2016-07-12 740 瀏覽
又一個TGIF,還有什麼比美食更讓人relax?|海鮮拼盤|朋友話曾經試過這樣的海鮮,大讚,於是臨必點!對於海鮮一般般的我,當然就「陪太子讀書」啦,當然淺嚐亦無不可!XD~~~~海鮮拼盤賣相相當吸引,份量也很多,我第一眼看到時有點surprise,希望朋友能全數把它們都KO得到吧(God Bless) 我選了龍蝦、蝦、帶子及蟹鉗四款海鮮來「進攻」(事關青口及螺都不是我杯菜 haha)!所有海鮮都相當新鮮,鮮味相當突出!當中最令我回味的是龍蝦,大大隻啖啖肉,十分鮮甜!另外蝦膏亦相當多,入口蝦膏油份久而不散,正正子!|前菜:香草麵包+煙三文魚凱撒沙律|Dinner 方面就叫了個dinner set!香草麵包還有餘温,包味及香草味挺突出!入口亦相當rich,不似一般麵包單薄鬆散的感覺,這裡的麵包鬆軟且挺有咬口,加上牛油,very nice!|主菜:煙薰法國春雞|春雞份量不算多,但一個女仔食就剛剛好!煙薰過的雞肉相當嫩滑,感覺有點像慢煮般,肉汁依然能停留
又一個TGIF,還有什麼比美食更讓人relax?

|海鮮拼盤|

|前菜:香草麵包+煙三文魚凱撒沙律|
|主菜:煙薰法國春雞|
2016-06-22 1623 瀏覽
男朋友生日的大日子,當然要食返餐好!朋友介紹Gastrobox,Search過餐廳食第及睇過餐廳環境既相,覺得唔錯,重點係可以係甜品到寫生日祝福語呀麻,於是就Book定位,Book位時亦同接線生講定男朋友生日,要寫生日祝福語,而接線生亦問定我要寫咩名飯前見到好多人推介斧頭扒,但係睇晒成個Menu都見唔到有呢個餐....不過見到個海鮮拼盤做緊半價優惠,男朋友又鍾意食海鮮,就決定點個海鮮拼盤啦!(已經忘記左斧頭扒既存在)而我,就因為唔食海鮮既關係,點左個set dinner,另外再多個小食,咁就夠晒啦!海鮮拼盤好快就送到, 好豐富,入面有蝦,龍蝦,青口,帶及,蟹鉗,螺。男朋友一個人食夠晒飽!龍蝦都幾新鮮!等左陣,我個set dinner都到了。沙律是煙三文魚凱撒沙律,塊三文魚當然係比男朋友食啦!好彩D沙律菜無沾染到魚味。餐湯,味道唔錯,不會太酸。隨餐湯送上的麵包,熱辣辣的麵包配牛油,鬆軟好味!大過我隻手既T骨扒,配菜有薯蓉,黃椒,西蘭花,椰菜花,青瓜及翠肉瓜。牛扒5成熟,但食落都係有少少韌。配菜中,我最喜歡薯蓉,薯蓉是經過悉心處理,加入沙律醬調味,味道很好。腸仔雜菇,正常味道,不過比較多油

海鮮拼盤
龍蝦都幾新鮮!

等左陣,我個set dinner都到了。
餐湯,味道唔錯,不會太酸。
隨餐湯送上的麵包,熱辣辣的麵包配牛油,鬆軟好味!
腸仔雜菇,正常味道,不過比較多油。
最後,主菜出場啦,就係寫左生日快樂既甜品,估唔到甜品師傅咁有心思,初時以為只係寫句生日快樂,點知仲畫左好靚既畫,真係意料之外
題外話/補充資料: 想讚下餐廳既侍應全部都好有禮貌,服務好好~!!食物,環境及服務都一流,推介推介!
