2018-08-31 483 瀏覽
銅鑼灣真是一個十分繁囂的地方幾乎每個鐘數都是人來人往的, 另人好有壓迫感,今晚朋友請食飯,同我去到謝斐道535 号Tower535(Appendix Coffee & Bar)食西班牙菜,原來餐廳是新開,樓底好高,設計得好摩登有格調,在這餐廳食晚飯好舒,真是不覺得原來自己身在最繁囂的銅鑼灣。調酒師好好服務,介紹了Seedlip Garden$98 一杯冇酒精嘅酒,十分清新,果然都好順喉,冇介紹錯。薯蓉、蛋黃及西班牙辣肉腸粒,一起製成的Egg & Mash再配以麵包食,口感一流。Spring Chicken$158法國燒春雞 烤焗到皮脆肉嫩好夠味,睇見已經忍不住了。Pinchos Platter$89共有6款,再配上小多士,其中有西班牙風乾火腿、辣肉腸、蘑菇粒、 三文魚、芝士粒等,每件都好有心思,可食到不同的味道。Ham Croquettes$45 用薯蓉同洋蔥再加火腿,炸到外脆內軟,送酒最適合。Potato Tortilla$45Crispy Squid$68 魷魚用來酥炸好香口,提供兩種黑同白的不同味道醬汁 ,可帶出兩種口感。
銅鑼灣真是一個十分繁囂的地方

十分清新,果然都好順喉,冇介紹錯。

Potato Tortilla$45

經常出入銅鑼灣,但一直未有涉足於535 Tower, 妹妹於網上看到有關這間餐廳的報導,被食評吸引,決定相約一試。535 Tower的內部裝修甚具型格,建築具空間感,與平日一板一眼的大廈感覺很不同。於這樣的大廈中開食店,令人很期待究竟餐廳會提供怎樣的餐點呢!乘電梯至大廈3樓,馬上看到一間甚具格調的餐廳。流線型的設計與大廈內的裝修十分配合,沒有明顯的店名招牌,但上方的萬子夾就知已到達Appendix Coffee & Bar了。餐廳分為2個區域,有bar area及私隱度較高的用餐區。傢俱及刀叉同樣十分講究,桌下還有USB叉電位,對食客很貼心呢!入座後,店員主動為我們介紹店內特色食品,據說餐廳新開業,中午會提供午餐,晚間則走酒吧路線,主要提供西班牙小食及酒類飲品。CO² APEROL SPRITZ ($78/glass)(Dubbed as the perfect drink for social occasions.Using CO², we make this bittersweet Italian classic more refreshing and lasting in the

餐廳分為2個區域,有bar area及私隱度較高的用餐區。

CO² APEROL SPRITZ ($78/glass)

Using CO², we make this bittersweet Italian classic more refreshing and lasting in the aftertaste)
這款CO² APEROL SPRITZ是意大利傳統餐前酒🇮🇹,酒內加入橙味甜酒🍊,甜味突出,因此較容易入口,不過對於草根妹妹來說後勁也很厲害。餐廳的調酒師會先調好成品後再入樽,最後再打入CO2,此舉可以令酒內的泡泡達至最穩定的狀態。

The Beautician ($108/glass)

(Chamomile infused Black Label, Yellow Chartreuse, Honey Lemon, Egg White, Lavender Bitter)
The Beautician加入薰衣草、檸檬酸和蛋白,所以聞落薰衣草香濃郁🌷,但味道上不會有很假的香精味,帶點澀澀的口感。由於加入whiskey , 因此酒精較強。

Pincho ($18+$18)

試了2款Pincho,第一款是17 個月的西班牙火腿,質感軟身,富鹹香,又不油膩,配上清新的蕃茄蓉🍅、帶酸味的橄欖及多士。另一款是煙三文魚配上cream cheese,兩者口感軟滑,放於烘脆的多士上,不錯吃!

GARLICIA PADRON PEPPER ($64)
綠辣椒加上鹽煎香,軟身的口感不錯,全賴加了鹽帶出味道,非常適合作為配酒小食,但碟底的油有點多呢。

SPANISH GARLIC PRAWN ($108)

(Served with sourdough)
烘乾的多士沾上中間的蝦油同吃,店員預先提醒用上橄欖油,所以不會太高卡🤭。蝦肉新鮮彈牙🦐,蝦油🌶微辣,但不太突出,反而配上香脆的炸蒜頗惹味啊。

Ham Croquettes ($45)
外層炸得香脆,中間薯蓉非常creamy軟滑🥔❤️,而且雖然是經油炸,但亳不覺油膩,好好吃呢!

