環境闊,坐得舒服!店主非常細心,每件事情都從客人角度諗再決定既!而且對於食物,廚師非常有心思去試盡不同既食物直到配得好食先放出MENU!多道慢煮的晚餐 對於呢個價錢,我認為絕對抵食!5 Course dinner 加一後大慨四百頭盆師傳話佢地既沙律菜仲要洗完再過冰水添-凍肉配慢煮蘋果沙律慢煮蘋果吃出另類口感,蘋果通常熟透都係林晒 或者一PAT 咁,但係呢到用慢煮既方法令到蘋果,酸酸地但爽口仲好多汁!-凱撒沙律三文魚配慢煮紅菜頭平時我不太食紅菜頭,通常煮熟左口感都係軟綿綿咁,但慢煮紅菜頭係好爽口,又甜甜地,幾特別既!湯-蕃茄清湯呢個清湯真係好驚喜!酸酸地,但唔係正常蕃茄酸到開唔到眼既感覺,而且湯夠熱,入落去好舒服!如果細食既你,呢個湯係一個好選擇!據師傳解釋 呢個湯係分別用蕃茄煮左兩次!所以先有呢個效果!-野菌忌廉湯忌廉湯的稀稠度係非常岩!而且野菌既味道未上台已經嗅到好香好濃!雲吞所有雲吞皮都係自制既,口感比較有咬口-和牛雲吞呢款普通既雲吞皮我就感覺硬左小小-墨汁帶子雲吞據師傳所講,墨汁係整雲吞皮果時加入去既,所以食既時候,D牙同個口唔會變得黑媽媽! 主菜-慢煮三文魚食落呢個三文魚已經發
環境闊,坐得舒服!
店主非常細心,每件事情都從客人角度諗再決定既!
多道慢煮的晚餐 對於呢個價錢,我認為絕對抵食!

5 Course dinner 加一後大慨四百
頭盆
師傳話佢地既沙律菜仲要洗完再過冰水添
-凍肉配慢煮蘋果沙律
-凱撒沙律三文魚配慢煮紅菜頭

-蕃茄清湯
據師傳解釋 呢個湯係分別用蕃茄煮左兩次!所以先有呢個效果!
-野菌忌廉湯

雲吞
所有雲吞皮都係自制既,口感比較有咬口
-和牛雲吞
呢款普通既雲吞皮我就感覺硬左小小
-墨汁帶子雲吞

主菜
-慢煮三文魚
食落呢個三文魚已經發現同出面既慢煮唔同,特別嫩滑。據師傳解釋,佢地係用更加低溫用雙倍時間去慢煮呢個三文魚令肉質非常嫩,又JUICY!
-慢煮羊架
羊架切開仍然帶點粉紅,但因為出產地,羊架會比較有咬口!肉汁都仍然一咬落去就會FEEL到呀!

甜品
-梳乎厘
用法式整法加左糖邊係入面,梳乎厘同出面無太大分別,但係多左糖邊多左層口感!
-慢煮蘋果捲
捲入面有蘋果蓉 慢煮成片蘋果 合桃 松子 提子乾 皮非常脆! 所以甜得黎唔會太過 但口感非常豐富!!
2015-10-27 1946 瀏覽
呢間餐廳絕對要插隊講一講!! 位於觀塘工業區既意大利餐廳 呢間意大利餐廳係提倡 「慢煮」既煮食方法一開始覺得慢煮呢個方法只係令野食好味D 嫩口D不過同老闆傾完計後 發現佢唔只係因為好味呢個原因而提倡「慢煮」最重要係「慢煮」好健康 減少流失食物本身既營養講完餐廳既背後 依家就講下環境先一行入餐廳 已經忘記左呢到係一間工廠大廈裡面餐廳大小同平時普通餐廳差唔多 不過就較小座位 令到客人有絕對既私人空間 食物方面Five course set menu for 1 person $368+ 10% service charge 一開始有個前菜 係意大利菜傳統既水牛芝士黎 每位客人黎到都會有既 味道無話太特別呢個係「什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁」最特別當然係個慢煮蘋果 雖然每一塊蘋果都係熟晒 但然而都好爽口 同好juicy 我highly recommend 蕃茄清湯 唔好比佢個字面同外表呃到 個蕃茄湯超濃!聽個staff講話用新解蕃茄翻煮左好多次先會做到咁濃既蕃茄湯呢個湯真係好意外!pasta最特別係墨魚汁雲吞平時食到既墨魚汁意粉都會食到成個嘴都黑晒 同男朋友絕對唔可以叫不過呢到
呢間餐廳絕對要插隊講一講!!

位於觀塘工業區既意大利餐廳

食物方面
一開始有個前菜 係意大利菜傳統既水牛芝士黎
每位客人黎到都會有既 味道無話太特別
水牛芝士
呢個係「什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁」
最特別當然係個慢煮蘋果
雖然每一塊蘋果都係熟晒 但然而都好爽口 同好juicy
什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁
我highly recommend 蕃茄清湯
唔好比佢個字面同外表呃到 個蕃茄湯超濃!
呢個湯真係好意外!
野菌忌廉湯/蕃茄清湯
pasta最特別係墨魚汁雲吞
平時食到既墨魚汁意粉都會食到成個嘴都黑晒
同男朋友絕對唔可以叫
不過呢到既大廚將墨魚汁同麵粉混埋一齊猜
所以係到食既墨魚汁雲吞 係絕對唔會食到成嘴都黑晒!
到左主菜
個slow cook三文魚真係好正!
平時係街食到既slow cook salmon 都係偏"鞋"同d肉比較實
但係呢到既salmon係外層脆脆地 裡面係超級嫩
而且食落去唔會好有油膩既感覺
同老闆傾完計後 原來出面既slow cook salmon大約1-2hrs已經煮熟
呢到既salmon係slow cook左7-8小時 用好低既溫度黎慢慢煮熟
好推薦大家黎到要試試呢個slow cook salmon
Souffle
服務方面
侍應好細心咁講解每一道菜
有時仲會同我地傾下計 一齊研究下d野食
食完pasta仲問我地 起唔起得main 驚我地太飽要休息下 好細心

總括
呢個價錢 有呢個食物質素服務同環境 可以講話係超值
唯一缺點就係位置問題 係工業區真係好難搵到!

2015-10-26
慶祝紀念
紀念日
野菌忌廉湯/蕃茄清湯
慢煮蘋果捲
而家工廈真係愈來愈多有特色同水準的餐廳,意想不到觀塘的工廠大廈也隱藏著這麼一間有水準,以健康慢煮為主題的意大利菜餐廳「C.O.W. Dining」。.餐廳感覺係屬於私房菜格局,空間感頗闊落,牆上掛上不少逗趣的掛畫,讓我頓時想起「醜比頭」。.看看餐廳,這裡的五道菜晚餐$368/位,包括頭盤、湯、迷你意粉、主菜和甜品,另有茶/咖啡,需加一服務費,我們兩個人剛剛好便可以點兩個套餐了。.服務員先送來一小碟的法式芝士粒配蕃茄粒和香草醬,中間白色的係水牛芝士,配上香草醬、蕃茄片和生菜一齊食,味道清新,為我們的晚餐打開序幕。.雜凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑豬汁喜愛食凍肉的小妹看到這個配搭很開心呢,裡頭有一片莎樂美腸和巴馬火腿,莎樂美腸食落帶辣夠惹味,配上沙律菜和咬落爽脆味甜的慢煮蘋果,蘋果又能平衡了凍肉的鹹香味,第一道菜小妹已經食得津津有味。.新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭喜歡食海鮮既可以選擇呢個有蝦同煙三文魚既頭盤,蝦肉食落彈牙,不過芒果肉就未夠清甜,有點酸。.再來係自家製麵包,麵包用橄欖油所製,經烘過後咬落外層微脆,帶麥香,密度高有咬口,滿好食的。.野菌忌廉湯野菌湯入口質感細滑,係
看看餐廳,這裡的五道菜晚餐$368/位,包括頭盤、湯、迷你意粉、主菜和甜品,另有茶/咖啡需加一服務費,我們兩個人剛剛好便可以點兩個套餐了。
法式芝士粒配蕃茄粒和香草醬
新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭
新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭
自家製麵包
野菌忌廉湯
野菌湯入口質感細滑,係沒有粒粒菇茸個種,但奶油的味道有點過重,所以稍稍有蓋過野菌的味道。
蕃茄清湯
蕃茄湯就飲得多,而蕃茄清湯真係第一次見,據說呢款清湯工序繁複,所以好少餐廳會做。呢款蕃茄湯真係清得好透徹,入面細細粒既係蕃茄粒,比平時飲既蕃茄多,多左陣清甜既味道,仲帶有濃郁蕃茄香,感覺比濃稠既蕃茄湯好飲得多。
自家製雲吞配牛肝菌、利可他芝士和義式青醬忌廉汁
初時看到餐牌,還在想又意粉又主菜怕食唔晒,原來這裡的意粉不是主菜的一部份,是迷你版的小食,可讓客人嚐嚐味道,還頗特別。入口的這個意大利雲吞味道頗討好,吃到濃郁的牛肝菌香,配上creamy的青醬汁,不錯。
慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁
羊扒望落頗厚物的,切開後見到肉質呈粉紅色,廚師用慢煮既方法鎖住左肉汁同鮮味,咬落鬆化富肉汁;亦因為新西蘭既羊係食齋,所以騷味自然無咁重,岩晒怕騷味人士。

