2021-08-27 376 瀏覽
Ember 高水準西餐廳 呢間今期好HIT,幾百個好評,應該唔會中伏既,一於過黎試下先夜晚有套餐 $208起,有意粉,麵,牛扒等等選擇先選餐湯,南瓜海鮮湯或龍蝦湯或牛肝菌忌廉湯或番茄凍湯 選了一個龍蝦湯和忌廉湯前菜 黑毛豬火腿配蜜瓜沙律或法國鵝肝或芝士忌廉汁青口或煮蜆或刺身當然感覺上最抵係黑毛豬火腿和鵝肝配焦糖蘋果主食,西班牙紅蝦手造幼蛋麵配龍蝦汁店員推介澳洲M6威靈頓牛柳,配油封番茄,燒汁,新薯另外有調酒師在場,可點唔同既特飲調酒試下環境方面無可挑剔,裝潢又夠型又坐得舒服,客人分隔得好開,2人坐4人位先上餐湯,龍蝦湯鮮味濃香,帶點淡淡酒香,配上自家製麵包食,一流味道忌廉湯濃郁,一樣咁出色,每一啖都充滿牛肝菌既香氣同打碎成蓉既牛肝菌接住上火腿配蜜瓜片,夠咸香蜜瓜又香甜最精彩都係鵝肝,夠油香之餘底層蘋果襯托之下味道更豐富最後就係主菜,紅蝦配手工蛋麵配龍蝦汁紅蝦獨有既鮮甜,爽彈,配埋Q彈有口感既蛋麵條,加上龍蝦汁,呢個組合真係鮮味滋味雙重美味因威靈頓牛柳要焗,最後先會上菜,一切開見到放滿松露碎,牛肉5成熟,牛柳既口感軟嫩多汁,本身已經調左味唔洗加醬汁或鹽已經非常出色,牛柳口感嫩之餘肉味濃郁
Ember 高水準西餐廳
夜晚有套餐 $208起,有意粉,麵,牛扒等等選擇
先選餐湯,南瓜海鮮湯或龍蝦湯或牛肝菌忌廉湯或番茄凍湯
選了一個龍蝦湯和忌廉湯
當然感覺上最抵係黑毛豬火腿和鵝肝配焦糖蘋果
主食,西班牙紅蝦手造幼蛋麵配龍蝦汁
店員推介澳洲M6威靈頓牛柳,配油封番茄,燒汁,新薯
另外有調酒師在場,可點唔同既特飲調酒試下

接住上火腿配蜜瓜片,夠咸香蜜瓜又香甜
最精彩都係鵝肝,夠油香之餘底層蘋果襯托之下味道更豐富

最後就係主菜,紅蝦配手工蛋麵配龍蝦汁
唔洗加醬汁或鹽已經非常出色,牛柳口感嫩之餘肉味濃郁

銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖
平均消費$300
評分8/10
2021-08-24 180 瀏覽
放工後想搵間餐廳同朋友食飯傾計,今次搵到銅鑼灣嘅Ember,店內環境幾有情調,而且坐得幾舒服,早少少到仲有happy hour添🍻▪️香蒜辣椒魷魚鬚新鮮炸出來,好酥脆同香口,食到蒜味,魷魚唔算好大隻但勝在爽口彈牙▫️白松露油巴馬臣芝士薯條粗薯條有口感,面頭鋪左好多巴馬臣芝士碎,點埋白松露醬,真係好香,成件事勁邪惡!!🔸Appetizer ▪️蒜片辣椒欖油煎虎蝦鐵鍋上枱時好熱,仲有炸炸聲!虎蝦都幾大隻,肉質彈牙!面頭有兩片烘左嘅麵包,點埋欖油食好香口,好重蒜味!▫️北海道帶子刺身薄切,黃金意大利飯帶子刺身都有算多片,都幾新鮮!下面嘅意大利飯好味,味道好濃郁,煮到剛剛好,唔好睇佢細細份,啲醬汁都幾膩下㗎~🔸Maincourse▪️鹹蛋黃炸龍蝦尾+龍蝦汁扁意粉龍蝦開左邊,面頭有鹹蛋黃碎,食落都幾香口!可惜嘅係龍蝦肉好似唔太新鮮,肉質有點霉,好鬆散,麻麻地。但扁意粉煮到剛好,龍蝦醬汁味道好濃郁,意粉好掛汁,好味嘅!▫️澳洲M6威靈頓牛柳威靈頓牛柳幾驚喜,叫左5成熟,切開見到好嫩嘅粉紅色,食落肉質好鮮嫩,好重牛味,塊牛真心唔錯,夾埋外層穌皮一齊食,中間仲有層雜菌醬,有口感之餘食落仲好香口!伴碟仲有菠菜食添~