Mini Burgar
Mini burger🍔其實是隱藏menu,burger的甜洋蔥味道突出,漢堡十分鬆軟,最意想不到是漢堡扒有濃郁牛味,實在令人驚訝😍。旁邊的青瓜🥒加了肉桂及香料醃製,味道甜甜辣辣,很有特色。

SAKE POACHED PEARS ($68)
(Lime Jelly with Rum Raisin Ice Cream)
這個甜品令草根眼前一亮🤩!浸過清酒的啤梨香甜可口🍐,中間是冧酒雪糕🍨,加上提子乾十分好吃,外圍是青檸啫喱加上白色的可樂糖,整道甜品的組合很有趣,但味道意想不到地合配,可樂糖的酸味為甜品帶來刺激,令人驚喜啊❤️!

這間餐廳真是令人喜出望外
,不但環境設計具格調,而且食物質素是意想不到地好,很適合相約幾個朋友來相聚暢飲,絕對令人有再訪的意欲呢
!下次可以再來試一試這間的Lunch Set!
  • SAKE POACHED PEARS
  • Mini Burgar
  • Ham Croquettes
  • Pincho
1K
舊同事 J小姐去咗韓國讀咗成年書,雖然韓文唔覺佢進步咗,連奧巴都識唔到,但咁耐無見,我哋真係傾5個通宵都仲可以有好多嘢講!所以今日慶祝佢強勢回歸,我哋去咗銅鑼灣嘅Appendix Coffee & Bar chill 一 chill,慢慢傾慢慢嘆!2G rich kid以菠蘿醋、薄菏、蜜糖、青檸加上冧酒調製而成嘅呢杯雞尾酒,入口又甜又酸,加上用金叵羅為杯嘅造形,所以叫二世袓,以表達自己做唔到二世袓嘅酸味。PR Shum用甜酒加上檸檬同蛋白,甜味好出,酒精味唔強,容易入口。Ponchos Platter六款唔同嘅餐前小食,包括有西班牙風乾火腿、辣肉腸、咸靑椒醃漬鯷魚、磨菇粒、煙三文魚同芝士粒火腿粒,配以多士,佐酒一流!而我就最鍾意橄欖配十二個月既風乾火腿,肉質柔軟,鹹度適中;另外仲有咸靑椒醃漬鯷魚,魚嘅鹹香好出,又唔會死鹹。Spring Chicken呢個店員推介嘅燒春雞,一切落去,啲雞汁就爆出嚟,雞肉好嫩滑,而雞皮塗上蜜糖,食落甜甜哋又脆口,怕肥嘅我哋都忍唔住食晒。

2G rich kid

PR Shum
用甜酒加上檸檬同蛋白,甜味好出,酒精味唔強,容易入口。

Ponchos Platter

Spring Chicken
2018-08-28
2018-08-29 95 瀏覽
本來想行去天后晚飯,點知意外一場大雨,我地臨時改就近餐廳-Appendix。餐廳座落Tower535,大大個bar枱仲有個萬字夾做feature,好易辨識。座位幾乎梳化椅,非常有特色。晚餐餐牌主打西班牙菜式&cocktail,侍應哥哥好主動&熱情地介紹每道菜餚,我地都選擇侍應哥哥推介:Ham Croquette ($45)呢款係炸薯波,餡料混有火腿,鮮奶&薯仔,好有咬口。Pinchos Platter ($89)呢款個人強烈推介,可能品嚐到full set西班牙小食,每款不同口味,食材真係好好味,青椒仔味道同中國d都有點點不同。Garlic Prawn ($108)店員強烈推介,同新鮮虎蝦,油同左欖油&牛油混口,仲有乾椒&蒜片點綴,🍤彈牙,麵包粒配油,好香。Mini Burger ($78)牛肉係牛肋位置,肉扒係手打,特別juicy,洋蔥好鮮味。仲配有自家醃黃瓜,味道偏甜,唔似四川酸辣青瓜Sake Poached Pear ($68)顏色好鮮豔,透明啫哩係lumb酒,白色粒粒係汽水糖,加強口感。餐廳CP值超值,價錢平民但食到超高質素西斑牙小食。店員們好有禮貌,樣樣菜式真耐心介紹💯

