餐廳: ALTO Bar & Grill
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-03-01 131 瀏覽
一直都好想試ALTO,上星期終於同朋友去咗食lunch。😛餐廳環境寬敞明亮,有270度維港景色,氛圍舒適寧靜,令人更享受美食。(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)而大廚Gareth Packham 係Gordon Ramsay 親自欽點擔任香港餐廳主廚 ,$248起嘆到星級大廚 lunch,真係物超所值。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و𝟑-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟐𝟖𝟖𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬🦪𝗠𝗼𝗿𝗲𝗰𝗮𝗺𝗯𝗲 𝗕𝗮𝘆 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿頭盤揀咗黎自英國嘅𝗠𝗼𝗿𝗲𝗰𝗮𝗺𝗯𝗲 𝗕𝗮𝘆 𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿,生蠔好新鮮,肉質鮮甜,加上basil oil,味道更有層次。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🥩𝗕𝗮𝗯𝘆 𝗦𝗵𝗼𝗿𝘁 𝗥𝗶𝗯牛小排外邊煎得焦香脆口,肉質結實唔韌。醬汁幾濃味,另外加咗柚子肉去減低油膩感,唔錯。😋𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞🐑𝗦𝗹𝗼𝘄-𝗖𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗦𝗵𝗮𝗻𝗸羊小腿有兩件,煎得粉嫩,好多肉汁,伴碟有薯蓉同菠菜,份量啱啱好。😆🐟𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗱用咗新鮮鱈魚柳,煎到皮脆肉嫩,肉質唔會好嚡,配上酸豆同薯蓉幾夾。😎 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐲 𝐓𝐫𝐞𝐚𝐭𝐬🍮𝗦𝘁𝗶𝗰𝗸𝘆 𝗧𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴Pudding配雲呢拿雪糕一齊食,冰火交融,拖肥味唔會

𝟑-𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐭 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟐𝟖𝟖

🐑𝗦𝗹𝗼𝘄-𝗖𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗟𝗮𝗺𝗯 𝗦𝗵𝗮𝗻𝗸

🐟𝗥𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗖𝗼𝗱

𝐓𝐚𝐬𝐭𝐲 𝐓𝐫𝐞𝐚𝐭𝐬
🍮𝗦𝘁𝗶𝗰𝗸𝘆 𝗧𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗣𝘂𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴
Pudding配雲呢拿雪糕一齊食,冰火交融,拖肥味唔會好甜,幾好食。🤤

🍫𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗧𝗮𝗿𝘁 𝘄/ 𝗥𝗮𝘀𝗽𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗼𝗿𝗯𝗲𝘁
另一款甜品叫咗覆盆子雪葩配朱古力撻,粉紅色覆盆子雪葩好靚,酸酸甜甜好開胃。
2023-02-28 145 瀏覽
Tasting menu wine & dine$688.00個人認為呢個set幾抵食,可以試到餐廳唔同嘅菜式,而且味道唔錯,CP值比較高Tiger Prawn CT南瓜湯配上餐廳特製肉餅。南瓜湯味道濃郁,肉餅味道咸咸地,帶少少辣。但是非常豐富。Duck Leg CTWaiter 會原隻鴨腿拎俾客人睇,然後即場拆肉,再同青瓜片,秘製醬汁,一齊攪拌。味道鹹鹹地,係道幾好嘅開胃菜。Hokkaido Scallop CT 以炭燒嘅技術烹調,喺帶子上面灑上蔥花、炸蒜。雖然係炭燒,但係帶子仍然保留到恍似刺身嘅口感。Beef Wellington CT威靈頓牛柳,個人覺得不過不失。牛肉略嫌唔夠嫩滑Juice甜品Raspberry Sorbet CTDark Chocolate Cremeux CTAlaskan SourDover sole $788呢個係special menu嘅,本身都冇諗住order,但係餐廳大廚特別推薦,所以就一試。味道真係非常驚喜,Dover sole 係法國野生原條多佛龍脷魚,肉質細緻堅實,味道一流。而且佢哋所配嘅醬汁係大廚秘製嘅,仲會係上枱時先淋上去,保持最佳嘅口感和