2016-05-26
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2016-05-25 1744 瀏覽
之前係ig見到呢間餐廳唔錯,所以同朋友就試下,體會「女人的浪漫」叫左個 二人晚餐,頭盤有番茄牛油果醬鮮蝦沙律,個sauce幾開胃。跟住就有個黑松露野菌忌廉湯連香草包,湯非常好!好香黑松露味,飲落啖啖野菌。將包浸落去食幾matchMain course有肉眼扒配牛肝菌燒汁同波士頓龍蝦意粉 (唔洗揀,直接2款比哂) 牛扒非常好,好大塊又厚烤得好香,個汁好入味! 意粉就不過不失,但味蕾早已比牛扒搶早哂dessert 就限定左咩款,但可以加錢換其他。我就無轉,呢日係blueberry cheese cake,餅底幾脆,仲有粒粒藍莓肉。同fd每人一杯cocktail (happy hour叫cocktail買一送一) 所以就叫左杯whiskey Sour服務都唔錯,侍應好有禮貌。不斷幫你斟水,一食完就幫你收碟。一餐好滿足嘅西餐,環境好好。整個餐廳比人有浪漫格調,適合情侶享受燭光晚餐。有提供長枱,一大班朋友食飯飲酒都唔錯

蕃茄牛油果醬鮮蝦沙律
烤特級新西蘭肉眼牛排
波士頓龍蝦紫茄蓉意粉
blueberry cheese cake
whiskey Sour
服務都唔錯,侍應好有禮貌。不斷幫你斟水,一食完就幫你收碟。

2016-05-24
烤特級新西蘭肉眼牛排
波士頓龍蝦紫茄蓉意粉
blueberry cheese cake
whiskey Sour
  • 新西蘭肉眼牛排
2016-05-15 1470 瀏覽
其實原本想去同大廈另一間美式餐廳,不過o個邊晚市冇得訂位,轉場黎左一直想試嘅gastrobox我地早收工,18:30上到黎,包場咁3條女就唔好講咩情調,但呢個環境都真係幾值得推介俾有另一半o既朋友叫左二人餐再加d散件侍應姐姐推介cocktail買一送一,留意返必須係同一款飲品兩位同事一人一杯,我係咁意試左啖,唔重酒味,但橙汁都唔覺,只可以話完全攞到平衡點,兩頭唔到岸我就負責餐飲部分,兩杯都要左檸茶,半包糖剛剛好,茶味夠又有檸味先黎沙律,以前菜黎計份量都算多,用料新鮮,無奈食到最底醋味太勁之後散叫o既fish & chips; 炸魚真係冇得彈,炸粉都算薄,加上熱辣辣咁食,正薯條就因為疊埋一齊放o既關係導致底層幾條變得冧左,但整體都係好食o既侍應姐姐好細心咁預備多一隻碗等我地share蘑菇湯好濃郁好多菇,加左pepper更加香唔sure係咪以人頭計,總之我地一人一塊多士七成熟八扒,有厚度,好易就切得開,咬落亦唔靭伴碟薯蓉少少地,都有粒粒薯仔o係裡面其實我唔明點解食西餐硬係要用咁大隻碟,雖然擺盤係好靚...除左有隻開邊龍蝦企o係度之外,意粉入面亦都有唔少龍蝦肉,絕對唔會偷工減料不過我地都覺得
我地早收工,18:30上到黎,包場咁

叫左二人餐再加d散件
tequila sunrise
炸魚薯條
黑松露蘑菇湯
侍應姐姐好細心咁預備多一隻碗等我地share
蘑菇湯好濃郁好多菇,加左pepper更加香
唔sure係咪以人頭計,總之我地一人一塊多士
T骨牛扒
七成熟八扒,有厚度,好易就切得開,咬落亦唔靭
伴碟薯蓉少少地,都有粒粒薯仔o係裡面
龍蝦意粉
其實我唔明點解食西餐硬係要用咁大隻碟,雖然擺盤係好靚...
不過我地都覺得成個意粉甜得滯,食左一半就覺得好膩
帶子卡邦尼
散叫o既卡邦尼,可能因為之前又扒又薯條,我地都已經ok飽
到呢個意粉上黎就更加飽,加上忌廉汁,真係投降
食到呢度唔係好識分好食定唔好食
藍莓芝士蛋糕
最後係甜品,我地都係要返daily special
如果要轉其他menu上o既甜品要加$35,都幾唔抵