Ham Croquette

Ham Croquette ($45)
呢款係炸薯波,餡料混有火腿,鮮奶&薯仔,好有咬口。

Pinchos Platter

Pinchos Platter ($89)

Garlic Prawn

Garlic Prawn ($108)

Mini Burger

Mini Burger ($78)

Sake Poached Pear

Sake Poached Pear ($68)

Gls Aperol Spritz

Pinchos Platter
Garlic Prawn
Mini Burger
Sake Poached Pear
Gls Aperol Spritz
2018-08-27 479 瀏覽
有朋友意大利返嚟,仲帶埋意大利男朋友一齊,咁難得一年先見得果一、兩次,咁梗係要揀一間又好又有特色既餐廳啦。原本想去隔離館,但碌碌下openrice見到呢間新開,於是決定嚟呢間。前菜嗌左Padron pepper。Pepper 味道本身清郁,加上烘得夠香,用片片海鹽調味已經好好食。配白酒邊食邊飲更加正。Ham croquette 外脆內軟滑,薯蓉浸滿牛奶味,帶少少火腿蓉嘅咸香,同少少蛋黃醬,好味 😋Fries 有兩個醬揀,有ketchup同wasabi mayo。意大利人未食過wasabi mayo呢種口味,覺得好食又特別,沾完再沾,食唔停口 😂 餐廳抵讚,一個醬已經擄獲左呢個外國人既心。Pincho platter 每款一件,各有口味,配搭得宜,食得開心。我就食左件橄欖parma ham,yummy 👍🏻 遇到香料唔識個中文名,淨係知叫caper,侍應就答我地話叫續隨子,好勁,仲同我地講呢個係台灣專稱,又有其他人會叫佢做棘風。之後到Potato totilla 上桌,另一位侍應又好用心咁為我地用英語介紹呢道菜。份totilla新鮮煎,厚厚嘅蛋裏面包滿軟綿綿嘅薯粒,口感非常豐富,又充滿蛋

之後到Potato totilla 上桌,另一位侍應又好用心咁為我地用英語介紹呢道菜。份totilla新鮮煎,厚厚嘅蛋裏面包滿軟綿綿嘅薯粒,口感非常豐富,又充滿蛋香。因為味道較淡,食嘅時候加埋香濃嘅蕃茄蓉,酸甜酸甜,好食。

Honey roasted spring chicken 烤得香,加左少少蜜糖烤,令外皮更脆。

最後當然要甜品過下口癮,少吃多滋味,只要左款Sake poached pears。梨甜軟而Sake 味唔濃唔嗆口,雪糕rum酒味就非常濃郁香甜,加上青檸jelly同炭酸碎糖喺口內爆化交融,口感同味道前所未有咁獨特,令人好有新鮮感。真係食過先知我講緊咩😂 總之一定要食下,值得一食。

餐廳氣氛好好,又有情調。如果食飽飯想同朋友飲返杯吹下水,可以揀嚟呢度。情侶嘅話亦都非常適合 🤗
2018-08-24
  • Padron  pepper
  • Ham  croquette
  • Sake  poached  pears
2018-08-27 273 瀏覽
早排係網上比銅鑼灣一間新Coffee Bar的環境圖燒到,決定要同朋友仔去試下!呢到係銅鑼灣Tower535,係一幢甲級寫字樓的下面,非常適合收工的大家去飲下野Chill下。餐廳除左有多款特色的Cocktail,大部份的名都以職業為名,當中有K.O.L.、PR Shum、Big 4's Auditor等,非常得意!此外,餐廳仲有多款送酒小吃可以選擇,而且價錢都算親民。餐廳大部分以高梳化間隔,最岩放工同朋友仔或同事黎細聲講大聲笑辦公一二事。每個卡位仲設有叉電的位,就算一邊做野都有得「差差電」!朋友仔叫左杯The Beautician,主要由菊花Black Label做個Base,加上Honey Lemon、蛋白及薰衣草Bitter。飲落主要都係飲到飲落菊花及甜品,最岩女士們。Co2 Aperol Spritz係職員推介的Cocktail,加入Co2後令到味道更Refreshing!加上呢杯係比較低酒精的飲品,唔飲慣酒的大家可以選呢個。餐廳除左多款Cocktail外,更有多款送酒小食⋯⋯呢個係炸粗條配Wasabi沙律醬。炸得金黃的粗薯條點上富有Wasabi香(但不攻鼻)的醬汁真係好好食!呢