Tasting menu wine & dine
$688.00

Tiger Prawn CT

Duck Leg CT

Hokkaido Scallop CT

Beef Wellington CT
威靈頓牛柳,個人覺得不過不失。牛肉略嫌唔夠嫩滑Juice

甜品

Raspberry Sorbet CT

Dark Chocolate Cremeux CT

Alaskan Sour

Dover sole $788
呢個係special menu嘅,本身都冇諗住order,但係餐廳大廚特別推薦,所以就一試。味道真係非常驚喜,Dover sole 係法國野生原條多佛龍脷魚,肉質細緻堅實,味道一流。而且佢哋所配嘅醬汁係大廚秘製嘅,仲會係上枱時先淋上去,保持最佳嘅口感和味道。

餐廳環境非常優雅而有情調,一邊欣賞香港海景,一邊享受美食,感覺非常浪漫難忘。
2023-02-27 130 瀏覽
呢間餐廳既環境好好,可以望住海景嘆住食~店員又會耐心為我地介紹食物,整體既感覺都好好!!當晚我地要左一份tasting meun ,另外加左一份spaghetti、pork belly 同treacle tart ✨先有餐包作為序幕:)之後就有香濃既龍蝦湯配香脆蝦多士~之後有一份由店員即場拆肉既鴨腿沙律,沙律中有不少柚子肉,清新之餘帶有東南亞既風味:)其後既帆立貝以炸蒜作配,十分惹味~不論係tasting menu 既主菜,定係我哋單點嘅菜式都無令我哋失望!!!tasting menu 既主菜係威靈頓牛柳,酥香既酥皮包裹住嫩腍既牛柳,加上細滑既薯蓉,令人滿足!!pork belly 皮脆肉嫩,層層分明,配以心思既千層薯脆同酸甜既蘋果,整體味道平衡得剛剛好💕意粉既份量不少,汁醬充斥住濃郁既菌香~接著就有冰涼味帶酸甜既莓果雪芭清清味蕾😚最後就係醇厚既朱古力同焦香撻脆既treacle tart 作結~完美❤️
呢間餐廳既環境好好,可以望住海景嘆住食~

店員又會耐心為我地介紹食物,整體既感覺都好好!!

先有餐包作為序幕:)

之後就有香濃既龍蝦湯配香脆蝦多士~

其後既帆立貝以炸蒜作配,十分惹味~

意粉既份量不少,汁醬充斥住濃郁既菌香~

接著就有冰涼味帶酸甜既莓果雪芭清清味蕾😚

完美❤️
嘆靚景美食必到嘅餐廳🤍🫶🏻Alto grill & bar 係 登龍街V point既31樓 景觀方面真係無得輸 今晚同朋友兩個人黎食坐唔到窗邊位,但仍然可以飽覽到維港嘅景色👍🏻👍🏻👍🏻美景配美酒🍷坐低叫左兩杯侍應推薦既The great alaskans同Tonight Tonic 順帶一提全晚侍應既表現都好professional 同有禮貌☺️Order完main menu 侍應就開始serve 餐包 有幾款可以選擇 我地揀左黑麥麵包同小餐包 配搭佢已經係放左係室溫一陣既檸檬牛油🍋口感層次搭配融洽餐湯我哋點咗個軟殼蟹配龍蝦湯 侍應教我哋將軟殼蟹點落個湯一齊食 不過龍蝦湯質地唔夠杰身 但味道係有豐富既蝦味同鮮味 軟殼蟹炸嘅時間拿捏得恰到好處🦀切開嘅時候仲可以見到蟹膏既質地係好creamy 如果個湯可以再杰身啲會更加之掛到湯汁前菜order左個烤八爪魚🐙伴碟既炸薯仔🥔香脆可口 八爪魚配酸酸辣辣既醬汁好開胃!Main dish 我地點左Medium既dry aged rib-eye 就算medium 仍然係好juicy同柔軟 肉味係最近食嗰間牛扒入面最濃之一!飯我地點左一份potato r
嘆靚景美食必到嘅餐廳🤍🫶🏻