▪️香蒜辣椒魷魚鬚
香蒜辣椒魷魚鬚

▫️白松露油巴馬臣芝士薯條

🔸Appetizer
▪️蒜片辣椒欖油煎虎蝦
蒜片辣椒欖油煎虎蝦

▫️北海道帶子刺身薄切,黃金意大利飯
北海道帶子刺身薄切黃金意大利飯

🔸Maincourse
▪️鹹蛋黃炸龍蝦尾+龍蝦汁扁意粉
鹹蛋黃炸龍蝦尾龍蝦汁扁意粉

▫️澳洲M6威靈頓牛柳
威靈頓牛柳幾驚喜,叫左5成熟,切開見到好嫩嘅粉紅色,食落肉質好鮮嫩,好重牛味,塊牛真心唔錯,夾埋外層穌皮一齊食,中間仲有層雜菌醬,有口感之餘食落仲好香口!伴碟仲有菠菜食添~非常之好味!
香蒜辣椒魷魚鬚
蒜片辣椒欖油煎虎蝦
北海道帶子刺身薄切黃金意大利飯
2021-08-18 100 瀏覽
約朋友在銅鑼灣吃午餐,Open Rice發現這間有威靈頓三文魚(我超喜歡的菜!),就直接訂座。午餐時段,客滿,座位排得很擠,中間有膠板分隔,叫服務員點餐,叫了5次,才有人理,主菜點了豬鞍架和威靈頓三文魚,女店員强烈建議我不要點威靈頓三文魚,因為會好耐!好耐!好耐!好耐!我請她快點落單,她仍然不願意!#蘑菇湯,朋友喝這個,她說不錯!夠creamy!#烤焗西班牙有機豬鞍架,朋友點的主菜,賣相佳,豬鞍架juicy 肉質嫩,好吃!#威靈頓三文魚柳,比豬鞍架遲5分鐘到(不算好耐!好耐!好耐!),酥皮鹹香,三文魚柳剛剛熟而不柴,是我喜歡的味道!#熱奶茶,紅茶有點澀,一般!#凍咖啡,味道挺好的!#抹茶雪糕,上枱已經溶了,沒吃!主菜可以配飯/意粉/薯條/肝醬蓉,女店員也沒問,一律配了薯條。賣單時送了張20元現金券,我們沒拿走,不會再來!食物水準挺好!敗在那位女店員的態度!

#蘑菇湯,朋友喝這個,她說不錯!夠creamy!
#熱奶茶,紅茶有點澀,一般!
#凍咖啡,味道挺好的!
#抹茶雪糕,上枱已經溶了,沒吃!

賣單時送了張20元現金券,我們沒拿走,不會再來!