The Beautician

Co2 Aperol Spritz

Thick Cut Fries with Wasabi Mayonnaise

呢碟Ham Croquettes係我今餐的Best Pick!炸到外面脆,入面非常Creamy,加上咸香及上面的Garlic醬,送酒一流!

Ham Croquettes

朋友仔就比較鍾意食呢碟Garlicia  Padrón  Pepper!大家唔好以為蝦係主角,其實下面的橄欖油用蒜及香草及辣椒炒香,無論點彈牙的蝦仁還是烘乾的多士粒都一流!
Garlicia  Padrón  Pepper

Bake  Egg  &  Mash係比較英式的做法,加入温泉蛋及火腿粒,Mix埋黎食就變得香滑無比,加上火腿的咸香,點埋包或就咁食都唔錯!
Bake  Egg  &  Mash

兩個女仔雖然好飽,不過都忍唔住叫左一杯Popping  Tiramisu兩份食。軟滑的Cream加上朱古力的Popping,口感好豐富!特別一讚的係咖啡酒夠香濃,味道口感都係唔錯!
Popping  Tiramisu

The Beautician
Co2 Aperol Spritz
Garlicia  Padrón  Pepper
Bake  Egg  &  Mash
Popping  Tiramisu
2018-08-26 40 瀏覽
今次朋友介紹試他們的飲品,原來他們除了咖啡外還有好好味的主菜和甜品。反正試就來杯有酒精的martini coffee. 飲落甜甜地,咖啡味濃郁。算是好味。然後試了他們的燒雞雜菜。不錯!值得返來再食。甜品係浸過sake的梨子唶利。好食到呢⋯⋯塊啤梨入口溶後慢慢滲出清香sake 味。本身不喜歡sake 的苦澀,但有了啤梨的果糖就令到苦的sake變成甜酒。朋友就叫多了兩杯好野。飲完已有點醉意。就乾脆把買單離開。行幾步就覺得好回味。好想再食。
好味燒雞
2018-08-26
好味燒雞
Happy hour時間在銅鑼灣,辛苦工作之後,想找個地方先喝一杯,調整一下心情,再去想今天晚餐吃什麼。經熟路的朋友介紹,我們來到Appendix。這𥚃開在一楝商業大廈之內,就在世貿中心的旁邊,其實也不難找。經過長長的電梯,就是這家裝修型格的cafe&bar。環境很寧靜,也看見有跟我們一樣的上班族下班後在這裡喝喝酒,吃吃小食,聊聊天。餐牌上的主要是佐酒小食,不過種類不少,也好像很有特色的。而酒類以cocktail為主,經店員介紹,我們點了兩杯比較有意式風味的cocktail。Aperol Spritz固名思義以意大利流行的飲料Spritz調製。這個口味去過意大利的朋友肯定熟悉,也很適合配搭tapas之類的小食。O.L. Bellini主要以桃汁配搭酒精調製,味道甜甜的很清新。我們點的cocktail都是屬於酒精成分比較少的,卻出奇地剛好適合配搭我們之後點的小食。炸薯條看似簡單,吃起來咸咸香香的,原來上面灑上一點點芝士,吃的時候加一點附上的蛋黃醬,甜甜酸酸鹹鹹的,非常過癮。再點炸魷魚。炸得很乾身,炸粉也不會太多。店家用的魷魚不會太薄,吃起來很有口感。不知道是材料還是調味的關係,可以吃得到

經過長長的電梯,就是這家裝修型格的cafe&bar。

Aperol  Spritz

O.L.  Bellini

Thick  Cut  Fries

Crispy  Squid

再點炸魷魚。炸得很乾身,炸粉也不會太多。店家用的魷魚不會太薄,吃起來很有口感。不知道是材料還是調味的關係,可以吃得到陣陣咸香的海鮮味,極像在意大利當地吃到的感覺。