飯我地點左一份potato risotto, Parmesan cheese做既risotto 有濃郁嘅香味 配上做得薄身香脆既薯片 個飯既完成度係好高既👍🏻👍🏻
Harbour View Dining Place✨🌊🍽🥂🍾💫..銅鑼灣向來都多高質餐廳,今次黎到登龍美食街頂層一間有水準西餐廳🍽,環境坐擁維港景色,座位寬敞舒適,裝橫有格調,設有半自助午餐,可任食沙津及甜品。不過我今次就來一趟浪漫燭光晚餐,真的很棒喔!🔸Bonito Fried Duck Leg $178(Salads) watermelon salad, sweet dressing 鴨肶大隻,炸得鬆軟而肉質鬆化,加上秘製醬汁帶甜,伴同沙律同吃解膩又清新。 🔸Spicy Smoked Steak Tartare $158(Starter) crispy tortilla chips 生牛肉他他醬汁調配不錯,味道帶酸甜比一般有驚喜😍!加上蔥花,食落多汁又帶點蔥香,脆餅夠香脆,一口食落雙重滋味。🔸Lobster Bisque $188(Soup) crispy sofy shell crab湯品濃郁濃厚,集鮮味又光滑細膩,好喝。from the wood charcoal josper🔸Rib-eye 400g $588(Steak) USA Black Angus, grain fe

🔸Bonito Fried Duck Leg $178

🔸Lobster Bisque $188
(Soup) crispy sofy shell crab
湯品濃郁濃厚,集鮮味又光滑細膩,好喝。

from the wood charcoal josper
🔸Rib-eye 400g $588
(Steak) USA Black Angus, grain fed 120 days
served with slow-cooked cherry tomatoes, with peppercorn sauce
炭燒香🖤 肉質帶肥甘香,切開肉質粉嫩,有咬口滲出肉汁。

Mains and sharing experience
🔸Spaghetti with stuffed Morels $238
(Spaghetti) Australian truffle, cep sauce
麵條過脹但味道滿有菇菌香。

餐廳仲設有rooftop Outdoor 環境真的很chill✨ 傾計談心好地方,下次再來!
×××[ALTO Bar & Grill]×××
©銅鑼灣登龍街18號V Point 31樓
銅鑼灣鬧市中想要一邊享用美食,一邊享受遼闊風景,ALTO Bar & Grill絕對係一個好選擇!ALTO位於登龍街V Point 31樓,擁有270度無敵維港靚景,天朗氣清嘅時候仲可以清楚地見到獅子山及一連串山脈,感覺超級愜意!室內設計modern 又glamorous,枱與枱之間亦有足夠空間,用餐氣氛一流。食材選取非常用心。魚類係採用可持續海鮮,讓大家食得安心嘅同時又可以為保育海洋出力。雞肉係購自本地農場,新鮮無激素無添加。精選嘅食材配上大㕑悉心嘅烹調,每款食物都美輪美奐。🔸生蠔係嚟由英國嘅Morecambe Bay,喺香港比較少見。生蠔肉質鮮甜脆口,海水味清淡,加上青蘋果蘸醬及羅勒香油,味道更有層次。🔸餐廳經理特別介紹一款隱藏版美味俾我試吓,就係Baby Short Rib。牛小排肉質非常鮮嫩,四邊煎得焦香,就算放耐咗D都仍然脆口。醬汁濃郁帶甜,混入少許沙田柚肉去減低油膩感覺,十分有驚喜!🔸Roasted Cod係用新鮮魚柳以牛油煎至皮脆肉嫩,非常香口,配上酸豆醃BB蝦仁及幼滑薯蓉,別有一番風味。🔸Potato Risotto 係用薯仔同意大利飯一齊燉煮。上面放咗一隻流心鵪鶉蛋,

🔸Potato Risotto 係用薯仔同意大利飯一齊燉煮。上面放咗一隻流心鵪鶉蛋,同埋薯仔脆片。米粒分明,咬起來有我喜愛嘅煙靭口感。香濃芝士融入燉飯中,讓人一口接著一口都意猶未盡。

🔸Caramel Chocolate Tart 配Raspberry Sorbet 入口幼滑香醇嘅朱古力撻,配襯酸甜嘅覆盆子雪葩作點綴,為美味嘅一餐劃上完滿嘅句號。

ALTO更有一個天台花園可供客人作公司活動或婚禮宴客。戶外空間同樣可以俯瞰醉人景色。舒服嘅環境、高級嘅服務水準,連同美食及美景等種種優質元素,喺呢度舉行function 想必令人留下深刻嘅印象。
Morecambe  Bay  生蠔
Caramel  Chocolate  Tart
  • Morecambe  Bay  Oyster
  • Baby  Short  Rib
2023-02-23 107 瀏覽
靚景晚餐🥰呢度既環境真係好靚呀😍餐廳位於31樓,可以見到好靚既香港夜景,仲有rooftop位置可以飲杯下chill下餐廳既主廚會出黎每一枱顧客傾計同介紹菜式,外藉主廚真係好nice同風趣呀!BONITO FRIED DUCK LEG - 好特別既沙律,有西瓜🍉架,西瓜🍉清甜既味道同沙律菜好夾!炸鴨腿原隻上然後會由侍應起肉放上沙律,鴨腿肉酥香嫩滑,呢個配搭真係好有特色LOBSTER BISQUE - 龍蝦湯配上啖啖肉既軟殼蟹,呢個龍蝦湯同平時飲既唔同,佢帶有少少泰式冬蔭公既味道,同埋都幾creamyHANGER STEAK - 性價比好高,$258個份量都好多,肉味香濃!Slow cook chicken - 呢個係主廚推介,真心有驚喜,起初以為係成隻雞上,原來係經過慢煮然後起肉,雞皮留起左然後炸香!個醬汁帶有芝士味,好特別既食法,值得試!另外仲可以加錢叫side dish,我地叫左磨菇同西蘭花,西蘭花個醬汁辣辣地,磨菇牛油炒過都幾香佢既菜式配搭同一般唔同,出面比較少見呢
靚景晚餐🥰

佢既菜式配搭同一般唔同,出面比較少見呢
2023-02-23 117 瀏覽
一直都知道銅鑼灣V Point 31樓有間餐廳ALTO Bar & Grill 出名個View好靚,所以特登同老公去二人世界食晚飯!餐廳樓底非常之高裝修同氣氛都相當舒服同型格仲可上頂樓360度欣賞維港景,相當浪漫💕餐牌除咗單點之外,亦都有 Testing Menu最特別係Menu上會有個QR code有幾款當日最新鮮海鮮同主廚 Gareth James William Packham 推介菜式✨MISO AND CHILI TIGER PRAWN BISQUE虎蝦湯配上芝麻蝦🦐多士,濃湯帶有泰式風味,芝麻蝦多士面佈滿黑白芝麻,香口酥脆,蝦味十足!真係好想食多件🤤✨CRISPY USDA SHORT RIB $188慢煮牛仔骨,配上蜜糖,將牛仔骨嘅肉汁鎖喺入面,牛仔骨面有一層薄薄蜜糖脆皮,甜甜地脆口加上黑芝麻,口感好特別!✨PING YUEN CHICKEN SLOW-COOKED $488慢煮原隻平原雞,肉質嫩滑,雞味濃郁,配埋有機大麥,新鮮蔬菜!非常健康!✨DOVER SOLE FROM FRANCE 800g $788用牛油煎法國原條龍脷魚,廚師即場起骨,再配上有酸豆小黃瓜蝦仔醬汁
一直都知道銅鑼灣V Point 31樓有間餐廳

餐廳樓底非常之高
裝修同氣氛都相當舒服同型格

仲可上頂樓360度欣賞維港景,相當浪漫💕

餐牌除咗單點之外,亦都有 Testing Menu
最特別係Menu上會有個QR code

✨CRISPY USDA SHORT RIB $188

用牛油煎法國原條龍脷魚,廚師即場起骨,再配上有酸豆小黃瓜蝦仔醬汁,魚肉結實鮮甜!
呢間 ALTO 位於 V Point 31樓,係間有🏙️維港景😍嘅高質😋西餐廳🍽️,午市提供自選2/3/4道菜午餐,分別係💰$248/$288/$318,咁嘅環境、📍地點、💁🏻‍♂️服務同埋食物👍質素,真係好🤤抵食!呢度裝修幾🤩華麗,樓底高好☺️開揚,一邊係維港🌊海景,另一邊係⛰️山景,而且仲有個包廂😎對住維港海景🌃可以搞私人聚會添!餐包🥖有多款選擇,而且質素都唔錯👍。呢度除咗有多款酒類飲品🍷之外,亦有多款☕️咖啡、🍹果汁等,選擇眾多梗有一款啱你🥰心水。YELLOWFIN TUNA ceviche, avocado sweet sesame dressing:🍋檸汁醃黃旗吞拿魚🐟他他配上牛油果🥑同埋黑白芝麻入口🤏微酸好開胃,吞拿魚🐟鮮味十足👍,加上芝麻同埋醬汁入面有幾滴🌶️辣油,食起上嚟層次好😋豐富。PISTACHIO PORK PIE celeriac remoulade, cumberland sauce:第一次食加咗開心果嘅豬肉批🥧感覺好奇妙🤩,餡料結實而且有開心果粒粒,入口幾香甜,配上celeriac remoulade 同埋 cumberland sauce 兩款🤤特色醬各有風味。ROAS