再說說伴碟的配菜吧,薯仔的外形很像一顆草菇再拿去焗,金黃色的帶脆外皮,內裡係綿綿的薯蓉質感,很喜歡! 還有那經慢煮過的的冬菇和茄子也是用心製作之選,兩樣咬落都多汁好好味呢!
慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁
比起牛扒,小妹更愛牛肋條的軟腍質感;主角牛肋條經慢煮八小時後再焗45分鐘,咬落軟腍多汁,肉味濃郁不黏牙,好食!
朱古力慕絲
值得一提這裡的梳乎里是滿不錯,一上來的時候發得滿高的,是拍照拍久了才有點塌下來。食落微熱,質感很鬆軟輕盈,而且充滿奶香,好味啊! 朱古力慕絲是濃稠的質感,朱古力味也是很濃郁不過甜。
餐飲點了一杯咖啡,有趣的是,他用餐廳提供的一小杯奶拉出一個圖案來,有趣,滿有天份嘛!
法式芝士粒配蕃茄粒和香草醬
自家製麵包
2015-10-24 1476 瀏覽
公眾假期前夕,兩口子在觀塘工廠大廈內的>>>C.O.W. Dining<<<,享受了一頓美味的意大利晚餐。餐廳燈光偏暗,走格調路線。牆上掛著很多岳敏君的畫作,是意大利菜和中國畫家聯乘嗎?二人點了五道菜的晚餐套餐。用餐前,先享用非常精緻的Mozzarella cheese配車厘茄,味道清新怡人。據侍應介紹,這是意大利人愛吃的前菜,當然當地人所吃的分量比這大得多啊。自家製醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭三文魚份量十足,並且非常新鮮,正正適合喜歡三文魚的冰,可大快朵頤。沙律菜切得端正,醬汁拌得非常均勻,芝士份量適中,提升味道層次的同時不會搶走蔬菜的清香。麵包由大廚按正宗意大利手法親自製作,比起市面連鎖麵包店買到的包,較為硬身及實心,用料十足,絕非「空氣包」。配著外脆內軟之麵包一同進食的是已磨碎的橄欖。橄欖蓉釋放了橄欖油,不單令麵包更加濕潤,其香氣和麵包香相輔相成,更上一層樓。橄欖蓉的質感亦比純橄欖油「水汪汪」優勝。餐湯是番茄清湯,名副其實清澈透底,味道卻是濃濃的番茄香,酸酸的非常開胃。自家製墨魚汁雲吞配帶子和海鮮雲吞皮比較厚,進食時口感實
自家製醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭

自家製墨魚汁雲吞配帶子和海鮮

雲吞皮比較厚,進食時口感實在。以墨魚汁味道襯托著,帶子清香更加突出。帶子煮得剛好熟,鮮甜味美,嫩滑可口。雲吞內除帶子外,亦有蝦米等海鮮,整體而言是很豐富的意大利味道。
慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁

薯的選擇相當獨特,既非薯蓉亦非薯條,而是切了薄片的薯塊。塗上薄薄一層芝士忌廉,輕輕燒過,令其帶著薯條的香口和薯蓉的飽足,一石二鳥。甘筍醬是侍應極力推介的必試之選,味道果然不同凡響,一入口,即時感到甘筍香氣瞬即填滿整個口腔,拌著蔬菜進食,是無可抵擋的魔力。
慢煮三文魚被煎得剛熟,入口即溶,是坊間罕見的做法,相當有新鮮感。魚香被保留得非常好,也不會太腥,容易被人接受,應該是調味醬汁的功勞吧。魚骨亦已去蕪存青,吃起來無後顧之憂。
甜品三選一,冰點了梳乎厘,非常鬆軟輕身,甜度和份量亦屬適中,不會覺得不夠喉,也不會令人感膩滯而生厭。
餐飲是熱檸茶,茶香挺濃,配以恰當份量的檸檬,為晚餐畫上完美句號。
2015-10-23 1216 瀏覽
大多數私房菜位處大廈上,主要是靠口碑經營,而經友人介紹,觀塘一間以「慢煮」概念的意式私房菜,聽聞餐廳老闆兼大廚入廚多年,利用慢煮方法,將溫度及時間調較得剛剛好,可令食材保持原汁原味,單看她早前以「相機食先」的照片,也覺甚為吸引呢。是夜來到觀塘毅力工業中心內的C.O.W. Dining,位置不算難找,甫入餐廳,優雅且簡約時尚的裝潢盡收眼廉,不像身置在工業大廈。一坐下,侍應幫忙點上蠟燭,令氣氛更富情調。晚市主打5道菜式,由前菜至甜品皆備,每位$368。基本上Appetizers、Soup及Pasta皆二選一,主菜備有五款選擇,而甜品則三選一。一般正宗的意式餐廳都提供Welcome Snack,這裡也不例外。蕃茄混合Ricotta Cheese及青瓜,並加入黑醋汁作調味,頗清新開胃。Appetizers什凍肉碟配慢煮蘋果和季節沙律菜黑醋汁,以幾款Parma Ham拼成,每款鹹香度也不同,入口確實開胃,而中央的沙律以的黑醋汁作調味,好像有點兒酸,不過再吃一口慢煮蘋果,質感像雪梨,食落爽脆香甜,可中和酸度且口感獨得。男友點的自家製醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭,煙三文魚腴香肥美,小妹較愛

一坐下,侍應幫忙點上蠟燭,令氣氛更富情調。
Appetizers

男友點的自家製醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭,煙三文魚腴香肥美,小妹較愛這凱撒沙律,新鮮爽口,用上白色沙律醬與上述前菜較為不同,酸度沒黑醋汁般濃厚,並帶點微鹹易入口。
Soup

兩款湯一清一濃,兩者小妹較愛野菌忌廉湯,忌廉湯煮至Creamy挺身,每口也帶有香濃的野菌味呢。
至於蕃茄清湯呈淡紅色,色澤通透,清清地的鮮甜,帶點微酸的口感,剛好男友喜歡這個湯,一人一個不用爭住飲^^
同時也有餐湯麵包,長形的麵包條非常鬆脆,用來蘸上較濃的野菌忌廉湯更佳。
Pasta

兩款Pasta各有賣點,自家製墨魚汁雲吞配帶子和海鮮,由於採用墨魚汁製成,黑漆漆的賣相不太討好,但味道挺特別。自家製的雲吞皮薄身,內藏帶子及蝦、魷魚等海鮮,層次感豐富。
自家製雲吞配和牛及牛肝菌,同樣選用自家製雲吞,切開後發現和牛肉粒,混合表面上的芝士碎及牛肝菌汁,味道濃郁及凸出。
Main Course

慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁,先就伴菜的細栗米及露筍以茄子捲成卷狀,看得出大廚用上的心思。最驚喜的竟然是薯蓉,加入以慢磨打成的忌廉,微甜且非常軟滑,入口即溶。
羊扒切開後,呈粉紅嫩色,採用慢煮方法令羊扒更腍身易咬,沒有膻味,食落帶點淡淡香草味。
另男友點的慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁,五成熟的牛肋條質感條軟腍,且有嚼勁,配上醇香的紅酒汁更帶出牛的味道。
Dessert

