2021-07-20 30 瀏覽
刺身壽司嘅OMAKASE食得多, 今晚朋友帶咗我去食串燒OMAKASE, 感覺新奇, 好期待!韓國街其中一道木門拉開, 就係OMAKASE串燒餐廳。其實兩年前都有黎過食串燒, 但當時係散叫, 宜家轉做每位$888 (另加一) OMAKASE, 將最正嘅串燒送到口中, 每道都充滿神秘同期待感。先送上薄脆鱈魚片: 超薄脆, 脆得有如鳳凰卷薄皮一樣, 甜甜地, 點少少沙律醬食。松葉蟹肉、魚仔沙律: 魚仔有魚香, 表面稍為燒過, 魚頭魚尾都係脆身, 可原條食; 蟹肉有少少鮮甜味, 配上酸尾尾嘅沙律菜食, 先開開胃。軟骨免治雞肉棒: 雞肉棒內keep到肉汁, 有軟骨幼粒, 表面燒過再掃了鹹鹹嘅燒汁, 再點蛋汁, 食落唔寡。沖繩水雲配東京嘅青魚: 酸尾尾爽水雲, 有兩片滑滑有魚香嘅青魚, 再加入薑絲, 中和酸度, 同時提升到鮮味北海道哈利蚌: 用白酒煮, 冇額外調味, 哈利蚌極之肥美, 有酒嘅甘香, 比起蜆更爽彈牛利拖羅配麻油京蔥汁: 質地超嫩滑, 有彈性, 個汁很麻香, 少少辣, 好惹味意大利青瓜、青椒仔: 青瓜口感似翠肉瓜, 多汁, 有明太子醬做點驟, 令青瓜味道生色不少。燒白鱔, 掃咗鰻魚汁

韓國街其中一道木門拉開, 就係OMAKASE串燒餐廳。

燒白鱔, 掃咗鰻魚汁, 灑了新鮮柚子皮: 白鱔林身, 皮燒得微脆, 啖啖很有柚子皮嘅清新

本地花螺: 煮熟再雪凍, 有鮮味

黑豚腩肉配蝦膏醬、萬能蔥: 黑豚腩燒過迫出了部份油脂, 再有蔥平衡了油膩感, 聞到有蝦醬香味, 食落有陣陣鹹香。

昆布清湯: 湯味道清甜, 有索咗湯嘅米餅, 帶點點煙韌

最後送上甜品
雞蛋布丁配十勝紅豆: 布丁很滑, 有甜甜蛋香, 十勝紅豆甜甜軟棉
菠蘿: 表面有層薄薄焦糖, 菠蘿熱辣辣, 超甜又多汁, 用咗冧酒燒, 不過唔太食得出酒味。

套餐不包飲品, 需要另外order。呢度有唔少清酒, 更有少量汽水、juicy選擇。

2021-07-20
2021-07-20 20 瀏覽
老朋友要移民英國啦,遲啲要見面都要坐飛機,臨走之前同佢食餐好嘅,希望佢嚟緊嘅新生活幸福美滿快樂今日揀咗呢間串燒Omakasa 超級特別,之前係朋友推薦俾我嘅,都唔係太容易book位所以我哋食6:00,坐bar 枱,之後見到客人陸續有嚟,7:00已經坐滿晒首先小食:鱈魚乾北海道白粟 松葉蟹肉 水菜沙津白粟米甜到呢軟骨免治雞肉串磯煮南非鮑魚九州雞串燒雞手臂、雞軟骨、青椒仔芥辣八爪魚牛舌冇得頂沖繩海云 山芋潰 花螺要來清清味蕾燒鰻魚串鹿兒島蝦醬黑豚肉腩 北海道椰子牛昆布清湯燒米餅抹茶黑糖蕨餅 奶酪布甸 Rum酒焦糖燒菠蘿整體來講每一道菜都令人感到驚喜,呢個價錢食到咁嘅質素真係不得了,一路食一路傾不知幾開心

首先小食:鱈魚乾

北海道白粟 松葉蟹肉 水菜沙津

白粟米甜到呢

軟骨免治雞肉串

磯煮南非鮑魚

九州雞串燒

雞手臂、雞軟骨、青椒仔

芥辣八爪魚

• 雞肉棒
  • 白鱔
  • 牛舌
2021-07-19 21 瀏覽
壽司Omakase 聽得多,串燒Omakase 還是第一次吃。首先上了個前菜,然後有白粟米配魚仔沙律,清新開胃。雞肉串來自九州雞,配半熟蛋,增加香滑度。青魚配海藻,魚新鮮,配上醋,酸酸滑滑的,很夾。清酒燒䰷,鮮甜多汁。意大利青瓜配明太子,清甜配鹹香,感覺新鮮。燒鰻魚,蒸完再燒,皮脆肉滑,加點青檸汁更惹味。鹿兒島黑豚肉配粟米芯,薄薄的肉燒完很香口,配粟米芯可以減少油膩感。最後更有清湯米餅和甜品,甜品超吸引,焦糖甜菠蘿配紅豆布丁,劃上很完美的句號。很欣賞的是串燒不是串串肉,而是蔬菜及海鮮等作平衡,而且沒有死鹹的感覺。
雞肉串來自九州雞,配半熟蛋,增加香滑度。
青魚配海藻,魚新鮮,配上醋,酸酸滑滑的,很夾。