食物水準挺好!
敗在那位女店員的態度!
2021-05-04
2021-08-07 165 瀏覽
同男朋友揀左3-course menu因為見佢好似好多選擇滿足晒我地想試多啲嘅欲望!黎到酒吧點可以唔叫酒呢請侍應介紹過後我地都揀左兩杯cocktail邊飲邊傾下計呢杯係薄荷朱古力酒酒味唔太濃,可能係被薄荷嘅清爽口感蓋過了喜歡薄荷朱古力嘅朋友一定要試!呢杯偏配酸味嘅面層蛋白增加左順滑口感每人揀左一款前菜一個主菜餐湯就係椰菜花湯飲落幾creamy,唔會有草腥味前菜要左青口藍芝士意粉藍芝士唔算太重手,所以唔會太濃始終每個人對藍芝士嘅接受程度都唔同嘛呢個就啱啱好青口好嫩滑!正!另一款係蕃薯忌廉貝殼粉口感特別,好似小荷包咁~主菜要左兩款牛扒上菜嘅節奏都唔錯可以同時上枱唔會一個要等要焗嘅beef wellington肉眼扒好軟淋要五成熟,都可以掌握得到只係簡單配上海鹽胡椒已經好味佢另有黑椒汁男朋友就鐘意更濃味嘅選擇配菜有小薯同車厘茄車厘茄超級甜小薯亦有微烤,外皮焦脆內裏粉糯,好食!今晚嘅主角beef wellington外皮金黃輕切已經可以一切到底酥脆嘅外皮同粉嫩嘅牛肉令人垂涎欲滴食落去可以感受到鵝肝特有嘅香氣同油膩牛肉同酥皮間有磨菇醬同煙肉作調味微微鹹香,實在令人食指大動呢度菜真係色香味俱全!一
同男朋友揀左3-course menu
因為見佢好似好多選擇
滿足晒我地想試多啲嘅欲望!

黎到酒吧
點可以唔叫酒呢
侍應介紹過後
我地都揀左兩杯cocktail
邊飲邊傾下計

薄荷朱古力酒

呢杯係薄荷朱古力酒
酒味唔太濃,可能係被薄荷嘅清爽口感蓋過了
喜歡薄荷朱古力嘅朋友一定要試!

呢杯偏配酸味嘅
面層蛋白增加左順滑口感

椰菜花湯

每人揀左一款前菜一個主菜
餐湯就係椰菜花湯
飲落幾creamy,唔會有草腥味

前菜要左青口藍芝士意粉
藍芝士唔算太重手,所以唔會太濃
始終每個人對藍芝士嘅接受程度都唔同嘛
呢個就啱啱好
青口好嫩滑!正!

另一款係蕃薯忌廉貝殼粉
口感特別,好似小荷包咁~

主菜要左兩款牛扒
上菜嘅節奏都唔錯
可以同時上枱
唔會一個要等要焗嘅beef wellington

肉眼扒好軟淋
要五成熟,都可以掌握得到
只係簡單配上海鹽胡椒已經好味
佢另有黑椒汁
男朋友就鐘意更濃味嘅選擇
配菜有小薯同車厘茄
車厘茄超級甜
小薯亦有微烤,外皮焦脆
內裏粉糯,好食!

Beef  Wellington

今晚嘅主角beef wellington
外皮金黃
輕切已經可以一切到底
酥脆嘅外皮同粉嫩嘅牛肉
令人垂涎欲滴
食落去可以感受到鵝肝特有嘅香氣同油膩
牛肉同酥皮間有磨菇醬同煙肉作調味
微微鹹香,實在令人食指大動
呢度菜真係色香味俱全!
一試愛上
2021-07-23
椰菜花湯
Beef  Wellington
  • 威靈頓牛柳
2021-08-06 130 瀏覽
餐廳佈置氣氛非常高級,佢個吧台設計非常吸引,之後我同朋友揀左兩個set dinner加再杯cocktail,首先要介紹下佢個餐湯,我叫左個龍蝦湯,龍蝦味十足,每飲一啖有食龍蝦既感覺,而個前菜鮮青口意大利粉,青口鮮味十足,再配佢個藍芝士忌廉汁,完全係perfect match,之後主菜,我點左個,鹹蛋黃烤龍蝦尾龍蝦汁扁意粉,一黎到,佢兩隻龍蝦尾已經非常吸引我,大大舊龍蝦肉,一啖食落口,有幸福嘅感覺,之後我先發現原來鹹蛋黃同龍蝦原來係咁夾,再試佢個扁意粉,每條意粉都沾滿龍蝦汁,非常好味,野飲方面,雖然我只係叫左杯long island iced tea,但佢完成唔會吝嗇佢d酒,酒既比例比可樂多,整體而言,呢間餐廳可以令你有chill爆既一晚,好岩情侶們去浪漫一番。