雖然話係芝士蛋糕,又出奇地唔係好重芝士,反而有d mousse感
擺盤裝飾有加分,唔係勁甜o既蛋糕

要讚下長髮侍應姐姐,我地未開口就已經準備定我地要share用o既餐具
而且好有禮貌好有笑容,態度良好
好難遇到咁好o既service
題外話/補充資料: 用table map訂枱八折! 地下大堂傳單有free wine coupon,不過就要正價先用得~
2016-05-13
2016-05-07 364 瀏覽
今日同男朋友慶祝終於放暑假,特意找間環境較好的餐廳大吃一頓,享受一下。餐廳環境舒服寬敞,用上木製的桌椅,環境浪漫有氣氛。餐廳有二人套餐和晚市套餐,二人餐不太吸引,我們分別點上兩個晚餐。煙三文魚凱撒沙律。沙律菜爽脆清新,醬汁份量剛剛好,加上脆煙肉粒口感豐富,增加咸香味道。煙三文魚大大兩片卷成花瓣狀,咸度剛好不會膩口。蒜蓉包。即烘的蒜蓉香草包,惹味十足,香脆香口,香草味道濃香突出,可惜份量太小。餐湯升級為黑松露忌廉湯+干邑龍蝦湯。我喝的龍蝦湯酒味突出,卻沒有蓋過龍蝦的鮮味,內裡有大大隻蝦肉,爽口彈牙鮮甜香醇。男朋友表示味道很出色,五成牛排肉質鮮嫩軟腍,肉味濃郁突出。我的深海星斑鵝肝魚柳卷。魚柳煎成魚卷狀,魚皮爽脆充滿咬口,魚肉嫩滿不會有腥味,伴上忌廉汁非常惹味。鵝肝油香滿滿,入口無筋油脂豐富香口,煎得非常出色。旁邊的薯蓉吃出薯粒,增加咬口,蔬菜爽口清甜,頗出色的菜式。
餐廳環境舒服寬敞,用上木製的桌椅,環境浪漫有氣氛。
煙三文魚凱撒沙律。
蒜蓉包。
餐湯升級為黑松露忌廉湯+干邑龍蝦湯。
男朋友表示味道很出色,五成牛排肉質鮮嫩軟腍,肉味濃郁突出。
我的深海星斑鵝肝魚柳卷。
2016-05-06
2016-05-06 1136 瀏覽
踏入honey生月,最愛食海鮮o既佢話好想食西餐,見尋晚早收,所以就黎接小肥收工,一齊行去附近新開冇耐o既「Gastrobox」度撐枱腳 。位於銅鑼灣其中一幢飲食大廈內o既「Gastrobox」佔用全層面積,樓底雖然唔係話咁高,不過合拼式散座用上雲石餐桌,配上透紗窗簾,裝潢勝在簡潔優雅 。燭光晚餐襯埋水晶玻璃杯及小花盆擺設 ,氣氛極之羅曼蒂克。其實用餐時,飲酒都係一杯起,兩杯止最為健康,兩個人食飯真係未必會想飲哂成枝酒架。經姐姐仔介紹,得知餐店現正推廣一人三酒優惠,每位$98就可享齊紅酒、白酒及汽酒各一杯,剛好做就兩口子o既不同口味 ,所以就先叫咗一套三杯兩份分。正當二人諗緊應該叫一客二人套餐定係兩客單人晚餐時,經理哥哥隨即指出枱上面另一張優惠餐牌,告知店子現以特價$388力推鎮店菜式「凍海鮮拼盤」 。眼見原價為$680,honey一個人都可以食得哂成個拼盤,唔洗費神就決定叫一個拼盤,然後再分一個晚市套餐。凍海鮮拼盤($388):嘩,以水晶盆承載o既海鮮拼盤砌到好似盆花咁靚 ,比相片更為華麗震撼!白雪雪o既帶子鮮甜幼嫩。螺隻爽厚富彈性。蝦隻爽脆甜美。蟹鉗鮮甜嫩滑。龍蝦爽口得
燭光晚餐襯埋水晶玻璃杯及小花盆擺設
,氣氛極之羅曼蒂克。
,所以就先叫咗一套三杯兩份分。
汽酒
白酒
紅酒
,比相片更為華麗震撼!
凍海鮮拼盤
白雪雪o既帶子鮮甜幼嫩。
帶子
螺隻爽厚富彈性。
蝦隻爽脆甜美。
蟹鉗鮮甜嫩滑。
蟹鉗
龍蝦爽口得黎鮮美又惹味,
爆!
龍蝦
晚餐頭盤之煙三文魚凱撒沙律:沙律入面o既生菜清香爽甜,呈玫瑰花形o既煙三文魚又唔會過咸,簡單美味
煙三文魚凱撒沙律
是日餐湯之甘荀忌廉湯:細佬記憶力開始衰退,感覺上甘荀味o既忌廉湯好似係第一次飲,意外地微甜o既味道都幾討好,飲落又唔滯,效果輕巧清新。
甘荀忌廉湯
跟湯上o既蒜蓉包香脆鬆化,勁啱細佬口味
蒜蓉包
主菜之深海星班鵝肝魚柳卷:反而個魚柳主菜就較為溜滯咗少少,兩件魚柳雖則皮層好夠脆口,無奈魚肉唔夠幼滑
,只可以話唔係細佬杯茶囉!