清酒燒䰷,鮮甜多汁。
意大利青瓜配明太子,清甜配鹹香,感覺新鮮。

燒鰻魚,蒸完再燒,皮脆肉滑,加點青檸汁更惹味。

最後更有清湯米餅和甜品甜品超吸引,焦糖甜菠蘿配紅豆布丁,劃上很完美的句號。

2021-07-16 82 瀏覽
今日女兒帶我去尖沙咀黑木食串燒Omakase,之前都有食過串燒,但串燒Omakase 我都係第一次食,好期待啊!店內設計時尚簡潔,有傳統日本居酒屋的感覺。我們安排坐在吧枱位置,可以欣賞師傅燒烤食物過程。鱈魚乾香脆可口,點沙律醬食更好味!鯖魚沙律,鯖魚刺身油脂特別豐潤,肉質細緻嫩滑,配上新鮮蔬菜一同品嚐,味道層次豐富。沖繩水雲柔軟黏滑,味酸醒胃。中間花螺和長芋漬,好爽口。免治雞肉軟骨棒,加入照燒汁烤熟, 香脆的外皮加上軟骨的爽脆咬口,再沾上蛋汁,又香又滑好好味!白蔥黑豚肉:黑豚肉有蝦醬香味,肉質嫩腍有彈性,白蔥香味正好滲入豚肉內,帶了陣陣香蔥味。牛舌富有彈性又軟嫩多汁。串燒鰻魚軟嫩鮮甜。松葉蟹蓋甲羅燒,味道香甜,放上多士食,香脆可口。燒雞翼非常香口,採用九州雞,肉質特別鮮嫩多汁。昆布清湯米餅,昆布湯清甜,燒米餅吸收湯汁軟糯煙韌,配合埋菇味芳香,口感爽香濃的舞茸,更添美味!西班牙冧酒燒菠蘿,面層薄薄的焦糖包住菠蘿,食落又脆口又甜美。
鱈魚乾香脆可口,點沙律醬食更好味!
沖繩水雲柔軟黏滑,味酸醒胃。中間花螺和長芋漬,好爽口。
松葉蟹蓋甲羅燒,味道香甜,放上多士食,香脆可口。
燒雞翼非常香口,採用九州雞,肉質特別鮮嫩多汁。

2021-07-06
2021-07-15 65 瀏覽
另一半生日,當然要食好啲啲,有朋友介紹尖沙咀一間食日式燒肉嘅師傅發板:黑木,定價唔貴,就決定試試。餐廳位置方便,一入門口見到有個大Bar枱,食師傅發板坐Bar枱是常識吧。一坐低師傅就奉上一個烤雪魚乾,咁就即刻叫支Sake送吓先。跟住有東京灣嘅青魚刺身伴北海道生食嘅白粟米,兩者都同樣鮮甜。第一道串燒係九州走地雞軟骨免治雞肉串伴溫泉蛋,雞肉燒到啱啱熟,雞軟骨又有咬口,伴溫泉蛋食增加滑口嘅程度,好味。跟住就嚟個沖繩水雲山葵淮山漬伴海螺肉清一清味蕾。因為之後上嘅一道係超濃味嘅汁燒南非鮑魚。鮑魚由生燒到熟大約要十幾分鐘,但又唔會過熟,因為鮑魚過熟就會韌,火候控制得好。之後就到咗全晚嘅高潮位,燒牛脷拖羅,點解叫牛脷拖羅,因為係選取牛脷心最靚最嫩嘅部份,亦燒到並非全熟,咬落去充滿肉汁,又唔韌,真係好好食👍👍之後再嚟個燒意大利青瓜伴明太子醬,又係可以清一清味蕾,再食過。日本九州走地雞軟骨,付响骨上邊嘅肉比較多,燒完之後充滿雞油香,又有雞軟骨嘅咬口,送酒一流。跟住嘅燒海鰻完全能夠做到皮脆肉嫩,加上自家製嘅鰻魚汁,真係食唔停口。另一個係鹿兒島黑豚肉卷,捲住粟米芯,再伴麻醬,呢個組合都幾新鮮。再上有汁燒牛肋
烤雪魚乾

一坐低師傅就奉上一個烤雪魚乾,咁就即刻叫支Sake送吓先。
鯖魚刺身伴北海道白粟米
免治雞肉串

跟住就嚟個沖繩水雲山葵淮山漬伴海螺肉清一清味蕾。
汁燒鮑魚

意大利青瓜

燒雞軟骨

烤鰻魚

黑豚肉卷

燒牛肋肉

再上有汁燒牛肋肉,牛肋肉附有筋位,有咬口,但又唔太韌,肉味超濃,燒汁亦都超濃,一定要一啖肉一啖酒咁樣食🤪
食完咁多串燒,跟住再嚟碗熱湯,然後就係甜品
甜品
冧酒燒菠蘿,雲呢拿乳酪伴燒年糕,菠蘿外皮燒到有少少焦糖化,燒完之後更增加左甜度。燒年糕就煙煙韌韌,但要靠雲呢拿乳酪增加甜味,兩者都幾配合👍
餐廳每到餸都見花心思,無論醬汁,生熟程度,用料都很認真。但作為男士,如果再多一兩道串燒,或結尾加個燒飯團,就更加滿足啦。
2021-07-11
烤鰻魚
黑豚肉卷
燒牛肋肉
2021-07-15 18 瀏覽
壽司Omakase食得多,但串燒係我的第一次。餐廳只有一個$888 Omakase餐,由於唔知會有咩食,所以格外期待同緊張。每次上菜時師父都會好細心同我地講解食材既來源,一邊食一邊學習美食知識,呢個都可能係坐係吧枱既樂趣之一。坐底先叫上一杯冰凍既啤酒🍢薄脆鱈魚乾經表面微微烤過後,鱈魚片變得脆脆的,點上蛋黃醬後變得特別惹味🍢青魚北海道白玉粟米沙律底部有清甜既沙律菜做基底外,重點係來自北海道日本白粟米同青魚,粟米超級香甜多汁,青魚鮮甜無腥。🍢黑木軟骨雞肉棒 (九洲走地雞)用九洲走地雞打碎做成雞肉棒,中間再加左雞軟骨,食落非常有口感,肉質也有彈性。除左雞肉棒仲有日本溫泉蛋,掃上蛋汁後味道會變得柔和且有蛋香。🍢淮山海雲海雲質感滑捋捋,師父以醋汁附和,食落酸酸甜甜,三文魚鼻骨好爽口,第一次試咁既食法,覺得好新奇。 🍢磯燒南非鮑魚鮑魚表面經過燒烤後有微微焦香,但中間部分Q彈,鮑魚如果煮過火好容易會韌,呢道鮑魚完全無呢個問題,可見師父的用心同燒烤功力!加上特別調製既醬汁,仲會食到鮑魚既鮮味。🍢松葉蟹味噌甲羅燒特別之處係黃色既意大利翠玉瓜,同平時見到既綠色不同,味道覺得比綠色甜少少。甲羅燒除左有蟹既鮮

