳豬拼盤 : 乳豬脆口, 其他食物水準OK

蝦多士 : 做得好好, 唔油, 好味

炸魷魚鬚 : 一般酒樓質素
炒豆苗 : OK, 但油太過多
炸鮮奶 : 唔知點解係咸既, 好奇怪, 又唔滑, 不太欣賞

蓮蓉西米布甸 : 嘩, 太甜喇, 甜到食唔到!!!

綠豆沙 : HEA野, 不提也罷

整體黎講全部都太油太咸, 以健康為重既我, 應該唔會再黎試
2011-12-09