深海星班鵝肝魚柳卷
主菜碟上最好味o既係魚柳面上嗰塊鵝肝,就算係微微過熟咗少少,入口仍不失嫩滑鮮濃,成功挽回不少失去o既食物分數
深海星班鵝肝魚柳卷
晚餐包有咖啡或茶一杯。
咖啡
如果要食甜品,可另加$35從散叫餐牌上點選。
法式焦糖燉蛋(單點$48;跟餐另加$35):燉蛋只屬微甜,焦糖面都好夠卜卜脆,XO仔只係雞蛋裡挑骨頭
,稍嫌個燉蛋未係最軟滑嗰隻,仍有進步空間。
法式焦糖燉蛋
埋單一刻,經理哥哥好有誠意地先送上意見咭一張,希望二人可以給予寶貴o既意見。為答謝其誠懇體貼o既服務,小肥亦好用心地填寫,以示回敬
環境雅麗大方o既「Gastrobox」理念其實係要為食客o既「胃盒」帶黎豪華o既享受。XO仔與情人昨晚得到服務生o既禮待,品嚐到抵食o既海鮮拼盤及晚餐,離開時二人o既「胃盒」又真係幾歡樂美滿喎。
2016-05-05
帶子
蟹鉗
龍蝦
煙三文魚凱撒沙律
蒜蓉包
2016-04-07 905 瀏覽
忘了那年那月,小妹與Cc去了尖沙咀的Gastrobox品嚐佳餚美食,忘不了典雅英倫風格的裝潢佈置,更忘不了如花般誘人的甜品。是夜,約了SQK,預早替Q慶生。上回私下與Q撐枱腳,吃了羊後髀;今回,她說要吃牛。Gastrobox的重量級斧頭牛扒兩人套餐,應該可以讓SQK三人滿足而歸吧!一出電梯,已感到銅鑼灣分店明顯走較為悠閒親民的路線,在莊重高雅中,滲出一份的簡約、年輕和活力。重量級斧頭牛扒兩人套餐$988,包沙律一客、餐湯兩碗、1.2kg重的牛扒、甜品和餐飲各兩份。除了牛扒餐,還有數款兩人餐和一人餐可供選擇,也可散叫食物。先來牛扒餐配送的黑松露野菌忌廉湯,為了突出菇味和增強口感,大廚在湯中加入野菌碎粒,故菇湯入口蠻富咬口和嚼勁。此外,湯面上忌廉和黑松露油更有提味和潤滑之用,讓雜菌湯入口更為香滑濃,SQK讚不絕口。薄荷乳酪番茄沙律的主角,乃甜美多汁且清爽的番茄,四人剛好一人半隻。大廚勇於創新,以薄荷乳酪汁配沙律,可說是較為少見的醬汁。可惜,我等不懂欣賞,只感到滿嘴都是薄荷味的黑人牙膏。另一款一人套餐,餐湯有栗子忌廉湯,質感香滑細膩,栗子味淡,食味遠不及野菌忌廉湯。一人餐的跟餐沙律,是較為普

除了牛扒餐,還有數款兩人餐和一人餐可供選擇,也可散叫食物。
一人餐的跟餐沙律,是較為普通的煙三文魚凱撒沙律。雖無驚喜可言,然油潤甘美煙三文魚,配上香脆麵包粒、鹹香煙肉碎和鮮爽沙律菜,再混入酸香凱撒醬,已教人吃得津津有味了。
餐包乃新鮮即製的香草麵包,拿在手上仍熱辣辣的,咬下麵包鬆軟具彈性,且芳香無比,伴以牛油同吃,煞是美味。
一人餐主菜,要了魚湯浸鮟鱇魚柳伴紫薯配藍芝士忌廉汁$288。鮟鱇魚肝味道鮮美,被稱為「海中鵝肝」,挺得小妹的芳心。然,鮟鱇魚柳,還是第一次品嚐。據說,低脂的鮟鱇魚是一種深海魚,含有豐富膠質,具有保養皮膚青春永駐的功效。
鮟鱇魚柳入口魚味淡,油香欠奉,魚肉質感和食味遠不及西餐常客鱸魚。即使用了以濃味見稱的藍芝士忌廉調配醬汁,食味也是淡淡的。伴碟紫薯香軟甜美,反客為主,被眾人搶奪一空。
有大胃王K在席中,怕不夠飽肚,散點要來了一客英式蘋果酒炸物大拼盤$208。說好了的蘋果酒,不知何故,消失得無影無踪了!沾滿了薄漿的兩件炸魚柳、一件炸蠔、炸蝦、炸魷魚圈和炸薯條,入口夠香夠脆,惜毫無酒香可言。
壓軸出4場,當然是甚有睇頭的1.2kg重量級斧頭牛扒
了。怕吃生肉的SQK,要求牛扒七成熟,然而,上枱時,牛扒明顯過熟了,予人乾巴巴的感覺。
嘴饞的K切開一看,SQK不約而同地扁嘴過說:「牛扒過熟了,分明係十成全熟了!」血眼望下,牛扒質感偏乾身,肉色呈暗啞色,毫無光澤可言。不過,SQK吃罷,均表示牛扒入口肉質軟腍易咀嚼,牛肉味濃,明顯是一塊靚牛扒,只是火喉拿揑不當,浪費了大好食材而矣。
少許近牛骨位置的牛扒肉,切下來肉質明顯粉嫩多汁,更為美味。
伴碟的焗薯塊,未夠香腍好吃也。
餐後,來一杯消滯解膩的熱檸水,最為恰當不過了。
最後,以一件帶酒香、味濃且夠香滑的Tiramisu,為飯局劃上完美的句號。
2016-03-31
2016-04-05 582 瀏覽
早排近情人節,嚐了一個浪漫西餐,現在重溫一下。浪漫西餐選址在銅鑼灣百樂中心的Gastrobox,尖沙咀也有分店,曾經光顧,環境舒適,印象不錯。銅鑼灣百樂中心的Gastrobox則是首次惠顧,餐廳在9樓,餐廳由細小裝飾、攞設到傢俱均下足心思,部份傢俱更由英國進口,在設計上可謂十分考究,英式裝潢,很有氣派,氣氛浪漫,環境優雅。懶花心思點菜,就要了二人晚餐($688)。晚餐主菜是特級新西蘭肉眼牛扒配牛肝菌燒汁和波士頓龍蝦紫蘇茄蓉意大利粉,包頭盤,餐湯、甜品和和咖啡/茶。頭盤揀選了番茄牛油果醬鮮蝦沙律,牛油果番茄夠清香,鮮蝦味鱗爽口,配上少量醋汁,開胃好味。餐湯是黑松露野菌忌廉湯,松露野菌味濃郁,而且熱燙,再跟上香軟面包,味道不錯。主菜兩道是特級新西蘭肉眼牛扒配牛肝菌燒汁和波士頓龍蝦紫蘇茄蓉意大利粉。6成熟的肉眼扒十分鮮嫩,吃下肉汁豐富,牛味十足,再配牛肝菌燒汁更加惹味。至於龍蝦紫蘇茄蓉意大利粉味道尚可,不過不失。甜品是綠茶蛋糕,賣相不錯,反而味道就更勝一疇,蛋糕入口軟滑,味道清香。Dinner for Two價錢$688其實不算實惠,但間中浪漫一下,又何妨。
番茄牛油果醬鮮蝦沙律
綠茶蛋糕
綠茶蛋糕
咖啡/茶。
2016-03-05 898 瀏覽
難得約到深居簡出的友人L出來晚飯, 當然要找間好點的餐廳. 在openrice 找到這間食評不錯的餐廳Gastrobox, 正好逛完街後一同去晚飯!餐廳位於商業大廈內. 一入內, 便見到開放式吧枱和多種不同的酒瓶.餐廳佔地不大, 但裝修雅緻, 木枱木椅, 頗有英倫風格.侍應介紹餐牌時, 特別推介野味餐, 有鵪鶉, 兔肉和黃猄. 不過友人L怕羶, 所以最後都是放棄了.最終都是選了最正路的二人晚餐套餐.魚湯浸生蠔伴番茄沙沙友人不愛吃牛油果, 所以選了魚湯浸生蠔. 上枱時有兩隻連殼的生蠔, 上面鋪滿番茄洋蔥粒, 底部則再附有沙律, 賣相豐富而吸引.  蠔肉已煮熟, 但仍然嫩滑多汁; 配上番茄salsa, 味道微酸辣, 十分醒胃; 底部沙律菜尚算新鮮, 這個組合作為頭盤不俗.再來的是香草包, 入口香脆有香草味, 如果份量多一點就更好!黑松露野菌忌廉湯湯身頗杰, 有黑松露香味, 磨菇碎也多, 不過味道偏鹹.烤特級新西蘭肉眼牛扒配牛肝菌燒汁因為友人怕牛扒太生血淋淋, 所以點了八成熟. 牛扒頗大塊, 賣相不俗.  雖然點了八成熟, 但切開時, 內裡仍呈微粉紅, 肉質軟腍, 牛肉味不俗, 但近筋位部分
餐廳佔地不大, 但裝修雅緻, 木枱木椅, 頗有英倫風格.
最終都是選了最正路的二人晚餐套餐.
魚湯浸生蠔伴番茄沙沙
黑松露野菌忌廉湯
湯身頗杰, 有黑松露香味, 磨菇碎也多, 不過味道偏鹹.
烤特級新西蘭肉眼牛扒配牛肝菌燒汁
雖然點了八成熟, 但切開時, 內裡仍呈微粉紅, 肉質軟腍, 牛肉味不俗, 但近筋位部分較韌.
配菜的薯塊, 入口頗香脆, 蘸牛肝菌燒汁吃, 味道也不錯.
波士頓龍蝦紫蘇茄蓉意大利粉
波士頓龍蝦只有得1/4隻, 龍蝦肉份量不多, 但勝在肉質爽口又有鮮味; 扁意粉也煮得太腍, 很港式意粉的煮法; 不過醬汁味道微酸, 為意粉加了一些分數.
甜品方面, 原來是蛋糕. 小巧的蛋糕無論賣相和味道也很一般, 不過蛋糕旁的裝飾則十分特別, 用朱古力唧上不同的圖案, 很美觀.
即磨咖啡入口不苦, 咖啡雖然不算很香, 但已經是合格了.

整體來說, 食物仍有進步空間, 但環境和服務也不俗, 而且食客不多, 是個約朋友聚會也不錯的地方.
  • 魚湯浸生蠔伴番茄沙沙
  • 烤特級新西蘭肉眼牛扒
2016-02-18 815 瀏覽
小B女最近對湯麵生厭, 今日嚷著要食薯條。去了兩間餐廳才發現原來不是所有西餐廳都會供應薯條。行到耀華街, 有人派傳單再問下有冇薯條, 「有」! 位於百樂中心内的“Gastrobox”是間英式餐廳。一開門, 見到餐廳名字。"Gastro" 是古希臘語解作胃; "Box" 是存放的地方。把兩個字結合有"bringing luxury to your appetite"的意思 即是帶給你最好的味蕾享受。這就是餐廳經營的意念。莆進餐廳, 迎接我的是放滿烈酒的reception 枱及有設計原素的吊燈。餐廳由細小裝飾、攞設到傢俱均下,部份傢俱更由英國進口,在設計上可謂十分考究。 全店的傢俱以深啡色為主,深木色的抽櫃上放了一些充滿北歐風情的擺設。餐廳內和暖的燈光加上歐陸風味的傢具, 營造出歐州小木屋的感覺。午餐有五款, 價錢只不過$72~98, 包括沙律或餐湯、主菜及餐飲。只是跟 Timesquare一街之隔, 午餐價錢竟然那麼大衆化, 的確有些驚喜。由於午餐價錢實惠, 筆者加了$20把餐湯升級至<黑松露野菌湯>及<干邑龍蝦湯>。龍蝦湯是老公至愛, 這個龍蝦湯味道清
由於午餐價錢實惠, 筆者加了$20把餐湯升級至<黑松露野菌湯>及<干邑龍蝦湯>。龍蝦湯是老公至愛, 這個龍蝦湯味道清淡, 龍蝦的咸香味不夠濃郁。反而對吃清淡的筆者較為合適。再説這個龍蝦湯內沒有龍蝦肉, 有的只是一隻雪藏蝦肉。叫得干邑龍蝦湯, 但味道沒有任何酒味, 真奇怪。龍蝦湯的質感濃稀度不足, 味道、賣相、質感真是馬馬虎虎。Morton’s of chicago 的龍蝦湯味道才是我老公的至愛。
龍蝦湯
老公為我點的黑松露野菌湯, 菌味香濃, 湯內有不少磨菇粒, 磨成碎粒, 入口頗有質感。
黑松露磨菇湯
有餐湯當然有餐包。這個香草包烘到十分脆口, 咬下去以為是厚身薯片。
<香檳汁菠菜蟹肉天使麵 $72>賣相真是有些嚇人, 與注重賣相的西餐不太相似。從賣相看來, 這是一碟中式炒麵, 幾棵菠菜不修飾又隨意放在麵的表面。這個炒麵內材料豐富, 有菇、紅黄綠椒、蟹肉又啖啖肉, 可惜廚師卻雜亂無章的炒埋一碟後再加個白汁, 認真浪費, 完全沒有美感可言。
香檳汁菠菜蟹肉天使麵
<烤新西蘭西冷牛扒 $98> 西冷牛扒夠大件頭, 兩面煎得香口。切開後, 肉質呈粉紅色, 跟要求的五成熟對辨, 烹煮時間恰到好處。不過新西蘭牛始終是新西蘭牛, 無論廚師廚藝有多好, 都不可能把新西蘭牛烹煮變成和牛/美國牛的質感及味道。這個新西蘭西冷牛肉質尚且嫩滑, 但是牛味始終比較淡。但對$98的質素而言已經好足功課。
新西蘭西冷牛扒
原來午餐內是沒有薯條, 只可以為小女兒散叫一份。薯條熱烘烘地呈上, 要慢慢享受。薯條粗身, 質感比較粉。調味欠奉, 不算得惹味。
最後飲完餐茶便繼續上路。老實説, “Gastrobox” 食物不算得上突出, 但是價格、環境及服務都不錯, 一試無坊。
2016-02-07
2016-02-12 856 瀏覽
還有三天就是 2 月 14 情人節,雖然已經是老夫老妻,但情人節這種日子還是要吃頓飯慶祝一吓,畢竟一年才一次嘛!從食評網找到這家位於耀華街百樂中心的餐廳,名字叫《GASTROBOX》。其實兩口子之前曾在尖沙咀金馬倫道的 Gastrobox 用膳,記憶所及,當晚餐廳的布置,不但充滿英倫的典雅氣息,而且每道菜都令人賞心悅目,吃得非常愜意。想不到事隔年多,原來餐廳已經在港島區開設了分店,反正有上一次的愉快用餐經驗,就一於來這邊嘗新。餐廳位於銅鑼灣百樂中心 9 樓,由門口踏進用餐區,即見店面裝潢以啡木色為主調,灰藍色的薄紗窗簾襯托著雲石餐桌和法式田園木椅,簡約的沉色木櫃、全手工製的水晶燈,裝潢高雅,加上四周的古典擺設,再配合室內柔和燈光,營造出一派浪漫氣氛。安頓後先翻閱餐牌,除了散點之外,Set Dinner 分別有三道菜的一人精選晚餐及五道菜的二人晚餐可供選擇。由於我倆都是懶精,不想動腦筋,就一於點份包括有頭盤、餐湯、兩客主菜,甜品及飲品的 Dinner for Two ($688)。前菜有兩款選擇,分別是番茄牛油果醬鮮蝦沙律和魚湯浸生蠔伴番茄沙沙。揀了前者,成品賣相很精美,番茄切片砌成塔狀
安頓後先翻閱餐牌,除了散點之外,Set Dinner 分別有三道菜的一人精選晚餐及五道菜的二人晚餐可供選擇。由於我倆都是懶精,不想動腦筋,就一於點份包括有頭盤、餐湯、兩客主菜,甜品及飲品的 Dinner for Two ($688)。前菜有兩款選擇,分別是番茄牛油果醬鮮蝦沙律和魚湯浸生蠔伴番茄沙沙。揀了前者,成品賣相很精美,番茄切片砌成塔狀,中間塗上既 creamy 但又唔 heavy 的牛油果醬,面頭再綴以大隻彈牙的鮮蝦,配埋車厘茄及沙律菜,並淋上橄欖油,入口清新鮮甜。
餐湯是黑松露野菌忌廉湯,成品分量比想像中大,而且端上來時還是熱燙燙的。急不及待舀起一匙入口,湯由雜菌煮成,本身菌味已經非常濃郁,但仍難掩湯面那層黑松露菌的香味,幽幽菌香,隨輕煙飄送四周,加上筆者偏好濃稠 creamy 食物,而這個餐湯除了帶黑松露碎外,喝起來每一口都散發著濃烈的忌廉香味,讓人一試難忘。至於自家新鮮焗製的香草麵包,入口不但麥味濃郁,而且食落還帶點點橄欖香,塗上牛油後,更是滋味滿溢。
主菜有烤特級新西蘭肉眼牛扒配牛肝菌燒汁和波士頓龍蝦紫蘇茄蓉意大利粉。先介紹肉眼,點了五成熟,成品端上來時見肉眼面層燒至微焦,而且大大塊非常厚身,賣相吸引。立即切開一看,內裡仍呈粉紅,而且肉質咬落軟腍滑嫩,肉味濃郁又 juicy,配以自家製的牛肝菌燒汁,令肉香更加豐盈。稍嫌伴吃的薯塊,味道有點淡,但纖長的豆角,食落清脆爽口,很不錯。
至於另一客波士頓龍蝦紫蘇茄蓉意大利粉,選材亦同樣備受注目。成品以波士頓龍蝦入饌,講真碟上的龍蝦肉分量唔算好多,但入口肉質肥厚味美、食落彈牙;而意粉亦做到 al dente 口感,配以龍蝦及番茄蓉熬成的醬汁品嘗,吃起來不但鮮味濃郁,而且酸香帶甜,令人食得滿足。
飲品方面,二人晚餐包即磨咖啡或茶,但由於選擇不多,所以只慣性地點了凍檸茶和凍咖啡;不過甜品就幾有驚喜,原來是綠茶蛋糕。其實筆者說不上是綠茶粉絲,幸好這件迷你小巧的蛋糕,吃起來沒日本人酷愛的強烈綠茶味,反而帶淡淡的芝士香,而且味道甜得來又唔滯溜,很適合我口味,加上脆身的餅底,著實討人喜愛。
很喜歡這裡的用餐環境,不但幽雅寧靜、而且寬敞舒服,加上高質的美食,不論是來享受甜蜜二人世界,還是三五知己談心,均是推介之選。其實餐廳有推出情人節晚餐,不過供應期只限 12-14 日,如果你還沒有想到心水餐廳,不妨來這裡碰碰運氣。筆者在此也預祝大家情人節甜甜蜜蜜,幸福溫馨!
2016-02-11
2016-01-31 496 瀏覽
星期日晚上, 只有我們一台客。店小,但環境氣氛非~常好!食物質素中上,食二人餐的讚了那個龍蝦意粉好幾次~ 自己的蘆筍蟹鉗carbonara 有兩隻蟹鉗,汁很濃很好吃,不過得兩條嫩蘆筍...就是set dinner的餐湯比較遜色,是菜湯,但有d稀,沒什麼味道,不過最少不是開粉的~服務態度很好!好像是因為網上訂座,還有8折,抵~
星期日晚上, 只有我們一台客。
店小,但環境氣氛非~常好!

食物質素中上,食二人餐的讚了那個龍蝦意粉好幾次~

服務態度很好!好像是因為網上訂座,還有8折,抵~
2016-01-31
  • 二人餐
2016-01-29 497 瀏覽
環境不錯, 情侣或朋友飯局的選擇。餐前的黑松露多士麵包真的很驚喜, 入口的香味令人難忘, 配搭着濃濃的龍蝦湯, 一絶。但可惜的是那炸海鮮什錦, 粉漿太厚, 太油腻, 浪費了本身不錯的海鮮;而甜品則不過不失。
2016-01-25
2015-12-28 786 瀏覽
聖誕節前夕,老闆叫我係公司附近找尋一間餐廳!!Budget無限@@心諗平時多數Christmas Party都係食Buffet食到悶~今次決定選百樂中心9樓,一黎未食過,二來被它的外觀吸引著~決定Book位~入到去無論環境都好舒適及浪漫。看得出到此店的客人都尚有品味~lunch Time時候,人數都算多,但我們1330到來過一會兒已經包場LU~餐廳店員遞上餐牌給我們,細心的店員講解今日廚師餐湯-西蘭花忌廉湯。但老闆說Christmas要試D貴野!我地每人加多($20)要千邑龍蝦湯。龍蝦湯不太鹹而且不太稀~入口即溶而且味道特別。而且龍蝦湯非常足料,好味道。另外還有餐包,這並不是普通的餐包!內含黑松露而且超鬆軟的面包配上薄薄牛油香,味道一流。主菜方面:煙鴨胸南瓜意大利飯($82)及依雪汁香煎豬柳($88)出奇地煙鴨胸其多,而且半肥瘦口感一流。南瓜蓉燴意大利飯,南瓜蓉不算突出,但意大飯煙韌的感覺正~份量適中,適合男女老幼進食。依雪汁香煎豬柳比較下略為遜色,份量並不多。而且外貌比較普通,但值得一讚豬柳超鬆軟不太硬。老闆怕我們不太飽, Order了一份炸物盛盒($298)!!嘩...炸物是我的最
老闆怕我們不太飽, Order了一份炸物盛盒($298)!!嘩...炸物是我的最愛.Yummy!
Fish & Chips 同大蝦呵!新鮮熱辣辣炸起,厚厚的薯條配上沙律醬惹味又香脆。而且炸粉略略添加了少許鹽味,令到炸物的口感更加突出。大大件的大蝦,Christmas 食佢一定笑哈哈呵!
最後還點了心太軟及麵包布甸,心太軟製作得非常出色流心嫁!!!還有雲尼拿雪糕一冷一熱的感覺,美味極了。而麵包布甸真的有少少失望,太硬身的的布甸沒有半點層次感。而且味道亦太過甜了。
題外話/補充資料: 店員非常友善以及會不停添加水。
2015-12-27
  • 龍蝦湯
  • 心太軟
  • 餐包
2015-12-24 676 瀏覽
聖誕聚會很多, 今天來到銅鑼灣一個很"襯"聖誕節的地方和好友共聚. 由記得大前年我都在此餐廳的尖沙咀分店吃過聖誕餐, 那兩層高的樓底加上水晶燈極有氣勢. 這間在銅鑼灣的分店, 柔和的燈光, 米白色的牆線, 環境依然很有歐陸感覺. 餐廳的最入位置, 放置了一個高高的小臺. 上面有小鹿 草圈, 就像在一個溫暖的歐洲家庭吃飯. 我們點了聖誕餐, 因為都幾抵吃, $438, 己經有四道菜.先上的前菜都幾驚喜. 黑椒吞拿魚巴馬火腿沙津.吞拿魚片排成一個小盒子放了以醋調味的沙律菜, 上邊放了巴馬火腿. 就像聖誕節時會收到的禮物盒子般精緻. 吞拿魚暖暖的四邊微熟, 黑椒很香, 就是小心給黑椒嗆到.接著上來的是白露筍鮮蝦忌廉湯.白露筍和蝦本身味不濃是清甜型, 所以忌廉湯吃到的是湯底的調料味道.主菜選了烤特級新西蘭肉眼拼龍蝦配紅酒燒汁.就材料說來已經是回本作, 龍蝦有半隻, 一扯就扯出一排肉了. 蝦鉗則已經除殼, 食得很方便~牛排要一讚, 肉很淋無起渣, 而且有牛味, 真的推薦啊另一個的主菜是法式烤春雞伴焦糖無花果配車厘燒汁, 烤雞的胸位比較老和鞋口,就留給友人吃吧. 雞皮都不是太脆, 幸好燒汁補救了鞋
先上的前菜都幾驚喜. 黑椒吞拿魚巴馬火腿沙津.
接著上來的是白露筍鮮蝦忌廉湯.
主菜選了烤特級新西蘭肉眼拼龍蝦配紅酒燒汁.
牛排要一讚, 肉很淋無起渣, 而且有牛味, 真的推薦啊
另一個的主菜是法式烤春雞伴焦糖無花果配車厘燒汁, 烤雞的胸位比較老和鞋口,就留給友人吃吧. 雞皮都不是太脆, 幸好燒汁補救了鞋口問題, 友人十分欣賞那個無花果呢.
最後的甜品都很驚喜, 朱古力布朗尼是微熱的, 都叫即做. 微濕和少少帶軟身的口感都好正, 朱古力味唔苦,而且排碟好靚, 女神都會中意啦
還有餐茶, 可以慢慢和朋友傾下計.
2015-12-16
慶祝紀念