坐底先叫上一杯冰凍既啤酒

🍢薄脆鱈魚乾

🍢青魚北海道白玉粟米沙律

🍢黑木軟骨雞肉棒 (九洲走地雞)

🍢淮山海雲

🍢磯燒南非鮑魚

🍢松葉蟹味噌甲羅燒
特別之處係黃色既意大利翠玉瓜,同平時見到既綠色不同,味道覺得比綠色甜少少。甲羅燒除左有蟹既鮮甜和味噌味外,師父應該仲加左紫蘇葉,所以無淨味噌咁濃同膩,比較清新。

🍢牛舌拖羅
個人好鍾意食牛舌,牛舌要牛舌芯部位先會有爽脆既口感,呢份師父話係用左牛舌最靚既部分,所以叫牛舌拖羅。牛舌係厚切的,中間呈粉紅色,熟剛好不多不少,口感爽脆嫩滑,配上白葱麻油增不少香味。

🍢青辣椒 + 雞槌肉
兩樣同時上的,雞肉徵焦有肉香,青辣椒唔會辣。

🍢白鰻串燒
白鰻先蒸熟後再燒,表面布滿鰻魚的魚油,表面香脆金黃。除了師父自家制的鰻魚醬,還加了柚皮,所以食落較一般的鰻魚清新,但又不失肥美香口。

🍢豚肉粟米芯
用豚肉包住粟米芯再燒,本來無太大期待,因為唔覺得粟米芯有甚麼特別,但食落出奇地甜,有少少驚喜。

🍢厚切黑豚腩串
厚切沖繩黑豚腩肉,肉質紮實,無果種令人好討厭既豬羶味,肥瘦得宜。

🍢牛肋骨條肉串
個人覺得較為無驚喜的一串,味道正常唔會差,但可能前面的串燒太令人驚喜,以致鍾意食牛肉的我期太高。肉質夠嫩,都無燒到過火。

🍢昆布清湯鍋巴
米餅外脆內軟,本想整溶再和湯混和食用,但原來唔得,味道是米的香味,主要靠昆布湯的來吊出味道。

🍢冧酒焦糖燒菠蘿+雲尼拿乳酪年糕
令我非常驚喜的品!!係我食過最甜和好食的菠蘿,外層焦糖燒到微脆,菠蘿多汁清甜,燒後質地較軟淋,一啖咬落又脆又軟,仲有冧酒既酒味,真心好好食! 另外一邊係雲尼拿乳酪配燒年糕,呢一邊味道較清爽,年糕燒過後軟糯軟糯,配住菠蘿非常夾,味道剛剛好。

本來對今餐無咩太大期待,因為對串燒Omakase了解也不是特別深,食後感預期好,而且最想稱讚係食得出師父既用心,全部食材非常新鮮而且預先燒定再加熱等,部分菜式更令人有喜,雖然食既時間有點長,不過呢個都係享受之一。
2021-07-11 633 瀏覽
太太最近愛上韓國醬料,所以帶她來到尖沙咀的韓國街逛一下,在幾家韓國食品店購物後,到了覓食時間,發現食品店對面有家低調的日本餐廳,不經不覺走了進去位置(9/10):金巴利街中段,比較近The One及美麗華商場,餐廳門面較隱蔽,但位置卻相當方便環境(9/10):餐廳以傳統日式餐廳裝修,環境柔和舒適。面積雖少,但計上吧枱及幾張餐枱,座位亦足夠服務(9/10):餐廳主打廚師發辦,每上一道菜都會詳細講解食材及產地,侍應細心安排口罩袋及奉上熱茶,不時會加茶及收拾餐碟,令人滿意食物(9/10):前文說過餐廳主打廚師發辦,因此沒有餐牌,師傅每一天也是按新鮮食材來安排餐單,所以令人期待下一道菜會是什麼Omakase廚師發辦套餐 ~ $888/位燒鱈魚乾未上前菜先上小食,是燒至香脆可口的鱈魚乾,看上去還以為是炸過,配上美乃滋非常鮮甜西班牙蜜瓜沙律伴小女子前菜是蜜瓜沙律配上小女子魚仔,蜜瓜夠鮮甜;沙律用上黑醋,酸酸甜甜很開胃;而小女子魚仔很鮮味,並不會腥免治雞肉扒伴流心蛋以雞脾軟骨、雞脾肉及洋蔥混合打成的免治雞肉扒,燒得非常香及鮮味,師傅說用上來自九州的銘柄雞,是一種喝曠泉水長大的走地雞,肉質柔嫩而有雞味

位置(9/10):

環境(9/10):

服務(9/10):

食物(9/10):

Omakase廚師發辦套餐 ~ $888/位

免治雞肉扒伴流心蛋
以雞脾軟骨、雞脾肉及洋蔥混合打成的免治雞肉扒,燒得非常香及鮮味,師傅說用上來自九州的銘柄雞,是一種喝曠泉水長大的走地雞,肉質柔嫩而有雞味,沾上同碟的流心日本蛋汁更加香滑

海鮮小吃
東京灣鯖魚、磯煮南非鮑魚、芥末八爪魚
東京灣鯖魚~火炙至半熟,嫩滑鮮味

磯煮南非鮑魚~鮮甜而口感軟滑,師傅把鮑魚切成一片片,方便沾上醬油食用

芥末八爪魚~切碎八爪魚及青瓜配芥末醬,刺激而開胃

牛舌拖羅
師傅說是用來自西班牙牛舌的最矜貴部分來燒,厚切而有咬勁,同時很有牛味,配上長白蔥麻油鹽令牛香更突出

燒松葉蟹蓋
把蟹拆肉及其蟹膏,混合洋蔥再放上松葉蟹蓋去燒,味道濃郁及鮮甜。伴兩片黃色意大利青瓜及兩片麵包,中和油膩感並有另一番口味

燒雞翼
同樣用上九州產的銘柄雞,雞翼肉質嫩滑而雞味濃,配菜有木魚絲伴燒青椒仔,香而不辣

燒白鰻魚
燒得香氣噗鼻,比較多魚骨,但燒至可以咬碎,醬料有磨碎的新鮮柚子及自家製鰻魚燒汁,既清新亦香濃

鹿兒島黑豚腩
燒香的五花腩肉,充滿油香,沾上蝦膏醬及一堆香蔥粒,帶出非常香及鮮的蝦味,出奇地配合豬腩肉

北海道十勝椰子牛肉
用上這款北海道國產牛的燒牛肉,肉嫩多汁,軟滑且牛味十足,伴上較清淡的蘿蔔芥末醬,清新卻毫不蓋過牛的鮮味

昆布清湯米餅
放入不少本菇及昆布煮的清湯,湯內有一塊米餅及一些芝麻,很香而且鮮味,米餅香脆,是不錯的收尾菜

霖酒焦糖燒菠蘿及雲尼拿奶布甸伴南瓜年糕
霖酒焦糖燒菠蘿~菠蘿新鮮,加入焦糖燒溶至香甜,同時帶有些許霖酒香氣

雲尼拿奶布甸伴南瓜年糕~布甸非常幼滑香甜,像雪糕的質感,而南瓜年糕煙韌而清甜,豐富了口感

總括來說,這家日本料理低調而高質,主打餐師發辦所以每次食的東西也不一定要樣,令人對下一道菜有期待,加上服務優質,位置及環境也很不錯,令人印象深刻

🌺黑木
🌺地址:尖沙咀金巴利街8號地下2號舖
2021-07-07
東京灣鯖魚、磯煮南非鮑魚、芥末八爪魚
霖酒焦糖燒菠蘿及雲尼拿奶布甸伴南瓜年糕
2021-07-08 29 瀏覽
偶爾吃一頓豐富的Omakase是辛苦工作的獎勵。黑木是一家居酒屋,環境使人放鬆,適合跟朋友一邊喝酒,一邊聊天。前菜是燒鱈魚乾及沙律。鱈魚乾很香脆可口,可以沾蛋黃醬及七味粉一起品嚐。沙律用上優質的青蘋果及美國藍莓,味道很清新。接下來是海鮮類。一隻蠔有兩個口味,廚師真厲害!松葉蟹蓋最出色的其實是麵包,外脆內軟的麵包只需要沾一點點蟹肉蟹膏就非常美味!我覺得這個蟹肉及蟹膏的份量頗多,可以額外給我麵包就好了...再來是豐富的串燒類。我這天最喜歡的是免治雞肉棒。其實雞肉本身不是很特別,但我覺得雞蛋味道很香濃,所以配合起來非常好吃!燒白鰻、豚肉粟米仔及青瓜海膽都很出色,但我還是最喜歡雞肉棒。這天我們還吃了鮑魚、醋醃三文魚、牛舌、沖繩昆布米餅,還有菠蘿及紅豆闕餅!全部都很好吃,尤其是燒菠蘿,微暖的菠蘿香甜可口,非常出色!吃好東西真的會令人心情愉快!廚師發辦讓我能夠享受到最適時的食材,不時不食是恆久不變的道理!另外,我覺得期待著美食的興奮及掀起菜單帶來的驚喜都是一種幸福的感覺。這天的一頓大餐滿足了我的胃口,亦充實了我的心靈!

2021-07-05 61 瀏覽
日本人有不同飲食文化, 我特別喜歡他們的廚師發辦, 可以和廚師直接溝通, 大家想食的食材, 調味, 生熟度也可以配合, 令人吃得稱心滿意. 黑木, 系我和女友仲意的食肆, 此店酒款也 好多.今次我們遲了訂位, 吧檯滿了, 我們坐方桌也不錯.   女友選了套餐, 燒物共 12 款. 吃燒物, 我們 叫了 Premium 啤酒 Suntory .脆脆的鱈魚干 送酒, 鬆脆香口, 好享受. 不一會兒,  來了 黑醋雜菜沙律, 我第一眼被那松葉蟹肉吸引著, 而女友最愛北海道白粟米和青森蘋果, 好鮮甜,  醋汁又酸 酸地, 食口沙律又爽又開胃. 廚師發辦少不了可口前菜.  今次有 辣魷魚仔, 水雲, 三文魚頭骨. 辣魷魚仔配青瓜粒, 微辣更醒神.   水雲,  如絲質感, 細滑美味. 三文魚頭骨, 非常爽滑, 好特別. 南非磯煮鮑魚,  這個名貴食材, 人見人愛. 廚師教我們把花瓣放在鮑魚上一起吃,  極之嚐盡鮑魚甘味加花香味.燒牛舌拖羅, 上檯已切成一片片,  選材極好, 真是最有彈性最有咬口的部分, 沾些牛油果醬更突出肉質的香甜. 免骨雞肉棒,廚師介紹雞是來自九州走地雞, 無骨.  肉質特別
黑木, 系我和女友仲意的食肆, 此店酒款也 好多.
今次我們遲了訂位, 吧檯滿了, 我們坐方桌也不錯.
女友選了套餐, 燒物共 12 款.
脆脆的鱈魚干 送酒, 鬆脆香口, 好享受.