吃意大利餐,當然要點選傳統意大利芝士餅,芝士餅與別不同,以碗盛載,大概是也可防切開餅時漏走了內裡的酒。酒香沒有想像中般濃,但入口濕潤,且芝士味重。
慢煮蘋果捲來到時還微熱,酥皮脆口,內裡的蘋果入口軟腍腍,果肉爽口清甜,最欣賞的是加入果仁香,令整個甜品有咬感,不會單調。
慢慢品嚐一輪美食後,嘆杯熱檸水,清一清味蕾,檸水用上透明杯奉上,更顯優雅,更Relaxing!
享受大廚用心製作每道精緻的意大利菜,同時服務亦非常貼心,當經理介紹完每道菜後也禮貌地示意離開,更欣賞的是用膳完畢後更貼心地,特地與我們一同到工廠大廈升降機的位置,並告訴我們乘答那一部才離開,如此用心經營的餐廳買少見少。
2015-10-12
2015-10-19 1223 瀏覽
冇喺觀塘返工一年都冇,不過已經開多咗好多食店今次試吓呢間C.O.W.Dining先有個5 Course嘅晚餐,仲要每個course都有兩個選擇,同老豬每樣揀一款,好豐富呀!!開始晚餐之前餐廳為我哋預備咗開胃菜─大蝦芒果他他口感好豐富呀!!為今餐掀開美好序幕頭盤─什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁慢煮蘋果好似第一次食咋,配埋啲什凍肉好夾呀!!自家制醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭沙律菜好新鮮,基本上沙律菜我淨係食生菜!!呢個超啱我口味餐包係餐廳自家制,係比較有咬口嗰種,暖笠笠配埋湯食都唔錯蕃茄清湯好清但好濃郁嘅蕃茄味,大廚完全冇落肉煲架!!有咁嘅效果真係好勁Pasta─自家制墨魚汁雲吞配帶子和海鮮、自家制雲吞和牛及牛肝菌前者比較清,餡料鮮甜美味,後者味道比較濃烈,我覺得兩個都好好味呀慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁慢煮羊架感覺好健康,同平時食開嘅好唔同慢煮美國(天然餵飼)極佳級牛柳配牛肝菌汁及朱古力芥末呢個牛又係同平時完全唔同感覺,軟綿綿又不失口感,牛味重蕃茄底有慢煮冬菇,呢個真係非常驚喜,冬菇好香又極Juicy,唔鍾意冬菇嘅我都覺得好味慢煮蘋果卷,呢個甜品好特別呀!!慢煮蘋果聽見都
冇喺觀塘返工一年都冇,不過已經開多咗好多食店
今次試吓呢間C.O.W.Dining先
開始晚餐之前餐廳為我哋預備咗開胃菜─大蝦芒果他他
口感好豐富呀!!為今餐掀開美好序幕
頭盤─什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁
慢煮蘋果好似第一次食咋,配埋啲什凍肉好夾呀!!
自家制醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭
沙律菜好新鮮,基本上沙律菜我淨係食生菜!!呢個超啱我口味
餐包係餐廳自家制,係比較有咬口嗰種,暖笠笠配埋湯食都唔錯
慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁
慢煮羊架感覺好健康,同平時食開嘅好唔同
慢煮美國(天然餵飼)極佳級牛柳配牛肝菌汁及朱古力芥末
呢個牛又係同平時完全唔同感覺,軟綿綿又不失口感,牛味重
慢煮蘋果卷,呢個甜品好特別呀!!慢煮蘋果聽見都覺得有心思
皮脆蘋果肉爽甜,賣相又靚
梳乎厘,我鍾意口感輕盈,呢個就啱晒我
而且我有個情意結係鍾意平頂嘅梳乎厘嘅,所以一見到就好鍾意
呢個價錢有5個Course嘅心思慢煮晚餐我真係覺得好唔錯
味道未必係最好,但係心思同食得健康嘅意義已經係最好
2015-10-19 977 瀏覽
香港人每日番工咁忙碌,好多時都係走馬看花,連食飯都可能要趕到趕命。今日同事有好地方,就係公司附近既工廈專食slow cook私房菜,所以話人不可以貌相,咁爛既工廈都可以有fine diningXD.Set dinner $368 per head 有5道菜餐廳送既小食,水牛芝士配車厘茄,好refreshing,而且mini size好cute!Appetizer: smoked salmon with caesar salad, 重點:slow cook beetrootlettuce好新鮮,個sauce話說係自家製,不過小姐食唔出有咩分別hahabeetroot好爽口而且個甜味格外清新麵包配olive sauce,個麵包睇落平平無其,但又幾正,入面係超鬆軟。soup: mushroom cream, 滑溜溜又濃郁,飲得到既真材實料Pasta: 和牛及牛肝菌ravioli,又是自家製的正式的皮薄餡靚,裡面既料很香濃Main: slow cook Lamp chop with rosemary sauce羊肉質好軟諗juicy,因為慢煮好好咁保存左羊肉既香同鮮味,旁邊既配菜亦一啲都唔馬虎

Set dinner $368 per head 有5道菜
beetroot好爽口而且個甜味格外清新
麵包配olive sauce,個麵包睇落平平無其,
但又幾正,入面係超鬆軟。
soup: mushroom cream,
滑溜溜又濃郁,飲得到既真材實料
Pasta: 和牛及牛肝菌ravioli,又是自家製的
正式的皮薄餡靚,裡面既料很香濃
旁邊既配菜亦一啲都唔馬虎,even粒東菇都係slow cook,一咬落去鮮汁係口中四濺,只能說chef真係好用心的煮。
dessert: slow cook apple strud加black tea, 蘋果清新既甜味,
煮得岩岩好,有個爽口既咬勁,唔會爛晒
配上外層鬆脆既酥皮,入口暖暖的好滿足。
題外話/補充資料: 總括:非常欣賞餐廳既用心,所有材料醬汁等等都自家製真係要好花心思,很有質素既餐廳,而且環境寧靜,同情人/好友黎享受下食物傾下計係一個唔錯既選擇,聽講仲有lunch set,下次lunch time再黎試下先。$400以呢個質素出面真係搵唔到,係工廠區先有呢個價位,岩晒鐘意發掘新地方既朋友!
2015-10-15
2015-10-13 1044 瀏覽
友人在觀塘區上班, LUNCH時跟同事去吃過一間不錯的意大利私房菜餐廳, 想跟我去吃, 但我中午時間要在另區上班, 不能去到觀塘食LUNCH, 就唯有相約在晚上吧。看過網上資料「C.O.W. Dining 老闆兼大廚入行多年, 曾於香港多間酒店工作, 後來轉職到醫管局負責病人膳食, 知道慢煮對健康的好處, 所以和拍擋開設以慢煮為主的意大利餐廳, 讓更多人知道及品嚐到慢煮的健康及美味。」平常出外用膳, 吃到慢煮菜式的餐廳不多, 可能自己沒有留意吧, 據說慢煮可以保留食材嫩滑口感, 更能保留食物中的營養, 對於重視吃得健康的我來說, 也滿有期待的。走到位於觀塘和牛頭角之間的毅力工業中心, 到達二樓見到C.O.W., 晚上靜靜的, 滿有私房菜的感覺, 餐廳沒有人在門口迎賓, 要走入去揭開布簾與職員溝通, 確認訂位後坐下。我們所見, 只有一個店員, 和老闆兼大廚, 店員和大廚都好友善, 服務很好。我喜歡餐廳門口的設計, 用原木打造不規則的斜邊, 親托餐廳發光招牌。餐廳晚上只有五道菜Set Menu可選:1. 新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭 / 雜凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁2