2021-08-06 51 瀏覽
網上訂座賞積分, 我約左老公同朋友一共3人 , 我到場先入座 , 有D口渴所以問侍應要水 ,  轉頭侍應拎支玻璃水樽來問要唔要呢款水?  我話要....但原來要計錢 , 所以唔要了......等齊人就叫套餐 ,  我留意隔離枱食緊威靈頓牛柳 ,  個外型好特別所以叫 ,  我老公叫羊架 , 朋友叫豬鞍架 , 餐湯龍蝦湯話好濃味 , 牛肝菌忌廉湯好滑 , 有多士伴湯好香口 , 法國鵝肝正..... 威靈頓牛柳個酥皮外皮連埋牛柳食好香口.... 好有咬口.....老公要我嚐一口羊架 , 始終有D蘇味, 我接受唔到 , 朋友既豬鞍架都好味......我地要一碟芝士薯條 , 原本有個德國腸加薯條既小食拼盤 , 但係驚太飽食唔晒 , 所以只叫芝士薯條.....點知唔夠喉....餐後侍應話跟餐有雪糕 ,  係自家製既開心果雪糕 ,  不過size基本係日式放題附送既雪米糍咁大粒 總括個餐滿意 芋

總括個餐滿意

法國鵝盰
烤焗西班牙有機豬鞍架
開心果雪糕
2021-08-01 64 瀏覽
收工嚟食飯,一人嗌咗個set dinner,本身想試下干邑龍蝦湯,可惜咁啱賣晒😫,但南瓜湯都唔錯,口感香濃。餐包係佢哋自家手造,送上嘅時候仲有微溫,咬落好鬆軟。🥗泰式生蝦青木瓜沙律作為生蝦愛好者,依個沙律就不過不失。🥪香煎鵝肝焦糖蘋果多士鵝肝表面煎到好脆,入口即溶,肉質肥美,焦糖蘋果同多士中和返個油膩感,口感層次好豐富。🥩烤美國熟成肉眼扒肉味好濃郁,肉質嫩滑,配埋兩款唔同嘅醬汁味道更加提升。🐮澳洲M6威靈頓牛柳金黃色嘅酥皮,乾爽酥脆,牛油香味濃郁,切開唔會成個散晒。牛柳粉嫩多汁,配埋蘑菇醬,非常惹味。餐廳環境好舒服,座位都好闊落,嗌咗兩杯cocktail,一路食一路飲一路傾下計,好relax~

🥗泰式生蝦青木瓜沙律
作為生蝦愛好者,依個沙律就不過不失。

🥪香煎鵝肝焦糖蘋果多士

🥩烤美國熟成肉眼扒
肉味好濃郁,肉質嫩滑,配埋兩款唔同嘅醬汁味道更加提升。

🐮澳洲M6威靈頓牛柳

餐包
泰式生蝦青木瓜沙律
  • 威靈頓牛柳
2021-07-30 24 瀏覽
Ember 位於銅鑼灣告士打道,周末晚上餐廳人流亦不算多。然而,人流實未能完全反映餐廳之質素。從麵包到餐廳,前菜,主菜,餐酒,餐廳均提供到五星級服務。前菜鵝肝多士,中間夾有生果,可以減低油膩感覺,好食。店員強烈推薦,7成熟的西班牙黑毛豬鞍,肥瘦適中,口感嫩滑,正。

從麵包到餐廳,前菜,主菜,餐酒,餐廳均提供到五星級服務。

前菜鵝肝多士,中間夾有生果,可以減低油膩感覺,好食。

2021-07-17
2021-07-29 37 瀏覽
又係同同事勞碌工作後揾好嘢食嘅時候!今次去到位於銅鑼灣, 裝修形格嘅EMBER無諗過星期一都算多人, 晚餐坐滿8成都有我諗如果WEEKEND嚟最好BOOK定位安全DDINNER SET 算多選擇我叫咗個烤美國熟成肉眼扒10OZ $338餐湯係味道十足嘅南瓜湯佢濃味得嚟唔係會好膩個種好好飲APPETIZER海蝦貝殼粉 番茄忌廉汁大蝦爽口彈牙, 貝殼粉煮得軟硬適中加埋酸酸地嘅番茄汁, 好醒胃主菜 Grilled dry aged US rib-eye Steak5成熟剛剛好牛扒肉味濃,比普通牛扒更嫩滑油脂豐富, 咬落軟腍冇根旁邊有黑椒燒汁同mustard不過我覺得原汁原味已經夠好味MOJITO 飲落清新舒服不過酒精都有D重㗎淺嚐一杯都唔錯食物同環境都令人滿意不論係HAPPY HOUR抑或約會都非常適合
又係同同事勞碌工作後揾好嘢食嘅時候!