餐包🥖有多款選擇,而且質素都唔錯👍。

ROAST COD ratte potatoes, shallot purée, shrimp:烤鱈魚🐟肉質鮮嫩,皮又好😍香脆。

入面仲配上🧅紅蔥頭蓉、🇫🇷法國手指薯🥔、少許橄欖🫒同埋🦐蝦米乾,味道平衡得宜好有😋層次。

SLOW-COOKED LAMB SHANK mashed potatoes, red wine jus:慢煮🐑羊仔腿🍖入口腍滑唔會穌,🤤羊味又幾濃,係⏲️慢煮嘅工勞!

配上🍷紅酒汁味道好夾,🥔薯蓉幼滑又 creamy 十分高質。

甜品🍮雖然只得三款選擇,但係都好👍高質,而且加多個course只係💰$30-40勁抵食!

CARAMEL CHOCOLATE TART raspberry sorbet:個🍫朱古力撻🥧質感好sticky,入口有陣陣🥰焦糖香,配埋紅莓🍧雪芭入口感覺好平衡唔會太漏。

STICKY TOFFEE PUDDING caramel sauce, banana ice cream:拖肥布丁🍮綿密香甜,焦糖醬😋濃厚甜美,加上🍌香蕉味嘅雪糕🍨,嗜甜嘅你必定會😍鍾意!
2023-02-17 198 瀏覽
最近係銅鑼灣搵到間浪漫餐廳💞💞有個大嘅維港景,真係一個拍拖勝地呢度嘅chef & staff 親和力都極高Chef Selection 1️⃣ - Scallops 切左薄片嘅帶子,加左日式醬油、炸蒜、黑松露,成件事好fusion不過個人覺得黑松露味道偏濃,蓋過左帶子嘅鮮味‼️Chef Selection 2️⃣ - Cube Beef呢個前菜有驚喜睇落去黑蚊蚊唔太吸引但入口嘅味道完全係中式東坡肉嘅化身,只係改左用dry-aged beef,外層有少少風乾嘅香,中間肉質好軟腍「Yellowfin Tuna」Tuna肉質非常軟滑,配上辣辣哋嘅芝麻醬汁,特別開胃「Potato Risotto」巴馬臣芝士與薯仔蓉融合成成risotto汁,原來係咁好食面頭仲有幾塊手工薯片,一啖可以食到唔同口感❤️「Roast Cod」
最近係銅鑼灣搵到間浪漫餐廳💞💞

有個大嘅維港景,真係一個拍拖勝地

呢度嘅chef & staff 親和力都極高

Chef Selection 1️⃣ - Scallops
切左薄片嘅帶子,
加左日式醬油、炸蒜、黑松露,
成件事好fusion

不過個人覺得黑松露味道偏濃,蓋過左帶子嘅鮮味‼️

呢個前菜有驚喜

睇落去黑蚊蚊唔太吸引

但入口嘅味道完全係中式東坡肉嘅化身,
只係改左用dry-aged beef,
外層有少少風乾嘅香,中間肉質好軟腍

「Yellowfin Tuna」
Tuna肉質非常軟滑,
配上辣辣哋嘅芝麻醬汁,特別開胃

「Potato Risotto」
巴馬臣芝士與薯仔蓉融合成成risotto汁,原來係咁好食

面頭仲有幾塊手工薯片,
一啖可以食到唔同口感❤️

「Roast Cod」
2023-02-16
2023-02-15 787 瀏覽
同老公行銅鑼灣拍拖去Alto食lunch,估唔到waiter認得老公,waiter 果然好記醒好專業!Lunch Set $288/ 3 course,有starter、main、甜品🧑🏼‍🍳大廚Gareth Packham 係Gordon Ramsay 親自欽點擔任香港餐廳Bread Street Kitchen 主廚 ,$224起嘆到星級大廚 lunch,而且大廚行經都好friendly 介紹一定要試下佢8歲嫲嫲教佢整Sticky Toffee Pudding 🏠 餐廳自家調配別樹一格醬汁,加上餐廳精選食材,配上醉人海景、friendly staff 整體lunch 好去左外國食🤵侍應會拎藍麵包比客人揀🦪頭盤生蠔好新鮮,而最特別青蘋果嘅汁加Basil oil,入口微酸又帶有東南亞風羅勒香🐟頭盤Order 黃鰭吞拿配牛油果🥑淋芝麻醬,芝麻醬唔係平日食日本沙律,牛油果食落香滑,醬汁唔會太濃味蓋過鰭吞,成個組合好好🍗慢煮羊膝羊膝來自澳洲baby lamb,皮烤得香脆,皮好似薯片一樣薄脆,肉質慢煮過嫩滑多肉汁,加埋旁邊細滑薯蓉,份量唔大但令人好滿足感覺🐟烤鱈魚上枱有陣咸香蝦味,未食已經已經

🤵侍應會拎藍麵包比客人揀

🍗慢煮羊膝

🐟烤鱈魚
上枱有陣咸香蝦味,未食已經已經流晒口水,肉質嫩滑鱈魚肉襯皮香脆魚皮配shallot purée,加上少少蝦咸香,成個combination 好特別幾好食

🍨Sticky Toffee Pudding
大廚行過介紹一定要試下佢8歲嫲嫲教佢整Pudding,一場黎到一定要試下Grandma 味道!
待應將拖肥淋落布甸,暖笠笠Pudding配雪糕一齊食,冰火奇妙係口中交融,有陣拖肥香而唔甜

Overall, 食材質素好而且特別,加埋一望無際維港景,下次會返去試下tasting menu👍🏻

• Sticky  Toffee  Pudding
  • 慢煮羊膝
2023-02-14 654 瀏覽
相信大家都知邊個係地獄廚神Gordon Ramsay, 今日專登去咗銅鑼灣試呢一間由主廚Gareth Packham開嘅‘ALTO Bar & Grill’食lunch,佢原來以前同Gordon共事咗十年😎 餐廳係登龍街嘅V Point 31樓, 餐廳裝修好靚,個靚海景簡直一流😍😍 今日試咗個lunch都覺得好正,又抵食👍而且主廚好主動周圍同客人傾計,交流意見,係一個好特別嘅用餐體驗😃今日我哋選擇左一個2 course $同3 course 既set menu, 而且仲每人加咗個廚師推介嘅元貝,賣相同味道都相當唔錯👍🌟黑松露日本元貝Gareth 同我哋講最希望客人覺得物超所值, 所以佢用料一定係靚嘢😎 佢一定會選用日本嘅元貝, 厚肉之餘配埋黑松露同埋香脆嘅蒜蓉碎, 酸味嘅醬汁帶出元貝嘅甜味,完美嘅配搭😌🌟蘋果醋生蠔🦪生蠔係來自蘇格蘭,呢個size啱啱好,新鮮嘅生蠔用少少嘅調味,就已經昇華到另一個層次😎🌟黃鰭吞拿魚麻醬牛油果吞拿魚絕對新鮮,呢個配搭非常之開胃,麻醬份量唔算多,冇掩蓋到吞拿魚嘅味道,好得👍🌟香煎鱈魚鱈魚煎嘅時間啱啱好,值得一讚係佢嘅配菜,用蝦同埋小酸瓜,再加埋輕輕炸過嘅百里

🌟黑松露日本元貝

🌟蘋果醋生蠔🦪

🌟黃鰭吞拿魚麻醬牛油果

🌟香煎鱈魚
鱈魚煎嘅時間啱啱好,值得一讚係佢嘅配菜,用蝦同埋小酸瓜,再加埋輕輕炸過嘅百里香,連埋鱈魚一齊食,非常之夾😌

🌟慢煮羊膝
呢個羊膝賣相好精緻,肉質鮮嫩😍 同出面食嘅完全唔同😃 菠菜配肉汁固然好味,但最驚喜係個薯蓉,幼滑得嚟有少少奶香味,係非常好嘅配菜👍

🌟拖肥布甸配香蕉雪糕
Gareth話呢一個係佢婆婆嘅食譜,濃郁嘅拖肥醬佔據曬整個布甸,雖然邪惡但極之滿足,香蕉雪糕係必須,呢個甜品我俾足100分👍👍👍

Gateth真係好用心製作每一道菜,而且佢都好鍾意用本地嘅食材,同佢傾開偈,佢話最近試緊用本地農場嘅‘平原雞’,我check返原來係新界北嘅農場養殖,好多酒店都會用佢,因為佢嘅脂肪比例及分佈極佳,大家有機會都要試下佢嘅手勢🤤登龍街有好多號優質嘅餐廳,卧虎藏龍,ALTO相信係呢條街比較矚目嘅餐廳之一,大家有興趣要mark低啦👍