Garlic  Prawn

跟著再點蒜味蝦。店員推介原來這道菜主打是蝦油。先吃蝦肉,再以附上的麵包點上蝦油來吃。蝦肉本身鮮味爽口,已經很美味,可是真的如店員所說,蝦油才是精華。麵包鬆脆口感配上好像十倍濃縮了蝦味的蝦油,口腔滿滿香氣。

Potato  Tortilla

再點最驚喜的西班牙奄列。本來看到餐牌上有這個西班牙傳統小食,想點來吃是懷緬一下之前去西班牙旅遊的快樂時光。意外地這個奄列比我在西班牙吃過的更出色。西班牙奄列主要是薯仔洋蔥,包在雞蛋內。很多時候吃起來會比較乾硬。可是這個卻做到內涵濕潤,香香滑滑。配上西班牙腸來吃,讚。

Tiramisu

最後再點Tiramisu結尾。這個甜品也做得不錯,酒味濃醇之外,也非常香滑,作為結尾真的非常滿足。

可是,本來想過來喝一杯的我們,不經不覺的點了很多東西吃,連甜品也吃完了。這樣,我們不就是吃了個晚餐嗎?
這家店的食物美味得有驚喜,使得我們忍不住不停的點,這是美食魔法嗎?

2018-08-20
Aperol  Spritz
O.L.  Bellini
Thick  Cut  Fries
Crispy  Squid
Potato  Tortilla
Tiramisu
2018-08-25 51 瀏覽
Causeway Bay is a boring place if you don't like shopping.I always find myself retreating to the library to get away from the crowd because there are not many quiet cafes about.Discovered this place because Sosoku recommended it.I was greeted by this modern style cocktail bar.At Appendix Coffee & Bar they serve coffee during the day and at night it turns into a bar.In the daytime you will see coffee and related items on the shelves, at night the smart sliding shelves will slide over and reveal a

In the daytime you will see coffee and related items on the shelves, at night the smart sliding shelves will slide over and reveal alcoholic bottles and glasses.

How lucky was I to get there in the late afternoon so I could order coffee and then watch the cafe change into a bar.
The latte and mocha were to my liking.

While I was having coffee, I was impressed by the peace and quiet as most coffee machinery are noisy.
At Appendix, they use this nice and quiet gadget for disposing coffee pucks!!

The cafe area had good privacy which makes you stay longer, hence I stayed for drinks.

The signature cocktail selection had a great twist as each one has an occupation name eg Big 4's Auditor, The Beautician, Doctor Mo etc.
Each cocktail has been crafted in taste and to visually reflect what each occupation is like.

I settled for Big 4's Auditor and the 2G Rich Kid.

Big 4's Auditor:
[Atom Espresso, Licor 43, Marsala, Mascarpone with half and half]
The sweet bitterness of the drink reflects their hard life whilst earning lots of money!

2G Rich Kid:
[Bacardi Ocho, Falernum, Pineapple Shrub, Hone, lime, egg white and Witiber]
I loved the golden pineapple chalice! Who doesn't want to be rich which is reflected by the sour tones of enviousness!
Pinchos:
To complement my cocktails, I had some light pinchos, each one was different and delicious.
My favourite was the vinegared anchovy.
Tiramisu:
Finished with the tiramisu which had a popping surprise being topped with popping candy!
I shall be coming here more often when I am unfortunately in CWB!
2018-08-24 27 瀏覽
有追TBB劇的朋友們都被高海寧飾演bay tender吸引著,調酒師就像塔羅師一樣,從一杯酒就能知心事。最近工作壓力太大,有點透不到氣,找朋友傾心事最好舒一口氣的方法,今晚約三五知己銅鑼灣時代家高私隠度Appendix Coffee & bar一聚。說是高私隠度,除地點在駱克道新落成的商業中心外,餐廳來的潢裝也看得出花了點心思,以半開放式融合bar加餐廳,單身貴族可以到bar那處讓心靈沉寂一番,三五知已的話可以坐在另一邊廂,餐廳整體分隔得很好,顏色很調和。 Appendix給我的印象是走高格調的中產路線,這裡食品很簡單但有心思,wine及cocktail 種類很豐富,基本上一定有適合你心情的一款。先點了一瓶由店員介紹的手工啤酒,叫做Song of Chu,中文名好像是楚歌,啤酒泡沫豐富,酒味濃而帶有一點蜜糖味,有透心涼的感覺,此刻什麼冤屈也化解,特別一提酒杯也是配合這啤酒一樣的logo,見此細心,很有特色!佐酒小食是蒜蓉青椒(Garlicia Padron Pepper) 微帶咸味,有蒜香而不辣,佐酒小食佳品!與友人吹水多點幾個小吃,Appendix雖則是以coffe & wine出名

與友人吹水多點幾個小吃,Appendix雖則是以coffe & wine出名,但這裏提供的小食也是一絲不苟, fusion中加入意大利、西班牙菜式,出來的效果卻很驚訝如此match!

另一款佐酒小食叫Spanish Garlic Prawn 大蝦,連皮的薯仔粒,加上紅辣椒,香料等以橄欖油煑熟,切好的麵包粒蘸以香濃的橄欖油進食,由於蝦和其他食材精華溶入在橄欖油內,所以香味十足,非常可口!

另一個小吃是Pincho latter 這是有六款不同口味的多士,配以西班牙火腿,香辣肉腸,芝士咸青椒,磨菇洋蔥,芝士火腿粒和煙三文等,製作精美,味道可口!

大家高談𣈱飲了三小時,這兒給我很relax的感覺,甜品令人興奮,點了Popping Tiramisu ,有豐富的冧酒味,甜度適中,女生大愛!

有美酒佳餚,還有知心好友,工作只是我的一部份,如酒,苦中一點甜。

2018-08-20 95 瀏覽
其實銅鑼灣535呢棟大廈有好多餐廳,唔知食咩好行下行下見到呢間餐廳感覺好似好chill咁就坐低食喇!座椅係沙發黎坐落好舒服,而且地點又有少少隱蔽,所以唔多人經過,靜靜地幾好。店員好有笑容好nice,而且對menu内既菜式非常熟悉。Pincho  每日都有6款不同,想知時日係邊6款其實出面有寫。白色呢款Ham好香,而且加左番茄,令成件事清新左,唔會話好膩。另外果款最特別係個source,係用bell pepper整既,辣辣地幾刺激味蕾。Ham Croquette 基本上係食西班牙菜必點既菜式,肉丸係自家製既,上菜既時候仲係熱辣辣,外脆内軟,比一般係市面上食到既更creamy。個人覺得係必點既!Mini burger Menu仲未有,係店員既極力推薦下叫左,哈哈。雖然叫mini burger,但入面舊牛肉一d都唔mini,超厚切!牛肉又夠juicy!食完旁邊仲有配菜可以比你解膩。Baked Egg & Mash 又係西班牙經典菜式之一,但係經典中又加入一d創新元素,用左英式既煮法,幾特別。面頭仲有d辣肉腸,提升左口感之餘,味道都豐富左。Padron Pepper好簡單咁用鹽黎調味,但味道卻

Padron Pepper
好簡單咁用鹽黎調味,但味道卻非常出色。聞落好香,食落好爽脆。

Sake Poached Pears
甜品非常特別,清酒jelly,外面d白色脆脆好似爆炸糖咁,加埋d雪糕係你口中爆發,酸酸甜甜好正!非常推薦!
Amazonian

食Tapas點可以唔配酒呀!鍾意飲tequila既我揀左呢款Amazonian,個人覺得非常適合女士,甜甜地又帶點果香,而且帶有淡淡既tequila香味。
Fortune Teller

朋友叫左杯好勁既cocktail哈哈,4種不同spirits調製而成,鍾意strong d既朋友應該好岩。

總括而言,環境、服務同食物真係一流,係個好適合傾計飲野既好地方。
2018-08-15
Amazonian
2018-08-19 47 瀏覽
星期六晚,俾朋友帶咗去呢間店飲嘢,有D送酒小食,都幾正,送下酒,吹下水,地方一流,這裏樓底特高,不會有嘈吵聲音!有卡位和吧枱,裝修雅緻,今人感覺十分舒服!很新浄而有品味的裝修,高靠背的卡座,感覺很自然,沒壓迫感!這個佐酒小食,(ponchos platter)外形吸引,有六款不同味道,配以多士,送酒一流!包括有西班牙風乾火腿,辣肉腸,咸靑椒、磨菇粒,三文魚、芝士粒混和火腿粒。好好味!也反映廚師很用心去做出來!這裡有多款雞尾酒供應,而我最喜歡手工啤,店員介紹這款,(Song of Chu)很不錯,味道很濃而有蜜味,酒杯也很特式!這裡餐牌沒有中文,有些食品不明是什麼就要店員解釋一下,或交由他們介紹也可!店員也很熱誠招呼,值得一讃!

很新浄而有品味的裝修,高靠背的卡座,感覺很自然,沒壓迫感!

店員也很熱誠招呼,值得一讃!
2018-08-18
$130 (宵夜)
好朋友請食飯,佢話有好推介,就喺佢公司附近。好!就同你去試下。餐廳喺535 Tower, 即係世貿旁邊。第一次上去,棟building 入面感覺好cyber,而餐廳就喺3樓。3樓亦係升降機大堂,平時呢個位置通常用嚟開Starbucks或者Pacific Coffee,但係今次,我哋嘅主角就係眼前呢間以萬子夾做招牌logo嘅Appendix Coffee & Bar!成間餐廳無論裝修,擺設同枱枱櫈櫈都好型格,相信老闆花咗唔少心機喺呢度。朋友話呢度開業無耐,中午會有set lunch,但晚間則主要賣Cocktail 同西班牙小食。Cocktail有10幾款選擇,全部啲名字都充滿玩味,大部份都係用職業嚟提名,有PR, Doctor 同Auditor 等,價錢大概$100左右。最後我地揀左 "PR" 同 "二世祖" ~之後再問Waiter哥哥有咩推介嘅小食,佢話交比佢發板,勁Nice ~!PR Shum - 由2款甜酒加檸檬同蛋白,酒精味唔濃,有啲似雲呢拿香味,容易入口,啱晒女士們。2G Rich Kid - 個金叵羅造型100分,我哋叫做佢二世祖,由菠蘿醋,蜜糖,薄菏,lime混合一齊,酸酸

2G Rich Kid - 個金叵羅造型100分,我哋叫做佢二世祖,由菠蘿醋,蜜糖,薄菏,lime混合一齊,酸酸甜甜,飲完好開胃!waiter哥哥仲話塊菠蘿干都可以食㗎!

Pincho $18 - Pincho 係西班牙傳統小食,上面有番茄醬,橄欖同西班牙火腿,正!另一款口味就係辣肉腸,食完好開胃!

Garlicia Padron Pepper $64 -呢個係墨西哥嚟嘅青椒,用咗海鹽去調味,送酒一流啊!

Ham Croquettes $45 - 依個係西班牙版嘅炸薯波,入面好creamy, 但又唔會覺得好油膩!

Baked Egg and Mash $78 - waiter哥哥話依個係英國嘅傳統小食,但佢哋加咗啲西班牙元素入去,用蛋撈勻左煙肉粒同薯蓉,伴埋麵包粒一齊食,呢個非常飽肚!

Secret Menu 嘅 mini burger - 依個係侍應哥哥嘅隱藏推介,佢話主角並唔係個burger,而係旁邊廚師親自秘製嘅青瓜。果然,食落好甜,同平時食開嗰啲好唔同!

Popping Tiramisu $42 - 依個tiramisu 大大杯,好抵食,底下有好濃烈嘅酒香味,上邊好創新咁加咗爆炸糖,感覺好特別!

兩個人加埋食咗咁多野都唔使$600就埋單,食品質素極高,環境又舒服,下次再嚟試吓佢個lunch先。
2018-08-19 54 瀏覽
銅鑼灣食店多的是, 要搵間坐得耐 可以慢慢傾計既唔容易... 朋友介紹我到Tower535, 估唔到有隱世美食喎!Appendix 主要係傾計飲野既地方, 但都有少少主食, 呢個係Garlic Prawn, 主角唔係蝦而家橄欖油, 用黎點麵包超正! 加上新鮮大蝦, 唔係雪蝦, 再配埋勁多多蒜片, I Love Garlic呢款叫Egg & Mash, 其實就係薯蓉! 食材雖然簡單, 但就超好味, 薯蓉配上蛋黃, 仲要係一了就流黃, 配埋西班牙辣肉腸, 口感一流!同Garlic Prawn一樣, 可以點麵包食!隱藏版Menu: Spring Chicken!!店員推介法國燒春雞, 又係好得! 預先調味再烤焗, 雞肉唔係實的的反而覺得嫩滑, 皮外塗上蜜糖, 平時唔食皮既我都忍唔住食埋!Potato Totilla 即西班牙蛋餅! 又係一個看似普通但又充滿驚喜既食品, 蛋同薯仔結合得天衣無縫, 配上鮮磨茄蓉, 令味道提升!不得不提伴碟烤焗過既辣椒, Padron Pepper, 就好似青辣椒一樣但皮薄無咁辣, 口感同味道特別!最後就黎到甜品啦: Sake Poached Pears清酒煮梨配