三文魚頭骨, 非常爽滑, 好特別.
南非磯煮鮑魚,  這個名貴食材, 人見人愛.
免骨雞肉棒廚師介紹雞是來自九州走地雞, 無骨.  肉質特別嫩滑.
沾些溫泉蛋,  雞肉變得更香滑.
北海道牛,  燒得香, 牛油脂少, 口感細嫩, 牛味濃而不膩, 感覺好滿意.
燒雞皮  有兩串, 同青椒仔上碟,  木魚絲點綴, 增加動感及吃貨意慾.
燒雞皮像炸似的, 非常香口,  飲酒良伴.
整個都是脆的雞皮沒咬到肥膏, 好邪惡啊!
切黑豚腩串蝦醬燒,  肥瘦好平均,
肉質稔甜, 入口細滑,  燒得夠香, 超好食.
鰻串竹炭鹽燒, 肥美的鰻魚肉烤得外脆內嫩, 肉汁豐富.
昆布清湯燒米餅,  吃罷燒物, 來個清湯讓口腔休息, 入口清甜舒服.
燒菠蘿  燒得唔錯, 菠蘿表面加上焦糖燒烘至外層微脆, 鎖住D 汁係裏面, 入口味道清新.
食生果, 減油膩之餘仲可以減罪惡感.
今晚大家吃得津津有味, 女友話她生日要再來.
  • 燒牛舌拖羅
  • 免骨雞肉棒
  • 北海道牛
  • 燒雞皮
  • 切黑豚腩串蝦醬燒
  • 鰻串竹炭鹽燒
今晚串串貢來個串燒OMAKASE啤一啤, 尖沙咀的黑木應該係首間供應串燒OMAKASE的餐廳, 感覺非常新奇, 便和友人來個happy Friday, 飲下嘢, 食下嘢,  家常閒啖, 人生一樂也。黑木以簡單的傳統日本居酒屋格局為主, 除咗吧檯外, 還有數張小枱, 可因應客人人數自由配搭。黑木只有飲料餐牌, 沒有食物餐牌, 話明廚師發板, 即當天由廚師選材製作食物奉客。至於飲品大部分都係日本酒, 生啤及果酒也有。小食~薄脆鱈魚片香脆可口的鱈魚片, 佐酒一流。Stout Suntory $68越飲越有味道的生黑啤, 麥味香得黎苦澀味很輕, 黑啤泡沫細緻, 入口冰涼暢快, 很有味道。OMAKASE ($888/一人前)餐廳只供應一個OMAKASE套餐, 每位$888, 唔知有乜食, 食呢餐飯很有期待的感覺。松葉蟹肉沙律鮮甜爽口的松葉蟹肉夠矜貴, 配清甜的日本白粟米及爽口的火箭菜, 再淋上酸甜的果香醋鰹魚醬汁, 醒胃前菜。雞軟骨雞肉扒雞肉串掃上甜醬燒, 燒得外脆內juicy, 拈些慢煮香滑蛋黃同食, 雞肉更顯香滑。磯煮鮑魚鮑魚有清淡豉香及酒甜, 浸得好滑口, 花心羅白則爽脆但有點蘿蔔的辛辣。

至於飲品大部分都係日本酒, 生啤及果酒也有。
1937 瀏覽

小食~薄脆鱈魚片
香脆可口的鱈魚片, 佐酒一流。

Stout Suntory $68

OMAKASE ($888/一人前)

松葉蟹肉沙律

雞軟骨雞肉扒

磯煮鮑魚

估唔到牛舌界都有拖羅之分

牛舌用醬油浸過才燒得香香的上檯, 呈粉紅色剛剛熟狀態, 口感細嫩juicy, 帶點微爽,  配長白蔥炒麻油, 強勁蔥香, 令牛脷更惹味

冰頭清+味醂鯖魚+蕎頭漬牛蒡
**味醂鯖魚 ~ 收汁煎香, 魚肉结實香甜。

**冰頭漬~ 大家估下呢一片係乜東東? 開估.....三文魚鼻也, 三文魚鼻真刁鑽, 爽脆彈牙, 有醋酸香, 完全唔腥, 好好食。

淮山海雲
海雲表面富有多醣體, 有益健康, 入口滑捋捋的, 跟酸味較重的醬醋汁伴食, 很開胃。

雞皮及雞槌肉串燒

真係唔知幾耐冇食過燒雞皮了, 雞皮燒到出曬啲雞油, 表面燒得焦黃乾身, 又香又脆, 肥一磅都抵! 雞槌肉用上九州雞, 有點似吃緊走地雞feel, 雞味較濃, 雞肉實淨有點咬口, 只係好簡單用鹽調味已經好好食。

芥茉八爪魚青瓜
爽甜美八爪魚粒跟爽脆青瓜, 爽鬥爽中偶然混合了芥末醬汁的攻鼻辣, 醒一醒神, 正抖!

白鰻串燒
白鰻蒸熟後再燒至兩面出油, 而變得金黃油潤,  師父磨了少許柚皮提香, 白鰻油份冇平時食嘅燒鰻魚咁多油同滑口, 換來嘅係嫩口得黎帶點爽口, 簡單配少去鰻魚汁己很鮮美

沖繩黑豚腩肉串燒
黑木以自家蝦膏醬醃沖繩黑豚腩肉, 蝦膏味道比較霸道, 師父很聰明, 只係用小小蝦膏吊味, 半肥瘦腩有陣陣嘅蝦膏咸鮮, 甘香肥美, 配上蔥花更香。

北海道十勝椰子牛肉燒

北海道十勝椰子牛肉賣相十分吸引, 表面燒得焦香, 內裏卻肉色嫩紅, 掃上燒肉汁燒, 甜甜地又香口, 牛肉肉質結實, 但肉汁非常豐富, 牛味濃郁, yummy。

配上蒜溶花心蘿白溶, 香得嚟又有蘿蔔嘅清新, 同樣美味。

昆布鰹魚湯米餅
山芋mixed 鮮昆布, 健康無敵, 入口滑捋捋, 似爽非爽, 似軟非軟, 口感獨特, 那件米餅用大米打成, 富米香, 軟而不糯, 配鰹魚湯食, 豉香滿口。

甜品時間......吸睛
**冧酒焦糖原來用嚟燒菠蘿係咁好食, 燒好的菠蘿又甜又多汁, 還帶點冧酒的酒甜。
**士多啤梨乳酪 ~ 微微的乳酪酸香, 夠滑口, 但唔係好食得出有士多啤梨味
**紅豆蕨餅 ~ 紅豆好正, 大大粒, 又軟又棉, 仲甜甜地, 哪有不好吃, 蕨餅有點似軟糯版綠茶啫喱, 不過個人麻麻地好濃綠茶既味道。

非常滿足的一餐, 謝謝師傅精心炮製的美食及服務員姐姐貼心的款待。
1K
2021-06-28 104 瀏覽
朋友飲食好講究, 所以約他吃飯, 總要花些心思, 今晚我預先訂了個餐  Omakase 串燒發辨, 在尖沙咀 黑木.  門面裝修精美, 帶點隱蔽感.預訂Omakase 發辨, 包括: 小食, 前菜, 串燒, 燒物, 甜品, 共12 貫.店員介紹 Drink list  內有很多飲品, 有大吟釀, 手工啤, 梅酒, 果汁.   我們點了梅酒.坐吧枱, 可以欣賞 師傅用心制作, 及容易接收他介紹的每款食物.小食:  Toasted Dried CodFish  鱈魚干製作好出色, 卜卜脆, 帶魚香, .配沙律醬,   好睇又好食.Fresh Fruit Salad   水菜沙律主角是日本青森蘋果, 北海道白粟米, 時令水果可以 生食, 帶忌廉香味.  再配上鮮甜松葉蟹肉, 真係一個優質沙律.跟著是 Tsukune  溫泉蛋免治雞肉棒雞肉燒得吾乾, 外面有燒過的味道之餘還保留雞的嫩滑. 免治雞肉棒配上蛋黃漿一齊食, 蛋汁富香氣. 滑滑又好味.師傅送來名貴的 Conger Boiled Abalone  南非磯煮鮑魚刺身鮑魚新鮮亮麗, 好吸引.  切開五片, 細細品嘗, 肉質彈牙味鮮甜, 滿意
在尖沙咀 黑木.  門面裝修精美, 帶點隱蔽感.
Fresh Fruit Salad   水菜沙律
跟著是 Tsukune  溫泉蛋免治雞肉棒
雞肉燒得吾乾, 外面有燒過的味道之餘還保留雞的嫩滑.
免治雞肉棒配上蛋黃漿一齊食, 蛋汁富香氣. 滑滑又好味.
鮑魚新鮮亮麗, 好吸引.  切開五片, 細細品嘗, 肉質彈牙味鮮甜, 滿意.
前菜有三款, 賣相精緻, 擺設吸引.
水云, 辣魷魚仔, 三文魚頭骨.
先食水云, 入口細滑如絲, 有質感, 甘甜美味. 辣魷魚仔, 飲酒最好.
三文魚頭骨, 第一次食口 感清爽,  軟滑帶脆, 伴著酸咪咪的醬汁一起吃, 清新開胃.
Supreme Beef Tongue 牛舌拖羅
燒到啱啱好, 燒得香口, 唔會太乾,  像拖羅般肉質軟滑, 伴酒佳品.
Water Eel Shiso Style  鰻串竹炭鹽燒
肥厚, 肉質細嫩, 略帶油脂, 師傅加上醬汁, 添好味.
北海道牛, 師傅先詢問我們需要燒牛的生熟度, 好窩心.
牛肉色澤粉嫩, 脂肪均勻,  有肉汁,  而且牛肉味濃, 入口即化, 推介
Skewered Chicken Skin  燒雞皮,
配青椒仔加上木魚,  青椒仔無辣味, 感覺清新.
燒雞皮好脆口, 越食越香, 佐酒一流.
Kurobuta Pork Belly  鹿兒島黑豚腩串蝦醬燒
黑毛豬厚肉, 大大件.   燒得火候剛好, 表面有微微焦香,  外脆內軟, 肉味濃郁,
配蝦醬好惹味,  更可以真正享受到高級豬肉嘅味道.
Japanese Dashi Dashi Soup  昆布清湯燒米餅
 吃完 12 貫燒物,  飲一碗 熱熱的昆布湯暖返個胃, 好舒服, 米餅口感柔韌, 加浸上昆布湯, 真不錯.
Caramelished Pineapple  焦糖燒菠蘿
燒菠蘿的外層有焦糖成分, 帶點脆脆效果, 菠蘿入口清甜, 配紅豆醬及麻糬口感軟棉棉.
黑木 比一般串燒餐廳做得有誠意,  燒物一款接一款, 師傅編排得好有經驗.
控制時間同食物嘅處理都好好, 我們會再來.
  • 溫泉蛋免治雞肉棒
  • 南非磯煮鮑魚刺身
  • 三文魚頭骨
  • 牛舌拖羅
  • 鰻串竹炭鹽燒
  • 北海道牛
  • 燒雞皮
2021-06-27 33 瀏覽
壽司/為主的廚師發辦就吃得多,串燒就不是常常吃到,這次就來到這家位於尖沙咀金巴利街的小店感受一下地道串燒風味。店內裝潢以原木為主調,右上暖色燈光、吧枱、酒櫃及牆身的日文poster,跟日極在地的居酒屋感覺沒有兩樣。這裡採用完全無菜單料理制,師傅每天都會嚴選最時令新鮮的食材製作菜式,我們點了比利時手工啤酒後等吃就完了。烤鱈魚乾咸香穌脆的魚乾加上酸甜的七味唐辛沙律醬,薄脆香口,送手工啤一流。蘋果藍莓沙律來自青森縣的青蘋果片,摩洛哥藍莓跟熊本縣的啫喱炮製的豪華沙律碗,水果跟沙律菜大體鮮嫩爽甜,高質的食材就是無需太多調味。月見免治雞肉棒手打的免治雞肉用以熊本縣產的銘柄鶏製作,此款地雞一生飲用礦泉水長大,其高級感可見一班。味道方面亦當然與一般家雞有很大區別,肉質彈牙柔軟,層次感十足,沾以滑溜的蛋汁醬油同食,帶來最高的享受。水雲海草 再來是來自沖繩的水雲海草,質感肥厚口感極佳,師傅加入了少許生薑及喬頭絲,除使口感更豐富外,亦提升了海草本身的鮮味。磯煮南非鮑魚入口有嚼勁而不會過韌,爽甜彈牙,適度的火路充分表現出鮑魚獨有的鮮甜味。燒雞軟骨串用樣以銘柄鶏為材的雞串骨串,香脆惹味,沾一點海鹽同吃最佳。燒日

烤鱈魚乾

蘋果藍莓沙律

月見免治雞肉棒

水雲海草

磯煮南非鮑魚

燒雞軟骨串
用樣以銘柄鶏為材的雞串骨串,香脆惹味,沾一點海鹽同吃最佳。

燒日本青椒
辛口的日本青辣椒加topping的柴魚絲意外地搭調,口感一流。

芥末熟八爪魚配青瓜漬
柔軟煙韌的八爪魚粒拌以爽脆清甜的青瓜粒,加少許檸檬汁,清新感滿瀉。

燒海鰻
個人大愛的一道,師傅以先蒸後烤的手法,輔以自家製的鰻魚汁及剛剛好的火路,製作出外脆內嫩的鰻魚肉,更將內裡的肉汁完美封存,每一口都嫩滑juicy。

黑豚腩
來自沖繩的黑豚腩咬下嚼感煙韌,脂肪分佈竹節分明 ,加上蝦醬及萬能蔥作調味,使其鮮味更出。

慢煮牛舌串
慢煮的厚切牛舌煮至完全軟化入味,柔軟細膩的肉質加上蒜蓉汁和鋪面七味芝麻,帶來與一般烤牛舌截然不同的食感。

帆立貝串
杋立貝串外皮微焦,口感嫩滑質感如絲,而鋪面的竹炭鹽更是將天然的海水味全數引出。

長昆布清湯米餅
以鰹魚及長昆布熬成的清湯加上煙韌糯軟的米餅,入口清甜順喉,也去一去口腔中剩餘的油膩感。

甜品兩款
冧酒蜜糖燒菠蘿
外皮焦糖燒得薄脆香口,溫熱的菠蘿汁隨每一下咀嚼滿滿滲出,甜到入心。

抹茶蕨餅 紅豆蓉
煙韌香軟的蕨餅以京都抹茶粉為基底,配以十勝紅豆蓉,綿密紅豆泥還保有些許顆粒,鋪面的金箔使整體賣相呈現高級感。

整體而言,環境不俗,食材講究,製作用心,相信以後還會再光顧。
2021-06-27 651 瀏覽
串燒都有廚師發辦,究竟會食些什麼美食,確實有點好奇,所以便前來一試。來到黑木,不止讓你燒物地簡單,而是吃出師傅用心調味配搭,巿面上比較少有的做法,確實有點驚喜。******************************黑木位於尖沙咀,但並不是人流滿滿大街之中,雖然如此,但也不乏食客前來享用。黑木餐廳不算很大,但也有bar枱和order枱,座位也坐得舒適。黑木沒有食物menu,只有Drink Menu,因為食物上會由廚師發辦,安排每日精選美食給每位食客,以人頭收費為主,每位收費為HK888共12道菜式。Drink Meun 大部份都係酒精飲品,清酒果酒,生啤,手工啤都有,無酒精飲品就是汽水和茶類。只要食客入座,便先看看飲品,然後送上小食一客。鱈魚乾小食,入口薄脆無比,又夠香口,沙律醬帶少許微辣,作為開胃小食,或是送酒確實一流。沙律,松葉蟹粟米沙律,用上日本生粟米和日本水菜,加入松葉蟹肉絲,蟹肉絲新鮮,都幾彈口,配上自家調製沙律汁,醬汁味道甜甜酸酸都開胃。日本生粟米,多汁又清甜,非常潤喉。梨園香梨果酒 HKD90/杯,酒精濃度有12度,相比清酒低少少。喝上口酒味都幾濃,慢慢便飲到清香梨味

梨園香梨果酒 HKD90/杯,酒精濃度有12度,相比清酒低少少。喝上口酒味都幾濃,慢慢便飲到清香梨味,確實係巿面上比較少有的果酒。

軟骨雞肉棒配慢煮溫泉蛋,入口啖啖肉的軟骨雞肉棒,還吃到少許軟骨在肉棒之中,肉汁滿滿,加入溫泉蛋,口感更加滑溜。溫泉蛋直接而食,也滿有蛋香味,非常滿6足。

南非磯煮鮑魚,鮑魚口感滑溜又不韌口,清涼又帶著清淡的醬汁味道。簡單加少許花在芥末之中一拼而吃,鮑魚,多了點菊花香味,伴上花心蘿蔔,蘿蔔幾清香。

餐前小食牛蒡紅酒蕎頭、味淋鯖魚、冰頭漬。三文魚鼻樑酸酸到味道非常開胃,口感有點像膠質滿滿,第一次食又幾特別。味淋鯖魚,o味淋味幾重,有點像吃咸魚一樣。紅酒蕎頭酸酸甜甜,仲可以清味蕾,確實不錯。牛蒡漬得濃郁,送酒一流。

燒牛舌配自家製長白葱炒麻油,牛舌非常彈牙,長白葱麻油,麻油非常香濃,更把味道提昇了不少。

長戶山海雲漬伴准山條,海雲入口滑溜,吃下又有點爽口,連醋一起吃下口感清涼,酸醋汁酸得開胃,加入爽口准山條配上海雲而吃,第一次到到帶點爽1口感海雲,確實一流。

芥辣八爪魚配青瓜,青瓜非常爽口,配上鮮味八爪魚又幾惹味。

燒雞皮,雞槌肉,用上日本九洲銘柄雞,雞肉味帶點燒幾香味。燒雞皮都幾香脆,加了點鹽粒同檸檬汁,味道更加香口。最後還有燒瓜片,可解肉油膩感。

燒白鰻魚,加了點柚子皮及自家製醬汁。鰻魚先蒸後燒,魚質還是滑溜無比,此外還有燒過香味,好食。

沖繩豚腩肉,配肯自家製蝦膏醬,沖繩豚肉肉味香濃,又不會覺得很油膩,還慢慢吃到蝦膏香味,幾特別。

北海道椰子牛配花心蘿蔔蒜蓉,直接吃牛肉,有著甜甜醬汁味。再試加上花心蘿蔔蒜蓉,味道變得香蒜蓉味,蘿蔔蓉又可減少油膩感。

昆布清湯米餅,用上長戶昆布漬煮成。昆布清湯都已經很香昆布味道,湯中還有菇菇和昆布漬,米餅外脆内軟,有點像燒過年糕。

冧酒燒菠蘿、士多啤梨乳酪,抹茶蕨餅配紅豆蓉。燒菠蘿吃上口熱騰騰,時表面有點燒過糖粒,脆脆地,菠蘿清甜又多汁,很滿足。士多啤梨乳酪,乳酪味很突出。蕨餅抹茶味甘香,口感滑溜,配上紅豆蓉又有紅豆香甜品,更沒想到甜品都有幾款配搭,食得很滿足。