今次去到位於銅鑼灣, 裝修形格嘅EMBER
無諗過星期一都算多人, 晚餐坐滿8成都有

佢濃味得嚟唔係會好膩個種
好好飲

APPETIZER
海蝦貝殼粉 番茄忌廉汁
大蝦爽口彈牙, 貝殼粉煮得軟硬適中
加埋酸酸地嘅番茄汁, 好醒胃

5成熟剛剛好
牛扒肉味濃,比普通牛扒更嫩滑
油脂豐富, 咬落軟腍冇根
旁邊有黑椒燒汁同mustard
不過我覺得原汁原味已經夠好味

MOJITO 飲落清新舒服
不過酒精都有D重㗎
淺嚐一杯都唔錯

食物同環境都令人滿意
不論係HAPPY HOUR抑或約會都非常適合

2021-07-25 63 瀏覽
Ember前排去咗呢間喺告士打道裝修好靚嘅餐廳,我好鍾意佢嘅設計!除咗裝修靚之外,食物都好正㗎!M6 Beef Wellington ($398)好耐冇食威靈頓牛柳,呢個自己整係超級難嘅,一定要去餐廳食!今次呢個係一人份量,個酥皮好鬆軟仲有啲雜菌味道。牛扒我就要五成熟,食落去多汁鬆軟,值得一試!Set Soup (+$0)呢個餐係包埋餐湯同前菜,呢個粟米忌廉湯好香。表面上仲有啲煙肉碎,之前都未試過咁樣食,鹹鹹地嘅煙肉配上甜甜地嘅粟米層次豐富。除咗湯仲有細細的餐包,食落好鬆軟。Scallop Risotto (+$0)前菜我揀咗帶子刺身意大利飯,佢嘅擺盤十分之靚。帶子刺身嘅鮮味好出,意大利飯粒粒分明, 同埋好creamy 仲有啲鹹蛋味。Sea Breeze ($78)呢到有好多cocktail,我有選擇困難症所以叫店員介紹。呢款比較fruity,酒嘅味道係淡淡香,怕酒精味嘅朋友都可以試吓!
Ember

M6 Beef Wellington ($398)

Set Soup (+$0)

Scallop Risotto (+$0)

Sea Breeze ($78)
2021-07-25 76 瀏覽
之前聽朋友介紹一間西餐廳叫Ember,雖然喺銅鑼灣旺區,但晚餐竟然二百幾蚊已經有湯有包有前菜有主菜,而且裝潢都幾有格調,唔係普通樓上cafe咁,所以就搵個價期前夕黎試下。留意,Ember因為性價比高,所以平時都幾多人幫趁,所以一定要預早book定位,同埋每張枱都相隔得比較近,不過就唔會話有入座時限嘅。晚餐由$248至$398,價錢取決於揀邊款主菜,另外餐湯同前菜都可以另外加錢top up。栗米忌廉湯 - 粟米湯幾creamy,唔會太水汪汪,栗米味幾香甜,入面仲有幾粒粟米。餐包上枱仲暖暖地,幾軟熟。Grasshopper($78/HH) - Cocktail選擇唔算太多,都係經典款式。Grasshopper薄荷朱古力味幾出,非常易入口。鮮青口意大利粉 - 哩個意粉係前菜黎,所以個份量唔會好多,比平時一人份量嘅再少啲。意粉比較幼身同腍,個汁幾水潤,所以食落似忌廉底咁滯。雖然話係前菜,但都有四隻青口,算幾有頭。烤美國熟成肉眼扒($338) - 肉眼扒有10安士,大約有一隻手掌咁大,約1cm厚,下面仲有菠菜、薯仔同車厘茄墊底。肉眼扒唔然唔算厚肉,但以哩個價錢都交足功課,我點左五成熟,切開肉質仲