Egg  &  Mash

同Garlic Prawn一樣, 可以點麵包食!

Spring  Chicken

隱藏版Menu: Spring Chicken!!

最後就黎到甜品啦: Sake Poached Pears
清酒煮梨配上自家製青檸啫喱, 入口清新好味, 而白色一粒粒既係疑似爆炸糖, 食得過癮

2018-08-18
Spring  Chicken
2018-08-18 76 瀏覽
銅鑼灣一個車水馬龍嘅地方,返工嘅返工,掃貨嘅掃貨,令人有種喘不過氣嘅壓迫感。我地穿過長長的扶手電梯,彷彿進入了另一個寧靜嘅世界。呢間餐廳位於Tower 535嘅3樓,寧靜嘅環境,寬敞嘅空間,半開放式既座位,輕快嘅背景音樂,令人可以暫時放低工作同生活嘅煩憂。餐廳中午係一個cafe店,有lunch set同咖啡提供。夜晚就會繞身一變變成一間酒吧,俾人飲酒傾計。lunch set 有好多選擇,combo仲可以跟住一杯飲品。我地就揀左三文魚同燒春雞,飲品方面就order左一杯Matcha Latte同一杯Mocha。餐湯係薯仔湯,有好濃嘅薯仔味,配以少少調味嘅香料,個湯感覺好清新,唔會太重忌廉味,比較健康。主菜係香煎三文魚再配以健康嘅藜麥沙律。三文魚皮煎得好脆,但魚肉卻唔會因此變得好老,滑滑嘅魚肉再加脆脆嘅魚皮,外脆內軟嘅多層口感,好味到停唔到口。原本大家己經講好要慢活,chill下,慢慢去享受美食同優雅嘅環境,但呢個魚實在太好味了,我地又以瞬間嘅速度消滅了。另一個主菜係燒春雞配以燒蔬菜。春雞係完隻,皮燒得好脆,雞肉好嫩滑。廚師好貼心咁將雞肋骨去掉,所以除左雞翼同雞脾部位外,其他部位都係去骨雞

Rosemary  Pan-fried  Salmon  fillet
另一個主菜係燒春雞配以燒蔬菜。春雞係完隻,皮燒得好脆,雞肉好嫩滑。廚師好貼心咁將雞肋骨去掉,所以除左雞翼同雞脾部位外,其他部位都係去骨雞肉,啱晒我呢D懶人。燒雞最考功夫嘅地方就係點樣可以令到每一個部位都煮得恰到好處,原本我地以為雞胸一定好老,結果唔係喎,雞胸肉一樣好嫩滑,估佢唔到。雞肉醃得好入味,有淡淡嘅牛油蜜糖味,好香但唔會太濃,唔會蓋過雞肉本身嘅味道。
Honey  Roasted  Spring  Chicken
Matcha Latte個拉花好靚,抺茶味甘中帶香,口感好滑,唔似其他餐廳嘅只有苦味。即使無加糖,連我呢個平時最怕飲苦茶嘅朋友都覺得非常好味。
Mocha嘅咖啡味好得,一飲就知道D咖啡豆好靚,唔係其他Cafe嘅一般貨色。估唔到呢個餐廳位處於一個咁唔不起眼嘅地方,但咖啡嘅水準同食物嘅質素可以帶俾人意外嘅驚喜。
生活係一種態度。無奈我地好多時候都係被逼住走,無選擇嘅餘地。難得有喘息嘅空間,我地可以選擇一種慢活嘅生活態度,停一停,諗一諗,整理一下煩瑣嘅思緒,享受一下瞬間嘅寧靜,感受一下身邊嘅人和事,用另一個角度去睇呢個世界,可能又會對生活有另一番嘅體會。