• 昆布清湯米餅
  • 冧酒燒菠蘿、士多啤梨乳酪,抹茶蕨餅配紅豆蓉
  • 鱈魚乾
  • 沖繩豚手
  • 溫泉蛋雞軟骨串
2021-06-26 451 瀏覽
近期愛吃廚師發辦,在尖沙咀韓國街附近發現了一道神秘的門,原來是提供廚師發辦的日式居酒屋,$888有12道菜,價錢合理便進內試試。餐館裝修以木系為主,簡樸舒服。先來一道前菜,鱈魚乾烤得香口卜卜脆,作為佐酒前菜絕對毋庸置疑,特別選了大嶺3粒米清酒🍶果味較香易入口。沙律有溫室水菜、松葉蟹肉及北海道白粟米,蟹肉鹹鮮粟米多汁,清菜配醋汁酸甜開胃。無骨雞槌採用了九洲走地雞、肉質較瘦但肉味較濃,雞槌內還有粒粒軟骨,非常有咬口,溫泉蛋的蛋黃部分特別大,蛋白半凝固蛋汁香滑。磯煮南非鮑魚彈牙爽口,旁邊的菊花花瓣清香優雅可供食用,為鮑魚加添了芳香。牛脷拖羅熱辣辣,六大片厚切肉質爽身,長白蔥麻鹽醬是精粹,極度清香又可去騷味,禁不住片片都沾滿醬汁入口。三小碟有牛蒡醬油漬、鯖魚味琳乾及山藥漬三文魚,牛蒡爽脆少少鹹味,橋頭少酸涼伴開胃,鯖魚烤得紥實有質感,透明薄片是三文魚的鼻樑位置,部位極其刁鑽,口感脆爽鮮味濃,加點醋汁可中和魚鮮味。雞皮及雞鎚肉串燒以雞汁去燒,雞皮香脆油脂不多,雞肉啖啖肉入味嫩滑。燒海鰻值得一讚,廚師指鰻魚採用了先蒸後燒的烹調方法,後再塗上自家製鰻魚汁,其外皮燒得非常脆口而內裡仍然滑身,真的一試難
燒海鰻值得一讚,廚師指鰻魚採用了先蒸後燒的烹調方法,後再塗上自家製鰻魚汁,其外皮燒得非常脆口而內裡仍然滑身,真的一試難忘想再回味。
鹿兒島黑豚腩做法特別,豚肉刻意混合了蝦膏醬,使之肉身香濃充滿蝦膏鹹香,再配上大量蔥花粒,完全是味覺多重享受。芥辣八爪魚有青瓜、紅蘿蔔及昆布,八爪魚充滿芥末香,煙韌開胃。
北海道椰子牛大大碟,7成熟剛剛好,牛味較重肉汁也很多,立刻飽肚不少。
昆布清湯米餅,湯內有塊煎得香口,飯焦面的米餅,更有一件年糕狀糊口的昆布,配搭特別同時也減輕了先前美食的油膩感。
甜品也有3款,冧酒燒菠蘿、乳酪布甸及紅豆蕨餅,菠蘿面有一層脆脆的焦糖,冧酒味也很突出,很有誠意的菠蘿啊!一口布甸的乳酪味特別濃郁,很有水準。蕨餅是我的至愛,煙韌黏口又健康,真是大滿足的一夜!謝謝廚師的用心烹調及介紹。
2021-06-23
  • 白鱔
  • 溫泉蛋雞軟骨串
  • 燒菠蘿
2021-06-26 13 瀏覽
難得近日疫情回落,趁機約會久未見面的好友飯敍,今晚來到尖沙咀金巴利街一間頗負盛名的串燒專門店「黑木」晚膳。此店開業數年,主打廚師發辦串燒,由於食材揀選考究,頗受食家青睞。前菜先來鱈魚干,一片片薄薄脆口的鱈魚干,加少許沙律醬,入口鮮甜味美,不消片刻,已吃掉十多片鱈魚干。野菜沙律加入來自北海道超甜的白粟米,令沙律增色不少。黑木軟骨雞肉棒是此店人氣之選,雞肉新鮮嫩滑,外脆內軟,和溫泉蛋一同吃,更感滑溜,非常滋味。磯煑南非鮑魚 - 磯煮是日本一種煮海鮮的方法,師傅用醬汁及昆布慢火去炆,令鮑魚保持鮮嫩彈牙,又可讓濃郁的湯汁裹住鮑魚,師傅的廚藝果然到家。 燒九州走地雞皮 - 雞皮雖然價錢不貴,但準備功夫雖時,絕對是一道功夫菜,師傅將雞皮塗上醬汁,烤至金黃,入口香脆,肥而不膩。燒鰻魚 - 新鮮肥美,外脆內軟。鹿兒島黑豚腩配蝦膏醬 - 況似吃蝦膏蒸豬腩肉的味道,但今次是烤,相當香脆,另有一番風味。醬油燒牛肉 - 牛肉嫩滑,入口時肉汁四溢,相當和味。牛舌拖羅 - 高質素的牛舌炆得十分軟腍,仿似吃拖羅的感覺。昆布清湯米餅 - 昆布是日本飲食文化中常見的食材,來自北海道的昆布,甜味細膩,用來做湯底,最好不過

野菜沙律加入來自北海道超甜的白粟米,令沙律增色不少。

燒鰻魚 - 新鮮肥美,外脆內軟。

醬油燒牛肉 - 牛肉嫩滑,入口時肉汁四溢,相當和味。

牛舌拖羅 - 高質素的牛舌炆得十分軟腍,仿似吃拖羅的感覺。
昆布清湯米餅 - 昆布是日本飲食文化中常見的食材,來自北海道的昆布,甜味細膩,用來做湯底,最好不過,米餅加入湯內,吸入昆布湯的鮮甜味,令人回味無窮。

甜品是焦糖冧酒燒菠蘿 ,香噴噴的燒菠蘿,是港式燒烤的常見小食,今次加入焦糖冧酒,更加滋味,配以紅荳和綠茶蕨餅,簡直是完美的配搭。
一間小店能夠製作出如此美味的串燒廚師發辦,實屬難得。