栗米忌廉湯

Grasshopper

烤美國熟成肉眼扒

肉眼扒唔然唔算厚肉,但以哩個價錢都交足功課,我點左五成熟,切開肉質仲帶啲玫紅色,食落亦好腍竹筋。醬汁有紅酒燒汁同芥辣兩款,不過個人覺得後者個味太搶,紅酒燒汁夾啲。
烤美國熟成肉眼扒

總結,Ember野食唔錯,性價比幾高,不過亦因為咁所以都真係幾多人幫趁,如果怕人多我覺得平日黎好啲。
栗米忌廉湯
Grasshopper
2021-07-22 54 瀏覽
今日在銅鑼灣看完電影後和朋友準備去食晚餐,見到近鵝頸橋這邊有一家很不錯的酒吧西餐店,於是入來一嚐。餐廳入面有一個酒吧位和大電視,氣氛很不錯。晚餐套餐均有四道菜,款式眾多豐富。蕃茄忌廉湯蕃茄湯清甜美味,有香濃的蕃茄味,加上忌廉,口感更香滑。手造麵包暖烘烘的,麵包鬆軟香甜,口感煙韌,可以塗上牛油一起吃。蒜香菠菜配芝士忌廉汁香氣撲鼻,菠菜浸在满满的芝士忌廉汁中,菠菜軟稔爽滑,口感清新,忌廉汁令菠菜吃下更滑溜。鹹蛋黃烤龍蝦尾配龍蝦汁扁意粉龍蝦尾很大隻,面有很多鹹蛋黃一起烤,惹味香濃,滲入龍蝦肉中,龍蝦肉質飽满彈牙,鮮甜美味,配上爽滑彈牙的意粉一起吃,令人一試難忘。Cocktail Sidecar賣相精美,有橙汁和whiskyn配成,味道香醇而清新。
晚餐套餐均有四道菜,款式眾多豐富。

蕃茄忌廉湯
蕃茄湯清甜美味,有香濃的蕃茄味,加上忌廉,口感更香滑。

手造麵包
暖烘烘的,麵包鬆軟香甜,口感煙韌,可以塗上牛油一起吃。

蒜香菠菜配芝士忌廉汁

鹹蛋黃烤龍蝦尾配龍蝦汁扁意粉

Cocktail Sidecar
賣相精美,有橙汁和whiskyn配成,味道香醇而清新。
今晚在銅鑼灣逛街後,走到了海傍漫步,走到餓了便到了附近的宇宙商業大廈地下的Ember吃個晚餐。自家手造麵包點餐之後,侍應馬上便捧上溫暖的餐包,因為是自家新鮮製造,口感更軟熟鬆化。精選餐湯今晚的餐湯是忌廉南瓜湯,南瓜肉豐富,口感香滑細膩,絕不加任何味精。蒜香菠菜配芝士忌廉汁頭盤揀選了這碟菠菜,顏色翠綠,味道很清新怡人,配搭芝士忌廉汁味道非常合襯。海蝦貝殼粉配蕃茄忌廉汁海蝦味道鮮甜爽彈,與軟稔的貝殼粉一剛一柔的配搭恰到好處,蕃茄忌廉汁調煮得很出色,不會過濃或過淡。澳洲M6威靈頓牛柳主菜終於來了,看到餐牌上有澳洲M6的威靈頓牛柳,知道它的做法複雜,很少機會可以吃到,所以便點了一份來吃。酥皮很香脆鬆化,牛油淡淡的香味碰上了黑松露的濃香味,令香滑鮮嫩的澳洲M6牛柳的味道更上一層樓。鹹蛋黃烤龍蝦尾龍蝦汁扁意粉在西餐廳裡面的餐牌看到了鹹蛋黃很是好奇,因為鹹蛋多數在中式或港式小炒或者零食才會看到。意想不到的是與鮮甜爽彈的龍蝦味道也很夾,扁意粉亦煮得軟硬適中,盡吸了龍蝦汁的精華。