2023-02-11
2023-01-13 1302 瀏覽
後補生日兼慶祝晚餐,選擇了有海景嘅餐廳,方便交通方便,就在銅鑼灣。Alto 的西餐出品,一向有保證。忘記影Menu,好似主要都係牛肉。我們兩人點了西冷牛扒(牛味較濃)及牛柳(較少脂肪)。另外,點了菠菜沙律,焗椰菜花,及薯條作為前菜及配菜share,仲有紅酒🍷。非常新鮮嘅菠菜,刨薄青瓜片,牛油果,加少少芝麻增添風味,配上酸甜的檸檬汁,很清新,作為前菜一流。牛柳,肉質鮮嫩且冧,medium rare 剛好。雖然歐美比較少,但我喜歡他比較清淡,油分唔算多,吃來少負擔。西冷,脂肪比較多,而且牛味比較重,喜歡食牛味重的,絕對要選西冷。對健康有研究的人,都知道脂肪體積比肌肉大,這道理亦同樣應用在牛扒上!西冷牛扒份量看上,比較大份,好似較抵食。正是這些原因,男士多數比較喜歡西冷。芝士焗椰菜花,再加炸薯條,作為伴菜,令整頓晚餐增加豐富感及滿足感。最後因為已經很滿足,沒有叫甜品。到結帳時,店員竟然送上窩心小小的甜品(有兩件,吃了一件,才記得影相)。買單$1600百幾,連三杯紅酒。作為慶祝, OK啦。P.S 略嫌背景音樂太大聲。

Alto 的西餐出品,一向有保證。

買單$1600百幾,連三杯紅酒。作為慶祝, OK啦。

P.S 略嫌背景音樂太大聲。
2022-12-27 1186 瀏覽
CHRISTMAS DINNER MENU$758 per person環境 :5/5服務 :5/5價錢 :4/5質素 :3.5/5⍥ JERUSALEM ARTICHOKE SOUP winter black truffle有溫度既朝鮮薊湯有益健康既食品微微黑松露香配以香脆法包不過不失—⍥ PORK AND PISTACHIO PIE homemade piccalilli第一次食幾特別 口感粉粉地 味道偏淡食唔出有開心果外圍似酥皮旁邊酸味非常突出挺開胃跟酥皮批一齊食會比較balance —⍥ GRILLED TIGER PRAWN彈牙蝦仁沙律菜墊底微辣 係唔錯既前菜⍥ SEAFOOD PLATTER (+$288 per person)加錢試試海鮮拼盤蝦為主配唔同醬汁少少伏 唔抵—⍥ SLOW-ROASTED BRITISH TURKEY聖誕食火雞湊湊熱鬧慶幸唔鞋口 約有五六片 配菜都幾多 無驚喜 幾平庸 ⍥ SLOW-COOKED SIRLOIN M2慢煮牛真心唔掂咁薄都咁靭鵝肝好大舊 鍾意食既開心死幾失望 唔想食⍥ ROASTED ATLANTIC COD好新鮮既鱈魚皮脆肉嫩好
CHRISTMAS DINNER MENU

皮脆肉嫩好好味
旁邊係炸朝鮮薊波波
真係非常香脆 唔油膩
輕易ko

⍥ MINCED PIE Christmas pudding ice-cream
甜品係個傳統既聖誕批
外殼牛油酥皮甜度高
內餡又係充滿甜甜既提子杏脯之類
食得出微微肉桂香氣
雪糕加入紅豆蓉
整體非常甜膩
我地食唔晒亦唔想再食
2022-12-25 978 瀏覽
Only a $748 set is available, i got no choices And i ask for a table near the window, but they didnt had one for meThe appetizer is so sour and the pie is really weirdOther dishes are so-soBut the dessert must be the worth dessert I’ve ever eat in such a restaurant.The ice cream is the worst part and the pie was so dry the apples are like stone hard. I feel that they are using canned apples and just the cheapest raisins.About $1800 for two people at last
Other dishes are so-so