餐廳晚上只有五道菜Set Menu可選:
2. 蕃茄清湯 / 野菌忌廉湯
3. 自家製雲吞配牛肝菌、利可他芝士和義式青醬忌廉汁 / 自家製墨魚汁介子海鮮雲吞配龍蝦汁
4. 慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒白酒忌廉汁 / 慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁 / 香煎高僧魚柳配蕃茄茸醬和香草橄欖油 / 慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁
5. 朱古力慕絲 / 梳乎厘 / tiramisu
$368+10%
餐廳裝修有點懷舊風, 用了舊式地板階磚, 牆上掛了些幽默小品畫作。
這晚客人不多, 可以靜靜的聊天。
在工廈中燭光晚餐,
因為環境太暗, 所以以下相片大部分用手機打燈來影的。
前菜: 青口沙沙
賣相很精緻, 每人一碟, 是餐廳送的。
青口很清甜, 帶點海水味, 無沙及無金屬味。
蕃茄切成小粒, 沙沙醬汁酸酸甜甜, 西芹很新鮮爽脆無渣。
前菜(1): 雜凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁
慢煮蘋果好香濃蘋果味, 比我想象中爽口, 好清新。
沙律菜被煮軟了的青瓜片捲著豎起, 既可裝飾又可吃掉, 拆開來是這樣子, 比較容易看到這碟東西的內容。左下那條甘筍穿入橄欖圈中, 好有心思。
有四款不同的雜凍肉, 很薄片帶有咸香, 以凍肉拌蘋果吃, 可平衡味道。
新鮮爽口的沙律菜拌黑醋汁吃, 酸酸微微的很開胃。
前菜(2): 新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭
兩碟前菜的色彩豐富奪目, 光看著也引起我們的胃口了。
沙律菜+青瓜部分和另一前菜一樣, 故不多說。
(左一) 煙三文魚: 和平常吃到的差不多, 油潤而帶咸香。
(左二) 芒果: 出奇的香甜多汁, 有點像台灣吃到的愛文芒果, 可惜比較少和薄片, 意猶未盡。
(左三) 鮮蝦: 肉質結實新鮮彈牙, 有蝦味。
(左四) 左四: 慢煮紅菜頭: 酒紅色的紅菜頭, 慢煮下令紅菜頭味道更香濃, 清甜宜人, 又可惜, 太少及太薄片了, 這個真有心思, 值得一試。
湯品(1):蕃茄清湯

湯質很清澈, 但有很濃郁的番茄味, 大廚說沒加肉去煮, 那麼要迫出蕃茄味, 就更考功夫了, 我十分欣賞這蕃茄清湯, 酸酸甜甜很清新開胃。
湯品(2):野菌忌廉湯

野菌忌廉湯和清湯形成對比, 很濃稠, 野菌已經被打成幼細糊狀, 混入忌廉, 喝下去很creamy很香濃野菌味, 兩湯各有各特色, 個人偏愛前者。
隨湯品附送的餐包: 旁邊是供貨細長條脆包, 感覺就是吃脆餅乾般。
中間這兩塊, 是餐廳自己製作的, 有很濃的香蒜及香料味, 而且麵包中有不少蒜粒, 麵包上方各附一粒橄欖粒。
Pasta (1): 自家製墨魚汁介子海鮮雲吞配龍蝦汁
在Menu中見到有Pasta, 沒有細看下, 以為是意大利麵, 還怕太飽, 因為又有Pasta, 又有意粉。上菜時才知道, 是一場誤會呢, Pasta也可指意大利雲吞, 份量小小的, 可當作主菜前的小食。
介子原來只是描述雲吞的形狀, 雲吞的皮黑黑的該就是用墨魚汁來製成, 有墨魚的海鮮味, 口感煙靭, 內容好像有蜆肉, 蠻鮮味。
Pasta (2): 自家製雲吞配牛肝菌、利可他芝士和義式青醬忌廉汁
大量的羅勒青醬忌廉汁, 帶點芝士味, 實在是很可口, 就這樣啖啖吃也很滋味, 咸淡適中。
雲吞很小巧薄身, 雲吞皮同樣煙靭實淨, 牛肝菌本身味較清淡, 早已被青醬忌廉汁搶去了味道了。
主菜(1): 慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁
羊扒有三件, 份量是剛好的。大廚解釋, 由於是慢煮, 羊扒會低溫慢煮至全熟, 沒有得揀熟度, 慢煮熟後冰封鎖住肉汁, 令內裡保持水份, 至客人點菜後, 再煎一煎翻熱它。

露絲瑪莉汁是混有香草及黑椒的燒汁, 這個羊扒沒有配平常的薄荷醬和芥末醬呢。
羊扒雖已全熟, 但內裡仍呈粉紅色, 大廚說這是低溫慢煮的成果。
不過, 口感其實和一般全熟的羊扒一樣, 比較有嚼勁, 也較乾身, 我和朋友都不太喜歡, 所以有吃剩了。慢煮的理論是很好, 但出來的成果卻令人有點失望呢。
反而, 伴碟的配菜, 更令人喜愛呢。薯仔波波半圓拱形好可愛, 輕微炸香過, 內裡薯味香濃, 軟腍適中, 不會油膩。薄片茄子包著露筍和小粟米條好精緻, 茄子軟腍柔軟, 露筍翠綠爽甜, 其餘的菇菌亦都煮得好軟腍多汁, 橙色的一些半固液態汁料很香甜, 有點像粟米味, 忘了請教大廚是什麼做的。
主菜(2): 慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒白酒忌廉汁
看其他食友的相片, 原來伴菜每次有點不一樣, 滿有心思的, 我蠻喜歡今天的伴菜, 兩個主菜的伴菜一樣。
慢煮挪威三文魚柳是店員極力推介, 這是餐廳最有信心的主菜, 果然, 真的發揮到慢煮的功力, 三文魚柳也是煮到全熟, 但質感非常柔軟滑溜多汁, 呈橙粉紅色, 似是在生和熟之間, 絕不像平常在餐廳吃到的熟生文魚那麼乾實, 外皮據說也煎得香脆可口, 不過我不喜歡吃魚皮, 所以沒吃到。這個三文魚, 確實慢煮得很好!
甜品(1): tiramisu
甜品部分, 其實是有點令人失望, 因為質素都很普通呢!
碟上的畫花幾靚, 有心思。
mascarpone cheese不夠香濃, 不夠滑, 底部咖啡酒手指有點酸及過濕。
甜品(2): 梳乎厘
做梳乎厘不容易, 看得出來餐廳是用心的, 梳乎厘焗得鬆軟, 唯持適度的濕潤感, 可惜也有點過甜, 我吃到一粒粒的砂糖呢。
最後餐飲是咖啡或茶, 沒有特別的飲品, 所以只叫了普通的熱檸茶。

無論是慢煮的概念, 每碟菜的擺設, 老闆兼廚師對客人的溝通, 都顯出餐廳對飲食的認真和用心。但觀乎觀塘區晚間的寂靜, 確實令我對索價四百元一餐SET DINNER有所保留, 這個價錢, 可以去比較旺和方便的地區吃, 而且, 餐廳的環境比較隨意, 真有點工廈的味道, 所以令我覺得有點性價比不足。不過, 那慢煮的滑溜三文魚, 確是出色和難忘的, 如果和朋友談起慢煮, 我也會跟他們說, 我在觀塘吃過好吃的慢煮三文魚, 也會推介給他們呢。

2015-09-29
  • 慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒白酒忌廉汁
  • 蕃茄清湯
2015-10-10 1034 瀏覽
早前在食友介紹下認識了「慢煮」的概念,通過慢煮的煮法,可盡量保留食材的原汁原味,以品嚐到食材的最佳狀態。香港人生活緊張、節奏急促,但隨著近年「慢活」、「慢吃」的廣泛流傳,大家對生活態度亦更為注重,相信不久「慢煮」也會漸為流行。是日我們預約了主打「慢煮」、位於觀塘工廈的C.O.W. Dining意大利餐廳用餐。人人皆知觀塘工廈有很多隱世餐廳,在這裡尋食猶如尋寶冒險般,不過工廈中的小店多以口碑、朋友介紹而為人認識,經營著實有一定難度。晚餐有三道菜及五道菜的選擇,兩者的不同點在於意粉及甜品的區別,難得來到,吃豐富的五道菜較為完滿。五道菜套餐包括前菜、餐湯、意粉、主菜、甜品及餐飲 $368。前菜、餐湯及意粉各有兩款選擇,點餐時店員建議我們可以各點一款,喜歡嚐不同食物的我倆當然早就有這個打算呢~首先是事前預約贈送的開胃小吃,墊底的是西芹,上面為混合了蕃茄和西芹粒的Ricotta Cheese,賣相精巧。<前菜>我選了什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁。一看到餐單上的慢煮蘋果已經很感興趣,經慢煮的蘋果片呈閃亮的黃色,驟眼看有點像日本醃蘿蔔的顏色,有口感之餘帶點軟腍,甜度適中,另外集合了三款凍肉

<前菜>
什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁
我選了什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁。一看到餐單上的慢煮蘋果已經很感興趣,經慢煮的蘋果片呈閃亮的黃色,驟眼看有點像日本醃蘿蔔的顏色,有口感之餘帶點軟腍,甜度適中,另外集合了三款凍肉,沙律菜很新鮮,配上黑醋汁很清新開胃,沙律菜以纖薄的青瓜片包著,擺設可見心思。
自家製醬汁凱撒沙律配挪威三文魚和慢煮紅菜頭
他的則為自家製醬汁凱撒沙律配挪威三文魚和慢煮紅菜頭,可惜沙律醬的份量過多。

<餐包、餐湯>
吃畢沙律後,店員送上餐包及餐湯。
餐包是食店自家烘焙的,雖不算香口,但質地濕潤又不乏咬勁,密度高,是比較少吃的麵包種類,餐包配有橄欖醬,不過我還是較喜歡牛油與餐包的配搭。
野菌忌廉湯
蕃茄清湯野菌忌廉湯各有特色,我認為前者較特別,淡紅色的清湯帶很鮮甜的蕃茄自然香味,喝著喝著可從清澈的餐湯中看到一條條蕃茄幼條,不俗!

<意粉>
自家製雲吞配和牛及牛肝菌
我的自家製雲吞配和牛及牛肝菌屬於經典的正方形,柔軟的雲吞皮上佈滿大量Ricotta Cheese碎,這裡的雲吞較扁平,裡面的和牛免治餡帶濃厚的肉香味,配上牛肝菌汁相當出眾。
自家製墨魚汁雲吞配帶子和海鮮
他的則為自家製墨魚汁雲吞配帶子和海鮮,墨黑色的雲吞皮包著一顆帶子,整體味道和外型比預期失色,墨魚汁的調味可以更為突出。

<主菜>
慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁
最近不想吃太多紅肉,我倆不約而同想點以魚為主的菜式。首先選了慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁。左邊是配菜,蕃茄後隱藏了一顆浸了超久的香菇,店員在端上此菜式時特別強調這顆香菇,果然香菇集合了醬汁的精華,很JUICY!
中間的橙色醬為蘿蔔蓉,雖帶紅蘿蔔有的濃郁草青味,卻非常香甜,十分驚喜!
慢煮下的挪威三文魚柳肉質非常幼嫩,調味很突出,不過感覺三文魚柳有點太「生」,如果可以再煮久一點應該更佳。
香焗紐西蘭龍利柳梳乎厘配白酒忌廉汁
另外是香焗紐西蘭龍利柳梳乎厘配白酒忌廉汁。第一次吃甜品以外的梳乎厘菜式,帶著期待的心情下果然沒有令人失望,龍利柳梳乎厘是以龍利柳圍成一個圈,中間再放有蛋白等再烤焗而成的菜式,三件可愛的龍利柳梳乎厘脹卜卜,散發香噴噴的奶油味。

甜品
慢煮蘋果捲
主菜後其實已經相當飽,但倒不能不完成五道菜,甜品首先是慢煮蘋果捲甜品有三款選擇,最吸引我的又是以蘋果為主題的菜式,酥皮薄脆,果肉清甜,最驚喜的是精緻的蘋果捲內還有松子仁,精美又有心思。
芝士餅
芝士餅是意料之外,Tiramisu質地非常非常幼滑,有點與奶凍Crossover的感覺,推介!
最後可選配一款飲品,由於我實在太飽的關係,連熱檸水都沒有點到。他則選了凍奶茶

享受完一頓慢煮美食後相當滿足,然而慢煮、慢吃過後又要重歸急促的工作節奏,「慢活」終歸是一個理想主義吧?…
2015-10-06
香焗紐西蘭龍利柳梳乎厘配白酒忌廉汁
芝士餅
2015-10-09 757 瀏覽
最近流行低溫慢煮,慢煮既好處是用低溫而長時間煮理,呢種方法能慢慢分解肉身纖維而令肉質更鮮嫩同保留更多肉汁。一直都想試低溫慢煮既我,最近上黎OPENRICE見到C.O.W.既特點係自家製做意大利粉.優點係每日新鮮製做,不含防腐劑同色素。餐廳既老闆兼大廚入廚多年,曾於醫管局工作,負責病人膳食,深知慢煮對健康既好處,故與友人開設餐廳。今日同朋友黎試低溫慢煮,餐廳位於觀塘工廈,係觀塘同牛頭角兩個地鐵站中間。雖然餐廳位於工廈,但係環境都相當好,燈光比較暗,加上餐檯上既燭台令到氣氛都幾浪漫。值得一讚既係餐廳既洗手間非常清潔,令到客人有舒適既感覺。餐牌有分3道菜同5道菜,我地揀左5道菜,有頭盤,餐湯,意粉,主菜,甜品,同埋咖啡或茶。因為想用個OPENRICE優惠,所以預早幾日訂檯,到左餐廳之後發現原來除左可以平30蚊之外,仲有個小食送。呢個小食係用Ricotta Cheese + sundried tomato 整成paste,再放係青瓜上面食,食落感覺好清新同開胃,連平時唔係點食芝士既我都食晒成個小食。頭盤:自家製醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭: 凱撒沙律味道唔錯,醬汁份量適中,仲有一樣似

頭盤:
自家製醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭: 凱撒沙律味道唔錯,醬汁份量適中,仲有一樣似係多士串既配菜,食落脆脆地咁,好特別,煙三文魚相對份量一D都唔少,味道都唔會太鹹。
什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁:  蘋果賣相好吸引,顏色鮮艷,唔似有煮過咁,至於口感就比較爽脆,有D似雪梨咁,什凍肉一共有四款,肉質香腍而唔油。

餐湯:
餐湯有2款,我地一行2人一人叫左一款試。

蕃茄清湯既感覺好特別,酸酸地甜甜地,睇落仲好清,有少少似洋蔥湯咁。

野菌忌廉湯相對就普通D,但都好Creamy,更加無平時係餐廳食到既蘑菇雜粒,亦都唔鹹。

自家製麵包配黑橄欖醬+ 麵包條:麵包上檯時仲係暖暖地,聽侍應講原來係即日整架。

意粉:
自家製墨魚汁雲吞配帶子和海鮮: 呢到既意式雲吞同一般傳統既有少少唔同,咁大隻雲吞都係第一次試,自家製既雲吞皮咬落好爽滑,內裏包住帶子同切碎左既海鮮。
自家製雲吞配和牛及牛肝菌: 煙煙韌韌既雲吞皮包住脹卜卜既饀料,和牛既鮮味加上牛肝菌既香味,感覺好優雅,至於醬汁做得好好,一D 油膩既感覺都無。
主菜:

慢煮挪威三文魚配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁: 慢煮既三文魚都係第一次試,外表睇落煮得熟透,但原來切開厚厚既三文魚柳後裡面顏色係偏粉紅,魚身煎得好香,魚皮切開「卜卜」聲,魚既肉質非常鮮嫩,口感滑滑地,經過慢煮既三文魚肉質嫩滑, 仲好多肉汁,配上酸酸地既檸檬乳酪汁,同埋唔重牛油味既薯蓉,簡直係天作之合。
慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁: 牛肋條味道香而濃,肉質夠彈牙而且多汁,平時都好少食到呢種口感。紅酒汁酒味唔會太重,伴菜方面除左薯蓉之外,仲有一味係用矮瓜包入蘆筍同粟米,非常特別。

甜品:
梳孚里: 一上檯已經聞到陣陣香味, 梳孚里顏色呈金黃,蛋白打得夠輕身, 口感好滑,甜度適中,面頭糖霜既份量更加令個甜品賣相更加靚。

慢煮蘋果捲: 蘋果酸酸甜甜,果肉夠爽,加埋果仁同埋提子乾,用薄而微脆既酥皮包住,口感一流,加埋碟上既朱古力醬做裝飾,賣相好吸引。

食完五道菜既晚餐之後飲埋杯熱檸茶,為我地呢餐劃上完美既句號!!
  • 慢煮挪威三文魚配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁
  • 蕃茄清湯
  • 什凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁
醫院廚師做出的一流精緻,美味健康平衡觀塘道396號毅力工業中心2樓F室觀塘返工的朋友揮揮手, 定期與一群FOODIE交換情報,c.o.w. dining是觀塘區資深食家介紹我,說午餐吃過後懷著興奮的心情, 是晚就來嚐晚市。晚市SET DINNER共有5道菜式, 有麵包STARTER, 湯品, 主菜 , 甜品及飲品,胃口小點都未必吃完, 價格是數百元起。午市好經濟,百來元起就吃到手製意粉。看了介紹廚師曾在醫管局做,在食物營養平衡都注重。五道菜就$368一位另加一服務費,胃口小可以有三道菜menu選擇,menu 每隔一段時間就轉換花款維持新鮮感。是晚人流唔算多, 始終店子新開張, 還要時間累積口碑同客人。訂位送的冷盤,西芹擠上了芝士mousse, 口感爽利宜人。擺盤很精緻用心,什凍肉碟配慢煮蘋果和沙律菜黑醋汁,cut cold類凍肉片都會在製造時調味,單獨吃會厭太重味或鹹,煮過的蘋果味道揮發出,夾起凍肉就有肉鹹同水果的芳香,組合不俗有火花。凱撒沙律配挪威三文魚和慢煮紅菜頭,兩大片長長的三文魚太慷慨了吧,甘而豐腴,羅馬生菜亦見可口。自家製小麵包伴橄欖醬,麵包外脆焗到乾身,而內裡卻是鬆軟可口,
醫院廚師做出的一流精緻,美味健康平衡

觀塘道396號毅力工業中心2樓F室
觀塘返工的朋友揮揮手, 定期與一群FOODIE交換情報,

晚市SET DINNER共有5道菜式,

訂位送的冷盤,西芹擠上了芝士mousse, 口感爽利宜人。
自家製小麵包伴橄欖醬,麵包外脆焗到乾身,而內裡卻是鬆軟可口,很紮實飽肚。
蕃茄清湯 ,入口好清新的湯品,看上去清澈以為沒什麼茄味,喝了一口也有蕃茄的酸甜,偏重甜味。
野菌忌廉湯是喜歡creamy同細滑口感之選,帶點黑松露及菌香,撕下一小角麵包就開始蘸著吃了。
自家製餛飩配和牛及牛肝菌,皮不會太厚,一隻有掌手大,餡料是絞牛肉,牛味十足賞心悅目。
自家制墨魚汁雲吞配帶子和海鮮,加了墨魚汁搓成的雲吞皮,餡了有帶子和蝦肉,醬汁外有芝士碎點綴,外貌吸引之餘味道也一流。

慢煮是發揮出食物原味同營養的一種烹調手法,慢工出細貨,有時狼吞虎嚥,食物與味蕾接觸時間短,那有心情好好感受細膩。
兩個主菜都點了易消化的白肉,其中一道是慢煮娜威魚柳配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁。略煎表面呈4成熟,中間粉嫩生生地又多汁,魚皮富魚油有彈皮又帶微脆哦,平常不愛吃魚皮試過後按不住整塊皮吃了。
香焗龍利柳梳乎厘白酒忌廉汁,卷起了魚柳上面放了打發過的蛋白焗,很creamy夾雜在一起好得意,加上伴碟的蔬菜和牛油薯蓉,不會以肉佔據了主菜,有一半蔬菜令到用膳平衡。
還 有甜品等待著我, 梳乎里及 慢煮蘋果卷。梳乎里很輕,蛋白焗到發起入口如輕煙,浮起杯沿吃畢也不怕滯。而蘋果卷很高雅,爽身的果肉散發著清幽,甜中煥發芳香,而酥皮薄如襌冀,咬再響起了卜一聲,還附餐飲,我已飽到不行了!

每道食物都有驚喜,嚐得出當中心思和配搭意念, 品質來說稱心滿意,價位也公道哦,欣賞食物也能從視覺上享受擺盤。
2015-10-08 728 瀏覽
相信大家都很認同香港人的生活節奏急促, 走進街頭, 大家便變身為一架烈火戰車或一輛法拉利在路面上飛馳, 慢不了下來看看身邊的人和事, 你又是如此嗎?已有一段時間沒有走進工業中心的樓上舖覓食, 其實以個人經驗所得, 這裏多是卧虎藏龍之地, 別以為它們並不起眼, 反而往往令人讚嘆不已, 萬分驚喜。今晚就帶〈每月飯聚〉之友人來到一間主力以慢煮方式做菜的餐廳。乘升降機到二樓, 在寧靜的走廊轉了幾個圈才找餐廳。推門而入便看到深色的牆身配上燈光的招牌, 內裏以粉紫配墨綠色為主調, 是友人最喜愛的顏色。地方不大, 只設有數張四至八人枱, 但枱與枱之間有一定的距離, 感覺闊落, 而設計亦平實簡樸, 只是牆上掛了數幅充滿歡笑的人像畫, 擺設並不花巧, 整齊企理。安坐後, 店員隨即送上清水和介紹餐牌的菜式。晚巿提供三道和五道的套餐, 菜式是按月份進行新推廣, 正是十月頭, 剛巧換上部份新菜式。五道菜($368/位)包括頭盤、餐湯、主菜、甜品和餐飲, 夠晒完美, 就它吧!******************************未開始晚餐菜式之前, 餐店先送上驚喜, 是日開胃菜為大蝦芒果他他。 蝦仁 爽口

大蝦芒果他他
未開始晚餐菜式之前, 餐店先送上驚喜, 是日開胃菜為大蝦芒果他他蝦仁 爽口鮮味, 底層舖了酸甜柔軟的芒果肉粒, 當中還混入爽口帶辛辣的生洋蔥粒, 送上雙重口感和味道, 再配兩塊爽脆新鮮的青瓜, 清新怡人, 在餐前喚醒味蕾。

自家製醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭
我和友人都不愛吃什凍肉, 故前菜同樣選了自家製醬汁凱撒沙律配挪威煙三文魚和慢煮紅菜頭 Caesar Salad with Norway Smoked Salmon & Slow Cook Beetroot
凱撒沙律
加入鹹香芝士 煙肉條, 並已拌入醬汁, 沾滿片片爽脆新鮮的羅馬生菜上, 味道不錯, 但略嫌醬汁份量多了一點。最欣賞是凱撒沙律中的多士, 一般是簡簡單單脆麵包粒, 但這串多士卻有心思得多, 以香草 串着的麵包卷再焗, 既香脆亦啖啖迷迭香味, 美味吸引。
沙律下舖了不少煙三文魚, 份量十足, 肉質雖柔而潤, 但色澤欠光亮, 而且味道偏鹹。
最愛還是那三薄片慢煮紅菜頭, 保存着原有紅潤色澤, 口感半腍爽之間, 雖是薄薄的, 但仍能嚐到其清甜味道, 還存汁液, 清新美味。
麵包條及自家製麵包配黑橄欖醬
除了送開胃菜外, 還贈送餐包, 分別有麵包條及自家製麵包配黑橄欖醬。麵包條 是外購, 脆口帶點鹹香; 脹卜卜的自家製麵包 不論賣相、口感和味道都滿有家的感覺, 啖啖麵粉香, 外層煙韌, 包心口感偏乾硬, 蘸上黑橄欖醬 添點鹹香, 不過還是用來拌湯最適合。

蕃茄清湯
餐湯各選其一, 個人較喜歡清淡的味道, 故挑選了一客蕃茄清湯 Tomato Consomme, 色澤為褐色, 賣相有點似洋蔥湯, 比想像中更清澈, 簡直清澈見底。其質地稀薄, 只是湯面浮游着少許蕃茄絲 香草, 但啖啖蕃茄鮮味, 先嚐到微酸, 清甜味慢慢滲出, 清新怡人, 相當美味。
野菌忌廉湯
友人較愛重口味, 故選了一客野菌忌廉湯 Wild Mushroom Cream Soup, 上枱時已散發陣陣菇香, 相當吸引, 此湯雖比蕃茄清湯普通一些, 但美味度也不遜色。湯內並沒有菇菌粒, 試呷數羹, 菇香味極之濃郁, 而質感相當綿滑濃稠, 並非加入大量忌廉 令其幼滑, 而是多重的烹調工序, 用料和心機十足。

自家製墨魚汁雲吞配帶子和海鮮
接著是意粉出場, 每碟一件, 份量剛好。烏卒卒一餅的自家製墨魚汁雲吞配帶子和海鮮 Homemade Squid Ink Ravioli with Scallop & Seafood Stuffing, 賣相看似不討好, 但味道卻很美味。自家製的雲吞麵皮 果然不同, 加上烹調時間掌握得剛好, 煙韌兼富彈性, 挺有嚼勁。
內裏包着原粒鮮嫩彈牙的帶子, 還有蜆肉、蝦、魷魚 等海鮮碎粒, 再配上墨魚汁的雲吞皮, 鮮味更甚, 與面層少許鹹香的芝士 同吃, 更添美味, 真的不能以貌取它。
自家製雲吞配和牛及牛肝菌
另一款是換上正方形外表的自家製雲吞配和牛及牛肝菌 Homemade Ravioli with Kobe & Porcini Mushroom Stuffing, 中心包着脹卜卜的饀料, 面層灑上鹹香的芝士碎, 再淋上香濃的牛肝菌汁, 香氣四溢。
煙煙韌韌的雲吞皮 包着鮮香的和牛肉碎, 肉質腍嫩中亦存咬口, 拌上牛肝菌汁 更能突顯牛肉的味道, 原來兩者相當匹配, 味道很有驚喜。

慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁
輪到主菜出場, 萬分期待。先來慢煮新西蘭羊扒配露絲瑪莉汁 Slow Cook NZ Lamb Chop with Rosemary Sauce, 三件大小相若的羊架配上用心擺設的伴菜, 賣相挺不錯。
羊架
以慢煮方式製作, 沒有經輕煎, 面層並不焦香, 故肉質內外同樣嫩口, 而面層蘸滿醬汁, 相當入味。
把其切開, 內肉呈粉紅, 並沒有流出血水或肉汁, 但咬下去肉汁才爆出, 終於明白這才是 "緊緊鎖住肉汁", 還帶點羊羶味, 便能吃出羊肉的美味。肉質夾雜油潤的肥膏, 柔軟嫩口, 近骨架位置連帶筋膜則煙煙韌韌, 很有咬口。蘸些香草醬汁, 拿着骨架大啖大啖撕下羊肉, 滋味得很。
主角出色, 顏色豐富的伴菜亦不遜色。以茄子薄片捲着爽嫩翠綠的蘆筍 和清爽微甜的粟米芯, 別以為茄子已變深色而不鮮嫩, 其不但爽嫩, 瓜汁亦香濃, 極為欣賞。還有清新多汁的蕃茄片、慢煮的鮮冬菇 既爽嫩亦滿載菇香, 再配上相當幼滑的薯蓉, 啖啖薯香中帶甜美, 原來加入豆蔻 了烹調, 的確有別於一般只有牛油忌廉香的薯蓉。
慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁
另一道主菜選了慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒和檸檬乳酪汁 Slow Cook Norway Salmon Fillet with Pink Pepper Corn & Lemon Yogurt。相同的伴菜, 同樣以慢煮製作, 主角則選了 "鮮"字另一拍檔挪威三文魚柳, 四周灑上色澤艷麗的粉紅胡椒粒和淋上奶白色檸檬乳酪, 增添菜式的視覺效果。
厚厚的三文魚柳 呈粉紅色, 魚皮 切開時已發出"卜卜"聲, 煎得極之香脆, 可口美味。內肉色澤紅潤, 肉質的確無比鮮嫩, 滑溜溜的口感, 充滿肉汁, 但略嫌過於濕淋, 亦少了一份油潤, 與預期中有少許差別。不過, 選用了較温和不至嗆喉辛辣, 但芳香帶稍刺激的粉紅胡椒, 還有微酸的檸檬乳酪汁, 兩者在魚香上再添些酸辣味, 相當配匹。

熱檸水和熱檸茶
來到尾聲當然是上甜品和餐飲, 分別點了清新的熱檸水熱檸茶, 酸咪咪既解甜膩, 亦有助消化。
慢煮蘋果捲
三款甜品中, 店員極力推介慢煮蘋果捲 Slow Cook Apple Strud, 果然沒有介紹錯。慢煮蘋果 更能保持果肉鮮爽, 半腍半爽之間, 口感一流, 亦因沒有經高温煮弄, 不會令蘋果變得太酸, 嚐到微酸中的清甜, 當然不少得提子乾 這拍檔, 淡淡冧酒 香甜, 但最欣賞是加入松子仁, 既多份脆口, 亦添加果仁香, 以薄而微脆的酥皮 捲着滿滿的饀料, 吃時蘸些碟上的朱古力醬, 添加甜美, 真的不錯!
梳乎里
另一款則選了梳乎里 Shuffle, 一上枱已聞到陣陣香甜的味道, 的確熱辣辣香噴噴, 忍不住快快把它吃掉。
焗至企身, 面層金黃, 色澤均勻, 內裏白雪雪, 蛋白 打得相當輕盈, 在口中一瞬間消逝。啖啖滿載蛋白香, 勝在甜度適中, 拌上面層的糖霜, 則較甜美。

慢煮這種烹調方式的確能保存食材的鮮味和最佳品質, 可謂「慢工出細貨」, 套在生活中, 我承認我是一架戰車, 現在還要改裝為低頭式, 看不見前方, 只是拿着手機急着腳不斷衝, 雖常常心中提着自已欲速則不達, 特別在用餐之時, 更應放慢腳步, 慢慢品嚐每位大廚為自己用心烹調的每道菜式。
今晚慢慢品嚐每道菜式之餘, 亦慢慢欣賞牆上每幅可愛的畫像, 每看一幅也不禁令人發笑, 在這裏的確可令我慢下來。不過…..當離開餐廳, 進入觀塘的地鐵裏, 人來人往, 步伐自然急速起來, 究竟我什麼時候才能改變這種生活習慣呢?

2015-10-05
2015-10-08 433 瀏覽
明天放假,今晚放工後梗係要出去食下野吹下水,不用急住回家休息啦。同朋友黎左觀塘工廈揾食,一早book定枱食個主打慢煮嘅西餐先。工廈地點不易找,好彩朋友喺觀塘區返工,原來喺正大街上面,又ok喎,落左地鐵行多十分鐘左右就到。店內環境優靜,點上一個小蠟燭份外有情調。坐低不久店員遞上呢個頭盤小食,佢話有訂枱就有,每天不同款,是晚係青口配上沙沙汁,酸酸地幾清新。點了五道菜的餐,$368一位,有頭盤,餐湯,意粉,主菜,甜品同餐飲,頭三樣都有兩款揀,啱啱好同朋友叫每人一樣share食。而主菜則有五款,甜品有三款,好快就揀到自己心水。先來頭盤,新鮮芒果蝦沙律配煙挪威三文魚和慢煮紅菜頭,鮮甜芒果配大蝦好清新,紅菜頭意外地有口感,好味呀。另一個頭盤,雜凍肉碟配慢煮蘋果和季節性沙律菜黑醋汁,賣相靚靚,估唔到煮過嘅蘋果依然爽脆甜,澄金黃色,真係又靚又好味。自家製餐包,鬆軟又有麥香。野菌忌廉湯,朋友點了呢款,菇味濃郁,飲落粒粒菇茸。蕃茄清湯,蕃茄味勁濃得黎真係睇唔到一粒雜質,好清完全無油。聽師傅講話呢個好多功夫,超碼要預備兩日,而加好少餐廳會做,蕃茄fans嘅我就大愛了!飲完餐湯就上pasta,開頭仲驚食唔哂,

店內環境優靜,點上一個小蠟燭份外有情調。

自家製餐包,鬆軟又有麥香。
野菌忌廉湯,朋友點了呢款,菇味濃郁,飲落粒粒菇茸。
飲完餐湯就上pasta,開頭仲驚食唔哂,原來係精緻嘅雲吞。自家製墨魚汁介子海鮮雲吞配龍蝦汁,雲吞皮有嚼勁,內裏餡料豐滿,食落鮮甜美味,好正。
自家製雲吞配牛肝菌、利可他芝士和義式青醬忌廉汁,另一款雲吞,這款皮較軟身,咬下多汁軟熟,亦不錯。
朋友揀了牛,慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁,上枱時已聞到香味,牛肋條煮得軟綿但不失口感,有點像中式的炆牛腩,滿足滿足。
自己揀了慢煮挪威三文魚柳配粉紅胡椒白酒忌廉汁,大大塊三文魚扒,賣相靚靚,一粒粒粉紅色胡椒好可愛。
切開仲係粉紅色,魚肉軟腍仍富魚油,唔似得煎三文魚扒咁鞋哂,啖啖肉好好味,推介!!
到左甜品,朋友要了傳統意大利芝士餅,一杯上再加上簡單嘅畫花。
淡淡嘅酒香,口感濕潤芝味濃,唔錯唔錯。
自己要了梳乎里,打得好靚,涼左就會縮水,要襯熱食架。甜甜的又鬆軟,好正呀!
最後大家都點了熱檸茶作結,好滿足嘅一餐呀~
2015-09-30
2015-10-08 382 瀏覽
觀塘不少私房菜,今次經朋友介紹來到C.O.W. Dining,雖然在工業大廈內,但裡面裝修環境還算不錯的,乾淨企理,起碼坐得舒服,適合談天。 頭盤小食份量不多,梳打餅上放上了芝士與一些香草混合的醬,一口咬下先感覺到餅的鬆脆,再感受到芝士溶在口裡的感覺,芝士味重,有點像那種沾鵝肝醬的吃法。接著開胃小菜非常精緻,食材是普遍能見煙三文魚、大蝦和沙津蔬,但擺放位置特別用心,就連沙津菜都用青瓜包起,可以很優雅地進食,特別用心。大廚特製的橄欖麵包,帶點微微咸味,香香的,偏向像法包的質感,對於我個人來說,我還是喜歡暖呼呼軟綿綿的餐包。野菌忌廉湯普普通通,雖然啖啖都有野菌粒,可是味道不夠多層次,感覺有點單調,看起來與喝下去完全不一樣,好像缺少了些什麼呢~。。。係five course 五道菜當中,包括了利可他芝士和義式青醬忌廉汁,名字有點陌生呢~味道丫是相當好吃,雖然我不太會形容那種味道,吃下去有很濃的芝士味,有點香草味,包在義式雲吞皮中。慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁,慢煮方式令牛肋條變得軟腍鬆化,軟根和肉的份量相約,口感細嫩,充滿肉汁,配上紅酒汁多麼的高級阿。就連我平常不吃牛肋的,但這次卻吃得津津有味

雖然在工業大廈內,但裡面裝修環境還算不錯的,

乾淨企理,起碼坐得舒服,適合談天。
頭盤小食份量不多,梳打餅上放上了芝士與一些香草混合的醬,

一口咬下先感覺到餅的鬆脆,再感受到芝士溶在口裡的感覺,

芝士味重,有點像那種沾鵝肝醬的吃法。

但擺放位置特別用心,就連沙津菜都用青瓜包起,

可以很優雅地進食,特別用心。

對於我個人來說,我還是喜歡暖呼呼軟綿綿的餐包。

吃下去有很濃的芝士味,有點香草味,包在義式雲吞皮中。
慢煮美國牛肋條配法式紅酒汁,慢煮方式令牛肋條變得軟腍鬆化,

就連我平常不吃牛肋的,但這次卻吃得津津有味。
souffl'e 梳乎里 size剛剛好,口味偏向微甜,不像其他的有極厚一層砂糖,

口感軟綿綿的,幸福的好滋味>v<~五道菜剛剛好,吃得飽飽的。
2015-10-03
2015-10-02 600 瀏覽
慢煑(slow cook)可算是近年漸流行的一種食風。對於這一類既可令食物 (特別是肉類)保持原汁原味之餘又有營餐的製法,小弟一向是大力支持的....在本地,這一類主力做slow cook的西餐廳說實話仍不太多。這一所位於觀塘廠廈內的店子便是屬其一....用餐前跟行政主廚Philip交流一番,對他有關慢煑的理論及處理手法之熟悉及仔細入微是甚為欣賞及佩服....和太太同試了五道菜的set dinner。先來的是welcoming的小吃,乃是一小件的藍青口莎莎。青口肉帶些鹹鮮;salsa醬比想像中少酸味很natural;墊底的西芹條是出乎意料的爽脆同樣能嚐出原味來....前菜和太太每樣試一款,自己嚐的那道以雜錦凍肉為主角配合同樣經慢煑處理過的蘋果及沙律菜。四款凍肉中個人較愛帶辣及脂香的salami;另一款看起來肥瘦還分明的"煙肉"咬起來卻有感太韌似乎較為失色;旁邊的另一種意式香腸則含有少許的煙燻味有著即溶的咬口;最後的火腿算是鹹度適中但帶點筋,縱是如此整體上仍是不錯的....蘋果的糖漬程度調得剛啱好且仍維持著相當的爽脆,感覺就像吃新鮮剛削了皮的蘋果一般;菜的presentation很有心思

蘋果的糖漬程度調得剛啱好且仍維持著相當的爽脆,感覺就像吃新鮮剛削了皮的蘋果一般;菜的presentation很有心思之餘也挺新鮮的....
另一道前菜則以蝦作主食,配合著煙挪威三文、紅菜頭及芒果。蝦隻並不算大只但尚夠甜爽;三文肉質較淰散亦十分肥美;芒果是甜得如漏糖的,和蝦一塊兒吃絕對是永恆的好搭檔....
吃過前菜,間場先端上一點的麵包....
置中的ciabatta是師傅自製的。包身密度頗高蠻實在感覺是真材實料;至於旁邊的脆條雖是從外買回來但也夠crunchy....

有麵包的話又怎能沒湯 ? 個人認為是夜嚐到的湯是一整桌菜中最出色的....
野菌忌廉湯是甚杰身濃稠之外又滿有菌類帶來的馥郁香氣,喝畢一整碗後亦不會有過膩的口感;至於那蕃茄清湯就真的是明符其實的清澈見底但呷落又有濃郁的天然茄香及微酸,出色....

掌勺的另一推介乃是他自製的pasta。無獨有偶是夜吃到的全都是ravioli的類別....
先嚐的墨魚汁雲吞的造型就似是一件黑漆漆的袖珍版上海雲吞般,和傳統的意式雲吞的樣子不盡相同。饀內有啄成碎粒的魷魚及像䐁肉的東西,咬勁有點帶啜口的;舖面的削片ricotta cheese令雲吞吃下去添加了一點鹹香;墊底的呈淡黃的龍蝦汁入口甜鮮度足,和"上海雲吞"甚為搭調....

另一款扁身的餡內為濃香aftertaste甚強的牛肝菌;青醬則相當creamy亦有蠻重的香草味;自製的雲吞皮沒料想的帶韌勁但味道甚平實有family feel。個人認為此味比之前的墨魚汁的還更好....

既然這兒是主打慢煑的話,主食的煑調方法當然亦要朝著這個方向去了....

眼前的一道牛肋條配上法式紅酒汁,牛肉的肉質彈牙有咬勁𡁻頭甚合個人口味,只是有丁點略嫌肉中心部份有些偏乾嚡未夠多汁;紅酒汁並沒有很重的酒苦澀味反倒甚像我們平常吃的gravy sauce;伴菜方面用甘筍打成的慕絲是十分的軟滑但味道超甜;而以切粒蕃茄、洋蔥及椒弄成的"圓柱模"無論味道以至賣相也很好;最後以切成超薄片的茄子包入了青綠的蘆筍,蘆筍是頗爽脆亦沒太重的草青味;薯仔的樣子被弄成像一個小貝殼般煞是可愛,其質地是蠻粉糯的....
在吃慢煑的地方最常見到的主菜,便是三文魚....
魚皮就算是有少許涼了但仍舊保留了微脆的質感。皮的鹹度是比預期重手,但和味淡,跡近似像在吃刺身般的肉配搭起來,一鹹一淡的竟甚是匹配;肉咬下去十分軟綿全沒了平常經pan-fried處理的那般粗嚡,入口的感覺真的跟在食三文刺身冇太大區別。和調得味不濃厚的白酒忌亷汁倒是天作之合....

最後來到甜品時間。有的選擇雖是十分大路的東西但做出來的效果倒是夠紥實....
賣相一看便知是採用了孔雀開屏的觀念。味道是比料想中甜但texture是十分軟滑而酒香調得適中不至於太濃太over,非常好吃....

要花時間等的梳乎厘也沒叫人白等 ---- 灑在蛋白面頭的糖霜份量毫不吝嗇的弄得極甜,口感是輕盈軟滑如在嚐泡沫一般,完全抓得住souffle的神緒....
埋尾來一杯冰而香濃的咖啡,一頓美妙的慢食,說捨不得亦要結束了....