自家手造麵包

精選餐湯

蒜香菠菜配芝士忌廉汁

海蝦貝殼粉配蕃茄忌廉汁

鹹蛋黃烤龍蝦尾龍蝦汁扁意粉
2021-07-20 99 瀏覽
呢間餐廳主打各款西餐同酒類,食物質素連黃秋生都讚好👍🏼部份日子仲有Live Band Show🥁💗精選餐湯及自家製手造麵包粟米忌廉湯味道綿滑清甜,奶香十足,仲有粟米蓉🌽配上鬆軟嘅牛油餐包🍞💗蒜香菠菜|芝士忌廉汁 (+$38)菠菜幼嫩軟滑🥬芝士忌廉汁帶濃烈白酒香,質感奶滑Creamy,非常入味🧀💗日式餃子 (+$38)餃子炸至香脆,內𥚃包住軟滑嘅肉餡同蔬菜,配上香甜嘅照燒汁🥟💗烤西班牙黑毛豬扒 ($128)黑毛豬扒烤至7成熟,脂肪部分帶豬油香,肉質嫩滑鬆化🐖醬汁有洋蔥燒汁🧅;菠菜同蕃茄仔作時蔬🥙;加配白飯🍚💗香烤羊扒 ($138)羊架烤至表面焦香,內𥚃色澤粉嫩,肉質軟嫩多汁,帶適量羊羶香🐑醬汁有黑松露菌燒汁🍄、薄荷醬🌿同芥末醬🌾;菠菜同蕃茄仔作時蔬🥙;加配意大利粉,口感順滑彈牙,佐以香草牛油湯汁🍝
💗精選餐湯及自家製手造麵包
精選餐湯及自家製手造麵包

💗蒜香菠菜|芝士忌廉汁 (+$38)
蒜香菠菜|芝士忌廉汁

💗日式餃子 (+$38)
餃子炸至香脆,內𥚃包住軟滑嘅肉餡同蔬菜,配上香甜嘅照燒汁🥟
日式餃子

💗烤西班牙黑毛豬扒 ($128)
烤西班牙黑毛豬扒

💗香烤羊扒 ($138)
香烤羊扒
2021-07-06
精選餐湯及自家製手造麵包
蒜香菠菜|芝士忌廉汁
日式餃子
烤西班牙黑毛豬扒
香烤羊扒
2021-07-19 61 瀏覽
*今日放左工同老公去撐枱腳,我地約咗喺銅鑼灣地鐵站等,我地行到告士打道被一間格調好高嘅西餐廳吸引住----Ember😄*入到呢間餐廳相當高格調,內有一個相當大的酒吧,陳列着各種美酒,中間有一部大電視,而天花板的圖案是以幾何設計的。1)南瓜粟米湯:南瓜味非常濃烈,而且有粒粒的甜粟米,咀嚼起來有一種甜絲絲的感覺,再加上鋪在湯面的炸煙肉粒,為了整個湯的靈魂,令味道更加惹味😋*細細個的餐包,非常鬆軟,由於用人手去揉粉製作,餐包的鬆軟程度,咬一口也無法令你停止。*飲品(mojito): 第一次飲由朗姆酒,加上薄荷葉和幾片青檸片製作的飲品,濃郁的薄荷葉和酸酸的青檸混合起來,味道清新而且醒神,令疲累全消👍*鮮青口意大利粉:青口大大粒,而且肉質新鮮,味道非常鮮味,配合上濃濃的芝士汁,幼身的意粉吸收了芝士的味道,令到整碟意粉芝味四溢,實在令人無法抗拒。*烤肉眼牛扒:今次我們選擇了三成熟的肉眼牛扒,牛的味道非常濃郁,而且牛扒很大件,足以兩個人吃,牛扒的肉質鮮嫩切開來吃時仍是粉紅色,顯見牛扒的新鮮,放進口裏入口鬆化,細緻香口,肉汁四濺,再配上自家製作的黑松露汁,更提升了牛扒的味道😋😋
*鮮青口意大利粉: